Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy php Pro umarło
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
splatch
Jestem na forum z przerwami od dwóch lat. Pamiętam, jak kiedyś na PRO codziennie pojawiały się nowe posty, co jakiś czas nowe tematy. Obecnie ciężko w ciągu tygodnia o nowy post, jeszcze trudniej o ciekawą dyskusję.. stąd moje pytanie, czy php Pro umiera? Jeśli tak to dlaczego, dlaczego nie pojawiają się nowe tematy, czy wyczerpał się zbiór zagadnień związanych z inżynierią oprogramowania w php?

Ten kto mówi, że nie chce mu się pisać na PRO niech się chociaż podpisze. winksmiley.jpg
SongoQ
1. Spadl poziom forum
2. Posty ktore sie pojawiaja to pytanie, gdzie w ciagu kilku minut pojawia sie odpowiedz
3. Userzy ktorzy podejmowali takie tematy no nie ma co ukrywac zbyt czeto juz nie przesiaduja na forum.
4. Gdy pojawi sie taki temat zazwyczaj ktos za cos skrytukuje lub temat jest odrazu zamykany.

To moja opinia.

Najczesciej wypowiadam sie w bazach, tam tez zauwazylem drastyczny spadek, pytania ktore sie pojawiaja to podstawy SQL, nie ma juz tematow zwiazanych z dostrajaniem zapytan, optymalizajca, tematy najczesniej z MySQLa, nie mowiac juz o PG czy ORACLE.
spenalzo
Też zaglądam głównie do MySQL ( z zamiarem dowiedzenia sie czegoś nowego)... poziom tego forum jest skrajnie żałosny, to samo tyczy sie zresztą php - 95% odpowiedzi można znaleźć w manualu, ew. we wcześniejszych postach.

A jeszcze rok-dwa temu poziom MySQL/php był naprawde niezły, sam sporo wiedzy wyniosłem z MySQL rozwiązując czyjeś/swoje problemy z zapytaniami itd...

Cytat
4. Gdy pojawi sie taki temat zazwyczaj ktos za cos skrytukuje lub temat jest odrazu zamykany.

Imo moderatorzy chcąc sie jakby popisać przed kimś (?) zamykaja tematy stanowczo za często i za szybko...
mike
Cytat(spenalzo @ 2006-02-07 10:57:10)
Imo moderatorzy chcąc sie jakby popisać przed kimś (?) zamykaja tematy stanowczo za często i za szybko...

A pewnie zostawiajmy takie badziewia: przechodzenie przez tablice

forum.php.pl to w 95% jedno wielkie php Pocz.
kszychu
Moim zdaniem pojawiło się wielu nowych użytkowników, którzy zaczynają od podstaw i takie też mają pytania; niejednokrotnieodpowiedzi na nie są w manualu.
Co do tematów pro: przecież nikt nie zabrania nikomu wypowiadać się w pro. Moderatorzy dbają jedynie o porządek na forum. Nie mam statystyk, ale wydaje mi się, że nie było wielu tematów zamykanych na pro, chyba, że były zamykane i przenoszone z powodu treści odbiegającej od poziomu forum.
Nie wiem też jak inni, ale ja nie staram się przed nikim popisać ani nikomu przypodobać (o czym niejeden i niejednokrotnie osobiście się przekonał ;-) ). I nie uważam, że zbyt często zamykane są tematy. Jak już powiedziałem, pojawia się wiele, postów typu "jaka funkcja zrobi mi ...." i takie posty trzeba jakoś moderować.
Kinool
moja osobista teoria to taka ze ludzie moga myslec iz to nie dizal na "blachostki" i woli zadac pytanie na innym forum zeby nie dostac reprymendy smile.gif tu ew. prozba do moderatoro ze jesli pojawi sie ciakwy temat na innym forum zeby go przeniesc do pro (jesli sie na to kwalifikuje) smile.gif

aczkolwiek uwazam ze grupa moderujaca jest bardzo sprawana i wielke wam dzieki za lad i skald ktorego tu pilnujecie smile.gif
spenalzo
Nie chodzi mi o zamykanie durnych postów bo to oczywiste... ale czasami niektóre tematy aż sie proszą o komentarza a tu "Zamknięty" tongue.gif

Cytat
Moim zdaniem pojawiło się wielu nowych użytkowników, którzy zaczynają od podstaw i takie też mają pytania; niejednokrotnieodpowiedzi na nie są w manualu.

