Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upgrade forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2, 3
kwiateusz
Witam,

Po nieobecnosci wracamy z nowym designem i kilkoma nowymi funkcjami m.in

• parsowanie bbCode za pomoca geshi

Obsługiwane tagi:
  1. PHP
  2. Apache
  3. ASP
  4. Bash
  5. C
  6. Cpp
  7. CSharp
  8. CSS
  9. DOS
  10. HTML
  11. INI
  12. Java
  13. JavaScript
  14. IRC
  15. MySQL
  16. Oracle
  17. Pascal
  18. Perl
  19. Python
  20. Rails
  21. Ruby
  22. Robots
  23. Smarty
  24. SQL
  25. XML
  26. Xorg

Każdy tag można zapisać w postaci:
Kod
[Foo NazwaPliku.ex 1,2,3,7..12]

- Nazwa pliku jest wyświetlana w nagłówku, jak plik zostanie ściągnięty automatycznie daje mu taką nazwę.
- Liczby to linijki na które chcemy zwrócić uwagę: 1,2,3 pooświetla 1,2,3 a 7..12 to przedział od 7 do 12

Można pominąć dowolny parametr.

• wymuszenie tagow oraz listingow w postach

I ogolny upgrade IPB. W razie znalezionych bledow prosze zgłaszac je tu, a w miare mozliwosci beda rozwiązywane.
Możliwe ze dopiero w niedziele-poniedziałek gdyż wyjeżdzam na weekend, ale erix czuwa więc moze znajdzie chwile na ewentualne poprawki.

Za szczególna pomoc przy upgradzie dziękuje erix'owi, hwao i reszcie ekipy ktora motywowała nas do pracy
erix
Cytat
wymuszenie tagow oraz listingow w postach

Plus zabezpieczenie przed debilnymi postami w stylu already sent, poprawki w detalach, które - mam nadzieję - ułatwią obsługę. Nie są na pierwszy rzut oka widoczne, ale... ;]

Oczywiście - algorytm wykrywania błahych tematów nie jest idealny - i jeśli coś denerwuje, działa nie tak, etc - dajcie znać w tym wątku.
kwiateusz
A właśnie ze znanych bugów - zmiana koloru tła (wiemy ze po odswiezaniu strony najpierw jest org tlo, potem wybrane i loga sa niedopasowane winksmiley.jpg ) hwao poprawi jak wroci z urlopu
f1xer
Dobra robota, układ wydaje Mi się lepszy ale to tło fioletowe, hmm pewnie się przyzwyczaję smile.gif
Lion_87
Cytat
ale to tło fioletowe, hmm pewnie się przyzwyczaję smile.gif

Zawsze takie było tongue.gif
kwiateusz
jakie tło? takie samo jak poprzednio jest winksmiley.jpg tylko teraz widac go wiecej zwyczajnie
f1xer
hmm ciekawe smile.gif słuchajcie nie działa szukaj (zwraca błąd 404), i gdzie jest link zobacz posty od ostatniej wizyty?
kwiateusz
Szukajka naprawiona, najnowsze posty w menu rozwijalnym (tam gdzie szukaj)
Shadowsword
Fajny nowy kolorek, poza tym bardzo lubie jak menu na forum jest takie samo jak na pozostalych stronach witryny. Mam nadzieje, ze reszta wortalu zostanie dostosowana pod nowe forum smile.gif
soft_dev
Wygląd bardzo przypadł mi do gustu. Tylko mam wrażenie że forum działa troszkę wolniej niż przed aktualizacją, ale to też może być wina po mojej stronie. Ogólnie jest OK! smile.gif
ayeo
Witam!

Zmiana na lepsze. Jednak z uwag miałbym taką jedną małą smile.gif Gdzie się podziało w menu "Nowe Posty"!? To moje podstawowe narzędzie (i nie tylko moje). Wiem, że jest w Asystencie, ale z tego się nie da korzystać...

