Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Z A G A D K I
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
ulow
myślałem, że po jednym dla każdego. muszę pomyśleć i coś napisze smile.gif

problem chyba lezy w odpowiednim pytaniu?
qba10
Z tego co na razie kombinuje trzeba znaleźć takie pytanie na które obaj odpowiedzieli by tak samo. Bo jak zapytasz np która droga jest dobra to jeden odpowie źle a drugi dobrze
#luq
Tak, chodzi o pytanie.
@qba10 powiem, że dobrze kombinujesz ale to jeszcze nie to. Pokusiłbym się o jeszcze jeden komentarz ale to będzie podpowiedz, więc tego nie zrobię winksmiley.jpg
Lion_87
"Którą drogę wybrałby Twój brat?"
A zagadka z parasolem doobra biggrin.gif
sweter
Fajny temat smile.gif
To ja zadam Wam takie zagadki:
1. (to pytanie chyba było kierowane do kandydatów do Googla)
Cytat
Masz 7 piłeczek i wagę szalkową, którą możesz użyć tylko 2 razy. Jedna z piłeczek jest cięższa od pozostałych. Która?

2.
Cytat
W pomieszczeniu, w którym przebywasz są 3 włączniki światła, a w sąsiednim jest żarówka, która jest włączana jednym z tych przycisków. Musisz zgadnąć, który przycisk włącza światło. Utrudnienia:
1. pomiędzy pomieszczeniami są drzwi "światłoszczelne", więc żeby dowiedzieć się, czy żarówka się świeci musisz przejść do drugiego pokoju, ale...
2. przez drzwi możesz przejść tylko 1 raz

smile.gif
Lion_87
Ad 2
Włączasz pierwszy i odczekujesz chwile
Wyłączasz go.
Włączasz drugi i idziesz do pokoju.
i wszystko juz wiadomo.
#luq
Dokładnie @Lion_87!
"Którą drogę wybrałby Twój brat?" i idziesz w drugą stronę :] Algebra Boole`a

@sweter banał:

1.
- Biorę losowe 4 piłeczki, ustawiam 2 po jednej i 2 po drugiej stronie, jeśli są sobie równe:
- - Biorę z pozostałych 2 piłki, jeśli są sobie równe to cięższa jest to której nie ważyłem, w przeciwnym wypadku widzę która jest cięższa
- W przeciwnym wypadku biorę te 2 po której stronie były cięższe i ważę

2.
Włączasz przycisk numer 1 na 5 minut a następnie go wyłączasz.
Włączasz przycisk numer 2 i idziesz sprawdzić do pokoju z żarówką

Jeśli żarówka się świeci, znaczy że numer 2,
Jeśli się nie świeci ale jest ciepła (nagrzała się przez te 5 min.) to numer 1.
Inaczej numer 3

smile.gif
cojack
#luq ta zagadka o dwojgu braci to stara jak świat, i szara jak papier. W każdym średnim anime się ona przewija. Aż do zbrzydzenia. A z tego co pamiętam to wystarczyło spytać się jednego z nich, którą drogę wskaże Twój brat, czy coś takiego, i to przeważnie było między jakimiś strażnikami wrót, ostatni taki motyw widziałem w Yu-Gi-Oh. A nawet w Bleachu chyba też to było.

@edit

odpowiedz już padła a ja szukałem nazwy tej kreskówki yu-hi-oh biggrin.gif hahaha dobry jestem
#luq
Tak @cojack, też ją w jakiejś anime widziałem, chodź pierwszy raz słyszałem chyba od kumpla, zresztą nie pamiętam.
phpion
Głupie, ale mnie zawsze bawiło smile.gif

Poniżej mamy przedstawione za pomocą zapałek (każda kreska to zapałka) 4 małe gazownie, które mają wspólny komin.