Zawsze tak było... ale nie było po prostu pytań, na które można uzyskać odpowiedź po 2 sekundach szukania na www.php.net rolleyes.gif
A mysql? To samo. Tylko, że tam troche mniej postów jest takich, jakieś 50% tongue.gif ale nie zmienia to faktu, że poziom forum jest bliski dna - i nic sie na to nie poradzi... sad.gif
mike
Jest tylko jedna odpowiedź.
Ludzie są coraz bardziej leniwi i coraz młodsi, wiek użytkowników foeum jest jaki jest i nie mówię że to źle, ale ma to swoje ciemne strony.

Ludzie w gimanzjum nie są uczeni myślenia.

A każdemu się wydaje że jak jest początkujący to można mu wszystko jeśli w temacie walnie "jestem noobem".
A prawda jest taka że tu zawsze wymagano myślenia i własnej inicjatywy, a przede wszystkim zaangażowania w poszukiwanie odpowiedzi/rozwiązania.

I dlatego można odnieść wrażenie, że my jesteśmy coraz bardziej cięci na userów, a prawda jest tak że oni są coraz większymi leniami.

I ja sobiście mam zamiar takie lenistwo tępić jak tylko można.
hwao
Ja sam nie wiem czy nadaje sie do pisania w "php pro".

Pozatym jak chialbym tam pisac temat, to ja traktuje to powaznie, chcialbym zeby ludzie bioracy udzial w dyskusji tez przynajmniej wykazali minimalna chec a niestety wiekszosc postow to osobiscie bym wyrzuci do kosza - popatrzcie jak to wyglada na zagranicznych forach.
mike
Cytat(hwao @ 2006-02-07 11:25:35)
(...) popatrzcie jak to wyglada na zagranicznych forach.

Ja znam tylko SitePiont.com.
Na forum ogólnym poziom jest bardzo słaby i tam jest zarazem najwięcej postów.
Ale na forum php Application Design, które u nich jest czymś w stylu php Pro. już nie jest źle.
nospor
Błagam, tylko mnie nie bijcie, ale... przenoszę.
Ten temat nadaje się do dzialu Opinie o forum, bo wkoncu to teraz tu robimi winksmiley.jpg
NuLL
php Pro zdechlo i tyle.

Czemu questionmark.gif? Wg mnie czesciowo przez jakosc wortalu w ktorym przez dlugi pojawialy sie tylko newsy - a to odstrasza kazdego usera ktory wie troche wiecej niz podstawy. Noob ktory mam problem wie ze znajdzie tu odpowiedzec - osoba ktora chce podyskutowac o czyms powazniejszym raczej nie potraktuje php.pl powaznie. Zreszta jesli ktos wchodzi na php.pl i patrzy na artykul pt "Problemy z ampersandem" to raczej tez nie potraktuje forum jako miejsce do powaznych dyskusji.

Zdravim
Cudi
Ja chyba już rok nie wchodziłem na forum php. Po prostu poziom był tak niski, że odechciewało się czytać. Nie wiem jak jest teraz, bo nie wchodze, ale przypuszczam, że nie wiele się zmieniło...

Jeśli chodzi o php Pro, to mam zasubskrybowane powiadamiania na e-mail o nowych tematach, ale nie pamiętam już kiedy ostatni raz wszedłem żeby coś poczytać. Poza tym częstotliwość pojawiania się nowych tematów jest bardzo niska, co trochę dziwi, bo php cały czas idzie do przodu, co widać na zagranicznych forach.

Wniosek - osoby, które kiedyś pisały na php Pro znięchęciły się, albo poprostu przeniosły na zagracznine fora, bo bariera językowa nie jest dla nich problemem. Lub też zmienili branżę, coraz więcej osób migruje na JSP i ASP.NET.
Seth
Cudi zgodze sie z Toba. Poziom od dluzszego czasu pada na leb na szyje.

Przed chwila zerknalem na forum php i oto pierwsze z brzegu tematy, ktore wolaja o przeniesieinie do Poczatkujacy lub do kosza:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41474
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41468
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41442
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41435
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41404

Szczerze mowiac ciezko mi jest powiedziec czemu tak sie dzieje bo tez sporadycznie tu wchodze, ale moze kwestia jest zbytnie poblazanie nowym uzytkownikom.

