Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UPGRADE
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
seaquest
Witam,

Dziś w godzinach 20:00 - 24:00 dokonaliśmy upgradu forum z wersji 2.1.7 do wersji 2.3.1. Jak widać zmiana dosyć duża, jest też w związku z tym wiele innych zmian - głównie związanych z changelogiem skryptu.

Jednak w najbliższych dniach wprowadzimy też kilka nowych - naszych modyfikacji. Wymagają jednak one jeszcze trochę prac, dlatego musicie poczekać jeszcze chwilę.

Wprawdzie mamy swoją - developerską wersję forum, jednak mamy do was prośbę. Jeżeli ktoś zauważy jakiekolwiek problemy typu:
  • niedziałające linki
  • krzaki
  • brak tłumaczenia
  • puste pola
  • źle interpretowany bbcode

To bardzo prosimy o zgłaszanie ich w tym właśnie temacie.

Życzymy miłego korzystania z nowej wersji.

Developerzy Forum PHP.pl
Sokal
1. Szablon się kaszani w profilu - http://img73.imageshack.us/img73/983/testps7.png
2. Przydałaby się jakaś ramka w profilu przy pokazywaniu tematow :]
3. Nie ma emotek
tiraeth
  • Kod PHP się rozsypuje, zamienia \n na n
  • Ikonka RSS - proponuję
  • Proponuję wyświetlać kolor użytkownika z lewej strony posta (np. żeby mój nick był zielony) Wyświetla się grupa z kolorem
  • Profil użytkownika - Tu wpisz swój identyfikator AIM - powinno być GG/Gadu-Gadu
  • Czy powód edycji nie powinien parsować BBCODE? Wtedy moderatorzy mogliby pisać na zielono. jest to zrobione specjalnie przez developerów IPB
  • Lista BBCode nie zawiera znacznika dla przekreślenia nigdy nie zawierała
  • Nie mogę zuaploadować zdjęcia do profilu
  • Favikonka do wrzucenia
  • Brak emotikonek
  • Panel raportów u moderatora nie działa
  • CSS w Panelu kontrolnym nie działa
Stale aktualizuję
seaquest
Cytat(tiraeth @ 7.08.2007, 00:14:03 ) *
  • Ikonka RSS - proponuję
  • Proponuję wyświetlać kolor użytkownika z lewej strony posta (np. żeby mój nick był zielony)
  • Nie mogę zuaploadować zdjęcia do profilu (Internal Server Error na obrazku)
  • Favikonka do wrzucenia
  • Brak emotikonek
  • Panel raportów u moderatora nie działa OK
  • CSS w Panelu kontrolnym nie działa OK
Stale aktualizuję

PS. Jak tam zabezpieczenia przed Spambotami?

Zabezpieczenia są lepsze, więc wyłączamy blokady na tych forach, na których była ona włączona.
Athlan
http://forum.php.pl/rules.html

Kod
Fatal error: Class 'skin_rules_8' not found in /alt/home/forumphp/html/sources/ipsclass.php on line 2085

smile.gif
mike
  • Nie działa link Moi znajomi w menu u góry; Działa, tylko czasem trzeba poczekać / kwestia wydajności a nie kodu
  • W opcjach wątku na rozwiniętej liście jest jakiś zbędny fragment ~~NODIV~~;
Cienki1980
W profilu użytkownika w części Zarządzaj listą znajomych nie działa link:
Zarządzaj listą znajomych ( otwiera nowe okno )

j/w w poście mike
Hacker
Nieprzezroczystość obrazków wypunktowania w opcjach wątku/forum
Szybka edycja i przejście z niej do pełnego edytora nie działa przynajmniej pod FF w wersji 2.0.0.6 Albo masz niewyczyszczony cache, albo jesteś niecierpliwy, bo taki błąd nie występuje, obiekt istnieje (Firefox 2.0.0.5)
a oto konsola błędów:
Cytat
Błąd: document.getElementById("post-edit-" + post_id) has no properties
Plik źródłowy: http://forum.php.pl/jscripts/ipb_topic.js
Wiersz: 241
Błąd: ajax_fulleditor_for_edit is not defined
Plik źródłowy: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74565
Wiersz: 1