Pozdrawiam!

edit:
kwiateusz
widze ze popularna jest, to jesli bedzie taka chec to przeniesie sie ja w bardziej widczne miejsce, ale to najwczesniej w niedziele

dobranoc smile.gif

// tak jest ok, ja myślałem, że tylko w Asystencie to jest winksmiley.jpg
// ayeo
Fafu
Ładnie, ładnie smile.gif

btw. nie wiem czy ktokolwiek zauważył ale w lewym górnym rogu jak jest taki kwadracik to można zmienić kolorystykę strony - fajny bajer! biggrin.gif
ucho
Link "najnowsze posty" to najważniejsza funkcja smile.gif
[SMARTY] pobierz, plaintext
  1. <a href="{$test}">test</a>
[SMARTY] pobierz, plaintext
Shadowsword
Cytat
btw. nie wiem czy ktokolwiek zauważył ale w lewym górnym rogu jak jest taki kwadracik to można zmienić kolorystykę strony - fajny bajer! biggrin.gif

Dzieki, na zielono wyglada jeszcze lepiej!
nasty
Forum jest zepsute sad.gif
postarajcie się w poście dać takie coś: http://pastebin.com/m25d35603
wookieb
Temat: klasa Zaawansowany parser bbcode php5
Pogrubiło mi tekst w tagu [php] pomiędzy apostrofami a raczej nie powinno

Znacznik code nie uległ zmianie stylistycznej a raczej powinien.

I błagam dodajcie link do najnowyszych postów. Nawet dobre miejsce jest obok wyszukiwarki googli.
Quantum
po edycji posta z kodem zamienia zamknięte tagi na otwarte i wypluwa alert "twój post zawiera listing, który powinien być objęty odpowiednim bbcode..." blinksmiley.gif zresztą jak wygląda post po edycji zobaczcie sami:

http://img99.imageshack.us/img99/2382/scrp.jpg obrazka tutaj też wstawić nie mogłem bo znowu taki sam alert choć zamknąłem wszystkie tagi..
itsme
po 48 h (chyba a może po 24h) problem sam sie rozwiąże ...
po tym czasie nei ma możliwości edycji postów :-)
wookieb
Załosny jest ten system sprawdzania bbcode przy dodawaniu posta, edycji.
Niech ktos spróbuje wpisać słowo "publi cznie" (bez spacji w środku). Powodzenia.
Parser powinien sam naprawiać bbcode. Jak ktoś pisze dużego posta to nie będzie siedział i szukał błędu.
tiraeth
- Forum, jakby zauważalnie, troszkę dłużej się ładuje
- Nie podoba mi się czcionka w listingu kodu
- Styl listingu jakoś mi nie pasuje kolorystycznie

1. #include <iostream>
  2. #include <cstdio.h>
  3. using namespace std;
  4.  
  5. int main(int argc, char *argv[])
  6. {
  7. cout << "Hello World" << endl;
  8. return 0;
  9. }
Spawnm
nadal buttony do bbcode nie działają , kiedyś działały, ostatnio przestały, po update nadal nie działają sad.gif

(na ff3.5.1 i 3.5.2)
skowron-line
Ogólnie bardzo wolno chodzi forum
Wygląd ramki z kodem jest brzydki nie mógłby być taki jak wcześniej ?
phpion
Również miałem problem z dodaniem postu - wywaliło, że w treści jest listing, który powinien być ujęty w odpowiednie bbcode. Sęk w tym, że żadnego listingu nie było. Wyłączyłem JS i post się dodał ale chyba należałoby to poprawić.

Brakuje mi również dojścia do zaawansowanego wyszukiwania.

PS: a wygląd ramki z kodem osobiście mi się podoba.
ArekJ
Ja jeszcze od siebie dodam, że coś chyba w uprawnieniach jest namieszane, bo kiedyś można było zobaczyć jakie kto ma ostrzeżenia, a teraz nie ma takiej możliwości.

