Zasmutator
30.05.2005, 12:41:35
2. Gez, masz wszystko w manualu.
<?php
$number = 3; //liczba wyswietlanych newsow
$category = \"1,5,6\" ; //numery kategorii
include(\"cutenews/show_news.php\"); //sciazka dostepu
?>
Ja mam taki problem ze moge sie bez problemu zalogowac, ale kolega na innym kompie nie moze? czym moze byc to spowodowane?
sirrus
1.06.2005, 18:19:28
Ustawieniami cookies tylko i wyłącznie.
Punisherek
21.06.2005, 16:41:19
Hmm jeżeli już stworzyłem ten systen cutenews to jak mam go umiescic na stronę ?
szajk
23.06.2005, 04:33:27
Mam pytanie odnosnie tego skryptu. Chce by informacje z pliku:
http://www.justswim.pl/php/news/show_news.php, wyswietlaly mi sie na stronie glownej. Zrobilem wszystko jak w opisie i skrypt nie dziala. Czy moglby ktos sprawdzic gdzie popelnilem blad. Bede bardzo wdzieczny. Strona glowna: www.justswim.pl
Juz nie aktualne. Poradzilem sobie..
DanD
27.06.2005, 12:36:35
Ja mam kolejne pytanie...
Wczesniej miełem newsy wyswietlane w ramce i kodownie bodajze: europe
Teraz wyswietlam newsy bez ramki w index.php ktory ma ISO
Moje newsy z poprzedniej strony mają teraz krzaki? co zrobic? jak to przekodowac?
Proszę o pomoc
perone
29.06.2005, 11:14:59
Witam
jak moge dołozyć dodatkowe pole, coś jakby drugi tytuł do cutenews. Tak aby to działało i było normalnie widoczne aka wyświetlało się.
Nie wiem w których plikach mam co zrobić

może ktoś to kuma
pozdrawiam
Kolejne pytanie:
System newsów działał dlugą czesc czasu bardzo dobrze
teraz chce wejsc do admina i za kazdym razem wlacza sie instalacja?

dlaczego ? :roll2:
Sarge
5.07.2005, 16:18:33
Cytat(sirrus @ 2004-12-05 18:09:31)
OK
Należy wstawić deklarację polskich znaków ("<meta...") do któregoś ze skinów w katalog skins, gdzie skin to po prostu jakaś tam nazwa pliku, który wygląda jakby html.
Dla przykładu fragment pliku default.skin.php :
Kod
$skin_header = <<<HTML
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
<script type="text/javascript" src="skins/cute.js"></script>
<style type="text/css">
U mnie zaczyna się to od 42 linijki.
Robię to wszystko zgodnie z intrukcją, wklejam podany kod do pliku default.skin.php a mimo to nie działa:/... Dalej na stronie nie ma polskich znaków, a kiedy chce wejść do panelu Cutenews, wyskakuje błąd. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje, co robię źle?

Może ktoś mógłby napisać, gdzie DOKŁADNIE mam wklejać ten kod? U mnie w pliku default.skin.php żadnego kodu <META...> nie ma, zresztą nie mogę go też znaleźć w innych plikach.
Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź, gdyż zależy mi na czasie.
szymeck
5.07.2005, 22:54:41
Cytat(stachurski @ 2005-04-23 13:31:21)
jak ładuje show_news.php wyskakuje mi coś takiego
Cytat
Warning: main(): Unable to access ./inc/functions.inc.php in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17
Warning: main(./inc/functions.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17
Fatal error: main(): Failed opening required './inc/functions.inc.php' (include_path='.:/data/apache/php/mmp_lib') in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17
Miałem podobny problem i prawie zęby zjadłem za zgryzoty, ale znajomość angielskiego na coś sie jednak przydaje. Oto cytat z jednego forum:
lol... the problem lied in the first letter of the file, which should have been written with a capital letter
the most banal problems are the worst..
Tłumaczę:
Problem leży w pierwszej literze [nazwy] pliku, która powinna być pisana dużą literą
najbardziej banalne problemy są najgorsze...
tak więc może tak jak ja miełeś w Totalcommanderze (luw innym programie do przesyłania ftp) ustawione automatyczne zmniejszanie liter?

