Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dylemat w czym kodzic :P
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
marcio
Witam wiem tematow bylo wiele ale tym razem musze podjac decyzje w 100% nie raz podchodzilem do C/C++ kiedys nawet czytalem o Pascalu bo podobala mi sie skladnia tongue.gif z 2 lata temu.

Problem polega na tym ze w te wakacje ide na praktyki do firmy wujka jak narazie nie wiem co bede tam dokladnie robic tzn w czym kodzic o ile w ogole dadza mi kodzic ale mam zamiar do niego zadzwonic i sie zapytac.

Sek w tym ze w koncu chce wybrac dobre,latwe i szybkie narzedzie do kodzenia do tej pory ostro zajmowalem sie tematyka zwiazana z Web kodze cos tam w Php+Sql no i oczywiscie Html tongue.gif do tego jak jest potrzeba to i Jakies Fw Ajax'a lizne ale to tak dla hobby.
Teraz chcialbym poszerzyc moja wiedza nie uczac sie 2-3 jezykow naraz albo miec zapal na 2-3 tygodnie bo najlepiej chcialbym wiedziec wszystko ale tak nie mozna dlatego postanowilem nauczyc sie teraz nastepny jezyk ale konkretnie.

Wybor stoi pomiedzy C++ lub Delphi inne raczej nie wchodza w rachube chyba ze przydadza sie do moich "potrzeb".

Co wymagam od jezyka!
-Dobra dokumentacja ksiazki mam ale bez dokumentacji sie nie obejdzie
-Dobrego wsparcia na forach.
-Dobrego wsparcia ze strony producentow tzn kompilatory i takie tam no wiecie o co chodzi tongue.gif
-Latwosc i szybkosc w kodzeniu.
-Duzo libow
-Fajne kompilatory

W Delphi przeraza mnie skladnia moze dlatego ze jestem przyzwyczajony do skladni jezykow "php-owych", ale czytam i czytalem ze jest wiele komponentow ktore duzo rzeczy robia za nas, sa liby dla programowania sieciowego,bazy danych,kodzenie gier,api i wiele innych do tego teraz weszla tez platforma .Net dla Delphi co pozwala tworzyc WWW i wiele kontrolek ActiveX.

W C++ przeraza mnie "wielkosc" jezyka ilosc jego libow i w ogole.
Samo programowanie nie wyglada w nim trdune oczywiscie nic duzego w nim nie kodzilem aczykolwiek jak pisalem to bardziej w C.
W C++ mozna robic praktycznie wszystko jak i zreszta w Delphi.

Jak narazie nie wiem co dokladnie chce robic w tych jezykach napewno pisac programy z api pod Winde, np wiem ze w C++ nie ma problemow z pisaniem ich tez pod *unix bo mamy Qt lub WxWidgets a jak to jest z Delphi?
Potem bazy danych fajna sprawa i znam kilku ludzi co sie tym zajmuja i niezla kase idzie trzepac tongue.gif widzialem nawet niezle zarzadzanie bazy danych Mysql za pomoca Pascala i nawet fajnie wygladalo a wiem ze Delphi ma dobre wsparcie.

Sam wybor moze sie tylko zmienic jesli okarze sie ze Firma mojego wujka kodzi zupelnie w czyms innym co przypuszczam moze byc Java.

Mam nadzieje ze wypowiedza sie tu doswiadczeni koderzy nie tacy co czytaja w necie tak jak ja ale co kodzili,kodza w tych jezykach jakies zalety czy wady, ja znawca nie jestem ale chetnie bym wysluchal.

Pozdro smile.gif
.radex
Delphi? No niezbyt. Mało co poważnego jest napisane w tym języku. Mogą też być problemy z bibliotekami.

Jak na moje to C++, bo C ma mimo wszystko ograniczone możliwości i po ogarnięciu C++ będzie chyba Ci w nim wygodniej.

No ale zawsze jest Java tongue.gif
Watt
Mocno, zawęziłeś - podobno teraz JAVA to będzie to co przyszły programmer lubi najbardziej tongue.gif
vokiel
Poza Javą zapomniałeś też o C#
U Ciebie widzę także brak zdecydowania odnośnie kierunku, bo "kodzić" możesz strony jak i zwykły soft. Najpierw wybierz dziedzine działania, potem będzie już łatwiej z językiem.

btw. Odpuść sobie Delphi, pascala winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Kocurro
Najpierw naucz się dobrze jednego języka - gdy już to zrobisz to poznanie drugiego zajmie Ci tydzień (albo mniej), max. miesiąc (nie mówię o pełnym poznaniu bibliotek i frameworków).

Jeśli się nie nauczysz porządnie jednego to będziesz tracił czas na naukę dwóch lub więcej języków a po roku zorientujesz się, że tak naprawdę żadnego nie umiesz.

