Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Dziecinne" pomaganie
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
Spawnm
Polskie prawo mówi żeby nie zabijać.

ale nie pisze że ty musisz ... zabijesz nas ?
kefirek
Cytat(Spawnm @ 26.02.2009, 17:05:19 ) *
Polskie prawo mówi żeby nie zabijać.

ale nie pisze że ty musisz ... zabijesz nas ?

Nie uważasz że to trochę odbiega od tematu ? Nie chce mi się wdawać z dyskusje nie mającą nic wspólnego z tematem.
mike
Cytat(kefirek @ 26.02.2009, 17:03:10 ) *
Dostałem widomość od ayeo z treścią jak mam pomagać na forum. Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty mówisz ?
Idziesz ulicą. Policjant podchodzi i zwraca Ci uwagę. Olewasz idziesz dalej. Co nastepuje? Konsekwencje tongue.gif

Robisz coś na forum. Moderator tego forum kontaktuje się z Toba by cos ustalić, wymienić poglądy, pogadać. Olewasz. Co nastepuje? Konsekwencje. Moderator ma w dupie to co myślisz i postepuje tak jak chce. Skąd więc Twoje pretensje?

Przypomnę Ci: administratorzy i moderatorzy to osoby, które moderują tym forum. Jeśli uważasz, że nie muisz sie stosować do ich wskazówek i zaleceń to łamiesz regulamin tego forum i zasady tutaj obecne. Jesli nie potrafisz odnaleźc się w społeczności i postępować wg. przyjętych zasad to jest Twój problem i niczyj inny.
JoShiMa
Wiecie co? Dziecinne to jest teraz Wasze wykłócanie się o punkciki.
mike
Cytat(kefirek @ 26.02.2009, 17:03:10 ) *
Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty piszesz ?
~ayeo zakończył swoja wiadomość słowami:
Cytat
Jeszcze raz dziękuję za Twój wkład w forum i proszę o odpowiedz jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie.

Nadal nie wiesz o jakim ignorowaniu mówię?
kefirek
Cytat(mike @ 26.02.2009, 17:11:54 ) *
Konsekwencje. Moderator ma w dupie to co myślisz i postepuje tak jak chce. Skąd więc Twoje pretensje?

Nie było by problemu gdyby nie to że punkciki są usuwane bez podstawnie. Autor tematu oznacza post jako pomocny a moderator odznacza. I pisze że został odznaczony bo ewidentnie nie pomaga. Co jest całkowicie nie prawdą i pisałem już o tym w poście wyżej.

Cytat(mike @ 26.02.2009, 17:11:54 ) *
Przypomnę Ci: administratorzy i moderatorzy to osoby, które moderują tym forum. Jeśli uważasz, że nie muisz sie stosować do ich wskazówek i zaleceń to łamiesz regulamin tego forum i zasady tutaj obecne. Jesli nie potrafisz odnaleźc się w społeczności i postępować wg. przyjętych zasad to jest Twój problem i niczyj inny.

Nic takiego nie napisałem i wcale tak nie uważam że nie musze się stosować.

Cytat(JoShiMa @ 26.02.2009, 17:12:07 ) *
Wiecie co? Dziecinne to jest teraz Wasze wykłócanie się o punkciki.

Nie było by tego gdyby nie to że punkciki są usuwane bezpodstawnie.

Cytat(mike @ 26.02.2009, 17:17:57 ) *
Nadal nie wiesz o jakim ignorowaniu mówię?

Dobra zgadzam się z tobą za co przepraszam i Powianiem wtedy odpisać. Ale co bym napisał że wole pomagać dając gotowce niż wskazówki przecież to by nic nie zmieniło.
JoShiMa
Cytat(kefirek @ 26.02.2009, 19:24:40 ) *
Nie było by tego gdyby nie to że punkciki są usuwane bezpodstawnie.

A co? O złote majtki walczysz? Bez przesady...
Foxx
Ta rozmowa jest trochę nieefektywna. Zamieniła się w starcie z kefirkiem dotyczące jego sposobu odpowiadania i zatargów z moderatorami. Ale tą drugą sprawę
Cytat
Dobra zgadzam się z tobą za co przepraszam i Powianiem wtedy odpisać.

proponuję porzucić i wrócić do tematu.

Podsumowując: czy powinno się udzielać wskazówek czy podawać gotowe rozwiązania czy może każdy powinien robić co chce. Ja jestem za wskazówkami a to moje argumenty za nimi i przeciw gotowcom:

1. uczą tego, co w programowaniu najbardziej potrzebne czyli samodzielności w szukaniu informacji
2. pisanie gotowych rozwiązań zabiera dużo czasu, nie lepiej w tym czasie zrobić jakiś własny projekt? sciana.gif
3. gotowce przyzwyczajają nowych userów do proszenia o kolejne co marnuje potem czas innych osób na forum
4. dawanie wskazówek zapewnia nam, że nie jesteśmy frajerami odrabiającymi za kogoś pracę domową
5. argument z userem, który 'jest szewcem ale akurat raz w życiu musiał zrobić formularz logowania' jest słaby. Jak ktoś nie jest programistą to niech zleca albo pisze w dziale oferty/wolontariat. Jak jest to niech się uczy. A jak jest uczniem/studentem, który ma pracę domową to niech się tym bardziej uczy
6. osoba o przeciętnej dyscyplinie mając 2 odpowiedzi na swoje pytanie: gotowca i wskazówki na 90% nie zajrzy już do wskazówek
7. jeżeli będziemy dawali gotowce to co prawda zniszczymy tych, którzy mogli by kiedyś być dla nas konkurencją snitch.gif ale z drugiej strony brak konkurencji nie jest dobry.

Nie widzę natomiast argumentów za gotowcami, które dotyczą czegokolwiek innego niz samopoczucia pomagającego, liczby punktów 'pomógl' i ewentualnie 0.1% przypadków gdy ktoś ma właśnie 30 sekund na rozbrojenie bomby, do której software został napisany w PHP i bardzo potrzebuje gotowca.

