michalg
11.12.2008, 19:49:19
Jeżeli ktoś używa dodatku PHP do netbeansa i jest ciekaw nowości w wersji 7.0, to zapraszam na:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/Dawno nie testowałem eclipse PDT, ale wydaje mi się że pod względem wsparcia dla PHP
netbeans wychodzi na prowadzenie.
NuLL
11.12.2008, 20:18:42
Cytat
Dawno nie testowałem eclipse PDT, ale wydaje mi się że pod względem wsparcia dla PHP
netbeans wychodzi na prowadzenie.
A niby czemu jesli mozna spytac ? A blog fajny - dzieki - bede podgladac

Co do NetBeans'a jedno moge powiedziec - na MacOS X wyglada wstretnie...
michalg
11.12.2008, 20:35:06
Testowałem PDT kilka miesięcy temu w buildach nocnych wersji 2.0 - wtedy nie wywarło to na mnie jakiegoś pozytywnego wrażenia - nie chciał dobrze podpowiadać metod, działał wolno. Być może teraz jest lepiej.
Mam jedną obawę w przypadku PDT, choć nie wiem, czy słuszną. Jest on rozwijany przez programistów ZENDA (a przynajmiej był wcześniej), który również na bazie PDT tworzy płatne Zend Studio z dodatkowymi możliwościami. Obawiam się, czy będzie im zależeć aby dodawać nowe featury do PDT, skoro mogą przez to tracić potecjalnych klientów - po co ktoś ma tracić pieniądze na coś, co może mieć za darmo. Oczywiście tak nie musi być oraz rozwój PDT może być prowadzony przez innych programistów.
Jeżeli chodzi o netbeansa, to zrobił od razu na mnie pozytywne wrażenie, rzeczy działały tak, jak oczekiwałem. Pewnie, są tam jeszcze błędy i wkurza mnie wsparcie dla svna (eclipse ma dużo lepsze), ale dodatek PHP rozwija się całkiem całkiem. Mają wprowadzić wsparcie dla symfony, w przyszłości pewnie również dla innych frameworków. Nie wiem, czy w eclipsie jest coś takiego, ale w netbeanse jest możliwość podpowiadania sqla

Po wpisaniu stringa z zawartością SELECT wybiera się połączenie do bazy a następnie można podpowiadać tabele i kolumny.
Co do wyglądu netbeansa na macos - nie można zmienić look&feel?
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/how...change_look_and
athabus
11.12.2008, 22:40:16
Moim zdaniem netbeans 6.5 rc (bo tą wersję testowałem) jeszcze ustępował PDT i to dość istotnie. Ale co mi się bardzo spodobało to szybkość rozwoju. Jeszcze niedawno nie było wsparcia dla php, a teraz już zaczynają deptać po piętach liderowi. Wiele rozwiązań bardzo ciekawych i innowacyjnych. Jeśli utrzymają to tempo rozwoju to myślę, że w nadchodzącym roku przyjdzie pora na zmianę edytora - zwłaszcza jeśli będzie obiecane wsparcie dla symfony.
Było nie było konkurencja jest zawsze dobra więc na pewno zmiany będą na lepsze.
Za bloga również dziękuję - zaraz dodam sobie rss'a do czytnika.
stloyd
13.12.2008, 14:17:02
Osobiście korzystam z Netbeans 6.5 (od pierwszej bety z php'em) i postęp jakiego dokonali pod względem wydajności bety a finalnej wersji jest naprawdę duży. Co do porównania do PDT to są one na porównywalnym poziomie, choć IMO "phpdocki" i podpowiadanie składni jest sporo lepsze w PDT...
Największą wadą jaką aktualnie ma Netbeans jest edytor CSS, jeśli otworzycie w nim 2 pliki CSS o powiedzmy wadze ~50 KB to zużycie pamięci wzrośnie o 100-150% i ogólnie wydajności poleci na łeb... nawet jeśli zamkniecie te pliki

Co do podpowiadania składni to martwi mnie to że zostało wybrane TYLKO symfony...
Dużym plusem dla Netbeans jest plugin do SVN'a, wykonywanie diff/merge'ów to w nim naprawdę przyjemność

