Cytat
1. I tu właśnie Windows zostaje daleko z tyłu. Dlaczego? Ano dlatego, że po standardowej instalacji Windowsa dostajesz Windowsa (hehe, oczywiste, dziwne, byłoby inaczej) ....
2.To sztuczne ograniczenie. IMHO wersja home od pro powinna różnić się tym co jest w niej zainstalowane a nie tym co można tam zainstalować...... żebyś mógł bezproblemowo z tego korzystać. ....Chcesz z desktopa zrobić serwer? Nie ma problemu, ściągnij odpowiednie paczki, i zainstaluj.
1. Windows + MediaPlayer + WordPad +IE + OExpress + Messanger + plus parę innych. A powiem że jest to system sprzed 5 lat.
2. Pamiętaj że Linux jest za free. A w systemach windo podobnych, placisz i powiem że wolę zabulić 300 za winde do domowego kompa dla dzieciaka, niż 500 za cos czego i tak on nie wykorzysta. Jak kupujesz SAP'a to też nie kupujesz wszystkich modułów tylko to co ci potrzebne.
Cytat
1 .Wybacz, ale to bzdura! Podaj przykłady, w których linux naśladuje Windowsa?
2. sławetny xgl - Microsoft wprowadzi to dopiero w Wiście...
1. Zrobienie Desktopu, tworzenie analogicznych programów, że nie wspomne stworzenie linuxowego VBA.
Przycisk STARTU i budowa menu. Mój komputer

2. Zagadzam się linux był przed windą, a przed linuxem był

Mac
Cytat
- IE 7.0 - cała masa nowatorskich rozwiązań, które posiadał już FF 1.0
Ciężko nie przyznać racji.
Cytat
Co do Apple, to nie mów, że oni sami coś wymyślili, bo cały MacOS został oparty na BSD.
Niewiedziałem, zatem wporzo ale z tego co wiem to już MacOS nie jest za free.
Cytat
1. Co do Novella - Oni nie mogą zamknąć źródeł kernela - byłoby to sprzeczne z licencją GNU GPL - mogą zamykać źródła swoich aplikacji.
2. jeśli chodzi o to, który OS ściga który - wydaje mi się, ze MS w końcu dostrzega, że ichniejsi developerzy nie nadążają za rozwojem
1. Jak nie mogą? Mac jakoś sobie wzioł i to co wził to zamknoł

.
2. NIeprzecze i dla tego z zaciekawieniem, oglądam powstałą niedawno przyjaźń M$ z Novell$

Cytat
1. Choćby wymienię GIMP'a + GTK ( dzięki czemu masz np. FF ), kompilatory z rodziny gcc, QT ( czyli np. Opera ), Apache.
Jaki często używany program na Linux'ie został przeniesiony z Windy.
2. Do odtwarzania Mp3 - masz Amaroka ( który rozwala wszystkie Windowsowe )
1. Dużo w tym racji co napisałeś, poza celowo napisanymi aplikacjami na obydwa systemy to faktycznie mało, raczej Linux kopiował programy z Windy (GIMP, OpenOffice...)
2. W jaki sposób rozwala? W taki że aby wogóle zadziałał, to po instalacji trzeba mu jeszcze szukać odpowiednich kodeków?? A może dlatego że ma więcej ustawień equalizera, bo pozatym to niewiem w czym jest lepszy.
Cytat
1. Co jeszcze robi przeciętny użytkownik komputera
2. O dziwo ja mam. Dlaczego? I tak zarabia na szkoleniach/wsparciu technicznym/itd. Przykład:
1.GRA - a zauważ że mówimy o prostocie, nie czy na linuchu się czegoś nieda,
2. To powiedz mi po co trwają rozmowy z M$. A to że ktoś zarabia świetnie, raczej oznacza tylko i wyłącznie to że chciałby zarabiać jeszcze więcej. Raczej wątpie żeby prezesi Novell'a byli takimi humanistami żeby olać zysk, na rzecz światowego rozwoju i tego żeby wszystkim było fajnie, o czymś takim pisał Marks, wprowadzono to i efekt był nie za specjalny

. Moim zdaniem Novell w sprytny sposób, wykorzystał zasób rynku free softowego, aby stworzyć sobie super produkt, który w momencie odpowiedniej jakości poporstu zabiorą. Tak jak zabiera się dziecią lizaka.
Cytat
1. Gry powstają już pod Linux'a, albo kupujesz Cedegę
2. A z programami na Windę się urodziłeś ?
1. Jakie? Lineage? Warcraft? Herose V ?
Pod tym względem Linux leży i kwiczy, czemu ? Bo jest mało opłacalne pisanie specjalnej wersji gry pod Linucha, jak by tak nie było japońce dawno już by to zrobili.
2. Nie ale wierz mi że pani 60 letnia zosia, czy 8 letnia Julka, szybciej opanuje Winde niż jakiego kolwiek linux'a, nie mówiąc już o prawnikach

.
Cytat
1.Konfiguracja sprzętu, języka, klawiatury....
...Chcesz nową tapetę, dzwięk,
2. Instalacja na Win polega na kupieniu programu lub znalezieniu w internecie, na Linuxie - manager pakietów i masz prawie wszystko + skonfigurowane + zależności.
3. Pierwszy mój Linux to była........
4. A jak Linux padnie to wsadzasz LiveCD'ka.....
1. Jak nie zauważyłeś mówiłem o serwerze, a dokładniej. O czym dokładnie o ustawieniu serwera Http, o DNS'ie, o FTP'ie...
2. Ciesze się że jesteś takim optymistą, ale właśnie problem zaczyna się na skonfigurowani i zależnościach, a przypominam że rozmawiamy o wygodzie używania, nie o tym czego linux nie umie. Bo w windzie, to i owszem musisz kupić albo nacisnąć na stronie download. Ale potem już naprawde nic nie trzeba robić poza naciskaniem DALEJ->
3. Mój pierwszy był Mandrake, teraz SUSE, a winda też mi się nie wiesza, stoi już 2 rok bez reinstalki i takich głupot, a dużo się na niej dzieje.
4. Dziwne mi się zdażało przywracać windowsy, wywrócone w naprawde dziwnych formach. Utrata danych też mi się nie zdażyła, no może raz, ale klient przypalił sobie spięciem dysk (ale z 40 dysku 32 ocalało).
Może zamiast wieszać Winsyf'a na gałęzi, prościej było by się przyłożyć do podstawowych opcji jakie daje. W tedy naprawdę nie trzeba się męczyć z instalacjami ze źródeł.