Kefirek, a może skoro lubisz udzielać wyczerpujących wypowiedzi to powrzucasz jakieś teksty do PHPEdii i będziemy wszyscy mogli odsyłać niedoświadczonych userów do Twoich tekstów smile.gif

Poza tym powszechnie wiadomo że punkty pomógł są zerowane powyżej 299 laugh.gif
phpion
Cytat(Foxx @ 26.02.2009, 20:12:44 ) *
Poza tym powszechnie wiadomo że punkty pomógł są zerowane powyżej 299 laugh.gif

sciana.gif ja mam aktualnie 298 dry.gif

hehe
kwiateusz
Cytat(phpion @ 26.02.2009, 18:19:48 ) *
sciana.gif ja mam aktualnie 298 dry.gif

hehe

Strzeż się! W nagrode moge zaproponować różowy nick happy.gif
maziak
Ehh, wall of text crits you for 23423kk dmg.
Witam,
to może ja coś dla odmiany zaproponuje.

Ale najpierw taka ogólna uwaga - cenie to forum głównie za wysoki poziom dyskusji w porownaniu do innych podobnych miejsc w internecie i proszę, niech tak pozostanie smile.gif Wykłócanie się, a głownie łapanie z słówka to forma internetowego ciosu poniżej pasa wymierzonego w poziom dyskusji. Trzymcie fason!

Wg. mnie głównym problemem, a zarazem sposobem na jego rozwiązanie jest własnie nazewnictwo. Wbrew pozorom ma to olbrzymi wpływ na podświadome ocenianie tego systemu. Ilość "Pomógł" przy nicku faktycznie może kojarzyć się niedoświadczonym, i zazwyczaj niedorosłym użytkownikom z niejako "wartością" danego osobnika na forum. Takie ePenisLength++; I to ci własnie użytkownicy duplikują posty(lub wrzucaja inne, podobne rozwiązanie), doświadczonych "ze stażem" ten aspekt nie dotyczy w ogóle. Ogólny zamysł całego systemu jak rozumiem ma pomóc w odnajdywaniu i ustalaniu postów ktore faktycznie są pomocne. I to jest świetny pomysł! Dlatego właśnie proponował bym zmienić nazewnictwo z "Pomógł" przy poscie na coś w stylu "Ten post okazał się pomocny" albo "Rozwiązanie problemu", i dodać małe ostrzeżenie przed wlepieniem punkcików w stylu "Uwaga! Oznaczaj w ten sposób tylko posty ktore faktycznie rozwiązują problem, lub są kluczem do jego rozwiązania. Nadużywanie tej funkcji wprowadza zamęt i nieporządek na forum oraz utrudnia innym użytkownikom dotarcie do rozwiązania podobnych problemów."
Gryzie mnie strasznie jak widze temat, a w nim wszystkie posty jak leci oznaczone jako pomocne. Zzzzz. I znajdz tu sobie ten jeden jedyny.
Ogólnie to ilość "Pomógł" pod iloscia postów proponował bym w ogóle wywalić! Ani to grzeje ani ziębi, a małolaty mogą sie faktycznie niepotrzebnie nagrzać na duży numerek(co owocuje fabrykowaniem głupich postów).

Bo przecież o to w tym w zasadzie chodzi, nie żeby odróżnić "pomagajacych od niepomagajacych" a użyteczne posty od nieuzytecznych. tongue.gif

Oj tom sie rozpisał.
Pozdrawiam.
wookieb
Cytat
dodać małe ostrzeżenie przed wlepieniem punkcików w stylu "Uwaga! Oznaczaj w ten sposób tylko posty ktore faktycznie rozwiązują problem, lub są kluczem do jego rozwiązania. Nadużywanie tej funkcji wprowadza zamęt i nieporządek na forum oraz utrudnia innym użytkownikom dotarcie do rozwiązania podobnych problemów."

Idea słuszna. Gorsze by było wykonanie. Bo autor będzie się kłócił jak i zarówno autor postu który nie został nagrodzony co też widzisz w wyśmienitym przykłądzie pomiedzy kefirkiem a ayeo.
blooregard
@Foxx
Cytat
1. uczą tego, co w programowaniu najbardziej potrzebne czyli samodzielności w szukaniu informacji

Popieram w 100%
Cytat
2. pisanie gotowych rozwiązań zabiera dużo czasu, nie lepiej w tym czasie zrobić jakiś własny projekt?
3. gotowce przyzwyczajają nowych userów do proszenia o kolejne co marnuje potem czas innych osób na forum

Rozwiązanie jest proste. Nie pisać gotowców. Nie ma przymusu odpowiadania na wszystkie wątki.
Cytat
4. dawanie wskazówek zapewnia nam, że nie jesteśmy frajerami odrabiającymi za kogoś pracę domową

I tu się na chwilkę zatrzymam.
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale w dyskusji ciągle przewijają się dwa słowa: "wskazówka" i "gotowiec". I teraz pytanie: jaka jest definicja wskazówki, a jaka gotowca?
I już widzę oczami wyobraźni Wasze odpowiedzi, tak rózne, jak opinie o "Pomógł" wcześniej.
Na przykład:
Mamy usera, pytającego:

"W jaki sposob wyswietlic zawartosc tablicy asocjacyjnej, w której kluczem jest imię dziewczyny, a wartością numer telefonu do niej. Chce, zeby imie i telefon byly jakos wyroznione, np. pogrubione. Potzrebuje bardzo, pliiizzz... Dzieki exclamation.gif "

I teraz:
1. Czy odpowiedź:
"poczytaj php.net/foreach"
jest wskazówką?

2. Czy odpowiedź:
"użyj foreach($tablica as $nazwa_zmiennej => $wartosc_zmiennej) "
jest jeszcze wskazówką, czy już gotowcem?

3. Czy odpowiedź:
"<?php
foreach ($tablica as $zmienna => $wartosc ) echo $zmienna .'=' .$wartosc;
?>"
jest już gotowcem, czy wciąż jeszcze wskazówką?

4. Czy odpowiedź:
"<?php
foreach ($numery_telefonow as $imie_dziewczyny => $numer_telefonu_do_niej) {
echo '<p><b>'.$imie_dziewczyny.'</b><p> ma numer telefonu: <b>'.$numer_telefonu_do_niej.'</b></p>';
}
?>"
to ewidentny gotowiec ?

