seaquest
6.08.2007, 22:56:54
Witam,
Dziś w godzinach 20:00 - 24:00 dokonaliśmy upgradu forum z wersji 2.1.7 do wersji 2.3.1. Jak widać zmiana dosyć duża, jest też w związku z tym wiele innych zmian - głównie związanych z changelogiem skryptu.
Jednak w najbliższych dniach wprowadzimy też kilka nowych - naszych modyfikacji. Wymagają jednak one jeszcze trochę prac, dlatego musicie poczekać jeszcze chwilę.
Wprawdzie mamy swoją - developerską wersję forum, jednak mamy do was prośbę. Jeżeli ktoś zauważy jakiekolwiek problemy typu:
- niedziałające linki
- krzaki
- brak tłumaczenia
- puste pola
- źle interpretowany bbcode
To bardzo prosimy o zgłaszanie ich w tym właśnie temacie.
Życzymy miłego korzystania z nowej wersji.
Developerzy Forum PHP.pl
Sokal
6.08.2007, 23:12:28
1. Szablon się kaszani w profilu -
http://img73.imageshack.us/img73/983/testps7.png2. Przydałaby się jakaś ramka w profilu przy pokazywaniu tematow :]
3.
Nie ma emotek
tiraeth
6.08.2007, 23:14:03
-
Kod PHP się rozsypuje, zamienia \n na n -
Ikonka RSS - proponuję 
-
Proponuję wyświetlać kolor użytkownika z lewej strony posta (np. żeby mój nick był zielony) Wyświetla się grupa z kolorem -
Profil użytkownika - Tu wpisz swój identyfikator AIM - powinno być GG/Gadu-Gadu -
Czy powód edycji nie powinien parsować BBCODE? Wtedy moderatorzy mogliby pisać na zielono. jest to zrobione specjalnie przez developerów IPB -
Lista BBCode nie zawiera znacznika dla przekreślenia nigdy nie zawierała -
Nie mogę zuaploadować zdjęcia do profilu -
Favikonka do wrzucenia -
Brak emotikonek -
Panel raportów u moderatora nie działa -
CSS w Panelu kontrolnym nie działa
Stale aktualizuję
seaquest
7.08.2007, 00:27:33
Cytat(tiraeth @ 7.08.2007, 00:14:03 )

