Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upgrade forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2, 3
wookieb
To może zapytam tak.
Ja też lubię nowe rozwiązania i nawet prze*hodzę (z******** kontrola bbcode) na nie, jeżeli znajdę w nich prawdziwe plusy. Więc proszę przedstaw plusy aktualnego umieszczenia linku "Najnowsze posty" w porównaniu do starego.

Ja znajdę plusy starego:
Jest w bardzo dogodnym i widocznym miejscu.
Szybko da się na niego kliknąć
Tomplus
@fifi209
Nie jestem programistą na php.pl, ale przekazywanie informacji co powinno być poprawione, to też pomoc. Pomoc dla programistów.

Wszak pisze w pierwszym poście

Cytat(kwiateusz @ 7.08.2009, 23:09:38 ) *
W razie znalezionych bledow prosze zgłaszac je tu, a w miare mozliwosci beda rozwiązywane.

Błędy to nie tylko ERROR 404 ale również źle dobrane rozwiązania.
JoShiMa
Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 14:44:26 ) *
Ja jestem zawsze otwarty na zmiany. winksmiley.jpg

Ja też, ale nie lubię zmieniać czegoś wygodnego na coś mniej wygodnego winksmiley.jpg

A poza tym masz rację. Przyzwyczajenie to druga natura człowieka.

Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 14:53:14 ) *
Szczerze, to nigdy nie używam tej opcji.

No to nie zrozumiesz kogoś kto stale tego używa.

Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 15:00:12 ) *
Administracja się stara aby było lepiej etc.

My też. Forum jest dla użytkowników, prawda? Dlatego informujemy team co jest OK a co nie smile.gif i razem dążymy do ideału smile.gif Nikt tu się nie wywnętrza ze złośliwości. A jak Ci się temat nie podoba, to zacznij mniej siedzieć przed kompem, będziesz mniej nerwowy smile.gif

Ciekawe kto będzie pomagał szukającym rozwiązania jak nikomu nie będzie się chciało tego maczku czytać.
Wicepsik
Czy będą buttony do innych tagów tak jak są php, sql, html i xml ?
Fifi209
Cytat(wookieb @ 8.08.2009, 14:09:31 ) *
To może zapytam tak.
Ja też lubię nowe rozwiązania i nawet prze*hodzę (z******** kontrola bbcode) na nie, jeżeli znajdę w nich prawdziwe plusy. Więc proszę przedstaw plusy aktualnego umieszczenia linku "Najnowsze posty" w porównaniu do starego.

Ja znajdę plusy starego:
Jest w bardzo dogodnym i widocznym miejscu.
Szybko da się na niego kliknąć

Jak dla mnie również jest w dogodnym miejscu. A jego znalezienie nie sprawia kłopotu.

Cytat(Tomplus @ 8.08.2009, 14:09:32 ) *
@fifi209
Nie jestem programistą na php.pl, ale przekazywanie informacji co powinno być poprawione, to też pomoc. Pomoc dla programistów.

Wszak pisze w pierwszym poście

Błędy to nie tylko ERROR 404 ale również źle dobrane rozwiązania.

Błąd to błąd, a Wy czepiacie się stylistycznych detali.

Cytat(JoShiMa @ 8.08.2009, 14:20:00 ) *
Ja też, ale nie lubię zmieniać czegoś wygodnego na coś mniej wygodnego winksmiley.jpg

A poza tym masz rację. Przyzwyczajenie to druga natura człowieka.

Nie uważasz, że wyklucza się to nawzajem? Przyzwyczaiłaś się do położenia tego linku i tyle.

No to nie zrozumiesz kogoś kto stale tego używa.

Pisałem, że forum ma "system", który pokazuje nieprzeczytane posty/tematy + aktywne tematy - mi to w zupełności wystarcza. Widzisz to też jest kwestia przyzwyczajenia.

My też. Forum jest dla użytkowników, prawda? Dlatego informujemy team co jest OK a co nie smile.gif i razem dążymy do ideału smile.gif Nikt tu się nie wywnętrza ze złośliwości. A jak Ci się temat nie podoba, to zacznij mniej siedzieć przed kompem, będziesz mniej nerwowy smile.gif

Ciekawe kto będzie pomagał szukającym rozwiązania jak nikomu nie będzie się chciało tego maczku czytać.