Pozdrawiam (;
mrok
13.12.2008, 14:25:18
Cytat
Testowałem PDT kilka miesięcy temu w buildach nocnych wersji 2.0 - wtedy nie wywarło to na mnie jakiegoś pozytywnego wrażenia - nie chciał dobrze podpowiadać metod
nie wiem czy to rozwiąże Twoj problem, ale sprobuj wejść do właściwości projektu
projekt -> PPM -> Properites -> PHP include path i dodaj swoj wlasny projekt, lub zewnetrzny katalog jakiegos frameworka czy tego co potrzebujesz -zacznie podpowiadac wiecej, ale nie wiem czy rozwiaze Twoj problem
Pozdrawiam
NetBeans gorzej wspiera SVN od Eclipse'a? To naprawdę musi być tam tragicznie z tym. Subclipse ma tendencję do różnego wysypywania się lub rozwalania kopii roboczej przy niektórych operacjach, a programiści już n-ty miesiąc nie potrafią sprawić, by sensownie współpracowało toto z najnowszymi wersjami klienta SVN... każde IDE, które nie ma takich problemów, przyjmę z pocałowaniem ręki.
chlebik
14.12.2008, 11:16:17
Zyx, powaznie? Ja jakos (z najnowszym PDT na Ganymede) nie mam z SVNem jakiegokolwiek problemu. A NetBeansa uzywam do klepania w Javie, ale moze i kiedy pewno pieknego dnia wkurzy mnie srednio raz dziennie zwisanie Eclipse na minute to i przerzuce sie na NB ze wsparciem dla PHP.
No i tez zaapeluje - dlaczego tylko Symfony? Czy fakt, ze Zend Studio wspiera ZF ma prowadzic do sztywnego podzialu rynku?
Cytat(Zyx @ 13.12.2008, 14:26:44 )

ciach
A subversive próbował?

Ech... robię na nowym PDT i strasznie mnie w*******ą błędy w podpowiadaniu :/
Komentarzy z @var w ogóle nie rozpoznaje, a czasem nie widzi typu atrybutu obiektu nawet.
Hmmm, co jeszcze? A, wyświetla mi atrybuty, ale jak chcę wstawić to nic.
Mam nadzieję, że się wyrobią do oficjalnego wydania.
To nie jest kwestia Subclipse czy Subversive, tylko bibliotek, z których one korzystają. W skrócie:
1. JavaHL - wypisuje kretynizmy kosmiczne przy próbie połączenia jej z Subversion 1.5
2. SVNKit (korzysta z niego także Subversive) - miło byłoby, gdyby to się w ogóle dało zainstalować, a nie siedzę już 5-ty dzień, próbując odnaleźć zależność, której nie ma w żadnej z jakichś 20 stron z dodatkami, które przeskanowałem wzdłuż i wszerz.
dr_bonzo
14.12.2008, 18:39:28
Tez mialem problemy [tzn instalowalo sie ale ZUPELNIE nic nie dzialalo - zero opcji w projekcie] z Subclipse 1.4 (to najnowsze) pod PDT 3.4 - tak ze wrocilem do starego PDT.
to najnowsze subclipse tez krzaczy się z 3.4 i pdt 2.0, wróciłem do poprzedniej wersji, bodajze 1.2
netbeans jest bardzo interesujacy ale przyzwyczajenie druga natura czlowieka. poki PDT mi jakos dziala (nowe wersje przestaly mi sie zawieszac) to zostane na razie przy eclipse, nie mam czasu aby rozkminiac nowe IDE :/ ale kibicuje temu projektowi.
vokiel
15.12.2008, 15:25:29
No właśnie przyzwyczajenie chyba wygrywa.
NetBeans jeśli chodzi o funkcjonalności dogonił Eclipse, a może i nawet przegonił.
Niestety jest brzydki, niby są te look&feel ale to nie zachwyca.
Eclipse ma fajne podpowiadanie automatyczne podczas pisania (bez klikania Ctrl+spacja), ale czasem daje czadu. Np nie chce podpowiadać zmiennych klasy, tylko same metody, trzeba kliknąć drugi raz Ctrl+Space. Albo gorzej: pisze sobie $this-> brak podpowiedzi, klikam Ctrl+Spacja i dostaje $this->_construct, musze usuwać, klikać drugi raz i wtedy dostaje listę zmiennych, czasem to irytuje.
NetBeans czasem pokazuje aż za dużo tego, ale ogólnie troche lepiej.
Jak widać NetBeans ma niezłe tempo rozwoju, zapowiada się bardzo dobrze.
kbsucha
15.12.2008, 16:11:10
Cytat(vokiel @ 15.12.2008, 15:25:29 )