Nie wiem czy pomogę ale czuję się w obowiązku bo na żadnym polskim fotum nie znalazłem pomocy
cześć
PS u mnie chodziło o plik Default w folderze data...
profusik
6.07.2005, 23:07:52
Mam pytanie :
Ja zmienić wygląd linków ( np. Czytaj więcej ... ) tak aby miały różne formaty, tzn. odwiedzony, aktywny itd. Najlepiej chciałbym wstawić klasę, która to definiuje.
W templatach nie można tego zrobić chyba, bo tam nie ma kodu linku (<a .... > </a>):
<td width="100%">
<table border="0" style="border-top: 1px dotted #FFCC00" width="408" cellspacing="0">
<tr>
<td width="220" style="text-align:left"><i><font style="font-family:georgia, verdana, arial, sans-serif; font-size:11; color:black;">{date} by {author}</font></i><br> </td><td width="168" ><div align=right>
<font style="font-family:georgia, verdana, arial, sans-serif; font-size:15;">[full-link]Czytaj więcej ...[/full-link] <!--[com-link]komentarze ({comments-num})[/com-link]--></font><br>
</div>
</td>
Czy ktoś wie gdzie to można zmienić. A może gdzieś jest definicja tego: [full-link] - może tam się da.
Z góry dzięki.
profusik
7.07.2005, 12:50:27
Tak chodzi o CSS.
Tylko gdzie wstawić <a class="costam" ........>Czytaj więcej</a>.
Gdzie jest definicja [full-link]
Tak na marginesie tutaj przy pisaniu posta też jest tak chyba zrobione bo gdy chcesz np. pogrubić tekst to w kodzie posta pojawia się B w nawiasach kwadratowych.
Gdzie jest tego definicja?
--------------------------------------------------------------------
OK. Już znalazłem. Działa.
Dla tych którzy będą mieli ten problem to definicje np. [full-link] są w pliku shows.inc.php
f4ngorn
8.08.2005, 12:47:24
Ja mam taki problem

Wszystko mi ladnie chodzi, ale kiedy klikam w read more (czytaj wiecej) to to wyskakuje mi taki blad
Kod
Warning: main(strony/error.php): failed to open stream: No such file or directory in /home4/f4/f4ngorn/index.php on line 89
Warning: main(): Failed opening 'strony/error.php' for inclusion (include_path='.:') in /home4/f4/f4ngorn/index.php on line 89
Uzywam skrptu ktory includuje zawartosc plikow php do gownej tabeli, a indlude do cutenews jest wlasnie w jednym z takich plikow. Zapraszam na www.f4ngorn.friko.pl >>> mozecie tam na zywo zobaczyc ten blad

Edit: Ehhhh komentarze tez nie chodza

((
profusik
8.08.2005, 14:40:01
Ten Link co podałeś to u mnie chodzi dobrze. Wyświetla mi czytaj więcej i komentarze.
Wstwiłem komentarz i wyświetla :-)
f4ngorn
8.08.2005, 18:03:44
Teraz to jest glupio zrobione

Taka prowizorka Jest iframe, tam plik php a w pliku skrypt do tego. Najgorsze jest to ze wszystko bedzie trzeba robic recznie ^^ Najpewniej ten skrypt zle dziala z iframe (znaczy mam taki skrypt ktory pobiera zawartosc strony z pliku php w ktorym byl include do cute, i tak to niedziala) Post juz niewazny chyba ze ktos zna odpowiedz na pytanie "jaki skrypt wyswietlajacy zawartosc strony dziala z iframe"
gall_pl
16.08.2005, 13:59:16
Mam mały problem z komentarzami. Swój system newsów ustawiłem zgodnie z poradami zawartymi na tym forum, ustawiłem deklarację polskich znaków i na pierwszy rzut oka jest wszystko dobrze.
Ustawiłem sobie komentarze aby się otwierały w okienku PopUp i tu pojawił się problem bo mimo, iż 95% użytkowników może pisać polskie litery i wyświetlać je to reszta ma z tym problemy (pisać piszą ale reszta ma krzaczki czytając ich komentarze).
Jak można zaradzić temu pozostając przy PopUp.
szar
17.08.2005, 12:09:50
Witam
Mam takie pytania
1 Gdzie dokładnie mam to wstawić
Cytat
$number = "30";
include('show_news.php');
2 Czy istniej mozliwość dodania opci przy dodawaniu newsa zeeby przy polu awart byla opcja uploadu pliku na serwer, oraz przy wstawianu plikow w newsa mozliwosc uploadu ich przez redaktorow.
profusik
20.08.2005, 13:45:39
Czy wie któś może jak zrobić dwa systemy newsów w jednym serwisie.
Np. jeden dla aktualności a drugi oddzielnie dla sportu.
Skopiowałem cały katalog cutenews do katalogu sport podałem ścieżkę dostępu w konfiguracji newsów i do wyświetlania. Niestety tych drugich newsów nie wyświetla wyskakuje błąd otwarcia function.main i function.require.
Czy jest wogóle możliwe wyświetalnie dwóch systemów cutenews w jednym serwisie ?
Przemo_id2
20.08.2005, 17:00:59
Mam pytanie, może ktoś wie co zrobić, żeby działały komentarze w tym skrypcie. Oto stronka na ktorej mam tenże problem:
http://www.imperiumd2.phx.pl/thedefile/pl1/ Czekam na odpowiedź, z gory thx.
beyonce
28.08.2005, 14:49:59
jestem "zielona" jeśli chodzi o tego cute newsa czy jak mu tam:]
Chciałabym sobie zrobić komentarze na stronę tylko w ogóle nie mam pojęcia co trzeba zrobić:(