@.radex - otóż jest wiele ciekawych nawet dużych aplikacji napisanych w Delphi.

Delphi jako takiego pod Linuxa nie ma ale jest Lazarus (nie wiem na jakim poziomie stoi teraz).

Jak pójdziesz do pracy to się szybko nauczysz winksmiley.jpg jak Cię przycisną to wyjścia nie będziesz miał żadnego tongue.gif
netvalue
Java jest najbardziej rozwojowym językiem obecnie.
Kocurro
Już nie biggrin.gif Oracle wykupił Sun'a więc Java spowolni smile.gif
marcio
Cytat
Delphi? No niezbyt. Mało co poważnego jest napisane w tym języku. Mogą też być problemy z bibliotekami.

Oj zdziwilbys sie zreszta Kocurro ci to potwierdzi nie raz widzialem rozne programy zrobione przez moich kolegow jak nie, np:botydo gier,wirusy,zarzadzanie bazami na plikach *.txt jak i Mysql,Zarzadzanie grafika.

Wiem skad masz taka opinie o Delphi na poczatku jak Delphi sie rozpowszechnialo tez mialem o nim opinie bo jeszcze IDE nie bylo wporzadku bylo brzydkie jak i malo funkcjonalne i samo delphi uzywali przewaznie poczatkujacy koderzy z racji ze jezyk przybyl po Pascal'u i przewaznie pisali w nim Wirusy co nie wielu osoba sie spodobalo ale jednak prostota i szybkosc kodzenia w nim jest znaczna w porownaniu do C++ mysle ze napisanie jakiegokolwiek programu w Api W C++ zajmie wiecej kodu i czasu niz w Delphi oczywiscie moge sie mylic.

Zreszta wszyscy maja zla opinie o Delphi jesli w nim nie kodzili a duzo osob nie znajac Jave ja zachwala.

Cytat
Jak na moje to C++, bo C ma mimo wszystko ograniczone możliwości i po ogarnięciu C++ będzie chyba Ci w nim wygodniej.

Co do C to wiem tak tylko zaznaczylem bo znajac 1 mozna nauczyc sie tez i 2.

Cytat
Mocno, zawęziłeś - podobno teraz JAVA to będzie to co przyszły programmer lubi najbardziej

Tzn w czym zawezilem??
Dla mnie nie bedzie jest duzo innych jezykow ktore sie rozwijaja i wiele innych zostanie stworzonych popatrz na sam D czy chodzby C# ktore weszlo po Javie(o ile sie nie myle).

Cytat
Poza Javą zapomniałeś też o C#
ů
NIe martw sie nie zapomnialem ale nie bralem go pod uwage dlatego jest tylko C/C++/Delphi/Java chyba ze firma wujka w czyms innym kodzi, a jak nie kodzi wcale to wtedy wybor nalezy do tych wyzej watpie zebym sie zdecydowal na C#.

Cytat
U Ciebie widzę także brak zdecydowania odnośnie kierunku, bo "kodzić" możesz strony jak i zwykły soft. Najpierw wybierz dziedzine działania, potem będzie już łatwiej z językiem.

Czytales dokladnie mojego posta, chyba nie??
Pisze w nim ze "kodze" strony czas na kodzenie softu z C/C++ mialem stycznosc i to nawet dluga i nie tylko w teorii ale tez w praktyce.

Co do scislego kierunku gry,prog. sieciowe etc... to nie wiem szukam rozwiazania jak najbardzie universalnego chodz teraz powoli mozna pisac wszystko ze wszystkim tylko ze jeden jezyk sie nadaje bardziej do 1 rzeczy w przeciwienstwie do innego.

Cytat
btw. Odpuść sobie Delphi, pascala

SKad takie stwierdzenie, ah juz wiem dokladnie problem ktory opisalem w 1 cz. posta lub zwollenik C++ a moze Javy, pomoz mi wybrac nie tylko dlatego ze ty lubisz lub kodzisz w danym jezyku lecz ten ktory bedzie dobry dla mnie.

Cytat
Najpierw naucz się dobrze jednego języka - gdy już to zrobisz to poznanie drugiego zajmie Ci tydzień (albo mniej), max. miesiąc (nie mówię o pełnym poznaniu bibliotek i frameworków).

Jeśli się nie nauczysz porządnie jednego to będziesz tracił czas na naukę dwóch lub więcej języków a po roku zorientujesz się, że tak naprawdę żadnego nie umiesz.

Php znam i to na dobrym poziomie moze i nie znam jego Fw ani Idei OOP ale nie mialem nigdy potrzeby sie z nimi zapoznawac a samo OOP moge wyniesc z innych jezykow.

Wiem wiem ze jak w pracy to w pracy dlatego mam nadzieje ze beda kodzic w czyms co i ja bede umial ulatwi mi to prace moze bedzie kilka grup koderow.

