Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy edytor dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
frickle
Witam

Wpadłem zupełnie przypadkowo na świetny edytor kodu php, HTML i jeszcze kilku innych standardów.

tutaj jest link FOX EDIT

A co ważne jest darmowy do zastosowań niekomercyjnych smile.gif

Połączono nowy temat z istniejącym
ActivePlayer
NoiseMc
Dla mnie Dreamweaver do HTML i Zend albo Eclipse z pluginem Zenda do php.
Jarod
Czy ktoś z Was wie może jak zmusić Eclipse php IDE do kodowania w ISO-8859-2 ?
revyag
@J4r0d, była już o tym mowa parę razy. Możesz ustawić dla danego projektu w jego właściwościach, lub globalnie w preferences->workspace.
Jarod
Cytat(revyag @ 16.01.2007, 10:49:45 ) *
@J4r0d, była już o tym mowa parę razy. Możesz ustawić dla danego projektu w jego właściwościach, lub globalnie w preferences->workspace.

Gdybym miał taką możliwość to ustawiłbym. Z reguły najpierw szukam. Niestety nie mam takiej opcji do wyboru. Jest jedynie ISO-8859-1
revyag
Przecież możesz ręcznie wpisać ISO-8859-2.
Jarod
Cytat(revyag @ 16.01.2007, 12:07:33 ) *
Przecież możesz ręcznie wpisać ISO-8859-2.

Próbowałem - nie przynosi rezultatu.
revyag
Nie przynosi rezultatu czyli co się dzieje ?
No i pamiętaj o tym, że jeśli masz plik który napisałeś kiedy miałeś ustawione inne kodowanie, to po zmianie kodowania musisz ręcznie poprawić wszystkie krzaki. Eclipse nie zrobi Ci automatycznej konwersji.
Jarod
Jest ok. Usunąłem wszystkie pliki projektu (konfiguracyjne) i już działa kodowanie. Eclipse już drugi raz robi mi podobny numer.
batman
Właśnie dostałem info nt. kolejnego ciekawego edytora przeznaczonego dla php - Komodo Edit (beta 5):

http://www.activestate.com/Products/Komodo_edit/

Jest to darmowa wersja Komodo IDE, które właśnie się pojawiło w wersji 4.0. Niestety cena nie zachęca do kupna.

Wracając do wersji darmowej:
- kolorowanie składni,
- podpowiedzi (zmienne, funkcje wbudowane, jak i włsane funkcje i klasy)
- wsparcie dla wielu języków programowania
- nie jest napisany w Javie

Tylke zauważyłem po 10 minutach testowania. Pierwsze wrażenie - bardzo dobry edytor. Jedyne czego nie potrafiłem znaleźć, to możliwości edycji plików zdalnych (FTP, SCP).
NuLL
Wlasnie ciagne Komodo Edit smile.gif Wrazenia pozniej smile.gif
revyag
Czy aby na pewno to wersja darmowa ? Mi pokazało że jest ważna do marca.
Edytor nie jest napisany w javie ale i tak zajmuje ponad 80MB ramu snitch.gif Różnicy w szybkości porównując do phpide nie zauważyłem.
Po krótkich oględzinach pozbyłem się go z dysku. W konfrontacji z phpide wypada blado.
vip3r
Zajaczek najlepszy jest. To jest wersja darmowa, ktora mozna sciagnac w necie np. wie o tym google.pl
tiraeth
Dzisiaj wywaliłem Eclipse i zainstalowałem Aptana IDE biggrin.gif Jeżeli ktoś pracuje dużo przy HTML/JS/CSS to ten program jest IDEALNY biggrin.gif

http://www.aptana.com/ - Strona główna programu
http://www.aptana.tv/ - Shoutcasty Aptana IDE
babejsza
Bardzo, bardzo fajny do tworzenia struktury smile.gif. Brakuje mi w nim tylko autoformatowania kodu, ale jest na liście todo więc jest już prawie idealny smile.gif.
artur81
Mam dwie kostki ramu 512 i 256, procesor Celeron 2.53 i chodzi to u mnie tak że odinstalowałem po pięciu minutach, w między czasie 2 razy się wyłożył.

