Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiki.php.pl - Problemy i Uwagi
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > PHPEdia.pl
Stron: 1, 2
NuLL
bela_666 - to ja za każdym razem mam klepać ten link ? winksmiley.jpg

Szczerze mówiąc mnie narazie Wiki odpycha jeśli chodzi o nawigację.
Seth
A ja dodam, ze caly czas menu pod zakladkami layu nie jest takie jak zamierzone (lacznie z tym na gorze).
DeyV
Null - kategorie są już na stronie głownej.
Mile wiedziane byłyby jednak wszystkie inne propozucje "uczytelnienia" rozkładu materiałów phpedii.pl...
Cudi
Hmm... można by otworzyć nowe subforum dla spraw wiki. Bo tak w jednym temacie ciężko o wszystkim napisać i wszystko przedyskutować i to troche wiąże ręce.

Jeśli chodzi o czytelność, to należałoby zacząć od strony głównej. Skoro potrafimy robić takie fajne tabelki, to czemu informacja o tym że to beta rozwala się na 1/4 ekranu, na dodatek jest cała czerwona? I zaraz pod nią pozioma linia, i kolejna informacja. Można by to ładniej rozplanować, np. dwie tabelki obok siebie, nie za duże, ale takie żeby były widoczne. Bo teraz wygląda to tragicznie.

Jeśli chodzi o artkuły, to można wrócić do czegoś co oferuje standardowy skin, tzn. nagłówek pierwszego stopnia z małym dolnym marginesem ale za to podkreślony na dole (za pomocą border-bottom). Dużo lepiej wtedy widać podział na sekcje, i łatwiej odróżnić nagłówki pierwszego stopnia od nagłówków drugiego stopnia (co jest trudne przy stronach z małą ilością tekstu).
Bakus
linie rozdzielajace - jestem na tak - to dobry pomysl
a co do osobnego forum - jak na razie nie ma tego na tyle, by to wydzielac... powstrzymal bym sie na razie... pozniej mozna to w razie potrzeby przeniesc...
Seth
Cos jest nei tak z CSSem albo mi sie wydaje.
Czcinki w naglowkach tabel sa jakby za duze.
Layout jest neico inny od poprzedniego (tego, ktory byl podczas otwarcia) - brak jednopikselowych odstepow miedzy kolumnami.

No i nadal menu pod zakladkami jak i to na samym gorze jest nei porpawione.

Aha... i jeszcze stopka mogla by byc zawsze na dole.

------------------------------- Edit

Czy ktos sie zajmuje poprawianiem wiki ?
itsme
tak
dragossani
Myślę że warto uporządkować kategorie artykułów w encyklopedii. Teraz mamy bałagan, takie jest moje zdanie.

Przede wszystkim warto zagęścić współpracę Wiki z Forum. To metoda na szybkie wypełnienie Wiki konkretną treścią. Kategoria FAQ zawiera dział "pytania z forum" - myślę że to zbędny podział. Niech odpowiedzi na pytania z forum trafiają wprost do "porady praktyczne" i zawierają wyłącznie rozwiązania konkretnych problemów programistycznych. Podejmijmy próbę wypromowania odpowiednich nawyków. Przykład: na forum pojawia się pytanie, wiadomo że odpowiedź była już na forum wcześniej publikowana - co robimy? Znajdujemy odpowiednią treść, publikujemy w Wiki w FAQ i podajemy linka na forum. To powinien być standard. Efekt bez porównania lepszy niż post "Było już, przeszukaj forum!".

Te artykuły które nie są odowiedzią na konkretny problem programistyczny lecz definicją pojedynczego hasła (np. "Co to jest CRM?") umieścić trzeba poza FAQ, w odpowiedniej kategorii.

Tak na marginesie: dlaczego kategoria FAQ ma jedną podkategorię - "FAQ"?

Co do kategorii "Artykuły na medal" to myślę, że za szybko z tym wystartowaliśmy. Powinno się z tym zaczekać do momentu gdy będzie co nagradzać. Na razie wprowadza to zbędne zamieszanie.

Kategoria "Twój Start" powinna być przemianowana na coś co bardziej jednoznacznie identyfikuje tematykę. Np. "Pierwsze kroki w php".