No właśnie przyzwyczajenie chyba wygrywa.
NetBeans jeśli chodzi o funkcjonalności dogonił Eclipse, a może i nawet przegonił.
Niestety jest brzydki, niby są te look&feel ale to nie zachwyca.
Hehe a ja mam całkowicie na odwrót, podchodziłem do eclipsa chyba ze 3 razy i jakoś mi nie podchodził, bladego pojęcia nie mam dlaczego, a jak tylko sie dowiedziałem o Early Access for PHP, zainstalowałem i do dzisiaj jestem przy NetBeans.
Szybkość rozwoju wydaje sie duża, nie znam róznic miedzy Eclipsem, bo poprostu za krótko go używałem i nie wiem jakie są róznice w funkcjonalności, ale dotychczasowe, jak i zapowiadane funkcje wydają się ciekawe i jak narazie mi wystarczają. Z każda nastepną notką na blogu jest coraz lepiej. Fajnie, że pojawiła się konkurencja i że NetBeans zbiera przychylne opinie.
Pozdr
michalg
15.12.2008, 18:23:30
Do osób, którzy pytają dlaczego zostało wybrane tylko symfony jako framework, który ma być wspierany w netbeansie:
Symfony zostało wybrane w drodze głosowania na netbeansowej bugzilli:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/iss...ically_the_mostObecnie wsparcie dla symfony ma 481 głosów, natomiast zend 52. Więc nie można się dziwić, że programiści netbeansa zdecydowali się obsłużyć ten framework jako pierwszy. Nikt nie twierdzi, że w przyszłości nie pojawi się wsparcie dla kolejnych frameworków. Więc na Waszym miejscu nie traciłbym nadziei. Przy tworzeniu wsparcia dla symfony pewnie powstaną jakieś ogólne podwaliny pod obsługę frameworków, więc implementacja kolejnych może być już prostsza.
A co do PDT, to wkrótce (dokładnie 29 grudnia) ma się pojawić finalna wersja 2.0 (o ile nie zaliczą kolejnej obsuwy, bo o ile dobrze pamiętam, to wcześniej planowali ją na wrzesień), więc będzie okazja przetestować i skonfrontować z netbeansem.
P.S. Szkoda, że PHPEclipse przestał się rozwijać.
Jabol
16.12.2008, 10:50:53
No ja wiem tyle, że instalacja Eclipsa dla kilku języków jednocześnie to dość karkołomne zadanie. Oprócz tego edycja kilku projektów w różnych językach (np. php i java) jednocześnie też stwarza spore problemy. Akurat chwilowo pracuje nad takim zestawem, że php czytam i piszę w Javie, także nie jest to jakiś wymyślony scenariusz. Netbeans natomiast taki zestaw bierze bez problemów. Nie wiem jak się pisze w PHP w NetBeans ale czytanie (głównie Navigator i Ctrl+B = goto) ma dość dobrze zaimplementowane. Wracając do subclipse to zawsze mnie irytowało, że kopie lokalne utworzone w Eclipse nie były odczytywalne z linii komand. Bardzo duży minus. Co prawda ostatnia poprawka podobno to poprawia (od kiedy zainstalowałem NetBeans 6.5 już z Eclipse nie korzystam więc dokładnie nie wiem), ale co było to było.
Oprócz tego z Eclipse ma po prostu złe doświadczenia jeżeli chodzi o stabilność. Często się zawiesza, jakieś śmieszne efekty na ekranie wywołuje, czasami nie chce się wyłączyć do końca. Masakra.
Aha Look&Feel conajmniej pod ubuntu jest naprawdę znośny (żeby nie powiedzieć przyjemny). Pod windowsem jest to tak czy tak natywny look&feel więc nie ma co narzekać. Już nie przesadzajcie.
Dla mnie następnym gorącym tematem jest EA dla Pythona. Wtedy naprawdę nie potrzebowałbym innego edytora (a już na pewno nie eclipse).
athabus
16.12.2008, 10:58:03
To od razu się podłączę z pytaniem bo korzystam z kilku pluginów w Eclipse i zastanawia mnie czy są odpowiedniki w netbeans
- qunatumDB - widziałem że jest
- Subclipse - widziałem że jest
- Mylyn -

?
- RegEx -

?
- Remote Systems - wiem, że można robić export to ftp, ale czy da radę pracować zdalnie na serwerze?
Co do zawieszania Eclipse i innych kłopotów to ja jestem chyba w czepku urodzony, bo od dawna nie miałem z nim najmniejszych problemów. Wszystko ładnie śmiga, dodatki instalują się bez kłopotu, wszystko chodzi płynnie nie wiesza się... Sam nie wiem - jakbym czytał o innym programie (btw. korzystam z Europy jeszcze, może tu jest problem po przejściu na Ganimede)
Jabol
16.12.2008, 11:52:55
Cytat(athabus @ 16.12.2008, 10:58:03 )

To od razu się podłączę z pytaniem bo korzystam z kilku pluginów w Eclipse i zastanawia mnie czy są odpowiedniki w netbeans
- qunatumDB - widziałem że jest
- Subclipse - widziałem że jest
- Mylyn -