Komp to nie tyle hobby co też praca. winksmiley.jpg

Ja jeszcze nie widziałem ów "maczku", no ale cóż... winksmiley.jpg

@edit

Co do tego co napisał Wicepsik.

Powinna być najlepiej lista rozwijana z której wybieramy język i automatycznie jest wstawiany taki tag. To byłoby ułatwienie. winksmiley.jpg Zamiast pisać samemu nazwy tagów.
itsme
ok inaczej
tutaj zglaszajmy uwagi ale dyskusje prosze prowadzic w osobnych watkach na temat jednego zagadnienia
np kolor forum
zla ramka
numery wierrszy ...

naprawde robi sie balagan ...
zglaszamy bledy niedogodnosci zle rowiazania - debveloperzy zajma sie nimi - dyskusje prowadzmy gdzie indziej

kazdy kolejny post skasuje jezeli nei bedzie zawieral zgloszenia bledu
erix
Ok, trochę mnie nie było, teraz pora na parę słów ode mnie. Sprawdzacz bbcode, to moja sprawka - dostosowałem go do tych tagów, które są najczęściej używane na forum.

Cytat
Forum jest zepsute
postarajcie się w poście dać takie coś

Wynika to z tego, co napisałem - nie uwzględniłem w testujących wyrażeniach tego języka - dodane do TODO.

Cytat
po edycji posta z kodem zamienia zamknięte tagi na otwarte i wypluwa alert "twój post zawiera listing, który powinien być objęty odpowiednim bbcode..." zresztą jak wygląda post po edycji zobaczcie sami:

jw.

Cytat
Załosny jest ten system sprawdzania bbcode przy dodawaniu posta, edycji.
Niech ktos spróbuje wpisać słowo "publi cznie" (bez spacji w środku). Powodzenia.

Dzięki za słowa otuchy. Dodane do TODO. - naprawione

Cytat
Parser powinien sam naprawiać bbcode. Jak ktoś pisze dużego posta to nie będzie siedział i szukał błędu.

Siadaj i pisz, jak takiś cwany, przywitamy Twój naprawiacz z otwartymi rękami.

Cytat
nadal buttony do bbcode nie działają , kiedyś działały, ostatnio przestały, po update nadal nie działają

Cytat
Czy będą buttony do innych tagów tak jak są php, sql, html i xml ?

Dam znać ~kwiateuszowi, bo te zmiany może wprowadzić tylko administrator.

Cytat
Również miałem problem z dodaniem postu - wywaliło, że w treści jest listing, który powinien być ujęty w odpowiednie bbcode. Sęk w tym, że żadnego listingu nie było. Wyłączyłem JS i post się dodał ale chyba należałoby to poprawić.

Możesz wysłać na PW linka do posta?

Cytat
Mi "Lucida Sans Unicode" w listingach również nie pasuje. Nie jest dobra.
Sans-serif do listingów jest lepszy.

Parser listingów, to działka ~hwao. Niestety, jest teraz nieosiągalny, więc będzie musiało być jak jest przez pewien czas.

Cytat
sluchaj - zaczynasz mnie draznic czytaj z uwaga ... napisalem już raz WIELKOŚĆ CZCIONKI NIE JEST KWESTIA GUSTU

~itsme, wyluzuj - grzebaliśmy ~kwiateusz, ~hwao i ja, pewnie jest do zrobienia, ale bez nerwów. ;]

P.s. Znowu miałem przykre doświadczenia z zabezpieczeniem używania bbcode :/ pre g_match też nie można napisać. Pomysł jest kompletnie nie trafiony.
Jak napisałem w innym poście: obejmij w zdaniu w [i ]/[manual ] i nie będzie krzyczał. - rozwiązane.

1. Sprawdzanie postów przez wyrażenia regularne, które nie do końca dobrze działają. (póki co)
Dobrze działają, tylko zostały uwzględnione dla niewielu przypadków - musiałem sam przetestować różne przypadki, co było - niestety - niemożliwe w pojedynkę.

Pewnie, że nie jesteśmy ślepi ale jest ZDECYDOWANIE W MNIEJ wygodnym miejscu.
Po zmianach na np. NK też ludzie zrzędzili, ale potem się przyzwyczaili. Jednak zgoda - też dla mnie nie jest to wygodne miejsce, choć z tej opcji baardzo rzadko korzystam, ale to już zależało od inwencji osoby projektującej laya.

