Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 900 zł za 8h pracy jako informatyk czy to za mało?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
artur81
@nasty chyba nie zrozumiałeś ironii smile.gif
Rafiki
Cytat
Uwazam tak jak juz tu pisano: jesli ludzie, ktorzy pracuja fizycznie, czy to na tasmie czy jakiejs hali, zarabiaja po te 1000-1300zl to pracownicy umyslowi powinni dostawac minimum 2x tyle

Hahaha... Za to ze ten czlowiek pracuje fizycznie, nieraz naraza swoje zdrowie a nawet zycie , a w przyszlosci bedzie bardziej schorowany ma dostawac 2x mniej niz taki manager co sie opier.... i tyko dzwoni do klientow :|

W Ameryce pracownicy fizycznie sa strasznie doceniani, i dostaja poruwnywalne pensje co przecetny pracownik za biurkiem typu sekretarka / menager itd.
spenalzo
Cytat(Rafiki @ 21.07.2006, 16:52 ) *
Hahaha... Za to ze ten czlowiek pracuje fizycznie, nieraz naraza swoje zdrowie a nawet zycie , a w przyszlosci bedzie bardziej schorowany ma dostawac 2x mniej niz taki manager co sie opier.... i tyko dzwoni do klientow :|

W Ameryce pracownicy fizycznie sa strasznie doceniani, i dostaja poruwnywalne pensje co przecetny pracownik za biurkiem typu sekretarka / menager itd.

Widać, że masz 15 lat...albo opóźnienia w rozwoju. ohmy.gif Chociaż ja stawiam na to drugie, bo znam wielu rozsądnych 15-latków winksmiley.jpg
acztery
a programista nie bedzie zchorowany ? siedzenie tyle godzin przed komputerem, to zmęczenie dla oczo dochodzi stres mysle ze wiekszy niz ma pracownik na tasmie. Wracajac do tematu. nie tylko informatycy moga narzekac na sytuacje finansowa. to polska i tu wszyscy maja zle. tylko nie politycy.

Moim zdaniem bardziej nie normalne jest to ze lakaz ( anastezjolog ) zarabia tyle co koles na tasmie jak kto kiedys mowili we wizjerze TVN.
sf
@acztery: bosz, uwazasz, ze lepiej mozesz zarabiac? zaloz wlasna firme i zarabiaj, nie rozumiem Twojego nastawienia... moze jest za duzo informatykow, ze takie place? tongue.gif moze zmien zawod i pracuj na tasmie winksmiley.jpg nie bedziesz mial stresu zadnego i nie bedziesz musial myslec tongue.gif
NuLL
@acztery - skoro tak myslisz to daj sobie na luz z informatyka - od biedy mozesz kodowac z wylaczonym monitorem jesli umiesz biggrin.gif
acztery
jak mysle questionmark.gif bo nakapuje ja nie powiedzialem ze tak mysle boze ....

fakt faktem 900 zl to malo jak za prace jako informatyk. jezeli jest cie w kropce to mozna sie skusic .
NuLL
Cytat(acztery @ 21.07.2006, 21:28 ) *
jak mysle questionmark.gif bo nakapuje ja nie powiedzialem ze tak mysle boze ....

fakt faktem 900 zl to malo jak za prace jako informatyk. jezeli jest cie w kropce to mozna sie skusic .

To ja wole jak freelancer pracowac party.gif
acztery
mam takie same zdanie jak ty
nasty
Cytat

Pracownikiem fizycznym kazdy moze byc, nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w mózg tongue.gif, i jest ich od cholery, a informatykiem nie kazdy moze byc bo to wymaga wiekszego poziomu inteligencji, a o inteligencje nie jest latwo w tych czasach tongue.gif
mike
Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 08:55 ) *
Pracownikiem fizycznym kazdy moze byc, nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w muzg tongue.gif,

A ja proponuje żebyś nie obrażał innych, bo nie do końca jest.
Pracownik fizyczny to bardzo szerokie pojęcie i nie każdy zapieprza bez rozumu z łopatą.
Wykwalifikowani pracownicy z dużym doświadczeniem i stażem pracy na pewno nie s idiotami za jakich ich masz.

Więc opanuj się z tymi sądami.