Do tej pory korzystałem z Dreamweavera, wg mnie jest to najlepszy edytor.
Znacie coś podobnego??
Potrzebuję funkcnjonalności:
- autoformatowanie kodu
- domykanie znaczników
- podgląd rezultatu w programie
- podpowiadanie kodu dla CSS, najlepiej takie jak w ww programie
- zwijanie bloków kodu
- musi być szybki

przetestowałem już kilka : Notepad ++ (plugin QuickText u mnie nie działa, nie wiedzieć czemu...) Pajączek, Zajączetk, Nvu, Kate, EdHTML, HateML, Crimson Editor i póki co nie znalazłem odpowiedniego
athabus
Jak dla mnie to większość edytorów spełnia Twoje wymagania. Ja zanim zacząłem bawić się php używałem połączenia edHtml do html i topstylelight do css - choć to dwa osobne programy, to jednak były najwygodniejsze.

Powalcz jednak z eclipsem bo coś mi się wydaje, że na Twoim sprzeci powinien śmigać aż miło. Mam w mairę podobny zestaw na starym kompie (szybszy procek, ale mniej ramu) i u mnie eclips śmiga zarówno na windowsie jak i na linuxie. Oczywiście odpalenie tego monstrum zajmuje kilka sekund, ale edycja plików itd odbywa się tak jak w kazdym innym edytorze.
alexsanetra
Ja sie jakoś przyzwyczaiłem do "Quanta Plus" (dla php) i NVU dla szybkiego wizualnego tworzenia pewnych elementów (potem i taj wracam do Quanty).

Mimo wszystko klapek na oczach nie mam i często sprawdzam co się dzieje w światku edytorów i przyznam, że Eclipse mi się by podobał gdyby nie fakt, że z jakiegoś powodu wykrzacza mi się na laptopku (na desktopie chodzi dobrze)

Z windowsami pożegnałem się ponad półtorej roku temu, ale dobrze wspominam Zajączka i 1st Page 2000. Obecnie nie interesuje sie tymi projektami więc nie wiem czy i jak się sprawują.
Fuzja
Jak dla mnie (użytkownika symfony) nie ma nic lepszego niż textmate i snippety z symfony.
Sokal
HateML PRO 1.1 winksmiley.jpg
matlas
Eclipse+PHP IDE+Aptana+tidyHTML+SQL Explorer+Azzumi Clay i nie potrzeba mi nic wiecej do PHP,SQL,JS,AJAX,HTML i CSS
c3zi
Po prostu Vim ... smile.gif
mateekk
ja używam PSPad
Jarod
Czy ktoś wie gdzie w eclipse można zwiększyć parametr java.heap.size, żeby przy większej ilości plików w projekcie (nie jest ich znowu tak dużo ok 30) nie muliło podczas pisania (mam przeskoki, opóźnienie po wciśnięciu klawisza)?
magik666
Cytat(DreeD @ 20.04.2004, 08:18:30 ) *
w tej chwili na pierwszym miejscu stoi Zend Studio i nikt mi tu nie powie ze tak nie jest aaevil.gif

Cytat(It's_me @ 20.04.2004, 08:45:29 ) *
Zend za duzy za drogi

A ja dzisiaj właśnie ściągnąłem pluginy do ECLIPSE i wygląda na to że to jest lepsze od Zend Studio, które faktycznie potrafi się z niewiadomych przyczyn mulić. Oczywiście nie zmienia to faktu że ZS jest dobre nawet bardzo dobre, ale Eclipse z pluginami zachowuje się bardzo dobrze i jest darmowy. Dorzuciłem sobie CSS Editor, phpeclipse i działa biggrin.gif bosko. Żadnych problemów z konfiguracją. Korzysta z mojego localhosta przez co widzę cały czas w przeglądarce (niestety IE) efekt moich działań. Do dorzuconych nowych klas odwołuję się poprzez $klasa->funkcja(); Z tym że nie muszę już przeszukiwać masy dokumentacji żeby sprawdzić czy klasa ma interesującą mnie funkcję bo to pokaże mi Eclipse, a dobrze przygotowana klasa wraz z opisami nie wymaga szukania jej dokumentacji biggrin.gif. A do dzisiaj wkurzało mnie to, że nie mogę sobie w PHP programować równie wygodnie co w C++, JAVA czy innych językach obiektowych. A teraz już nie narzekam mam PHPEclipse biggrin.gif. Pozdrawiam....
mls
Obecnie najlepiej pracuje mi się w edytorku Coda - http://www.panic.com/coda/
Wcześniej tylko jEdit i TextMate.
Sokal
A ja się przerzuciłem na Notepad++ i nie żałuję winksmiley.jpg
Ma wszystko czego potrzebuję, a jest lekki i szybki...
Dafidov
KED