Swego czasu bylo tak, ze po napisaniu przez nowa osobe tematu nie w tym miejscu, nie tak jak trzeba etc. wysylalo mu sie PW z wyrazna infromacja co nakazuje regulamin, jak podchodzimy do lenistwa i braku funkcji myslowych oraz do trolowania.
Jezeli taka osoba nie reagowala na prosby to po prostu ja sie wyrzucalo.
Przez to poziom forum byl na niezlym poziomie i kilka konkurencyjnych serwisow zazdrosilo nam uzytkownikow.
W tej chwili jest duzo uzytkwonikow nowych. Co prawda mam swoje zdanie na poziom szerszej grupy "gimznazjalistow" winksmiley.jpg ale nie sadze aby wiek mial tak duzy wplyw na poziom forum - bo wystarczy postawic jasno warunki: albo akceptujesz nasze reguly albo odchodzisz. A jezeli dodamy do tego konsekwencje w dzialaniu to mimo mniejszej liczby ludzi zwiekszy sie jakosc.

Sadze tez, ze dobrym pomyslem bylo by wprowadzenie moda "Pomogl mi" oraz dodanie na kazdym forum tzw top 3 najlepszych "Pomagaczy" winksmiley.jpg w danym miesiacu.
Tylko, ze trzeba sie liczyc z duza iloscia osob, ktore nagle zaczna odpisywac na najglupsze tematy tylko po to aby dostac punkty - ale o postepowaniu z takimi uzytkownikami napisalem wyzej.

To oczywisce sa moje przemyslenia i nikogo do nich nie bede zmuszal ale chcialem sie nimi z Wami podzielic smile.gif
kszychu
Cytat("Seth")
bo tez sporadycznie tu wchodze

Cytat("Cudi")
Ja chyba już rok nie wchodziłem na forum php.

Cytat("SongoQ")
Najczesciej wypowiadam sie w bazach

Cytat("spenalzo")
Też zaglądam głównie do MySQL

No i na koniec również ja żadko tam zaglądam (chyba, że trzeba coś zmoderować).

I pytanie: Kto więc ma pisać na pro? Początkujący? Skoro starzy użytkownicy nie mają tam nic do powiedzenia to forum umiera.
Levabul
Zgadzam się z postem Krzycha. Normalne jest to że użytkownicy rejesrtujący się na danym forum tematycznym w większości są nowicjuszami którzy pragną sie czegoś nauczyć. Oni nie wypowiadaja się w php Pro ponieważ mają za mało wiedzy =_=. Do rozwoju tego dziąłu potrzebne jest grono specjalistów które siedzi w branży przynajmniej od pewnego czasu, i wie jakie problemy i tematy poruszać.

Ja dla odmiany często wchodze na php Pro, aczkolwiek bardziej w celu poznania nowych ciekawych sposobów w optymalizacji kodu i wygodzie jego pisania, niż w zakładaniu nowych wątków.

ps. Chyba jestem jedynym (narazie) userem bez specjalnej rangi wypowiadającym się w tym temacie tongue.gif
spenalzo
php jest na tyle prostym językiem, że po pół roku-rok możesz zacząć zadawać nieśmiało pytania na php pro, chocby o same idee programowania... wystarczy cofnąc sie o 3-4 lata wstecz na forum i zobaczyć jak każdy z nas pytał o podstawy php, i poem stopniowo o coraz trudniejsze rzeczy...

A teraz - ktoś posiedzi troche na forum, pozadaje głupie pytania, i po krótkim okresie wpisuje sobie w CV "bardzo dobra znajomość php" biggrin.gif Oczywiście przerysowane troche , ale moim zdaniem pokazuje dość dobrze obecne podejście do php tongue.gif Jest to język baaaaaaaardzo prosty do nauczenia sie, jest kupa kursów prowadzących za reke jak napisać skrypt taki i owaki, a potem jeden z drugim wlazi na forum, pyta sie dlaczego mu cos nie działa, i nie oczekuje odpowiedzi. On oczekuje rozwiązania... worriedsmiley.gif
mike
Cytat(spenalzo @ 2006-02-07 12:56:09)
(...) że po pół roku-rok możesz zacząć zadawać nieśmiało pytania na php pro, chocby o same idee programowania...

No właśnie niekoniecznie, jak chcesz to ci na PW wyślę długą listę userów którzy są na forum 2-3 lata i tętno mi skacze jak tylko widzę że posta piszą laugh.gif
Na PW bo tu nie będę ... szykanował smile.gif
spenalzo
To jeszcze funkcjonuje określenie "Ty kubatronie" jako obelga? laugh.gif

--- SongoQ ---
Teraz nastala era invx tongue.gif
SongoQ
Cytat
a potem jeden z drugim wlazi na forum, pyta sie dlaczego mu cos nie działa, i nie oczekuje odpowiedzi. On oczekuje rozwiązania...