?
- RegEx -

?
- Remote Systems - wiem, że można robić export to ftp, ale czy da radę pracować zdalnie na serwerze?
Napisz lepiej co chcesz osiągnąć, bo tak to ktoś kto nie zna Eclipse Ci nie pomoże. Wsparcie dla przeglądania baz danych i subversion jest (śmiem twierdzić że w obu przypadkach dość dobre). Do czego służy Mylyn to nigdy nie zrozumiałem, remote systems nie znam a RegEx to wtyczka do NetBeans a nie do Eclipse

(aczkolwiek nie wiem jak działa - nigdy nie korzystałem).
occulkot
16.12.2008, 12:01:28
Cytat(Jabol @ 16.12.2008, 13:52:55 )

Do czego służy Mylyn to nigdy nie zrozumiałem
No wlasnie mylyn to jedna z fajniejszych rzeczy ktora sprawia ze chce wrocic do eclipse (z emacsa

!).
W skrocie to modul pozwalajacy na integrowanie zewnetrznych ticket trackerow (bugzilla, trac) z IDE.
Poza oczywistymi funkcjami takimi jak:
- lista zadan
- zarzadzanie zadaniami
- wyszukiwanie zadan

Oferuje pelna integracje aktualnie wykonywanego zadania z ide a dalej takze z subversion/merucirial czy co tam wykorzystujemy.
Zaznaczasz zadanie do wykonania i wszystkie pliki ktore otwierasz do tej pory staja sie jego "kontekstem".
Jak odlozysz to zadanie na pozniej po prostu wylaczyasz je w mylynie i wybierasz nastepne.
Mozesz wrocic do zadania w kazdym momencie i wowczas wszystkie pliki ktore otwierales do tej pory znowu zostana otwarte (porozwijane zostaja tez klasy itd

)
Kontekst oczywiscie mozna wrzucic na trackera - i moze zostac sciagniety przez innych uzytkownikow
Dodatkowo przy wysylaniu commita na repozytorium "message" automatycznie wypelniany jest lista ostatnio zamknietych zadan.
to wygląda fantastycznie:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/sql...mpletion_in_thew ogóle to tempo zmian jest niesamowite. Może się zmuszę do jakiś większych testów ale to przy jakimś nowym małym projekcie. Na razie za bardzo mam wszystko zintegrowane z Eclipse3.4+pdt2.0
dr_bonzo
16.12.2008, 13:22:53
Yh, podpowaidanie SQL - fajnie zrobione ale... bym nie uzywal, najpierw testuje zapytanko w Mysql QB czy czym spodobnym a potem przeklejam do php - szybciej
d.rek
16.12.2008, 14:18:21
Witam wszystkich.
Podepnę się pod ten wątek. Czy ktoś z kolegów wie jak wyłączyć wygładzanie fontów w NetBeans 6.5 na maku? Z włączonym antialiasingiem nie da się po prostu patrzeć w kod.
Na różnych stronach proponowane jest wyłączenie za pomocą -J-Dswing.aatext=false, ale to nie przynosi żadnego efektu.
athabus
16.12.2008, 14:29:29
Cytat(Jabol @ 16.12.2008, 11:52:55 )

Napisz lepiej co chcesz osiągnąć, bo tak to ktoś kto nie zna Eclipse Ci nie pomoże. Wsparcie dla przeglądania baz danych i subversion jest (śmiem twierdzić że w obu przypadkach dość dobre). Do czego służy Mylyn to nigdy nie zrozumiałem, remote systems nie znam a RegEx to wtyczka do NetBeans a nie do Eclipse

(aczkolwiek nie wiem jak działa - nigdy nie korzystałem).
No fakt masz rację ;-)
- mylyn - już kolega opisał powyżej i na podobnej funkcjonalności zależałoby mi w NetBeans
- regex - dodatek do testowania/tworzenia wyrażeń regularnych
- remote systems - wtyczka do zarządzania zdalnymi systemami (np. praca live poprzez ftp) - dokładnie sama wtyczka nazywa się target management - remote systemst to perspektywa, którą daje.
Szczególnie z tego wszystkiego zależałoby mi na jakimś odpowiedniku mylyn'a bo na prawdę poprawia komfort pracy.
Jabol
16.12.2008, 14:51:17
Kilka zapytań do google i... :
http://code.google.com/p/cubeon/ (można też instalować przez plugin manager). Niestety jak narazie tylko ze wsparciem dla Javy. Zaciekawiła mnie ta koncepcja, aż chyba wypróbuje. Ciekaw jestem jak to wygląda ze wsparciem dla Jiry, szczególnie z różnymi niestandardowymi workflowami w różnych projektach (i pracy na tym wszystkim na raz).
occulkot
16.12.2008, 15:24:03
Cytat(Jabol @ 16.12.2008, 16:51:17 )

