Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciekawe zadania logiczne i matematyczne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
KaMeLeOn
No to prześlij mi teraz te obiecane 100 punktów (dobra może być 75, bo podałeś wskazówki).

Może być przelew, może być wpłata.

POZDROWIENIA. KaMeLeOn
kulaczek
Dobre, Dobre ..nienajgorsze!!!!
FiDO
to teraz wezcie "moje" kulki w obroty smile.gif
KaMeLeOn
Ja te Twoje kulki rozwiązałbym tak:

1. Dziele je na trzy grupy po 4 kulki.
2. Kładę na wagę po jednej stronie 4 kulki i po drugiej stronie 4 kulki (trzecią grupę na razie odkładam).
3. Robię pierwszy pomiar (trzy przypadki):

a) jeżeli waga jest w poziomie to zdejmuję obojętnie, które kulki i kładę zamiast nich trzecią grupę kulek (już wiem, że inna kulka jest w trzeciej grupie). Jeżeli położona trzecia grupa kulek jest lżejsza to znaczy, że kulka jest lżejsza. Jeżeli trzecia grupa kulek jest cięższa to znaczy, że kulka jest cięższa. Zatrzymuję tę trzecią grupę kulek, resztę odkładam.
Drugi pomiar zrobiony.

cool.gif jeżeli prawa strona (może też być lewa) wagi jest cięższa, to zdejmuje je, odkładam na bok i wkładam trzecią grupę kulek. Jeżeli waga jest w równowadze to znaczy, że inna kulka jest w odłożonej grupie i że jest cięższa.
Drugi pomiar zrobiony.

c) jeżeli prawa strona (może też być lewa) wagi jest lżejsza, to zdejmuje je, odkładam na bok i wkładam trzecią grupę kulek. Jeżeli waga jest w równowadze to znaczy, że inna kulka jest w odłożonej grupie i że jest lżejsza.
Drugi pomiar zrobiony.

4. Teraz jak już wiem, w której grupie jest kulka i czy jest cięższa czy lżejsza. Dzielę więc tę grup na pół i robię trzeci pomiar.
5. Jeżeli kulka:

a) jest lżejsza - to szala z tą kulką, będzie w górze. Biorę więc do ręki obie kulki i ta która jest lżejsza jest naszą szukaną kulką.

cool.gif jest cięższa - to szala z tą kulką, będzie na dole. Biorę do ręki obie kulki i ta która jest cięższa jest naszą szukaną kulką.

I CO :?:
FiDO
Cytat
4. Teraz jak już wiem, w której grupie jest kulka i czy jest cięższa czy lżejsza. Dzielę więc tę grup na pół i robię trzeci pomiar.
5. Jeżeli kulka:

a) jest lżejsza - to szala z tą kulką, będzie w górze. Biorę więc do ręki obie kulki i ta która jest lżejsza jest naszą szukaną kulką.

cool.gif jest cięższa - to szala z tą kulką, będzie na dole. Biorę do ręki obie kulki i ta która jest cięższa jest naszą szukaną kulką.

I CO :?:

I pudlo :!:
Nie mozesz wziasc sobie kulek do reki i porownac wagi!!!! To jest juz jakby dodatkowe (4) wazenie (z tym ze na rekach a nie na wadze, a ma byc na wadze), a maja byc 3, wiec kombinuj dalej...
mund
Znalazlem sposób:
dzielimy kulki na 5 5 2,
wszystko super ale pod warunkiem ze w pierwszym wazeniu szalki są równe biggrin.gif
i najpierw wazymy po 5
mund
biggrin.gif

Jest jeszcze jeden sposób:

- bierzemy wage trzy-szalkową (taką gdzie szalki tworzą wzgledem siebie kąt rozwarty 120 stopni) i dalej to juz z górki,
- rozkładamy po cztery kulki na szalce: jedna z nich przesunie sie w dół lub w góre, wiemy więc że w tych czterech jest kulka poszukiwana i wiemy czy jest ciezsza czy lzejsza :wink:

- z tej szalki bierzemy trzy kulki i rozkladamy na szalki:
mamy dwie sytuacje: albo sie przechyli i wiemy która to kulka i jaki jej ciezar za drugim wazeniem,
albo kulka w rece jest tą własciwą i po pierwszym wazeniu i tak wiemy czy jest lzejsza czy ciezsza.

