Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [legalnosc] naloty na osiedla
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Fo
nie no.. to trzeba z tym cos zrobic - ludzie myslcie do kogo sie w tej sprawie zwrocic, moze jakis skandal zrobic jakas borute albo cus :?: bo jak tak bedziemy siedziec to do nas wszystkich wkoncu przyjda i nie bedzie za ciekawie... rolleyes.gif
zombie
Ale popłoch... Jakby wojna jakaś. Moskale są w mieście! :?
Czy policja zwiększyła kilkukrotnie liczbę etatów, czy już całkiem dali sobie spokój z naprawdę groźnymi przestępcami? Sprzedam kompa i kupię sobie gnata. Nie mogą być wszędzie. :wink:
spenalzo
Cytat
nie no.. to trzeba z tym cos zrobic - ludzie myslcie do kogo sie w tej sprawie zwrocic, moze jakis skandal zrobic jakas borute albo cus :?:

Już widze te nagłówki: "Policjanci z Gdańska aresztowwani za molestowanie 17 letniego chłopaka" biggrin.gif
Fo
hahahah, spen dobre... ale no ludzie trza cos zrobic, moze oni te kompy tak trzaskaja bo rzad walnal 20 baniek od unii na remonty ktore nie zostaly tak naprawde przeprowadzone... to znaczy ze walneli unie na 20 baniek tyle ze teraz musza oddac.... a jak najlepiej taka sume zebrac ? jak dla mnie nielegalny sofcik jak ktos ma ( 80% polakow ?) i mozna go za to pojechac na niezla sumke... to 20 baniek (eurosow ofkoz) zwrocilo by sie w szybkim tempie...
Cudi
80% questionmark.gif? Założe sie że znacznie więcej, moznaby nawet szacować że na 99% domowych koputerów jest coś nielegalnego (choćby głupia empetrójka). Tak naprawde to gdyby zrobili zmasowaną kontrole jednego dnia na terenie wszystkich miast polski (co oczywiście jest niemozliwe) to w Polska wróciłaby to stanu sprzed 10, 20 lat kiedy prawie nikt nie miał komputera smile.gif
Zepco
Cytat
80% questionmark.gif? Założe sie że znacznie więcej, moznaby nawet szacować że na 99% domowych koputerów jest coś nielegalnego (choćby głupia empetrójka). Tak naprawde to gdyby zrobili zmasowaną kontrole jednego dnia na terenie wszystkich miast polski (co oczywiście jest niemozliwe) to w Polska wróciłaby to stanu sprzed 10, 20 lat kiedy prawie nikt nie miał komputera smile.gif

Ja w ukryciu mam Amigę (tylko nikomu ani słowa winksmiley.jpg ), więc to nie jest tak do końca, że nikt by nie miał kompa. ;-)
stoprocent
hehe ! ja mam lewy serial do notatnika tongue.gif !
rachwal
Jutro o tym będzie w Wyborczej (nie zachęcam do kupowania ale raz można się poświecić biggrin.gif ).
zombie
Cytat
Panasiuk z gorzowskiego Gobitu sprzedaje dziennie trzydzieści Windowsów, kilka tygodni temu "schodziły" najwyżej trzy.
Nie ma bata, że ktoś za to będzie miał daczę od Bill'a sad.gif Nie wiem jak Was, ale mnie cała ta akcja przekonała, żeby w życiu nie wydac zety na Microsoft'a.
---
btw.: Ładna czapka BzikOS. :wink:
BzikOS
Cytat
btw.: Ładna czapka BzikOS.  :wink:

Powiem bez bicia, że zainspirowała mnie Twoja biggrin.gif
Sorka za off topic.
km
Właśnie to żadne ploty te naloty biggrin.gif
w wyborczej jet artykuł ja zmykam na Białoruś tam jest bezpiecznie aaevil.gif
Dawid Pytel
Z calym tym zamieszaniu rece zacieraja handlowcy. Czy wiecie, ze w ubieglbym tygodniu w calej sieci Media Markt zabraklo Windowsow? W sklepach komputerowych (przynajmniej u mnei w miescie) na dzien dobry pytaja sie czy przyszedlem bo Windowsa bo wlasnie wszystko wyprzedali. W jednym z Empikow sprzedawano czasopisma z Mandrakiem "z kartona". Nawet ich nie wypakowali a kolejka była ogromna. PcWorld Computer w najnowszym magazynei dolaczyl 180 dniowa wersje wIndowsa 2003 server. Heh... przyklady mozna mnozyc smile.gif
Tak więc ktoś na tym korzysta biggrin.gif
enceladus
Cytat
Z calym tym zamieszaniu rece zacieraja handlowcy.

