Cytat(xdev @ 5.09.2012, 20:26:08 )

>Swoją drogą fajną też macie organizację pracy, która pozwala na marnowanie 2 tygodni.
Może po prostu mamy normalną organizację pracy.
To nie jest normalna organizacja pracy, gdzie nowy niedoświadczony pracownik robi sobie "coś" przez dwa tygodnie co później okazuje się być syfem. Może jak masz w firmie samych ekspertów i gwiazdorów to takie podejście się sprawdza.

>Fajnie macie zorganizowany deploy. Mój framework jakoś to lepiej rozwiązuje.
Oczywiście, szkoda, że nie wiesz jak

Jakiż to framework realizuje domyślnie deploy na 500 domen?
Jak to nie wiem, mam 5,5 roku studiów, czyli według twojego rozumowania nie mogę nie wiedzieć. Który fw? Każdy, który obsługuje pętle... Że tak spytam, czemu robicie "deploy na 500 domen"?

>Tak swoją drogą jak wygląda wasz proces rekrutacji, skoro zatrudniacie osoby bez znajomości podstaw.
Jakich "podstaw"? Podstawa obecnie, o której także ty mówisz to zend framework i proste stronki klepane od szablonu w jakims MVC.
Nigdzie tego nie mówiłem... Podstawy to znajmość algorytmów i struktur danych, logicznego myślenia, trochę inżynierii oprogramowania i zagadnień z zakresu webdev, takich jak choćby znajmość protokołu HTTTP. Rzeczy, które nie sprawdza się poprzez zlecanie "deploya na 500 domen". I znajomość, których nie zależy od tego czy ktoś był na studiach, czy nie. Bo to teraz nic nie znaczy, przez to że można bez problemu się przez nie prześlizgnąć.

>Tak, nie ma to jak noobostwo zastanawia się nad zabezpieczeniami i wymyśla swoją zajebiście odkrywczą architekturę.
Przed chwilą twierdziłeś, że to "podstawy" i się zastanawiałeś jak możliwe jest takie marnotrawstwo

Prosty deploy + zabezpieczenie tego czyli projekt na 1-2 dni, to nie jest jakaś "odkrywcza architektura".
I znowu coś mi imputujesz. Nie masz pojęcia co to jest bezpieczeństwo. Myślisz, że jak profesor na studiach mówił coś o SQL Injection i buffer overflow to możesz coś "zabezpieczać". Chłopie robisz audyt bezpieczeństwa w przerwach pomiędzy "deployem na 500 domen" a "poprawkami pół formularza"?? Sprawdzasz jak bardzo losowy jest twój generator liczb losowych? Ja jakoś mam większe zaufanie do kodu, który sprawdzają fachowcy od zabezpieczeń, a nie kozak od "aplikacji i rozwiązań webowych".

Opanuj frustrację, ja piszę jak sytuacja wygląda u nas w firmie, jak chcesz znaleźć dobrą robotę instalując gotowce to powodzenia, ale u nas jej nie znajdziesz, bo te gotowce nie spełniają wymagań.
Zaraz będziesz pisał system operacyjny, serwer HTTP, bazę danych i język programowania bo przecież gotowców nie uznajesz. I oczywiście to wszystko będzie finansował twój klient. Trzeba dobierać narzędzia w zaleźności od potrzeb. To, że ktoś używa frameworka to nie znaczy, że nie wie jak działa, czy nie umiałby napisać swojego. Tylko to przyspiesza robotę.

Lepiej poświęcić cały tydzień, niż później 10 razy poprawiać.
Żeby być całkowicie pewnym to ja bym jednak poświęcił te dwa tygodnie...

To znaczy z jednej strony zrzędzisz, że dajemy nowym zbyt dużo czasu na aklimatyzację a z drugiej że za wysokie wymagania (które są tak super-wysokie że wystarczy jak jesteś normalnym programistą a nie klepaczem który się FW nauczył na pamięć)?
Sorry. Chcesz gadać na poziomie "stronek" na ZPN to pogadaj z "pro coderem" z gimnazjum i będzie ci przytakiwał jakie to gotowce są fajne, jakim on jest świetnym programistą bo umie zainstalować WP i jakie świetne layouty baz danych wychodzą spod ORM-ów.
Nie wiem do kogo te teksty, bo raczej nie do mnie. Ja mam ponad 5 lat studiów...

Może po prostu tacy "programiści" mają zbyt wysokie mniemanie o sobie?
O tak, pełno kozaków w tym zawodzie.