Przenosząc tylko 3 zapałki stwórz z nich jedną wielką gazownię.

smile.gif
qba10

Duża gazownia składająca się z małych gazowni połączonych gazociągiem haha.gif
phpion
@up:
Nie winksmiley.jpg
SHiP
Kod
[]_|_|_|_|_[]

Podaj specyfikację, jak powinna wyglądać gazownia ;] TO ma byc prostokąt czy co?
phpion
Cytat(SHiP @ 8.07.2010, 10:46:43 ) *
Podaj specyfikację, jak powinna wyglądać gazownia ;]

Rozłożyłeś mnie tym biggrin.gif

OK, podaję rozwiązanie:

Ostrzegałem, że to głupie biggrin.gif
Fifi209
ahahhahahahaha, ile ja myślałem nad tym. haha.gif tyle kartek zmarnowanych ;p
cojack
Nigdy bym na to nie wpadł... haha.gif
SHiP
Hahaha. Genialne biggrin.gif

Kartek? biggrin.gif Ja mam zawsze pod ręką 10 tysięcy zapałek winksmiley.jpg
#luq
Cytat(SHiP @ 8.07.2010, 11:22:41 ) *
Kartek? biggrin.gif Ja mam zawsze pod ręką 10 tysięcy zapałek winksmiley.jpg

<rotfl>
SHiP
Serio! Takie moje chore hobby winksmiley.jpg. Sklejam sobie różne dziwne rzeczy jak mam czas.

I moja zagdka. Ile zapałek trzeba przenieść na zdjęciu aby ułożyć napis DUPA
skowron-line
Cytat(phpion @ 8.07.2010, 08:59:51 ) *
Rozłożyłeś mnie tym biggrin.gif

OK, podaję rozwiązanie:

Ostrzegałem, że to głupie biggrin.gif

Gigant smile.gif

To może coś takiego

Facet mieszka w bloku na 11 piętrze i w deszczowe dni wjeżdża windą na 11 piętro a w słoneczne tylko na 10 dlaczego ?
phpion
@skowron-line:
Bo kolo jest kurduplem i w deszczowe dni ma przy sobie parasol, dzięki czemu może dosięgnąć do knefla dla 11. piętra smile.gif

PS: wygooglowałem odpowiedź tongue.gif hehe
skowron-line
Cytat(phpion @ 8.07.2010, 11:19:57 ) *
PS: wygooglowałem odpowiedź tongue.gif hehe

cfania z pana panie @phpion
phpion
Cytat(skowron-line @ 8.07.2010, 13:21:40 ) *
cfania z pana panie @phpion

cool.gif
Wicepsik
Pięć królików bawiło się na łące. Nadszedł myśliwy i zabił jednego z nich.
Ile królików pozostało na łące?

Bez google proszę smile.gif
phpion
@Wicepsik:
Zagadka w stylu tej z muchami.
krzysztof_kf
Zagadka

Co jest długie na 18 cm i każda kobieta ma to chętnie w rękach ?
Armstrong
200 zł albo 100zł

rozwiążcie bez googla:

Kod
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?

1. Norweg zamieszkuje pierwszy dom
   2. Anglik mieszka w czerwonym domu.
   3. Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
   4. Duńczyk pija herbatkę.
   5. Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów.
   6. Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille.
   7. Niemiec pali Marlboro.
   8. Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
   9. Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę.
  10. Palacz Pall Malli hoduje ptaki.
  11. Szwed hoduje psy.
  12. Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
  13. Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
  14. Palacz Philip Morris pija piwo.
  15. W zielonym domu pija się kawę.

Zakłada się, że domy ustawione są w jednej linii (1-2-3-4-5), a określenie "po lewej stronie" w punkcie 3. dotyczy lewej strony z perspektywy naprzeciw tych domów (tj. dom o numerze n jest bezpośrednio po lewej stronie domu n+1).

Bardzo znana zagadka Alberta Einsteina
#luq
Albert Einstein podobno powiedział, że tylko 1% ludzi będzie umiał tą zagadkę rozwiązać więc jest z czym walczyć smile.gif
Nigdy do niej nie przysiadłem ale fajnie, że przypomniałeś o niej. Jak wyjadę na wakacje to sobie wydrukuje i będę męczył.
Armstrong
2% ludzkości co niestety nie jest prawdą znam tylko (albo aż) 8 osób które rozwiązały bez błędnie kartka, ołówek.
thek
Takich zagadek jak ta Einsteina, ale na niższym poziomie wiele się w podstawówce i liceum naczytałem i narozwiązywałem. Tyle że na kartce, a nie w pamięci smile.gif Zresztą "zagadek Einsteina" jest kilka. Są też o tym, że podróżują choćby różnymi środkami transportu, czy maja jakieś nakrycia głowy określone smile.gif
SHiP
Hm.. Niemiec

Bez kartki? Ciężko by było...
Kenobi
Zagadka Einstein'a :
5 ludzi różnych narodowości zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Który z nich hoduje rybki?