Ehh wiem Java i Java z nia jest jak kiedys z C++ tongue.gif

P.S fajnie by bylo jakby ktos podal motywajce dlaczego Np. Delphi nie a Java tak a nie ze wszyscy mowia Delphi jest do dupy nie ucz sie go a Java to miodzio.
osl
C/C++ - właściwie język do wszystkiego. Stosunkowo niełatwy ze względu na wskaźniki itp. Ale jak już się to podłapie to hulaj dusza winksmiley.jpg
Java - przyjemna, dużo wsparcia, największa zaleta to praktycznie wszelka obiektowość + działa na JVM -> wieloplatformowość.
C# - w sumie tak jak z Javą.
Delphi - pierwsze aplikacje okienkowe w niej pisałem winksmiley.jpg można w tym zrobić nadspodziewanie dużo, jednak zawsze zostanie dla mnie jakby "uproszczoną" wersją programowania (nie pytajcie dlaczego, prawdopodobnie uraz psychiczny;) )

Ja dorzuciłbym jeszcze język skryptowy - python. możliwości ma przeogromne, działa chyba na wszystkich popularnych platformach, wliczając w to nokiową S60.
Do tego obiektowość, łatwość w nauczeniu się, uniwersalność - to sprawia, że dla mnie jest językiem nr. 1

Jednak z kompilowanych wybrałbym Jave ze względu na wieloplatformowość, ewentualnie C++ jeśli chodzi o programowanie niższego poziomu.
marcio
Cytat
Stosunkowo niełatwy ze względu na wskaźniki

Kiedys napisalem o tym nawet art po wielkich trudach zrozumialem je tongue.gif przynajmniej mam taka nadzieje.

A wlasnie jak to jest C# czy tez np mozna robic progsy na tel. komorkowe?

Cytat
Delphi - pierwsze aplikacje okienkowe w niej pisałem winksmiley.jpg można w tym zrobić nadspodziewanie dużo, jednak zawsze zostanie dla mnie jakby "uproszczoną" wersją programowania (nie pytajcie dlaczego, prawdopodobnie uraz psychiczny;) )

Nie pisalem nigdy nic w Delphi ale od zawsze mysle o nim to co ty moze to dlatego ze jest duzo gotowych komponentow co robia duzo rzeczy za nas a nie ma w nich ingerencji.?!?!?

Wiem o Pythonie duzo slyszlalem mam 2-3 kumpli co sie go uczyli i po niedlugim czasie pisali takie progsy ze ja po kilku miesiecznej naucze C/C++ nie molgbym nawet pomyslec, jednak jezyk ten ma przeokropna skladnie jak dla mnie i nie bralem go nigdy pod uwaga jako jezyk dla mnie nie wiem dlaczego wedlug mnie jeszcze on sie musi troche rozwinac(w sensie ze malo osob go uzywa wedlug mnie jest male wsparcie w Pl) bo mozliwosci ma duzo ma nawet sporo Api z tego co pamietam ma nawet C++-plusowe WxWidgets i Qt ktore sie wieloplatformowe tongue.gif.

Sam juz nie wiem ciagnie mnie do Delphi zeby sprubowac i w ogole.

Ogolnie moge rozwarzyc tez nauke C# lub Java ale Ostateczne moga byc Java,C#,C++ i Delphi nic pozatym wiem ze w Javvie pisze duzo osob jest wsparcie w C# dopiero zaczyna sie rozwijac od niedawna na polskich forach zreszta jak i python.
blooregard
Kod
Delphi jako takiego pod Linuxa nie ma

A o Kylix Kolega słyszał ?
Co prawda projekt już dawno nie jest rozwijany i stary, dobry dział rozwoju IDE Borlanda też już nie istnieje (jako Borland) , ale kiedyś miałem Kylix'a 3 - to połączenie Borland C++ Builder i Borland Delphi dla Windows w jednym IDE.

A wracając do tematu: ja postawiłem na C/C++ (między innymi ze względu na Linuksa, na którym pracuję, uczę się i bawię smile.gif ) i popieram teorię, że każdy powinien wybrać narzędzie, jakie mu najbardziej odpowiada, chyba, że sytuacja zawodowa zmusza go do poznania innego języka (np. Javy czy C#).

No i racją jest, że znając dobrze jeden język, łatwo uczyć sie kolejnych. Pozostaje kwestia bibliotek, ale to już wychodzi w praniu, w miarę potrzeb poznaje się ich coraz więcej i nabiera wprawy w posługiwaniu nimi, potem, na wyższym poziomie wtajemniczenia, można już "wybierać" bibioteki w zależności od oczekiwań, które mają spełnić (ale tu już potrzebna jest duża wiedza praktyczna na temat kodowania w danym języku, by taką selekcję sobie przeprowadzać).

