Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dylemat w czym kodzic :P
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
marcio
Cytat(phpion @ 29.04.2009, 20:59:47 ) *
Hmmm, przecież dla programisty PHP składnia Javy jest dużo bardziej przystępna niż składnia C/C++/C# więc nie wiem czego się czepiasz. Zapoznaj się z tym http://www.javacamp.org/javavscsharp/index.html

Cytat(rzymek01 @ 29.04.2009, 21:13:48 ) *
mi składnia Javy bardzo przypomina c++ (no w końcu na czymś się wzorowali tongue.gif )

NOm wlasnie Java wywodzi sie tez z C++, znow C++ z C a samo php z C,Perl i po czesci Java(mowa o oop)

Jak dla mnie skladnia C przypomina o duzo duzo wiecej skladnie php niz Java chyba ze mova o OOP to co innego bo same nazwy uzywane w klasach toi fakt podobne sa do Javy jak i po czesci po C#, ja z OOP w php prawie w ogole nie korzystalem wiec czy skladnia Javy czy C# to bez roznicy bo i tak musze sie nauczyc.

@phpion dzieki za link wiele sie przydal i tak po czesci skladnia Javy jak i C# przypominaja PHp jesli mowa o OOP a znow C# troszeczke przypomina Delphi za pomoca przedefiniowania metod tak samo sie to robi tongue.gif.

Ogolnie jak narazie jeszcze poczytam pomysle ale fajnie by bylo jak byscie pomogli mi wybrac biggrin.gif

P.S chodz i o to ze C# uzywa wiele slow kluczowych z Delphi po czym rozumiem bardziej dzialanie.
Crozin
Jeżeli składnia języka będzie którymś z głównych wyborów języka - będzie to głupio podjęta decyzja.
Przede wszytkim wybierz język, który pozwoli Ci realizować Twoje założenia/cele.

Składnia jest kwestią przyzwyczajenia, a nie jej "fajności"/"pijackiej struktury"
W Javie masz z 40-50 słów kluczowych tylko... co z tego? w C# z tego co widzę jest koło 70 tylko ponownie? Co z tego? To że teraz czytając kod lepiej rozumiesz go w tym, a nie w innym wiele nie znaczy - ucząc się danego języka od podstaw i tak będzisz wszystko na nowo przerabiał i ewentualne luki w wiedzy szybko nadrobisz (szczególnie gdy chodzi o składnie języka).
Cytat
P.S chodz i o to ze C# uzywa wiele slow kluczowych z Delphi po czym rozumiem bardziej dzialanie.
Duża część języków współdzieli pewne elementy, bo nie każdy język ma składnie wymyślaną od nowa przecież.

Aha
Cytat
Tzn o co dokladnie chodzi bo te "...." wprowadzily mnie w "blad"
Chodziło mi o ten skrót Microsoftu: M$ - no przecież to już żałosne (zdecydowanie za mocne słowo, ale lepszego chwilowo wymyślić nie mogę) powoli się staje - nienawiść do microsoftu za to, że jest i to co osiągnął.
marcio
Cytat
Chodziło mi o ten skrót Microsoftu: M$ - no przecież to już żałosne (zdecydowanie za mocne słowo, ale lepszego chwilowo wymyślić nie mogę) powoli się staje - nienawiść do microsoftu za to, że jest i to co osiągnął.

Bo zadlugo sie pisze Microsoft tongue.gif to raz a 2 to za C# podziwiam M$ bo mi sie w H** podoba tongue.gif

Skladnia mnie do niczego nie sklania jednak jest to oczywiscie + dla danego jezyka przy wyborze.
phpion
Cytat(marcio @ 29.04.2009, 22:40:06 ) *
Bo zadlugo sie pisze Microsoft tongue.gif

Zawsze możesz użyć zdecydowanie lepszego skrótu, a mianowicie MS...
Jabol
Cytat(marcio @ 29.04.2009, 20:44:39 ) *
W ogole nie piszcze mi dlaczego nie zastanawiam sie nad Pythonem czy Rub bo juz kilka osob w tym watku mi chyba o nim wspomniala bo roznie dobrze ktos moze napisac zastanow sie nad Asm,SmallTalk czy Lisp tylko powiedzcie mi z waszych doswiadczen dlaczego polecacie Python zamiast C# albo Javy bo wiem ze moge poczytac na wikipedi lub gdzies indziej ale tam jest wszystko napisane ze strony obiektywnej.