I teraz: część z Was ukamieniuje kogoś, kto da odpowiedź 3, uznając, że dał gotowca. Ale on nie dał. Gotowiec to coś zbliżonego do odp. 4 (według mnie), bo przy odp. 3 koleś będzie musiał jeszcze pogłówkować nad boldem. Ten ktoś nie uzna tego za gotowca, bo dla niego ewidentny gotowiec to odp. 4. A jeszcze dla innych odp. 2 to już gotowiec. Dla niego, fakt. Ale dla pytającego i kilku mniej doświadczonych programistów, którzy jednak nie lecą na forum z byle pierdołą, jednak nie, bo podaje jedynie ogólny zarys foreach i idei jego zastosowania dla tablic asocjacyjnych. Więc do gotowca mu daleko.

Wielu z nas wystarczy odpowiedź 1. Wiadomo, php to język z tysiącem i jedną funkcją i żaden z Was nie zetknął się z nimi wszystkimi w praktyce. Powiedzmy, że mam problem z jakimś algorytmem. Rzeźbię 3 godziny, po czym decyduję się zadać pytanie na forum, czy ktoś już coś takiego robił i czy może mnie jakoś naprowadzić. I dostaję odp. 1, z linkiem do dokumentacji odpowiedniej f-cji na php.net. Okazuje się, że to jest to - 10 linijek kodu można zastąpić jedną funkcją. Szczęśliwy klikam temu komuś "Pomógł".
I teraz clou programu: dla mnie to jest gotowiec: php.net/funkcja_ktora_robi_to_co_ja_probowalem_napisac_sam - bo MNIE to wystarczy jako rozwiązanie problemu. I teraz widze taką samą sytuację w czyimś poście. I walę do moderatora, że taki Kefirek właśnie "dał gotowca" i zabrać mu "Pomógł", bo jestem święcie oburzony, jak on śmiał.
A połowa forumowiczów nawet wchodząc pod podany link i widząc dokumentację tej funkcji nawet by nie wiedziała, jak się zabrać do jej zastosowania. Więc ponawiam pytanie: zdefiniujcie proszę pojęcia "gotowiec" i "wskazówka".
Proszę też, byście zwrócili uwagę na odp. 4: czy naprawdę podanie takiego kodu można potraktować jako gotowiec? Przecież ta pętla to tylko FRAGMENT innego, bardziej złożonego kodu, punkt, w którym koleś się zaciął i potrzebował pomocy. Więć napisał posta na php.pl. Uznał za naturalne, że na takim forum dostanie odpowiedź.
Jeszcze jeden aspekt sprawy: koleś mógł znać składnię foreach(), wiedział, co to tablica, ale mógł nie wiedzieć, że jest różnica między tablicą indeksowaną a asocjacyjną i próbował wyświetlić te numery telefonów np. tak:
foreach($tablica as $numer) { ... }

co oczywiście nie miało prawa zadziałać.
Gotowiec wg. mnie, to byłby wtedy, gdy koleś prosi o napisanie CAŁEJ aplikacji do wyswietlania tych numerów. I ktoś mu wkleja całą, gotową aplikację, łącznie z mozliwością edycji numerów, dodawania/usuwania, dodawania komentarzy "zaliczona", "do zaliczenia", "nie zaliczam, bo brzydka" smile.gif

Trochę odbiegłem od tematu "Pomógł". Przychylałbym się do opinii niektórych z Was, że faktycznie punkty "Pomógł" wprowadzają niezdrową atmosferę i prowokują takie dyskusje, jak ta. Ale generalnie - żadnych konsekwencji, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych, też z ich powodu nie ma.

Cytat
5. argument z userem, który 'jest szewcem ale akurat raz w życiu musiał zrobić formularz logowania' jest słaby. Jak ktoś nie jest programistą to niech zleca albo pisze w dziale oferty/wolontariat.

Tu się całkowicie nie zgadzam. Nie dzielmy ludzi na programistów i nie-programistów. Weź pod uwagę, że programowanie w PHP może być hobby tego szewca i postawił sobie za punkt honoru stworzyć własny serwis internetowy moje-buty.pl. To jak z samochodami - jesteś programistą, ale lubisz od czasu do czasu podłubać przy samochodzie (piszę na swoim przykładzie teraz). No i teraz mam problem z przednimi hamulcami: chcę wymienić klocki i tarcze, ale prawa tarcza zapiekła się na piaście i nie mogę za cholerę jej ściągnąć. Powiedzmy, że robię to pierwszy raz (w rzeczywistości robiłem to wiele razy, bo kiedyś pracowałem w warsztacie samochodowym i takie rzeczy to raczej taki foreach() smile.gif ). No to zakłądam koło z powrotem, wracam do domu, wchodzę na jakieś forum motoryzacyjne i zadaję uprzejme pytanie - jak ściągnąć tarczę, która zapiekła się na piaście?
I odpowiada taki jeden z drugim "wróg gotowców": "Nie znasz się, jedź do warsztatu" albo: "Weż młota i przyp...l" albo daje linka do portalu, na którym podane jest, jak przy pomocy profesjonalnego ściągacza taką tarczę zdjąć. Super.
Po czym trafia się rodzynek i pisze: "Opukaj tarczę dookoła w miejscu, w którym wchodzi na piastę, żeby ją nieco 'rozruszać', następnie spróbuj pukając w nią od wewnętrznej strony, naprzemiennie góra-dół, lewo-prawo zmusić ją do zsunięcia się z piasty. Powtarzaj te czynności aż do momentu, w którym tarcza 'odpuści' i da się zdjąć. Następnie dokładnie oczyść piastę z rdzy i posmaruj smarem miedzianym przed założeniem nowej tarczy, co uchroni cię przed podobnymi problemami w przyszłości."
Gotowiec? No gotowiec. I co? Dam mu "Pomógł". A on na swoim forum będzie robił za "zbieracza punktów pomógł", dostanie warna od moderatora, że tak się nie robi, że raczej powinien mnie naprowadzić, dać wskazówkę (jaką ? użyj młotka i puknij, a gdzie, domyśl się sam ? )i żeby tak więcej nie robił, bo to nieładnie i ja się niczego nie nauczę.

Cytat
Jak jest to niech się uczy. A jak jest uczniem/studentem, który ma pracę domową to niech się tym bardziej uczy

No tu akurat racja.

