Kod
Wiesz jakie jest najważniejsze przykazanie w religii katolickiej? Przykazanie miłości.
Najważniejsze, owszem. Ale nie można się skupiać tylko na tym jednym przykazaniu. Innym przykazaniem jest rozszerzać wiarę katolicką
Kod
Potrafiłem sobie pogadać z nimi o muzyce metalowej, pograć w Diablo (a co, nie można im?) czy zejść na tematy filmów i ksiąg zakazanych (choćby "Stygmata") oraz apokryfów.
A porozmawiaj z tym z księdzem typowym to pojedzie z Tobą jak z antychrystem.
Na szczęście w mojej parafii są księża z powołania.
Kod
Ale wracając do Halloween... Co Ci przeszkadza to święto tak?
Chciałem uświadomić wielu ludzi co się za tym kryje.
Kod
Wszystkie ważne katolickie to tylko przemianowane pogańskie, bo łatwiej tak było w średniowiecznej Europie zastąpić stare święta nowymi. Jajko, kurczak wielkanocny, wiele z symboli uznawanych za chrześcijańskie to tak naprawdę pogańskie.
Te symbole nie są złe... Gorzej jest z Halloween, gdzie
pod przykrywką zabawy wzywamy duchy i inne pomioty szatańskie.
Kod
Poczytaj wydanie Biblii Tysiąclecia od deski do deski to Ci kopara opadnie co tam jest, a o czym nie wiedziałeś. Poczytaj co było przed potopem, co wyprawiali aniołowie na ziemi.
Czytałem wiele razy, chyba ze 4.
Kod
Dlaczego wiele różnych religii ma podobne wierzenia choć powstały oddalone oceanami?
Tego dowiemy się po drugiej stronie...
Kod
Dziś święto niepodległości... Czy byłbyś gotów oddać za kraj życie? Zastrzelić kogoś z drugiej strony frontu? Miałeś kiedyś w ręce prawdziwą broń?
Tak.
Kod
Czy to jest zgodne z wiarą, którą wyznajesz, a która mówi o miłości bliźniego?
Nie.
Kod
Żyjemy w kraju, który chlubi się jednym z najbardziej ludzkich papieży, a czy którykolwiek zna lub czytał choć jedną z encyklik jego autorstwa?
Czytałem wszystkie, niektóre nawet kilka razy.
Kod
Lubię słuchać muzyki metalowej bo ma ona więcej sensu niz to wszystko czego słucha 3/4 Polski, (...)
Kwestia gustu.
Kod
(...) mieszkam z moją dziewczyną i córeczką bez ślubu, choć planujemy go za może rok, (...)
To grzech, a córeczka nie ochrzczona?
Kod
Staram żyć zgodnie z najważniejszym przykazaniem.
Religia chrześcijańska to nie tylko jedno przykazanie. Wypełniając jedno najważniejsze nie nizwelujesz 1000 grzechów, często ciężkich!
Kod
Szanuję obce mi religie, potrafiłem się dogadać z muzułmanami bo regularnie z nimi miałem do czynienia i nie znam ich tylko z wiadomości telewizyjnych jak większość Polaków.
Uważasz, że ja nie szanuję innych religii?
Kod
(...), ktory może ferować wyroki.
Czy oskarżyłem kogoś?
Kod
Po prostu używam rozumu i to, że jestem chrześcijaninem staram okazywać swoim życiem nie tylko jako pokazówka. Nie jestem święty i nie mam zamiaru nim być.
W takiej sytuacji nie jesteś chrześcijaninem. Główną zasadą chrześcijaństwa jest dążenie do świętości...
Podsumowując, po części się z tobą zgadzam, ale tylko po części. Zgadzam się, że dziś religia w niektórych państwach ma jakieś wypaczenia, że są księża źli i ci z powołania.
EDIT: PS: Dałem znacznik code, bo forum nie toleruje tylu cytatów