//Może to świadomy krok ze strony administracji, ale warto o tym wspomnieć winksmiley.jpg
itsme
Myślę że trzeba uzbroić się odrobinę w cierpliwość.

Ilość błędów wskazana przez Was jest dużo choć i częścią z nich ogólnie nie będziemy się zajmować (mówię o opiniach typu nie pasuje mi kolor, nie podoba mi się ramka i tp - to wszystko z zakresu gustu odpada)

małymi krokami naprawimy wszystkie niedociągnięcia.
wookieb
Jednakże proponuje usunięcie teraz (zakomentowac kod tej funkcji) sprawdzanie poprawności posta do czasu naprawy, ponieważ bardzo utrudnia konwersację.
JoShiMa
Cytat(kwiateusz @ 8.08.2009, 01:11:27 ) *
widze ze popularna jest, to jesli bedzie taka chec to przeniesie sie ja w bardziej widczne miejsce, ale to najwczesniej w niedziele

Oj wygodniej było jak było na wierzchu smile.gif Prosimy...

Czy mi się wydaje, czy czcionka się zmniejszyła? Oczy mi wypadają sad.gif

Cytat(itsme @ 8.08.2009, 11:47:21 ) *
częścią z nich ogólnie nie będziemy się zajmować (mówię o opiniach typu nie pasuje mi kolor, nie podoba mi się ramka i tp - to wszystko z zakresu gustu odpada)

To nie jest tylko kwestia gustu. Niektóre rzeczy po prostu ciężko się czyta. Nikt nie będzie ślęczał nad cudzym kodem wyświetlonym w nieczytelny sposób, żeby znaleźć błąd i pomóc. A przecież między innymi po to jest to forum. Tym samym traci ono na funkcjonalności.
mike
Mi "Lucida Sans Unicode" w listingach również nie pasuje. Nie jest dobra.
Sans-serif do listingów jest lepszy.
itsme
wielkość czcionki nei jest kwestia gustu ...

niesetety tak czasami jest że ktoś inny podejmuje decyzję czy należy to naprawić czy też nie ... i musimy się z tym pogodzić
JoShiMa
Cytat(itsme @ 8.08.2009, 13:05:22 ) *
niesetety tak czasami jest że ktoś inny podejmuje decyzję czy należy to naprawić czy też nie

Więc przekaż mu, że się fatalnie czyta i pisze.
itsme
Cytat(JoShiMa @ 8.08.2009, 13:09:47 ) *
Więc przekaż mu, że się fatalnie czyta i pisze.

sluchaj - zaczynasz mnie draznic czytaj z uwaga ... napisalem już raz WIELKOŚĆ CZCIONKI NIE JEST KWESTIA GUSTU - a to oznacza ze sie tym zajmiemy .

ok ?
JoShiMa
Czytam z uwagą, ale zasugerowałeś, że może się nie dać. Czemu się tak napinasz? Następnym razem poprostu napisz co to oznacza, żeby się nie trzeba było domyślać. Rozumiem, że duża ilość wychwyconych błędów może denerwować, ale nie musisz się tak ciskać. Nikt nie ma pretensji, wszyscy starają się pomóc, żeby było super (no w każdym razie ja).
tiraeth
A poniższy nagłówek ramki z kodem jest kwestią gustu, tak? Sorry, ale wygląda tak ochydnie i tak beznadziejnie pasuje do całości, że chyba sobie UserCSS zapodam.

1. <?php
  2. echo 'Color';
  3. ?>
itsme
tak kwestia gustu
Tobie sie nie podoba, mi to jest obojetne innemu sie podoba ...

wszystkich nei idzie zadowolic ...