Warto zajrzeć tu: http://www.tiobe.com/index.php/content/pap...tpci/index.html, gdzie wyraźnie widać, że od kilku lat prym wiodą C/C++ oraz Java i raczej w ciągu przewidywalnej przyszłości nic się w tym względzie nie zmieni.
Spawnm
jak znasz php to ucz się c++ , podobne, szybko wchodzi w głowę smile.gif

a dalphi jest jakieś takie dziwne ... chwile się w nim bawiłem i strasznie mi się nie podoba :/
osl
nie rozumiem co może być okropnego w pythonowej składni smile.gif
może rzeczywiście trudno znaleźć wsparcie po polsku - ja generalnie jak czegoś szukam to od razu po angielsku.

Nie wiem czy w C# można pisać na S60 - na iPhone tak, ale podejrzewam że i na S60 da rade.
marcio
Cytat
i popieram teorię, że każdy powinien wybrać narzędzie, jakie mu najbardziej odpowiada, chyba, że sytuacja zawodowa zmusza go do poznania innego języka (np. Javy czy C#).

Nom wlasnie tongue.gif

Nom niby C++ ale one wydaje mi sie takie "rozbudowane" tzn ciezke wszystko dosyc trudno napisac i w ogole porownujac do Php np ktore znam.

Skladnia jest ochydna calkiem inna nie wiem czemu od 1 razu jak ja widzialem to sie przestraszylem moze mi sie tylko wydaje.

Cytat
Nie wiem czy w C# można pisać na S60 - na iPhone tak, ale podejrzewam że i na S60 da rade.

A jak to jest na tel. bez Symbian i ogolnie z wlasnym os jak np SE ma Jave to progsy z C# nie pojda?
A w javie na iphone mozna??

I tak watpie zebym cos pisal na Tel ale nigdy nic nie wiadomo.

P.S a jak to jest z .Net dla Delphi?
Daje to cos albo cus:P??
AxZx
Cytat(marcio @ 21.04.2009, 14:10:58 ) *
Nom wlasnie tongue.gif

Nom niby C++ ale one wydaje mi sie takie "rozbudowane" tzn ciezke wszystko dosyc trudno napisac i w ogole porownujac do Php np ktore znam.

Skladnia jest ochydna calkiem inna nie wiem czemu od 1 razu jak ja widzialem to sie przestraszylem moze mi sie tylko wydaje.

to tak samo przestraszysz się C# jak i Javy.
jednak jest to trochę inne myślenie niż w PHP.
jakbym miał wybierać to C++ lub C#. w ostateczności Java.
vokiel
Cytat
Czytales dokladnie mojego posta, chyba nie??

Rzeczywiście przeoczyłem, my bad.

C# o ile się dobrze orientuje nie śmiaga na Symbianie, za to C++ tak.

Java i C/C++ są mniej więcej na tym samym poziomie popularności, liczba ofert pracy jest też mniej więcej taka sama. Zatem wybór leży bardziej po stronie wygody piszącego niż np przesłanek co do przyszłości pracy bo takowa znajdzie się i tu i tu.

IMHO zdaniem przy wyborze najwazniejsza jest wieloplatformowość. Lepiej nauczyć się jednego języka bardzo dobrze niż kilku gorzej, a nauka takiego, który można wykorzystać n najpopularniejszych systemach/platformach znacznie ułatwia sprawę.

Obecnie język Delphi.NET nie jest już rozwijany. Zastąpił go język Delphi Prism
osl
telefony bez systemu operacyjnego C# Ci nie obsłużą, tak jak i żadnego innego programu poza Javą, która też jest w tym przypadku specyficzna (JavaME bodajże)
SHiP
Ja polecam Jave. Składnie ma przyjemniejszą niż np c++. Brakuje jej trochę(np. przeciążania operatorów) ale jest moim zdaniem "bardziej obiektowa". Ponadto jesli piszesz w php to łatwiej będzie Ci się przerzuć bo np. dziedziczenie w javie jest za pomocą extends a w cpp przez dwukropek. Podobnie są też rozwiązane kwestie przeyłaniania metod w php i javie. C++ robi to troche w inny sposób(tzn trzeba dodawać "virtual"). Do tego dochodzą wskaźniki, których w specyficznych przypadkach jednak trzeba użyć.
erix
Cytat
Co do C to wiem tak tylko zaznaczylem bo znajac 1 mozna nauczyc sie tez i 2.

I dziesiątki innych języków, na ogół tzw. "klamerkowych".

Tak naprawdę, zależy, co chcesz pisać.

Cytat
Oj zdziwilbys sie zreszta Kocurro ci to potwierdzi nie raz widzialem rozne programy zrobione przez moich kolegow jak nie, np:botydo gier,wirusy,zarzadzanie bazami na plikach *.txt jak i Mysql,Zarzadzanie grafika.