Właśnie miałem pisać, powinieneś nauczyć się kilku języków bo każdy uczy innego aspektu programowania. Potem, bogatszy w te doświadczenia będzie lepszym programistą w jakimkolwiek języku.
Assemblera warto się nauczyć bo inaczej nigdy nie zrozumiesz jak działa komputer. Możesz się uczyć teorii ile wlezie - jak nie napiszesz kilku programów w assemblerze, po prostu tego nie zrozumiesz.
Lisp - piękny język - po prostu robi z Ciebie lepszego programiste. Ostatnio uczę programowania na uczelni i widzę to bardzo silnie, jak np. niektórzy ludzie nie odróżniają symbolu do przypisanej mu wartości, nie odróżniają oddziaływania operatora od zwracanej przez niego wartości - nie widzą, że operatory to też funkcje (a raczej makra - też nie umieliby odróżnić makra od funkcji). Już w ogóle nie wspominam o tak podstawowych pojęciach jak scope, rekurencja etc. A to wszystko poznajesz w Lispie jeszcze zanim napiszesz ciąg fibonacciego (no hello world to jednak piszesz jeszcze zanim to poznasz). Poza tym sam do dzisiaj pisząc coś często myślę o Lispie tworząc analogie które pomagają mi różne zagadnienia zrozumieć.
Także ASM aby zrozumieć komputer i LISP aby zrozumieć programowanie.
Python to też świetny język - jest w nim napisanych wiele programów - w połączeniu z C lub C++ świetny do robienia pluginów. Człowieku, skoro piszesz, że nie znasz tych języków to nie pierdziel o nich farmazonów jakiś.
mike
~marcio ile ten wątek trwa? Dwa tygodnie? A Ty nic nie robisz tylko myślisz.

Kombinujesz jakbyś podpisywał umowę z developerem na 30 lat. W sumie zachowujesz się jakby to była życiowa decyzja i nie będziesz jej mógł zmienić po miesiącu. Siądź i zacznij klepać a nie gdybasz co by to naklepać.
Poznaj różne języki. Zamykanie się na jeden kierunek w Twoim wieku to strzał w kolano. Wielu (ze mną włącznie) chciałoby mieć tyle czasu na myślenie więc nie trać czasu.
marcio
Cytat
Powód edycji: kwiateusz: przeklinaj po polsku jak już... pisze sie ch**

Skandal tongue.gif

Cytat
Człowieku, skoro piszesz, że nie znasz tych języków to nie pierdziel o nich farmazonów jakiś.

Nie pisze farmazonow tylko fakty ktore czytam w sieci.

Cytat
~marcio ile ten wątek trwa? Dwa tygodnie? A Ty nic nie robisz tylko myślisz.

Kombinujesz jakbyś podpisywał umowę z developerem na 30 lat. W sumie zachowujesz się jakby to była życiowa decyzja i nie będziesz jej mógł zmienić po miesiącu. Siądź i zacznij klepać a nie gdybasz co by to naklepać.
Poznaj różne języki. Zamykanie się na jeden kierunek w Twoim wieku to strzał w kolano. Wielu (ze mną włącznie) chciałoby mieć tyle czasu na myślenie więc nie trać czasu.

No bo ej sluchajcie ale jaki ma sens uczyc sie 5 jezykow i znac kazdy tylko po to zeby znac ja wole nauczyc sie 2 dobrze i tyle potem z czasem mozna uczyc sie tez innych ale juz mam "problemy" z tymi co sie ucze wiec nie ma sensu robic takiego czegos.

Klepac to bede klepal ale narazie daj mi czas na nauke chodz troche skladni,funkcji,uzywanie komponentow w DElphi po 4 dni nauki wiele oczekiwac nie mozna tongue.gif.

Narazie chce zaczac nauke 2 nastepnych jezykow na Delphi postawilem w 100% dylematem pozostaje C# vs Java dzis poszukam jakies pdf'y C# bo od javy juz mam poczytam tak na szybko i wybiore juz na 100% ale mysle ze wybor padnie na C#.

POtem oczywiscie jesli ktorys z jezykow mi sie nie spodona to tak jak mowicie mozna przestac nauke i przerzucic sie na inny ale nie ma sensu uczyc sie 4-5 na raz.
230005
4 - 5 naraz może nie i na pewno nie na początku, bo się łatwo można pogubić, ale np. 2 jak najbardziej. Przynajmniej ja zawsze uczę się kilku naraz z dwóch powodów - jednym szybko się znudzę, a tak mam zawsze jakąś odskocznię, a po drugie - często jeden język pozwala mi zrozumieć inny. Dzięki jako takiej znajomości C++, który był moim pierwszym językiem (i ulubionym, jak na razie), dość szybko przyswoiłem PHP i zrozumiałem, że obiektówki tego języka nie można nazwać tragiczną, jeśli zestawi się go z JavaScriptem (w sensie JS, po prostu jej nie ma tongue.gif). Teraz kiedy od czasu do czasu coś tam poduczę się z Javy widzę wady każdego z wymienionych przeze mnie języków, ale działa to także w odwrotną stronę - widzę minusy Javy. Każdy kolejny język sprawia, że jestem lepszy w innych.

