Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Dziecinne" pomaganie
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
wookieb
Na samym początku chciałbym pochwalić wprowadzenie modułu "Pomógł". Bardzo ułatwia wyszukiwanie dobrego rozwiązania danego tematu. Uważam, że nie posiada wad jednakże coraz bardziej widać jedno powszechne zjawisko na forum które coraz bardziej mnie irytuje a dokładniej Odpowiadanie postem prawie identycznym co poprzednika
Oto przykład:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114347&hl=
Autor tematu dostał to co potrzebuje. Link do funkcji slideToggle, którą Andy potrzebował. Ok super problem rozwiązany. Ale co dalej widzę?
Cytat
a tak w ogóle to w jquery jest funkcja toggle - tak najprościej.

Nie mogłem się powstrzymać z zażenowanie i dopisałem post z odpowiednim pytaniem do axzx.
Na co on nadal odpowiada
Cytat
a nie prościej
Kod
$('#id').toggle('slow');

I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej?
Odpowiedź jest banalna. By nazbierać sobie punkcików "pomógł"
I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......".

Kolejny przykład
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113606&hl=
Przecież w pierwszym odpowiedzianym poście jest ładna linijką która odpowiada na pytanie autora. Ale nie trzeba było podać inną metodę żeby zebrać "punkcik". Jeżeli ktoś zapyta "A może autor chciał inną metodę?", to odrazu odpowiadam "To by to napisał".

I tutaj mój mały apel do użytkowników
Zachowujcie się jak dojrzalsi ludzie, którzy pomagają z chęci niesienia pomocy a nie z czysto próżnych/samolubnych pobudek

Oczywiście przykładów znajdzie się więcej i z góry przepraszam, że użyłem akurat tych w których się udzielałem ale to były przypadki które wyszukałem na szybko i te zapamiętałem.
Wiem, że nie zwalczę całkowicie takiej sytuacji, ale może jednego/dwóch użytkowników weźmie sobie moje słowa do serca i nie będzie tego robił.

P.s. W pełni usprawiedliwione są przypadki gdy post pod postem wystąpił w bardzo krótkim odstępie czasowym i oba zostały oznaczone jako "pomógł".
erix
Cytat
I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej?
I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......".

Cóż, nic nie poradzi... Jest na forum paru użytkowników, którzy zamiast pomagać, szkodzą puszczając gotowce.

To samo się ma z cytowaniem całych poprzedzających postów. Ale ja tu nie rządzę, musieliby się do tego admini ustosunkować.

Cytat
I tutaj mój mały apel do użytkowników
Zachowujcie się jak dojrzalsi ludzie, którzy pomagają z chęci niesienia pomocy a nie z czysto próżnych/samolubnych pobudek

Apelować możesz, ale wątpię, aby przyniosło to jakiś konkretny skutek; raz jednej osobie zwracałem na to uwagę, a ona sobie po prostu to olała.
wookieb
Zawsze to jakaś próba dotarcia do takich osób. Lepiej zrobić coś niż nic.
kbsucha
Czy mnie coś ominęło na forum? Od kiedy te punkty mają jakieś znaczenie, nagroda finansowa czy coś? Już w kolejnym wątku jest poruszany ich tamat, co was tak boli, że ktoś poluje na te punkty czy rozdaje komu popadnie?

EDIT po wypowiedzi erix: no i bardzo dobrze niech mają troche radości w życiu :]
erix
Nie, nic Cię nie ominęło, tylko niektórych po prostu kręcą te cyferki...
skowron-line
Cytat(wookieb @ 21.02.2009, 20:43:27 ) *
Kolejny przykład
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113606&hl=
Przecież w pierwszym odpowiedzianym poście jest ładna linijką która odpowiada na pytanie autora. Ale nie trzeba było podać inną metodę żeby zebrać "punkcik". Jeżeli ktoś zapyta "A może autor chciał inną metodę?", to odrazu odpowiadam "To by to napisał".

No to chyba dobrze że ludzie podaja różne rozwiązania tego samego problemu. Nie kumam boli cię to w jakiś sposób ?
wookieb
Po co skoro jak zauważyłeś pierwsze rozwiązanie było najszybsze, najkrótsze bez zbędnych kodów.
Po prostu zostały wyważone otwarte drzwi TYLKO po to, żeby dostać "pomógł".
dr_bonzo
Cytat

Az tak sie przejmujesz tym ze userek ma wiecej pomogl niz zasluzyl? Czyli wlasciwie twoje zachowanie tez jest dziecinne tongue.gifP
phpion
Cytat(wookieb @ 22.02.2009, 01:34:30 ) *

