Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki kierunek obrać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
sticker
Cytat(rebelkk @ 17.11.2006, 19:11:53 ) *
Dzięki wam (a może przez was) zainteresowałem się c# smile.gif Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

Manual msdn.com jest tam dosłownie wszystko kopalnia wiedzy - zreszta to najlepszy manual z jakimkolwiek miałem do czynienia. Jak znasz podstawy javy to nic Ci nie jest potrzebne opócz msdn do programowania w C# bo c# jest niejako udoskonaloną wersją j# wywodzącej sie wlasnie z JAVY.
A jaki jezyk wybrac jeśli chodzi o zarobki to koniecznie jeden z dwóch java albo c# technologie przodujące i najbardziej rozwijane. Szybko można coś zbudować w obu językach małymi nakładami. Jednak z drugiej strony jeśli chcesz sie uczyć to zdecydowanie na razie powinieneś sie zając javą SE bo tam musisz czasem coś wymyśleć a w c# wszystko jest gotowe tylko połacz kropki winksmiley.jpg ( na rozwój myslenia to cos z wysokiego poziomy do algorytmiki by sie przydało ocaml na przykład )

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru
Ace
Heh...

Ciagle slysze ze JAVA jest wolna... NIE! Wolna jest aplikacja napisana przez programiste. Z Definicji JAVA bedzie wolniejsza od tego samego skrawka kodu np: w C. Prawda. Ale implementacja pewnego algorytmu w JAVA moze byc prostrza i dokladniejsza niz w C, przez co nadrabiamy ta roznice. Jesli programista napisze kiepski algorytm to kazda aplikacja bedzie wolna bez wzgledu na to czy to JAVA czy c# czy php czy C.

Znajomy powiedzial mi jakis czas temu (Programowal w c#) Przerzucil sie na JAVA mowi Super platforma.

Ja w szkole mam C#... Ale aby przerzucic sie z C# na JAVE to duzo czasu nie zajmie - skladnia prawie identyczna, oop, duze zaplecze dokumentacji.

Pamietam jak kumpel z firmy napisal wykres gantt'a w JAVA. Slimaczyl sie strasznie przy skalowaniu. Po prostu zeby zrobic Zoom'a trzeba bylo z 10 sekund poczekac. Nastepnego dnia przepisal algorytm i smigalo. Praktycznie klik i juz widzimy efekt zoom'a.

Caly czas sadze ze JAVA jako JAVA bedzie wolniejsza zawsze, bo wchodzi do tego kod posredni, ale to jak programista wykorzysta jej potege - to inna kwestia. Dobry kod = dobry szybki program. Bez wzgledu na platforme.

Jesli mialbym wybierac C# czy JAVA... Trudno powiedziec. Jesli chodzi o wieloplatformowosc - to JAVA. W innym przypadku nie potrafie odpowiedziec na to pytanie.
splatch
Cytat(sticker @ 29.11.2006, 09:41:22 ) *
jeśli chcesz sie uczyć to zdecydowanie na razie powinieneś sie zając javą SE bo tam musisz czasem coś wymyślać a w C# wszystko jest gotowe tylko połącz kropki winksmiley.jpg (na rozwój myślenia to coś z wysokiego poziomy do algorytmiki by się przydało ocaml na przykład)

Mówisz, że w "w C# wszystko jest gotowe", proszę podaj jakiekolwiek przykłady by argument nabrał wagi. smile.gif
Fuzja
I o to mi chodzi sad.gif Same stare książki, a szukam czegoś aktualnego smile.gif
Poza tym, czy ta książka pomimo wieku, nadal jest przydatna i obowiązuje ?
splatch
Cytat(Fuzja @ 29.11.2006, 14:19:04 ) *
I o to mi chodzi sad.gif Same stare książki, a szukam czegoś aktualnego smile.gif
Poza tym, czy ta książka pomimo wieku, nadal jest przydatna i obowiązuje ?

Szczerze, to odradzam pierwszą część. Ilość przedawnionych informacji jakie niesie jest zbyt duża. Lepiej kupić drugą część która jest aktualna i jeszcze trochę będzie "na czasie", ponieważ Java 6.0/Mustang wychodzi dopiero w przyszłym roku.
Są w niej absolutne podstawy jak konsola, obsługa plików etc. To wszystko można spokojnie znaleźć w tutorialu Suna na stronie z tym, że w języku angielskim Z resztą obie książki są tłumaczeniem oficjalnego podręcznika.
Fuzja
Poswiece sie dla dobra sprawy i sproboje z java z Java. Kompendium Programistow z helionu. Mam nadzieje, ze nie spsuje se swiat smile.gif
Edit:
A co powiesz o springu ?
Dobry fw czy nie ?
Jakie są korzyści z jego stosowania ?
Co ułatwia?
splatch
Cytat(Fuzja @ 29.11.2006, 15:49:21 ) *
Poswiece sie dla dobra sprawy i sproboje z java z Java. Kompendium Programistow z helionu. Mam nadzieje, ze nie spsuje se swiat smile.gif
Edit:
A co powiesz o springu ?
Dobry fw czy nie ?
Jakie są korzyści z jego stosowania ?
Co ułatwia?