A co do twoich lamentów nad składnią - Jezus Maria, o co ci chodzi?? biggrin.gif Jak pierwszy raz zaczynałeś programować, to te wszystkie literki i dziwne znaczki też były ci całkiem obce, a jednak teraz programujesz. Dlaczego składnia języka ma stanowić dla kogokolwiek jakikolwiek problem?
batman
Myślałem, że uda mi się obojętnie obok tego tematu, jednak nie mogę.
Chciałbym mieć tyle czasu na marudzenie czy wolę zjeść chleb z dżemem, czy też jajko na miękko.
Człowieku, zastanów się co chcesz robić, a nie w czym. Jeśli chcesz pisać gry, to nie będziesz się uczył Ruby.

Jeśli chcesz mojej rady, to postaw na .NET. Piszę w tym od wersji .NET 2.0 (wcześniej miałem kilka nieudanych podejść). Ostatnio miałem sporą przerwę, ale zebrałem się w sobie i zaczynam odświeżać wiedzę.
Zalety .NET:
1. Jedno IDE - nie musisz kombinować co wybrać. Nie mogę nie napisać, że jest to najlepsze IDE w jakim kiedykolwiek pisałem.
2. Nie ma czegoś takiego jak dwie duże biblioteki, które robią to samo, ale zostały napisane przez różne (konkurencyjne) grupy projektowe.
3. Poznając jeden język - C#, uzyskujesz możliwość tworzenia aplikacji desktopowych, www oraz RIA.
4. Jedna z najlepszych baz danych - MSSQL. Realna konkurencja dla Oracla.
5. Rozwój platformy jest zagwarantowany przez wsparcie jednej firmy.
6. .NET jest technologią nowoczesną, która czerpie z doświadczeń innych, przez co unika ich błędów.

Jak chcesz poznać minusy, to musisz sobie poinstalować i pokodzić kilka tygodni.
mike
~marcio a powiedz mi jakie Ty teraz kryteria oceny technologii przyjmujesz? Widzimisie?
Zacznij z czegoś korzystać to się dowiesz co, jest złe co dobre.

Opcja 1.
Dynamicznie badasz rynek. Sprawdzasz zasłyszane tematy. Piszesz sobie w każdym lekko więcej niż "Hello World". Poznajesz plusy i minusy by wreszcie się czymś zainteresować na dłużej.
Wynik 1:
Poznałeś różne punkty widzenia, masz spory horyzont. Znasz wiele opcji i jesteś dynamiczny w kwestii zmiany technologii na potrzeby zadania.

Opcja 2 (to, co Ty robisz)
Siedzisz i gdybasz. Kryteriów oceny nie przybywa a szum informacyjny rośnie. Siedzisz i myślisz jakby od pierdzenia w krzesło coś miało się stać.
Wynik 2 (to, co Cię czeka):
Za miesiąc wymyślisz. Czyli miesiąc straty czasu. A po kolejnym miesiącu i tak zaczniesz mieć ciągoty do poznania czegoś innego lub do nabrania choć perspektywy.
Miłego "myślenia" co by to wymyślić tongue.gif
marcio
@23005 zgadzam sie z toba a co do skladni moze mam jakies urojenie psychiczne albo widzimisie tongue.gif.

Ludzie ja nie wiem o co wam chodzi nie chodzi tutaj o gderanie,marudzenie,uczyc byle sie uczyc czy nie wiadomo co, poprostu po nauce PHP postanowilem postawic na C/C++ bo w necie ludzie pisali jakie one nie sa piekne co w nich nie mozna robic i C w ogole jest w cholere do PHP podobne nawet ze ma o wiele wiecej rzeczy struktury,wskazniki,zarzadzanie pamiecia etc...

Ale nie o to chodzi C jest super kodzil bym w nim gdyby nie to ze tam wszystko zatrudno i zadlugo sie robi poprostu teraz chce wybrac cos co naprawde mi sie przyda i z czego bede zadowolony nie ma sensu zmieniac jezyk co 1 miesiac dlatego wole poswiecic troche czasu na wybor i wybrac cos dobrze niz kodzis w kazdym po trochu miec zamet w glowie stracic 10x tyle czasu zeby potem zadecydowac.

Ogolnie biore sie za Delphi i C# i mam wszystko w 4 literach tongue.gif przekonaliscie mnie do C# wlasnie sciagam e-booki i trzeba jeszcze jakas dobra ksiazke zakupic i jechane z tym koksem biggrin.gif
plurr
gdybyś pisał obiektowo w php, to bys miał bliżej do javy niż C# tongue.gif Chociaż te języki są tak podobne, że bez problemu będziesz sie mogl przeniesc z jednego na drugi.
marcio
Cytat
gdybyś pisał obiektowo w php, to bys miał bliżej do javy niż C#