Programy w polskiej Służbie Zdrowia... ;/ Ale na ogół tak beznadziejne, że szkoda gadać; o wydajności nie wspomnę, ale to temat na osobną dyskusję...
Kocurro
erix: zdziwiłbyś się jakie projekty w Delphim robimy.

Jeśli chodzi o wydajność to tutaj przede wszystkim winni są programiści a nie język bądź środowisko.

Ale jeśli chcesz trwać w takim przekonaniu to proszę bardzo.
marcio
SKladnie C# tez nie lubie tongue.gif Java bardziej pod Php podchodzi a C# to calkiem inna bajka.

@Erix ja tam nie mowie ze w Delphi bym pisal nie wiadomo jakie programy ale na male lub srednie potrzeby jest wystarczajacy, wiem ze w wiekszych projektach sie nie sprawdzi i do tego jego pliki *.exe duzo waza.

A wiec ja pomyslalem sobie tak jako ze C# i Java maja mniej wiecej podobne zastosowania jak i C++ w porownaniu do Delphi to miedzy C# vs Java jak dla mnie przewage ma Java bo:
-Wieksze wsparcie na polskich forach.
-Fajne IDE
-Wieloplatformowa nawet bardziej niz C# wkoncu nie wszystko posiada .Net
-Mozna pisac aplety na WWW
-Dostepne programowanie sieciowe
-Jak wyzej ale dziala na wszystkich telefonach co maja bynamniej jave(teraz maja chyba wszystkie)
-Skladnia nie przeraza az rak.

Jedyne co to nie wiem czy chociaz w Javie pojalbym OOP?!?!?

C++ vs Delphi to jest duzo pro i contro wolalbym znac C++ jednak prostota,szybkosc i efektywnosc pisania w Delphi mnie do niego zaciaga nie wiem czemu nawet wiedzac ze jest gorszy od C++.

Nie wiem czy nie zaczac wolnej nauki 2 jezykow Delphi i Javy lub najpierw poznac jednego chodz w dostatecznosci bo mysle ze znajac te dwa molgbym pisac wszystko Delphi dla moich potrzeb znow Java jak ktos wspomnial dla pracy w przyszlosci mysle ze znanie 2 jezykow jest good nie mowie ze mam sie uczyc 10.

Nie wiem wlasnie sam zaczac obydwa w tym samym czasie i zobaczyc ktory mi sie bardziej spodoba moze bede mi wchodzily obydwa chodzby nawet wolno ale efektywnie co o tym myslicie.

P.S wiem dziwny tok myslenia mam smile.gif
Crozin
Składnia jest kwestią przyzwyczajenia. btw: to nie Java ma bardziej składnie jak PHP tylko PHP czerpie swoją składnie właśnie z C, C++ czy Javy.
Cytat
-Wieksze wsparcie na polskich forach.
Jeżeli komunikacja po angielsku sprawia Ci kłopot rozważyłbym najpierw poduczenie się tego języka. Nie ma się co oszukiwać - bez znajomości angielskiego ciężko będzie Ci się rozwijać.
Cytat
Jedyne co to nie wiem czy chociaz w Javie pojalbym OOP?!?!?
Po co te "?!?!?!". Zasady OOP są takie same w Javie jak i w innych językach. Oczywiście masz do dyspozycji (w przypadku Javy) dużo więcej narzędzi do "współpracy" z obiektami (niż np. w takim PHP), ale OOP to OOP niezależnie od języka.
marcio
Cytat(Crozin @ 21.04.2009, 18:37:53 ) *
Składnia jest kwestią przyzwyczajenia. btw: to nie Java ma bardziej składnie jak PHP tylko PHP czerpie swoją składnie właśnie z C, C++ czy Javy.Jeżeli komunikacja po angielsku sprawia Ci kłopot rozważyłbym najpierw poduczenie się tego języka. Nie ma się co oszukiwać - bez znajomości angielskiego ciężko będzie Ci się rozwijać.Po co te "?!?!?!". Zasady OOP są takie same w Javie jak i w innych językach. Oczywiście masz do dyspozycji (w przypadku Javy) dużo więcej narzędzi do "współpracy" z obiektami (niż np. w takim PHP), ale OOP to OOP niezależnie od języka.

WIem ze jest kwestia przyzwyczajenia ale lepsza skladnia od poczatku lepiej dla mnie.

Nie chodzi o to ze nie znam eng. ale nie znam go na takim poziomie zeby czytac dokumentacje jakiegos jezyka mam problemy w czytaniu ich po Polsku wiec wiesz tym wiecej materialow w j.polskim lepiej jest.

Nom ok ale w php masz tez prog.proceduralne co nie karze ci w 100% pisac w OOP a w javie jestes zmuszony wiec mysle ze poszlo by latwiej skoro nie masz wyboru.
erix
Cytat
erix: zdziwiłbyś się jakie projekty w Delphim robimy.