Zgadzam sie z tym, kilka razy zdazylo mi sie ze odpoaiedzialem na zasadzie podpowiedzi co ma szukac, a kolejny post usera byl obrazliwy i pelny niezadowolenia ze mu dokladnie tego nie napisalem.
Przyklad: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41027&hl=

Lenistwo, lenistwo i jeszcze raz lenistwo.
Kinool
jako ze dyskusja zeszla troche na inne tory a poruszona zostala kwestia poziomu na jakim jest forum to przestawie swoje refleksje w tym temacie smile.gif

jak juz zostalo zauwazone wczesniejsza wersja php.pl pozstawiala do zyczenia i jedynym elementem bylo forum, ktore z czasem podupadlo jak sam wortal sad.gif smutne ale prawdziwe

jest masa zerejestrowanych uzytkowniko ponad 12k a postow jakies 191k z czego przypada okolo 15 postow na osobe hmmm swiadczy to o tym ze osoby pojawiaja sie tu "jednorazowo" zadaja pytanie, i po uzyskaniu odpowiedzi znikaja

nie znam rozwiazania jak temu zaradzic ale obecny wortl php.pl moze byc pomocny, widze nowe artykuly, tlumaczenia i bardzo fajnie, oby jak najwiecej takich materialow, profesionalnych oraz wyczerpujacych.

byc moze to sprawi ze ludzie zadomowia sie tu a ich wiedza nie poprzestanie na tym jak zrobic ksiege gosci

Cytat(SongoQ)
Zgadzam sie z tym, kilka razy zdazylo mi sie ze odpoaiedzialem na zasadzie podpowiedzi co ma szukac, a kolejny post usera byl obrazliwy i pelny niezadowolenia ze mu dokladnie tego nie napisalem.

ja modem nie jestem i nie wiem jakie macie stosunki i sposoby postepowania co do takich "kwiatkow" ale nalzey karcic takie zachowanie wszelkimi moliwymi sposobami smile.gif nie dosc ze ludzie sa leniwi to jeszcze pyskuja! jestem za zaostrzeniem rygoru tongue.gif
mike
Brakuje podejścia jakim wykazał się ~kapral w tym wątku Podmiana styli.
Chłopak dostał podpowiedź i sam zmajstrował rozwiązanie.

Aż chce się takim podpowiadać. Nawet mu worna zdjąłem.
A takim jak ~espeen, echh, ... szkoda słów na lenia i ignoranta.
Jabol
Pamiętam stare dobre czasy, gdy php.pl było tylko forum. Nie wiem czemu ale wtedy rzeczywiście poziom był dużo wyższy. Jakoś się wszystko zaczęło psuć z tym forum od kiedy zaczęło się robić zamieszanie z wortalem. Nie ślędzę rozwoju php.pl już od dłuższego czasu. Ale mam parę przemyśleń. Od dłuższego już czasu w ogóle nie piszę na forach o programowaniu. Jak coś trzeba napisać to się to psize i nie ma potrzeby pytać o jakieś śmieszne rzeczy na forum. I tak chyba myśli więcej osób, które osiągnęły pewien poziom samodzielności. Teraz się zastanawiam skąd brały się te zacięte wręcz dyskusje w przeszłości... Ale jednak były - pewnie z tego, że kiedyś php.pl to było forum pasjonatów (znałem większość nicków na forum - teraz... nawet nie moderatorów).

Poziom forum spadł, bo coraz więcej osób ma dostęp do internetu winksmiley.jpgexclamation.gif!

Tak, to twierdzenie mi się udało i na pewno jest w nim dużo racji. Po prostu kiedyś ktoś się najpierw interesował php a dopiero potem pisał na forum bo to kosztowało. A teraz na odwrót bo to nie kosztuje... Kurcze, czasem zaskakuje mnie moja własna błyskotliwość.

Tak, to chyba całe moje chaotyczne zdanie...

