Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbeans PHP blog
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
michalg
Cytat(Jabol @ 6.04.2009, 21:01:21 ) *
No ja spokojniej spał nie będe bo Sun mocno na nogach jednak nie stoi. Ale niech będzie z nimi (i z nami).

Skąd wiadomo, że sun ma kiepską sytuację (poza tym, że wartości akcji spadają)? Czy możesz podać jakieś ciekawe, rzetelne linki na ten temat? Albo to rozwinąć?
dr_NO
kurde, a mi się sypie podpowiadanie składni ;/ a strasznie fajnie się w nim pisze no może poza tym że strasznie brzydkie to to pod moim systemem, puki nie dadzą zwykłego prostego interfejsu, wole zostać przy komodo.
Jabol
Cytat(michalg @ 7.04.2009, 18:05:04 ) *
Skąd wiadomo, że sun ma kiepską sytuację (poza tym, że wartości akcji spadają)? Czy możesz podać jakieś ciekawe, rzetelne linki na ten temat? Albo to rozwinąć?

No więc właśnie. Wartość firmy, zwolnienia, otwieranie wszystkich produktów... to chyba nie świadczy, że mają coraz więcej pieniędzy i mogą sobie pozwolić na pompowanie pieniędzy w rozwój. Czytam regularnie OsNews i stąd mi się wziął taki obraz.
phpion
Mi w NetBeans wciąż brakuje jednego ficzera: mianowicie w oknie z listą metod danej klasy nie mogę wyświetlić sobie metod, które dziedziczy ona z klasy bazowej. Jest to jedyna rzecz, która mnie wnerwia smile.gif powoli jednak będę się przesiadał z Eclipse PDT na NetBeans z racji szybkości działania, która jest faktycznie zauważalna.
nospor
czy w NB jest taki widok jak w eclipsie ANT VIEW ? Jakos nie moge sie doszukac
Jabol
Cytat(nospor @ 10.04.2009, 11:16:29 ) *
czy w NB jest taki widok jak w eclipsie ANT VIEW ? Jakos nie moge sie doszukac

Rozważ jeszcze raz to pytanie. Pytasz użytkowników Eclipse jak coś zrobić w NetBeans. Czy to ma sens? Nie. Więc mała podpowiedź - napisz co chcesz osiągnąć w NetBeansie a wtedy może i użytkownicy tego programu będą mogli Ci pomóc winksmiley.jpg.

Pozdrawiam
nospor
Hehe, pytam nie uzytkownikow Eclipse a uzytkownikow NB smile.gif

Taki widok, gdzie moge dodac rozne buildy i i jednym kliknieciem odpalac kazdy z nich. Dzieki temu, wszystkie bulidy jakich, uzywam mam pod ręką
Jabol
Cytat(nospor @ 10.04.2009, 12:29:43 ) *
Hehe, pytam nie uzytkownikow Eclipse a uzytkownikow NB smile.gif

Tylko użytkownicy Eclipse wiedzą ewentualnie co to jest ANT VIEW winksmiley.jpg. I osobiście nie znam takiej możliwości w NetBeans. Inna sprawa, że nigdy nie korzystałem z niestandardowych opcji budowy, a jeżeli (maven) to nie integrowałem ich z IDE. Jedyne co znalazłem to Toolbar Run, gdzie możesz sobie jednym kliknięciem wybrać konfiguracje a drugim odpalić do niej builda. Chociaż osobiście preferuję pracę bez toolbarów jest to zapewne dla Ciebie lepsza opcja niż wchodzić w projects -> [right click] -> set configuration i znów [right click] -> run.
nospor
ok, dzieki, popatrze na to.
bełdzio
a ja mam cos takiego na liscie plikow projektu:
nospor
no raczej kazdy ma. a jak to sie ma do pytania? smile.gif

Nie bede biegal po calym projekcie i szukal 6 buildow porozmieszczanych po kilku modułach. Wole miec je w jednym widoku smile.gif
mike
Cytat(nospor @ 10.04.2009, 13:02:24 ) *
Nie bede biegal po calym projekcie i szukal 6 buildow porozmieszczanych po kilku modułach. Wole miec je w jednym widoku smile.gif
Maven panie. Maven a nie Ant tongue.gif
Jabol
Cytat(mike @ 10.04.2009, 13:10:21 ) *
Maven panie. Maven a nie Ant tongue.gif

Czy my cały czas nie rozmawiamy o PHP? A poza tym to też polecam.
mike
Cytat(Jabol @ 10.04.2009, 13:39:17 ) *
Czy my cały czas nie rozmawiamy o PHP?
Ech. No tak.
Ale ... Welcome to Maven for PHP :-)