Pisalem ale pseudo OOP tongue.gif ogolnie wiem widzialem to nie problem.
rzymek01
@marcio,
chyba minąłeś się z przeznaczeniem, idź na filozofię aaevil.gif
nasty
Cytat
Ogolnie biore sie za Delphi i C# i mam wszystko w 4 literach

Jakąś ciężko mi jest sobie wyobrazić to. Musiałbyś być kobietą - tylko one mają na tyle podzielną uwagę tongue.gif
Chodzi mi o to, że nie da się uczyć w taki sposób, że siadasz i "no dobra, to teraz do szesnastej pokodzimy w Delphi, pół godziny przerwy i bierzemy się za C#". Bo po tych dwóch godzinach nauki jakiegoś z tych języków, informację które pochłoniesz, będą Ci się "kisić" w głowie i będziesz o tym (nawet podświadomie) myślał po tym jak zakończysz naukę, a myśleć o kilku rzeczach na raz to tylko kobiety potrafią, jak już mówiłem tongue.gif

A pozatym, ogrom wiedzy jaki musisz pochłonąć w każdym z tych języków i towarzyszących mu platform jest na tyle duży, że taki pomysł wydaję mi się, że jest tematem na dobrą książke fantasy, w szczególności C# - naprawde.

Rada: wybierz sobie jedeną platformę a konkretniej, dziedzinę w platformie i jej się ucz.
kwiateusz
ja własnie z nudów czytam o pythonie, ruby i c# i moge Ci zaświadczyć wiecej niż podstawy typu print, if itp nie zapamietasz smile.gif skup sie na 1 konkretnym jezyku bo inaczej to rownie dobrze mozesz sie nie uczyc w ogóle. tylko czas tracisz
batman
Cytat(kwiateusz @ 1.05.2009, 21:19:52 ) *
ja własnie z nudów czytam o pythonie, ruby i c# i moge Ci zaświadczyć wiecej niż podstawy typu print, if itp nie zapamietasz smile.gif

Dobrze powiedziane. Miałem dłuższą przerwę w .NET i pozapominałem sporo kruczków. Właśnie je odświeżam, ponieważ poznaję ASP.NET MVC oraz Silverlight.
marcio
DLatego tez postanowilem pokodzic w Delphi z 1-2 miechy i potem dopiero sie wziąć za C#.

Ogolnie do C# musze tylko jakas ksiazke sobie kupic a to dopiero w polowie czerwca jak bede w polsce.
m44
Chłopaki, nie wiem czym mam pić wino, wódę czy piwo. sciana.gif
nasty
hehe, z imprez wraca się spać a nie do kompa siadać biggrin.gif
230005
Cytat
Chodzi mi o to, że nie da się uczyć w taki sposób, że siadasz i "no dobra, to teraz do szesnastej pokodzimy w Delphi, pół godziny przerwy i bierzemy się za C#"

A bzdura. Wszystko zależy od człowieka i mi nigdy uczenie się kilku języków naraz nie sprawiało problemu, o czym z resztą wcześniej napisałem. Jak poczujesz że ci się coś miesza, to posłuchaj kolegów i skup się na jednym, ale próbując mojej metody dużo nie stracisz.
pejott
Temat z dupy, po pierwsze musisz wiedzieć co chcesz robić i dopiero wybrać narzędzie.
To tak jakbyś chciał budować wieżowce, ale nie wiedział czy zdecydować się na dźwig normalny czy taki z klocków.
Dla mnie uczenie się X języków jednocześnie jest bzdurą.
Czy nie lepiej skupić się na jednym i mieć jeszcze czas na życie ?
Sam za rok, dwa być może przesiądę się na coś lepszego niż PHP, celuje raczej w Jave.
Ale wtedy PHP będę traktował jako stare hobby i źródło zarobku.

Pozdrawiam.
marcio
Cytat
Temat z dupy, po pierwsze musisz wiedzieć co chcesz robić i dopiero wybrać narzędzie.

Twoj post w sumie tez z dupy nic nowego do tematu nie wnosi.

Najpierw piszesz:
Cytat
Dla mnie uczenie się X języków jednocześnie jest bzdurą.

A potem sam sobie zaprzeczasz.
Cytat
Sam za rok, dwa być może przesiądę się na coś lepszego niż PHP, celuje raczej w Jave.
Ale wtedy PHP będę traktował jako stare hobby i źródło zarobku.

Przy twoim toku myslenia to ucz sie PHP przez cale zycie i tak bedzie najlepiej.

Cytat
Czy nie lepiej skupić się na jednym i mieć jeszcze czas na życie ?

A kto powiedzial ze nie mam czasu??