Jeśli chodzi o wydajność to tutaj przede wszystkim winni są programiści a nie język bądź środowisko.

No nie zdziwi mnie nic (Polak potrafi winksmiley.jpg), sam w nim piszę sobie coś czasu do czasu. Mnie denerwuje w nim tylko język - choćby składnia, która przy ciągłym siedzeniu w językach klamerkowych przypomina o sobie błędami kompilatora...
Crozin
Cytat
Nom ok ale w php masz tez prog.proceduralne co nie karze ci w 100% pisac w OOP a w javie jestes zmuszony wiec mysle ze poszlo by latwiej skoro nie masz wyboru.
Jak zauważyłeś w Javie jest się zmuszonym pisać w OOP, tyle tylko że to OOP to u niektórych dziwacznie wygląda. tongue.gif
Spawnm
w php też u niektórych OOP dziwnie wygląda tongue.gif
piotrooo89
Cytat(erix @ 21.04.2009, 20:27:00 ) *
Mnie denerwuje w nim tylko język - choćby składnia, która przy ciągłym siedzeniu w językach klamerkowych przypomina o sobie błędami kompilatora...

no może to być upierdliwe. ale moim zdaniem w Delphi całkiem całkiem wyglądają programy bazo-danowe. duże wsparcie różnych bibliotek naprawdę daję dość spore możliwości - jak na pascala. choć prawda jest że dość dużo zależy od programisty po prostu ktoś bez jakiejkolwiek wiedzy proramistycznej pisząc w Delphi po godzinie uzywania po prostu odinstaluje go, nigdy do niego nie zaglądnie i będzie żył w przekonaniu że środowisko to badziew.
marcio
Wiec chyba wezme sie za Jave i Delphi tylko mam jeszcze dylemat czy moze zamiast Delphi nauczyc sie do konca C++.

P.S Rozmawialem z wujkiem jego fima zajmuje sie ogolnie aplikacjami dla Web robia modulu do WordPress'a,Drupal etc do tego maja wlasne Fw i pisza strony,cms,fora jak i cale portale na zamuwienia wiec tu nie bedzie problemu sam html,php i sql znac "znam" wiec jest good.

P.S2 Do nauki Delphi to mam ksiazki Delphi 2005 kompedium programisty na sam poczatek wystraczy potem jest duzo materialow na 4programmers i duzo kodow zrodlowych.Aha i apropo jakie Ide/Kompilator polecacie?

Do javy mysle na zakupem: http://helion.pl/ksiazki/pkjav2.htm na sam poczatek i uzywanie Eclipse.Jednak czy sa jakies przydatne tytki albo arty o javie w sieci z ktorych sami korzystaliscie?
Quider
Ja przed nauką języków programowania nauczyłbym się własnego ojczystego! Popatrzcie jakie Wy błędy ortograficzne sadzicie! Ludzie!! Litości!!
marcio
Omg a ja nauczylbym sie nie off-topic'owac.

Ja po polsku pisac dobrze nie musze nie mieszkam w polsce nie chodze do polskiej szkoly ani nic zreszta wielki polonista sie znalazl.
mike
To wypad na spaghetti forum tongue.gif Komunikujesz się z Polakami i wypadałoby to robić po polsku.

~marcio jak słusznie zauważono w tym wątku dobór narzędzi zależy od tego co będziesz robił.
Nie każdy język nadaje się do rzeczy, które masz zamiar robić.

Moim zdaniem zaczynasz wszytko od dupy strony. Najpierw zdecyduj się co chcesz robić a później wybierz narzędzie.
marcio
Cytat
To wypad na spaghetti forum tongue.gif Komunikujesz się z Polakami i wypadałoby to robić po polsku.

Nom komunikuje ale nie jestem "ą" i "ę".

Cytat
~marcio jak słusznie zauważono w tym wątku dobór narzędzi zależy od tego co będziesz robił.
Nie każdy język nadaje się do rzeczy, które masz zamiar robić.

Moim zdaniem zaczynasz wszytko od dupy strony. Najpierw zdecyduj się co chcesz robić a później wybierz narzędzie.

O tym to wie i moja babcia tongue.gif chodzi o to ze chce rozwiazanie jak najbardziej uniwersalne skad mam wiedziec co bede robic za rok a co za 2 jak teraz naucze sie czegos to chcialbym to uzywac na jak najwieksza skale a nie potem zmieniac jezyk do 1 potrzeby dlatego mysle ze wybor Javy i Delphi lub C++ jest dobry laczac te 2 jezyki do projektow moge napisac praktycznie wszystko wybierajac do tego odpowiednia technologia z tych 2.