- Ikonka RSS - proponuję

- Proponuję wyświetlać kolor użytkownika z lewej strony posta (np. żeby mój nick był zielony)
-
Nie mogę zuaploadować zdjęcia do profilu (Internal Server Error na obrazku) -
Favikonka do wrzucenia -
Brak emotikonek -
Panel raportów u moderatora nie działa OK -
CSS w Panelu kontrolnym nie działa OK
Stale aktualizuję
PS. Jak tam zabezpieczenia przed Spambotami?Zabezpieczenia są lepsze, więc wyłączamy blokady na tych forach, na których była ona włączona.
Athlan
7.08.2007, 00:39:13
http://forum.php.pl/rules.htmlKod
Fatal error: Class 'skin_rules_8' not found in /alt/home/forumphp/html/sources/ipsclass.php on line 2085
-
Nie działa link Moi znajomi w menu u góry; Działa, tylko czasem trzeba poczekać / kwestia wydajności a nie kodu W opcjach wątku na rozwiniętej liście jest jakiś zbędny fragment ~~NODIV~~;
Cienki1980
7.08.2007, 07:52:24
W profilu użytkownika w części Zarządzaj listą znajomych nie działa link:
Zarządzaj listą znajomych ( otwiera nowe okno )
j/w w poście mike
Hacker
7.08.2007, 10:00:01
Nieprzezroczystość obrazków wypunktowania w opcjach wątku/forumSzybka edycja i przejście z niej do pełnego edytora nie działa przynajmniej pod FF w wersji 2.0.0.6 Albo masz niewyczyszczony cache, albo jesteś niecierpliwy, bo taki błąd nie występuje, obiekt istnieje (Firefox 2.0.0.5)a oto konsola błędów:
Cytat
Błąd: document.getElementById("post-edit-" + post_id) has no properties
Plik źródłowy:
http://forum.php.pl/jscripts/ipb_topic.jsWiersz: 241
Błąd: ajax_fulleditor_for_edit is not defined
Plik źródłowy:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74565Wiersz: 1
Nie działa link Moi znajomi w menu u góry - to jest prawda i nie jest to kwestia wydajności... j/w, funkcja istnieje i się ładuje, wywołałem ją nawet z konsoliCytat
Błąd: friends_pop is not defined
Plik źródłowy: java script:friends_pop();
Wiersz: 1
Coś dodam
No i tak jak myślałem jak coś doda się do ostatniego posta(odpowiedź, a nie edycja) to znikają entery...
Cysiaczek
7.08.2007, 10:02:31
1. Jest możliwość oceniania użytkownika - nigdzie nie widzę aktalnej oceny, choć przy poszukiwaniu w dziale Użytkownicy można wybrać kryteriu, "Ocena" Tak jak ktoś powiedział niżej - pojawia się po kliknięciu na nazwę użytkownika
2. W Raportach jest U?ytkownik zamiast Użytkownik
Pozdrawiam
nospor
7.08.2007, 10:05:55
w profilu uzytkownika, po lewej masz gwiazddki. Tam oceniasz
Hacker
7.08.2007, 10:22:30
i/lub klikasz na nicka przy wyświetlaniu tematu i tam masz gwiazdkiW użytkownikach gdy wybierze się ocenę Więcej niż 0 wyświetla również tych z 0 gwiazdkami myślę, że można by zamienić na >=Ze znajomymi sprawa wygląda tak, że nie wyświetla się jak ktoś nie ma dodanych znajomych. Uważam, że lepiej by było jakby i w takim przypadku się wyświetlała pusta lista znajomych. No i entery po dodaniu do posta jak widać znikają (chciałem się upewnić)
Cysiaczek
7.08.2007, 10:25:28
Gwiazdki widziałem - klikałem, jednak nigdzie nie widać jaką aktualnie ocenę ma użytkownik.
Pozdrawiam.
Hacker
7.08.2007, 10:26:43
Ocenę wskazuje liczba "zapalonych" gwiazdek
Cysiaczek
7.08.2007, 10:28:56
hmm... rzeczywiście... sorry : >
--edit
Można dostać oczopląsu od nowości, więc wybaczcie : >
tiraeth
7.08.2007, 10:47:41
- Po zalogowaniu się nie przekierowuje na prawidłową stronę, np. tworzy takie coś: http://forum.php.pl/index.php?http://forum...ofil_m4119.html
-
Tekst główny (Czym jest BBCode...) w liście znaczników jest na ciemnym tle - jest przez to niewidoczny - klik - Proponuję aby przypięte tematy były zawsze pogrubione, to się gubią w gąszczu innych tematów (mimo, że są na pierwszych pozycjach)
seaquest
7.08.2007, 10:59:06
Bardzo proszę wszystkich o aktualizację cache przeglądarki oraz sprawdzenie czy nie korzystacie z w3cache czy też squida.
Podejrzewam, że wiele zgłaszanych błędów wynika właśnie z tego powodu.
I jeszcze jedna prośba, o nieedytowanie postów w tym temacie. Jak widać, ja edytuje tematy i oznaczam zgłoszenia, które zostały zamknięte.
Hacker
7.08.2007, 11:30:25
Większość spraw wynika z nieprzeczyszczonego cache jak widzę...
Może wyślijcie każdemu userowi po 1 razie takie nagłówki coby przeglądarka sobie cache odświeżyła...
Cysiaczek
7.08.2007, 11:34:18
W edytorze nie działają ikonki
Wstaw link
Wstaw obrazek
Wstaw email
Poprawione
Ludvik
7.08.2007, 11:49:24
- Na liście tagów BBCode są niedotłumaczone opisy.
- Dziwnie brzmi "Napisałeś" i "Pokazaliśmy". Już lepiej moim zdaniem "Kod" i "Wyświetli" albo "Efekt".
Najnowsze posty przez RSS nie działają. invalid
tiraeth
7.08.2007, 12:35:12
Cytat
Najnowsze posty przez RSS nie działają.
Struktura XML się wysypała, linia 97 -
\10, wina leży w treści posta :-) Co do poprawki tego, to proponuje addslashes dodać... może to coś pomoże.
Cysiaczek
7.08.2007, 14:55:27
1. W PM nie ma opcji "Odpisz" ... no chyba, że znowu mnie ślepota dopadła ; P Nie mieliśmy przycisku odpowiedz, więc daliśmy "Cytat". Postaramy się to zmienić2.http://forum.php.pl/wszyscy.html - jak wybierzemy kryteria -> Aktualizuj to jest 404 ;/
Sokal
7.08.2007, 22:26:08
http://forum.php.pl/top_10.html - przydałoby się wywalić użytkownika Gość ;-) bo to gość ;P
1. w PM wcześniej odebrane wiadomości niż przez upgrad`em nie działa quote (nie wiem czy to sie da poprawić)
2. co do skórki taki mały drobiazg ale: w widoku tematu przycisk raportuj był z lewej, a skok do góry z prawej teraz jest odwrotnie
3. widać tylko swoje ostrzeżenia, a nie widać innych userów na dev juz zrobione niedługo i tu będzie
Na stronie z uzytkownikami jest sortowanie Wg Lacznie stron - powinno byc lacznie postow.
menic
8.08.2007, 21:42:08
Nie wiem czy tylko to moje odczucie, ale zauważyłem ze działanie forum jak by sie zwolniło...
seaquest
8.08.2007, 22:18:41
Trochę więcej bajerów jest, to dlatego.
Poza tym dopiero zeszłej nocy udało nam się do końca przebudować indeksy (tu wielkie podziękowania dla adminów z NQ.pl).
Przebudujemy jeszcze cache po drodze i powinno troszkę przyspieszyć.
webdice
8.08.2007, 22:46:11
Cytat(Sokal @ 7.08.2007, 23:26:08 )