Cytat
7. jeżeli będziemy dawali gotowce to co prawda zniszczymy tych, którzy mogli by kiedyś być dla nas konkurencją ale z drugiej strony brak konkurencji nie jest dobry.

Tej prawdziwej konkurencji nie zniszczysz, nie bój żaby. A ktoś, kto nie ma pojęcia o programowaniu, to czy mu dasz gotowca, wskazówkę, czy inne uwagi, przypisy, linki, tutoriale czy co tam jeszcze i tak nigdy się dla Ciebie konkurencją nie stanie. Chirurgiem też nie zostaniesz, nawet jak ktoś Cię za rączkę poprowadzi przez cały proces operacji usunięcia wyrostka robaczkowego.

Bo do tego, żeby być dobrym (programistą / chirurgiem / mechanikiem ) nie wystarczy umiejętność przeprowadzenia operacji ( napisania foreach() dla jednej tablicy /usuniecia wyrostka / wymiany tarcz i klocków ) . Trzeba mieć "to coś", wiedzę o budowie i zasadach funkcjonowania ( programista - komputera i programów komputerowych / lekarz - ludzkiego ciała i jego fizjologii / mechanik - samochodu, jego podzespołów ) oraz szeroko rozumianą wiedze ogólną w danej dziedzinie (programista - systemy liczbowe, algorytmy, struktury danych itp. / lekarz - farmacja, biologia, chemia itp. / mechanik - mechanika ogólna, rysunek techniczny, fizyka, materiałoznawstwo) - a tego nie nauczysz dając jednego gotowca czy coś do niego zbliżonego.

Ja to widzę tak: pomagajmy, tak, jak każdy uzna za słuszne według siebie. I niech każdy decyduje o rodzaju tej pomocy samodzielnie. Nie narzucajmy sobie nawzajem, jak ta pomoc ma wyglądać, bo nigdy tak naprawdę nie wiecie, co i w jakim stopniu dla kogoś jest pomocą, bo żaden z Was nie jest Wyrocznią.

A punkty "Pomógł" zlikwidować, a w zamian wprowadzić inny system: oznaczanie postów, w których pojawiło się PRAWIDŁOWE rozwiązanie, oznaczać np. na zielono + tag [SOLVED], ale tak jednoznacznie, żeby było wiadomo, że faktycznie tak oznaczony post rozwiązuje dany problem w 100%. Tylko takie. Bez wskazywania konkretnej osoby. Z reguły i tak wygląda to w ten sposób, że jest pytanie, potem jedna-dwie odpowiedzi "naprowadzające" (typu: "pokaż błędy ", "daj więcej kodu"), po czym kolejna to już właściwe rozwiązanie.
I na przykład dodać do wyszukiwarki opcję "Szukaj tylko w rozwiązanych/zakończonych" czy jakoś tak (checkbox czy tam inny ptaszek).

No, to tyle.
maziak
No cóż, oznaczanie posta "Pomocny" jest świętym prawem samego autora posta tongue.gif
Takie ostrzeżenie wg. mnie poprostu zwróciło by troche uwage na to żeby nie strzelać tymi punkcikami niczym z Thompsona smile.gif Co sie niestety często zdarza. Należało by poprostu zmienić ogólne przekonanie na to, że to nie jest "rozdawanie punkcików" a oznaczanie przydatnego posta.

EDIT : @up a myslalem ze to ja sie rozpisalem ponad miare. tongue.gif
wookieb
Cytat
"Opukaj tarczę dookoła w miejscu, w którym wchodzi na piastę, żeby ją nieco 'rozruszać', następnie spróbuj pukając w nią od wewnętrznej strony, naprzemiennie góra-dół, lewo-prawo zmusić ją do zsunięcia się z piasty. Powtarzaj te czynności aż do momentu, w którym tarcza 'odpuści' i da się zdjąć. Następnie dokładnie oczyść piastę z rdzy i posmaruj smarem miedzianym przed założeniem nowej tarczy, co uchroni cię przed podobnymi problemami w przyszłości."

Akurat programowanie jest troche inne, poniewaz odpowiedz mozna dac w postaci elektronicznej bez wychodzenia z domu i za gotowca uznałbym w tym przypadku przyjechanie takiego goscia do ciebie i wyjecie tej tarczy.
Tak samo w twoim przykładzie wystarczyłby link do funkcji foreach jezeli jej nie znał. Ten ktoś sam usiądzie do manuala, przeczyta pomyśli i jezeli jest ok da ci pomogl bo nakierowałes go na odpowiedni tor.
Przykład 4 jest gotowcem bo podaje wrecz wszystko na tacy. Przyklad numer 3 jest prawie gotowcem który jest zbedny, poniewaz wystarczyłby link.
W przypadku bardziej rozbudowanych argumentow mozna podac liste czynnosci jakie nalezy wykonac i czasem machnac czastka kodu. Potem ktoś to musi sobie poskładać w całość.

Cytat
Tu się całkowicie nie zgadzam. Nie dzielmy ludzi na programistów i nie-programistów. Weź pod uwagę, że programowanie w PHP może być hobby tego szewca i postawił sobie za punkt honoru stworzyć własny serwis internetowy moje-buty.pl.

Koledze bardziej chodziło o to, że ktoś pisze "NAPISZCIE MI JAK TO to to to (koncert zyczen) bo ja umiem robic tylko buty" jest wrecz niegrzeczny. Nie umiesz, nie chcesz umiec to sie za to nei zabieraj i nie szukaj frajera. Nie umiem naprawiac butów wiec ide do szewca i płacę za dobrą robotę a nie pisze na forum z pytaniem jak naprawić buty i po próbach wyjaśnienie biorę kogoś na litosc i pisze "Ale ja tego nie rozumiem zrobi to ktos za mnie? sad.gif". Takie coś nazywa się wykorzystywaniem.
blooregard
Cytat
Przykład 4 jest gotowcem bo podaje wrecz wszystko na tacy. Przyklad numer 3 jest prawie gotowcem który jest zbedny, poniewaz wystarczyłby link.
W przypadku bardziej rozbudowanych argumentow mozna podac liste czynnosci jakie nalezy wykonac i czasem machnac czastka kodu. Potem ktoś to musi sobie poskładać w całość.