Hmmm, mam dziwne wrażenie, że miotasz się bo ktoś dostał "pomógł", a przecież to ty odpowiedziałeś jako pierwszy. Wkurzasz się, że są inni nagrodzeni (słusznie czy niesłusznie - to powinni rozstrzygać moderatorzy cofając ewentualne "pomógł" na siłę), że to nie ty jesteś "pomógł leaderem". Takie odnoszę wrażenie... Jeżeli masz gdzieś "pomógł" to o co tyle larma?
wookieb
Wiedziałem, że posypią się takie pytania więc już odpowiadam. Dla mnie nie ma znaczenia czy ja dostałem "pomógł" czy on.Irytuje mnie tylko to, że są użytkownicy, którzy za wszelką cenę będą się starać o tą liczbę "punkcików" stosując w/w metodę. Z drugiej strony jestem ciekawy czy gdyby na okres 2 miesięcy zniknął moduł pomógł to czy taka sytuacja nadal by występowała.
Cytat
Az tak sie przejmujesz tym ze userek ma wiecej pomogl niz zasluzyl? Czyli wlasciwie twoje zachowanie tez jest dziecinne tongue.gif P

W ogóle nie rozumiesz przesłania do jakiego nawiązuje. Nic mnie to nie obchodzi czy ktoś ma 1000 czy 2000 pomógł. Może być w tym nawet mistrzem. Ale niech nie odpowiada taką samą poradą którą ktoś dał wcześniej w tym samym temacie bo jest to bezsensowne.

Cytat
że to nie ty jesteś "pomógł leaderem". Takie odnoszę wrażenie...

Złe wrażenie. Zobacz taką sytuację.
Podajesz funkcję do skracania tekstu.
Kod
function cutText($text, $length=100, $addText='…', $tollerance=20)
{
    if(strlen($text)<=$length) return $text;

$position=strpos($text, ' ', $length-$tollerance);
    if($position===false) $position=$length;

return substr($text, 0, $position).$addText;
}

A ja potem ktoś dopisze post
Cytat
Może być też coś takiego
Kod
function cutText($txt, $len=100, $tt='…')
{
     if(strlen($txt)<=$len) return $txt;
     return substr($text, 0, strpos($txt, ' ', $len)).$tt;
}

I co? Ta odpowiedź i ta dobra. Ale po co się powtarzać skoro u góry ktoś dał dobrą odpowiedź. A dlaczego się powtarza? Żeby być master of "help". Włąśnie to powtarzanie jest bezsensowne i dlatego ten mój apel.

Poza tym przeczytaj dokładnie.. Podałem swoje przykłady bo akurat je zapamiętałem (ale są też inne nie dotyczące tematów w których się udzielałem), czyli nie chodzi tutaj o mnie lecz także o innych użytkowników.
Cysiaczek
Tego modułu nie było kilka lat i było tak samo, a przynajmniej podobnie. Takie rzeczy należy raportować jako nabijanie postów, jeśli oczywiście odstępy czasowe pomiędzy postami są na tyle duże, że dany użytkownik mógł zapoznać się z postem poprzednika i jeśli rzeczywiście zawartość jest tłuczeniem tego samego w innych słowach. Jeśli post przedstawia alternatywne rozwiązanie, to uważam, ze ma prawo być opublikowany.

@kwiateusz
Punkty pomógł... mam 112 - waloryzacja by się przydała za poprzednie lata!!! happy.gif
Moli
@wookiweb - A mi się wydaje że jesteś zazdrosny że ktoś inny podał lepszą odpowiedź od Ciebie biggrin.gif Serio aż tak Ci sie nudzi że musisz szukać problemu tam gdzie go nie ma ? Dla mnie właśnie to jest fajne że w temacie są dwie odpowiedzi, skrypy inaczej napisane ale efekt ich działania będzie ten sam. Początkująca osoba będzie mogła zapoznać sie z nimi i wybrać ten który mu bardziej pasuje.
AxZx
jak już przytaczasz jakiś wątek to rób to z głową.
Kod
$(document).ready(function(){

$("#id").click(function () {
      $("#1").slideToggle("slow");
    });

});

Kod
$('#id').toggle('slow');

nie widzisz różnicy?

poza tym nie interesują mnie te punkciki jak to napisałeś. gdyby tak było odpowiadałbym na każdy najprostsze pytanie żeby tylko dostać punkcik. może Ty tak robisz bo masz już dużo tych punkcików? Nie musisz odpowiadać bo nie mam zamiaru dyskutować z Tobą na ten temat.
jak dla mnie mogłoby nie być punkcików, ilości postów czy jeszcze innych, które w jakiś sposób tworzą rangi.
wookieb
Pewnie, że widzę. Druga wersja nie zadziała bez ready,click jeżeli user nie bedzie jej uzywal w href.
Poza tym zobacz pierwszą link i pierwszy przykład na stronie podanej przez usera.
Cytat
może Ty tak robisz bo masz już dużo tych punkcików?

Nie zdarzyło mi się, ale z ciekawości przejrzałem trochę starszych i zauważyłem, że parę jest niesłusznych co też w wolnej chwili zgłoszę moderatorom.
skowron-line
Cytat(wookieb @ 22.02.2009, 11:44:21 ) *
.. ale z ciekawości przejrzałem trochę starszych i zauważyłem, że parę jest niesłusznych co też w wolnej chwili zgłoszę moderatorom.