Jak więc widać rozwiązałem zadanie w dwóch ważeniach biggrin.gif

Jest to dobre rozwiązanie, ale nie o takie chodziło .....
chociaż już inne dziwne rozwiązania chodziły mi po głowie..... smile.gif

ale jeszcze pomysle nad tym.
kulaczek
smile.gif))) biggrin.gif biggrin.gif smile.gif laugh.gif tongue.gif
Dobre z tymi trzema szalkami, a żeś to wymyślił, tylko że takie wagi nie istnieją he. Dobre
mund
laugh.gif

Kolejne alternatywne rozwiązanie:
- zanurzamy kulki w cieczy o odpowiedniej gęstości, tak aby pływały mniej wiecej po środku, wtedy kulka o innej wadze będzie niżej lub wyżej
i niepotrzebna nam nawet waga smile.gif

Ale teraz pytanie:
- czy na pewno jest rozwiązanie tego zadania :?: :?: :?:
- pisałeś coś o trzech: czy wyczerpują one wszystkie możliwości :?:
każdą sytuacje :?:
dragossani
Mi się wydaje, że rozwiązanie jest. Fido, nie publikuj go na razie, ok?
Kombinuje nad tym od paru dni i chyba jestem już blisko. Jak dobrze pójdzie, to do wieczora przyślę propozycję rozwiązania.
FiDO
Cytat
Ale teraz pytanie:
- czy na pewno jest rozwiązanie tego zadania  :?:  :?:  :?:  

TAK!
Cytat
- pisałeś coś o trzech: czy wyczerpują one wszystkie możliwości :?:  
każdą sytuacje :?:

Oczywiscie... z tym ze jednego rozwiazania sobie juz nie przypomne, bo to zrobil moj kumpel jeszcze w LO i nie zapisalem tego :/ Jedno mam rozpisane ladnie na wszystki przypadki, i jeszcze jedno, do ktorego doszedlem sam w miare pamietam i mam jeszcze jakies notatki z tego w zeszycie od algebry, musze go tylko znalezc smile.gif

Moze ulatwie Wam zadanie, zebyscie sie nie wysilali.
Do pomiaru wagi kulek mozna uzywac tylko 2 szalkowej!! wagi ... szalkowej winksmiley.jpg, a nie rak, wody czy czego tam jeszcze nie wymyslicie snitch.gif

Cytat
Mi się wydaje, że rozwiązanie jest. Fido, nie publikuj go na razie, ok?
Kombinuje nad tym od paru dni i chyba jestem już blisko. Jak dobrze pójdzie, to do wieczora przyślę propozycję rozwiązania.

Oki, nie powiem :X winksmiley.jpg
dragossani
Moja propozycja rozwiązania problemu kulek:

Aby sensownie móc posługiwać się kulkami należy je najpierw ponumerować (to chyba nam wolno?). Do pierwszego ważenia bierzemy 2x po 4 kulki. [1,2,3,4] vs [5,6,7,8]. Jeśli mamy równowagę, ważymy [9,10] vs [11,8] (wiemy, ze 8 jest normalna). Jeśli nadal mamy równowagę to podejrzana jest 12. Możemy ją zważyć z dowolną inną by określić czy jest ciężka czy lekka. Jeśli [9,10] vs [11,8] przeważa na stronę [11,8] to albo 11 jest ciężka, albo 9 jest lekka, albo 10 jest lekka. Ważymy [9] vs [10]. Jeśli mamy równowagę - 11 jest ciężka, jeśli nie - lżejsza z aktualnie ważonych jest sprawcą. Podobny sechemat działa jeśli [11,8] jest lżejsze niż [9,10]. Rozważając dalej: jeśli pierwsze ważenie przeważało na stronę [5,6,7,8] to któraś z [1,2,3,4] jest lekka, albo któraś z [5,6,7,8] jest ciężka. Ważymy kulki tak by dobrać dwie z potencjalnie lekkich i jedną potencjalnie ciężką na jedną szalę, a na drugą szalę kładziemy jedną potencjalnie lekką, jedną potencjalnie ciężką i jedną która nie jest podejrzana. Czyli np. [1,2,5] vs [3,6,9]. Jeśli mamy równowagę, to albo jedna z poprzednio spoczywających na cięższej szali jest ciężka (czyli 7 lub 8 ), albo któraś z poprzednio spoczywających na lżejszej szali jest lekka (czyli 4). Ważymy [7] vs [8], jeśli mamy równowagę winowajcą jest lekka 4, jeśli nie - cięższa z właśnie ważonych jest winna. Cofnijmy się jeszcze raz. Jeśli [1,2,5] vs [3,6,9] nie daje równowagi - np. przeważa na stronę [3,6,9] to 6 jest ciężka lub 1 jest lekka, lub 2 jest lekka. Ważymy dwie potencjalnie lekkie ([1] vs [2]) by sprawdzić kto zawinił. Jeśli natomiast [1,2,5] jest cięższe niż [3,6,9] to 3 jest lekka lub 5 jest ciężka (9 jest przecież poza podejrzeniem). Dalej już metoda się powtarza - nie warto pisać. Całość schematu ważenia opublikowałem TUTAJ. Na schemacie moment ważenia narysowałem w postaci (1)(2) === (3)(4). L8 to lekka 8, C8 to ciężka 8. Czerwona strzałka - przeważyło na lewo, zielona - równowaga, niebieska - przeważyło na prawo. Schemat jest kompletny i przetestowany (tak mi się wydaje).