Pozdrawiam
spenalzo
Jabol dobrze gada, polać mu jabola tongue.gif

Jak siedziałem na modemie to przez dzień pisałem posty w wordzie, a potem wklejałem i ew. prowadziłem dysksuje... Spodziewam sie, że pewnie więcej ludzi w ten sposób działało.
mike
Ja nauczyłem się php nie mając internetu w domu, założyłem soebi go rok później jak się nauczyłem php
~Jabol masz ode mnie Nobla smile.gif
Nie wiem w jakiej dziedzinie ale masz winksmiley.jpg
splatch
Myślę, że Site Point trzyma poziom dzięki użytkownikom takim jak - Marcus Baker (simpletest), Harry fuecks (WACT, phppatterns) oraz gronie innych, którzy mają na tyle dużo doświadczenia i wiedzy by z nimi dyskutować.
Czy na php.pl są również takie osoby? Myślę, że tak, ale nie każdy ma czas na to by pisać.

Ogólnie obserwując nawet kanał irc #php.pl (w ircnecie) widać jak bardzo drastycznie obniża się poziom.. ludzie pytają o takie banalne sprawy jak połączenie tablic, gdzie wynik jest na pierwszej pozycji w google! Takich przykładów możnaby mnożyć w nieskończoność. Słowem, tak jak napisał mike_mech - ludzkie lenistwo..
spenalzo
A ja myślałem, że jedyny słuszny irc to irc.php.pl ohmy.gif
TomASS
Ja jestem za tym, chociaż pewnie sam niejednokrotnie zadawałem głupie pytania, aby zaostrzyć rygor. Możnaby było zrobić oddzielne forum, coś ala śmietnik (do którego niestety nie mam dostępu) o nazwie "Poszukaj w manualu!", gdzie byłyby przenoszone posty na które odpowiedź można łatwo znaleźć w manualu i odrazu zamykane. Jeśli ktoś by zobaczył, że post jest na takim forum, to nawet by nie wchodził - bo wiadomoby było, że poziom takiego posta jest.......żen......niski. Nie mówię, że wszystkie posty powinny być tam przenoszone, bo tak na dobrą sprawę "wszystko" jest w manualu tongue.gif

Ja, podobnie jak spenalzo zaczynałem wchodzić na to forum jak miałem modem, aż do tego doszło, że musiałem dokupować dodatkowe pakiety w TP tongue.gif

Myślę, że fajnie by było dodać nowe forum o stronach godnych do naśladowania (coś ala respect z www.flashroom.com). Przydałby się jakiś sztandarowy produkt (np. tłumaczenia manuala php), przydałby się jakiś określony kierunek rozwoju (ale nad tym musi pomyśleć "zarząd") - czy idziemy w stronę pomocy wszystkim, czy w stronę forum dla profesjonalistów - i tego się trzymać.
Ociu
Gdzie sie podziały.. tamte prywatki, gdzie tamte fora.. tamten świat...

Pamiętam stare foru i chciałbym, aby wortal poprostu zniknął. Jest tyle serwisów, że następny wortal jest nie potrzebny.

A wystarczy być tylko orginalnym i mieć tylko forum.

Swoją drogą. Top napewno stare forum nie wróci.. gdzie jest Jakub !
Stara ekipa, nocne czytanie 20 stronicowych tematów na php Pro i hardkorowy php4 smile.gif
aleksander
w tej chwili ludzie "mogacy" pisac na pro to zamknięta grupa kilkunastu/dziesięciu userów php.pl siedzacych tu juz od kilku lat.

Gdy ostatni napisałem 2 tematy to odpowiedzeili tylko ludzie z tej grupy ponieważ reszta nie była w stanie. A to nie były tematy na pro. I jak tu pro ma trzymac poziom?
Diablos
Aleksander, nie mozna powiedziec, ze reszta nie była w stanie. Wystarczy spojrzec na posty krzysztofa f., niby na forum od niedawna, ale swoja wiedze posiada z innego zrodla.

Wielu jest ludzi, ktorzy mogliby podjac tematy pro. Czy to zrobia zalezy tylko od nich i zazwyczaj nie wchodzi tu w gre brak czasu, bo jezeli ktos juz siedzi przy komputerze to 10 minut na odwiedzenie forum moze poswiecic.

Swoja droga php Pro powinno byc czyms wiecej niz kolejny board na forum o php. Zwykły, szary user nie widzi roznicy miedzy php Pro i php Pocz. Czesto wydaje mu sie poprostu, ze jezeli cos juz jest trudniejsze to powinno byc w php Pro. Na php Pro powinny odbywac sie dyskusje... nieustajace dyskusje.