No i do tego zmierzałem. To jest klasyfikacja gotowca/wskazówki według CIEBIE, @wookieb. Ty nie kodujesz w PHP od wczoraj. A taki szewc może nawet nie znać angielskiego (a większość dokumentacji na php.net jest w tym języku), więc dla niego odp.3 może być dopiero wskazówką, a odp. 4 ocierać sie o gotowca, ale jeszcze nim nie być.

Cytat
"NAPISZCIE MI JAK TO to to to (koncert zyczen) bo ja umiem robic tylko buty"

Tak, jak pisałem wyżej. Nie ma obowiązku odpowiadania na każdy post. Wystarczy takie posty ignorować, a same się wykruszą. Też bym nie odpowiedział na niego. Ale jak szewc uprzejmie zapyta - czemu nie.
wookieb
Cytat(blooregard @ 26.02.2009, 21:40:58 ) *
Ty nie kodujesz w PHP od wczoraj. A taki szewc może nawet nie znać angielskiego (a większość dokumentacji na php.net jest w tym języku),

Przyznam rację, ale na szczęście jest w internecie mnóstwo odpowiedników w języku polskim.
Na forum flashzone np tez staraja sie nie machać gotowcami pomimo tego ze dokumentacja AS3 nie jest tak dobra jak PHP
Jeżeli ktoś bardzo chce to znajdzie odpowiedź i bariera językowa nie będzie problemem. To tylko moje zdanie i raczej nie każdy musi się z nim zgodzić.

Cytat
Ale jak szewc uprzejmie zapyta - czemu nie.

Powiem ci, że do tej pory bardzo miło wspominam jednego użytkownika z tego tematu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=112622&hl=
Co prawda miał zły pomysł ale coś próbował. Napisał do mnie w bardzo uprzejmym języku na PW i podał inny sposób w jaki próbował robić. Nie rozumiał pewnych pojęć ale chciał zrozumieć. Po nakierowywaniu na rozmowie komunikatorowej sam zaczął dochodzić do wniosków i wyszło to co wyszło. Efekt?
Z brzydkiego założenia rozwiązania problemu wyszło ładne przejrzyste rozwiązanie. Nie chciał gotowców tylko prostych jasnych wskazówek. I takie podejście powinno być chyba cytowane wytłuszczonym drukiem na górze strony przy zakładaniu nowego tematu w dziale "przedszkole".
bim2
nie chciało mi sie czytać całego posta, ale ja widze to tak. Jeśli rozwiązanie jest banalnie proste i looknięcia do linku podanego przez usera wystarczy (nieważne czy to manual czy blog) to za to powinno otrzymac się pomógł. Nawiązujac do tematu odczytywania nazwy pliku bez rozszerzenia, ~phpion podał proste rozwiązanie jako link do manuala. Jeśli user by tam wszedł w 30sec by zakapował co i jak. Niestety widać, że liczył na gotowca. Z góry da się ustalić kto czego potrzebuje, bo jak założenie jest złożone to też ciężko wypisywać komuś 20 funkcji smile.gif

Nie podchodźmy do skrajności szukania dziury w całym, poprzez różne definicje. Nie jesteśmy prawnikami. :[ Przecież na logikę, większość jest w stanie zobaczyć po jednym, dwóch postach na jakim poziomie albo ile user potrzebuje do rozwiązania problemu. Jeśli widzę osobe którą znam z forum i która ma cięższy problem, a ja znam rozwiązanie to oczywiście podam gotowy kod, z którego ta osoba wyciągnie wnioski. Ale kiedy widzę pytanie jak wypisać tablicę (tak btw. user wie co to tablica associacyjna a nie umie jej wypisać? ;d) to wiem, że muszę wskazać link do manuala/kursu z którego POWINIEN user wyciągnąć wnioski. Przecież jak mu dasz gotowiec to zaraz na forum się spyta "A jak dodać do tego jeszcze numer gadu gadu?".

Kreujmy przyszłość, bo w małym stopniu ona od nas zależy smile.gif Jeśli będziemy uczyć ludzi lenistwa, nic na tym nie zyskamy :]
blooregard
@bim2
Cytat
tak btw. user wie co to tablica associacyjna a nie umie jej wypisać

Wie, co to tablica, ale nie rozróznia tablicy indeksowanej od asocjacyjnej. Skoro nie czytałeś całego posta, nie wyrywaj pojedyńczych zdań z kontekstu całości.

Cytat
Co prawda miał zły pomysł ale coś próbował. Napisał do mnie w bardzo uprzejmym języku na PW i podał inny sposób w jaki próbował robić. Nie rozumiał pewnych pojęć ale chciał zrozumieć. Po nakierowywaniu na rozmowie komunikatorowej sam zaczął dochodzić do wniosków i wyszło to co wyszło. Efekt?
Z brzydkiego założenia rozwiązania problemu wyszło ładne przejrzyste rozwiązanie. Nie chciał gotowców tylko prostych jasnych wskazówek.

No bo to był własnie ten uprzejmy szewc winksmiley.jpg
wookieb
Taki kefirek to sie jednak niczego nie nauczy...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry576914
O tym cały czas piszemy...
blooregard
Post kefirka jest później, niż piotrooo89 (o 2 minuty), więc kefirek pisał w tym czasie odpowiedź i nie mógł widzieć odpowiedzi udzielonej przez piotrooo89.

Poza tym, znów dylemat: już gotowiec, czy jeszcze wskazówka? Zauważ @wookieb, że nie ma więcej infomacji o skrypcie, w którym jest to zastosowane. A sam fragment kodu podany przez kefirka raczej kompletą aplikacją nie jest.
piotrooo89
śledzę temat od początku ale teraz dopiero zdecydowałem się wypowiedzieć.
jestem może liberalny ale szczerze mówiąc mi to rypka czy ktoś poda gotowca i za to dostanie punkcik. sam czasem daje gotowce, czasem odsyłam do manuala. jak ktoś ma jakiś błąd w kodzie i umiem go poprawić to poprawiam.

