Poker
20.04.2009, 07:44:15
Witam
Chciałbym abyście poradzili mi co robię źle w swoich szablonach. Uczę się dopiero od dwóch miesięcy więc proszę o lekką wyrozumiałość ale też o SZCZERĄ opinie na temat szablonów.
Chciałbym co jakiś czas wrzucać tutaj nowe szablony, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Szablony znajdują się w moich postach poniżej
piotrooo89
20.04.2009, 07:49:26
jak dla mnie Top2 jest najlepszy. szablon strony też jest niezły. idziesz w dobrą stronę.
melkorm
20.04.2009, 07:57:57
Mi też się podoba

(też top 2)
Portalik też ciekawy.
P.S. Widząc takie prace nie nazwałbym Ciebie laikiem
Cypherq
20.04.2009, 08:54:46
Dokładnie. Więcej takich laików.
Co do treści w layoucie portalu: mógłbyś trochę usystematyzować kolory IMO.
drake88
20.04.2009, 15:30:42
Muszę przyznać, iż jak na prace laika prezentują się świetnie.
tak jak napisał
Cypherq - więcej takich laików.
Zasadniczo nie ma się do czego przyczepić - wszystko ładne, "czyste" i co najważniejsze - czytelne.
Tak trzymaj
pijanyadmin
20.04.2009, 17:52:23
Całkiem niezła pompozycja tej winnicy. Jeśli natomiast chodzi o ikony, mógłbyś bardziej wyróżnić białe ikony, proponowałabym oblać je zaznaczeniem koloru całego obwodu, byłby bardziej wyraziste. Ogólnie dobra robota, pokaż swoje inne prace.
gcdreak
20.04.2009, 21:46:40
Top 2 rulez
Poker
30.04.2009, 01:03:41
miałem troszkę wolnego czasu i zrobiłem sobie szablon allegro

Proszę o ocenę

Wersja online szablonuNa szablonie nie ma treści bo nie chce reklamować swoich usług tylko proszę o ocenę wyglądu szablonu

Na razie chciałbym pokazać moje 2 nowe layouty :
Winnica - Top1
Winnica - Top 2
Winnica - Top3

----------------------------------------------------------------------------------------------
Portal - strona główna
Portal - podstrona

Cały czas ćwiczę coś nowego, ale na razie zamieszczam tylko te 2 prace.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
______
Dodaje jeszcze kilka ikonek w stylu web 2.0
mi tam się podoba, ale dla lepszego "pierwszego wrażenia" mógłbyś wstawić trochę tekstu, chociażby 'lorem ipsum' - na pierwszy rzut oka szablon po prostu wydaje się 'pusty', jakbyś zapomniał czegoś dorobić. Dopiero jak sobie człowiek uświadomi że to tylko szablon takie wrażenie znika, mimo wszystko IMO lepiej do prezentacji nie zostawiać tylu pustych pól.
Generalnie bardzo fajne, rzekłbym nieszablonowy szablon
Spawnm
30.04.2009, 18:37:07
strasznie wielkie to wszystko ...
Speedy
1.05.2009, 16:40:27
Ten ostatni projekt (zielony) mi się nie podoba. Z tego wszystkiego chyba najlepiej wyszła ta winnica - wersja 2, chociaż półprzezroczysty obrazek u góry tworzy wrażenie niezagospodarowania pewnej przestrzeni, którą ten obrazek zajmuje. Chodzi mi o to, jak ktoś daje obrazek tak bladych kolorach, to często robi to po to, żeby nałożyć na niego np. jakiś napis. IMO, gdyby kolory były bardziej wyraziste, to lepiej by to wyglądało.
Ten zielony generalnie nie jest zły... ale wciąż mu czegoś brakuje, dopracuj go trochę.
kazag
2.05.2009, 07:54:58
zielonemu brakuje tresci generalnie, mysle,ze bedzie dobrze wygladał, jak go wypelnisz
Poker
2.05.2009, 11:45:30
Jeszcze jeden szablon, pędzel u góry trochę nie wyszedł, ale nie miałem innego a tego się zbyt dobrze wyciąć nie dało.
W głowie miałem inny wygląd tego szablonu no ale wyszło coś takiego.
Tutaj wersja Online szablonuProsze o oceny
kamillo1888
2.05.2009, 12:25:24
Proste i przejrzyste, choć popracowałbym nad doborem czcionek i nad kontrastem strony...
Poker
5.05.2009, 22:16:09
Pokazałem wam tutaj ostatnio szablon, i z nudów stworzyłem cały serwis.
Więc również jeśli ktoś jest chętny i chce ocenić to proszę bardzo:
strona
www.pobierzszablon.plCzas stworzenia całości (szablon, pocięcie, zaprogramowanie, panel administratora) ~100h .
Całość mojego wykonania.
pejott
5.05.2009, 22:23:56
Jeżeli naprawdę po miesiącu nauki to gratuluję. No chyba, że to z tutków.