A moze w ogole nie chce miec czasu.
mike
Cytat(marcio @ 4.05.2009, 21:12:36 ) *
A potem sam sobie zaprzeczasz.
Rozumiesz znacznie słowa jednocześnie?
~pejott uczy się PHP a później, jak skoczy, zacznie Javę.
marcio
Rozumiem sek w tym ze ja tez PHP znam dosyc by zaczac cos nowego wiec wziolem sie za Delphi jak go dosyc poznam wezme sie wtedy za C# wiec jednoczesnie uczyc sie nie bede.
Riklaunim
Wezmę się za A, a później za B, a myślę też o C. IMHO jeżeli ktoś chce się użyć składni i nic ponad to to tak można się uczyć. Jakoś nie widzę żeby od tak "nauczę się Delphi, a później C#". Żeby "nauczyć" się programować w danym języku trzeba sporej ilości praktycznego kodowania - rozwiązywania problemów w danym języku. Od ponad 2 lat siedzę w Pythonie, a i tak daleko mi do znajomości wszystkich jego możliwości-zastosowań. Tak więc jak coś wybieracie to nie jest to projekt na miesiąc, czy rok, ale na dłużej.

A jeżeli chodzi co wybierać? Coś wieloplatformowego. C#, Delphi takie w gruncie nie są, C/C++ tylko i wyłącznie jeżeli naprawdę tego potrzebujesz bo do "prostych" aplikacji np. GUI to pisanie kodu trwa dłużej niż w językach skryptowych. Java - ogólnie dobry wybór, trzeba jeszcze wybrać zazwyczaj stosowną odmianę, specjalizację np. na aplikacje mobilne. Inne możliwości to np. Python, który jest również wszechstronny. Ale język należy wybrać do potrzeb, a nie ze względu na ładną nazwę.
SHiP
Uczenie się języka tylko dlatego, że w przyszłości może się przydać w pracy przypomina mi zachowanie studentów, którzy idą na informatykę(a nie mają o niej zielonego pojęcia) bo magister informatyki dobrze zarabia ;].

Ja mam prostą filozofię. Po prostu koduję. Jeśli potrzebuję nowego narzędzia(bo w starym języku będzie to mozlona praca/nieoptymalny kod/nie da się napisać) to się go po prostu uczę. Aktualnie pracuję nad stronami internetowymi więc koduję swój framework w php i tak pozostanie przez długi czas. Jeśli postanowię napisać np. plugin do firefoxa aby obslugiwał mi moją stronę to wtedy zastanowię się jakie narzędzie jest mi potrzebne. Co z tego, że teraz zacznę sie uczyć jakiegoś języka jeśli za kilka lat gdy on będzie mi potrzebny dowiem się się, że przestano go rozwijać, zmieniła się składnia/biblioteki. Zresztą, jeśli nie będę w nim programował to sporo rzeczy i tak zapomnę...

PS: oczywiście liźnięcie każdego języka aby sprawdzić co nam najbardziej odpowiada nie jest złe.
marcio
Cytat
Wezmę się za A, a później za B, a myślę też o C. IMHO jeżeli ktoś chce się użyć składni i nic ponad to to tak można się uczyć. Jakoś nie widzę żeby od tak "nauczę się Delphi, a później C#". Żeby "nauczyć" się programować w danym języku trzeba sporej ilości praktycznego kodowania - rozwiązywania problemów w danym języku. Od ponad 2 lat siedzę w Pythonie, a i tak daleko mi do znajomości wszystkich jego możliwości-zastosowań. Tak więc jak coś wybieracie to nie jest to projekt na miesiąc, czy rok, ale na dłużej.

Nie wiem co wy ludzie macie ale znam wiele osob co znaja PHP,SQL,JS i C++ lub kilku co kodzi w C++, Delphi jak i Bascom'ie i nie maja jakis wiekszych problemow o jakich wy mi tutaj opowiadacie,oczywiscie kazdy z nich ma jakis ulubiony jezyk ktory zaraz najlepiej zna z posrod innych ktore ma do wyboru ale nie zawsze stawia na ten ktory lepiej zna a na ten ktory sie nadaje do porzadanej aplikacji.

Zreszta tak jak mialem z PHP,SQl i troche Ajax'a to tak jak mowisz nauczyc sie skladie podstawowe liby etc to kilka dni jednak musialem sie wiele nakodzic zeby cos zrozumiec.

Cytat
A jeżeli chodzi co wybierać? Coś wieloplatformowego. C#, Delphi takie w gruncie nie są, C/C++ tylko i wyłącznie jeżeli naprawdę tego potrzebujesz bo do "prostych" aplikacji np. GUI to pisanie kodu trwa dłużej niż w językach skryptowych. Java - ogólnie dobry wybór, trzeba jeszcze wybrać zazwyczaj stosowną odmianę, specjalizację np. na aplikacje mobilne. Inne możliwości to np. Python, który jest również wszechstronny. Ale język należy wybrać do potrzeb, a nie ze względu na ładną nazwę.

Z tego co mi wiadomo do DElphi moze nie jest chodz mozna pisac pod Linux'a z pewnymi ograniczeniami.