Długo szukałem zanim znalazłem bardzo dobry edytor który wspiera składnię wielu języków - KED ma to wszystko i to zupełnie ZA DARMO.

Chyba jedyny taki edytor w swoim rodzaju.

Wart uwagi - polecam wszystkim, wersja tylko Windowsowa, a szkoda bo pod Linuxa jak by był to też bym używał smilingsmiley.gif
haponiuk
A co myślicie o Delphi fot PHP?
strife
Cytat(haponiuk @ 18.05.2007, 06:45:32 ) *
A co myślicie o Delphi for PHP?

Czytałeś?

tongue.gif
eai
Z Darmowych polecam: HateML
Z płatnych: Waterproof PHP Edit
phpion
HateML całkiem ciekawy ale zawiera sporo błędów :/ Np. problemy przy edycji kodu z dłuższymi wierszami przy włączonym zawijaniu wierszy lub (niby pierdółka ale mi przeszkadza) na dolnej belce jest ścieżka do OSTATNIO otwartego pliku, a nie AKTUALNIE edytowanego. Jednak, jeśli te i inne bugi zostaną usunięte, będzie to naprawdę dobry edytor!
sicwiz
Zend Studio 5 & Dreamweaver cs 3, do szybkich przeróbek notatnik z kolorowaniem składni.
strife
Ja się ostatnio przerzuciłem z Zend'a na Eclipse i muszę powiedzieć, że lepiej mi się na nim pracuje. Głównie po przeczytaniu tego news'a na wortalu postanowiłem zmienić edytor winksmiley.jpg Polecam.
DeyV
A do pracy z html i js - jako dodatek - Aptana.
Niestety - odpalenie równocześnie Aptany i PDT dla komputerka z 1 GB ramu zbyt zdrowe nie jest, ale jeśli ktoś więcej pracuje przy JS - to 2 środowisko jest naprawdę rewelacyjne.
A przy okazji - na stronach zend.com/pdt pojawiła się kolejna, oznaczona numerem pdt-1.0.0.S20070611-M1_debugger-5.2.6.v20070507 wersja PDT. Chodzi stabilnie.
Klaudek
Osobiście chwalę sobie następce EdHtml'a czyli CoreEditor'a. Nadaje się jak nic do Xhtml'a i PHP.
Wcześniej pracowałem na niewspieranym już Crimson Editorze.
Do łączności z bazą danych uważam za perełkę SQLyog.

Pozdrówki
Klaudek
Cysiaczek
Jako nowo przekonany, lub jak kto woli - nawrócony - polecam Eclipse (jakiekolwiek). Wygoda to podstawa ; ]

Pozdrawiam.
mitring
Witam ja tez pracuje na Eclipse+PHP lecz mam problem często zmieniam komputer raz w pracy raz w innej firmie gdzie zajmuję się siecią i sprzętem i mam pytanie czy zna ktoś edytor jak PHPEclipse tylko jeden warunek niby phpEcplipsa nagram na pendrive i OK a jak nie mam zainstalowanej Javy to klaps sad.gif co wtedy zrobić zna ktoś program na wzór PHPEclipsa ale działający bez Javy a mający te same możliwości chodzi głównie o podpowiedzi w składni etc. chyba, że ktoś zrobił jakiegoś PHPEclipsa portable tongue.gif
intro
Witam ...

A ja w swej historii tak:
- notepad - początki :-D - ok 2002 rok
- kate
- EditPlus
- PhpED - obecnie

No i teraz już tylko tej ostatniej pozycji używam - nie jest to darmowe, kilka dobrych stufek trzeba zapłacić, ale ... jest to bardzo dobre i silne narzędzie + debugger + ssh + db viewer i wiele więcej.
http://nusphere.com/

Kiedyś też myślałem, że po co płacić, ale jednak - to się opłaca - tylko pod warunkiem, że się to zwraca.