Co wy na to?
FiDO
no chyba juz prawidlowo i to rozwiazanie jest takie samo, badz bardzo podobne do tego, do ktorego ja doszedlem, w weekend jak bede w domu to poszukam tego zeszytu, w ktorym to robilem i porownam

PS. czym zrobiles taki ladny wykresik?
mund
Myślę, że mi się udało biggrin.gif
co prawda dopiero w sobotę ale zawsze to coś,
nie miałem dostępu do netu więc publikuje dopiero teraz.

Spodobał mi się pomysł Dragossaniego więc postanowiłem również narysować graf przedstawiający tok rozumowania:

krawędź w lewo oznacza, że lewa szalka przechyliła się w dół
krawędź w prawo oznacza, że prawa szalka przechyliła się w dół
krawędź prosto w dół oznacza równowagę między szalkami

podałem od razu przypuszczalne ciężkości kulek (łatwiej zrozumieć tok rozumowania)

wykresik można odczytać tutaj
mund
teraz ja mam zadanko, dostał je mój kolega przyjmując się do pracy smile.gif

mamy ciąg znaków o nieznanej długości,
należy sprawdzić czy występuje w tym ciągu litera 'a'
wykonać zadanie nalezy wykorzystując tylko jedną instrukcje warunkową.

tongue.gif

nie wolno więc używać funkcji, których algorytm wykorzystuje więcej niż jeden warunek np.:ereg, strpos, itp.

aby uniezależnić rozwiązanie od konkretnego języka proponuję narysować algorytm.

wiem że zadanie jest banalne, ale potrafi dostarczyć troche rozrywki umysłowej biggrin.gif
dragossani
Cytat
PS. czym zrobiles taki ladny wykresik?

StarOffice 5.2
KaMeLeOn
Gratulacje dragossani :!:

Ja jedno, Ty drugie, czekamy na następne zadanka...
rachwal
Znam ciekawą stronkę: http://www.plastelina.net ... jeśli ktoś przerabiał teorię grafów to zadania nie powinny mu sprawić większych problemów...
PS. Nie wiem czy już się tu ten link nie pojawił - nie czytałem wszystkich postów w tym topicu.
RaZor
Cytat
teraz ja mam zadanko, dostał je mój kolega przyjmując się do pracy smile.gif

mamy ciąg znaków o nieznanej długości,
należy sprawdzić czy występuje w tym ciągu litera 'a'
wykonać zadanie nalezy wykorzystując tylko jedną instrukcje warunkową.

tongue.gif

nie wolno więc używać funkcji, których algorytm wykorzystuje więcej niż jeden warunek np.:ereg, strpos, itp.

aby uniezależnić rozwiązanie od konkretnego języka proponuję narysować algorytm.

wiem że zadanie jest banalne, ale potrafi dostarczyć troche rozrywki umysłowej biggrin.gif

Jest trochę późno węc pewnie, coś sparole winksmiley.jpg
Zrobiłem sobie klona ciagu i dodalem na koncu 'a', pentelką przechodze przez klona do mometu napotkania 'a' i zapisuje index.
Kolejną perntelką przechodzę przez dany ciąg do momętu gdy znajdę 'a' lub gdy nowe polozenie jest inne niż stare +1. Nawet nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem winksmiley.jpg Więc daje kod bo trochę nie umiem rysować winksmiley.jpg

Kod
<?