Cytat(wookieb @ 26.02.2009, 22:09:38 ) *
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry576914
O tym cały czas piszemy...

mówię od razu, jeśli on dostanie pomógł, nie będę płakał smile.gif napisałem jak uważałem za słuszne, autor zdecyduje, mi to jak już napisałem rypka. nie jestem ani za zostawieniem punkcików ani za ich usunięciem. powiem o sobie - ja dalej będę pomagał, ponieważ dzięki temu sam się uczę.
ayeo
Witam!

~kefirek otrzymał ostrzeżenie po tym poście...

Pozdrawiam!
wookieb
Cytat(blooregard @ 26.02.2009, 22:17:41 ) *
Zauważ @wookieb, że nie ma więcej infomacji o skrypcie, w którym jest to zastosowane. A sam fragment kodu podany przez kefirka raczej kompletą aplikacją nie jest.

Brakuje jego przyjazdu do owego autora i zrobienie za niego smile.gif
blooregard
Cytat

Za co?
Powtarzam - różnica w czasie pomiędzy jego odpowiedzią a odpowiedzią piotrooo89 to 2 minuty (zaokrąglone - w rzeczywistości mogła to być minuta i sekunda).
Akurat tyle, by nacisnąc "Odpowiedz", napisać ten fragment kodu i dodać odpowiedź. NIE MÓGŁ widzieć tej wcześniejszej odpowiedzi.

//EDIT: Tzn. nie akurat tyle, źle się wyraziłem. Pisali mniej więcej równocześnie, tylko piotrooo89 wcześniej zatwierdził posta, podczas gdy kefirek jeszcze go pisał, więc nie miał odświeżonej strony i widział tylko pytanie autora
piotrooo89
Cytat(ayeo @ 26.02.2009, 22:20:11 ) *

nie za ostro? choć mody są po to aby prowadzić forum. opinia jest moja, proszę o nie besztanie mnie.
ayeo
~kefrek otrzymał ostrzeżenie za ignorowanie uwag moderatora.

~blooregard, byłem na stronie jak odpowiedź ~piotrooo89 już była, kefirka nawet nie było w tym temacie jeszcze. Widział tą odpowiedź, zresztą wiadomość, którą otrzymałem od niego po tym ostrzeżeniu jasno określa jego stostunek do sytuacji.

Pozdrawiam!
blooregard
Skoro tak, nie wnikam dalej.
zegarek84
Cytat(ayeo @ 26.02.2009, 22:27:42 ) *
~kefrek otrzymał ostrzeżenie za ignorowanie uwag moderatora.

~blooregard, byłem na stronie jak odpowiedź ~piotrooo89 już była, kefirka nawet nie było w tym temacie jeszcze. Widział tą odpowiedź, zresztą wiadomość, którą otrzymałem od niego po tym ostrzeżeniu jasno określa jego stostunek do sytuacji.

Pozdrawiam!

oboje dostali pomógł ;p - robicie dym o niewiadomo co.... co niektórym jeśli są początkujący mało daje samo podanie nazw funkcji, wielu uczy się analizując kody źródłowe właśnie gotowców przyswajając sobie pewne algorytmy...

sam przeglądam nieraz tematy gdzie już była udzielona odpowiedź i oddany pomógł żeby nie sprawdzić czy nie ma tam czegoś co mogło by się przydać w przyszłości i nie pisać czegoś od 0 - te co lepsze tematy bądź jakieś nietypowe zagadnienia daję sobie do listy subskrypcji....

w sumie to i mi daj warna gdyż najczęściej jak pomagam to daję prawie gotowe rozwiązania ;p (gdyby ten temat powstał duuużo wcześniej to pewnie też byś stwierdził że ignoruję uwagi moderatora ^^) - na to forum przeniosłem się z forum excela gdyż tam już trochu mi sie nudziło - tam podaje się kilka sposobów rozwiązania - w ten sposób osoba która szukała rozwiązania ma w czym wybrać, może przeanalizować inne algorytmy, jak i Ci co wypowiadali się w temacie porównują swoje rozwiązania....
ayeo
~zegarek84 nie dajemy warnów za pomaganie winksmiley.jpg Jak już pisałem wyżej, podawanie alternatywnych rozwiązań jest tu mile widziane. Chodzi o wcinanie się z gotowcem tam gdzie udzielono konkretnej odpowiedzi, a autor ma szansę samemu dojść do rozwiązania. Szczególnie, że taka sytuacja powtarza się nagminnie. Kefirkowi zależy tylko na punktach, a przy okazji marnuje czas kogoś kto starał się naprowadzić autora na właściwy trop.

Pozdrawiam!
phpion
Cytat(ayeo @ 27.02.2009, 00:20:11 ) *
Witam!

Pozdrawiam!

A co zrobił złego w tym poście? Potem się tłumaczysz, że dostał warna za ignorowanie moderatora więc co do tego miał ten post? Poza tym wydaje mi się, że zachowałeś się jak mały dzieciak, który ma starszego brata, który pomaga mu w bójkach z rówieśnikami. Sam nie odebrałeś braku odpowiedzi na PW jako ignorancję, dopiero gdy mike tak to ujął to sobie pomyślałeś "fakt!" i przywaliłeś kefirkowi warna. Dla mnie to po prostu śmieszne.

W jednym z kolejnych postów piszesz, że dostał warna za to, że podał gotowca. A czy to jest niedozwolone? Jeżeli jednak z Twojego punktu widzenia wszystko jest OK to warn należy się również batmanowi za gotowca (podanego pod linkiem ale jednak gotowca):
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114701
Takie przypadki można mnożyć w nieskończoność. Zastanów się kilka razy zanim kolejny raz poniosą Cię emocje i chęć wprowadzania porządku za wszelką cenę.
wookieb
Cytat(phpion @ 27.02.2009, 18:14:12 ) *
A co zrobił złego w tym poście? Potem się tłumaczysz, że dostał warna za ignorowanie moderatora więc co do tego miał ten post? Poza tym wydaje mi się, że zachowałeś się jak mały dzieciak, który ma starszego brata, który pomaga mu w bójkach z rówieśnikami. Sam nie odebrałeś braku odpowiedzi na PW jako ignorancję, dopiero gdy mike tak to ujął to sobie pomyślałeś "fakt!" i przywaliłeś kefirkowi warna. Dla mnie to po prostu śmieszne.