Dokładnie tak jak piszesz - czasem się zastanawiam czy to nie oni podkręcają całe to zamieszanie. W gazetach piszą o przeszukaniu 40-50 mieszkań, a plotka mówi o całych osiedlach ..... smile.gif Jak do tej pory nie spotkałam nikogo, kto doświadczył 'wizytacji' (rozmawiałem z kilkoma osobami ze strefy ZERO - woj. lubuskie). Tylko słyszy się o wizytacjach u znajomych, karach po 20k PLN itp itd.... plotka rośnie szybko, każdy ma coś pirackiego, więc się obawia i jeszcze bardziej rozkręca nerwową atmosferę. Patrząc obiektywnie:
[list]
[*] można sprawdzać klientów na podstawie faktur ze sklepów - jak najbardziej realne - kupiłeś komputer, nie ma na fakturze windowsów - panowie pukają do drzwi.
[*] lokalne sieci osiedlowe, etc. - tez teoretycznie mozliwe, ale nakład pracy spory, ktoś musi za to zapłacić - pytanie KTO? bo raczej policji na to nie stać.
[*] żadna z plotek nie mowi o nalotach na klientów TPSA (Neo, SDI, etc.)
[*] GW bardzo sprawnie buduję "klimacik"
Cytat
Na 6,2 mln polskich internautów padł blady strach.

[*] jeden z tropów mówi się o polowaniu na piratów większego kalibru, a maluszki, które dostają po D...pie, mają być tylko świadkami - wniosek - nie kupować nigdy u piratów
[*] chodzi w tym wszystkim o kasę, kto zarabia - 1. MS, 2. sklepikarze smile.gif
[*] całość wygląda jak polowanie na czarownice.
[list]
Jak macię uwagi które coś wniosą do sprawy piszcie, czekam na pierwszy PRAWDZIWY post kogoś, komu smutni panowie zapukali do drzwi. smile.gif
zombie
Cytat
Podsumowując posiadanie i używanie nielegalnego oprogramowania w Polsce nie jest przestępstwem, więc rzekome naloty Policji są całkowicie bezpodstawne, co pozwala przypuszczać, ze opisane na forum sytuacje to faktycznie złośliwe plotki (może jakaś nowa  
kampania Microsoftu?)

http://info.onet.pl/1,15,11,3812134,114460...5467,forum.html :wink:
scanner
Zapomniałem, z której gazety to dziaiaj wyrwałem, ale bodajże była to Trybuna Śląska (wiecie jak to jest, jak prasówka w firmie się rozchodzi)
Cytat
Kiedy przyjda przeszukac dom,  
Ten, w który mieszkasz chlopie,  
Kiedy sprawdza twój CD-ROM,  
I na plytach nagrane kopie,  
Gdy pod drzwiami stana, i noca  
Nakazem w dloni w drzwi zalomoca -  
Wiesz o jaka im chodzi zbrodnie?  
Sciagales pliki  
Przez dwa tygodnie.  
Juz przed twym domem setki sa glin,  
Dokad uciekac? Chyba do Chin.  
A wszystko przez to, ze owe dane,  
Wprost z Ameryki byly pobrane  
Co czyni z ciebie kogos gorszego,  
Nizli morderce wielokrotnego...  
Kidys przyjda napewno pogrzebac ci w kompie  
moze sie zlituja, w co szczerze watpie,  
jak GROM w nocy przez dach sie wkuja,  
plyty polamia, save'y skasuja,  
pójdzie sie je... w Fifie kariera,  
znów w nfs'a startujesz od zera,  
choc w call of duty wojne wygrales,  
choc wiele nocy przez to zarwales,  
brak u nich skrupulów, litosci nie maja,  
za dyskutowanie zarobisz pala,  
nie pomoga placze ,ani lamenty  
caly twój hardware w foli zapiety,  
juz biurko puste, juz wiatrak nie chuczy  
moze mnie w koncu to cos nauczy,  
mijaja godziny, mijaja dni,  
chyba oszaleje, wciaz komp mi sie sni,  
dzwonie na paly, moze cos da sie zalatwic,  
jakis glina mówi: musze pana zmartwic,  
tutaj jest Polska, tu cuda sie dzieja,  
kompa pan oddal przebranym zlodziejom,  
jaki jest moral mojej definicji?  
profilaktycznie nie wpuszczaj policji
FiDO
Cytat
[list]
[*] można sprawdzać klientów na podstawie faktur ze sklepów - jak najbardziej realne - kupiłeś komputer, nie ma na fakturze windowsów - panowie pukają do drzwi[list]

