Cytat(envp @ 25.11.2006, 12:20:29 )

Brawo! A teraz kolej nauczyc sie kompilować wszystkie programy :
./configure; make; make install;
[no comments]
...
No tutaj moge tylko powiedziec, "[no comments]"
Jesli u ciebie uzywa sie jedynie tych koemnd do kompilowania wszystkiego to dosc dziwne ze ci system dziala. chociazby samo php bedzie skompilowane dosc ubogo i byle gdzie. Zreszta jak kazda aplikacja. A juz umiejętnością jest wybrac odpowiednie przełączniki i zadbac o to zeby wszystkie biblioteki były zainstalowane poprawnie. Chyba ze instalujesz wszystko jak leci.
Co do dystrybuci jaka wybrac to najlepiej dosc popularna oraz co jest wazne, ta dystrybucje którą uzywaja znajomi, najlepiej w okolicy. Po to by w razie problemów mozna było pomoc i pokazac przy kompie a nie na necie, dosc duzo wtedy niedomówien i nieporozumien. Pozniej sie usamodzielnisz sam bedziesz wiedział jak szukac i rozwiazywac problemy.
Dystrybucje user frendly to chyba: Ubuntu/kubuntu, Mandriva, OpenSUSE (chociaz tutaj to ja mialem mieszane mocno uczycua)
Pozniej monzna przejsc na Debiana, jesli uzywales ubuntu/kubuntu, albo jakis slack(on mi akurat podpadl wiec ja nie wypowiadam sie) Wszystko w zaleznosci od tego co bedziesz chcial robic na kompie.
Ja mam dwa systemy i nigdy sie nie pozbede Windowsa bo lubie czasami pograc w jakas strategie a na konsoli nieststy nie mam, a linuxa uzywam glownie do developingu.