Tutaj proszę o postowanie bugów - dyskusja tu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=127601
wookieb
Jeszcze taki malutki pierdół. Graficzne linki w menu górnym są na fioletowym tle co delikatnie widać przy zmianie stylu.
erix
Było zgłaszane. [;
wookieb
http://forum.php.pl/top_20.html 404
Spawnm
Przy updacie forum (albo wcześniej...) coś się popsuło w teście php ,
brak polskich znaków , wszędzie pełno 'znaczków' , niepoprawnie wyświetlają się ' i " , coś w kodzie się posypało bo kolorki wariują ...
Zyx
Może niezbyt duży bug i niezbyt irytujący, ale jednak. Przeglądarka: Opera 9.64. Przechodzę między podstronami, mam wybrany kolor alternatywny, który jednak ładuje się z mniej więcej sekundowym opóźnieniem, tzn. najpierw ładuje się domyślny, a dopiero po chwili zmienia na niebieski.

Mała uwaga ad. posta pode mną, żeby już nie nabijać niepotrzebnie: na FirefoKSie.
Shadowsword
@Zyx

Na firefoxie to samo.
hwao
Wróciłem z urlopu.

Co do "problemów po zmianie tła" problem jest dla tego, gdyż czeka na wczyta cały dokument - poprawione będzie.

Odnoście wyglądu "umieszczania kodu PHP/innych" - możecie zgłaszać swoje projekty i jak spodobają się one większości osobników na forum, zostaną wprowadzone. Także wookieb jak ktoś ma wizje może złapać za photoshopa.

Co do "Ostanie posty": top miał być "wyczyszczony", ale jak tylu użytkownikom to służyło można wrzucić ten link po prawej u góry "po szukaj w Google" - tam na jasnym tle.

Odnośnie przycisków do kolorowania innych składni, są one w liście zwijanej (zaraz koło Czcionka i Rozmiar) gdyż jest ich sporo - osobno zajmowały by za dużo miejsca.
skowron-line
Nie wiem czy ktoś o tym pisał, bo forum tak zamula że nie jestem w stanie przewertować tego posta w poszukiwaniu.
Czy "plaintext" nie powinno otwierać się w nowym oknie questionmark.gif
hwao
Cytat(skowron-line @ 10.08.2009, 10:58:27 ) *
Nie wiem czy ktoś o tym pisał, bo forum tak zamula że nie jestem w stanie przewertować tego posta w poszukiwaniu.

Ja nie zauwazyłem żeby zamulało, daj znać czy ciągle i w jakich działach/postach (url).

Cytat(skowron-line @ 10.08.2009, 10:58:27 ) *
Czy "plaintext" nie powinno otwierać się w nowym oknie questionmark.gif

Co do plaintext kwestia jest zostawiona dla użytkowników:
- Kod pokazuje się w popupie,
- Kod pokazuje się na nowej karcie w przeglądarce,
- Coś a'la lightbox
skowron-line
Cytat(hwao @ 10.08.2009, 10:05:01 ) *
Ja nie zauwazyłem żeby zamulało, daj znać czy ciągle i w jakich działach/postach (url).

Generalnie na każdym wątku, pytałem admina w firmie i mowi że nic sie nie dzieje
Cytat(hwao @ 10.08.2009, 10:05:01 ) *
Co do plaintext kwestia jest zostawiona dla użytkowników:
- Kod pokazuje się w popupie,
- Kod pokazuje się na nowej karcie w przeglądarce,
- Coś a'la lightbox

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...mp;#entry646391 klikająć na plaintext otwiera mi sie w tym samym oknie.
Speedy
Przy opcji "plaintext" powinno być jakieś javascriptowe przełączenie na pole tekstowe, a nie otwieranie nowej strony. Jeśli chodzi o kolorowanie składni, to mi bardziej odpowiada standardowe kolorowanie PHP - takie, jakie generuje funkcja highlight_string. Poza tym, w polu tekstowym wyszukiwarki Google w prawym górnym rogu powinien być jaśniejszy kolor tekstu, ponieważ na czarno prawie nic nie widać.
skowron-line
Cytat(Speedy @ 10.08.2009, 11:22:48 ) *