1. Norweg zamieszkuje pierwszy dom
2. Anglik mieszka w czerwonym domu.
3. Zielony dom znajduje się bezpośrednio po lewej stronie domu białego.
4. Duńczyk pija herbatkę.
5. Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów.
6. Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille.
7. Niemiec pali Marlboro.
8. Mieszkaniec środkowego domu pija mleko.
9. Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę.
10. Palacz Pall Malli hoduje ptaki.
11. Szwed hoduje psy.
12. Norweg mieszka obok niebieskiego domu.
13. Hodowca koni mieszka obok żółtego domu.
14. Palacz Philip Morris pija piwo.
15. W zielonym domu pija się kawę.

Zakłada się, że domy ustawione są w jednej linii (1-2-3-4-5), a określenie "po lewej stronie" w punkcie 3. dotyczy lewej strony z perspektywy naprzeciw tych domów (tj. dom o numerze n jest bezpośrednio po lewej stronie domu n+1).
phpion
@Kenobi:
Zanim zadasz zagadkę sprawdź najpierw czy ktoś już jej nie zadał.
Lion_87
Jezeli przedwczorajsze jutro wypada w niedziele to jaki jest dzien dwa dni po dziesiejszym pojutrze?
SHiP
@Lion_87: Piątek?
H4eX
Piątek?

ee, spóźniłem się, wrr :/

@Kenobi odpowiedź jest nawet na wikipedii winksmiley.jpg
Cysiaczek
Proszę ani tu, ani nigdzie na forum, nie umieszczać nic związanego z obchodzeniem zabezpieczeń (w tym wypadku wrzuty).
Posty kasuję.
Lion_87
SHiP tak smile.gif
gszesiek
@Wicepsik
1 dopóki myśliwy go nie zabierze na obiad?
#luq
Wczoraj wróciłem z wakacji i w międzyczasie pobytu siadłem do zagadki Einstein`a i powiem szczerze, że się rozczarowałem. Jeśli naprawdę tylko 2% ludzi umie to rozwiązać, to przeraża mnie społeczeństwo w którym 98% nie umie logicznie myśleć i kojarzyć faktów...

Osobiście rozwiązanie zajęło mi jakieś pół godziny i nie myślę, żeby to było jakieś trudne.
emp
Cytat(#luq @ 2.08.2010, 10:02:41 ) *
Wczoraj wróciłem z wakacji i w międzyczasie pobytu siadłem do zagadki Einstein`a i powiem szczerze, że się rozczarowałem. Jeśli naprawdę tylko 2% ludzi umie to rozwiązać, to przeraża mnie społeczeństwo w którym 98% nie umie logicznie myśleć i kojarzyć faktów...

Każdy jest w stanie rozwiązać to zadanie te 98% ludzi to ci którzy nie mają żadnej motywacji lub mają lepsze zajęcie niż siedzenie w domu nad zagadka żeby sobie udowodnić że się nie jest głupim i się dowartościować. Poza tym co będę miał z tego że rozwiąże zagadkę jak mam wysoką samoocenę i nie przeszkadza mi że jestem głupi ? Zupełnie nic, a jak się spije będę miał banie, jak się naćpam będę miał fazę , a jak podupcze będę miał orgazm, więc motywacja jest ważna i w tym wypadku wole iść na skłot się spić, naćpać i poduczyć bezdomną.