P.S.
Wspomniałeś o inteligencji, więc powołam się na Twoją, naucz się wreszcie zasad pisowni i ortografii bo się czytać nie da tego co piszesz.
Masz linka PWN :: Słownik ortograficzny

Chcesz żeby każdego Twojego posta musiał zatwierdzać moderator? To się zacznij uczyć.
nasty
nie chodzi mi o to ze sa idiotami, ale o to kazdy (prawie) moze byc pracownikiem fizycznym (oczywiscie wykluczajac niepelnosprawnych).
Do tego zawodu nie trzeba miec jakejs wyszukanej wiedzy albo talentu, wystarcza miesnie i czesami instrukcja obsugi.
I Prubuje udowodnic dla ~rafiki ze se baaaaaaaaardzo myli, bo manager to zanim sie nie stal managerem to sie uczyl jezykow, studia, i czord wie co jeszcze...

Cytat
Wspomniałeś o inteligencji, więc powołam się na Twoją, naucz się wreszcie zasad pisowni i ortografii bo się czytać nie da tego co piszesz.

hmm, chyba sie nie musze powtarzc ?
mike
Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 09:53 ) *
hmm, chyba sie nie musze powtarzc ?

Przeczytaj to: Bykom-STOP, Forum php.pl popiera akcję.
Dostosuj się do tego co tam jest napisane.
Fuzja
nasty_psycho: tu nie chodzi o to żebyś powtarzał skąd ty tam nie jesteś i kiedy ty tam nie wyjechałeś, chodzi o to, że mógłbyś zacząć się już uczyć trochę zasad.
acztery
spawanie pod wodą to pracy fizyczna a nie każdy może to wykonywać bo to bardzo cieżkie. ...
mike
Ooo, podam Ci przykład ~nasty_psycho.
Mój dziadek: Ma już sporo lat, ale do niedawna pracował jako cieśla, budował domy drewnianei kładł dachy na murowanych.
Urodził się przed II Wojną Światową, nie skończył nawet podstawówki, nie miał jak.
A gwarantuje Ci że ma gigantyczną wiedzę, której nie znajdziesz nigdzie.

Ludzie z Warszawy przyjeżdżają żeby im domy stawiał.

Pracowałem z nim nie raz i powiem Ci że na takiej budownie (tym bardziej kiedy jest w drewnie) nie wiedziałbyś co się dzieje, popłakałbyś się a i tak byś nie wiedział co i jak.
nasty
Cytat
nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w muzg

Ja nie powiedzialem zie nia maja muzgu albo sa idioci, ale ze nie trzeba, byc specialnie madrym, a ze sa ludzie madrzy pracujacy fizycznie to inna sprawa.

ps. instaluje spellbound tongue.gif
pawel_k
Pracownikiem fizycznym kazdy moze byc, nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w mózg tongue.gif, i jest ich od cholery, a informatykiem nie kazdy moze byc bo to wymaga wiekszego poziomu inteligencji, a o inteligencje nie jest latwo w tych czasach tongue.gif

nie trzeba byc wyposarzonym w mózg? chlopcze pomysl troche co piszesz ...
spenalzo
Pracownikiem fizycznym kazdy moze byc, nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w mózg tongue.gif , i jest ich od cholery, a informatykiem nie kazdy moze byc bo to wymaga wiekszego poziomu inteligencji, a o inteligencje nie jest latwo w tych czasach tongue.gif

Dlatego już wiemy, że informatykiem nigdy nie będziesz -sam napisałeś dlaczego.

Takiego stężenia kretyństwa w jednym poście danwo nie widziałem. Natomiast co do ortografii - zasłanianie sie pochodzeniem jest tak samo żałosne jak zasłananiane sie zaświadczeniami o dys-cośtam.
nasty
Cytat
Dlatego już wiemy, że informatykiem nigdy nie będziesz -sam napisałeś dlaczego.

A jakas jestem informatykiem :-)
acztery
możę ci sie tylko tak zdaję :/
ferr
Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 06:55 ) *
, a o inteligencje nie jest latwo w tych czasach tongue.gif

Co w szczegolnosci widac na Twoim przykladzie, ale trzeba przyznac ze autoironia jest Twoja mocna strona ;-)
nasty
od 15 postów nie macie innego tematu ? tongue.gif
Każdy chce tylko pokazać ze ma cos do powiedzenia, no dobra pierwsze 5 były na miejscu ale reszta ? bawi sie w "dorosłych" strażników dobra smile.gif
seaquest
Ostatnie kilka postów na prawdę nie wnosi nic do dyskusji. Totalnie zeszliście z tematu. Jeżeli dalej będą się takie pojawiać, to posypię warnami.

ferr, acztery: wyrażanie opinii o tym czy nasto_psycho jest czy nie jest informatykiem to raczej na PW, a nie na forum w temacie o zarobkach.
erix
Tak sobie czytam ten topic i czytam, jakość czarnawa przyszłość rysuje się przede mną.