$string1="//dany ciąg";

$string2.=$string1.'a';//oto klon a raczej mutant

$i1=0;$i2=0;

while($string2[$i1]!='a')$i1++;

while( ($string1[$i2]!='a')and($i2!=$i1+1) )$i2++;

if ($i1==$i2)echo "jest a";

else echo "nie ma a";

?>

Pytanie tylko czy można używać pętli??
RaZor
Nie czekając na odpowidź na moje poprzednie pytanie przedstawie kolejna łamigłówkę:

Mamy 2 liczby A i B. Jak zamienić je wartościami nie używając do tego trzeciej zmiennej?

Przykładowo A=5 a B=8 a w wyniku mamy otrzmymać A=8 i B=5
Nie można używać, żadnych dodatkowych zmiennych czy podstawień typu A:=:B (nie ma tego w php).

Ciekawy jestem czy znajdzie się odważny?
kurtz
Cytat
Mamy 2 liczby A i B. Jak zamienić je wartościami nie używając do tego trzeciej zmiennej?

najkrocej to ZTCP
Kod
list($b,$a)=array($a,$b);

jeszcze chyba na 2 czy 3 sposoby sie dalo - polowkami, xorem ;)
zlote czasy sie przypominaja ;)
RaZor
Cytat
Cytat

najkrocej to ZTCP
Kod

jeszcze chyba na 2 czy 3 sposoby sie dalo - polowkami, xorem winksmiley.jpg
zlote czasy sie przypominaja winksmiley.jpg

Źle się wyraziłem winksmiley.jpg Nie używając funkcji

Teraz sporo podniosłem poprzeczkę winksmiley.jpg

Duża podpowiedź : Jedynie instrukcje podstawienia
kurtz
Cytat
Cytat

najkrocej to ZTCP
Kod

Źle się wyraziłem ;) Nie używając funkcji

no problem - wlasnie sobie wymyslilem:
Kod
$a=$b+(($b=$a)&&0)+0;
albo
Kod
$a=$b+(($b=$a)&0);
albo
Kod
$a=$b+0%$b=$a
albo po prostu
Kod
$a=$b+0*$b=$a;
no ew
Kod
$a=$b*($b=$a)/$b;

ew jesli wiecej niz 1 linijka to np:
Kod
$a+= $b;

$b=$a-$b;

$a=$a-$b;

jest jeszcze wersja z xorem ale wtedy musza bys abs inty

tylko siedze i ciskam "zmien" zeby dopisac nowy wariant ;). a i tak wiem ze da sie jeszcze inaczej ;)
RaZor
Cytat
no problem - wlasnie sobie wymyslilem:
Kod
$a=$b+(($b=$a)&&0)+0;

albo
Kod
$a=$b+(($b=$a)&0);

ps
tak, wiem ze da sie jeszcze inaczej smile.gif))

Dobriiiiiiiiiii smile.gif Gratuluje.
Ten php daje jednak możliwości winksmiley.jpg Mogłem napisac jeszcze, bez wskaźników winksmiley.jpg Ale i tak trafiłeś w moją wersje.
Kod
$a+=$b;

$b=$a-$b;

$a=$a-$b;

To napewno wszycy zrozumieli.

Tak właściwie co oznacza zapis &0 questionmark.gifquestionmark.gif Wskaźnik na 0 ?
A myślałem, że znam się na php sad.gif
kurtz
Cytat
Ten php daje jednak możliwości ;) Mogłem napisac jeszcze, bez wskaźników ;)

ja nigdzie nie uzylem wskaznika. a mozliwosci jest tyle co i w innych jezykach ;>
Cytat
Tak właściwie co oznacza zapis &0 ???? Wskaźnik na 0 ?
nie. binarny and. $costam & 0 zawsze zwroci 0. na podobnej zasadzie dziala $zmienna && 0 (tylko wtedy zawsze zwracana jest wartosc false).
mund
Cytat
Jest trochę późno węc pewnie, coś sparole winksmiley.jpg
Zrobiłem sobie klona ciagu i dodalem na koncu 'a', pentelką przechodze przez klona do mometu napotkania 'a' i zapisuje index.

to by było ok, ale użyłeś z 4 instrukcji warunkowych biggrin.gif
poza tym w zadaniu nie było powiedziane że masz określić na której pozycji jest literka..(tylko czy wogole jest?? to nieco podchwytliwe pytanie)
Kod
<?