Zdeczka jest to podobne w interface do PhpEdit, ale ... dużo funkcji i skrótów podobnych, ale PhpEdit to jakby bardzo bardzo ukrojone podobieństwo.

Co do "teoretycznie" darmowego EditPlus - jest to bardzo dobre narzędzie + ssh (co jest bardzo dużą zaletą!) - i wcale to nie jest takie drogie.

Kate - pod linuksa - wiadomo, ale jest to bardzo dobre narzędzie.

P.S. Mam jedno pytanie. Dlaczego wiele osób tak zachwala Eclipse ? Dlaczego dla mnie to jest jeden wielki shit ? Kiedyś wiele danych przez ten edytor straciłem, nigdy go już nie polubię.
qwaq
Ja osobiście używam DEV-PHP IDE 1.9.4

Zalety:
prosty w obsłudze
kolorowanie składni
podpowiedzi do poleceń.
brak uzupełnia kodu - wymusza dbanie o szczegóły i pilnowanie kodu
F9 - uruchomienie skryptu(sprawdzenie kodu)

UWAGA:
do działania potrzebuje parser php - php.exe

PS. pozatym do programowania w innych jezykach urzywam programów z serii DEV-....
Force
kate (nie tylko do php)
z tekstowych: joe, vim
NoiseMc
Ja do PHP uzywam Zend Studio, do HTML Dreamweavera 8, ktory wiele sie wlasciwie od CS nie rozni poza tym, ze CS ma wsparcie dla Spry na ktorym sie ostatnio troche przejechalem (slaba kompatybilnosc z IE6). Do SQL MySQL Query Browser. Do innych niz PHP plikow tekstowych BBEdit (najlepszy biggrin.gif), a zdalnie VI ale tego staram sie unikac jak ognia winksmiley.jpg Dodatkowo do Javy - NetBeans.
joebezucha
Kombizony (zarządcy projektów):
Eclipse PDT
Zend Studio (płatny)

Do szybkiego(!) podglądu plików źródłowych
Notepad++
PSPad
shreeve
To i ja dorzucę kilka swoich ulubionych, których używam w zależności od samopoczucia i pozycji wskaźnika myszy na ekranie...

pod Windowsem

Notepad++
Notepad2
wscite
kED
Eclipse PDT (trochę dodać, trochę ująć, pododawać własne code snippety, itp, i naprawdę wypasik)
Zend Studio (coraz mniej z tego korzystam, na korzyść poprzedniego)
gVim

pod Linuxem

Kate
gVim
Quanta
qqrq
PSPad
NotH

Przymierzam się do Eclipse.
pp-layouts
Przy wyborze czy ocenie edytora PHP zwracacie uwagę na funkcje FTP i podobne... Odkąd używam rewelacyjnego FTP Drive-a, funkcje FTP-a w edytorze są mi całkowicie zbędne. Pliki na serwerze są podpięte jak na dysku lokalnym, tak więc edycja wykonywana jest na żywca. Dobry edytor ma MDI, czyli otwieram nim większość plików które składają się na projekt nad którym pracuję. Osobny plik projektu także jest niekonieczny, bo czasem wystarczy mi edycja jednego modułu.

Używam Dev-PHP. Gdyby tak poprawić w nim kilka bugów, byłby edytorem doskonałym.

Wku... wkurzające do białości jest dla mnie okienko plików (w pasku po lewej) którego nie da się wyłączyć na dobre. Przy każdym starcie edytora pojawia się jako pierwsze i najważniejsze. Ok, tak jest w Komodo, ale kto powiedział, że to jest najlepsze rozwiązanie?

Używałem wcześniej Komodo Edit. Cud-miód-malina. Wygląda ślicznie, a co najważniejsze i nigdzie indziej czegoś takiego nie widziałem - ładuje sobie automatycznie wszystkie includy i zależności do pamięci i korzysta z nich przy tworzeniu podpowiedzi. Jak dla mnie to maximum wygody. Nie muszę co chwila zerkać do kodu jakie parametry mam przekazać jakiejśtam funkcji klasy, którą pisałem powiedzmy tydzień temu. Wymogło to na mnie opisowe nazywanie argumentów funkcji. Generalnie byłby to najlepszy edytor PHP z jakim się zetknąłem przez ostatnie lata, gdyby nie mały szkopuł. Ten edytorek ma ewidentnie spore wymagania sprzętowe i troszkę zamula na moim Celerku 2.4, 0,7GB RAM. Co niemiło zaskakuje - wersja linuksowa jest jeszcze wolniejsza.