Kilka zapytań do google i... :
http://code.google.com/p/cubeon/ (można też instalować przez plugin manager). Niestety jak narazie tylko ze wsparciem dla Javy. Zaciekawiła mnie ta koncepcja, aż chyba wypróbuje. Ciekaw jestem jak to wygląda ze wsparciem dla Jiry, szczególnie z różnymi niestandardowymi workflowami w różnych projektach (i pracy na tym wszystkim na raz).
sprawdze toto jak do domu wroce
michalg
16.12.2008, 18:09:36
Cytat(athabus @ 16.12.2008, 14:29:29 )

- remote systems - wtyczka do zarządzania zdalnymi systemami (np. praca live poprzez ftp) - dokładnie sama wtyczka nazywa się target management - remote systemst to perspektywa, którą daje.
Domyślam się, że ta wtyczka daje dużo większe możliwości, ale w samym netbeansie jest jakieś podstawowe wsparcie dla (s)ftp:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/ftp_support_addedA teraz z innej beczki - czy ktoś z Was spotkał się z Aptana PHP? Właśnie się pojawiła wersja 1.0
http://www.aptana.com/phpJest to jakieś środowisko oparte na eclipsie. Nie wiem, czy na PDT czy pisane od podstaw. Na stronie nie mogę znaleźć jakiś bardziej szczegółowych informacji.
suchy1
17.12.2008, 10:17:14
czy w tym programie dobrze sie pisze strony html/css ? nie muli przy wiekszych plikach ? Czy może polecacie inny soft
vokiel
17.12.2008, 14:19:08
Tytuł tematu to:
"Netbeans PHP blog, czyli co nowego w nowej wersji" zatem rozważania o Aptana Studio najlepiej kontynuować w wątku
Najlepszy edytor do php
Jabol
17.12.2008, 18:07:40
Tak więc veni vidi vici. zainstalowałem, poużywałem i poznałem. Oczywiście chodzi o cube*n. Dla wszystki których to interesuje tutaj mały raport. Rano w pracy więc zainstalowałem wtyczkę i do roboty. Po pierwsze chciałem zaimportować firmowe repozytorium jiry. Jest to dość spore repozytorium. Przy próbubie importu wszystkiego naraz wydawała się synchronizacja trwać w nieskończoność. Ale na szczęście można zaimportować tylko pojedyńcze projekty i to działa w mgnieniu oka. Czytanie repozytorium odbywa się dość dobrze, o ile zrobimy sobie w jire porządne filtry (importowane są nasze filtry z samej jiry). Niestety trzeba je jeszcze dopasować online (nie ma możliwości edycji lokalnej) aby pokazywały wyniki tylko z danego projektu. Jak już ściągniemy jakiś takiś task to możemy nad nim pracować. Niestety wprowadzanie zmian oraz tworzenie nowych zadań w repozytorium poprzez interfejs cube*n ma wciąż dość sporo błędów (najśmieszniejsze jest, że efekt jest dobry, tyle, że wyskakują błędy i sam cube*n nie chce zmian uznać za wprowadzone, pomimo, że zostały wprowadzone online). Przy tym obsługa różnych obiegów oraz pól dla różnych projektów jest dobrze wspierana.
Praca nad zadaniem jest dość prosta. Po prostu podczepiamy sobie źródła pod zadanie i to działa, można też inna zadania dodawać do kontekstu aktualnego zadania. Jest tylko takie "ale", że jeżeli zmienimy nazwę/lokalizację pliku uwcześniej podczepionego pod zadanie to zmiana ta nie jest uwzględniana w zadaniu i wiszą w nim "martwe" pliki, których nie da się usunąć. Jest to szczególnie uciążliwe we wczesnej fazie projektu, kiedy dużo się zmienia i refaktoryzuje. Ogólnie wtyczkę oceniam jako przydatną do przeglądania repozytorium (nie trzeba sie przełączać pomiędzy przeglądarką a edytorem). Dobrze, że można łączyć repozytorium lokalne z jirą, przez co nie trzeba pomniejszymi taskami tego drugiego zaśmiecać. Aczkolwiek osobiście nie jestem przywyczajony do takiego stylu pracy (z zadaniami) i chyba się bez niego obejdę.
W każdym razie jeżeli chodzi o pracę z kontekstami to chyba wtyczka spełnia swoje zadanie. Dużo więcej możliwości jednak jak na razie nie oferuje.
Pozdrawiam i polecam jednak wypróbować samemu. Może ma lepsze wsparcie dla Tracka.
Aha. innym szczególnie dla was uciążliwym brakiem może być brak możliwości podczepiania źródeł z projektów innych niż w javie (conajmniej mi się nie udało podczepić pliku z projektu PHP).
michalg
6.01.2009, 18:08:43
Wraz z nowym rokiem programiści netbeansa powrócili do pracy

