Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kroczek po kroczku... czyli przejście na linuxa ;)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
envp
Cytat
Umiem niektóre programy skompilować.
Brawo! A teraz kolej nauczyc sie kompilować wszystkie programy :
./configure; make; make install;

[no comments]

[OT] zauwazylem ze ostatnio weszla tendencja odpowiadania na posty, byle odpowiedziec... robi sie to glupie.

Btw. Dla mnie dziwnie byłoby uczyć sie z książki systemu operacyjnego, przynajmniej na początku, bo każde disto ma z rguły inna strukturę katalogów i inny system pakietów, więc dla użytkownika, który gdzieś wyczyta że zmieniamy coś /etc/rc.d/.... od razu zajarzy, że dokonujemy zmiana w skryptach startowych i dotosuje cala sytuacje do swojej. Moja rada jest taka - newbe.linux.pl i jedziemy ;]
darektbg
Witam
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc dołączę się tutaj:
Jaką ma wersje php mandriva 2007 w pakietach ?

Pozdrawiam
Darektbg
dr_bonzo
google zyje:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=mandriva (szukaj php w tabelce na dole)
dzesi
Ja tam na poczatek polecam ci suse , debiana ,gentoo,lub slackware Rkingsmiley.png [slack góra ] ale to twoja decyzja co wybierzesz na dobry poczatek polecam suse bardzo przyjazna i miła dystrybucja winksmiley.gif :exclamation:
Sh4dow
Cytat(envp @ 25.11.2006, 12:20:29 ) *
Brawo! A teraz kolej nauczyc sie kompilować wszystkie programy :
./configure; make; make install;

[no comments]
...

No tutaj moge tylko powiedziec, "[no comments]"
Jesli u ciebie uzywa sie jedynie tych koemnd do kompilowania wszystkiego to dosc dziwne ze ci system dziala. chociazby samo php bedzie skompilowane dosc ubogo i byle gdzie. Zreszta jak kazda aplikacja. A juz umiejętnością jest wybrac odpowiednie przełączniki i zadbac o to zeby wszystkie biblioteki były zainstalowane poprawnie. Chyba ze instalujesz wszystko jak leci.

Co do dystrybuci jaka wybrac to najlepiej dosc popularna oraz co jest wazne, ta dystrybucje którą uzywaja znajomi, najlepiej w okolicy. Po to by w razie problemów mozna było pomoc i pokazac przy kompie a nie na necie, dosc duzo wtedy niedomówien i nieporozumien. Pozniej sie usamodzielnisz sam bedziesz wiedział jak szukac i rozwiazywac problemy.

Dystrybucje user frendly to chyba: Ubuntu/kubuntu, Mandriva, OpenSUSE (chociaz tutaj to ja mialem mieszane mocno uczycua)
Pozniej monzna przejsc na Debiana, jesli uzywales ubuntu/kubuntu, albo jakis slack(on mi akurat podpadl wiec ja nie wypowiadam sie) Wszystko w zaleznosci od tego co bedziesz chcial robic na kompie.

Ja mam dwa systemy i nigdy sie nie pozbede Windowsa bo lubie czasami pograc w jakas strategie a na konsoli nieststy nie mam, a linuxa uzywam glownie do developingu.
phpion
A moze Aurox? Jest to polska dystrybucja Linuxa niestety juz nie rozwijana :/ Polecam wersje 11.0 lub 11.1 bo z 12 podobno same problemy sa.

EDIT:
Ktos pisal ze jesli ma sie ponad 512MB RAM mozna odpalic przez VMWare Windowsa. Ja majac 256MB RAM i procek 1GHz smigalem na Win 98 pod Auroxem wlasnie dzieki VMWare. Ciekawy gadzet ale lepiej miec Winde na osobnej partycji.
NuLL
Cytat
A moze Aurox? Jest to polska dystrybucja Linuxa niestety juz nie rozwijana :/ Polecam wersje 11.0 lub 11.1 bo z 12 podobno same problemy sa.

Po co korzystac z czegos co nie jest rozwijane ?
phpion
Moze dlatego, ze jest conajmniej dobre?
Turgon
Na pewno nie winksmiley.jpg Próbowałem kiedyś używać Auroxa. KOSZMAR! Zdecydowanie bardziej polecam dystrybucje z serii Ubuntu winksmiley.jpg - sam używam na co dzień Kubuntu Dapper Drake smile.gif Windowsa trzymam na dysku, ale nie używam smile.gif
SHiP
Cytat(Sh4dow @ 8.12.2006, 16:43:52 ) *
Jesli u ciebie uzywa sie jedynie tych koemnd do kompilowania wszystkiego to dosc dziwne ze ci system dziala. chociazby samo php bedzie skompilowane dosc ubogo i byle gdzie. Zreszta jak kazda aplikacja. A juz umiejętnością jest wybrac odpowiednie przełączniki i zadbac o to zeby wszystkie biblioteki były zainstalowane poprawnie. Chyba ze instalujesz wszystko jak leci.

99% aplikacji podczas instalacji kozysta z tych(+ jeszcze sh dla plików run). Dodanie parametru/flagi nie zmienia polecenia.

http://www.php.net/manual/pl/install.unix.php - nie widze innych polecen instalacyjnych za wyjątkiem configure i make. Zresztą moim zdaniem uczenie się na pamieć wszystkich polecen to głupota. Każdy program ma instrukcję, ctrl+c ctrl+v kilka razy i zainstalowane. Jeśli ktoś będzie chciał zmienić parametry to zajzy do dokumentacji, pomocy etc.

Co do Auroxa -> nie polecam, dosyć dziwny system, jedyna zaleta to kompatybilnosc z softem tpsa

Osobiście polecam openSUSE. Dwa dni temu wyszla wersja 10.2 więc myśle, że warto pobrać tyb bardziej, iż system jest bardzo prosty w obsłudze i świetnie nadaje sie do użytku domowego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.