Nie moga na takiej podstawie wejsc... to nie jest zaden dowod, a w Polsce jest domniemanie niewinnosci, wiec musza miec cos konkretniejszego.
enceladus
Cytat
Nie moga na takiej podstawie wejsc... to nie jest zaden dowod, a w Polsce jest domniemanie niewinnosci, wiec musza miec cos konkretniejszego.

A co jesli firmie w ktorej kupiles udowodniono rozprowadzanie pirackiego softu - jest poszlaka ?
FiDO
Wtedy juz predzej... ale jak zwykly "uczciwy" sklep to nie da rady..
chociaz to nadal tylko poszlaka, a zeby byl nakaz sadowy to musi byc dowod (moze byc np. cynk jakiegos "kolegi"), a nie poszlaka.
Chociaz ja tam prawnikiem nie jestem, ale sprawa interesujaca, wiec czytalem co nieco na ten temat od ludzi bardziej znajacych sie na prawie i o ile nic nie przekrecilem to tak wlasnie jest.
Zepco
Cytat
Puk! Puk!
- Kto tam?
- Harcerze!
- Nie wierzę!
- Otwieraj chamie, policja nie kłamie!  :twisted:  
Gorthaur
Cytat
sory, ale programy nie zrobione jeszcze na linuxa, to sa programy dosc wyspecjalizowane, mam na mysli jakies grafiki 3D / Cady, ktorych zwykly user nie potrzebuje.

Człowieku, a pomyslales o graczach. 99% gier wydane jest TYLKO pod windowsa. Wiec co maja zrobic ci ludzie ktorzy nie uzywaja windowsa do pracy, a tylko do rozrywki.

PS.
Dziwi mnie tylko dlaczego policja nie zamyka jeszcze punktow ksero. Przeciez to tez jest piractwo. Ja wszystkie podreczniki mam odbite na ksero, bo nie mam kasy na zakup 10 ksiazek za 100zl kazda, tylko po to zeby po sesji rzucic je w kat. Chyba juz czas wyprowadzac sie do Szwecji winksmiley.jpg
Zepco
Cytat
...ciach...
Dziwi mnie tylko dlaczego policja nie zamyka jeszcze punktow ksero. Przeciez to tez jest piractwo. Ja wszystkie podreczniki mam odbite na ksero, bo nie mam kasy na zakup 10 ksiazek za 100zl kazda, tylko po to zeby po sesji rzucic je w kat. Chyba juz czas wyprowadzac sie do Szwecji winksmiley.jpg

Nie wiem czy wiesz, ale zabronione jest kopiowanie całych książek na ksero.
Głośno było o tym rok temu, jak to mieli zwiększyć (nie wiem czy to zrobili) opłaty za papier.
Chesster
Witam wszystkich winksmiley.jpg
Mam pytanko jeszcze odnośnie przebiegu takich "nalotów"; mianowicie: czy gliniarze bawią się w odzyskiwanie danych? (czyli czy nie obędzie się bez "zerowania" HDD? ) Thanks In Advance za odpowiedź winksmiley.jpg
Gorthaur
Cytat
@enceladus  
jak znajda mp3 to sie domysl co zrobia (7zl = 1 mp3)

A czy szukaja tez plikow ogg? bo jak nie to ja zaraz konwertuje smile.gif
Gorthaur
Cytat
Nie wiem czy wiesz, ale zabronione jest kopiowanie całych książek na ksero.