Skusiłem się na dłuższą przygodę w NetBeans i już mam pierwszą problem.
Jak mogę ustawić, inną niż domyślna, lokalizację workspace?
Jabol
NetBeans nie posiada ogólnie pojęcia workspace. Jest tylko projekt oraz grupa projektów. A gdzie chcesz mieć projekt to ustawiasz przy tworzeniu/importowaniu.
athabus
Ja też ostatnio postanowiłem dać szansę netbeans i spróbować napisać coś małego w oparciu o symfony. Ogólnie jednak na razie edytor nie przypadł mi do gustu z kilku powodów:
- brak czegoś takiego jak mylyn w eclipse
- subiektywnie podpowiadanie składni działa gorzej niż w eclipse (nie podpowiada mi np. parametrów w danej metodzie podczas ich wpisywania)
- jest wolniejszy niż eclipse (wszyscy piszą, że jest szybszy tymczasem mi netbeans "przycina" od czasu do czasu, a eclipse chodzi bez zarzutu)
- nie podoba mi się sposób podpowiadania składni - jakieś te okna za duże i nieczytelne - w eclipse jest o tyle fajnie, że jakoś to wszystko nie przeszkadza, a tu wyskakują jakieś wielkie okna z kupą niepotrzebnych informacji - gdy wiem mniej więcej co i jak wpisać to te wszystkie okna tylko przeszkadzają.

Co do plusów to:
- szybciej się uruchamia nie eclipse
- goła wersja ma więcej rzeczy "od razu działających" - np. możliwość podglądniecia bazy itp, co w eclipse trzeba doinstalować, wsparcie do ftp itp.

Ogólnie jednak eclipse wydaje mi się bardziej dojrzałym projektem, działającym mniej więcej w sposób w jaki bym tego oczekiwał. Po dodaniu paru wtyczek w zasadzie uzyskuję to samo co oferuje w netbeans.
Życzyłbym sobie tylko aby eclipse (a w zasadzie pdt) rozwijał się tak samo szybko.
mike
Cytat(athabus @ 18.04.2009, 14:43:28 ) *
- brak czegoś takiego jak mylyn w eclipse
Cube°n - odpowiednik Mylyn dla NetBeans?
athabus
Ale z plikami php nie działa ;(
Cysiaczek
Zgodzę się, że eclipse wystarcza i może jest minimalnie lepiej dopieszczone (w tym zakresie, który ja potrzebuję), ale:
- Obsługa SVN - bardzo często podczas commitów zawiesza się wszystko (jak są np problemy z połączeniem). Trzeba czekać na zakończenie operacji i nawet pliku nie można zapisać. Jedynie zamknięcie procesu pomaga
- Wyłącza się bez powodu
- Skończyła się trialowa wersja Aptany i moje eclipse po prostu się posypało i już nie potrafiłem go przywrócić do stanu używalności, a pracować jakoś trzeba.
- Gałąź 3.4 jest wyjątkowo nieudana. Pracowałem na niej na Linuksie i na Windows. Szczególnie polecam wersję na linuksa - uruchomienie zacznijcie od odinstalowania Firefoxa smile.gif

Zainstalowałem netbeans i rzeczywiście ma zwiechy czasami (zwłaszcza jak szuka podpowiedzi), ale przynajmniej mogę normalnie pracować.
Aktualnie muszę właśnie coś do traca znaleźć i do svn. Jeśli będzie mnie to mniej denerwowało niż Eclipse, to na pewno zostanę przy netbeans.
Kolajna rzecz - Plugin do UML - zobaczcie sami - wg mnie jest super smile.gif

Reasumując - ja po prostu chcę, uruchomić IDE i pracować bez ciągłych przerw na awarie.

Pozdrawiam
Jabol
A mi się osobiście bardzo podoba podpowiadanie składni w NetBeans. Nie wiem jak to działa w PHP, ale jeżeli chodzi o Javę to Eclipse podpowiada jakby miał "IQ" o połowe mniejsze od NetBeansa - np. nie uwzględnia typu zwracanego przez funkcje. Poza tym NetBeans od razu pokazuje JavaDocs i daje możliwość przeskoczenia do odpowiedniego miejsca w sieci i obejrzenia podlinkowanych zasobów.
athabus
U mnie eclipse się prawie nigdy nie zwiesza, ale pracuję na 3.3 jeszcze - jakoś tak mi się udało skonfigurować, że aż żal zmieniać. Co do svn to się zgodzę, że to porażka - to u mnie najbardziej kuleje w eclipse.