Nie posiadam jeszcze takich umiejetnosci, aby poruszac pro tematy, jednak nie myslcie, ze userzy mojego pokroju nie korzystaja z tego boardu. Jestem czestym gosciem tej czesci forum, czytam, analizuje, szukam odpowiedzi, poznaje. Dla mnie wlasnie to forum jest kolejnym poradnikiem, tylko ze poradnikiem na zasadzie "z zycia wziete". Wolałbym, aby powstawały nowe, ciekawe topici, w ktorych odbywała sie ciekawa dyskusja niz pisac np. artykuł na ten temat.

Łatwo zauwazyc, ze topici, ktore maja sporo odpowiedzi i wzorowo rozwineły sie zostały przyklejone np. Autoloader, Jadro czy MVC.

Wierze, ze tematy nie wyczerpały sie, zreszta jest to raczej niemozliwe przy ciagłym rozwoju php, cały czas rodza sie nowe pomysły, a jesli nie nowe to nowe rozwiazania, ktore nagle zaczeło oferowac php.

Wg. mnie wortal sie przydaje ale tylko jako "przechowywalnia" artykułów.
splatch
Cytat(spenalzo)
A ja myślałem, że jedyny słuszny irc to irc.php.pl

Hehe kanał #php.pl był przed powstaniem php.pl

Cytat(TomASS)
Przydałby się jakiś sztandarowy produkt (np. tłumaczenia manuala php), przydałby się jakiś określony kierunek rozwoju (ale nad tym musi pomyśleć "zarząd") - czy idziemy w stronę pomocy wszystkim, czy w stronę forum dla profesjonalistów - i tego się trzymać.

Moim zdaniem php.pl jest za słabe na tłumaczenie manuala php i długo takie będzie. Ja bym powiedział, że owszem przydałby się określony kierunek rozwoju a pomóc może tylko zmiana zarządu bądź sprzedanie mu porządnego kopniaka, który by go zmobilizował do pracy, bo tak na prawdę wortal zalerzy w bardzo dużej mierze od zarządu a nie użytkowników forum - tak jak pisał NuLL - co ma sobie myśleć odwiedzający o php.pl skoro po wejściu na stronę widzi "Problem z &"? W mojej głowie kołacze się tylko Webhelp.
Prawdę mówiąc na php.pl praktycznie nie ma żadnego artykułu PRO, dlaczego? Myślę, że na to pytanie powinien odpowiedzieć zarząd.
TomASS
Tak mi przyszedł jeszcze jeden pomysł aby odsmiecić troszkę nasze forum. Np. gdy jakiś administrator/moderator przeniesie jakiś temat to nie musi o tym zaraz pisać posta (można np. PW). Można by też zamykać tematy, które sam autor uznał za zakończone.

Może jednak ktoś podchwyci temat forum "Popatrz do manuala"

I proszę wszystkich, jeśli jest regulamin, to powinien on obowiązywać wszystkich - i to zarówno zwykłych czytelników (jak ja) jak i moderatorów i opiekunów. Jeśli np. ja mogę dostać ostrzeżenie o nabijaniu postów (słusznie zresztą), to dlaczego ma niedostać tego ktoś inny ....... a wiem już dlaczego - bo władza ma swoje przywileje tongue.gif
spenalzo
Cytat(TomASS @ 2006-02-07 18:09:01)
Tak mi przyszedł jeszcze jeden pomysł aby odsmiecić troszkę nasze forum. Np. gdy jakiś administrator/moderator przeniesie jakiś temat to nie musi o tym zaraz pisać posta (można np. PW). Można by też zamykać tematy, które sam autor uznał za zakończone.

Już o tym kiedyś (dawno) była dyskusja - a co jeżeli ktos bedzie chciał zapytać o coś? Wtedy zamykanie własnych tematów - śmiecenie.
fiszol
ja wklepałem że nieche mi się tam pisać, dlatego że nie ma opcji "to nie na mojego skilla", generalnie rzecz biorąc czytuje ten dział, ale nie udzielam się tam bo zwyczajnie nie czuje się na siłach. Problemy które napotykam przy rozwijaniu swojego hobby zazywczaj również nie nadają się do tego działu, a jeśli nawet to często znajduję odpowiedź bez postowania (jeśli nie na forum to w necie, studiując jakieś klasy i zastanawiając się jak to działa). Myśle że sporo userów właśnie w ten sposób podchodzi do tego działu.
Jabol
Jeżeli chcecie podnieść poziom forum to stwórzcie forum - "mam fajowy pomysł, algorytm itp.".

