Panowie

Jakoś nie widzę z waszej strony propozycji alternatywnej. Tłumaczenie oficjalne przez CVS idzie sobie swoim trybem, ślamazarnie i byle jak. Jeżeli tłum chętnych do tłumaczenia dotąd nie rzucił się pomagać, to musi byc jakaś przyczyna. Przyczyna została tu wymieniona i zdiagnozowana. CVS jest projektem dla informatyków, trzeba się tam zapisywać, dostać konto itp. Kupie ludzi po prostu się nie chce ani tego uczyć, ani starać.
Włączyłem się w dyskusję trwającą tu od lat dwóch. Dotąd poza biciem piany efekt był zerowy. Mnie bicie piany nie interesuje. Otworzyłem projekt na silniku wiki, nadałem mu pierwsze ramki. O ile znajdą się chętni do kontynuowania, i sprawa się zacznie rozwijać jestem w stanie nad nim czuwać, i pomagać w tworzeniu na bieżąco.
Pomoc jakichkolwiek czynników oficjalnych w tym przypadku ogranicza się do wrzucenia linków do projektu - resztę załatwią sami użytkownicy. Jeżeli takiej pomocy nie będzie, również nie ma problemu - miesiąc, czy dwa uzupełniania treści serwisu plus parę linków, jakie wrzucę ja na swoich stronach i być może inni uczestnicy i google będzie indexować stronę na hasło manual php - wystarczy, by zbędna stała sie jakakolwiek oficjalna pomoc.
Raz jeszcze powtarzam, że mnie nie obchodzi zbytnio los oficjalnego tłumaczenia. Skorzystam z niego, a jak oni skorzystają z tego, co powstanie na wiki to będzie właśnie prawidłowa współpraca. To nie są projekty konkurencyjne, a niezależne od siebie dwa sposoby do osiągnięcia wspólnego celu.
CVS jest stworzony do pisania oprogramowania, służy do utrzymania stabilnej wersji rozwijanego softu.
W przypadku tłumaczenia manuala równie dobrze mogą równolegle funkcjonować różne wersje, w tym i polskawe, choć stwierdzenie, że "coś można zrozumieć i to wystarczy" jest dla mnie nieporozumieniem.
Nie ma zagrożenia zabijaniem się o klawiatury - wolna amerykanka całkiem wskazana aż do osiągnięcia satysfakcjonującej postaci danego wpisu. Wtedy wpis jest blokowany z pozostawieniem w nim odnośników do propozycji ew zmian, komentarzy itp.
Jedna osoba wystarczy do koordynacji całości. O ile znajdzie się jeszcze kilka osób zaangażowanych w projekt i chętnych nie ma problemu ze zwiększeniem ilości koordynatorów.
erminate' target='_blankwpisanie nazwy funkcji w wiki też ją znajduje, więc to żaden argument.
Na dziś dodałem funkcjonalność wrzucającą w nową stronę podstawową nawigację po systemie. Do głównego katalogu serwisu wrzuciłem katalog reference z pliku xml manuala. Piszę funkcję, która będzie dla jeszcze nieedytowanej funkcji php wrzucać treść z xml - czyli ktokolwiek zechce edytować dowolną funkcję i wybierze jej nazwę, jej opis sam wskoczy do wiki.