Na chwilę dzisiejszą więc Dev-PHP. Mały, szybki, ma to co trzeba, a kilka niedoróbek można mu spokojnie wybaczyć.

(Z odkrytych bugów w Dev-PHP: nie zapamiętuje wszyskich ustawień, notorycznie wyłącza przy starcie opcję podświetlania nawiasów, plugin od składni znajduje tylko błędy czystej składni, nie sprawdza na przykład czy odwołuję się do istniejącej funkcji, moduł podglądu ma tendencję do wysypywania się, z czego niektóre crashe są bezbolesne, niektóre wymagają restartu edytora, a niektóre, te najwredniejsze - przeinstalowania Dev-PHP od nowa. Ale znając te bugi można używać tego softu na prawdę efektywnie)

Nic, jutro pora na test PDT(Eclipse)...

Ok, jest już jutro smile.gif Na szybko zainstalowałem sobie Eclipse... OMG!!! Eclipse po prostu rzucił mnie na kolana!!! JEST BOSSSSSSKI!!!

Odpalał się dłużej niż Flash, Photoshop, Ilustrator i InDesign razem wzięte... Ale warto było czekać. Oczom moim ukazał się maksymalnie hiper wygodny i intuicyjny interfejs... Pomyślałem sobie, że będzie zamulać. Nic z tych rzeczy. Realtime. Zero czekania. Edytor sprawia wrażenie potwornej mocy ukrytej pod maską. Na próbę oczywiście poszedł mój niewielki projekt (silnik CMS). Otworzyłem hurtem większość ważniejszych plików projektu i wio...

WOW: Zwijają się klasy i funkcje i do tego to wszystko jeszcze jakoś wygląda... WOW: pokazuje zestawienie stałych w doku! WOW: podpowiada! WOW: bierze definicje klas z includowanych plików! WOW, chociaż pliki zalegają na serwerze, a moje łącze jest dziadowskie, zero zamulania, wszystko robi się po prostu natychmiast...

Miłe zaskoczenie, standardowo ustawione kodowanie UTF-8 (use utf or die).

Nie mogę uwierzyć, że to cudo jest darmowe. Ktoś kiedyś powiedział mi, że GIMP do Photoshopa ma się jak mała ręczna wiertareczka do profesjonalnego Bosha. A byłem wtedy zagorzałym fanem GIMP-a, znałem go na wylot... Ale gość miał całkowitą rację, odkąd poznałem PS-a podzielam to zdanie. Ale to temat na inną bajkę. Inne edytory przy Eclipse wydają się zabawkami...

I to wszystko po kilku minutach używania... A rzuciły mi się w oczy jakieś funkcje połączenia SSH... WOW... czyżby to było to o czym myślę? I w dodatku można gdzieś ustawić ścieżkę do PHP, czyli debugowanie pewnie wypaśne być może... OMG, ma szukanie regexpów!

Wszystkomający! smile.gif
bełdzio
loooool

sorki nie mogłem :-) nie wiem jak można pisać na większą skale w programach, które są drobnym rozszerzeniem notatnika :-) a co do tych super "WOW" funkcji, które wymieniłes to każdy lepszy edytor je ma :-)

"WOW" ;-DDD
Zen Vantalye
Ja uzywam do PHP:Notatnik+ a do htmla EzHTML.
pp-layouts
hieh, wiem że ma smile.gif ale w eclipse to jakoś lepiej zrobione... no i jak na program darmowy, to chyba przyznasz, że możliwości ma spore...
qqrq
pp-layouts => Powiedz mi kolego, ile razy się zmoczyłeś podczas używania Eclipse? smile.gif

Nie, ale serio, ja też ostatio zacząłem "robić sobie dobrze" smile.gif tym wynalazkiem i jest fajny. Polecam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.