Jednak C# owszem jest wieloplatformowe do pewnego stopnia dziala i na Win32,Linux jak i PDA wystarczy ze jest zainstalowany .Net z tego co wiem WIn32 od latki SP2 ma standartowo platforme .Net same PDA w sumie tez maja bo duzo programow jest napisane w C# a na Linux'a tez jest dostepny .Net jak narazie trzeba tylko poczekac az Tel. Komorkowe tez bede obslugiwaly .Net'a, a z java jest podobne jest mniej problemow ale bez VM tez nie ruszy tongue.gif a wkoncu jest ona na rynku 10 lat wiecej niz C#.

Cytat
Uczenie się języka tylko dlatego, że w przyszłości może się przydać w pracy przypomina mi zachowanie studentów, którzy idą na informatykę(a nie mają o niej zielonego pojęcia) bo magister informatyki dobrze zarabia ;].

Aktualnie nie chodze do szkoly informatycznej a przewaznie Panowie Magistrzy to banda debili ktorzy maja tylko papierek a znaja zaledwie Pascala i maja jakis niedorebek z C/C++ po studiach.

A jak mialbym juz myslec o programowaniu jako moj aspekt zarabiana w mojej przyszlosci to bardziej Web bo latwiejszy i nie wymaga tyle wiedzy i do tego moj wujek ma firme z nim zwiazana.

Cytat
PS: oczywiście liźnięcie każdego języka aby sprawdzić co nam najbardziej odpowiada nie jest złe.

Nom wlasnie jak po kilku miesiacach stwierdze ze Delphi czy C# nie przydadza mi sie zawsze moge jedno z nich porzucic i ewentualnie nauczyc sie czegos innego nic na tym nie strace wrecz przeciwnie.

Zreszta u mnie to nie bedzie wygladalo jak wy sobie myslicie ze bede sie uczyl Delphi,C# i poduczal sie ciagle w PHP i na tym koniec oczywiscie albo Delphi albo C# bede uzywal do sporego uzytku to sie jeszzcze okaze ktory z tych 2 jednak drugi moge uzywac do "pracy" hobbistycznej jak do teraz mialo miejsce PHP.
Jabol
Cytat(SHiP @ 4.05.2009, 23:23:00 ) *

A znasz wielu inżynierów budowlanych którzy idąc na studia umieją budować domy? No więc chciałem przez to powiedzieć, powód jak każdy inny.

Cytat(marcio @ 5.05.2009, 00:56:21 ) *
Jednak C# owszem jest wieloplatformowe do pewnego stopnia dziala i na Win32,Linux jak i PDA wystarczy ze jest zainstalowany .Net z tego co wiem WIn32 od latki SP2 ma standartowo platforme .Net same PDA w sumie tez maja bo duzo programow jest napisane w C# a na Linux'a tez jest dostepny .Net jak narazie trzeba tylko poczekac az Tel. Komorkowe tez bede obslugiwaly .Net'a, a z java jest podobne jest mniej problemow ale bez VM tez nie ruszy tongue.gif a wkoncu jest ona na rynku 10 lat wiecej niz C#.
Aktualnie nie chodze do szkoly informatycznej a przewaznie Panowie Magistrzy to banda debili ktorzy maja tylko papierek a znaja zaledwie Pascala i maja jakis niedorebek z C/C++ po studiach.

Człowieku, nie wiedziałem co myśleć o tym temacie i o Twoich wywodach, ale teraz już wiem. Boże, ale farmazony. Magister informatyki to tylko papierek. Buahahaha! Java jest słaba bo inżynierowie przez 10 lat nie wymyślili jak uruchamiać programy bez VM? Jestem ciekaw jak byś sobie poradził na niektórych z przedmiotów na uniwersytecie, pewnie z palcem w ... byś wszystko zdał. No i co do Javy, to rzeczewiście, nie jest to podstawową ideą oraz podstawą istnienia Javy, że kod wykonuje się w VM a nie natywnie.
SHiP
Cytat(Jabol @ 5.05.2009, 05:49:32 ) *
A znasz wielu inżynierów budowlanych którzy idąc na studia umieją budować domy? No więc chciałem przez to powiedzieć, powód jak każdy inny.