P.S co jest takiego brzydkiego w mojej polskiej pisowni?

questionmark.gif
Kocurro
marcio po przeczytaniu Twojej ostatniej wypowiedzi muszę stwierdzić, że przed Tobą jeszcze długa droga. Nie rozumiesz podstawowych zasad smile.gif

Ale mimo wszystko życzę powodzenia
marcio
Cytat(Kocurro @ 22.04.2009, 14:38:48 ) *
marcio po przeczytaniu Twojej ostatniej wypowiedzi muszę stwierdzić, że przed Tobą jeszcze długa droga. Nie rozumiesz podstawowych zasad smile.gif

Ale mimo wszystko życzę powodzenia

Tzn??

WIem ze dluga droga mam dopiero 17 lat duzo zycia przed soba i wiele moge sie nauczyc nie spieszy mi sie tongue.gif do 20-21 lat mam czas zeby cos dobrze sie nauczyc.
osl
17 lat... kiedy to było? tongue.gif
wybierz sobie dziedzinę w której chcesz działać, będzie łatwiej do nauki.
Potem kolejne języki będzie już tylko z górki.

Ja w gimnazjum opanowałem Delphi, potem w liceum Pascala (pod przymusem), równolegle PHP + wszelkie co potrzebne do WWW,
Teraz nauka nowych języków to poznanie składni i funkcji, w ten sposób potrafie conieco napisać w Javie,C#, Pythonie, C/C++, VisualBasic (jest to w ogóle używane jeszcze?)+pare mniej używanych...
No i do tego jeszcze Assembler - ale to troche inna bajka winksmiley.jpg

Trochę się powoziłem, ale ważny jest sens - opanuj jeden język dobrze, reszta będzie łatwa.
nasty
marcio,
jeżeli masz 17 lat to osobiście bym Ci polecił naukę C++. Dlaczego?

Ponieważ C++ jest (kwestia czasem sporna), trochę niższego poziomu niż Java, C#, PHP i inne takie zwierzątka ale na wystarczająco wyższym poziomie niż assembler na tyle, że programowanie w nim nie jest męczarnia.

Taki poziom abstrakcji jaki udostępnia C++ jest odpowiedni do tego abyś poznał zasady i mechanizmy działania niektórych mechanizmów komputera takich jak zarządzanie pamięcią, prawdziwe oblicze operacji na stringach, zrozumiałbyś również dlaczego w nowocześniejszych językach zostały wprowadzone ograniczenia dotyczące objektowości które są dostępne w C++.

Dzięki C++, nie będzie Ci trudno pojąć kwestię referencji w np. C# (a znając tylko referencje nie pojmiesz wskaźników).

C++ jest coprawda, odrobinę (delikatnie mówiąc tongue.gif) trudniejszy niż nowocześniejsze jezyki ale tu masz kolejny plus - łatwiej nauczyć się jest czegoś łatwiejszego niż się zna a nieżeli trudniejszego - przykład? matematyka; jak umiesz wykonywać podstawowe operacje na liczbach zespolonych, to nauka tych samych operacji na liczbach rzeczywistych będzie banalnie prosta (a nawet niepotrzebna) ale to nie działa w drugą stronę.

Nawiązując znowu do Twojego wieku, domyślam się, że z programowania nie utrzymujesz się winksmiley.jpg korzystaj z tego najlepiej jak tylko możesz - rób coś co Ci się może przydać a nie coś z czego zarobisz. Idąc dalej tym tropem, komercyjnie - C++ jest dosyć niewydajny ze względu na wydłużony czas budowy aplikacji i dlatego prawdopodobnie jak już twój kod będzie opłacał Ci czynsz, to nie będziesz pisał w C++ tylko w Javie, C#, PHP, Ruby, itd... dlatego korzystaj! Korzystaj ile możesz z okazji, że masz czas na nauke czegoś co Ci sie przyda - ale nie bezpośrednio.

A jeżeli chodzi o kwestię bibliotek (bo też zauważyłem, że pytałes o ich dostępność), to C++ akurat może wpędzić w kompleksy niejedną platformę.

Na forach internetowych znajdziesz pomoc w tematyce C++ chyba najszybciej z wszytkich platform, ponieważ możesz nie tylko pytać na forach gdzie "grasuje" społeczość geeków, ale także na takich jak np. Microsoft MSDN, gdyż C++ jest częścią .NETu (kolejny argument - łatwa przesiadka na .NET).

Fajne kompilatory: jest ich masa, pod każdą platformą. Swoją drogą, nie rozumiem jak kompilator może być fajny biggrin.gif fajna to może być jakaś dziewczyna, ale kompilator?! biggrin.gif dobra nvm...

Dokumentacja C++ jest bardzo dobra, tak samo jak jest wiele książek i manuali do tego jęyka. Oprócz "standardowej" dokumentacji C++, masz też wersję która jest na MSDN (to jest naprawde coś wartego uwagi), masz praktycznie książki na temat każdej dziedziny programowania w C++.

