Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: NIE DLA 22% VAT NA INTERNET
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
rzseattle
Cytat
To akurat kolejna genialna akcja promocyjna TPsy. Dla nowych klientow instalacja 1zl i abonament 149zl, dla starszych instalacja 800zl i 199zl. Czyli wszystko jak najbardziej ok, po prostu jedni za to samo placa 50zl wiecej. Normalna polityka TP S.A.

Kolega zakladal neo+ w kwietniu - 800zl instalacja. Ja zalozylem w promocji w maju - jedyne 400zl. W czerwcu juz byla nowa promocja, bodajze dwumiesieczny abonament za 1zl, a teraz dla nowych userow za 149zl.. Calkiem normalna firma, kazdy robi 4 rozne promocje tej samej uslugi w 4 miesiace. Juz nie mowie jak po kolei wkurzali sie Ci co zaplacili 800zl, 400, a potem nawet Ci co kupili neo w wakacje..

na forum PCW bylo cos takiego
Cytat
A tak korzystając z okazji - jak ktoś ma neo+ z wakacji i wcześniej - za 198 pln / miesiąc - da się podpisać aneks do umowy (dał mi go przedstawiciel TP SA) i podpisać na czas określony - 12 miechów - i mamy 149 pln z Vat - a 50 pln na piechotę nie chodzi... a najśmieszniejsze jest to że Czubówna o tym nie mówi w "spotkaniach z telewidzami".... a nawet usunęła swój e-mail z reklamy - bo dostawała chyba pogróżki...

Jak ja to już załatwię u siebie z tą obniżką - to szybko napisze co i jak gdzie trzeba...

Pozdrawiam

-----------------
Cichy
DeyV
a mnie ostatnio TPsa bardzo pozytywnie zaskoczyła. Wraz z wrześniowym rachunkiem za telefon dostałem rónież opłatę za DSL. Otwieram kopertę, szukam tam swojej fakturki na 320 PLN, a tu... nie ma jej. Jest za to fakturka na jakieś 266 zł z podpisem, że to chyba włąsnie opłata za DSL.
Oczywiście raczej w cuda nie wierzę, wiec doszedlem do wniosku, że albo coś im się namieszało, alboprzyślą mi opłątę w ratach (a tego nie lubię) wiec zaraz wykonałęm telefon do miłej pani z infolini.
Oczywiście 'miła pani' z infolini nie miała pojęcia o co chodzi, ale w ciągu zaledwie 10 minut dowiedziałą się, że żeczywiście, ABONAMENT ZOSTAŁ ZMIENIONY. Oczywiście wcześniej nie miała o tym pojęcia.
Żeby było jeszcze śmieszniej, kilka dni później dostałem pocztą aneks do umowy, w którym była informacja, że jeśli nie zgadzam się na zmianę waunków umowy, (czyli obniżkę ceny) to mogę ją wypowiedzieć, bez żadnych strat. Jak się zapewne domyślacie nie zamierzam teraz rezygnować winksmiley.jpg
I tak na to patrząc - nawet podniesienie się VAT'u nie jest mi zbyt straszne, bo i tak cena pozostanie niższa niż ta sprzed msc, czy dwóch.
zulus
a ja płacę bardzooo tanio (50zł) bo mam osiedlówkę z bardzo przyzwoitą przepustowością biggrin.gif
spenalzo
Cytat
a ja płacę bardzooo tanio (50zł) bo mam osiedlówkę z bardzo przyzwoitą przepustowością biggrin.gif