Bardziej chodziło mi o porównanie stosunku do informatyki a nie wiedze. Jeśli ktoś lubi programować to jeśli pójdzie na studia da rade i będzie dobry w swoim fachu. Jeśli ktoś nie lubi a pójdzie tylko dlatego, że się później dobrze zarabia to imho zostanie co najwyżej "klepaczem kodu". Z budowlanką jest tak samo. Na pewno są ludzie, którzy projektuja przed studiami bo po prostu to kochają(i oni będą genialnymi inżynierami)...

ps: porównywanie informatyki do innych dziedzin jest moim zdaniem bez sensu. Programowanie to zbyt specyficzne zajęcie...
mike
Cytat(SHiP @ 5.05.2009, 09:28:56 ) *
ps: porównywanie informatyki do innych dziedzin jest moim zdaniem bez sensu. Programowanie to zbyt specyficzne zajęcie...
No weź bo się zsikam ze śmiechu tongue.gif
Każde zajęcie jest specyficzne, nie twórz z informatyków żadnej elitarnej kasty. Tak samo specyficzne jest bycie sekretarką czy prawnikiem.
pejott
Nie chce mi się rozpisywać, bo to co mówisz, ~marcio, to jakiś bełkot.
Hehe, to czy umiesz PHP dość dobrze, można by poddać w wątpliwość. tongue.gif
I właśnie z tego powodu masz problem.
Wydaje Ci się, że znasz już bardzo dobrze PHP, więc to żaden problem poznać następny język.
Gdybyś osiągnął jakiś porządny poziom, to byś wiedział ile czasu i pracy wymaga dojście do niego i bycie na bierząco.
Masz więc wybór, albo jesteś bardzo dobry w czymś, albo średni we wszystkim.
mike
Cytat(pejott @ 5.05.2009, 09:33:21 ) *
Masz więc wybór, albo jesteś bardzo dobry w czymś, albo średni we wszystkim.
Co za różnica skoro wujek ma firmę tongue.gif
pejott
No tak, czyli temat do zamknięcia, wujek ratuje sytuacje.

Zastanów się czy chcesz programować, bo wiąże się to z rozwiązywaniem napotkanych problemów.
Jeśli sobie nie radzisz z wyborem języka to co będzie jak już wybierzesz i zaczniesz coś pisać.

Zresztą trochę ciężko Ci pomóc bo masz problem z przekazem swojego dziwnego problemu. tongue.gif

Cytat
Teraz chcialbym poszerzyc moja wiedza nie uczac sie 2-3 jezykow naraz albo miec zapal na 2-3 tygodnie bo najlepiej chcialbym wiedziec wszystko ale tak nie mozna dlatego postanowilem nauczyc sie teraz nastepny jezyk ale konkretnie.

Zainwestuj w interpunkcje.

Pozdrawiam i bez urazy.
rzymek01
zwracam się do pro tongue.gif

czy jako programista trzeba umieć teorię grafów (drzewa, kopce), hashowania itp. czy to po prostu korzystacie z mniej lub bardziej gotowych algorytmów/bibliotek typu STL, a znajomość tych zagadnień uważacie za wynajdywanie koła od nowa?

Pozdrawiam
dr_bonzo
Znac trzeba - chociazby ogolnie, na tyle zeby wiedziec do czego to sie przydaje - bo potem masz problem i dzieki wiedzy 100 gotowych rozwiazan w glowie i szybko wybierzez z 5 ktore moga sie przydac, po glebszej analizie znasz juz rozwiazanie.

A jak czegos konkretnie potrzebujesz to najwyzej sobie doczytasz.

Np. potrzebowalem budowac w php dynamicznie rozbudowane warunki WHERE do zapytan SQL z AND, OR itd.
no i tu sie przydalo zastosowanie drzewa (a wlasciwie wzorca Composite) - znalem je wczesniej, i umialem szybko dopasowac do mojego problemu, niz kombinowac z wymyslaniem ich od nowa.
Jabol
@rzymek01: Tego się nie piszę od nowa, ale powinieneś się orientować jak wygląda implementacja. Jakiej klasy są algorytmy użyte w tych problemach itp. No i oczywiście jak jeden czy drugi na studiach zaimplementujesz to też nie zaszkodzi. Założe się, że 90% "programistów PHP" nie wie jak są zbudowane tablice asoscjacyjne i że właściwie są wydajeniejsze od list oraz czasami nawet tablic (szczególnie, jeżeli nasz problem zawiera szukanie). Poza tym jaka jest podstawowa różnica pomiędzy tablicą a listą? No a bez tego ani rusz w poważnym programowaniu.
Dlatego - tak, trzeba znać te algorytmy.
rzymek01
dzięki, dokładnie o to mi chodziło smile.gif

generalnie wiem co z czym się gryzie, ale jak przychodzą Potyczki Algorytmiczne to jest kicha, bo same brutki płodzę biggrin.gif

marcio,
zamiast się zastanawiać, to już przez ten czas powinnieś jakiś programik slepać i nam tu pokazać czarodziej.gif
marcio
Mialem zrobic prosty kalkulator z API w Delphi juz 2 dni temu jednak mam troche problemow w rodzinie i aktualnie nic nie robie ale mysle ze na dniach zrobie tongue.gif
mike
Cytat(marcio @ 5.05.2009, 14:42:29 ) *
Mialem zrobic prosty kalkulator z API (...) mysle ze na dniach zrobie tongue.gif
To już wiemy, że zamiast robić tylko myślisz tongue.gif A jakieś wyniki tongue.gif
marcio
Cytat
mam troche problemow w rodzinie

!
Spawnm
ale na forum to masz czas siedzieć winksmiley.jpg
mike
Cytat(marcio @ 5.05.2009, 16:04:03 ) *
!
Wątek założyłeś dwa tygodnie temu. Prosty kalulator to robota na jeden wieczór.
No ale Ty wolisz siedzieć i myśleć. Życzę szczęścia w programowaniu. Podpowiem, to taka czynność, którą zajmują się programiści a nie myśliwi. Ty masz zadatki na takiego gajowego właśnie tongue.gif
dr_bonzo
Dobra dajcie mu spokoj.
Kazdy uwaza o temacie co chce.