Nie działa link Moi znajomi w menu u góry - to jest prawda i nie jest to kwestia wydajności... j/w, funkcja istnieje i się ładuje, wywołałem ją nawet z konsoli
Cytat
Błąd: friends_pop is not defined
Plik źródłowy: java script:friends_pop();
Wiersz: 1

Coś dodam

No i tak jak myślałem jak coś doda się do ostatniego posta(odpowiedź, a nie edycja) to znikają entery...
Cysiaczek
1. Jest możliwość oceniania użytkownika - nigdzie nie widzę aktalnej oceny, choć przy poszukiwaniu w dziale Użytkownicy można wybrać kryteriu, "Ocena" Tak jak ktoś powiedział niżej - pojawia się po kliknięciu na nazwę użytkownika

2. W Raportach jest U?ytkownik zamiast Użytkownik

Pozdrawiam
nospor
w profilu uzytkownika, po lewej masz gwiazddki. Tam oceniasz
Hacker
i/lub klikasz na nicka przy wyświetlaniu tematu i tam masz gwiazdkiW użytkownikach gdy wybierze się ocenę Więcej niż 0 wyświetla również tych z 0 gwiazdkami myślę, że można by zamienić na >=Ze znajomymi sprawa wygląda tak, że nie wyświetla się jak ktoś nie ma dodanych znajomych. Uważam, że lepiej by było jakby i w takim przypadku się wyświetlała pusta lista znajomych. No i entery po dodaniu do posta jak widać znikają (chciałem się upewnić)
Cysiaczek
Gwiazdki widziałem - klikałem, jednak nigdzie nie widać jaką aktualnie ocenę ma użytkownik.

Pozdrawiam.
Hacker
Ocenę wskazuje liczba "zapalonych" gwiazdek
Cysiaczek
hmm... rzeczywiście... sorry : >

--edit
Można dostać oczopląsu od nowości, więc wybaczcie : >
tiraeth
  • Po zalogowaniu się nie przekierowuje na prawidłową stronę, np. tworzy takie coś: http://forum.php.pl/index.php?http://forum...ofil_m4119.html
  • Tekst główny (Czym jest BBCode...) w liście znaczników jest na ciemnym tle - jest przez to niewidoczny - klik
  • Proponuję aby przypięte tematy były zawsze pogrubione, to się gubią w gąszczu innych tematów (mimo, że są na pierwszych pozycjach)
seaquest
Bardzo proszę wszystkich o aktualizację cache przeglądarki oraz sprawdzenie czy nie korzystacie z w3cache czy też squida.

Podejrzewam, że wiele zgłaszanych błędów wynika właśnie z tego powodu.

I jeszcze jedna prośba, o nieedytowanie postów w tym temacie. Jak widać, ja edytuje tematy i oznaczam zgłoszenia, które zostały zamknięte.
Hacker
Większość spraw wynika z nieprzeczyszczonego cache jak widzę...
Może wyślijcie każdemu userowi po 1 razie takie nagłówki coby przeglądarka sobie cache odświeżyła...
Cysiaczek
W edytorze nie działają ikonki
Wstaw link
Wstaw obrazek
Wstaw email

Poprawione
Ludvik
- Na liście tagów BBCode są niedotłumaczone opisy.
- Dziwnie brzmi "Napisałeś" i "Pokazaliśmy". Już lepiej moim zdaniem "Kod" i "Wyświetli" albo "Efekt".
UDAT
Najnowsze posty przez RSS nie działają. invalid
tiraeth
Cytat
Najnowsze posty przez RSS nie działają.

