Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubuntu, ktore sciagac? :)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
Jabol
Tak. Jeżeli masz procesor nowszy niż 5 lat to ściągasz i686 dla 32-bitowych lub amd64 dla 64-bitowych (ale to się zmieni jak wyjdzie stabilny gcc 3.3!).
Jest jeszcze PLD, jakbyś chciał coś dobrze spolszczonego, choć podejrzewam inne teamy też nie gorzej sobie radzą. Choć PLD jakoś dziwnie kojarzy mi się z dosyć mocno geekową dystrybucją ;P (pomimo, że przecież ma graficzne konfiguratory...).

@dzobert: to trzeba było tak od razu, że korzystałeś z graficznego instalatora, to zupełnie inna bajka (i się nie wypowiadam na jej temat ;P).

Pozdrawiam
Turgon
Jak chcesz się pobawić, ściągnij sobie gentoo winksmiley.jpg Ale to jest trudna dystrybucja, więc zastrzegam smile.gif
Cysiaczek
@my salsa
Fedora-7-i386.torrent <-- jeśli masz 32 bitowy procesor
Fedora-7-x86_64.torrent <--- jeśli masz 64 bitowy

Innych ni e ruszaj, chyba że chcesz tylko wersję LiveCD.
ppc jest przeznaczone dla MAC'a.

Pozdrawiam.
SongoQ
Do zabaw nad roznymi systemami polecam XEN. Powiedzimy startowy system debian a reszta startuje z virtuali.
Jabol
@Cysiaczek: hehe, innych to za bardzo nie ma;). Swoją drogą nie ruszałbym dystrybucji, która nie ma zoptymalizowanego builda na i686 (ach to gentoo... -march=athlon-xp(kiedyś)/nocona(dzisiaj) -O2 -funroll-loops -fomit-frame-pointer -mmx -mmx2 -sse etc... to jest dopiero optymalizacja winksmiley.jpg, choć niektórzy wolą -O7 (na początku Gentoo była to opcja domyślna ;P)). A Gentoo początkującemu bym nie polecał, pomimo, że nie ma wielu wygodniejszych dystrybucji.

A co do PPC i MAC'a. Apple przestał wypuszczać PowerBooki, ktoś się orientuje czemu? W sumie zawsze był PowerBook takim moim niespełnionym marzeniem, a tutaj BOOM. Zostań lepiej przy Ubuntu i zostaw Fedore. AAA... Ubuntu też nie ma wersji zoptymalizowanej na i686 a polskiej wersji nie ma nawet na x86_64! Wiem, że c2d jeszcze drogie, ale Turiony robią się już coraz bardziej popularne. Może RedHat? W sumie Red Hat to jest ta najsłynniejsza czego by nie powiedzieć dystrybucja.
Cezar708
Ja od prawie 2 miesięcy używam UBUNTU 7.04 Feisty Fawn. Mam Laptopa HP Compaq nx7300 z Centrino Core 2 Duo.

System (teraz) działa bez większych problemów, a w zasadzie bez żadnych. Lecz jest to wynik dość długich walk. Aby w końcu system działał porządnie musiałem naprawdę dużo siedzieć na forach i czytać HowToDoIt!
Architektura procesora x86_64 jest niestety niezbyt lubiana przez UBUNTU stąd te problemy.

Problemy:
1. ze środowiskiem PHPEclipse, a dokładniej wirtualną maszyną java 6.

2. ze Skype, musiałem nieźle się naszukać aby zadziałała pierwsza jego wersja (inne nie istnieją dla Linuksa)

3. z Kadu (komunikator gg dla Linuksa)

4. z FlashPlayerem dla Mozilla Firefox

5. z połączeniem internetowym (tak! tak! Pracuję w dwóch lokalizacjach, pracy i domu, w domu używam WiFi w pracy kabelek i w tym drugim przypadku muszę wyłączać eth1, aby internet mi zadziałał worriedsmiley.gif )

Teraz wszystko powyższe działa bezproblemowo, ale jeszcze mam problemy z Mozilla Firefox... za często mi się wiesza, pod XP nie zdarzało to się praktycznie w ogóle. Czasami też wiesza mi się FlashPlayer... nie reaguje na żadne akcje myszką!

Poza tym używam Beryl manager.. pierwszorzędna sprawa i nawet poza walorami graficznymi pomocne jest w pracy (oczywiście jest to kwestia przyzwyczajenia, i to wrażenie subiektywne)

Mam też zainstalowanego XP na tym samym sprzęcie ale od dwóch miesięcy włączyłem go zaledwie kilka razy (czytaj: praktycznie w nic nie gram).

Konkluzja jest taka: jest przy nim początkowo trochę pracy, ale jak już zdobędzie się doświadczenie to jest super system.

Ja polecam! Ale cierpliwym, choć myślę, że przy tym rozwoju systemu wszystkie powyższe problemy zostaną poprawione w kolejnych wersjach.
Diwi
Cytat
A co do PPC i MAC'a. Apple przestał wypuszczać PowerBooki, ktoś się orientuje czemu?

Bo Apple przeszedł na procesory intela i architekturę x86 tworząc nowe modele swoich produktów, PowerBook to teraz Macbook Pro.
Cysiaczek
@Jabol
  1. $ uname -srvmpio
  2. Linux 2.6.21-1.3194.fc7 #1 SMP Wed May 23 22:35:01 EDT 2007 i686 athlon i386 GNU/Linux

Jest i386 instalka, ale instaluje kernel i686 : >
Jabol
@Cysiaczek: akurat kernel to nie aż taki dowód. lepiej sprawdź co masz w file /lib/libc-2.*.so
@Cezar708: działa Ci Beryl bezproblemowo? Osobiście mam problem z niektórymi rodzajami okien, szczególnie w Javie ale nie tylko (i mam AWT_TOOLKIT=MToolkit). Tzn. wyświetlają się dobrze i działają ale zmiany pól w tych okienkach nie przekładają się na zmianę Widoku (tzn. w MVC Kontroler i Model działają, ale Widok jakby się zawiesza). Co prawda jak na razie znalazłem tylko jedno miejsce poza Javą gdzie dlatego ogólnie pracuje w Berylu, ale np. NetBeans muszę odpalać pod MetaCity (na szczęście przejście z jednego na drugie to kwestia 5 sekund a skróty klawiszowe są podobne, conajmniej te dwa najważniejsze dla mnie: alt+tab oraz ctrl+alt+[left/right]). I czego używasz na samym topie? Ja mam Gnome 2.16 (wiem, stare, ale Gentoo zazwyczaj sobie pozwala).

Swoją drogą dla samego Beryla warto postawić sobie Linuxa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.