Otwiera sie w tym samym oknie
Ziom73
Nowa skórka the best ;] , jednak przydało by się dodać tagi [php] w Szybkiej odpowiedzi, gdyż ja często korzystam w tego.
netvalue
Mam problem z dodaniem nowego postu w ktorym uzywam kodu jquery..... !

erix
A odświeżyłeś cache? Detektor kodu jest na razie wyłączony.
tiraeth
Dlaczego praktycznie za każdym razem jak wejdę na forum, to muszę się znowu logować? Zaznaczyłem opcję ciasteczkową i lipa.
erix
Yyyy, SOA#1? U mnie wszystko jest ok.
kwiateusz
Akurat mechanizm logowania jest od wiekow ten sam winksmiley.jpg zapamietywania sesji też
Sabistik
Widok zaawansowanej wyszukiwarki, input "Filtruj wg nazwy użytkownika" - autosuggest cię rozwala - wyświetla się o wiele za nisko w stosunku do inputa. Fx 3.5.2
Spawnm
pełna edycja postów z kodem w BBcode jest zepsuta :/
skowron-line
  1. //ąśćńźżłó

brak polskich znaków w plaintext
erix
Cytat
autosuggest cię rozwala - wyświetla się o wiele za nisko w stosunku do inputa. Fx 3.5.2

Chyba wiem, co jest grane, @TODO.

~Spawnm, przyswój sobie moją sygnaturkę, zwłaszcza to na czerwono. tongue.gif

Cytat
brak polskich znaków w plaintext

U mnie są.
Spawnm
szybciej by było jak byś wszedł w czyjś post z kodem w bbcode,
psuje tagi z [ php] kod kod kod[/ php] robi [ php] 1. kod 2. kod 3. kod [ php]

A sygnaturki mam wyłączone tongue.gif
erix
Cytat
szybciej by było jak byś wszedł w czyjś post z kodem w bbcode,

Niczego takiego nie zauważyłem... Specjalnie sprawdziłem.

Cytat
A sygnaturki mam wyłączone

To jest Twój problem. tongue.gif A jako opiekun powinieneś pilnować również i ich zawartości.
Spawnm
http://forum.php.pl/index.php?act=post&...646713&st=0

zobacz np tu. [tym razem nie 1. 2. 3. a kropki jak w <li>]

włączyłem te sygnaturki aby nie było winksmiley.jpg
Fifi209
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...t=0#entry647164

Po kliknięciu na plaintext jest wszystko ok, jednak normalnie ucina mi tagi [ manual ]. Moim zdaniem to co w tagach (tych do skryptów) nie powinno lecieć przez parser bb-code.
erix
Nie leci. Listingi są dodatkowo zapisywane w osobnym miejscu jako czysty tekst.

Napisałem do ~hwao, się tym zajmie.
Fifi209
Cytat(erix @ 11.08.2009, 15:35:41 ) *
Nie leci. Listingi są dodatkowo zapisywane w osobnym miejscu jako czysty tekst.

Napisałem do ~hwao, się tym zajmie.

Skoro nie leci to czemu nie wyświetlają się tagi tylko są przerabiane na html?
erix
Gdyż musi być coś nie tak z tym "połączeniem ze źródłem". Ale tym się ~hwao zajmuje.

Naprawiłem TOP 20.
Sabistik
Brakuje opisu kolorku newsmana na dole forum w statystykach.
piotrooo89
nei wiem czy było juz to poruszane, ale linki w postach powinny być bardziej wyraziste, bo są strasznie nieczytelne.
erix
A może jeszcze tak sprecyzujesz, KTÓRE linki?

List jest pełno, konkret.
phpion
Cytat(erix @ 18.08.2009, 16:03:43 ) *
KTÓRE linki?