http://forum.php.pl/top_10.html - przydałoby się wywalić użytkownika Gość ;-) bo to gość ;P
1. W linku jest top 10, a tak naprawdę jest to spis 20 najbardziej aktywnych użytkowników danego dnia.
2. Przy usuwaniu użytkownika z listy znajomych jest niespolszczony tekst potwierdzenia.
Cos niedobrego dzieje sie z nowym forum. Kazde wyswietlenie strony powoduje umnie, ze przegladarka na ok 10 sekund calkowicie sie zawiesza.
Dzieje sie tak na kazdej stronie - dojscie do tego tematu i wpisanie posta zajelo mi prawie minute! :|
Przegladarka to FF 2.0.0.6 (+ FireBug, DownloadHelper, DOM Inspector, Mouse Gestures, View Source Chart) a system Windows XP Pro - na inych przegladarkach jest ok. Na Mac OSie pod FF dzieje sie to samo.
Przycinanie zdarza sie co jakis czas - i przewaznie wtedy kiedy jeszcze nie jestem zalgowany.
tiraeth
9.08.2007, 10:37:24
Cytat(Seth @ 9.08.2007, 10:28:21 )

Cos niedobrego dzieje sie z nowym forum. Kazde wyswietlenie strony powoduje umnie, ze przegladarka na ok 10 sekund calkowicie sie zawiesza.
Dzieje sie tak na kazdej stronie - dojscie do tego tematu i wpisanie posta zajelo mi prawie minute! :|
Przegladarka to FF 2.0.0.6 (+ FireBug, DownloadHelper, DOM Inspector, Mouse Gestures, View Source Chart) a system Windows XP Pro - na inych przegladarkach jest ok. Na Mac OSie pod FF dzieje sie to samo.
Przycinanie zdarza sie co jakis czas - i przewaznie wtedy kiedy jeszcze nie jestem zalgowany.
Nowe forum ma sporo JSowych bajerów. Z tego powodu Firefox się zwiesza. Ja miałem tak samo, jak w Firefoxie odpaliłem od razu 6 efektów SlideDown z jQuery
menic
9.08.2007, 10:44:47
No to po co tyle bajerów?
NA forum korzystam raptem z odpowiadania i przegladania tematów