Można już jawnie określać typy zmiennych - przydatna rzecz w takim dynamicznym języku jak php.
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/def...iable_type_in_a
Cytat(NuLL @ 11.12.2008, 20:18:42 )

Co do NetBeans'a jedno moge powiedziec - na MacOS X wyglada wstretnie...
Wersja 6.5 na Mac'u, według mnie, wygląda bardzo dobrze. I zdecydowanie szybciej chodzi niż Eclipse. Szkoda, że brakuje niektórych skrótów (np. nie znalazłem niczego do kopij linię)
michalg
8.01.2009, 17:41:17
Cytat(DeyV @ 7.01.2009, 18:19:04 )

Wersja 6.5 na Mac'u, według mnie, wygląda bardzo dobrze. I zdecydowanie szybciej chodzi niż Eclipse. Szkoda, że brakuje niektórych skrótów (np. nie znalazłem niczego do kopij linię)
Nie wiem, czy chodzi Ci o to, ale jest (w menu Source) opcja Duplicate up (CTRL + SHIFT + UP) i Duplicate Down (CTRL + SHIFT + DOWN)
dr_bonzo
8.01.2009, 18:42:07
@itsme: sa rzeczy wstretne i sliczne
Cytat
cmd+d ? czy tez cmd+w-dol -- bo mnie one wnerwiaja na przyklad, i przypadkiem je odkrylem jak chcialem odpowiednio: skasowac cala linie, przejsc na koniec pliku
sowiq
16.01.2009, 14:47:03
A ja mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników NetBeans'a. Przerzucam się z PHP Expert Editor i najbardziej brakuje mi kilku funkcjonalności, np:
1. definiowane szablony, ale takie, żebym mógł je wstawić jednym kliknięciem/szybko wybrać z listy, a nie wpisywać zapamiętany skrót + [Tab]. Miałbym kilkanaście takich szablonów (nie tylko PHP, ale też HTML i JS) i trudno byłoby mi od razu zapamiętać wszystkie.
2. tablica znaków specjalnych (jako encje)
3. paleta kolorów - teraz jest lista rozwijana z około 20 kolorami i nazwami zamiast hex.
Są jakieś wtyczki do zainstalowania / ustawienia do zmiany, które pozwolą mi na używanie takiej funkcjonalności?
raho
18.01.2009, 01:14:54
Witam,
jeśli chodzi o
Cube°n'a to tak się składa, że akurat jestem jednym z commiter'ów tego projektu, jeżeli więc macie jakiekolwiek uwagi/sugestie to dajcie mi znać, a jeszcze lepiej będzie jeśli zgłoście je sami na:
http://code.google.com/p/cubeon/issues/list.
Pozdrawiam,
Radek
Jabol
28.01.2009, 23:03:36
blooregard
28.01.2009, 23:47:02
Cytat
Jeżeli ktoś używa dodatku PHP do netbeansa i jest ciekaw nowości w wersji 7.0, to zapraszam na:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/Utwierdza mnie to tylko w słuszności przesiadki na NetBeans.
Oby tylko nie zarzucili rozwoju php pod NetBeans, bo naprawdę jest to wspaniałe środowisko do pracy.
Oczywiście jest to moja subiektywna opinia.
ucho
29.01.2009, 00:11:58
Cytat(Jabol @ 28.01.2009, 23:03:36 )

Podejrzane jest tylko tempo rozwoju NB które się tylko zwiększa od wydania 5.5. Jeśli nic się nie zmieni to niedługo będzie to jedyne "słuszne IDE". Wszystko wskazuje, że 7.0 doda przynajmniej podstawowe wsparcie dla dużej ilości nowych języków . W nighty np. dopełnianie kodu dla C/C++ działa już całkiem znośnie. NB wciąż wypada gorzej pod względem wydajności od Eclipse w dużych projektach, ale nie będzie tak zawsze, więc developerzy Eclipse też powinni przynajmniej zapowiedzieć jakieś nowe zabawki
Jabol
29.01.2009, 07:34:23
Cytat(ucho @ 29.01.2009, 00:11:58 )