---
Nie spać!
Zwiedzać!
Gotowe skrypty php -> Algorytmy, klasy, funkcje
~mike_mech
seaquest
W twoim podpisie jest link do takiego forum.
Może powiem co ja zauważyłem... Jako, że mam ciągły kontakt z ludźmi w wieku liceum/gimnazjum i trochę obserwuje społeczeństwo "informatyków" na tym poziomie to widzę co się dzieje. Z roku na rok liczba osób zainteresowanych tematem spada. Roczniki 1987/88 były ostatnimi, które miały kontakt z DOS'em, bawiły się w Basicu w wieku 9 lat, niejednokrotnie tak namieszały, że trzeba było wzywać specjalistę.
Późniejsze roczniki, to społeczeństwo graczy. To osoby, które pierwszy kontakt z komputerem miały grając w jedną z gier FPP itp.
Takie osoby często niestety później zaczynają interesować się informatyką, ale nie myślą jak informatycy. Nie mają zdolności informatycznego analizowania problemu.
Jednocześnie wielu "koderów" zaczyna od php, ponieważ jest to stosunkowo łatwy język. Jednak z braku znajomości podstaw, o których wcześniej wspomniałem, nie radzą sobie.
A roczniki starsze niż 87 niestety odchodzą już na studia, zaczynają pracę i tracą kontakt z choćby forum.php.pl.
Ociu
Przegladając co po niektóre blogi można przeczytać, że nie mają na nic czasu.
To prawda, narzucając sobie: szkołę, pracę, dziewczynę i odpoczynek doba musiała by mieć 48h.

Ludzie są winni tego, że nie mają czasu, bo oni sami narzucają sobie taki tryb.

Dlatego też nie odwiedzają php pro.
NuLL
Nie do konca - ja czas mam. Ale bardziej mnie ciagnie poszukiwanie rozwiazania na dany sposob samemu poprostu. Taka natura - kiedy szukam czegos sam ucze sie tego nie dostajac gotowego rozwiazania na tacy i tyle smile.gif Na php Pro poki cos bylo odzywalem sie.
Kas
Ja z powodu mojej skromnej wiedzy nigdy nie pisywałm na Pro. Za to z prawdziwą przyjemnością i dużym zainteresowaniem czytałem tematy z tego forum.

Wiele osób pisze o zupełnie świeżych forumowiczach zadających banalne pytania. Wstyd mówić, ale ja też ostatnio dałem plamę pytając właśnie o zastosowanie foreach do generowania wariacji z powtórzeniami. smile.gif

Podsumowujący: banalnych pytań od zupełnie nowych oraz czasowo ogłupiałych pozostałych zawsze było, jest i będzie dużo. Ważne jednak aby zaawansowani dalej dyskutowali na Pro i to forum wciąż żyło.
Ociu
Proponuję dodać jeszcze trzy punkty w regulaminie:
1. Myśleć
2. Myśleć
3. Myśleć.
SHiP
Spadł poziom spadł poziom NIee głupota! Moim zdaniem wrecz przeciewnie. Sieć sie ostatnio tak rozrosla ze np o AJAXie mozna znaleść multum informacji, i większość mądrzejszych forumowiczów zaczęła szukać na googlach ;] a co za tym idzie zamiast zadawać pytania sama analizuje chociażby komentarze w manualu. Poza tym większość ważnych kwesji jakie można by było przemyślać na php pro jest opisana w wieeelu artykułach w sieci. Innym powodem jak juz ktoś wspomniał może być to ze wiele osób "boi" sie że ich problemy z php sa zbyt proste i głupie. Możliwe tez ze dostep do internetu spowodował nagly wplyw młodych ludzi którzy piszą szesto na php begginer. Moze dlatego takie proporcje...
DeyV
A ja chyba będę banalny w swoim stwierdzeniu, ale może to nie forum się zmieniło, a my się zmieniliśmy?

Seth - nie wiem, czy pamiętasz, ale swojego czasu tematem PRO dla każdego z nas było użycie smarty. Nie wspomnę o MVC albo o projektowaniu obiektowym samym w sobie.
Teraz większość z tych tematów podana jest na tacy, przykłady są świetne i bardzo proste, i do pewnych rzeczy można dojść o wiele mniejszym nakładem sił i środków.

2 sprawa - to to, ze wiele tematów, które wcześniej trafialy na PRO, lub sprawiały, że tematy na forum php byłyciekawsze, trafiają teraz na subforum PHP5 (swoją drogą - chyba czas zastanowić się nad rolą i formą tego subforum - może czas na utworzenie subforum PHP4, 5 czyniąc wersją oficjalną? ) To właśnie tam trafiają wszystkie rozmowy na temat obiektówki, nowych mechanizmów i styli.
Czyli wszystko to, o czym, jak daje się zauważyć, brakuje nam na forum php.

