Cytat(athabus)
- linux (przynajmniej Ubuntu/Kubuntu) nie jest w użytkowaniu trudniejszym systemem od Win
Ubuntu cierpi na brak domyślnego roota (wszystko idzie na sudo z hasłem user lub bez hasła). Można "dorobić", ale trzeba za to zapłacić informatykowi

Cytat(athabus)
- jeśli mowa o standardowej pani z okienka (...)
Czy Ty naprawdę myślisz, że ZUS to tylko okienka z monitorem i pieczątką ?

Cytat(sf)
- instalacja oprogramowania z repozytorium to tylko kliknięcie zainstaluj, w windowsie trzeba kliknąć 8 razy dalej
Tak? A co gdy oprogramowanie wymaga dodatkowych pakietów (kochamy zależności), a repozytorium zapyta się czy zainstalować? Co wtedy biedna pani ma zrobić? Wezwać pomoc, bo nie wie co ma nacisnąć...
Cytat(sf)
@Wykrywacz: napisz mi co w linuxie nie jest proste w codziennej pracy?
(...)
- konfiguracja sieci jest równie banalna jak pod windowsem, a nawet mniej klikania jest
To jest codzienna praca? Pomijając fakt pomocy technika-informatyka do konfiguracji otoczenia sieciowego, wymiany plików, ustawienia połączeń FTP itd., to faktycznie codzienna praca pani z okienka

Cytat(sztosz)
Zrozum: OO.org jest na licencji LGPL!!!
(...) To od nas zależy czy bierzemy wersję na LGPL, czy tą komercyjną z ładnym nadrukiem na nośniku, książeczką i supportem.
I jak myślisz? ZUS wybierze paczkę z sourceforge i zainstaluje wszystkim? A support to podlinkuje każdemu na pulpicie link do forum?

Nie. Wybierze komercyjną wersję, licencjonowaną, z ładnym pudełkiem, kolorową książką i telefonem do Panów z pomocy technicznej, do których można dzwonić przez 24 godziny

Cytat(athabus)
- skoro wiele firm zmusza się do oszczędności to nie widzę problemu w tym, żeby robiły to instytucje państwowe. Gdyby mieli wyrzucać swoje pieniądze, to pewnie inaczej podeszliby do tematu.
Dobra, załóżmy, że wybierają OpenOffice i Linux. Po jakimś czasie wnioski z raportów są jednoznaczne: pracownicy mają duże problemy z codzienną pracą. Dokumenty są nieprawidłowo sformatowane, występują błędy kompatybilności z MSO klientów itd. Co robi ZUS? Kolejny przetarg, w którym kupuje to, co kupi teraz

I kolejna 60mln. złotych idzie na oprogramowanie. (Wiem, sytuacja mało prawdopodobna, ale nie można takiej wykluczyć)
Pozdrawiam