Jaki ty szlachetny jestesś. Nierozumiem dlaczego ciągniesz niepotrzebnie ten temat skoro on nic nie da.
Może poproś zarząd żeby zrobili Cie modem to będziesz mógł warany dawać jak ktoś pod twoja odpowiedzią napisze swoją a ty uznasz że twoja jest najlepsza.
wookieb
Cytat(skowron-line @ 22.02.2009, 11:57:41 ) *
Może poproś zarząd żeby zrobili Cie modem to będziesz mógł warany dawać jak ktoś pod twoja odpowiedzią napisze swoją a ty uznasz że twoja jest najlepsza.

I tobie dam pierwszemu za szerzenie herezji i nieumiejętność czytania ze zrozumieniem.

Cytat
Nierozumiem dlaczego ciągniesz niepotrzebnie ten temat skoro on nic nie da.

To po co są reklamy ostrzegające kierowców przez niezatrzymywaniem się przed przejazdem kolejowym skoro "nic nie daje"?
Nie wiesz tego, nie zmierzysz, a nóż ktoś to przeczyta.
rzymek01
nie najeżdżajcie tak na @wookieb sadsmiley02.gif
pierwszy przykład, który podał był jak najbardziej dobry, gdyż podał link do artykułu, który autor tematu musiałby PRZECZYTAC (niektórych to boli) i sam wyciągnąć wnioski, ale w drugim przykładzie był inny sposób rozwiązania problemu i tutaj bym się nie doszukiwał żadnych pobudek "pomógł-lubnych".

Z drugiej strony fajnie jest, jeżeli poświęcasz swój czas i w nagrodę możesz dostać wyróżnienie w postaci pomógł ;D
Foxx
Ja tam nie mam złudzeń co do modułu "pomógł" ponieważ punkty są przyznawane przez pytających.
Zastanówcie się czy początkujący programista, któremu się spieszy i któremu się nie chce kombinować
woli otrzymać odpowiedź na tacy czy odpowiedź - zagadkę, która go naprowadzi na właściwy trop ale
będzie wymagała pracy? No i taki ktoś decyduje o tym czy ktoś mu pomógł czy też nie pomógł.
Dlatego nie mam złudzeń i "pomógł" jako zabieg motywacyjny traktuję z przymrużeniem oka i raczej
uparcie będę się starał udzielać prawdziwej pomocy zamiast gotowcami robić krzywdę pytającemu, sobie
i całej reszcie pomagających, którzy będą skazani na kolejne pytanie za 10 minut od tej samej
osoby.

Natomiast skupiłbym się na innym aspekcie tego modułu. "Pomógł" jako funkcja znakująca wartosciowe posty jest
przydatna. Raczej nad tym bym się zastanawiał - czy to działa dobrze. Idealne byłoby znakowanie postów
przez kompetentnych sędziów ale to niestety raczej odpada biorąc pod uwagę ilość postów na forum.
kwiateusz
Cytat(Cysiaczek @ 22.02.2009, 02:56:16 ) *
@kwiateusz
Punkty pomógł... mam 112 - waloryzacja by się przydała za poprzednie lata!!! happy.gif

To nie zus, nie podciągamy pod średnią krajową. Co najwyżej moge Ci dopisac troche, po znajomosci. Tylko cii żeby się nie wydało.
nospor
W pełni popiera apel wookieb'a. Zarówno mi jak i zapewne jemu, w pełni zwisa i powiewa czy ktoś ma wiecej czy mniej pomógł i nie kierujemy się tu żadną zazdrością.

Chodzi o przejrzystość tematu. Rozważmy sytuację:
Masz problem, szukasz rozwiązania na forum, znajdujesz w wyszukiwarce teoretycznie przydatne tematy. Wchodzisz pokolei, a tam w temacie 10 postow, każdy niemalże identyczny. Jako że jesteś osobą początkującą, zastanawiasz się teraz, który wybrać. Czemu ten jest lepszy od tego a może od tamtego. Wkońcu stwierdzasz ze wszystkie są takie same i cieszysz się, ze masz odpowiedź.
A jakby wywalić te 10 postów i zostawić tylko ten jeden własciwy? Nie byłoby lepiej? Te 9 postów to zbędne duplikaty, wprowdzające wiecej haosu niż pozytku i służą naprawdę tylko nabijaniu postów.

Opisany przykład to i tak sytuacja lekka. Masa jest postów, które nie dość ,ze są duplikatami, to nic nie wnoszą do tematu.

Swego czasu wysyłałem PW do takich ludzi, pouczałem, że dobrym zwyczajem jest nie robić takich rzeczy. Raz pomogło, raz nie.
phpion
nospor:
Chcąc kupić samochód wolisz mieć wybór z X różnych ale jednak podobnych (np. pod względem klasy i wyposażenia) samochdów czy też preferujesz sytuację gdy masz tylko 1 model do wyboru?
nospor
przeciez to są dwie rózne sytuacje. oczym ty mowisz...
phpion
Jak dwie różne? Dla mnie bardzo podobne. W każdej z nich ktoś czegoś szuka i ma możliwość wyboru spośród 1 lub X rozwiązań.