$string1="//dany ciąg";

$i1=0;$i2=0;

jeden warunek
Kod

kolejne trzy warunki

Cytat

Oczywiście tylko pamiętaj że przy pętli masz instrukcje warunkową biggrin.gif
mund
Cytat
jest jeszcze wersja z xorem ale wtedy musza bys abs inty

chyba że za zadanie masz napisać program w asemblerze laugh.gif
wtedy nie ma znaczenia jakiego typu są zmienne.

Ja znalem taką wersję tego zadania biggrin.gif

PS. zapomniałem dodać że z ciągiem można sobie robić co się chce laugh.gif
RaZor
Cytat
to by było ok, ale użyłeś z 4 instrukcji warunkowych biggrin.gif
poza tym w zadaniu nie było powiedziane że masz określić na której pozycji jest literka..(tylko czy wogole jest?? to nieco podchwytliwe pytanie)

Narazie myśle i niemoge wymyślić wersji z jednymwarunkiem.

Co do tych instrukcji to zorientowałem się za późno i nie chciało mi się tego zmieniać.

Cytat
Cytat
Oczywiście tylko pamiętaj że przy pętli masz instrukcje warunkową

A chciałem być cfaniak. Ja bym powiedział nawet, że taka podpowiedź jest całkiem spora, przynajmniej wiem że moge używać wakunku ile chce razy ale ma być tylko jeden.

PS: Co z tego jak dalejnie wiem jak to zrobić. 8O
mund
Cytat
PS: Co z tego jak dalejnie wiem jak to zrobić. 8O

OK, wczoraj byłem na potężnym kacu i nie bardzo zrozumialem twój tok myslenia.
Zadanie rozwiązałeś!!!!!!!!!!!!!!! biggrin.gif

W oryginale chodziło o to aby dodać na końcu ciągu szukaną literkę (żeby się nie zapętlić) i przeszukiwać czy istnieje
Kod
<?

$string1="//dany ciąg";

$i1=0;$i2=0;

i to był koniec zadania (jedna instrukcja warunku)

a w dalszej części wystarczy sprawdzić czy nie jest to ostatnia litera ciągu i wiemy czy jest tam 'a' czy nie smile.gif

troche zmyliło mnie to twoje ponowne przeszukiwanie:

Kod

Za zmyłkę Przepraszam :oops:
ramze
No dobra to macie zadanko z matmy. Zadanko sam wymysliłem i jest bardzo proste (wystarczy zrozumieć co tam wybełgotałem i będzie już fajnie) i macie je tutaj (specjalnie dla was)

Cytat
Oblicz objętosć ostrosłupa gdzie promień podstawy r=A.

Aha, może się wydawać zamotane ale nie potrafiłem tego prościej przybrać w słowa (chociaż zadanko jest bardzo proste). Wskazówka: zadanie składa się z trzech części 1 2 3 , najpierw należy obliczyć cześć 2 a potem 3 i 1 (chociaż to jest oczywiste ale tak pisze jak by ktoś nie zrozumiał co tam wymamrotałem). Miłej zabawy biggrin.gif.

Nie piszcie od razu odpowiedzi tylko przysyłajcie mi na priva oczywiście jak się wam będzie chciało a ja oznajmie kto wygrał jak uznam, że trza rozstrzygnąć zawody(e) biggrin.gif.

Kto pierwszy ten lepszy.

P.S. Tam z tymi centymetrami to są sześcienne i kwadratowe.
Seth
Zadanie z tych latwiejszych winksmiley.jpg

Ida 3 zolwie przez pustynie (pustynia - teren bez zadnych scian itp. winksmiley.jpg nie ma na niej tez fatamorgany) w jednej lini, jeden za drugim.
szkic pogladowy:
(1) - pierwszy zolw
(2) - itd.
(3) - ...
Pierwszy z nich patrzy do przodu i nic przed soba nie widzi. Odwraca sie i widzi zolwia.
Drugi patrzy przed siebie i widzi zolwia. Odwraca sie i widzi zolwia.
Trzeci z nich (ostatni) patrzy przed siebie i widzi zolwia. Odwraca sie i widzi zolwia.

Pytanie: dlaczego 3-ci widzi za soba zolwia :?:

Tip: Nie myslcie schematycznie
Tip 2: Odpowiedz jest banalna smile.gif
GeoS
3 widzi swoj "tyl" :!: :?:
Seth
NIE smile.gif

Odpowiedz jest w brew pozorom bardzo latwa, a zarazem i glupia winksmiley.jpg

"Think different" winksmiley.jpg
GeoS
OK.