I na koniec powiem jeszcze, że niektóre obszary programowania są poprostu zdominowane przez C++, takie jak programowanie 3D (DirectX, OpenGL), programowanie systemowe (Pod linuksem (coprawda C, ale znając C++ - automatycznie znasz C), tak samo jak żaden framework na świecie nie da Ci tyle swobody i kontroli co Windows API), itd..

Moje 0.02 PLN.
marcio
Ad Nasty tongue.gif.

Ehh no nie jest tak do konca z ta latwoscia pisania aplikacji w Cpp.

Rozmawialem wczoraj specjalnie z kolega ktory jako praca programuje ogolem kontrolery w Bascom kiedys wiem ze kodzil w Delphi bo napisal nawet super bota do Ogame teraz przezucil sie na Cpp bo stwierdzil ze Delphi go w pewnym sensie "zatrzymuje" poniewaz brakuje mu zaawansowanych narzedzi i nie ma tak duzej ingerencji do systemu w ktorym kodzi jaka ma np w WinApi w Cpp.

Z tym sie zgadzam i z tym co mowisz ty NAsty tez ja te wszystkie rzeczy wiem jednak sam moj kolega napisal ze brakuje mu po czesci latwosci,szybkosc i efektywnosc pisania Aplikacji w Delphi i intuicyjne tworzeniu Api np w Delphi 7 Ent lub pisanie wlasnego.

Powiedzial mi tez ze przy dzisiejszych kompach spad wydajonosc Delphi vs C++ w malych jak i srednich aplikacjach nie jest zauwazalny a do samej wielkosci plikow wynikowych napisal mi ze uzywajac jakis komponent i tak polowe jego "libow" sie nie uzywa wystarczy wiedziec ktory nie jest w uzytku i go nie dodawac i sam kod mniej wazy.

Nasty sam napisales:
Cytat
domyślam się, że z programowania nie utrzymujesz się winksmiley.jpg korzystaj z tego najlepiej jak tylko możesz - rób coś co Ci się może przydać a nie coś z czego zarobisz. Idąc dalej tym tropem, komercyjnie - C++ jest dosyć niewydajny ze względu na wydłużony czas budowy aplikacji i dlatego prawdopodobnie jak już twój kod będzie opłacał Ci czynsz, to nie będziesz pisał w C++ tylko w Javie, C#, PHP, Ruby, itd...

No nie utrzymuje sie ale szukam rozwiazan ktore moga mi sie przydac za 2-3lata kiedy juz bede dobry w danym jezyku a nie zeby potem na nowo szukac technologie na ktorej moglbym zarabiac lub ogolnie pisac dla hobby.

Dlatego teraz najwiekszym tropem chwali sie Java(wedlug mnie skladnia javy byla pisana po pijanemu) skladnia mi sie nie podoba ale zbliza sie juz bardziej do php niz np C# czy Delphi, jednak do Delphi Ciagne mnie z powodoww pisanych wyzej.

Po co mam sie meczyc w Cpp jak moge wszystko latwiej i szybciej napisac w Delphi mysle ze napisanie glupiej prostej aplikacji ktora ma miec Api pod Win32 w Delphi bedzie ona miala 2x mniej kodu i napiszemy ja rownie 2x szybciej oczywiscei moge sie mylic ale takie jest moje zdanie.

C++ jest super ale wedlug mnie jest zupelnie "niepotrzebne" do moich uzytkow za duzo nauki i kombinowania sam wiem jak pisalem w C.

A co do dokumentacji to mysle ze w jezyku polskim nawet ze Delphi nie ma duzego supportu ze strony polskich koderow bo jest ich malo jest rowny temu od C++ jak nie ciut lepszy.
nasty
Cytat(marcio @ 23.04.2009, 15:32:59 ) *
Ehh no nie jest tak do konca z ta latwoscia pisania aplikacji w Cpp.
Powiedzial mi tez ze przy dzisiejszych kompach spad wydajonosc Delphi vs C++ w malych jak i srednich aplikacjach nie jest zauwazalny a do samej wielkosci plikow wynikowych napisal mi ze uzywajac jakis komponent i tak polowe jego "libow" sie nie uzywa wystarczy wiedziec ktory nie jest w uzytku i go nie dodawac i sam kod mniej wazy.
A czy w moim poprzednim poście wspomniałem o wydajności języków czy o wadze ich skompilowanych binarek? smile.gif nie, bo to nie jest takie istotne.

Cytat(marcio @ 23.04.2009, 15:32:59 ) *
No nie utrzymuje sie ale szukam rozwiazan ktore moga mi sie przydac za 2-3lata kiedy juz bede dobry w danym jezyku a nie zeby potem na nowo szukac technologie na ktorej moglbym zarabiac lub ogolnie pisac dla hobby.