PS: co nie oznacza, że popieram tego typu postępowanie. Jednak ze strony osoby szukającej rozwiązania problemu większa ilość podanych rozwiązań jest moim zdaniem lepsza.
mike
Cytat(phpion @ 23.02.2009, 10:47:30 ) *
Jednak ze strony osoby szukającej rozwiązania problemu większa ilość podanych rozwiązań jest moim zdaniem lepsza.
Myślisz, że większa ilość tych samych rozwiązań jest lepsza? No cóż tongue.gif
nospor
1 post:
  1. <?php
  2. $zm = 2+2;
  3. $zm2 = 2 + $zm;
  4. $zm3 = $zm2;
  5. echo $zm3;
  6. ?>

2 post:
  1. <?php
  2. $zm = 2+2;
  3. $zm2 = 2 + $zm;
  4. $zm3 = $zm2;
  5. echo "$zm3";
  6. ?>

3 post:
  1. <?php
  2. $zm = 2+2;
  3. $zm2 = 2 + $zm;
  4. echo $zm2;
  5. ?>

Co to ma wspolnego z samochodzami? Przeloz mi prosze ten moj przyklad na twoje samochody
phpion
Cytat(mike @ 23.02.2009, 12:48:33 ) *
Myślisz, że większa ilość tych samych rozwiązań jest lepsza? No cóż tongue.gif

No bez jaj, nie mówię o takich samych rozwiązaniach. Jeśli ktoś na żywca kopiuje to samo co podał ktoś wyżej to sorry. Miałem na myśli podanie X rozwiązań, które docelowo robią to samo, jednak od technicznej strony są zupełnie inne.

//Edit:
Popadacie w skrajność.

nospor:
Chcesz przykład? Proszę: wyświetlenie zawartości katalogu. I rozwiązania: readdir, glob, DirectoryIterator. Każdy z nich pokaże zawartość katalogu ale w zupełnie inny sposób (innym kodem).
Cysiaczek
No tak, ja się zgadzam z ~phpion - różne technicznie kody mają prawo się pojawić, a nawet jest to pożądane* zjawisko smile.gif

*chyba, że jakieś rozwiązanie jest ogólnie akceptowalne, a to drugie jest wyrazem braku profesjonalizmu
mike
Cytat(phpion @ 23.02.2009, 10:50:54 ) *
Chcesz przykład? Proszę: wyświetlenie zawartości katalogu. I rozwiązania: readdir, glob, DirectoryIterator. Każdy z nich pokaże zawartość katalogu ale w zupełnie inny sposób (innym kodem).
Na forum jest co najmniej kilkanaście wątków tego typu. W każdym jest ten sam zestaw odpowiedzi: glob, Iterator, e.t.c.
Połowa jest zbędna.
nospor
ja mowie glownie o tych samych rozwiązaniach. Moj przyklad powyzej chyba o tym napomknal winksmiley.jpg
A niestety takich postow tez jest duuzo.
bim2
Hmm, dziś przeprowadziłem maly test, odpisując w jednym temacie, gdzie w sumie rozwiązanie było banalne.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934

Liczyłem raczej, że już nikt nie odpisze, no chyba że autor. Później ktoś odpisał, ze ~phpion się myilił, to jeszcze ok, ale na końcu pojawia się preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Czy user który nie mógł sobie z tym poradzić, zrozumie co to preg_match? Wątpię.

Najważniejsze że widać, że nawet jeśli są dwie odpowiedzi (choć ja nie powinienem odpisywać, bo phpion podał poprawną), to niektórzy są w stanie podać 3. smile.gif Rozumiem, że jest wiele rozwiązań, ale nie o to chyba chodzi smile.gif
Spawnm
@Bim2 -> zobacz kto dostał pomógł i za co haha.gif
a z innej beczki to za nie korzystanie z usuń i powielanie odpowiedzi można by dawać ostrzeżenia , najpierw słowne potem normalne smile.gif
a mnie chwilami irytuje np fakt jak ktoś pisze to co osoba wyżej i zamiast kliknąć usuń post robi edit i zaznacza że ktoś go uprzedził tongue.gif
jak widzi że powielił i ma czas na editke imho powinien usunąć smile.gif
rzymek01
szczególnie jesli data postu różni się o 5sekund...

po pierwsze to powinny zniknąć z sygnaturek wszystkie `pomogłem? to wiesz co zrobić...`, 'tylko nie zapomnij kliknąć pomógł` i takie tam
sciana.gif

jak autor (nie wliczając przedszkola) czuje, że ktoś mu pomógł to oznaczy post z rozwiązaniem, w przedszkolu to jest inna sprawa bo tam 90% problemów już było, a jak nie, to jest w sieci
MWL
no i masz rację tongue.gif
zmieniłem sygnaturkę winksmiley.jpg
kefirek
Cytat(bim2 @ 24.02.2009, 19:53:49 ) *
Najważniejsze że widać, że nawet jeśli są dwie odpowiedzi (choć ja nie powinienem odpisywać, bo phpion podał poprawną), to niektórzy są w stanie podać 3. Rozumiem, że jest wiele rozwiązań, ale nie o to chyba chodzi

To po co napisałeś swój post jak już była podana odwiedź. ? W do dodatku poprawiłem twoją odpowiedz która podawała nazwę rozszerzenia a nie nazwę pliku. I autor oznaczył mój post jako pomocy bo uznał że post najbardziej rozwiązuje jego problemem. No ale moderator odznaczył post jako pomocy.