Oczywiście mówie o pierwszej pracy, pozostałe raczej przeciętne, ale jak na początek i tak
dobre.
Jeśli kogoś interesuje tematyka win i tym podobnych to ciekawy art się pojawił.
Może komuś się przyda,
http://www.smashingmagazine.com/2009/05/03...ur-inspiration/.
Pozdrawiam.
Mariner
6.05.2009, 03:58:55
Szablony jak na osobę uczącą się dopiero od miesiąca są bardzo dobre chociaż brak w nich fachowych wykończeń to i tak trudno się do czegoś doczepić ale mimo wszystko trudno mi uwierzyć że tak samodzielnie dobierać kolory i czytelnie wykonać szablon potrafi osoba która dopiero zaledwie od miesiąca się uczy tej sztuki. Jeżeli samodzielnie wykonałeś te szablony to gratuluję talentu. Czy mogę zapytać skąd czerpiesz inspirację ?
Poker
6.05.2009, 09:45:09
Inspiracje to głównie przez podglądanie setki stron dziennie. I jako takie obeznanie mam. Choć problem mam z wielkościami różnych buttonów, tekstów. Często robię za duże.
tsharek
6.05.2009, 10:19:15
Witam,
Mógłbyś mi wyjaśnić jedną nurtującą mnie rzecz: Piszesz że zrobiłeś serwis
http://www.pobierzszablon.pl/ - w tym serwisie jest około 150szablonów gdzie autor to albo: "Dariusz" albo "PobierzSzablon.PL". Sądząc po pod stornie kontaktu jest to jedna i ta sama osoba. Dodatkowo chwaliłeś się szablonami:
http://www.pobierzszablon.pl/szablony.php?pokaz&id=83http://www.pobierzszablon.pl/szablony.php?pokaz&id=151gdzie także są 2 różne podpisy co świadczą dodatkowo o tym że "Dariusz" i "PobierzSzablon.PL" to ta sama osoba (ale ze mnie detektyw

)
Więc mam pytanie: napisałeś że się dopiero uczysz od miesiąca - czy to czasami nie za dużo tych szablonów "spłodziłeś" w tym czasie? Nie chce nikogo oskarżać, ale dla mnie jest to troszkę podejrzane;) Albo tworzysz szablony więcej niż ten miesiąc, albo to jednak nie Twoje szablony

ps: szablony są naprawdę ekstra, co dodatkowo świadczy o tym że jednak troszkę dłużej siedzisz w branży niż 1-2 miesiące
Poker
6.05.2009, 10:32:37
wszystkie szablony które znajdują się w dziale CSS+html nie są mojego autorstwa zebrałem je z różnych darmowych stron oferujących takie szablony.
Szablony o których napisałeś zobacz sam w jakich działach się znajdują w PSD i NASZE SZABLONY
Tu i tu są same pliki .PSD bo nie chce mi się ciąć.
W dziale Szablony Allegro jest ~20 szablonów które zrobiłem w tydzień, i wszystkie są pocięte i to właśnie na nich uczyłem się cięcia i całej grafiki a zrobiłem je mniej więcej w dniach 20-30marca.
obecnie pracuję nad portalem i myślę że jak tylko skończę ~14-30dni. to dołączę go tutaj

bo to pierwszy projekt który naprawdę mi się podoba
tsharek
6.05.2009, 10:47:31
Cytat
wszystkie szablony które znajdują się w dziale CSS+html nie są mojego autorstwa zebrałem je z różnych darmowych stron oferujących takie szablony.
aaa widzisz... powinieneś napisać to gdzieś, a teraz wchodząc na stronę:
http://www.pobierzszablon.pl/darmowe-szabl...ss-html.php?s=0wszędzie widzę "AUTOR : Dariusz", to jednak chyba nie jest w porządku co nie?
Poker
6.05.2009, 10:52:29
po pobraniu szablonów z tego działu, wszędzie znajduje się licencja i w każdym szablonie jest link do strony z której został pobrany, więc nie łamie żadnych zasad.
A jeśli chodzi o pole AUTOR: to tworząc je nie miałem na myśli autor(twórca szablonu) tylko autor który dodał szablon na stronę. Początkowo miały być profile i ludzie mieli sami dodawać szablony. Z profili zrezygnowałem a Autor Został.
phpion
6.05.2009, 11:14:16
Autor a osoba dodająca to zupełnie inna sprawa! Podpisując się jako autor danego szablonu przywłaszczasz sobie cudzą pracę. Jakbyś się czuł jakbym dodał na swoją stronę Twój szablon i podpisał się pod nim swoim nazwiskiem jako jego autor?
Poker
6.05.2009, 11:28:59
Pobierz szablon ze strony i zobacz czy gdzieś pisze że jestem jego autorem.
Ale nie chce tutaj zaczynać dyskusji na ten temat, zmieniłem już "autor" na "dodał".
ewaslawek5
6.05.2009, 13:40:54
Laikiem to ty chyba nie jesteś, sam chciałbym tak tworzyć grafę...
Moja ocena to
6 
Brawoooo.....
tsharek
7.05.2009, 08:33:27
Cytat(Poker @ 6.05.2009, 12:28:59 )