No wlasnie pisze dlatego ze wiem ze jest to nielegalne i pytam czemu policja tego nie sciga. Raz w punkcie ksero przy uczelnii powiedziano nam ze wiecej niz 15 stron z jednej ksiazki nie odbija. po 2 miesiacach zamkneli ten punkt. ja osobiscie chodze na ksero gdzie wielkimi literami napisane jest przed budynkiem "KSERO A4 = 20gr. (Podreczniki = 10gr.)". Odbijam tam 2 lata i jeszcze sie nie spotkalem z odmowa odbicia calej ksiazki.
Zepco
http://roger.hktr.net/oda_dla_pirata.txt
Gorthaur
Cytat
Cytat
(...) Przeciez sami policjanci to tepaki. :-)

A w Ogólpolskim Teście na Inteligencję, zajęli 2 miejsce :-k

No chyba nie uwazasz, ze zabawa telewizyjna nastawiona na zysk poprzez wysylanie smsow jest odzwierciedleniem inteligencji Polakow?
scanner
Cytat
Właśnie obraziłeś mojego ojca. W zęby chcesz? [-X
Dawid Pytel
Tutaj Scanner stane po Twojej stronie, ja mu moge przylozyc aaevil.gif

Poczekamy az cos Ci sie stanie, jezeli napadna Cie vamxior kiedys w ciemnej uliczce to ciekawe o kogo bedziesz sie modlil... o policje. Znam naprawde fantastyczne i inteligentne osoby w policji a juz zwlaszcza informatykow. Sam po studiach wybieram sie do Policji aby pracowac jako informatyk (same plusy).
BzikOS
Cytat
Cytat
Cytat

A w Ogólpolskim Teście na Inteligencję, zajęli 2 miejsce :-k

No chyba nie uwazasz, ze zabawa telewizyjna nastawiona na zysk poprzez wysylanie smsow jest odzwierciedleniem inteligencji Polakow?

To była aluzja, aby nie postrzegać życia przez pryzmat stereotypów, ale jak widzę nie wszyscy ją zrozumieli... :-k
spenalzo
Ja sie dziwie, że ludzie jak widzą policję to plują ( w przenośni smile.gif )... Dla policji trzeba mieć szacunek, gdyż pomimo średniej skuteczności, bez nich nie dałoby się żyć normalnie... Zobacz - teraz jest policja, ale i tak jest chuligaństwo i przestępczość - a jakby nie było? Strach się bać. 8O rolleyes.gif
Kolejny zarzut przeciwko hiphopowcom, że uczą młodzież durnoty - bo niby skąd sie wzięło CHWDP ? Fanem tej muzyki nie jestem, ale czasami nie mam wyjścia i słysze jakie durne niektóre teksty są.
Ale to tak OT.
Zepco
Cytat
Ja sie dziwie, że ludzie jak widzą policję to plują ( w przenośni smile.gif )... Dla policji trzeba mieć szacunek, gdyż pomimo średniej skuteczności, bez nich nie dałoby się żyć normalnie... Zobacz - teraz jest policja, ale i tak jest chuligaństwo i przestępczość - a jakby nie było? Strach się bać. 8O rolleyes.gif  
Kolejny zarzut przeciwko hiphopowcom, że uczą młodzież durnoty - bo niby skąd sie wzięło CHWDP ? Fanem tej muzyki nie jestem, ale czasami nie mam wyjścia i słysze jakie durne niektóre teksty są.
Ale to tak OT.