Skończyłem gimnazjum, teraz pora na liceum.
Zauważyłem, że ostatnio wiele osób w moim wieku zaczęło się interesować `łebmasterką`. Na razie, `jakościowo` konkurencji nie ma (wciąż tabelki, to było tak OT). 900zl teraz, a co będzie potem?

Cytat
Pracownikiem fizycznym kazdy moze byc, nie trzeba do tego zawodu byc wyposarzonym w mózg , i jest ich od cholery, a informatykiem nie kazdy moze byc bo to wymaga wiekszego poziomu inteligencji, a o inteligencje nie jest latwo w tych czasach

Może by troszkę szacunku dla tych ludzi? W końcu oni pracują również na Ciebie, po to, byś miał gdzie mieszkać, mógł siedzieć sobie teraz przed swoim kompem. Dlaczego? Prąd musi się skądś wziąć; nie mów mi, że siedzisz przed kompem na rowerku treningowym i produkujesz sobie energię dla pieca, bo w to nie uwierzę...

Znam wielu ludzi, którzy nie mają żadnego wykształcenia, nazwę to `umysłowego`, a potrafią kilkakrotnie lepiej wykonywać swoje zadania z przymusu czy z wyboru. Nie zawsze papierki świadczą o doświadczeniu bądź wiedzy.

A sprawa ich zarobków, to już jest inna beczka, bo tu w dalszym ciągu liczą się znajomości...
whiller
Witam,
(specjalnie sie zarejestrowałem, żeby napisać coś w tym topicu smile.gif)

Przeczytałem wszystkie posty (część pobieżnie ...) i w sumie nie dostałem odpowiedzi na pytanie, ile powinien zarabiac programista (powiedzmy znający php + XML + SQL i może Ajax ? smile.gif). W sumie bardzo mnie to interesuje ...

Otóż jestem na trzecim roku studiów (kierunek informatyka) i coraz bardziej zbliżam się do ich końca ... i czytając Wasze posty ogarnął mnie po części strach. Dlaczego ? Otóż perspektywa pracy za 1400 zł z pocałowaniem ręki dla pracodawcy nie jest tym na co szczerze mówiąc liczę. Oczywiście na początku to chciałbym wogóle jakąś pracę znaleźć, ale abstrahując od tego, sadzę, że praca jako programista powinna być nagradzana jakąś lepszą pensją.

Ja bym chciał zarabiać powyżej 4000 zł ... i zaczynam wątpić w to, żeby na polskim rynku było to możliwe.
Już powinienem zaczynać myśleć o emigracji ? smile.gif
pawel_k
mogleś chociaz napisac gdzie mieszkasz smile.gif
jesli chodzi o Twoja sytuacje, to szczerze nie jest zle. zarobki w okolicach 2000 zł (Kraków) są w zasięgu ręki jeśli rzeczywiście nie jesteś leszczem. nie jest to co prawda 4000zł, ale jak na studia myślę ze wystarczy, oczywiście jeśli tylko jeste w stanie połączyć studia z pracą na pełny etat. 4000 też można zarobić ale już raczej nie na samym programowaniu w php (może w wawie jest z tym lepiej ale ja tam nie bywam winksmiley.jpg ), i myślę że mimo wszystko przy takich zarobkach papierek z uczelni będzie miał już większe znaczenie.
whiller
OT : Dla sprostowania, podałem przykład z tym "php + XML + SQL i moze Ajax" smile.gif Nigdzie nie napisałem, że to potrafie smile.gif
HomerWells
Co do poziomu pensji w Polsce śmiało można powiedzieć, że odbija się nam czkawką komuna kiedy to umysłowi mniej zarabiali niż fizyznie. Lecz jeżeli pomyślimy jaką mamy "nadprodukcję" studentów to się okazuje, że na jedno miejsce pracy przypada po kilka osób z odpowiednim wykszytałceniem. Może w innych krajach UE różnice w pensjach są większe? Weźmy taką Irlandie. To co zobaczyłem było dla mnie szokiem. Przeciętna pensja informatyka była tylko o jakieś 200 - 300 euro większa niż np magazyniera.
Weźmy teraz przykład Londynu. Jeżeli komuś pęknie np. rura o pierwszej w nocy i wezwie takiego fachmana to musi się liczyć z wydatkiem rzędu 150 funtów za godzinę. Zarobki hydraulików z Londynu są porównywalne z zarobkami adwokatów. Więc może warto się przekwalfikować?smile.gif. Prawda jest też taka, jeżeli ktoś chce zarabiać spore pieniążki to raczej powinien myśleć o kierowniczych stanowiskach albo o założeniu własnej firmy.
Jednak najlepszym sposobem na zarobienie sporych pięniedzy jest zostanie prezesem jakiejś spólki skarbu państwa. Nic nie trzeba umieć wystarczą odpowiednie znajomości. No i ta kaska za nic smile.gif
eai
Jeśli ma się zapał do pracy, jest się pracowitym, konsekwentnym w działaniu i się biegle w swojej dziedzinie posługuje to w każdej dziedzinie można dorobić się kasy...