Pobierz szablon ze strony i zobacz czy gdzieś pisze że jestem jego autorem.
Ale nie chce tutaj zaczynać dyskusji na ten temat, zmieniłem już "autor" na "dodał".
heh, zła filozofia - po to robisz stronę żeby pokazywać wszystkie informacje a nie żeby ktoś musiał ściągać kupę psdków żeby zobaczyć kto jest autorem...
mógłbyś dodać autor - ale wpisywać tutaj prawdziwe informacje (albo jak nieznany to napisać "
nieznany")
Poker
7.05.2009, 13:07:42
właśnie chciałem tak zrobić ale jeśli chce wpisać cos w stylu freecsstemplates.com to mi brakuje miejsca.
Dlatego teraz pod każdym szablonem będzie podpis kto jest autorem a obok miniaturki będzie podpis kto dodał szablon.
tak jak tutaj :
Szablon Allegro
Cypherq
7.05.2009, 13:11:58
Widać, że jesteś dobry - ludzie od razu próbują coś na Ciebie znaleźć

Co by od tematu nie odchodzić, uczęszczasz na jakieś zajęcia związane z grafiką? Jakieś warsztaty artystyczne?
Poker
8.05.2009, 09:58:22
nie, nigdzie się nie uczyłem, i raczej nie będę.
Mam nowe szablony...
Szablon Allegro ( darmowy )
Wersja Online SzablonuMoże się sypać pod IE 6, ale tutaj akurat to nie ja zająłem się cięciem.
Szablon dla firmy sprzedającej BULAJE (okienka w drzwiach wyglądające jak w statkach)

Wersja Online Szablonu 
narzucona grafika (błękit, w tle morze)
Szablon jeszcze nie dokończony jest to na razie wstępny projekt
do tego dojdzie zarządzanie podstronami + dodawanie nowych produktów
W najbliższych dniach wrzucę jeszcze dwa szablony dla firmy oferującej przejażdżki go-kartami nad morzem oraz firmy budowlanej

sowiq
8.05.2009, 11:00:15
Lay fajny, ale co tu robi ten odwrócony kursor?
Poker
8.05.2009, 11:02:49
ups tego nie zauważyłem pokombinuje z drzewkami i go zasłonie
Spawnm
8.05.2009, 11:12:59
fajnie z tym kursorem wygląda , zostaw go
A więc grafika nie Twoja... gdyby nie to to bym był skory pochwalić te dobre prace.
Poker
9.05.2009, 16:13:38
Nowy szablon dla firmy kosmetycznej
Poker
9.05.2009, 20:28:27
autor tamtego posta mia chyba na myśli TOP w szablonie BULAJE.
I zgadzam się z nim nie jestem autorem samego TOPU, ale nie widzę w tym nic dziwnego.
To tak jakbym używał zdjęć i ktoś nie chciał oceniać szablonu bo użyłem nie swoich zdjęć.
Dziwne...
Szablony WYKONUJE SAM! korzystając z materiałów ( zdjęć, obrazów) pobranych z GOOGLE, lub jeśli tworzę projekt dla kogoś kupuje zdjęcia na istockphoto.com .
Cytat(Poker @ 9.05.2009, 21:28:27 )