Cytat(piotrooo89 @ 18.08.2009, 15:10:37 ) *
w postach

"Mam nadzieję, że pomogłem" winksmiley.jpg hehe
erix
Choroba, jakoś mi się przewinęło przed oczami w listach. :X
vokiel
Zanim zostaną wprowadzone zmiany w menu, a że są osoby, które chcą mieć "Najnowse posty" łatwo dostępne udostępniam UserScript:

Dla Opery:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. // ==UserScript==
  2. // @name forum.php.pl Najnowsze posty
  3. // @description Przenosi link Najnowsze posty na pasek w topie. Wymaga zalogowania na konto.
  4. // @copyright Vokiel; MIT License
  5. // ==/UserScript==
  6. document.addEventListener(
  7. 'load',
  8. function (e) {
  9. if(!document.body){return;}
  10. var mydiv = document.getElementById('hwao-topbar-left');
  11. if (!mydiv){return;}
  12. var url = "http://forum.php.pl/nowe_posty.html";
  13. var link = document.createElement("A");
  14. link.setAttribute("href",url);
  15. link.setAttribute("style","margin-left: 15px;");
  16. link.appendChild(document.createTextNode("Najnowsze posty"));
  17. mydiv.appendChild(link);
  18. },
  19. false
  20. );

Greasemonkey
  1. // ==UserScript==
  2. // @name forum.php.pl Najnowsze posty
  3. // @description Przenosi link Najnowsze posty na pasek w topie. Wymaga zalogowania na konto.
  4. // @copyright Vokiel; MIT License
  5. // ==/UserScript==
  6.  
  7. window.addEventListener("load", function() {
  8. if(!document.body){return;}
  9. var mydiv = document.getElementById('hwao-topbar-left');
  10. if (!mydiv){return;}
  11. var url = "http://forum.php.pl/index.php?act=Search&CODE=getnew";
  12. var link = document.createElement("A");
  13. link.setAttribute("href",url);
  14. link.setAttribute("style","margin-left: 15px;");
  15. link.appendChild(document.createTextNode("Najnowsze posty"));
  16. mydiv.appendChild(link);
  17. }, true);

Samo jQuery
  1. $('#phpplnavigation').find('ul.sf-menu li.subd ul li:last a').clone().css('margin-left','15px').appendTo('#hwao-topbar-left');

Efekt działania:

@edit
Kod
// @include       <a href="http://forum.php.pl/*" target="_blank">http://forum.php.pl/*</a>

zamienić na sam adres strony
Kod
// @include       http://forum.php.pl/*

(forum zamieniło na linki)
Sabistik
Zapomnieliście o krótkim tagu dla manuala PHP
Kod
[manual]funkcja[/manual]
lord_t
1. Zwykły użytkownik już nie może oglądać ostrzeżeń innych użytkowników:>?
2. Czemu własne ostrzeżenia nie otwierają się w popup-ie:>?
kwiateusz
Cytat(Sabistik @ 20.08.2009, 14:47:16 ) *
Zapomnieliście o krótkim tagu dla manuala PHP funkcja

Done

Cytat(lord_t @ 20.08.2009, 15:33:18 ) *
1. Zwykły użytkownik już nie może oglądać ostrzeżeń innych użytkowników:>?
2. Czemu własne ostrzeżenia nie otwierają się w popup-ie:>?

Done

Cytat(piotrooo89 @ 18.08.2009, 15:10:37 ) *
nei wiem czy było juz to poruszane, ale linki w postach powinny być bardziej wyraziste, bo są strasznie nieczytelne.

Done
NuLL
Nie wiem czy ktos zglaszal ale slowo protected w kodzie PHP nie zaznaczane jako keyword jezyka.
ayeo
Witam!

Nie wiem czy ktoś już zgłaszał, ale przy edycji posta zawierającego kod (w BBcode) cyrki się dzieją :/
Tzn nie tyle przy edycji co przy zapisie....

Pozdrawiam!
hwao
Taka ilość błędów wynika z braku beta-testerów, chociaż byli proszeni o pomoc.

Jeżeli ktoś raportuje problem, to niech przeczyta przynajmniej 1 stronę do tyłu, bo niektóre rzeczy są zgłoszone 10 razy :-)

Nad wszystkim pracujemy, do tego potrzeba paru ludzi którzy mają wolny czas w "tym samym czasie", a jako że są jeszcze wakacje ciężko ustrzelić takowy.
pyro
Nie wiem czy ktoś już to tutaj zgłaszał. Jeśli tak, to sorry smile.gif

Przy cytowaniu lub kopiowaniu kodu przy pisaniu posta dzieją się cuda niewidy, tak jak np. tutaj:

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=129462&hl=
bim2
Hmm, zauważył ktoś, że jak zmienimy kolor to przy przejściu na jakąkolwiek stronę pojawia się fiolet i szybko wskakuje wybrany przez nas kolorek?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.