Jak najbardziej się z tym zgadzam. Ja próbuję "wybić z głowy" mojemu bratu ten cały hip-hip, bo to nie jest ani muzyka, ani sposób na życie. To jest powolna degeneracja społeczeństwa... :cry:
W kwestii policji, jak słyszę tekst w stylu CHWDP, to odrazu tracę szacunek do takiej osoby. Dlaczego? Bo sama najczęściej nie potrafi nic robić albo robi źle, a najeżdża na Bogu winnych ludzi, którzy jak większość chce, aby w tym kraju był spokój.
Owszem, zdarzają się przypadki, gdzie policjant minął się z powołaniem, ale to tak jak w każdej grupie zawodowej (nawet w kościele) są czarne owieczki.
spenalzo
Cytat
W ostatnich tygodniach lubuska policja przeprowadziła 42 przeszukania w prywatnych mieszkaniach na terenie Zielonej Góry. Znalazła sprzęt i nielegalne oprogramowanie komputerowe. W wyniku akcji zarzuty posiadania i handlu nielegalnym oprogramowaniem, w tym wysoce specjalistycznym i bardzo drogim, przedstawiono 22 osobom. W przypadkach osób, które posiadały nielegalne oprogramowanie dla własnych potrzeb, sprawy karne były umarzane, a jedyną konsekwencją było skasowanie oprogramowania.
Bakus
@Zepco: Co do Twojego całego postu (w cytatem spenalzo włączenie):
Masz rację, lecz nie zapomnij, że od każdej regóły są wyjątki...
Nie jestem fanem hip-hopu, ale są 2-3 utwory, które mają w sobie wedle mnie to "coś".
Cytat
I tylko, żeby nie było...
Życzę temu światu
Żeby wśród rodaków
Nie wyrastał wrak na wraku...

Nie podpiszesz się pod tym? Ja się podpisze obiema rękami i nogami!
A to jest text hiphopowy...

Co do wiadomości z onetu (inserted by spenalzo) - jestem jak najbardziej za takim "karaniem" użytkowników, korzystających z windowsa, czy innego photoshopa, ale ich nie rozprowadzających.
Sam posiadam co prawda licencjonowanego win2k, ale kiedyś nie miałem... Co mnie nakłoniło do kupna? To, że mogłem go "przetestować" przez prawie 2 lata...
Osobiście jestem święcie przekonany, że jeszcze długo nie będzie masowych nalotów na mieszkania prywatne, z podstawowego względu: w domu nauczysz się obsługi photoshopa, to po czasie będziesz prosił swojego szefa o kupno takowego do firmy, byś mógł na nim tworzyć coś, co przyniesie kolejne dochody firmie...
Natomiast jeżeli chodzi o muzykę mam jedno zdanie: Jeżeli jedna płyta nie będzie kosztować ok. 60 zł, tylko znacznie mniej (czysta to koszt ok. 1 zł), to zaczne je kupować... Wydawcy sami się blokują... Ludzi w dzisiejszych czasach nie stać na orginał za 60 zł, jeżeli na placu mają "orginał" za 15 czy 20 zł... Wydawcy mało sprzedają, więc muszą podnieść cene... i tak w kółko...

To samo dotyczy oprogramowania... kogo stać na Flash'a za 2307.64 zł (wedle kursu USD z 3.12.03), by zrobić sobie banerek reklamowy, lub ładne menu na stronę domową? Pozostawie to bez komentarza... Szkoda słów...

Apropo jeszcze wiadomości z onetu: Wyglądana to, że mamy rozsądnych i wyrozumiałych sędziów w kraju... miło, że chociaż oni... ["jedyną konsekwencją było skasowanie oprogramowania"]
escaflowne
Sorx, że się tak wtrącę, ale drobna uwaga dla kolegi serafina: FreeBSD to UNIX, nie Linux smile.gif
enceladus
http://www.cdrinfo.pl/newsy/archiwum/005130.php#005130 - wreszcie ktoś nie pisze o polowaniu na czarownice smile.gif
Zepco
@Bakuś: zgadza się, są wyjątki tekstów hip-hopowych, ale jak słyszę coś w stylu:
Cytat
Niebieskie mendy [...]