Jeżeli ktoś jest w stanie mi to wszytsko wytłumaczyć to będę naprawde wdzięczna:*
p.s:oczywiscie tego cute newsa posiadam:D
pozdrowienia
pietras8
10.09.2005, 14:47:50
Witam. Jak wciągnąć z cute ilość newsów w danej kategorii? Przykładowo chciałbym stworzyć link do strony z newsami zawartmi w kategorii abc o następującej postaci:
abc (x)
gdzie x to ilość newsów kategorii abc
RafS
28.09.2005, 13:03:38
Witam
Mam problem z poprawnym wyświetlaniem Archiwum, otóż jakiś czas temu(około miesiąca) przeniosłem stronę na nowy serwer i od tamtego czasu, cutenews źle archiwum, nie wiem jak to nazwać, chyba najlepsze określenie to "chaos", wszystko jest wymieszane choć daty są wyświetlane prawidłowo i wszystko działa, tylko że wyświetla się w nieprawidłowej kolejności(w ogóle tu nie ma żadnej kolejności, bo jest tak pomieszane)
Bardzo proszę o pomoc.
Nikos83
2.11.2005, 16:16:38
Mam taki sam problem. Probowałem już chyba wszystkiego.
Zmiana kodowania w plikach z katalogu skins, zmienia tylko znaki w panelu administracyjnym a po wyświetleniu ich na stronie gdzie maja pojawiać się newsy dalej brak jest ogonków.
Ja mam wersje 1.4
Probowalem ustawic kodowanie strony na rozne sposoby: iso-8859-2, utf-8, windows-1250 i dalej nic. Ciągle brak polskich ogonków.
Najdziwneijsze jest to że gdy sprawdzam wyświetlenie plików na stronie example1.php w katalogu cutenews to jest wszystko ok a na mojej stronie index gdzie wyswietlaja sie newsy sa krzaczki...
Prosze o pomoc!!
kmarzejon
4.11.2005, 14:59:22
dokładnie też wszystkiego próbowałem i nie idzie.
może ktoś zrobi skrypt poprawi (zrobi polskie znaki) i prześle na jakiś serwer żeby udostępnić do ściągnięcia. problem był by zgłowy z poslkimi znakami.
byłbym bardzo wdzięczny
pozdro
neoTz^
20.11.2005, 15:49:13
Witam
Mam ten sam problem co kolega otóż w wersji 1.4.0 jest wszystko ok jeśli chodzi o polskie znaki (ęóąśłżźćń) jednak w werski 1.4.1 nie da się zmienić kodowania tak jak można było to zrobić w popszednich wersjach dodając
Kod
<meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
w odpowiednim miejscu pliku w katalogu
/skins/default.skin.php i pozostałych skinów.
Trzeba było zmienić tą część pliku a w zasadzie dodać jedną linijkę:
Kod
// ********************************************************************************
// Skin HEADER
// ********************************************************************************
$skin_header = <<<HTML
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type> <-- TO WŁAŚNIE TA DODANA LINIJKA
<script type="text/javascript" src="skins/cute.js"></script>
<style type="text/css">
Niestety w wersji 1.4.1 to nie skutkuje
Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc
ps. wydaje mi się, że zrobili jakiś oddzielny plik w którym ustawia się to kodowanie i z niego jest ono pobierane ale nie moge znaleść co to za plik (jeśli takowy w ogóle jest)
PiZzA666
30.11.2005, 17:44:51
Wcześniej w wersji 1.4.1 miałem polskie znak, a teraz tak nagle znikły. Wie ktoś o co chodzi?
sh4rky
3.12.2005, 12:39:28
Problem sie powtarza;
jestem nie pierwszym i nie ostatnim użytkownikiem cutenews 1.4.1 bez polskich znaków.
Jakies antidotum ?
Pozdrawiam.
gall_pl
5.12.2005, 00:37:31
Bug goni bug w 1.4.1. Lepiej siedzieć na 1.4.0 i czekać na nową wersje.
bleble
24.12.2005, 13:16:20
hmm.. mam takie pytanie gdzie znajduje się kodowanie? Bo po prostu zamiast polskich liter wyświetlają się jakieś znaki.
Sir_DeL
27.12.2005, 12:23:36
W wersji 1.4.1 by pozbyć się błędów z kodowaniem należy przeedytować plik
/inc/functions.inc.php około wiersza 50 jest $HTML_SPECIAL_CHARS = Array (
usuńcie z niej wszystko to co nasze rodzime śćżęółą itd.