W nighty np. dopełnianie kodu dla C/C++ działa już całkiem znośnie
Spróbuj Sun Studio (wersja Express). Też na podstawie NetBeans zrobione ale dużo lepsze (nie wiem zresztą na czym polega różnica).
Co do dużych projektów to pracowałem z dość sporymi projektami, czasami nawet kilkoma naraz i było ok. Inna prawda te c2d i 2gb ramu trzeba mieć...
occulkot
29.01.2009, 09:57:44
Cytat(ucho @ 29.01.2009, 02:11:58 )

więc developerzy Eclipse też powinni przynajmniej zapowiedzieć jakieś nowe zabawki

Zamiast zapowiadac nowe wzieliby sie za lepsza integracje i poprawienie wspolpracy miedzy starymi pluginami. W eclipse jest wszystko na dziendobry tylko kazdy kolejny plugin probuje wynajdywac kolo na nowo - chociazby w kwestii ustawien kolorowania skladni.
sowiq
18.02.2009, 14:43:56
Długo wyczekiwana przez wielu. Na pewno nie jest doskonała, bo sam znalazłem już kilka błędów (zwłaszcza przy sprawdzaniu składni), ale niedawno powstała. Liczę, że będzie się szybko rozwijała.
Wtyczka wspomagająca obsługę Smarty dla NetBeansPodobno w wersji 7.0 NetBeans ma mieć wbudowaną obsługę szablonów?
michalg
19.02.2009, 17:33:21
Cytat(sowiq @ 18.02.2009, 14:43:56 )

Podobno w wersji 7.0 NetBeans ma mieć wbudowaną obsługę szablonów?
Chyba nie, przynajmiej nie wynika tak z tego dokumentu:
http://wiki.netbeans.org/PHPDevelopmentPlanNB7Być może planują to w następnych wersjach, trzeba by było przeszukać bugzillę.
Swoją drogą (zgodnie z rozkładem) Milestone 2 już powinna zostać opublikowana (18 luty), a prace nad Milestone 3 mają trwać 3 tygodnie, do 9 marca (+ 2 tygodnie stabilizacji). Więc zostaje jeszcze około 3 tygodni na dodanie nowych funkcjonalności. Ciekawe, czy zdążą ze wsparciem do symfony (na razie nic się nie pojawiło).
Edit:
Tutaj jest bug na temat smarty:
http://www.netbeans.org/issues/show_bug.cgi?id=136500Kajdus się w komentarzach zdeklarował, że spróbuje napisać wtyczkę i tak zrobił (link, który podałeś). Być może wejdzie to kiedyś do oficjalnej paczki.
sowiq
20.02.2009, 15:02:28
Tak, znam ten temat z forum, bo od dawna czekałem na dodatek pod Smarty. Wtyczka IMO przydatna, szkoda tylko że ma tyle bug'ów.
A zmieniając temat - nie wiem dlaczego, ale nie mogę za nic włączyć podpowiadania sql. (
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/sql...mpletion_in_the ). Połączenie z bazą mam nawiązane nawet dwa razy - za pomocą drivera MySQL oraz JDBC.
Podpowie mi ktoś?
michalg
23.02.2009, 17:49:59
Witam,
Cytat(sowiq @ 20.02.2009, 15:02:28 )

Tak, znam ten temat z forum, bo od dawna czekałem na dodatek pod Smarty. Wtyczka IMO przydatna, szkoda tylko że ma tyle bug'ów.
A zmieniając temat - nie wiem dlaczego, ale nie mogę za nic włączyć podpowiadania sql. (
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/sql...mpletion_in_the ). Połączenie z bazą mam nawiązane nawet dwa razy - za pomocą drivera MySQL oraz JDBC.
Podpowie mi ktoś?

Kurcze, mi to ruszyło bez problemu. Oczywiście używasz którejś z wersji 7.0 netbeansa? M1 czy jakieś nocnej? Być może akurat używasz jakiegoś nocnego builda w którym to nie działa.
PS. Właściwie to nie będzie na razie wersji 7.0 tylko 6.7. Twórcy postanowili zmienić wersję nowego wydania. Ale poza zmianą numeracji plan rozwoju się chyba nie zmienił w żaden sposób.
sowiq
23.02.2009, 20:43:33
Cytat(michalg @ 23.02.2009, 17:49:59 )

Oczywiście używasz którejś z wersji 7.0 netbeansa?
Hmm, dlaczego nikt nie powiedział, że ta funkcja działa na NB od wersji 7?