...albo niecenzuralne przecinki w co drugiej zwrotce, to wybacz, ale nie jestem w stanie tego sluchać.
Wogóle to jest tak, że na Disco Polo się najeżdża, że wiejskie jest, ale jakby posłuchać tych "rymów częstochowskich", to też nie najlepiej to wygląda...
Przepraszam za OT. biggrin.gif

Życie społeczne powinno polegać na wzajemnej akceptacji i szacunku, a nie nienawiści i złym nastawieniu do osób, które chcą dobrze...
Bakus
Masz chłopie rację... Ale tu wracam do mojego postu: Teraz większość "hophopowców" jest "biznesmenami", którzy zarabiają na głupocie innych (podobnie jak ludzie przebrani za policjantów). Zdarzyło mi się siedząc na podwórku, usłyszeć rozmowę dwóch 14-latek... Tekst "Mamy ambicje jeb.. policje" brzmiał naturalnie - nie przejmowały się znaczeniem tych słów, lub ich nie rozumiały... ale za to świetnie znały teksty chyba kilkunastu płyt...

Kiedyś, gdy HH nie był jeszcze tak w polsce polularny, ludzie się nim zajmujący mieli cel - rozpowszechnienie HH w Polsce. Teksty mieli w miarę znośne. A jak słyszę teksty z cyklu "Co się stało, że znów się zje..." to mnie szlak trafia...

P.S. Jakiś czas temu widziałem film "Blokersi" - przeciętny, nic w nim specjalnego, gdyby nie to na co zwrócił mi uwagę mój kolega (muzyk)
Widać w nim, że muzę tworzą, przy użyciu crackowanego SoundForge 6... bez komentarza... dowód jakich mało...
DhuCerbin
OT : @ Bakus & Zepco : hh to nie muzyka ... poezja śpiewana conajwyzej, chyba ze schodzimy na nu-metal [ 4lyn, Disturbed ] czy jakieś wyjatki typu Fisz jako tworzywo sztuczne

edit:

Cytat

huh ... bez uogólniej prosze, bo zaraz wyjdzie, że punk uczy tylko anarchii, metal szatanizmu [ nie mylić z normalnym satanizmem ] i na koncu wyjdzie, że wszyscy powinni słuchać DiscoPolo / muzyki ludowej
scanner
Warning: Offtopic detected.
Mamy wątek "Muzyka".
Pianandrill
TO ja już nie wiem... teoretycznie policja musi mieć dowody itd zeby wejsc do domku... dane o ściągnięciu pliku z neta (nielegalnego) to jest dowód? Moze sie ktos wypowie, czy w polskim prawie jest coś takiego jak prawna wartość logów tepsy... i ciekawe jak taka analiza wyglada w przypadku plików ściąganych p2p.

Propos legalności uzywania "dużych" aplikacji.. nie jestem pewien czy to są słowa oficjela z teamu od 3dmax'a ale własnie było tam poruszone to ze firmom od Photoshopa, Maxa i innych kolosów nie opłaca się ściganie płotek. Taka płotka i tak nie kupi Maxa za 20-30k a jak się nauczy to będzie na tym pracowała i da zarobić.

Jeżeli policja zacznie skutecznie ścigać domowych piratów to:
1. 90% informatyków wyjedzie z tego pieknego kraju (za taką kasę w życiu się tu nie wyszkolą)
2. polski poziom inforamtyzacji spadnie i to drastycznie, nie będzie specjalistów, domorosłych geniuszy i innych samouków (przypominam ze tacy samoucy w dziedzinie informy są najbardziej wartościowi!!)

I jeszcze jedna rzecz.. ciekawe czy pan Bill G. uczył się, bawił i produkował na początku tylko na orginalnym sofcie, czy wszyscy (a moze lepiej czy którykolwiek) jego pracownicy uczyli się i produkowali na orginalnym sofcie. Wierze ze teraz ich stać na posiadanie w org wszystkiego, ale... moze panowie z micro.... skończą s hipokryzją!! do jasnej i ciężkiej...

Ścigać tych którzy zarabioają na piractwie - OK, ale ścigać tych którzy chcą a ich nie stać?? to chyba zbrodnia moralna.
Dawid Pytel
Cytat
Ścigać tych którzy zarabioają na piractwie - OK, ale ścigać tych którzy chcą a ich nie stać?? to chyba zbrodnia moralna.

