Cytat(Wykrywacz @ 18.12.2006, 10:12:12 )

Najbardziej denerwujące jest że to co istotne trzeba robić przez edytowanie plików
Wiesz, to kwestia przyzwyczajeń. Dla mnie np szalenie wygodne jest to, że wszelkie configi mam w jednym miejscu oraz, że są to pliki tekstowe. Można je łatwo czytać i edytować. Ale, jak powiedziałem, to kwestia przyzwyczajeń.

Co mnie zdziwiło, w suse jest kilka progamów do odtwarzania multimediów, żadne z nich po zainstalowaniu niechce odtworzyć mp3, powód znalazłem po poszukiwaniach i są to kodeki, na forach różnych można znaleźć linki do 100 i jednej strony z różnymi kodekami.
No niestety, tutaj to już ograniczenia prawne (bodajże w stanach) uniemożliwiają dodawania kodeków do dystrybucji. Nie wiem dokładnie o co do końca chodzi, wiem natomiast, że po dodaniu automatixa do Ubuntu 6.06 mogłem doinstalować sobie wszystkie potrzebne kodeki.
Powstało też Ubuntu 6.12, oparte na 6.10 tyle, że w pełni spolonizowane i zawierające kodeki.

Zanim cokolwiek udało mi się odtworzyć staraciłem 2,5h. Na windowsie... no nie ukrywajmy domyślny media odtawrza wszystko bez problemów.
Divx'y też?

Kwitując, jak narazie (a jest to świeże porównanie), jeszcze parę latek minie zanim linuksowi uda się wygodą podstawowej obsługi dorównać systemowi sprzed 6 lat.
Jeśli mówisz o konfiguracji, to IMHO nawet za 20 lat linux nie "dorówna" Windowsowi. I bardzo dobrze!

Co do serverowych uwag.
Istalacja serwera pocztowego na windzie to banał zajmuje dosłownie chwilę. Na SuSie myślałem że odkroje sobie ze złości głowę.
Jak już pisałem; kwestia przyzwyczajeń. Skonfigurowanie pop3 to odkomentowanie jednej linijki, a i postfixa też konfiguruje się dość łatwo (jak się czyta readme

)

A i jeszcze odpowiadając na prędkość działania.
W 2k3, płynne szybkie działanie.
Suse straszne opuźnienia, wolno otwierające się okna, muli. Wejście do menu instalacji zajmuje 3-4 minut.
KDE, gnome, xfce czy coś innego? Poza tym robisz top i patrzysz, który proces najbardziej muli i wtedy podejmujesz odpowiednie kroki.

Winda DUŻO szybciej i wygodniej pracuje.
De gustibus non est disputandum.