Pozostaje jeszcze pytanie, jak podnieść poziom Forum "php" Myślę, że niezbędna jest znów masowa akcja przenoszenia tematów na forum początkujący (chyba będziemy musieli pomyśleć nad automatem wysyłąjacy odpowiednie PW do autora niejako "z automatu" )

A co z PRO? Nie łatwo jest tam pisać, może dlatego, że nazwa nieco odstrasza. Choć w sumie przecież chodzi o to samo, co php Application Design z SitePiont.com
Tyle tylko, że takich tematów nigdy nie pojawiało się zbyt wiele, i pewnie nie prędko zaczną się pojawiać (co zresztą pokazuje większość for na całym świecie - jak to się bowiem dzieje, że na kilkumilionową społecznosć programistów php znane jest zaledwie klilkanaście / dziesiąt nazwisk prawdziwych guru?)
Kas
Cytat
trafiają teraz na subforum PHP5 (swoją drogą - chyba czas zastanowić się nad rolą i formą tego subforum - może czas na utworzenie subforum PHP4, 5 czyniąc wersją oficjalną? )

Jak ja to jakiś czas temu proponowałem w tym temacie to się naczytałem samych przyjemnych odpowiedzi. Jak kiedyś moja propozycja zostanie urzeczywistniona to zarządam przeprosin na łamach forum. winksmiley.jpg
Jabol
Cytat(DeyV @ 2006-02-07 22:18:29)
To właśnie tam trafiają wszystkie rozmowy na temat obiektówki, nowych mechanizmów i styli.

Czy tylko obiektówka i nowe mechanizmy to php pro? Wg. mnie powinny tam raczej trafiać tematy niestandardowe, skomplikowane i złożone - a obiektówka i nowe mechanizmy do nich nie należą (conajmniej nie jako słowo kluczowe - bo poszczególne zastosowania i owszem)...
DeyV
A jasne, że w dzisiejszych czasach - nie powinny. Jednak parę lat temu, gdy obiektówka dopiero "siłą" wdzierała się na pulpity ludzi pracujacych z php, był to temat bardzo "PRO" co do tej pory daje się zauważyć w starszych tematach na tym forum. Podobnie zresztą jak wspomniane MVC, które teraz już chyba nikogo niemal nie dziwi i nie zaskakuje.
spenalzo
Cytat(Kas @ 2006-02-07 21:57:44)
Wiele osób pisze o zupełnie świeżych forumowiczach zadających banalne pytania. Wstyd mówić, ale ja też ostatnio dałem plamę pytając właśnie o zastosowanie foreach do generowania wariacji z powtórzeniami. smile.gif

Co innego banalne pytanie, co innego lenistwo...

Autor tego posta sam pokazal, ze jest zwyklym nie wartym uwagi śmierdzącym leniem.
Chociaż nie... mogl oprocz tego podac imie i nazwisko i adres gdzie mamy się stawić za niego na egzamin tongue.gif
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41452
Kas
To już był skrajny przypadek. smile.gif Szkoda, że jeszcze cukierka i pogłaskania po głowie nie chciał.
bela
Ja jak tylko mogę to zawsze coś wyskrobię. A własnych tematów zakładam mało czy ostatnio nawet wcale z bardzo prostego powodu: nie piszę ostatnio dużo w php. Przynajmniej nie piszę czegoś co można zaliczyć do szufladki research.

Taki pomysł mi wpadł apropo początkujących. Może zróbmy moda do nowego forum, który przekierowywałby usera do strony manuala. Oczywiście tylko za pierwszym wejsciem byłoby tak, potem może wypowiedzieć się. A prawo do tego mieliby opiekunowie czy jak tam oni się nazywają (Ci od pocz.)

Co sądzicie? winksmiley.jpg
Diablos
Moze odbiegne troszke od tematu.

Nie wiem jak obecnie stoi sprawa z phpedia, ale nie wiem czy spelnia swoje zadanie. Co prawda nie ma tam zbyt wielu haseł, ale zawsze troszke mozna sie dowiedziec. Moze gdyby ja bardziej rozreklamowac i wreszcie powaznie ja zaczac uzupelniac, to zniknelyby wciaz powtarzajace sie pytania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.