Używałem 6.5 i dlatego nie mogłem jej uruchomić. Dzięki za odpowiedź.
[edit]
Więcej z tym NB 7 kłopotu niż pożytku. Wtyczka do obsługi Smarty wywala w nim exception.
Co do SQL completion - działa fajnie. Ale ma jeden poważny (przynajmniej dla mnie) minus:
SELECT * FROM p_tabelka
Tu działa świetnie
SELECT * FROM ".DB_PREFIX."tabelka
Tu już nie działa, chociaż NB zna i poprawnie wyświetla wartość stałej DB_PREFIX.
michalg
6.04.2009, 19:33:16
Cytat(sowiq @ 23.02.2009, 20:43:33 )

SELECT * FROM ".DB_PREFIX."tabelka
Tu już nie działa, chociaż NB zna i poprawnie wyświetla wartość stałej DB_PREFIX.
Utwórz zgłoszenie na bugzilli, może kiedyś to zaimplementują. Choć pewnie łatwe to nie będzie.
Podbijając trochę temat:
http://blogs.sun.com/netbeansphp/entry/fru...p_configurationCałkiem przydatne rozwiązanie - może przydać się osobom, które szybko chcą zacząć zabawę z PHP i bazą danych bez konieczności instalacji jakiegoś xampa.
Zgodnie z roadmapą (o ile jest ona aktualna) netbeans 6.7 milestone 3 (ostatni w tym wydaniu) wszedł w fazę stabilizacji. Więc już prawdopodobnie nie zobaczymy jakichś nowych bajerów w tej wersji. Obawiam się, że na wsparcie do symfony będzie trzeba poczekach do kolejnych wydań.
---------------
2009-04-06:
Niedawno pojawiła się wersja 6.7M3, co oznacza, że teraz nowych rzeczy już nie zobaczymy, tylko stabilizacja.
W międzyczasie pewnie niektórzy z Was słyszeli, że IBM chciał wykuić SUN'a. Trochę mnie to martwiło, bo IBM jest członkiem fundacji Eclipse, co stawiało pod znakiem zapytania komercyjne wsparcie dalszego rozwoju Netbeansa (bo pewnie społeczność nadal by go rozwijała, ale pewnie już nie tak szybko). Ale okazało się, że IBM wycofał ofertę, więc chyba póki co nie musimy się martwić o przyszłość netbeansa.
Jabol
6.04.2009, 20:01:21
Cytat(michalg @ 6.04.2009, 20:33:16 )

W międzyczasie pewnie niektórzy z Was słyszeli, że IBM chciał wykuić SUN'a. Trochę mnie to martwiło, bo IBM jest członkiem fundacji Eclipse, co stawiało pod znakiem zapytania komercyjne wsparcie dalszego rozwoju Netbeansa (bo pewnie społeczność nadal by go rozwijała, ale pewnie już nie tak szybko). Ale okazało się, że IBM wycofał ofertę, więc chyba póki co nie musimy się martwić o przyszłość netbeansa.
No ja spokojniej spał nie będe bo Sun mocno na nogach jednak nie stoi. Ale niech będzie z nimi (i z nami).
Cysiaczek
6.04.2009, 21:44:26
Dziś rano, po tym, jak Eclipse całkowicie odmówiło współpracy (skończyła się licencja Aptany i wszystko padło - wszystko) zassałem Netbeansa i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Muszę się trochę przyzwyczaić, zrozumieć dlaczego SVN nie działa (choć jest plugin), poustawiać kolorki itp, ale wiem jedno - działa szybciej

Pozdrawiam
melkorm
6.04.2009, 22:38:50
Cytat
Dziś rano, po tym, jak Eclipse całkowicie odmówiło współpracy (skończyła się licencja Aptany i wszystko padło - wszystko) zassałem Netbeansa i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Muszę się trochę przyzwyczaić, zrozumieć dlaczego SVN nie działa (choć jest plugin), poustawiać kolorki itp, ale wiem jedno - działa szybciej
Pozdrawiam
Hehe dobry krok ;}
Z tego co zauważyłem Netbeans ma więcej rzeczy niż Aptana, działa szybciej i ma mniej bugów - praktycznie żadnych.
Jest też bardziej intuicyjny :]
w/g mnie najlepszy edytor @_@"
P.S. To się chyba nazywa offtop
blooregard
6.04.2009, 22:41:39
A ja uważam, że NetBeans to najlepsze IDE z jakim miałem do czynienia po Borland C++ Builder 6, na którym w 2002 roku stawiałem pierwsze kroki w WinAPI, OpenGL i innych takich

Ten sam styl, ta sama prostota połączona z bardzo wysokoą funkcjonalnością i "to coś", co sprawia, że programista, komputer i jego IDE stanowią jeden organizm
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.