autor tamtego posta mia chyba na myśli TOP w szablonie BULAJE.
I zgadzam się z nim nie jestem autorem samego TOPU, ale nie widzę w tym nic dziwnego.
To tak jakbym używał zdjęć i ktoś nie chciał oceniać szablonu bo użyłem nie swoich zdjęć.
Tak, zauważyłem, że grafika nie jest Twoja. Nikt nie mówi, że to znaczy, że to już się nie nadaje do oceny, ale dobrze by było napisać o tym na początku w temacie, że grafika nie jest Twoja, gdyż np. mi się podobają te prace, ale nie wiedząc czy to Twoja grafika, czy też nie ją też biorę pod uwagę, a bez grafiki to co innego.
Poker
9.05.2009, 21:09:56
Mam pisać że zdjęcie, które znajduje się w szablonie pobrałem z internetu ? To chyba jakiś żart?
95% osób korzysta przy szablonie z takich zdjęć nawet powiedziałbym 98%, nie każdy kto tworzy strony ma tak idealny aparat, modeli, studio by robić takie zdjęcia ( Ja osobiście nie mam)
Daje wam do oceny swoje szablony

więc jeśli możecie oceniajcie szablony a nie czepiajcie się czegoś co nie ma sensu....
Miejcie na uwadze również to że jestem nowy w temacie tworzenia szablonów i wystawiam je tutaj abyście mogli je ocenić, skomentować tak abym wiedział co robię źle chce też poznać waszą opinie o tych szablonach.

Z góry dziękuje i nie bójcie się komentować
To teraz zdecyduj się... robiłeś tę grafikę sam (z innych zdjec itd) czy pobrales gotową grafikę? Bo z wcześniejszych postów można zrozumieć, że pobrałeś już gotową grafikę i mogłoby to w tym momencie zabrzmieć tak jak "mam pisać, że kod w tym szablonie pobrałem z internetu? to chyba jakis zart?"
// ADD
A prace całkiem ładne. Jak na "laika" to tylko pogratulować
Poker
9.05.2009, 21:50:02
....
już wszystko wyjaśnione

Szablony tworzę sam korzystam jedynie z gotowych zdjęć, co jest w 100% normalną sprawą przy tworzeniu szablonów i każdy z tego korzysta.
prace, które tutaj pokazuje w większości są robione dla klientów. Te które nie zostaną zaakceptowane trafią na pobierzszablon.pl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nowy szablon, dla firmy budowlanej (oczekuje na akceptacje klienta więc nie dokończony)

I kolejny dla firmy oferującej gokarty
całość narzucona, kolorystyka, układ storny, nawet te dwa gokarty w logo.
rzymek01
9.05.2009, 22:05:28
Poker, nie bulwersuj się, robisz ładne prace
to, że korzystasz ze zdjęć nie jest złe, mam nadzieję tylko, ze bierzesz je z jakiegoś zbioru, który mozna wykorzystywać komercyjnie, a nie z googli
rzymek01
10.05.2009, 10:26:12
no to w tym przypadku musisz zabiegać o zgodę autora zdjęcia
BTW istnieje w sieci kilka serwisów udostępniających grafikę WWW
rzymek01
10.05.2009, 15:53:46
Poker
12.05.2009, 00:36:58
Nowy Szablon dla firmy sprzedającej węgiel.
Według zaleceń klienta.
(szablon wstępny)
blooregard
12.05.2009, 08:23:59
Bardzo mi się podoba.
melkorm
12.05.2009, 08:29:24
Mi także x]
Aż dziwne że jeszcze szukasz pracy .... (sądząc po opisie w stopce ;]) .
Poker
12.05.2009, 13:10:09
Co do pracy, to "szukam" w sensie mam stopkę. Na razie mam wiele zleceń więc i tak nie mógłbym iść do pracy.
Zastanawiam się jeszcze nad 3miesięcznymi praktykami w NAZWA.PL, tylko problem w tym że musiałbym 50km dojeżdżać codziennie. Ale ile bym się nauczył

.
Mój problem jest też w tym że nigdy nie kształciłem się w żadnym kierunku związanym z informatyką.
I w dodatku moja kariera edukacyjna zakończona na 2klasie technikum ( zdawałem, lecz zrezygnowałem), dzięki czemu ostatni rok mogłem wykorzystać na naukę

programowania, grafiki, cięcia i flasha
sowiq
12.05.2009, 13:12:40
Cytat(Poker @ 12.05.2009, 14:10:09 )

3miesięcznymi praktykami w NAZWA.PL
Nie zawracaj sobie głowy:
a) bezpłatnymi praktykami
b) firmą nazwa.pl
;)
rzymek01
12.05.2009, 13:52:56
@Poker, zgodnie z zasadami rynku, jak masz za dużo zleceń to zwiększasz cenę, żeby miec zleceń w sam raz

PS. a ze znalezieniem pracy jako grafik/projektant WWW z pokaźnym portfolio nie bedziesz miał problemu
PS.2. powinni cięw allegro zatrudnić, bo ten layout to jakiś koleś po pijaku musiał robić:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.