Która na 99% i tak w którymś momencie jest oparta na czymś z tpsa...
kliszaq
a tak w oglole to ja nawet nie otrzymalem ani jednego reposta od tych wszystkich ministrow, a dzisiaj w radiu mowili, ze jesli rzad nie wprowadzi juz reform teraz, to moze byc tak ze w 2006-2007 roku relnie spadna wyplaty rent i emerytow nawet o 10-15%.
Dla mnie to wyadaje sie smieszne, zeby z pieniedzy ludzi starszych, (i innych takze) utrzymywala sie banda zlodziei, ktora zrzuca wine jeden na drugiego, a w czasie wyborow mamia rozmaitymi planami na przyszlosc, ktore i tak nie sa realizowane...
kliszaq
P.S A co tu dopiero mowic o necie questionmark.gif
kris_
jak tak slucham tego waszego narzekania na neostrade to przypominaja mi sie czasy kilka lat temu jak byl tylko dialup z tpsa zrywal co 20-30 minut i moje rachunki siegaly 400-700zl. jak juz mialem moja pierwsza dzierzwke za 1000zl to opowiadalo sie ze w Finlandi sa DSL'e za 50$ i ze tam osieciowany jest caly kraj i wogole jest bosko. teraz mamy to w polsce, net w kablowce od 15$ , DSL'e za 40$ i wszyscy sa nadal niezadowoleni. Ludzie skonczcie marudzic! JAk sie komus DSL nie podoba mozna postawic za 200-300$ łacze u obojetnie jakiego nietepsowego operatora, kupic access pointa z WLAN'em za 1000-1500zl z oprzyrzadowaniem i zrobic siec w promieniu 5km. W tej chwili kombinujac nawet na kazdym zadupiu mozna postawic porzadne lacze za mniej niz 100zl/miesiac. Wg mnie jest naprawde niezle , pewnie moglo by byc lepiej ale w stosunku do tego co bylo jak pracowalem kilka lat temu w ISP to teraz dostep jest naprawde dla kazdego.
Sir Blade
wlasnie przyszlo

Cytat
Szanowni Państwo!

Biuro Prasowe Ministerstwa Finansów uprzejmie dziękuje za list. W odpowiedzi na zadane pytania mamy przyjemność wyjaśnić:

Unia Europejska, VI dyrektywą Rady UE nr 77/388/EWG z 17 maja 1977 r., która weszła w życie 1 stycznia 1980 r., dokonała określenia zasad kształtowania jednolitej podstawy opodatkowania podatkiem od wartości dodanej (VAT). Załącznik "H" do ww. dyrektywy określa szczegółową listę towarów i usług, w przypadku których kraje członkowskie UE mogą stosować preferencyjne stawki podatku VAT. Na liście tej nie wymieniono ani usług telekomunikacyjnych, ani usług dostępu do Internetu.

Polska, od dnia wejścia do Unii Europejskiej, zobowiązana jest stosować podstawową stawkę podatku VAT na usługi telekomunikacyjne i usługi dostępu do Internetu. W związku z tym Rada Ministrów przedłożyła w Parlamencie nowelizację ustawy o podatku VAT, która przewiduje wprowadzenie podstawowej stawki podatku (22%) na ww. usługi z dniem 1 maja 2004 r.

Należy przy tym zauważyć, że problem wysokości stawki VAT na połączenia z Internetem nie jest w UE tematem żadnej debaty, gdyż ceny tego typu usług są w krajach członkowskich Unii bardzo niskie. W Polsce sytuacja jest odmienna. Ceny usług dostępu do Internetu są jednymi z najwyższych na świecie (wynika to m.in. z raportów OECD). Sytuacja ta nie wynika jednak z przyczyn podatkowych (dotąd stosowana jest stawka preferencyjna na usługi połączenia z Internetem) ale z polityki cenowej operatorów, zwłaszcza operatora dominującego na rynku.

Uprzejmie informujemy także, że centralnym organem administracji rządowej, właściwym w sprawach ochrony konkurencji i konsumentów, na mocy ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r., jest Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (e-mail: uokik@uokik.gov.pl).

Z poważaniem

Wiktor Krzyżanowski
Rzecznik Prasowy Ministra Finansów

czyli nic nowego sad.gif
kris_
coz za problem
wprowadzmy w polsce standardowa stawke opodatkowania 7% i ustalmy ze 90% towarow ma nadzwyczajan stawke w wysokosci 22%. Po prostu jak pisalem wczesniej jest to jedno wielkie mydlenie oczu ze wszystko co zle to wina dostosowywania przepisow do UE. Tylko ze bylo to latwe do przewidzenia, biurokracja i przepisy UE sa tak rozbudowwane ze dla kazdej podwyzki znajdzie sie uzasadnienie.
pagolik
Cytat
wlasnie przyszlo

Cytat
Szanowni Państwo!

