Myślę że warto uporządkować kategorie artykułów w encyklopedii. Teraz mamy bałagan, takie jest moje zdanie.
Przede wszystkim warto zagęścić współpracę Wiki z Forum. To metoda na szybkie wypełnienie Wiki konkretną treścią. Kategoria FAQ zawiera dział "pytania z forum" - myślę że to zbędny podział. Niech odpowiedzi na pytania z forum trafiają wprost do "porady praktyczne" i zawierają wyłącznie rozwiązania konkretnych problemów programistycznych. Podejmijmy próbę wypromowania odpowiednich nawyków. Przykład: na forum pojawia się pytanie, wiadomo że odpowiedź była już na forum wcześniej publikowana - co robimy? Znajdujemy odpowiednią treść, publikujemy w Wiki w FAQ i podajemy linka na forum. To powinien być standard. Efekt bez porównania lepszy niż post "Było już, przeszukaj forum!".
Te artykuły które nie są odowiedzią na konkretny problem programistyczny lecz definicją pojedynczego hasła (np. "Co to jest CRM?") umieścić trzeba poza FAQ, w odpowiedniej kategorii.
Tak na marginesie: dlaczego kategoria FAQ ma jedną podkategorię - "FAQ"?
Co do kategorii "Artykuły na medal" to myślę, że za szybko z tym wystartowaliśmy. Powinno się z tym zaczekać do momentu gdy będzie co nagradzać. Na razie wprowadza to zbędne zamieszanie.
Kategoria "Twój Start" powinna być przemianowana na coś co bardziej jednoznacznie identyfikuje tematykę. Np. "Pierwsze kroki w php".
Kategorię "Systemy szablonów" uważam za zbędną. W zupełności starczy dobry artykuł w którejś z pozostałych kategorii.
"Wzorce projektowe" i "OOP" - kategorie w porządku ale tak wiele się w nich dubluje, że optował bym za sklejeniem ich w całość, pt: "Projektowanie". Wewnątrz mogą być 3 kategorie: "Wzorce projektowe", "Programowanie obiektowe" i "Bezpieczeństwo" (przeniesione z FAQ). Można też dołożyć czwartą kategorię: "Typy aplikacji" i wrzucać tam hasła typu "Co to jest CRM?".
Kategorię "PhpPL" proponuję sobie na razie podarować.
Zostają: php 4, php 5, Bazy Danych, Systemy Operacyjne. To jest ok. Trzeba tylko pamiętać o linkowaniu wspólnych zagadnień między PHP4 a PHP5.
Poponuję dodać jeszcze kategorię XML - podobnie jak na forum.
W razie konieczności można dodać kategorię "Inne".
Mamy więc w zarysie coś takiego:
Kod
1. FAQ
1.1. Informacje
1.2. Podstawy php
1.3. Porady praktyczne
2. Pierwsze kroki w php
2.1. Krok 1: Start
2.2. Krok 2: Jak pisać
2.3. ...
3. Projektowanie
3.1. Wzorce projektowe
3.2. Programowanie obiektowe
3.3. Bezpieczeństwo
3.4. Typy aplikacji
4. php 4
5. php 5
6. Bazy Danych
7. Systemy Operacyjne
8. XML
9. Inne
Punkty 4-8 można z czasem ładnie podzielić wewnętrznie na podkategorie.
Co wy na to?