W tych 98% nie ma żadnego zaskoczenia większość ludzi na świecie żyje w skrajnej nędzy, masa walczy o przetrwanie i nie mają warunków do rozwoju, nauki. Logiczne myślenie może dobrze ci wychodzi ale już zwyczajne myślenie nie za bardzo skoro nie potrafisz skleić oczywistych faktów i nie wiesz na jakim świecie żyjesz i z jakich powdów ludzie na różnym poziomie z różnych grup społecznych nie rozwiążą tego zdania.
Damonsson
Cytat(#luq @ 2.08.2010, 12:02:41 ) *
Jeśli naprawdę tylko 2% ludzi umie to rozwiązać

Cytat
Każdy jest w stanie rozwiązać to zadanie te 98% ludzi to ci którzy nie mają żadnej motywacji lub mają lepsze zajęcie niż siedzenie w domu nad zagadka żeby sobie udowodnić że się nie jest głupim i się dowartościować.

Ubliżasz komuś o inteligencji, a sam nią nie błyszczysz.

Autor tezy jak widać zastanawia się sam nad tym, że aż 98% nie umie rozwiązać tego zadania i swoją tezę formułuje tylko na tym wierzeniu bo możliwe że ktoś to sprawdzał, jednak podkreśla, że nie do końca też w to wierzy.

Jeżeli nigdy w życiu nie robiłem rosołu...to według Ciebie nie umiem go zrobić? Kompletnie dziwne i niezrozumiałe.
wookieb
Może jestem głupi, może czegoś nie zauważyłem ale co stoi na przeszkodzie aby np norwegowi dać czarny kolor domu? Albo dać mu pić "Nąłęczowiankę"? Równie dobrze można stwierdzić że rybki może hodować norweg. Nie widzę, żadnej relacji ograniczającej dlaczego w konkretnym numerze domu musi być hodowana rybka.
SHiP
@wookieb: to zależy jak ułożymy domy ale założenia tej zagadki to 5 domów bez dodatkowego sąsiedztwa ułożone w lini prostej. Wszędzie pije się tylko jeden rodzaj napoju, hoduje się jeden rodzaj zwierząt(o ile koty się hoduje) itd. Mógłbyś rozpisać twoje rozwiązanie, w którym Norweg hoduje rybki?
Pawel_W

Osobiście rozwiązanie zajęło mi jakieś pół godziny i nie myślę, żeby to było jakieś trudne.

no nie wiem czy takie proste, miałem tą zagadkę w książce, którą dostałem jako nagrodę w konkursie matematycznym biggrin.gif
#luq
@emp nie rozumiem jakim tokiem rozumowania doszedłeś do wniosku, że rozwiązanie tej zagadki miało mnie dowartościować i zwiększyć moją samoocenę. Nie umiesz zrozumieć, że niektórych takie łamigłówki po prostu interesują?

Przeczytałem swój posty z 15 razy i chyba nie po mojej stronie leży Twój brak zrozumienia tego co napisałem bo jak widać @Damonsson z wielką prostotą odczytał tajemny zlepek słów
Cytat
Jeśli naprawdę (...)
jak i całą resztę.

@wookieb, te 15 punktów to wskazówki i ostateczny układ musi się ze wszystkimi zgadzać.
wookieb
Sorki, źle przeczytałem. Myślałem, ze 15 punktów to nie są wskazówki tylko element rozwiązania dlatego nie czytałem tego. Zagadka jest w miarę prosta.
flashdev

Rzeczywiście zrobienie zajmuje około pół godziny i nie jest to specjalnie trudne.

Rozwiązywanie tej zagadki przypominało mi trochę rozwiązywanie sudoku. Bardzo ładwo jest to zrobić w excelu. Jeśli kogoś interesuje rozwiązanie to zamieszczam poniżej końcowy etap mojej układanki.
http://w528.wrzuta.pl/plik/67D8FhAre9F/zagadka_einsteina
attimo
Nie uważam, że te zagadke potrafi rozwiązać tylko 2% populacji. Rozwiązanie jej zajeło mi około 1,5h i jest to zwykłe powiązywanie faktów. Uważam, że to 98% jest w stanie to rozwiazac a nie 2% zresztą jak ktoś wspomniał ludzie na codzień mają coś lepszego do roboty niż dumanie nad rozwiazana zagadka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.