Struktura XML się wysypała, linia 97 - \10, wina leży w treści posta :-) Co do poprawki tego, to proponuje addslashes dodać... może to coś pomoże.
Cysiaczek
1. W PM nie ma opcji "Odpisz" ... no chyba, że znowu mnie ślepota dopadła ; P Nie mieliśmy przycisku odpowiedz, więc daliśmy "Cytat". Postaramy się to zmienić
2.http://forum.php.pl/wszyscy.html - jak wybierzemy kryteria -> Aktualizuj to jest 404 ;/
Sokal
http://forum.php.pl/top_10.html - przydałoby się wywalić użytkownika Gość ;-) bo to gość ;P
ARJ
1. w PM wcześniej odebrane wiadomości niż przez upgrad`em nie działa quote (nie wiem czy to sie da poprawić)
2. co do skórki taki mały drobiazg ale: w widoku tematu przycisk raportuj był z lewej, a skok do góry z prawej teraz jest odwrotnie
3. widać tylko swoje ostrzeżenia, a nie widać innych userów na dev juz zrobione niedługo i tu będzie
NuLL
Na stronie z uzytkownikami jest sortowanie Wg Lacznie stron - powinno byc lacznie postow.
menic
Nie wiem czy tylko to moje odczucie, ale zauważyłem ze działanie forum jak by sie zwolniło...
seaquest
Trochę więcej bajerów jest, to dlatego.

Poza tym dopiero zeszłej nocy udało nam się do końca przebudować indeksy (tu wielkie podziękowania dla adminów z NQ.pl).
Przebudujemy jeszcze cache po drodze i powinno troszkę przyspieszyć.
webdice
Cytat(Sokal @ 7.08.2007, 23:26:08 ) *
http://forum.php.pl/top_10.html - przydałoby się wywalić użytkownika Gość ;-) bo to gość ;P

1. W linku jest top 10, a tak naprawdę jest to spis 20 najbardziej aktywnych użytkowników danego dnia.
2. Przy usuwaniu użytkownika z listy znajomych jest niespolszczony tekst potwierdzenia.
Seth
Cos niedobrego dzieje sie z nowym forum. Kazde wyswietlenie strony powoduje umnie, ze przegladarka na ok 10 sekund calkowicie sie zawiesza.
Dzieje sie tak na kazdej stronie - dojscie do tego tematu i wpisanie posta zajelo mi prawie minute! :|

Przegladarka to FF 2.0.0.6 (+ FireBug, DownloadHelper, DOM Inspector, Mouse Gestures, View Source Chart) a system Windows XP Pro - na inych przegladarkach jest ok. Na Mac OSie pod FF dzieje sie to samo.

Przycinanie zdarza sie co jakis czas - i przewaznie wtedy kiedy jeszcze nie jestem zalgowany.
tiraeth
Cytat(Seth @ 9.08.2007, 10:28:21 ) *
Cos niedobrego dzieje sie z nowym forum. Kazde wyswietlenie strony powoduje umnie, ze przegladarka na ok 10 sekund calkowicie sie zawiesza.
Dzieje sie tak na kazdej stronie - dojscie do tego tematu i wpisanie posta zajelo mi prawie minute! :|

Przegladarka to FF 2.0.0.6 (+ FireBug, DownloadHelper, DOM Inspector, Mouse Gestures, View Source Chart) a system Windows XP Pro - na inych przegladarkach jest ok. Na Mac OSie pod FF dzieje sie to samo.
Przycinanie zdarza sie co jakis czas - i przewaznie wtedy kiedy jeszcze nie jestem zalgowany.

Nowe forum ma sporo JSowych bajerów. Z tego powodu Firefox się zwiesza. Ja miałem tak samo, jak w Firefoxie odpaliłem od razu 6 efektów SlideDown z jQuery winksmiley.jpg
menic
No to po co tyle bajerów?
NA forum korzystam raptem z odpowiadania i przegladania tematów tongue.gif Nic wiecej mi nie potrzeba, co moze ff wieszac...
seaquest
@menic: Ty może tak, ale ja na przykład korzystam z kilku innych rzeczy jeszcze...