Co do podpowiadania składni w php to mam dokładnie takie odczucie jak Ty Jabol w Javie tylko odwrotnie... Niby podpowiadanie w netbeans działa ale eclipse radzi sobie o poziom lepiej. No ale Java i php to dwa różne języki więc pewnie implementacja podpowiedzi jest zupełnie inaczej zrobiona.
michalg
Sun został wykupiony przez Oracle'a:
http://www.sun.com/third-party/global/oracle/index.jsp

Najbliższy czas pokaże, jaki to będzie miało wpływ na Netbeansa (miejmy nadzieję, że pozytywny).

Na dniach powinna się ukazać wersja 6.7 beta.
sowiq
Czy ktoś po zapamiętaniu hasła do ftp w NB doświadczył problemu z doklejaniem kodu JS na swoich stronach? Jakieś bydle wykradło mi hasła i zastanawiam się, czy wyciek pochodził z NB, czy FileZilli w najnowszej wersji.
bełdzio
Cytat(sowiq @ 13.05.2009, 11:34:02 ) *
Czy ktoś po zapamiętaniu hasła do ftp w NB doświadczył problemu z doklejaniem kodu JS na swoich stronach? Jakieś bydle wykradło mi hasła i zastanawiam się, czy wyciek pochodził z NB, czy FileZilli w najnowszej wersji.

z tego co wszystcy pisali problem dotyczył TotalCommandera i FilleZilli smile.gif tak wiec raczej FZ
rzymek01
witam,
zassałem sobie netbeans 6.5, wszystko śmiga pięknie,
ale chciałbym się dowiedzieć czy istnieje taka możliwość, że przy pisaniu nazwy funkcji np. socket_create zostanie wyświetlona podpowedź z argumentami jakie ta funkcja przyjmuje?

PS. tzn. wiem, że takie coś istnieje, ale jak dorzucić PHPdoc?

//EDIT
heh... wystarczyło rozpakować dwa pliki w katalogu netbeans/php1/docs haha.gif
vokiel
Sorry za OT, ale mam mały problem z synchronizowaniem jakiegoś pluginu do UML'a z NetBeansem. Znalazłem wersję community Visual Paradigm, jednak sypie błedami i nie uruchamia się.
Czy ktoś z Was używa godnego polecenia narzędzia do UML'a z NetBeansem, najlepiej freeware. Jakby jeszcze wspierał PHP i reverse engineering to byłoby bosko, ale nie jest to wymagane i konieczne.
Jest sporo narzędzi UML, jednak większość pod Eclipse.

Dzięki za wszelaką pomoc
NuLL
A czy NB potrafi podpowiadac jak Zend Studio bez naciskania czegokolwiek ? smile.gif
sowiq
Nie tylko potrafi, ale bardzo sprawnie to robi smile.gif
NuLL
Z tego co widze slow kluczowych w PHP nie podpowiada jednak sad.gif
rzymek01
jeśli chodzi o np. break, continue to w NB możesz ustalić sobie skróty, tj piszesz cn potem enter i wyskakuje continue haha.gif
S_Olewniczak
Używam Ubuntu 9.04 i NetBeans wygląda bardzo ładnie, a na pewno lepiej niż Eclipse.
nospor
Cytat
jeśli chodzi o np. break, continue to w NB możesz ustalić sobie skróty, tj piszesz cn potem enter i wyskakuje continue
To nie skrot a szablon

Cytat
Używam Ubuntu 9.04 i NetBeans wygląda bardzo ładnie, a na pewno lepiej niż Eclipse.
Kwetsia gustu. mi sie bardziej podoba eclipse. Naprawde na ten temat nie ma rozwazac.

Cytat
Z tego co widze slow kluczowych w PHP nie podpowiada jednak
No bez ctrl+space sie nie obejdzie. Mi osobiscie to nie przeszkadza. Net beans ma wiele innych niedorobek o wiele gorszych winksmiley.jpg
phpion
Cytat(S_Olewniczak @ 9.06.2009, 19:06:27 ) *

No tak, istotny argument przemawiający za NetBeans...

Ale wracając do tematu: początkowo wydawało mi się, że NetBeans jest szybsze od Eclipse ale po ponad miesiącu użytkowania mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że tak nie jest. Eclipse PDT działa sporo szybciej niż NetBeans PHP (bez innych dupereli). Jak tylko wypuszczą lepszą wersję Eclipse (chyba do tej pory są jakies problemy z perspektywami) to z ulgą do niego wrócę.

Jeśli chodzi o podpowiadanie składni to zdecydowanie bardziej leży mi prezentacja podpowiedzi w Eclipse - ale to moje subiektywne zdanie.

PS: w NetBeans podoba mi się, że nie trzeba odświeżać drzewa projektów po "ręcznym" wgraniu/usunięciu jakiś plików smile.gif w Eclipse niestety trzeba dawać refresh
Poju
Jak podłączyć pod Netbeans 6.7 SVN ?
kwiateusz
team->subversion instalujesz plugin i działa svn
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.