EDIT: Oczywiście trzeba też dodać META tagi do plików skórek. Dodałem go też w pliku /rte/richtext.js
vixa
27.12.2005, 22:01:04
Witam. Ma ktos te newsy 1.4.0 bo w tych 1.4.1 wykasowałem to co kolega wyzej napisał ale i tak nie ma wszystkich polskich znakow

i mam jeszcze jeden proble.. wogole nie wysiwetlaja mi sie emoty ani zadne orbazki... gdzie lezy problme ?
neoTz^
31.12.2005, 22:06:47
vixa nadaj chmody 777 na katalog "data" i na wszystkie pliki, które się w nim znajdują
im.net
3.01.2006, 14:30:29
prosze niech mi ktos powie jestem zielony:
*Jak zrobic zeby pod newsem wyswietlał sie dział Felioetony w który mozna wejsc i zobaczysz wszystkie felietony\
*Mam Wersje 1.4.1 czytałem wasze porady ale dalej niewiem jak nadac Polskie znaki niech ktos wytłumaczy tak zeby zadzaiłało.!
Pozdrawiam
zassaj sobie wersje 1.4.0 ,, tam bez problemu ustawisz polskie znaki..
im.net
4.01.2006, 16:49:34
no wiem ale już w 1.4.1 napisałem kilka newsów wiec co teraz??
dzwonek
7.01.2006, 14:36:33
Cytat(vixa @ 2006-01-03 23:24:39)
Skąd można zassać 1.4.0. Powie ktoś ?
Cytat(dzwonek @ 2006-01-07 13:36:33)
Cytat(vixa @ 2006-01-03 23:24:39)
Skąd można zassać 1.4.0. Powie ktoś ?
tez miałem taki problem..wpisz w google i bedzie
Michasko
10.01.2006, 19:14:15

Mam pytanko, a mianowicie jak zmienic:
1. Rozmiar czcionki, którą napisane jest
"Posted on 12 Jan 2006 03 by Michasko"2. Jak zmienić kolor linków w tym systemie (np. Comments etc.)

Pozdrawiam
sali123
20.01.2006, 13:37:49
Witam. jestem poczatkujacy ale jakos sobie radze naprzyklad dziwne forum zeby za instlowac nie problem ale nie wiem jak zainstalowac CuteNews 1.41 pomozecie mi w tym ja nawet nie wiem od czego tam zaczac czytalem redme ale nie rozumiem tego. Probowalem na inych skryptach i w klejalem include na stronach gdzie to sie ma pojawiac np komentarze newsy ale albo tego kodu potem nie bylo albo potem byl ale itak zawsze wystapil blad i nie wiem co mam robic jeszcze zadnego pozadnie skryptu nie zrobilem do konca i zeby to jeszcze dzialalo. Pomozcie mi ze skryptami bo chcialbym umiec je umieszczac na stronie chociaz te podstawowe. jak system newsow, komentarze, logowanie. Prosze o pomoc.
Michasko
22.01.2006, 19:10:35
Cytat(sali123 @ 2006-01-20 12:37:49)
Witam. jestem poczatkujacy ale jakos sobie radze naprzyklad dziwne forum zeby za instlowac nie problem ale nie wiem jak zainstalowac CuteNews 1.41 pomozecie mi w tym ja nawet nie wiem od czego tam zaczac czytalem redme ale nie rozumiem tego. Probowalem na inych skryptach i w klejalem include na stronach gdzie to sie ma pojawiac np komentarze newsy ale albo tego kodu potem nie bylo albo potem byl ale itak zawsze wystapil blad i nie wiem co mam robic jeszcze zadnego pozadnie skryptu nie zrobilem do konca i zeby to jeszcze dzialalo. Pomozcie mi ze skryptami bo chcialbym umiec je umieszczac na stronie chociaz te podstawowe. jak system newsow, komentarze, logowanie. Prosze o pomoc.
1. Ściągnij CuteNews.rar lub .zip