Drugi przykład

Temat: PHPTablice

Podałem prawidłowe rozwiązanie problemu i autor oznaczył post jako pomocy bo według niego najbardziej rozwiązywał jego problem. Ale moderator odznaczył post oznaczony jako pomocy bo stwierdził że nie rozwiązuje problemu. W takim razie nasuwa się pytanie po co jest ta funkcja oznaczania postów jako pomocnych ? Chyba po to by nagrodzić użytkownika który rozwiązał problem autora tematu. I autor decyduje jaki post według niego najbardziej jest pomocny. Po za tym to jest forum publiczne i każdy ma prawo do podania rozwiązania problemu według swojej wersji.

Więc po co moderator odznacza moje posty jako pomocne ? Może powinien zacząć decydować które posty mają być pomocne za autora tematu ?
ayeo
~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość. Logiczne, że ktoś Ci kliknie Pomógł jak dasz mu gotowe rozwiązanie, ba nawet będzie Ci wdzięczny. Jednak, tak naprawdę, mu nie pomagasz. Za tydzień wróci z tym samym problemem bo niczego się nie nauczy. Nagminne dawanie innym gotowców (początkującym) można wyjaśnić tylko chęcią zdobywania punktów Pomógł. Udzielasz się na forum i każdy docenia Twój wkład, jednak będę Ci cofał punkty Pomógł w takich sytuacjach jak wyżej opisana.

Pozdrawiam!
wookieb
Poza tym nauczyłeś ziomka złego nawyku. Po co stosować staroswiecka metoda skoro jest foreach?
To tak samo jakby uwazac file_put_contents za nieuzyteczne i nadal bawic sie z fopen, fwrite. Po co?
Twoj post jest idealnym przykladem mojego tematu. Przemieliles funkcje foreach na sposob dawno nie uzywany przez terazniejszych programistow. Bezsens
bim2
I przez takich ludzi tworzą się pseudo programiści, którzy sami nei umieją błędów rozwiązać. ;/

Postuluje za przydzielaniem punktów pomoc po zaakceptowaniu moderatora smile.gif Albo stworzyć grupę 10 ludzi, którzy mogą dawać tylko punkty pomógł i którzy sami mieliby panel gdzie łatwo byłoby sprawdzać prośby o pomógł. :]
JoShiMa
Cytat(wookieb @ 22.02.2009, 01:34:30 ) *
Po co skoro jak zauważyłeś pierwsze rozwiązanie było najszybsze, najkrótsze bez zbędnych kodów.

Chociażby po to, żeby mogła się rozwinąc dyskusja na temat wyższości jednego rozwiązania nad drugim, i zeby ktoś się mógł czegoś nauczyć przy okazji (nawet autorzy alternatywnych rozwiazań). To forum dyskusyjne a nie FAQ o konstrukcji pytanie-odpowiedź-koniec
kefirek
Cytat(bim2 @ 25.02.2009, 15:33:40 ) *
I przez takich ludzi tworzą się pseudo programiści, którzy sami nei umieją błędów rozwiązać. ;/

Postuluje za przydzielaniem punktów pomoc po zaakceptowaniu moderatora Albo stworzyć grupę 10 ludzi, którzy mogą dawać tylko punkty pomógł i którzy sami mieliby panel gdzie łatwo byłoby sprawdzać prośby o pomógł. :]

O tak i kto to mówi ?

W temacie zostało podane rozwiązanie przez phpion to po co podajesz rozwiązanie z expode które jest gorsze oraz takie same jak podał phpion. I jeszcze w tym temacie piszesz że wiedziałeś o tym że nie powinieneś pisać już posta ale mimo to napisałeś ? Czyli co liczyłeś na to że ktoś kliknie pomógł czy chciałeś posty nabić ? I jeszcze do tego ten napis w twoim podpisie
Pomogłem? Kliknij Pomógł. Moje rozwiązanie może się komuś przydać!

Cytat(bim2 @ 25.02.2009, 15:33:40 ) *

Robisz tak samo a wypominasz innym po prostu żałosne.

Cytat(ayeo @ 25.02.2009, 14:33:02 ) *
~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość.

Skąd wiesz że większość ludzi pisząc temat oczekuje gotowca czy tylko wskazówkę. Może w ogóle nie zajmuje się programowanie i chce tylko rozwiązać jeden problem. Po za tym to jest forum publiczne i będę podawał odwiedzi takie jakie uważam.
To chyba logiczne że nie odpisałem bo co mam się wdawać z temat jak to nic nie zmieni.
Po za tym na forum jest wiele takich sytuacji i nie widziałem byś w jakimś temacie reagował odznaczając posty które zostały oznaczone jako pomocne. Tylko w moim przypadku tak robisz ?

Cytat(wookieb @ 25.02.2009, 14:55:50 ) *
Poza tym nauczyłeś ziomka złego nawyku. Po co stosować staroswiecka metoda skoro jest foreach?