A może jednak nauczysz się czytać ze zrozumieniem a nie urajać sobie własne teorie? Przeczytaj to, że kefirek OLAŁ uwage moderatora, nie odpowiedział ja jego wiadomość i pomimo tej uwagi nadal robił źle. W dodatku jest idealnym przypadkiem który można wstawić w pierwszy post tego tematu. Po trzecie ayeo napisał coś o jego odzywce na PW co nie świadczyło o żadnej skrusze tylko premedytacji. Szukał zaczepki i dostał.
phpion
Czyli rozumiem, że wprowadzony zostaje całkowity zakaz podawania gotowców? Na szczęście prawo (zazwyczaj) nie działa wstecz - tak to wszyscy byśmy polecieli bo na pewno część naszych postów można podciągnąć pod gotowce (jak ktoś słusznie zauważył ciężko sprecyzować czym jest gotowiec)...
ayeo
~phpion, żadne emocje mnie nie poniosły. Kefirek dostał PW, nie odpowiedział - ok. Jednak, nie jest ok, że całkowicie to zignorował (co widać w poście, po którym dostał warna). Innymi słowy nie dostał ostrzeżenia za nie odpowiadanie na wiadomości tylko za niezasotowanie się do prośby moderatora, co zresztą jest wyraźnie napisane w informacji dotyczącej ostrzeżenia. Jeszcze raz, żeby było jasne. Tu nie chodzi o dawanie gotowców samo w sobie. Sam niejednkrotnie podałem gotowe rozwiązanie jako odpowiedź. Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca.

W sumie faktem jest, że jak ktoś chcę się nauczyć i zrozumieć to to zrobi niezależnie od tego czy dostał gotowca czy nie. Jednak zakładam, że jest to forum dla programistów (a nie ludzi szukających gotowców) i powinniśmy w miarę możliwości wyrabiać pewne odruchy. Mam tu na myśli sposobu radzenia sobie z błędami czy analizę niedziałającego kodu.

A tak na koniec, to uważam Kefirka za inteligentną i zdolną osobę. Posiada sporą wiedzę i ma znaczny wkład w forum. Nie zwalnia go to jednak z przestrzegania zasad tutaj panujących. Mam nadzieję, że ten "spór" zakończy się szybko, każdy wyciągnie wnioski (włącznie ze mną) i wszystko wróci do normy (także poziom ostrzeżeń Kefirka) winksmiley.jpg
Pozdrawiam!
kefirek
Cytat(wookieb @ 26.02.2009, 22:09:38 ) *

Zgadzam się z tobą. Po za tym nie jesteś moderatorem byś mi zwracał uwagę jak mam pomagać.

Co do gotowców. Gdzie jest napisane w regulaminie forum jak należy udzielać pomocy innym ?
Jak nie ma to mogę udzielać pomocy w takiej formie jak uważam. Nie łamiąc przy tym regulaminu.
Cytat(ayeo @ 26.02.2009, 22:20:11 ) *

Ciekawe tylko kiedy dostane bana za pomaganie. Nie mogę się już doczekać.

Cytat(ayeo @ 26.02.2009, 22:27:42 ) *

O ta widzę że wiesz lepiej od mnie czy widziałem już posta piotrooo89 czy nie. Nie no super. Widzę że umiesz przywidywać przyszłość. Powiesz mi kiedy dostane kolejne ostrzenie ?

Cytat(phpion @ 27.02.2009, 18:26:37 ) *
Czyli rozumiem, że wprowadzony zostaje całkowity zakaz podawania gotowców?

Gdzie to jest napisane że jest zakaz gotowców ? Przeglądałem regulamin nie ma o tym mowy.

Cytat(ayeo @ 27.02.2009, 19:00:02 ) *
Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca.

Sory ale to do mnie nie przemawia. W regulaminie nie jest napisane jak mam pomagać wiec pomagam tak jak uważam.
bim2
Kod
Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca.

A dodatkowo pytający na pierwszy rzut oka jest w stanie sobie sam poradzić.

Jeśli ktoś zaczął wątek i widać, że pomaga dając wsazówki, nie niszczmy jego pracy. Może user sobie poradzi? Jak widze jak ktoś da link do manuala, poradnika a poźniej jakiśktoś podaje gotowca to mnie krew zalewa.

EDIT:
Oo... szybka moderacja smile.gif
wookieb
Cytat(kefirek @ 27.02.2009, 19:07:07 ) *
Zgadzam się z tobą. Po za tym nie jesteś moderatorem byś mi zwracał uwagę jak mam pomagać.

A jakbyś kogoś niesłusznie lał po mordzie to nie mógłbym ci zwrócic uwagi bo nie jestem policjantem?
kefirek
Cytat(wookieb @ 27.02.2009, 19:35:02 ) *
A jakbyś kogoś niesłusznie lał po mordzie to nie mógłbym ci zwrócic uwagi bo nie jestem policjantem?

Mógłbyś ale był byś ostatnią osobą która mogła by mi zwracać uwagę
phpion
Nie wiem jak Wy ale jestem za tym aby któryś z moderatorów w końcu napisał sławne "zamykam, potem wywalę". Niech zostanie jak jest, nie wprowadzajmy (?) żadnej rewolucji. Ktoś ma ochotę dać gotowca (nieważne czy dla "pomógł" czy bezinteresownie) to niech go daje, ktoś chce naprawadzać niech naprowadza. Nie uszczęśliwiajcie ludzi na siłę.

PS: mnie osobiście bardziej wpienia takie coś:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=577210
Gość pisze na forum z problemem, aż w końcu wali taki tekst. W przypadku gdy ktoś będzie miał podobny problem to nie uzyska pomocy, bo ktoś poinformował tylko, że problem sobie rozwiązał.
ayeo
~phpion, jeszcze lepiej jak zamiast posta z opisującego problem jest tekst "rozwiązałem, można wywalić!". smile.gif

Pozdrawiam!
phpion
Cytat(ayeo @ 27.02.2009, 21:45:13 ) *
~phpion, jeszcze lepiej jak zamiast posta z opisującego problem jest tekst "rozwiązałem, można wywalić!". smile.gif

Właśnie takim typom należałoby w pierwszej kolejności dawać warny, a nie tym, którzy dają gotowce. Takie jest moje zdanie (pomimo, że nie popieram dawania gotowców).
erix
Cytat
Skąd wiesz że większość ludzi pisząc temat oczekuje gotowca czy tylko wskazówkę. Może w ogóle nie zajmuje się programowanie i chce tylko rozwiązać jeden problem.