Biuro Prasowe Ministerstwa Finansów uprzejmie dziękuje za list. W odpowiedzi na zadane pytania mamy przyjemność wyjaśnić:

Unia Europejska, VI dyrektywą Rady UE nr 77/388/EWG z 17 maja 1977 r., która weszła w życie 1 stycznia 1980 r., dokonała określenia zasad kształtowania jednolitej podstawy opodatkowania podatkiem od wartości dodanej (VAT). Załącznik "H" do ww. dyrektywy określa szczegółową listę towarów i usług, w przypadku których kraje członkowskie UE mogą stosować preferencyjne stawki podatku VAT. Na liście tej nie wymieniono ani usług telekomunikacyjnych, ani usług dostępu do Internetu.

Polska, od dnia wejścia do Unii Europejskiej, zobowiązana jest stosować podstawową stawkę podatku VAT na usługi telekomunikacyjne i usługi dostępu do Internetu. W związku z tym Rada Ministrów przedłożyła w Parlamencie nowelizację ustawy o podatku VAT, która przewiduje wprowadzenie podstawowej stawki podatku (22%) na ww. usługi z dniem 1 maja 2004 r.

Należy przy tym zauważyć, że problem wysokości stawki VAT na połączenia z Internetem nie jest w UE tematem żadnej debaty, gdyż ceny tego typu usług są w krajach członkowskich Unii bardzo niskie. W Polsce sytuacja jest odmienna. Ceny usług dostępu do Internetu są jednymi z najwyższych na świecie (wynika to m.in. z raportów OECD). Sytuacja ta nie wynika jednak z przyczyn podatkowych (dotąd stosowana jest stawka preferencyjna na usługi połączenia z Internetem) ale z polityki cenowej operatorów, zwłaszcza operatora dominującego na rynku.

Uprzejmie informujemy także, że centralnym organem administracji rządowej, właściwym w sprawach ochrony konkurencji i konsumentów, na mocy ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r., jest Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (e-mail: uokik@uokik.gov.pl).

Z poważaniem

Wiktor Krzyżanowski
Rzecznik Prasowy Ministra Finansów

czyli nic nowego sad.gif

Tez ten list dostalem ... Nie maja co robic tylko se bawic jakimis stawkami ... smile.gif Moze jeszcze cos z tego wyjdzie smile.gif
Sir Blade
nie dosc, ze kombinuja z vatem zamiast cisnac wladnych tego swiata aby obnizyli stawki na vat to jeszcze spamuja mnie takimi listami :wink:
spenalzo
Świezutkie wiadomości:
http://info.onet.pl/807744,18,1,0,120,686,item.html
Barnaba
onet.pl
Cytat
Mimo stosowania preferencyjnej stawki VAT na połączenie z Siecią ceny są w Polsce jednymi z największych w krajach OECD.

Wiezycie ze oni zliwkiduja vat na internet?! przeciez to generuje zyski wiec dalej watpie i nie przekonuje mnie mowienie, ja chce widziec rezultat to wtedy uwierze...
wojtek
Nowy protest: http://www.money.pl/protest . Ja juz swoj wpis oddalem ;)
Barnaba
proponuje zajrzec rowniez na

www.di.com.pl

Proponuje jawnie sie przeciwstawic rzadzacym, protest we wszystkich portalch i na wiekszosci stron, protest w mediach tv, radio, wkoncu to 2 wladza.
Zdecydowanie wiekszy wplyw na dzialania rzadu maja te wlasnie media i jesli duze radia internetowe, zwykle, tv oraz najwieksze polskie strony nic z tym konkretnego nie zrobia to tez nic z tego nie bedzie.
Jak chcemy dokonywac jakichkolwiek zmian w tym panstwie to musimy dzialac razem.
Niektorzy w tej chwili pomysla dlaczego ja mam cos zrobic, ano dlatego ze jak jedna osoba cos zrobi to inna to pochyci, - na to trzeba checi zmieniac mozemy nie tylko nie pasujacy nam vat ale rowniez inne sprawy zwiazane z codziennym zyciem.
Takze ludzie laczcie sie...
Szczav
Cytat
Z tego co mi powiedzieli na infolinii TePsy, to nawet po podniesieniu podatku Neo+ ma kosztować tyle samo...
Ale skoro chcą całkowicie znieść podatek, to ja JESTEM ZA! :-)

Na razie to tylko słowa. Zobaczymy co zrobią naprawdę. Jakoś nie wierze polskim monopolistom... Ciekawe dlaczego...?
BzikOS
http://www.webinside.pl/news/153 sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.