Kategorię "Systemy szablonów" uważam za zbędną. W zupełności starczy dobry artykuł w którejś z pozostałych kategorii.

"Wzorce projektowe" i "OOP" - kategorie w porządku ale tak wiele się w nich dubluje, że optował bym za sklejeniem ich w całość, pt: "Projektowanie". Wewnątrz mogą być 3 kategorie: "Wzorce projektowe", "Programowanie obiektowe" i "Bezpieczeństwo" (przeniesione z FAQ). Można też dołożyć czwartą kategorię: "Typy aplikacji" i wrzucać tam hasła typu "Co to jest CRM?".

Kategorię "PhpPL" proponuję sobie na razie podarować.

Zostają: php 4, php 5, Bazy Danych, Systemy Operacyjne. To jest ok. Trzeba tylko pamiętać o linkowaniu wspólnych zagadnień między PHP4 a PHP5.

Poponuję dodać jeszcze kategorię XML - podobnie jak na forum.

W razie konieczności można dodać kategorię "Inne".

Mamy więc w zarysie coś takiego:
Kod
1. FAQ
   1.1. Informacje
   1.2. Podstawy php
   1.3. Porady praktyczne
2. Pierwsze kroki w php
   2.1. Krok 1: Start
   2.2. Krok 2: Jak pisać
   2.3. ...
3. Projektowanie
   3.1. Wzorce projektowe
   3.2. Programowanie obiektowe
   3.3. Bezpieczeństwo
   3.4. Typy aplikacji
4. php 4
5. php 5
6. Bazy Danych
7. Systemy Operacyjne
8. XML
9. Inne

Punkty 4-8 można z czasem ładnie podzielić wewnętrznie na podkategorie.

Co wy na to?
Ociu
dragossani: totalnie Cie popieram.
dasko
Ja także...winksmiley.jpg
Kategorie świetnie dobrane - jak dla mnie, nic dodać, nic ująć.
No, ewentualnie można by było dodać coś a'la "Po stronie przeglądarki" smile.gif
Majdan
Cytat(dasko @ 2005-05-19 22:37:35)
(...) No, ewentualnie można by było dodać coś a'la "Po stronie przeglądarki" smile.gif

... a'la, to jest encyklopedia php... Już nie mieszajmy wszystkiego z nim związanego! tongue.gif
dasko
Tak, tylko że na Wiki pojawiły się już wpisy typu AJAX czy CSS i pewnie ktoś doda także inne...
Fo
heja,

troszke nabazgrałem na temat montażu oprogramowania na linuxie i o tutaj jest to widoczne smile.gif -> http://wiki.php.pl/index.php/Instalacja_Ap...QL_pod_Linuksem

ale coś kurczaczek nie ma łamania linii i się strona cała rozjeżdża, może warto by było takowe łamanie linii dorobić ? smile.gif

pozdrawiam,
Fowowski
vala
nie wiem czy ktos to juz pisal
ale jak wchodze na ten portal to dostaje oczopląsu:)
nie wiem gdzie mam skupic wzrok i robi mi sie niedobrze!
dr_bonzo
Wydaje mi sie ze wypadalo by zmienic baner reklamujacy wikiphpedie tongue.gif Skoro link na forum jest postaci
"PHPedia.pl" to taki sam powinien byc na banerze.

Ale moze to zostac umieszczone na koncu TODOlisty smile.gif
Imperior
Widział ktoś wiki na Operze 8.0? Bo jest poziomy pasek przewijania...

A co sądzicie o tym, aby odnośnik do kategorii dodać do Nawigatora w menu?
.johnny
Ja chciałem się przyczepić o dwie zmiany wizualne, jakie na wiki.php.pl (tudzież PHPedii.pl) zaszły. Primo, kod php był wczesniej na białym (jasniejszym) tle - rzucał się w oczy, teraz plącze się z resztą treści. Secundo, linki edycyjne (po prawej nad artykułem) - wcześniej, jeżeli nie było utworzonej strony dyskusji, link miał czerwony kolor. Teraz nie ma, przez co za każdym razem klikam, żeby sprawdzić czy jest jakaś dyskusja. Pomijam już różowe tło pod spisem treści... tongue.gif

To są detale, które nie wiem po co zmieniano. Szerzej - jeśli miałbym się poczepiać - to style do wiki wciąż są dosyć niedorobione. Olbrzymie nagłówki, niekoniecznie czytelne kolory... Ja nie zamierzam się jakoś specjalnie burzyć, rozumiem, że są różne pilne sprawy, ale to po prostu trochę odstrasza.
DeyV
.johnny - nie musisz się tłumaczyć z faktu, że masz jakieś uwagi.
Te są bardzo miło widziane, i bardzo nas cieszą.