~kefirek już dostałeś ode mnie tyle PW na podobne tematy, że szkoda gadać. Olałeś sobie do tego prośbę moderatora, wysłałem Ci kilka cytatów związanych z regulaminem.

Cytat
Mógłbyś ale był byś ostatnią osobą która mogła by mi zwracać uwagę

PW gryzie? To nie jest na temat.
rzymek01
co do "gotowca" kefirka, niemiałbym nic przeciwko niemu, gdyby nie to, że jak się podaję pełny kod php:
  1. <?php
  2. if(isset($_GET['usun'])){
  3. unlink('obrazki/'.$_GET['usun']);
  4. }
  5. ?>

to nalezy zwrócić uwagę, że nalezy sprawdzac co jest w zmiennej usun, bo jak user da ?usun=../index.php ? blinksmiley.gif

i wtedy taki kod z uwagę byłby wskazany, bo uczy nowych rzeczy

ja za gotowca rozumiem przerobienie/napisanie 10x lini kodu, a nie 2-3 linijki tongue.gif
kefirek
Cytat(erix @ 28.02.2009, 23:00:41 ) *
~kefirek już dostałeś ode mnie tyle PW na podobne tematy, że szkoda gadać. Olałeś sobie do tego prośbę moderatora, wysłałem Ci kilka cytatów związanych z regulaminem.

Dziwne ale nie pamiętam byś mi podawał jakiekolwiek cytaty z regulaminu forum które mówią jak mam udzielać pomocy innym i że nie mogę dawać gotowców. Możesz mi te cytaty przypomnieć ?
bigZbig
Przepraszam Was koledzy, ale ta dyskusja przeradza się w jakąś ideologię. Jak ktoś zaczął naprowadzać to inny psuje mu robotę edukacyjną itp. bzdury. Kurcze ja bym się tam raczej cieszył, że się ludzie prześcigają w postowaniu, i że te wiadomości nie ograniczają się do tekstów typu "popieram rozwiązanie mojego poprzednika". Jak ktoś jest matołem to i tak nie zostanie programistą. Poza tym to, że ktoś dostanie gotowca to nie znaczy, że całość którą w ten sposób "skomponuje" będzie dobra.

Cytat(rzymek01 @ 28.02.2009, 23:49:06 ) *
co do "gotowca" kefirka, niemiałbym nic przeciwko niemu, gdyby nie to, że jak się podaję pełny kod php:
  1. <?php
  2. if(isset($_GET['usun'])){
  3. unlink('obrazki/'.$_GET['usun']);
  4. }
  5. ?>

to nalezy zwrócić uwagę, że nalezy sprawdzac co jest w zmiennej usun...

Oj i co jeszcze może mam mu jeszcze napisać, że najlepiej to sobie powinien napisać klasę Request i filtrować wszystkie dane, które dostaje od usera zarówno w tablicy GET, POST, SERVER itd. A może mu w ogóle jakiś szerszy wykład na temat bezpieczeństwa aplikacji internetowych dać? Bez przesady. Sam daje czasami gotowce, które są proste i często nie nadają się na żywca na użycie w kodzie, ale za to pozwalają zrozumieć mechanizm, który jest przedmiotem wątku. Tu jest właśnie pole dla dociekliwości takiego "programisty".
rzymek01
wszystko się zgadza, tylko że taki user wkleja ten skrypt od razu do siebie i klika F5, jesli działa to git (i nic nie zmienia), a jak nie to idzie nowy post/temat biggrin.gif
phpion
Cytat(rzymek01 @ 1.03.2009, 14:13:37 ) *
wszystko się zgadza, tylko że taki user wkleja ten skrypt od razu do siebie i klika F5, jesli działa to git (i nic nie zmienia), a jak nie to idzie nowy post/temat biggrin.gif

To już jego problem.
bigZbig
Na początku tego tematu powstała dyskusja czy warto dawać alternatywne rozwiązania, czy też jest to po prostu nabijanie postów. Jedną z konkluzji była wypowiedź bim2, który tak to skomentował.

Cytat(bim2 @ 24.02.2009, 19:53:49 ) *
Hmm, dziś przeprowadziłem maly test, odpisując w jednym temacie, gdzie w sumie rozwiązanie było banalne.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934

Liczyłem raczej, że już nikt nie odpisze, no chyba że autor. Później ktoś odpisał, ze ~phpion się myilił, to jeszcze ok, ale na końcu pojawia się preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Czy user który nie mógł sobie z tym poradzić, zrozumie co to preg_match? Wątpię.

Zachęcam do zapoznania się z przytaczanym przez bim2 tematem, a zwłaszcza z postami
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=576346
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=576503

Chcę w ten sposób udowodnić, że nawetj jak ktoś poda gotowca to i tam jest jeszcze pole do dyskusji.
erix
Wiesz, zależy jeszcze, jaki to jest gotowiec... Jeśli cały kod przerobi jakby to był helpdesk, to nie bardzo wtedy jest o czym dyskutować.

~kefirek, poleciało jakieś 3 PW, w których wszystko było napisane. Masz jakieś jeszcze inne pytania, zapraszam na PW, nie ma sensu robić dodatkowego śmietnika i nabijać postów, co już kilkukrotnie w tym temacie popełniłeś.
mike
A ja pomimo tego, że jestem bardzo stanowczym zwolennikiem pomagania w jak najbardziej dydaktyczny sposób to uważam, że sytuacja tu stała się niezdrowa.
Gorąco zawsze zachącam do dawania wskazówek, podpowiedzi a jeśłi to nie daje a odbiorca naszych rad wykazuje uwagę to dopiero dajemy skrawki kodu. Pomijam to że się trafia na idiotę. Olać go.
Pomimo powyższego nie może być sytuacji, kiedy użytkownik (tu ~kefirek) za odmienny sposób pomagania dostaje warna od moderatora (tu ~ayeo). Uważam to za szczyt bezsensu a postępowanie ~ayeo za głupie i zawistne. Naprawdę warto przepychać się czyje Pomógł fajniejsze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.