A kto powiedział, że jest inaczej. Polecam lekturę materiałów w Internecie gdzie Policja wypowiada się na temat nalotów. Jeżeli ktoś jest zwykłym użytkownikiem to może spać spokojnie...
wojtek
Cytat
TO ja już nie wiem... teoretycznie policja musi mieć dowody itd zeby wejsc do domku... dane o ściągnięciu pliku z neta (nielegalnego) to jest dowód? Moze sie ktos wypowie, czy w polskim prawie jest coś takiego jak prawna wartość logów tepsy... i ciekawe jak taka analiza wyglada w przypadku plików ściąganych p2p.

Jest tylko jedna mala sprawa - aby policja mogla ogladac sobie te logi, musza miec zezwolenie na zalozenie podsluchu. Watpie, zeby takowe zostalo wydane, 'bo x ma neta i pewnie sciaga nielegalne mp3 eweliny flinty'.
Paul
Cytat
Mamy wątek "Muzyka".

To jest hydepark tongue.gif, won z HH
BzikOS
Cytat
Cytat
Mamy wątek "Muzyka".

To jest hydepark tongue.gif, won z HH

Co ma piernik do wiatraka? Hydepark oznacza, że mogą się tu znaleźć przeróżne tematy, ale w obrębie konkretnego tematu, staramy się trzymać głównego wątku.
Zepco
Spać możemy spokojnie, że policja nie wpadnie do domu, ale jednak nie powinniśmy zupełnie się usprawiedliwiać tym, że nie ma pieniędzy itp. itd.
Nie twierdzę, żeby kupować programy za 3 tyś. czy też 30 tyś. zł.

W każdym bądź razie ostatnio kolega po tym jak usłyszał o akcji i zaczął więcej na ten temat czytać, pytał mnie czy dla zastosowań domowych mógłby mieć linuxa. W sumie byłem zaskoczony, bo zalicza się on do grupy, która raczej lubi jak wszystko jest łatwe w konfiguracji/obsłudze.
W sumie dobry krok w kierunku legalności, ale narazie nie wszystkim jest dane tego doświadczyć.
Sam osobiście podchodziłem kilka razy do tego typu systemów i jak narazie nie mogę się przekonać. Chociaż ostatnio bawię się BeOS'em, który jest bardzo podobny (nie wiem na ile kompatybilny z linuxem) i jest całkiem przyjemny.
Problem jest tylko z niektórymi programami i sterownikami. Po prostu systemy te zabierają dużo czasu na naukę. A jak wiadomo nie każdy go ma.

P.S.
@Bzikos

Cytat
Wiatrak (młyn) + ziarna przenicy -> mąka -> piekarnia + mąka + inne składniki -> piernik
Seth
OT::zepco> BeOS juz nie jest rozwijany sad.gif A szkoda bo z multimediamy radzil sobie wysmienicie - dzieki swojej dobze zaprojektowanej wielowatkowosci.
Zepco
Z tego co się orientuję, to ludzie pracują nad jego reaktywacją.
Między innymi panowie z YellowTAB się do tego przyczyniają, zresztą zobacz sam: http://yellowtab.com/
Liczę na to, że jednak projekt rozwinie się bardziej.
Bakus
Cytat
Jeżeli ktoś jest zwykłym użytkownikiem to może spać spokojnie...

W takim układzie mam pytanie:
Kto jest "zwykłym użytkownikiem"?
W jaki sposób podzielić ludzi na "zwykłych userów" i "przestępców"?
Na tych co ściągają z sieci GB danych? Ja ostatnio ściągnąłem 2.1 GB to przestępstwo?
A może dzielić na to co pobierali (3 obrazy ISO z Linux Mandrake 9.2).
A może z jakich programów korzystali? (*** - cenzura - bez reklamy) winksmiley.jpg

Odpowiedzmy sobie na to pytanie, a stanie się jasne kto (jeszcze) może spać spokojnie...
Dawid Pytel
Cytat
Na tych co ściągają z sieci GB danych?

Nie ściąganie a udostępnianie jest grzechem biggrin.gif Policja chce dorwać tylko te osoby które rozprowadzają nielegalne oprogramowanie. W większośc tekstów prawnych i wywiadach z policjantami jest to stwierdzone tylko nei każdy to zauważa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.