Chodza w kolko. Proste, wrecz banalne (zeby nie powiedziec ze glupie) biggrin.gif
Seth
Nie.

Kilka podpowiedzi winksmiley.jpg :
Ida w prostej linii.
Wokol nich nic nie ma.
Ziemia jest plaska winksmiley.jpg
Nie ma zadnych luster.
3-ci zulw nie palil "marychy" winksmiley.jpg
LeWaR
Kod
Odpowiedz jest w brew pozorom bardzo latwa, a zarazem i glupia;)

Biegnie za nimi czwarty i krzyczy "Zaczekajcie, mam wode!" laugh.gif
Seth
Nie smile.gif

OK podaje rozwiazanie.....................................3-ci zolw.................klamal biggrin.gif
GeoS
To byl cios ponizej pasa biggrin.gif
Seth
Mowilem, ze trzeba inaczej do tego podejsc no i ze rozwiazanie jest glupie winksmiley.jpg

Teraz jak juz wiecie jak rozwiazywac takie zadania winksmiley.jpg kolejne z serii: z zycia powolnych zwierzat winksmiley.jpg :

Idzie tata slimak, mama slimak i dziecko slimak po torach. Nagle tata slimak mowi, zeby sie pospieszyc bo jedzie pociag. Po chwili slychac... ludzi o slabych nerwach prosze o zatakanie w tym miejscu... hmm... oczu winksmiley.jpg... plask. Naszczescie tata slimak i dziecko slimak przezyli (w zagadce nie ma znaczenia w jaki sposob, wiec pozostanie to tajemnica na inna lamiglowke winksmiley.jpg). Dziecko slimak nagle mowi:
- teraz jest juz nas tylko troje.

Uwaga, uwaga teraz pytanie... dlaczego 3-y slimaki wg. dziecka slimaka pozostalo, a nie 2-a :?: smile.gif

Tip: Rozwiazanie jest jeszcze globsze od poprzedniego, wiec nie wytezajcie swoich szarych komorek i niemyslcie zbyt dlugo tylko piszcie co wam slina na jezyk przyniesie winksmiley.jpg (oczywiscie zgodnie z obowiazujacymi normami dobrego wychowania i zasad panujacych na forum winksmiley.jpg)
Anarion
Dziecko slimak klamalo biggrin.gif
Albo zostalo ich tylko troje: tata slimak, dziecko slimak i pociag smile.gif questionmark.gif
Seth
Nie smile.gif Ale ta pierwsza odpowiedz jest bliska prawdy smile.gif
Mac
Ślimak dziecko żartował? :wink: smile.gif
smile.gif
kurtz
Cytat
Ślimak dziecko żartował? :wink: :)
:)
obstawaim ze maluch nie potrafi licyc jeszcze ;)
Seth
TAK :!: biggrin.gif
kulaczek
A tu kolejne zadanko!!!

Matka ma o 21 lat wiecej od dziecka. Za 6 lat matka bedzie miala 5 razy wiecej lat niz dziecko.
Pytanie: Gdzie jest ojciec??

...
evo
czyzby montowal bobasa na mamie :wink:
kotowszczak
Oto zadanko:

Mamy arbuza o masie 3kg, w który woda stanowi 99% po pewnym, zawartoosc wody w arbuzie zmniejszyła i teraz woda stanowi 97% masy arbuza. Jaka jest nowa waga arbuza?

Ostatnio na zajęciach mielismy to zadanie, nie jest trudne ale wiekszosc osób popełnia błąd przy rozwiązaniu tego zadania dlatego jestem ciekaw jak sobie poradzicie. laugh.gif
GeoS
Pytanie z dzialu matematyki abstrakcyjnej: mamy kule (w sensie pewnego zbioru elementow, a nie jako bryle przestrzenna) podzielona na 3 czesci.

Pytanie brzmi: czy mozna je (te czesci) zlozyc do postaci dwoch rownych mniejszych kul?questionmark.gif

PS Usunalem tylko literowke.
kotowszczak
Chciałem sie zapytać czy odpowiedz jest jednoznaczna czy tez zależy od od kuli, danej na wejściu. Bo Mi wydaje się ze aby złożenie do dwóch równych kul było możliwe to zbiór punktów z jakich składa sie kula wejsciowa musi byc podzielny przez dwa.:?:
GeoS
Odpowiedz jest dosc prosta. Dla podpowiedzi powiem tylko, ze do jej udzielenia wystarczy system binarny aaevil.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.