Cytat(orglee @ 12.05.2007, 17:08:15 )

Witam.
Przeczytałem ten temat dwa razy. Dwa razy dostałem oczopląsu i palpitacji serca.
Temat niby jeden, ale skaczecie od wątku do wątku. Oszaleć można.
Postaram się w skrócie podsumować poprzednie wypowiedzi, zanim przejdę do swojego pytania,
jako że poprzednie podsumowania ułatwiły mi czytanie tego wątku.
Też mam (niestety) podobne odczucia...

1. Należy sprawdzać czy liczba jest liczbą, to znaczy że jeśli przesyłamy urlem id rekordu z tabeli musimy sprawdzić czy jest on liczbą.
Tak. Warto użyć do tego wyrażenia regularnego takiego jak to:
Kod
^[1-9][0-9]{0,8}$
Powyższe wyrażenie sprawdza jeszcze ilość cyfr - raczej mało kto będzie miał ponad miliard rekordów

2. Dodawanie ukośników przez addslashes() lub mysql_real_escape_string() w zmiennych typu string.
(Z tekstu tutaj wyczytałem że mysql_real_escape_string() robi to lepiej. Czy tak jest i dlaczego ?)
mysql_real_escape_string() uwzględnia zestaw znaków używany podczas łączenia się z bazą danych, więc będzie też poprawnie działać jeżeli używasz np. Unicode.
Co do ukośników - z tego co się orientuję, to kilka lat temu MySQL był wyjątkiem i ich wymagał, a inne bazy danych z którymi miałem do czynienia (PostgreSQL, MS SQL, Oracle) akceptowały podwójny apostrof (dwa apostrofy obok siebie). Obecnie także MySQL je akceptuję. Ja tutaj zalecam używanie mysql_escape_string() (dla MySQL) i pg_escape_string() (dla PostgreSQL), ew. podobnych funkcji (jest to opisane w dokumentacji PHP).
Przed wywołaniem tych funkcji warto także sprawdzić czy string wpisany do formularza nie jest za długi, i go obciąć. Warto także wywołać trim() - raczej nie ma sensu przechowywać dodatkowych spacji, które i tak nie będą wyświetlone.

3. Ostatnim problemem z SQL-Injection jakiego zdołałem się tutaj doczytać jest słowo kluczowe SQL 'UNION'
dzięki któremu można pobrać więcej danych.
W mojej opinii nie należy trząść portkami przed UNION jeśli zamiast gwiazdki po SELECT wypisuje się nazwy pól które chce się pobrać z tabeli. Jeśli się mylę poprawcie mnie.
Przy UNION jest tylko ważne aby zgadzała się ilość kolumn i ich typy były zgodne, dlatego "SELECT *" przed niczym nie chroni. Dlatego np. takie zapytanie zadziała:
Kod
SELECT * FROM produkty WHERE id=0 UNION SELECT login, haslo, 0, 0, 0 FROM uzytkownicy

Moje pytanie(oprócz tego w punkcie drugim):
Chciałbym się dowiedzieć jak mam usunąć ze zmiennej wszystkie spacje nie tylko te z przodu i z tyłu - trim()
Mam z tym problem bo spacje można zapisać jeszcze w inny sposób niż ' ' a ja niestety na tych metodach zapisu się nie znam.
Użyj czegoś takiego:
Kod
echo preg_replace('/\s+/', ' ', ' a b c ');
To polecenie zamienia kilka spacji (i innych "białych" znaków) na jedną spację. Nie usuwa ono jednak całkowicie spacji z początku i końca - trzeba albo to wyrażenie poprawić, albo dodatkowo użyć trim(). Jeżeli chcesz natomiast wyciąć wszystkie spacje, usuń spację z drugiego parametru.
Ktoś wcześniej wspomniał też o mod_rewrite i .htaccess - można tego użyć jako dodatkowego mechanizmu zabezpieczeń, trzeba tylko pilnować aby nigdzie na stronach nie pojawił się rzeczywisty adres stron w serwisie. Poza tym warto także pamiętać że zawsze można próbować zgadnąć nazwy stron i nazwy parametrów.
Poza tym jest jeszcze kwestia znaku komentarza "--" w SQL, i tzw. ataki wielofazowe, ale o tym nie chce mi się drugi raz pisać - zerknijcie sobie tutaj:
Ataki SQL Injection