Nic wiecej mi nie potrzeba, co moze ff wieszac...
seaquest
9.08.2007, 10:50:46
@menic: Ty może tak, ale ja na przykład korzystam z kilku innych rzeczy jeszcze...
Zawsze możesz używać wersji Lo-Fi
menic
9.08.2007, 10:58:39
@UP: wiem o tym. Zmian nie neguje i dodatki sa potrzebne. Jednak zastanowił bym sie nad "przydatnością" niektórych ficzerow.
@seaquest: to, ze forum zawiesza przegladarke nie jest czyms co mozna w ten sposob bagatelizowac. Wiele osob moze miec podobny problem, ktory skutecznie odstraszy ich od wchodzenia na forum i w tym wypadku sadze, ze trzeba poswiecic uzytecznosc czegos co malo kto uzywa nad porpawne funkcjonowanie calosci.
revyag
9.08.2007, 15:25:13
@Seth, mam te same wtyczki co Ty i jeszcze parę dodatkowych, ff 2.0.6, win xp, żadnych zwiechów nie miałem, u mnie forum działa prawie tak samo jak poprzednie.
Hacker
9.08.2007, 16:08:33
FF 2.0.0.6 żadnych zwiechów. Może czasami strona wolniej się ładuje, ale to raczej wina serwera, ale nie ma mowy o zawieszeniu przeglądarki...
kwiateusz
9.08.2007, 16:15:42
mi userjs zawieszał przeglądarke zaraz po otwarciu forum moze tu lezy problem

a ogólnie teraz nie ma problemów...
seaquest
9.08.2007, 17:04:44
@Seth, nikt tego nie bagatelizuje. Na pewno będziemy pracować nad tym, żeby jeszcze bardziej przyspieszyć forum, ale mnie chodziło o to, że jeżeli ktoś korzysta tylko z podstawowej funkcjonalności, to może korzystać z wersji lo-fi.
Seth
10.08.2007, 09:50:46
OK. zle zinterpretowalem Twoj poprzedni post

P.S.
Teraz juz nie widze zadnych zwiech.
P.S. 2
Zauwazylem, ze od ok 24 do 1 w nocy nie mozna dobic sie na serwer forum.php.pl
Ludvik
10.08.2007, 21:32:46
Byk w komunikacie, który wyskakuje przy dodawaniu znajomego: pro
śba, a nie pro
źba
kwiateusz
10.08.2007, 21:48:40
nie moge jakoś w langu proźby znaleźć, wszędzie sa przez ś... mógłbyś dokładnie przybliżyć co trzeb wykonać aby to ujrzeć?
Ludvik
10.08.2007, 22:13:46
Dodajesz znajomego, wyskakuje okienko z listą. Jeżeli wymagane jest potwierdzenie to pojawia się komunikat, którego dokładnie nie pamiętam

Tam na końcu jest chyba "proźbę...". Zapomniałem to skopiować.
kwiateusz
10.08.2007, 22:17:21
ok mam

poprawiłem jak seaquest zsynchronizuje fora będzie poprawione i tu
tiraeth
10.08.2007, 23:43:21
Nie można wstawić HTML Entities w kodzie PHP (innych kodów nie sprawdzałem), bo zaraz znacznik znika. Proponuję, aby w kodzie PHP/CODE/CODEBOX nie zamieniało entities na odpowiedniki, np. z &.#39; (bez kropki) na '...
Proponuję też dodatkowy znacznik: [entity][/entity], w którym można by umieszczać HTML Entities bez konwersji.
strife
11.08.2007, 01:31:14
Cytat
Masz2znajomych oczekujących na zatwierdzenie.
Powinien być odstęp od tej liczby
lectric
14.08.2007, 10:43:51
Czesto nowe posty pomimo tego ze posiadaja po kilka odp. to w zestawieniu postow wyświetleń jest 0
seaquest
15.08.2007, 14:18:32
To jest kwestia cache. Wszystkie te liczby są wrzucane do niego ze względu na duże obciążenie bazy danych.
To nie bug, to ficzer
lectric
17.08.2007, 11:42:50
troche to mylne
kwiateusz
17.08.2007, 12:04:55
to jest odciążenie bazy licznik aktualizuje sie co 3 bądź 6 godzin akurat nie pamietam, forum ostatnio zwolniło, a to pozwoliło tak na szybko podnieść jego wydajność
tiraeth
20.08.2007, 21:14:37
- Rozsypuje się "formularz" wstawiania listy nie numerowanej (nie wiem jak z numerowaną) - po prostu się usuwają poprzednie LI...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.