@JoShiMa: nie wiem jak mogę wyraźniej się wypowiedziec skoro wcześniej już napisałem: wielkość czcionki nei jest kwestia gustu ...
wookieb
Dodatkowo kopiowanie czegokolwiek z boxów z kodem jest tragedią.
Kopiują się linki + lista co przy większym kodzie i wklejeniu go do edytora jest katorgą. Oczywiście jest opcja plaintext ale to wszystko musi się otworzyć w nowym oknie itd co jest dość uciążliwe i przy kopiowaniu rzeczy z paru różnych boxów jest wręcz nieużywalne.

P.s. Znowu miałem przykre doświadczenia z zabezpieczeniem używania bbcode :/ pre g_match też nie można napisać. Pomysł jest kompletnie nie trafiony.

// DOWN jest również opcja "raportuj" takie posty jak twój

JoShiMa
Cytat(wookieb @ 8.08.2009, 13:59:28 ) *
Oczywiście jest opcja plaintext

Jest również 'pobierz' smile.gif
patryczakowy
Cytat(Fafu @ 8.08.2009, 01:17:05 ) *
Ładnie, ładnie smile.gif

to jak już jest taka opcja to fajnie jak by cały styl forum się zmieniał i był jeszcze guzik "Stara wersja"
Tomplus
Zróbcie coś aby pasek wyszukiwarki Google miał czcionkę kontrastującą, bo narazie się zlewa z Designem, jeżeli się nie da to może trochę jaśniejszy powinien być pasek.

Fifi209
Ludzie! Tylko potraficie narzekać! To nie pasuje, to złą czcionką, to zły kolor.

A ja powiem, że ten wygląd jest o 100% lepszy od poprzedniego. Również tagi bb-code ładniej wyglądają.

W tym wszystkim widzę tylko 2 problemy:

1. Sprawdzanie postów przez wyrażenia regularne, które nie do końca dobrze działają. (póki co)
2. Wortal powinien mieć zmienione style... winksmiley.jpg

Co do "nowych postów", ludzie czy Wy ślepi jesteście?

Forum -> najnowsze posty
wookieb
Pewnie, że nie jesteśmy ślepi ale jest ZDECYDOWANIE W MNIEJ wygodnym miejscu. Ja np bardzo czesto korzystam z forum z telefonu z opery mini i uwierz mi ale ciezko jest wtedy "kliknąć" w link "najnowsze posty"
Fifi209
Cytat(wookieb @ 8.08.2009, 13:38:05 ) *
Pewnie, że nie jesteśmy ślepi ale jest ZDECYDOWANIE W MNIEJ wygodnym miejscu.

A ja Ci wytłumaczę dlaczego tak piszesz.
Jesteś użytkownikiem tego forum od pewnego czasu i po prostu przyzwyczaiłeś się, że to ma wyglądać tak, to tak a to ma być tam i tam. Proste.
Przyjdzie ktoś nowy, jak Ty kiedyś i się przyzwyczai. Jak zmienią wygląd będzie pisał tak samo.

Ja jestem zawsze otwarty na zmiany. winksmiley.jpg

@up
Twoja edycja postu znacznie zmienia sytuację. Ale ten problem również można rozwiązać, wystarczy aby ktoś napisał osobny styl dla takich urządzeń.
wookieb
Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 14:44:26 ) *
@up
Twoja edycja postu znacznie zmienia sytuację. Ale ten problem również można rozwiązać, wystarczy aby ktoś napisał osobny styl dla takich urządzeń.

Po co? po dłuższym używaniu opcji najnowszych postów zauważysz, że stare umieszczenie linku było najlepsze.
Fifi209
Cytat(wookieb @ 8.08.2009, 13:50:55 ) *
Po co? po dłuższym używaniu opcji najnowszych postów zauważysz, że stare umieszczenie linku było najlepsze.

Szczerze, to nigdy nie używam tej opcji.

Dla chcącego nic trudnego, nawet prostym rozwiązaniem ułatwisz sobie życie. Robisz sobie zakładkę i po sprawie.

Zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie pasuje. smile.gif
mike
Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 14:53:14 ) *
Szczerze, to nigdy nie używam tej opcji.
Żenada.
Wykłócasz się, że ktoś się czepia a sam tego nie używasz i nie masz pojęcia. Po co w ogóle się odzywasz na ten temat?
Fifi209
Cytat(mike @ 8.08.2009, 13:55:24 ) *
Żenada.
Wykłócasz się, że ktoś się czepia a sam tego nie używasz i nie masz pojęcia. Po co w ogóle się odzywasz na ten temat?

Żenadą to można nazwać to co się tutaj dzieje. Po prostu czytając ten temat krew mnie zalewa. Administracja się stara aby było lepiej etc. To znajdzie się kilkunastu takich, którzy zaczną wybrzydzać o np. tło, które ciągle jest takie samo.

Za mała czcionka? Jest dużo rozwiązań, np. siedzieć mniej przed kompem, zmienić rozdzielczość, z tego co wiem w FF też można powiększać strony.
Zaraz mi ktoś napisze, że pracuje przed kompem. Wielu ludzi pracuje przed kompem, ja zwykle też. A jeżeli ktoś słabo widzi to warto zainwestować w okulary.

Wykłócam się bo uważam, że wystarczy link na dole "Dzisiejsze aktywne tematy", z którego korzystam i jest po problemie.
Co do nowych postów, łatwo je zobaczyć. Forum przecież "oznakowuje" nowe/nieprzeczytane posty.
wookieb
Cytat(fifi209 @ 8.08.2009, 14:53:14 ) *
Dla chcącego nic trudnego, nawet prostym rozwiązaniem ułatwisz sobie życie. Robisz sobie zakładkę i po sprawie.

Widzę, że nie znasz pojęcia user-friendly. Jakby każdy serwis miał takie "innowacje" to twój pasek zakładek zapełniłby połowę twojego okna. Po to są takie rozwiązania user-friendly aby z nich korzystać.

Tak na przyszłość polecam http://helion.pl/ksiazki/nieka2.htm

Cytat
Jest dużo rozwiązań, np. siedzieć mniej przed kompem, zmienić rozdzielczość, z tego co wiem w FF też można powiększać strony.

Tak i dla każdej witryny, twórz sobie takie preferencje. A może najlepiej wszyscy stwórzmy sobie WŁASNEGO htmla i każdy niech korzysta ze swojego, którego uważa za najlepszy. Po to są STANDARDY i to o czym piszę wyżej.
Tomplus
@fifi209
W tej chwili to sam marudzisz.

Tutaj staramy się aby wszystko wyglądało jak najlepiej, poprawiając nawet małe nie dociągnięcia.

@wookieb
Dokładnie, kolega nie wie co to są za rozwiązania user-friendly.
Fifi209
Cytat(wookieb @ 8.08.2009, 14:01:45 ) *
Widzę, że nie znasz pojęcia user-friendly. Jakby każdy serwis miał takie "innowacje" to twój pasek zakładek zapełniłby połowę twojego okna. Po to są takie rozwiązania user-friendly aby z nich korzystać.

Tak na przyszłość polecam http://helion.pl/ksiazki/nieka2.htm

To był przykład. Widać jak czytasz ze zrozumieniem.

Cytat(Tomplus @ 8.08.2009, 14:02:06 ) *
@fifi209
W tej chwili to sam marudzisz.

Tutaj staramy się aby wszystko wyglądało jak najlepiej, poprawiając nawet małe nie dociągnięcia.

Staramy się? Rozumiem, że jesteś jednym z programistów, który opiekuje się tym forum?

Nie staramy się a wybrzydzamy.

Jak już wcześniej ktoś napisał, wygląd to jest sprawa tylko i wyłącznie gustu. To że komuś się nie podoba, to że ktoś się przyzwyczaił do starego to jest tylko i wyłącznie jego problem.
Lion_87
fifi209 ma racje. Ilu programistów tyle rozwiązań....

A co do tematu to jeszcze chwila i bardziej będzie pasował do działu OCENY ohmy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.