@rzymek01:
"Potyczki Algorytmiczne" - to zapewne wyzsza szkola jazdy, w codziennym programowaniu sie zadko z nimi spotykasz, chyba ze piszesz aplikacje optymalizujaca trasy kurierow (problem komiwojazera) - ale to w wiekszosci masz gotowe algorymy - wystarczy poczytac, dokombinowac cos jeszcze itd.
marcio
Myslalem ze watek moglby sie przydac tez innym ale widze ze zrobil sie maly OT.

Na forum siedze chwilami czas na napisanie posta to max 5min nauka Delphi juz kodzenie w nim to trzeba poswiecic przynajmniej 2h bez zadnych przerw niestety zadko kiedy mam tyle czasu dla siebie a jak juz mam to w nocy a po 22.00 az tak fajnie sie nie kodzi wiem z moich doswiadczen.

Cytat
Życzę szczęścia w programowaniu.

Dziekuje i nawzajem.
SHiP
Ja zaofftopuje bo to ważne smile.gif. Pracując przy komputerze co godzinę powinno robić się kilka minut przerwy i ćwiczenia dla oczu.
plurr
Cytat(Jabol @ 5.05.2009, 12:19:00 ) *
Założe się, że 90% "programistów PHP" nie wie jak są zbudowane tablice asoscjacyjne i że właściwie są wydajeniejsze od list oraz czasami nawet tablic (szczególnie, jeżeli nasz problem zawiera szukanie). Poza tym jaka jest podstawowa różnica pomiędzy tablicą a listą? No a bez tego ani rusz w poważnym programowaniu.
Dlatego - tak, trzeba znać te algorytmy.

PHP'owcy w większości sprowadzają te wszystkie pojęcia do "tablic", z drugiej strony nie trzeba zaraz znać asemblera żeby programować zawodowo np w Javie.
phpion
@mike:
Czy kolega ~marcio to jakiś Twój pracownik? Jeżeli chce przez 2 tygodnie rozwodzić się na temat w czym kodzić to jego sprawa. Nie bardzo rozumiem dlaczego się tym tak irytujesz. Jak już napisał ~dr_bonzo: daj chłopakowi spokój smile.gif to taki mój mały apel.

A do tematu: ja w minionym tygodniu odnotowałem podejście do .NET a konkretnie do C#. Powiem Ci (@marcio), że mi kompletnie to nie leży. Chociażby taka pierda jak odwoływanie się do składowych poprzez bezpośrednie obiekt.Text. Zdecydowanie wolę obiekt.getText(). Jest jeszcze kilka innych szczegółów (np. dla mnie dokumentacja C# jest mniej czytelna od dokumentacji Javy, ponadto nie podoba mi się styl pisania komentarzy w C# - bardziej odpowiada mi konwencja z JavaDoc) z racji których porzuciłem myśli o nauce .NET na rzecz kontynuowania Javy.
mike
Cytat(phpion @ 5.05.2009, 20:48:38 ) *
@mike:
Czy kolega ~marcio to jakiś Twój pracownik? Jeżeli chce przez 2 tygodnie rozwodzić się na temat w czym kodzić to jego sprawa. Nie bardzo rozumiem dlaczego się tym tak irytujesz. Jak już napisał ~dr_bonzo: daj chłopakowi spokój smile.gif to taki mój mały apel.
Jeżeli ~marcio decyduje się na upublicznienie swoich przemyśleń i prosi o ich ocenę, pomoc i sugestie to nie widzę najmniejszego powodu żebym wstrzymywał się z uzewnętrznieniem swoich myśli, jeśli mam ochotę je wyrazić.
Jeżeli wątek nagle ma się stać prywatny to sugeruję zamknięcie. Jeżeli nie to będę się w nim wypowiadał w dowolnym, mi pasującym, tonie.
SHiP
Wracając do tematu. Ja bym polecał podobnie jak phppion podążyć w stronę Javy. Język jest dobrze skonstruowany. Ma przyjemne IDE, dobrą dokumentację i całkiem sporą społeczność. Ponadto jest w pełni obiektowy a php sporo z niego czerpie więc nie będziesz miał problemu z przesiadką.

@mike: ja tez to odczułem winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.