Są osoby które zaczynały od 0, miały pomysł, ręce gotowe do pracy dorobiły się konkretnych pieniążków.

Nie można określić dokładnej ilości $$ jaką powinien zarobiać programisty gdyż to zależy od wielu czynników (wiedzy, twórczego myślenie, doskonalenia się, zapału, konsekwencji).

Programista może zarobić ponad 5 000 zł / miesiac, może mieć własną stronę www (przynoszącą zysk z reklamy) jednoczenie pracując w firmie.... wszystko zależy od posiadanej wiedzy, wytrwałości i chęci:)

Nie można mówić że osoba pracująca fizyczna to idiota lub że nie ma mózgu. Społeczeństwo jest tak zbudowane że musi wymieniać się usługami, jedna osoba nie może robić wszystkiego... A dlaczego osoba pracująca fizycznie ma zarabiać grosze skoro się stara, pracuje? Wszystko zależy od zapału i chęci do pracy. Osoba która wybrała prace fizyczną nie wyśmiewa osób którzy pracują umysłowo, bo pracy może korzysta z naszych usług wchodzi na strony www dla rozrywki czy czegoś tam innego, ogląda filmy i jest ok, za to my programisci tworzymy im np. strony www żeby je oglądali a kto nam buduje domy? kto doi krowy żebyśmy mieli mleko itd...

Wszyscy wzajemnie wymieniają się usługami i powinno się każdego szanować i traktować poważnie, a nie wyśmiewać bo on jest murarzem.

//BTW: Mój wujek jest murarzem smile.gif ostro pracował i wyciągnął w okresie wiosenno-jesiennym ok 3000 - 4000 za miesiac.

Wracając do tematu: Myśle że programista powinien zarabiać nie mniej niż 3 000zł na miesiac, mówiąc 'programista' mam na myśli osobę która posiadła odpowiednią wiedzę nie mówie o osobach które robią skrypty ksiegi gosci, tylko o tych którzy biegle tworzą strony www i ciągle poszerzają swoją wiedzę.

Dziękuje za uwage tongue.gifP
Wykrywacz
@eai nie obraź się ale to, co powiedziałeś to są założenia po części socjalizmu.

Realia to popyt i podaż. Jeżeli jest zapotrzebowanie na murarzy, to a murarzy jest mało albo lobby murarskie stawia cenę zaporową, to wiadomo, że taki człowiek będzie dobrze zarabiał.

Jeżeli programistów jest masa, nikt ich nie potrzebuje to będą zarabiać grosze.

Dodatkową kwestią są tu kwalifikację. Nawet, jeżeli murarzy/programistów jest pełno, a znajdzie się super spec, to będzie on zarabiał dobrze.

W na obecną chwilę 900zł dla programisty, który pracuje normalnie na pełny etat... To śmiech na sali. Tyle to się zarabia rozwożąc pizze.
eai
Nie obraziłem się, ja tylko wyraziłem swoje poglądy smile.gif więc luz

Cytat
a znajdzie się super spec, to będzie on zarabiał dobrze.

I trzeba być jeszcze pracowitym, leń nic nie zarobi...
ollxd
Pieniądze, które Ci oferują to trochę niska kwota [SPAM]
kilab
Ale archeolog biggrin.gif
starach
No tak... przeczytałem parę pierwszych postów w temacie żeby wiedzieć o czym tutaj w ogóle te 6 lat temu była rozmowa, patrze 900 złotych i sobie myślę: "900 złotych ... no jak ktoś jest dobrym programistą to tyle spokojnie może na dzień wyciągnąć" czytam dalej... na miesiąc...: "no chyba kogoś &%$£!*@"
Pawel_W
Cytat(starach @ 1.04.2013, 10:06:49 ) *
No tak... przeczytałem parę pierwszych postów w temacie żeby wiedzieć o czym tutaj w ogóle te 6 lat temu była rozmowa
widzę, że nie jestem sam biggrin.gif
pamil
Daiquiri
Ludziska, spam się pojawił, a Wy przydzielacie nagrody... ;-) Zamykam zanim się to rozkręci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.