Zawsze możesz używać wersji Lo-Fi
menic
@UP: wiem o tym. Zmian nie neguje i dodatki sa potrzebne. Jednak zastanowił bym sie nad "przydatnością" niektórych ficzerow.
Seth
@seaquest: to, ze forum zawiesza przegladarke nie jest czyms co mozna w ten sposob bagatelizowac. Wiele osob moze miec podobny problem, ktory skutecznie odstraszy ich od wchodzenia na forum i w tym wypadku sadze, ze trzeba poswiecic uzytecznosc czegos co malo kto uzywa nad porpawne funkcjonowanie calosci.
revyag
@Seth, mam te same wtyczki co Ty i jeszcze parę dodatkowych, ff 2.0.6, win xp, żadnych zwiechów nie miałem, u mnie forum działa prawie tak samo jak poprzednie.
Hacker
FF 2.0.0.6 żadnych zwiechów. Może czasami strona wolniej się ładuje, ale to raczej wina serwera, ale nie ma mowy o zawieszeniu przeglądarki...
kwiateusz
mi userjs zawieszał przeglądarke zaraz po otwarciu forum moze tu lezy problem winksmiley.jpg
a ogólnie teraz nie ma problemów...
seaquest
@Seth, nikt tego nie bagatelizuje. Na pewno będziemy pracować nad tym, żeby jeszcze bardziej przyspieszyć forum, ale mnie chodziło o to, że jeżeli ktoś korzysta tylko z podstawowej funkcjonalności, to może korzystać z wersji lo-fi.
Seth
OK. zle zinterpretowalem Twoj poprzedni post winksmiley.jpg

P.S.
Teraz juz nie widze zadnych zwiech.

P.S. 2
Zauwazylem, ze od ok 24 do 1 w nocy nie mozna dobic sie na serwer forum.php.pl
Ludvik
Byk w komunikacie, który wyskakuje przy dodawaniu znajomego: prośba, a nie proźba winksmiley.jpg
kwiateusz
nie moge jakoś w langu proźby znaleźć, wszędzie sa przez ś... mógłbyś dokładnie przybliżyć co trzeb wykonać aby to ujrzeć? smile.gif
Ludvik
Dodajesz znajomego, wyskakuje okienko z listą. Jeżeli wymagane jest potwierdzenie to pojawia się komunikat, którego dokładnie nie pamiętam winksmiley.jpg Tam na końcu jest chyba "proźbę...". Zapomniałem to skopiować.
kwiateusz
ok mam smile.gif poprawiłem jak seaquest zsynchronizuje fora będzie poprawione i tu
tiraeth
Nie można wstawić HTML Entities w kodzie PHP (innych kodów nie sprawdzałem), bo zaraz znacznik znika. Proponuję, aby w kodzie PHP/CODE/CODEBOX nie zamieniało entities na odpowiedniki, np. z &.#39; (bez kropki) na '...

Proponuję też dodatkowy znacznik: [entity][/entity], w którym można by umieszczać HTML Entities bez konwersji.
strife
Cytat
Masz2znajomych oczekujących na zatwierdzenie.

Powinien być odstęp od tej liczby winksmiley.jpg
lectric
Czesto nowe posty pomimo tego ze posiadaja po kilka odp. to w zestawieniu postow wyświetleń jest 0
seaquest
To jest kwestia cache. Wszystkie te liczby są wrzucane do niego ze względu na duże obciążenie bazy danych.

To nie bug, to ficzer winksmiley.jpg
lectric
troche to mylne smile.gif
kwiateusz
to jest odciążenie bazy licznik aktualizuje sie co 3 bądź 6 godzin akurat nie pamietam, forum ostatnio zwolniło, a to pozwoliło tak na szybko podnieść jego wydajność winksmiley.jpg
tiraeth
  • Rozsypuje się "formularz" wstawiania listy nie numerowanej (nie wiem jak z numerowaną) - po prostu się usuwają poprzednie LI...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.