Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy php Pro umarło
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
bela
Diablos, no to na co czekasz? snitch.gif
spenalzo
Cytat(Diablos @ 2006-02-07 23:02:52)
Moze odbiegne troszke od tematu.

Nie wiem jak obecnie stoi sprawa z phpedia, ale nie wiem czy spelnia swoje zadanie. Co prawda nie ma tam zbyt wielu haseł, ale zawsze troszke mozna sie dowiedziec. Moze gdyby ja bardziej rozreklamowac i wreszcie powaznie ja zaczac uzupelniac, to zniknelyby wciaz powtarzajace sie pytania?

A co to zmieni? Teraz jest manual (po polsku!!) a ludziska i zadaj pytania, na które odpowiedź by dostali po użyciu wyszukiwarki na http://www.php.net/ rolleyes.gif I kolejna strona tu nic nie zmieni, jeżeli ktoś ma głęboko w dupie jakiekolwiek próby rozwiązania problemu samemu. Tak jak pisałem wcześniej - spora grupa ludzi nie oczekuje pomocy - oni chcą gotowego rozwiązania...
DeyV
Ale to nas, niestety - dziwić nie może.
Tak było, jest i będzie - niezależnie od tego, jak bardzo byśmy strali się to zmienić. Choć nie popadajmy w kompleksy - sporo osób udało się wyedukować, i to jest na pewno również nasza zasługa.

A co z resztą?
1. Ich tematy będą lądować na początkujący - troszkę to zawsze wpływa na ambicję coniektórych
2. Jeśli temat był wielokroć i cię drażni - nie odpowiadaj na niego. Normą na każdym forum jest taka naturalna selekcja - a jeśłi ktoś nie dostanie odpowiedzi na kilka swoich banalnych pytań to: albo przestanie pisać (bo to foru i tak jest do bani winksmiley.jpg ) albo ... zacznie zastanawiać się co pisać.
3. Jeśli są ludzie, którym chce się odpowiadać na banalne pytania - niech to robią, i czują się wielcy. Z czasem może będą mieli jeszce większe ambicje? (albo zaczna uczyć informatyki w podstawówkach tongue.gif )
strife
Witam,

Uważam, że to My ich tak rozpieszczamy i tak jak mówi DeyV może zacząć ignorować tendencyjne posty. Forum podniesie poziom, ale straci i zniechęci niektórych użytkowników ( coś za coś ).

Wracając do głównego pytania, nie pisze na php Pro bo na dobrą sprawę albo mi się nie chcę, albo jak mi się chcę to w połowie uważam, że temat jest zbyt banalny na php Pro i sam rozwiązuje problem po kilku godzinach "męki" biggrin.gif

Pozdrawiam!
Ociu
Osobiście podoba mi się organizacja na forum.webhelp.pl. Pytanie, moderator sprawdza, czy w wyszukiwarce forum nie ma. Jeśli jest, pisze 'Wyszukiwarka', blok. tematu i za 24h wywalamy temat.
Tak samo o funckję. Manual i blok i wywalamy.

pozdrawiam
Hannon
Sądze za za jakis czas wiele osob ktore teraz najczęsciej wypowiadają sie w php pocz.
nabierze doświadczenia i zacznie wyzej mierzyc i wypowiadac sie z czasem w php pro szukając odpowiedzi lub ich udzielając z skryptami czy tam czym na takim poziomie
zgadzam sie z kszychem absolutnie

i co do jednego musze sie zgodzic : w gimnazjum nie uczy sie myślenia
(tongue.gif powiedzial gimnazjalista tongue.gif )
bigZbig
Moim zdaniem podzial na php i php pro nie ma wiekszego sensu bo jak to juz ktos stwierdzil to co dla jednego jest pro dla innego jest banalem. Wolalbym widziec raczej jakis podzial tematyczny w zaleznosci od zakresu poruszanych zagadnien np. wzorce projektowe, generowanie grafiki (GD, image magik, ming), php i inne jezyki programowania (C, Java itp.), php i bazy danych, php jako generator plikow (xls, pdf, rtf) - znalazlo by sie wiele kategorii. Oczywiscie sens tworzenia osobnego subforum pojawilby sie tylko w wypadku duzego zainteresowania danym zagadnieniem. Nie ma sensu tworzyc subforum np. dla smarty jako wybranego systemu szablonow kiedy liczba dotyczacych go tematow nie przekracza 10. (Ostatnio zreszta wiecej o szablonach moge przeczytac na forum Oceny niz na forum poswieconemu szablonom)

Co do pytan leniwych na ktore odpowiedz mozna znalesc w manualu. Nie moge sie do konca z wami zgodzic dla poczatkujacego jest niekiedy naprawde problemem przeszukanie dokumentacji skoro czesto nie wiadomo nawet jak sformulowac pytanie. Dla was wymiataczy, ktorzy znaja manual na wyrywki, potrafia sie poslugiwac fachowym slownictwem wyszukanie przykladowo funkcji zwracajacej dlugosc stringa jest banalem, ale taki nowicjusz nie wie czesto nawet czy taka funkcja istnieje. Przeciez nie chodzi o to aby sie poczatkujacy zniechecil do php tylko dlatego, ze musi stracic ful czasu na wertowanie manuala kiedy wystarczylo aby mu ktos na forum podal nazwe funkcji. Odsylacze typu szukaj w manualu bez podania chocby nazwy funkcji sa moim zdaniem wyrazem zarozumialstwa i sklerozy - zapomnial byk jak cieleciem byl. DeyV dal dobra rade - jak cie drazni prostota pytania to nie odpowiadaj na nie. Powinno byc stworzone specjalne forum - pierwsze kroki - na ktorym tego typu pytania bylyby dopuszczalne. Tematy na tym forum powinny byc automatycznie zamykane np. po 5 dniach, a po 10 usuwane.
kukix
coraz mniej tematów jest na pro, bo ludzie boją sie tekstów w stylu "co ty tu robisz"?
Sam miałem kilka poważnych problemów, ale nie pisałem na pro, bo tam siedzą wyjadacze, którzy zaraz sie czepiają.. mad.gif do wora z nimi smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.