Cytat
Wezmę się za A, a później za B, a myślę też o C. IMHO jeżeli ktoś chce się użyć składni i nic ponad to to tak można się uczyć. Jakoś nie widzę żeby od tak "nauczę się Delphi, a później C#". Żeby "nauczyć" się programować w danym języku trzeba sporej ilości praktycznego kodowania - rozwiązywania problemów w danym języku. Od ponad 2 lat siedzę w Pythonie, a i tak daleko mi do znajomości wszystkich jego możliwości-zastosowań. Tak więc jak coś wybieracie to nie jest to projekt na miesiąc, czy rok, ale na dłużej.
Nie wiem co wy ludzie macie ale znam wiele osob co znaja PHP,SQL,JS i C++ lub kilku co kodzi w C++, Delphi jak i Bascom'ie i nie maja jakis wiekszych problemow o jakich wy mi tutaj opowiadacie,oczywiscie kazdy z nich ma jakis ulubiony jezyk ktory zaraz najlepiej zna z posrod innych ktore ma do wyboru ale nie zawsze stawia na ten ktory lepiej zna a na ten ktory sie nadaje do porzadanej aplikacji.
Zreszta tak jak mialem z PHP,SQl i troche Ajax'a to tak jak mowisz nauczyc sie skladie podstawowe liby etc to kilka dni jednak musialem sie wiele nakodzic zeby cos zrozumiec.
Cytat
A jeżeli chodzi co wybierać? Coś wieloplatformowego. C#, Delphi takie w gruncie nie są, C/C++ tylko i wyłącznie jeżeli naprawdę tego potrzebujesz bo do "prostych" aplikacji np. GUI to pisanie kodu trwa dłużej niż w językach skryptowych. Java - ogólnie dobry wybór, trzeba jeszcze wybrać zazwyczaj stosowną odmianę, specjalizację np. na aplikacje mobilne. Inne możliwości to np. Python, który jest również wszechstronny. Ale język należy wybrać do potrzeb, a nie ze względu na ładną nazwę.
Z tego co mi wiadomo do DElphi moze nie jest chodz mozna pisac pod Linux'a z pewnymi ograniczeniami.
Jednak C# owszem jest wieloplatformowe do pewnego stopnia dziala i na Win32,Linux jak i PDA wystarczy ze jest zainstalowany .Net z tego co wiem WIn32 od latki SP2 ma standartowo platforme .Net same PDA w sumie tez maja bo duzo programow jest napisane w C# a na Linux'a tez jest dostepny .Net jak narazie trzeba tylko poczekac az Tel. Komorkowe tez bede obslugiwaly .Net'a, a z java jest podobne jest mniej problemow ale bez VM tez nie ruszy

a wkoncu jest ona na rynku 10 lat wiecej niz C#.
Cytat
Uczenie się języka tylko dlatego, że w przyszłości może się przydać w pracy przypomina mi zachowanie studentów, którzy idą na informatykę(a nie mają o niej zielonego pojęcia) bo magister informatyki dobrze zarabia ;].
Aktualnie nie chodze do szkoly informatycznej a przewaznie Panowie Magistrzy to banda debili ktorzy maja tylko papierek a znaja zaledwie Pascala i maja jakis niedorebek z C/C++ po studiach.
A jak mialbym juz myslec o programowaniu jako moj aspekt zarabiana w mojej przyszlosci to bardziej Web bo latwiejszy i nie wymaga tyle wiedzy i do tego moj wujek ma firme z nim zwiazana.
Cytat
PS: oczywiście liźnięcie każdego języka aby sprawdzić co nam najbardziej odpowiada nie jest złe.
Nom wlasnie jak po kilku miesiacach stwierdze ze Delphi czy C# nie przydadza mi sie zawsze moge jedno z nich porzucic i ewentualnie nauczyc sie czegos innego nic na tym nie strace wrecz przeciwnie.
Zreszta u mnie to nie bedzie wygladalo jak wy sobie myslicie ze bede sie uczyl Delphi,C# i poduczal sie ciagle w PHP i na tym koniec oczywiscie albo Delphi albo C# bede uzywal do sporego uzytku to sie jeszzcze okaze ktory z tych 2 jednak drugi moge uzywac do "pracy" hobbistycznej jak do teraz mialo miejsce PHP.