I choć na niektóre nie reagujemy zbyt szybko (np. te nieszczęsne style popwoli poprawiam i staram sie doprowadzić do jakiegoś stanu pośredniego pomiędzy tym, co było kiedyś, co jest teraz, a tym co ma być ostatecznie, już od 2 tygodni i nie mogę tego skończyć)
Ale naprawdę cieszy nas to, że phpedia.pl cieszy się już jakąś popularnością, i żę zależy Wam na tym, by ją doprowadzić do używalności.

Byle więcej opini i propozycji.

Pozdrawiam

// edited: A uwagi były bardzo motywujące. Większość Twoich uwag jest już zrealizowana smile.gif
.johnny
Hmm - to może, przy okazji małego zamieszania o wiki, jeszcze dwa kolejne, dość istotne drobiazgi. Pierwszy - kolory linków. Po ostatnich poprawkach wydaje mi się, że taki sam jest kolor linków do artykułów istniejących, jak i do nieistniejących. Trochę to utrudnia życie i robienie czegokolwiek na wiki.
A druga sprawa to podgląd zmian - treści usunięte/dodane mogłyby być wyróżnione kolorem, tak jak jest na Wikipedii.

Poza tym to dzięki za szybką reakcję smile.gif
mike
A ja mam następującą prośbę.
Nie jest związana z naszą wiki ale ogólnie z wiki.
Czy możecie mi podać z jakiego moda korzystacie abu kolorować składnię php.
Chociaż pewne sami to dopisaliście do MediaWiki, jeżeli tak to baaaaardzo prosiłbym o kody/podpowiedzi. Bardzo jest mi to potrzebne.

Dzięki z góry.
bela
  1. <?php
  2.  $wgExtensionFunctions[] = &#092;"wfPHPHighLightExtension\";
  3.  function wfPHPHighLightExtension() {
  4.  global $wgParser;
  5.  # register the extension with the WikiText parser
  6.  # the first parameter is the name of the new tag. In this case it defines the ta
  7.  <example> ... </example>
  8.  # the second parameter is the callback function for processing the text between 
  9. he tags
  10.  $wgParser->setHook( &#092;"php\", \"highlight\" );
  11.  }
  12.  
  13.  # The callback function for converting the input text to HTML output
  14.  function highlight( $input ) {
  15.  return xhtml_highlight($input);
  16.  }
  17.  
  18.  
  19. function xhtml_highlight($str) {
  20.  $str = trim( $str );
  21.  $str = highlight_string($str, true);
  22.  $str = str_replace(array('<font ', '</font>', &#092;"<code>\", \"n</code>\"), array('<span ', '</span>', '<pre>', '</pre>'), $str);
  23.  
  24. /** wersja dla nowszego php ****
  25.    $str = str_replace( array('<pre><span style=\"color: #000000\">', '</span></pre>'), 
  26.  array('<pre class=\"programlisting\">', '</pre>'), $str );
  27. */
  28.  
  29.  $str = str_replace( array('<pre><span color=\"#000000\">'. &#092;"n\", '</span></pre>'), 
  30.  array('<pre class=\"programlisting\">', '</pre>'), $str );
  31.  
  32.  
  33.  $str = preg_replace('#color=\"(.*?)\"#', 'style=\"color: 1\"', $str);
  34.  return $str;
  35. }
  36.  ?>

Jeszcze gdzie trzeba dać require_once, np, w LocalSettings.php lub includes/Parser.php. A plik zapisać i dać do extensions/
SongoQ
Co jest grane z przykladami, zamist kodu pojawia sie np NaodW29-pre22596f765ce8cac500000001.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.