Ja od prawie 2 miesięcy używam UBUNTU 7.04 Feisty Fawn. Mam Laptopa HP Compaq nx7300 z Centrino Core 2 Duo.
System (teraz) działa bez większych problemów, a w zasadzie bez żadnych. Lecz jest to wynik dość długich walk. Aby w końcu system działał porządnie musiałem naprawdę dużo siedzieć na forach i czytać HowToDoIt!
Architektura procesora x86_64 jest niestety niezbyt lubiana przez UBUNTU stąd te problemy.
Problemy:
1. ze środowiskiem PHPEclipse, a dokładniej wirtualną maszyną java 6.
2. ze Skype, musiałem nieźle się naszukać aby zadziałała pierwsza jego wersja (inne nie istnieją dla Linuksa)
3. z Kadu (komunikator gg dla Linuksa)
4. z FlashPlayerem dla Mozilla Firefox
5. z połączeniem internetowym (tak! tak! Pracuję w dwóch lokalizacjach, pracy i domu, w domu używam WiFi w pracy kabelek i w tym drugim przypadku muszę wyłączać eth1, aby internet mi zadziałał
)
Teraz wszystko powyższe działa bezproblemowo, ale jeszcze mam problemy z Mozilla Firefox... za często mi się wiesza, pod XP nie zdarzało to się praktycznie w ogóle. Czasami też wiesza mi się FlashPlayer... nie reaguje na żadne akcje myszką!
Poza tym używam Beryl manager.. pierwszorzędna sprawa i nawet poza walorami graficznymi pomocne jest w pracy (oczywiście jest to kwestia przyzwyczajenia, i to wrażenie subiektywne)
Mam też zainstalowanego XP na tym samym sprzęcie ale od dwóch miesięcy włączyłem go zaledwie kilka razy (czytaj: praktycznie w nic nie gram).
Konkluzja jest taka: jest przy nim początkowo trochę pracy, ale jak już zdobędzie się doświadczenie to jest super system.
Ja polecam! Ale cierpliwym, choć myślę, że przy tym rozwoju systemu wszystkie powyższe problemy zostaną poprawione w kolejnych wersjach.