Framework jest świetny. Oparty na kontenerze Inversion of Control, troszkę konfiguracji, ale zysk nieprawdopodobny. Każdy element możesz wymienić, każdy element możesz rozszerzyć, używasz istniejącego kodu bez problemów z jego przenoszeniem, ponieważ nie jesteś uzależniony od frameworka.
Przede wszystkim Spring nie jest inwazyjny jak był np, Avalon. Jest po prostu czymś, co ułatwia i przyśpiesza pracę.
W jego oparciu możesz budować z powodzeniem aplikacje webowe. Bardzo łatwo jest go wpiąć w JSF (Java Server Faces), JSP (Java Server Page), używać wspólnie z wiodącymi ORMami dla Javy tj Hibernate, implementacjami JDO (Java Data Objects)/JPA (The Java Persistence API), Toplinkiem (ORM rozwijany przez Oracle) czy też na własnym kodzie budowanym w oparciu JDBC i JDBC Templates. Możliwa jest też integracja z EJB (Enterprise Java Beans).
Jest coś takiego jak Spring Web Flow, czyli modelowanie flowu, krok po kroku gdzie masz trafić. Projekt bardzo dobry, jest wciąż rozwijany.
Nie jest problemem stworzeniem prostej usługi sieciowej, ponieważ zmienia się tylko widok (zupełnie jak w Agavi).
Nie mniej nie radzę zaczynać nauki Javy w oparciu o Springa. By docenić jego zalety musisz poznać najpierw wady tworzenia stron w Javie! :]

Od czego zacząć?
Od dokumentacji
Krótkiego wprowadzenia
Dłuższego omówienia
późnej przyda się ide i google naturalnie.
Fuzja
Spring nadaje sie tylko do aplikacji webowych ?
Bo stron w javie napewno nie bede chcial tworzyc, od tego mam asp smile.gif
splatch
Spring to głównie www. Jest to alternatywa dla ciężkiej technologi jaką było EJB i EJB 2 (trójka jest nieco odciążona). Nie mniej, każdy z jego komponentów możesz wykorzystywać oddzielnie.
Do tworzenia zwykłych aplikacji Spring RCP.
Fuzja
Ok,a co z ide ?
Jbuilder ? Eclipse ?
dzesi
Jest jeszcze Jcreator bardzo dobry dla początkujących
mike
Cytat(Fuzja @ 30.11.2006, 13:14:23 ) *
Eclipse ?
Jeśli chodzi o php to mozna się zastanawiać, ale jeśli chodzi o Java to odpowiedź brzmi: oczywiście, że Eclipse.

Poza tym ceny JBuildera to:
- Enterprise New User ($1,999.00)
- Enterprise Upgrade ($999.00)
- Professional New User ($799.00)
- Professional Upgrade ($479.00)
- Developer ($399.00)
- Developer Upgrade ($199.00)

A Eclipse to $0.
Fuzja
Ok, no to eclipse winksmiley.jpg.
Dzięki splatch za przekonanie do javy, teraz całe święta spędze nad nią i się nie obraź jak będe Ci dupe truł na ircu o jakieś banały smile.gif
Chętnie podjąłbym się również tematu jsp, co powiesz o : http://helion.pl/ksiazki/jsjsp1.htm chodzi mi raczej o to czy kwestie przez nią poruszane są potrzebne czy może zupełnie bezużyteczne.
splatch
Fuzja, a może Head First Servlets & JSP? Za książką przemawia lekki styl oraz "nowsze" wydanie. Sugeruję się tu w dużej mierze JSTL, które można by nazwać JSP "na poważnie", a które nie jest opisane w Twojej propozycji. Samo JSP jest ubogie, dopiero z JSTL staje się bardzo funkcjonalne. Warto poszperać też za JSF. Według niektórych jest to najlepsze podejście jakie można było wynaleźć dla stron. Osobiście nie mam zdania nt. JSF, ponieważ jeszcze nie używałem.

Co do darmowych IDE:
J2EE:
Bea Workshop for JSP (niekomercyjnie, wymagana rejestracja)
Eclipse + JST (J2EE Standard Tools Project)
Sun Studio Creator (niekomercyjnie, wymagana rejestracja)

J2SE:
Eclipse
Net Beans
JDeveloper (niekomercyjnie, wymagana rejestracja)
Fuzja
No właśnie sprawdziłem daty, i ta z headfirst jest rzeczywiscie nowsza, tylko sciagnalem z ftp listingi i skladnia mnie troche zniecheca, chociaz podobna do asp, zastanowie sie, pierw spedze pare nocy z czysta java winksmiley.jpg
sticker
Cytat(Ace @ 29.11.2006, 10:18:08 ) *
Caly czas sadze ze JAVA jako JAVA bedzie wolniejsza zawsze, bo wchodzi do tego kod posredni, ale to jak programista wykorzysta jej potege - to inna kwestia.

W .net też jest tworzony kod pośredni i aplikacje napisane na tej platformie kompilowane są za każdym uruchomieniem programu z kodu pośredniego Przez to odpalenie aplikacji trwa bardzo długo, ale własnie dzięki temu zyskuje możlwości optymalizacji dokonywanej przez deweloperów MS którzy zrobili juz 3 wersje .neta :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.