Tak to czemu autor uznał mój post za pomocy. Po za tym wyraźnie napisał że chciał użyć while.
Po za tym po co podajesz foreach jak miał już to użyte i chciał while
bigZbig
Cytat(ayeo @ 25.02.2009, 14:33:02 ) *
~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość. Logiczne, że ktoś Ci kliknie Pomógł jak dasz mu gotowe rozwiązanie, ba nawet będzie Ci wdzięczny. Jednak, tak naprawdę, mu nie pomagasz. Za tydzień wróci z tym samym problemem bo niczego się nie nauczy. Nagminne dawanie innym gotowców (początkującym) można wyjaśnić tylko chęcią zdobywania punktów Pomógł. Udzielasz się na forum i każdy docenia Twój wkład, jednak będę Ci cofał punkty Pomógł w takich sytuacjach jak wyżej opisana.

Pozdrawiam!

~ayeo Ty chyba na ministra edukacji startujesz. Jak kefirek chce pisać gotowce to niech pisze - zajmuje mu to więcej czasu, ale ma satysfakcję ze zdobytego punktu pomocy. Ty mu te radość odbierasz bo Twoim zdaniem koleś się tym sposobem niczego nie nauczy? Czy to jest k. portal edukacyjny, a każdy user przechodzi testy sprawdzające? Moim skromnym zdaniem każda interwencja moderatora odnośnie ich autorytatywnego przyznawania lub odbierania powinna być pisemnie uzasadniana i powiadomiony o tym powinien być zarówno ten co dostał/stracił, jak i ten co wystawił. Generalnie forum żyje dzięki temu, że jest rywalizacja. O ile konkurs na największą liczbę postów mi się nie podoba i jestem za tym aby takie informacje w ogóle ukryć o tyle rywalizację w ilości punktów pomocy postrzegam jako bardzo pozytywną. Natomiast ingerencja moderatorów w te zawody widzi mi się jako podyktowanie nieuzasadnionego karnego w trakcie meczu.

Inną kwestią są rozwlekłe lub dublujące się tematy i posty.Dlaczego moderatorzy nie mieliby zrobić czegoś w formie FAQ. 10 krotnie przerabiany temat sprowadzony do krótkiej porady np. cztery sposoby listowania katalogów, albo trzy sposoby usuwania rozszerzenia pliku. Może się komuś kiedyś zachce i przetestuje, który ze sposobów jest najbardziej efektywny a wtedy rolą moderatora będzie podanie jedynej właściwej i słusznej metody i przestrzeganie przed mniej efektywnymi co też wymaga ich opisania.
bim2
Cytat(kefirek @ 25.02.2009, 18:19:44 ) *
O tak i kto to mówi ?

W temacie zostało podane rozwiązanie przez phpion to po co podajesz rozwiązanie z expode które jest gorsze oraz takie same jak podał phpion. I jeszcze w tym temacie piszesz że wiedziałeś o tym że nie powinieneś pisać już posta ale mimo to napisałeś ? Czyli co liczyłeś na to że ktoś kliknie pomógł czy chciałeś posty nabić ? I jeszcze do tego ten napis w twoim podpisie
Pomogłem? Kliknij Pomógł. Moje rozwiązanie może się komuś przydać!
Robisz tak samo a wypominasz innym po prostu żałosne.

Żałosne... przeczytaj cały topic i zobacz czym moja odpowiedź na post ~phpiona była motywowana. sciana.gif

~bigZbig zacznijmy formować to forum jako "szkoła" dla przyszłych programistów? Dlaczego mamy uczyć ludzi lenistwa? Jeśli każdy na forum zaczął by udzielać wskazówek, pomocy jestem pewien, że pytający nauczyłby się szukać informacji i pomogłoby mu to nie tylko w dziedzinie związanej z PHP, ale także w szkole/pracy/domu. Cała ludzkość i rozwój ludzkości wpływa na rozwój konkretnej osoby, choć w mniejszym stopniu niż najbliższe otoczenie.
batman
Nie chciałem udzielać się w tym temacie, ale już nie mogę wytrzymać. 3 strony o niczym. Na prawdę nie macie większych problemów niż to, że ktoś daje gotowca?
Jak zaczynałem naukę w .NET to tylko na gotowcach jechałem, ponieważ mogłem je przeanalizować i odpowiednio zmodyfikować. Tak samo jest opisane każde zagadnienie w dowolnej książce do programowania. Nie ma w niej linka do manuala i tekstu "sam sobie poszukaj", tylko jest pokazane jak krowie na miedzy, co i gdzie trzeba wklepać, by działało.

Co do zbierania punktów, to niech ludzie je sobie zbierają. Jeśli ma to ich w jakiś sposób dowartościować, to mi to nie przeszkadza. Jest to smutne, że w taki sposób ludzie określają swoją wartość (ja mam więcej pokemonów niż wy...), ale jeśli nie mają innych powodów do dumy, mówi się trudno.

Wiele odpowiedzi w jednym temacie, które przedstawiają różne rozwiązanie tego samego problemu jest jak najbardziej pożądane. Dzięki temu można nauczyć się czegoś nowego lub poprawić swój "warsztat".

