Problem polega na tym ze w te wakacje ide na praktyki do firmy wujka jak narazie nie wiem co bede tam dokladnie robic tzn w czym kodzic o ile w ogole dadza mi kodzic ale mam zamiar do niego zadzwonic i sie zapytac.
Sek w tym ze w koncu chce wybrac dobre,latwe i szybkie narzedzie do kodzenia do tej pory ostro zajmowalem sie tematyka zwiazana z Web kodze cos tam w Php+Sql no i oczywiscie Html

Teraz chcialbym poszerzyc moja wiedza nie uczac sie 2-3 jezykow naraz albo miec zapal na 2-3 tygodnie bo najlepiej chcialbym wiedziec wszystko ale tak nie mozna dlatego postanowilem nauczyc sie teraz nastepny jezyk ale konkretnie.
Wybor stoi pomiedzy C++ lub Delphi inne raczej nie wchodza w rachube chyba ze przydadza sie do moich "potrzeb".
Co wymagam od jezyka!
-Dobra dokumentacja ksiazki mam ale bez dokumentacji sie nie obejdzie
-Dobrego wsparcia na forach.
-Dobrego wsparcia ze strony producentow tzn kompilatory i takie tam no wiecie o co chodzi

-Latwosc i szybkosc w kodzeniu.
-Duzo libow
-Fajne kompilatory
W Delphi przeraza mnie skladnia moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do skladni jezykow "php-owych", ale czytam i czytalem ze jest wiele komponentow ktore duzo rzeczy robia za nas, sa liby dla programowania sieciowego,bazy danych,kodzenie gier,api i wiele innych do tego teraz weszla tez platforma .Net dla Delphi co pozwala tworzyc WWW i wiele kontrolek ActiveX.
W C++ przeraza mnie "wielkosc" jezyka ilosc jego libow i w ogole.
Samo programowanie nie wyglada w nim trdune oczywiscie nic duzego w nim nie kodzilem aczykolwiek jak pisalem to bardziej w C.
W C++ mozna robic praktycznie wszystko jak i zreszta w Delphi.
Jak narazie nie wiem co dokladnie chce robic w tych jezykach napewno pisac programy z api pod Winde, np wiem ze w C++ nie ma problemow z pisaniem ich tez pod *unix bo mamy Qt lub WxWidgets a jak to jest z Delphi?
Potem bazy danych fajna sprawa i znam kilku ludzi co sie tym zajmuja i niezla kase idzie trzepac

Sam wybor moze sie tylko zmienic jesli okarze sie ze Firma mojego wujka kodzi zupelnie w czyms innym co przypuszczam moze byc Java.
Mam nadzieje ze wypowiedza sie tu doswiadczeni koderzy nie tacy co czytaja w necie tak jak ja ale co kodzili,kodza w tych jezykach jakies zalety czy wady, ja znawca nie jestem ale chetnie bym wysluchal.
Pozdro