2. Rozpakuj to do katalogu o dowolnej nazwie, ja dałem 'cutenews'.
3. Weź jakiegoś klienta FTP (polecam Total Commander) i połącz sie ze swoim serwerem.
4. Wybierz KATALOG 'cutenews' i skopiuj go na serwer.
5. Nadaj całemu katalogowi 'data' i plikowi 'index.php' chmody '777'.
6. Włącz przeglądarke i podaj adres do katalogu cutenews (www.adres.pl/cutenews/). Powinno Ci sie coś pojawić (czy chcesz zainstalować - potwierdź), lecz nie pamiętam dobrze - możliwe, że zainstaluje sie automatycznie.
7. Po instalacji ponownie podaj ten adres (www.adres.pl/cutenews/) i zaloguj sie.
Teraz konfigurujesz

Jak już skończysz sobie konfigurować to wchodzisz w Options -> Integration Wizards (News and RSS) -> Integrate News into your site; podajesz wybrane właściwości (templaty są całkowicie konfiguralne

) i wklejasz wygenerowany kod do tabeli/ramki w której mają być wyświetlane newsy. Należy pamiętać o tym, że rozszerzeniem strony na której będą wyświetlane newsy MUSI być ".php".
A teraz moje pytanie:
Jak usunąć stopke z tego systemu? Chciałbym ją usunąć i dać w stopce całej strony nazwe systemu, autora i link oczywiście, bo troszke mi to przeszkadza, jeśli na środku strony mi wyświetla to "Content...".
Prosze o rady

Pozdrawiam
neoTz^
23.01.2006, 02:04:36
[quote=Michasko,2006-01-22 18:10:35] [QUOTE=sali123,2006-01-20 12:37:49]A teraz moje pytanie:
Jak usunąć stopke z tego systemu? Chciałbym ją usunąć i dać w stopce całej strony nazwe systemu, autora i link oczywiście, bo troszke mi to przeszkadza, jeśli na środku strony mi wyświetla to "Content...".
Prosze o rady

[/quote]
http://homm5.gram.pl kumpel dodawał z tym tylko, że jest to wersja 1.3.6 i jakoś usunął ale nie mam pojęcia jak :]
motylek907
27.01.2006, 11:13:43
Cześć

Jak dodać te prawa 777 ? plis pomóżcie
Michasko
27.01.2006, 11:43:12
Cytat(motylek907 @ 2006-01-27 10:13:43)
Cześć

Jak dodać te prawa 777 ? plis pomóżcie
Otwórz Total Commandera, zaznacz wybrany folder/plik, potem w Pliki -> Zmień Atrybuty i tam w okienku wpisz 777
motylek907
27.01.2006, 11:57:31
A jak mam WS_FTP?
Michasko
27.01.2006, 12:06:59
Cytat(motylek907 @ 2006-01-27 10:57:31)
A jak mam WS_FTP?
Nie wiem...nigdy z niego nie korzystałem
motylek907
27.01.2006, 12:08:53

i właśnie o to chodzi jak dałam na googlach to pisało ,żeby coś tam kliknąć i kliknęłam i wtedy mi się pojawiają takie trzy kolumny w każdej po trzy opcje do zaznaczenia i niegdzie nia ma śladu ,żadnego portu a tym bardziej ,żeby go zmienić
Mam jeszcze jedno pytanie:
zainstalowałam to ,ale nie wiem jak wsadzić na stronę
neoTz^
27.01.2006, 14:49:58
Cytat(motylek907 @ 2006-01-27 10:57:31)
A jak mam WS_FTP?
No to zainstaluj sobie Total Commandera - według mnie najlepszy/najpopularniejszy tego typu program.
Michasko
27.01.2006, 19:35:04
hehe 'motylku'

jak masz 3 kolumny i w każdej 3 opcje do zaznaczenia, to zaznacz je wszystkie, wtedy bedzie to 'chmod 777'

a co do wrzucenia skryptu na stronke, to musisz musisz zaincludować na stronke - do odpowiedniej tabeli/ramki

czyli wrzucić w nią komende:
<?php
$number=3; // ile newsów ma wyświetlać na jednej stronie
include("ścieżka/do/show_news.php"); // ścieżka do pliku 'show_news.php', rozpoczynając od folderu w którym znajduje sie plik strony, na której beda wyswietlane newsy
?>
pamiętaj o tym, że, aby system mógł pracować, rozszerzeniem strony na której sie znajduje musi być '.php'
mam nadzieje, że pomogłem, jak coś to gg -> 4171819
judge00
28.01.2006, 16:54:55
Czy można i jak utworzyć jeszcze jedną stronę nowości w cutenews? Chodzi mi o to, żeby na jednej stronie były nowości dotyczące jedego tematu, a na drugiej innego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.