Mam nadzieję, że skończy się ta żenująca dyskusja i odbijemy się od poziomu onetu, który zagościł w tym temacie.
bigZbig
Cytat(bim2 @ 25.02.2009, 19:43:07 ) *
~bigZbig zacznijmy formować to forum jako "szkoła" dla przyszłych programistów? Dlaczego mamy uczyć ludzi lenistwa?

Szczytna idea ale obawiam się, że to byłby początek końca tego forum. Jest tyle innych forów gdzie można uzyskać konkretną odpowiedź zamiast często niejasnych wskazówek programistów, którym wydaje się, że wszystko jest oczywiste. Zamiast nauczania wolał bym raczej, żeby to forum było platformą wymiany wiedzy.
ayeo
Oryginalna treść PW do kefirka:
Cytat
Witam!

Piszę do Ciebie w dość kłopotliwej sprawie. Doceniamy i szanujemy Twój wkład w forum. Twoje posty są wartościowe i reprezentują wysoki poziom. Zależy nam na takich użytkownikach jak Ty. Jednak pojawiły się pewne zastrzeżenia co do sposobu w jaki pomagasz innym. Sam kiedyś zaczynałeś i doskonale rozumiesz, że podanie gotowego rozwiązania pod nos nie rozwiązuje problemu. Dużo bardziej pomożesz innym jak po prostu naprowadzisz ich na właściwy trop.

Jeszcze raz dziękuję za Twój wkład w forum i proszę o odpowiedz jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie.

Pozdrawiam!

Całkowity ignor, nic, zero odzewu. Stanowisko kefirka wyjaśnia się nieco w tym temacie:
Cytat
To chyba logiczne że nie odpisałem bo co mam się wdawać z temat jak to nic nie zmieni.

Nie, to w ogóle nie jest logiczne. Poza tym może jednak coś by zmieniło i byś teraz nie płakał, że Ci ktoś zabiera Pomógł bo od tego czasu dostałem od Ciebie kilka PW. Moderator prosi Cię o coś, a w zasadzie nawet nie prosi tylko sugeruje. Ty natomiast masz podejście typu: mam wszystkich w dupie i tak będę robił to co chcę. No to rób, ja próbowałem wyjaśnić z Tobą temat, a konkretnie wcinanie się z gotowcem tam gdzie ktoś już dał konkretną odpowiedź. Forum służy budowaniu społeczności programistów, a nie ludzi, którzy szukają frajera, który coś za nich napisze.

Uważam, że podawanie konkurencyjnych rozwiązań jest zjawiskiem dobrym. Idealna jest sytuacja kiedy powstaje dyskusja nad wyższością jednego podejścia nad drugim. Jednak w tej sytuacji nie może być mowy o czymś takim. Tutaj mamy do czynienia z bezczelnym wcinaniem się celem zdobycia punkcika.

Uważam również, że jeżeli autor tematu uznał odpowiedź za wartościową lub pomocną to tak powinno zostać. Jednak nie w sytuacji gdy post ewidentnie nie pomaga.

Cytat
~ayeo Ty chyba na ministra edukacji startujesz

Jakże daleki jest mi ten zamysł mój Przyjacielu smile.gif To stanowisko jakoś źle mi się kojarzy.

Pozdrawiam!
mike
Cytat(ayeo @ 26.02.2009, 02:46:06 ) *
Całkowity ignor, nic, zero odzewu. Stanowisko kefirka wyjaśnia się nieco w tym temacie:(...)
I dlaczego on za to ostrzeżenia nie dostał?
Moderator pisze do użytkownika w formalnej sprawie (nie osobistej) a ten go olewa.
wookieb
Cytat
Jak zaczynałem naukę w .NET to tylko na gotowcach jechałem, ponieważ mogłem je przeanalizować i odpowiednio zmodyfikować.

Ale ty jesteś programistą a nie ziomkiem który o programowaniu nie ma pojęcia i z reguły nie chce się nauczyć lecz tego, żeby ktoś za niego odwalił robotę. Jeżeli jest odwrotnie to uczysz złego nawyku, że dostaje wszystko gotowe zamiast usiąść, przeanalizować, zrozumieć. Oczywiście nie tyczy się to wszystkich. Jest zupełnie odwrotna sytuacja gdy ktoś próbuje coś zrobić. Pisze, że próbował tak a tak, dostawał takie błędy i prosi o wyjaśnienie to jest to zupełnie inna sprawa. Jak zauważysz jest tutaj mnóstwo osób które dostają gotowca a potem wracają z byle gównem i liczy na kolejne odwalenie roboty za niego.

Idealnym przykładem tego o czym mówię jest np ten temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry568182
Niestety żałuję, że podałem mu cały kod ale nic już z tym nie zrobię. Jedynie mam nauczkę na przyszłość.
Potem taki ktoś pisze http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114883&hl=
Na co to wskazuje? Liczy na kolejnego gotowca którego już raczej nie dostanie. I oby nikt mu nie pomógł...

Cytat
Tak samo jest opisane każde zagadnienie w dowolnej książce do programowania. Nie ma w niej linka do manuala i tekstu "sam sobie poszukaj", tylko jest pokazane jak krowie na miedzy, co i gdzie trzeba wklepać, by działało.

Chyba po to się kupuje książke żeby zagadnienie wyjaśniała a nie odsyłała do manuali. Za to płacisz, wiec podajesz zły przykład.
bim2
Cytat
Niestety żałuję, że podałem mu cały kod ale nic już z tym nie zrobię. Jedynie mam nauczkę na przyszłość.

Po tym co przeczytałem też bym nie wytrzymał i dał kod, żeby gość się dowalił smile.gif

~bigZbig wydaje mi się, że przed .Net w czymś programowałeś, dlatego Ty nie miałeś większych problemów ze zrozumieniem kodu, i byłeś w stanie go zanalizować. Ale liczysz, że taki user który dopiero zaczyna zabawe, dostanie kod, będzie umiał z niego wyciągnąć logiczne wnioski, zwłaszcza jak kod jest może bardziej zawiły. Zdarzają się wyjątki, nie będąc skromnym, php nauczyłem się na analizie jPortala, ale i tak często wolałem jak ktoś mnie naprowadził niżeli podał gotowe rozwiązanie. Na forum jPortala własnie takie było założenie, nitk nei dawał gotowców i nawet na stronie głównej była pieknie definicja pomógł wypisana (odsyłam do zsyp.pl smile.gif ) Pomoc, to naprowadzenie, nie danie gotowca. Nie nauczymy ludzi myśleć kiedy dostaną to czego chcą...

Rozumiem, że z forum.php.pl nie zrobimy szkoły programistów czy czegoś podobnego, ale wolę żeby było 25 początkujących programistów, którzy chcą sięuczyć i wyciągają wnioski, niż 100 którzy oleją sprawę z góry na dół i będą powstawać topici o bzdurach. Przecież nie umieją oni przeczytać przyklejonych tematów. :/

PS. Nie zniżamy się do poziomu onetu, więc ja bym jednak dalej podyskutował.
kefirek
Uważam, że podawanie konkurencyjnych rozwiązań jest zjawiskiem dobrym. Idealna jest sytuacja kiedy powstaje dyskusja nad wyższością jednego podejścia nad drugim. Jednak w tej sytuacji nie może być mowy o czymś takim. Tutaj mamy do czynienia z bezczelnym wcinaniem się celem zdobycia punkcika.

Proszę podaj mi kornety przykład gdzie się bezczelnie wciełem w celu zdobycia punkcika ?

Nie, to w ogóle nie jest logiczne. Poza tym może jednak coś by zmieniło i byś teraz nie płakał, że Ci ktoś zabiera Pomógł bo od tego czasu dostałem od Ciebie kilka PW.

No dziwne żebym nie płakał skoro punkciki są usuwane nie słusznie. Może zamiast bycia moderatorem powinieneś być osobą która sprawdzała by czy punkcik jest przyznany przez autora tematu słusznie lub nie słusznie. Albo nie najlepiej powinna być dodatkowa grupa na forum która zajmowała by się sprawdzaniem czy punkcji został przyznany słusznie czy nie.
I jako pierwszy powinieneś do niej odłączyć.

Uważam również, że jeżeli autor tematu uznał odpowiedź za wartościową lub pomocną to tak powinno zostać. Jednak nie w sytuacji gdy post ewidentnie nie pomaga.

Proszę Cię wyjaśnij mi niby czemu punkcik w tym temacie został odznaczony ?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 .

Może według ciebie post ewidentnie nie pomagał ?

phpion podał prawidłowe rozwiązanie a ja podałem inne całkowicie które także jest poprawne.
Potem bim podał

Cytat(bim2 @ 24.02.2009, 19:25:01 ) *
Więc
  1. <?php
  2. echo pathinfo('lol.bez.l.txt', PATHINFO_FILENAME);
  3. ?>

rozwiązanie które podaje rozszerzenie pliku a nie nazwę. Więc poprawiłem jego rozwiązanie na takie jakie chciał autor czyli na takie które podaje nazwę pliku.
Więc według ciebie post ewidentnie nie pomaga ? A może jest inny powód jak to proszę podaj jaki ?

Cytat(mike @ 26.02.2009, 09:08:49 ) *
I dlaczego on za to ostrzeżenia nie dostał?
Moderator pisze do użytkownika w formalnej sprawie (nie osobistej) a ten go olewa.

Za to że pomagam też powonieniem dostać ostrzeżenie ? A może od razu bana ?
mike
Cytat(kefirek @ 26.02.2009, 16:48:46 ) *
Za to że pomagam też powonieniem dostać ostrzeżenie ? A może od razu bana ?
Za ignorowanie moderatora. Czytać nie potrafisz?
kefirek
Cytat(mike @ 26.02.2009, 16:50:05 ) *
Za ignorowanie moderatora. Czytać nie potrafisz?

Nie potrafię mam 6 lat i dopiero zaczynam naukę czytania.
Dostałem widomość od ayeo z treścią jak mam pomagać na forum. Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty piszesz ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.