Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Ponownie] Nowy roadmap PHP.pl - już jest?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Puciek
Jak nie ma flag ? athlan tu byl, nic nie odpowiedzial.
Athlan
Co mam powiedzieć... wszystko zostało powiedziane. Roadmap jest!.

Jeżeli mamy się rozliczać:
  • Póki co tworzymy subroadmap (jest napisany, poprawiamy go) dotyczący rozwoju wortalu.
  • Wspólnie ze społecznością tworzymy dev.php.pl (który zresztą jest w roadmpaie). http://forum.php.pl/index.php?showtopic=82122 - zapraszam do dyskusji
  • Szykujemy konkurs na test.php.pl - ustalone warunki z Helionem. Poprawiamy regulamin, tworzymy listę książek.
Narazie praca cyka ładnie smile.gif
Puciek
Cytat(Athlan @ 3.12.2007, 16:19:11 ) *
Roadmap jest!.
Gdzie ? To tak jak talibowie w klewkach, wszyscy o tym mowia a nikt nie widzial.
Athlan
Cytat
Jesli nie jestescie w stanie okreslic pewnych dat, to wystarczy prosty przekaz "bedzie jak bedzie" i tyle, nikt sie nie bedzie mogl "czepiac"
Bedzie jak bedzie.
smile.gif
Puciek
Powiedziales ze juz jest a nie ze bedzie, zdecyduj sie
itsme
Cytat(Puciek @ 3.12.2007, 16:28:14 ) *
Powiedziales ze juz jest a nie ze bedzie, zdecyduj sie

będzie w jestestwie ...
:-)

spokojnie tyle czekaliśmy to i kolejny rok poczekamy :-)
tiraeth
Cytat(Athlan)
Roadmap jest!

Cytat(Athlan)
Bedzie jak bedzie.

Weź się dziecko drogie zdecyduj, bo to wygląda tak: "Zrobiłem ten plakat na dzisiaj, pse pani, ale będzie jak przyniose."

Cytat(Athlan)
(...) Tak na marginesie... na święta (te) też coś szykujemy (...)

Cytat(Athlan)
(...) Szykujemy konkurs na test.php.pl (...)

Życzę Wam takich samych sukcesów jak z przedstawieniem roadmapu. Primo - olewacie użytkowników, czyli społeczność, która jako jedyna buduje php.pl - Secundo - nie dotrzymujecie słowa, bo roadmap miałbyć około 16 listopada, a tymczasem, przy dobrych wiatrach, pojawi się 16 lipca... albo lepiej - nie pojawi się w ogóle.

Cytat(itsme)
spokojnie tyle czekaliśmy to i kolejny rok poczekamy :-)

Oby mniej... :-)
Athlan
Cytat
Weź się dziecko drogie zdecyduj, bo to wygląda tak: "Zrobiłem ten plakat na dzisiaj, pse pani, ale będzie jak przyniose."

A umie dziecko czytać:
Cytat
Jesli nie jestescie w stanie okreslic pewnych dat, to wystarczy prosty przekaz "bedzie jak bedzie" i tyle, nikt sie nie bedzie mogl "czepiac"

Ironicznie smile.gif
tiraeth
Ale człowieku chodzi o to, że najpierw piszesz, że JEST a potem, że go do cholery NIE MA. To jak to jest?
Athlan
Gdzie napisałem doslownie "nie ma"? Napisałem jak będzie to będzie wg posta który napisał @pafka. O jeszcze dam linka żebyś sobie go dokładnie przeanalizował. "Jak będzie to będzie" w kontekście publikacji, nie tworzenia.
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=416066

Jeszcze dam Ci linka, co oznacza słowo kontekst i mały fragment, żebyś sie nie zagubił w tak wielkim zbiorze informacji jakim jest wikipedia, skoro juz się gubisz w tak krótkim wątku:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontekst

Bierzemy ołówki do ręki.
Cytat
W przypadku kontekstu sytuacyjnego tekstu, konwersacji czy komunikatu istotne są takie czynniki, jak:
[...]
4. cele, plany, intencje oraz wiedza uczestników.

Naprawdę nie chcemy sie kłócić.
kwiateusz
innymi słowy jest, ale go nie ma i kiedyś może będzie smile.gif
Athlan
Cytat
innymi słowy jest, ale go nie ma i kiedyś może będzie

Nie. Innymi słowy jest ale nie opublikowany bo potem wyjedziecie z teksem "ale jaki ten roadmap nie skonczony - no nie do pomyslenia".
Puciek
Cytat(Athlan @ 3.12.2007, 20:13:07 ) *
Nie. Innymi słowy jest ale nie opublikowany bo potem wyjedziecie z teksem "ale jaki ten roadmap nie skonczony - no nie do pomyslenia".
To dlaczego nikt z zarzadu tego 16tego nie pofatygowal sie zeby napisac "przepraszamy, nie wyrobilismy sie z terminem i roadmap zostal przelozony na czas blizej nie okreslony" ? Wtedy uzytkownicy widza ze nie bedzie go na dniach, a nie czuja sie olewani cienkim sikiem.
seaquest
Szczerze, wiem, że tiraeth jest porywczy, ale że członek zarządu wdaje się w takie zaczepki?

Panowie (obaj) takie dyskusje to na priv. Jak to się ma do zewnętrznego wizerunku PHP.pl, jeśli zarówno przyjaciel PHP.pl jak i członek zarządu traktują siebie nawzajem jak dzieci?

Jeśli o mnie chodzi, to powiem, że niepokoi mnie ta cała sytuacja z Roadmapem. Faktem jest, że stary Zarząd robił niewiele, ale też nic nikomu nie obiecywał. Natomiast nowy Zarząd tworzy Roadmap już 3 miesiąc mimo, że jest on podobno gotowy. Tak się nie robi...

Próbujecie zrobić jeden ogromny krok, zaskoczyć społeczność setką ficzerów naraz. Z doświadczenia wiem, że gdy próbuje się właśnie w ten sposób coś zrobić, to rzadko kiedy coś z tego wychodzi. Nie dociera do was też, że społeczność nie tego oczekuje. Róbcie małe, a solidne kroki - to jest recepta na sukces w Waszym przypadku.

Dlaczego nie opublikujecie Roadmapu fragmentami: np kolejno plany dotyczące każdego z serwisów. Jestem pewien, że każdy taki post wywołałby dyskusję, bo Zarząd to nie jedyne osoby, którym zależy na tym serwisie.

Z perspektywy czasu widzę, że wybory to nie był dobry pomysł. Niestety pomimo dużych planów nie widzę w ogóle aktywności ani Ludvika ani Ociu. Panowie - jeśli zmieniła się wasza sytuacja życiowa, to zrezygnujcie z tego stołka i oddajcie go innym, którzy mają pomysł na organizację (to się tyczy wszystkich członków).

Przed wyborami wydawało mi się, że priorytetem dla nowego Zarządu będzie Stowarzyszenie, natomiast teraz widzę, że bierze się On za rzeczy, które powinny zostać odłożone na później: konkursy, dev.php.pl (btw. moim zdaniem kompletnie nietrafiony projekt, na który PHP.pl nie ma zasobów).

Jeszcze raz powtórzę: róbcie małe, a stabilne kroki. I weryfikujcie swoją obecność w Zarządzie bardzo często.
itsme
patrząc na to z boku widzę że zarząd bardzo mocno pracuje na to aby właśnie takie dyskusje byly poruszane na forum publicznym...

Niestety efektywność, pracowitość, dostępność oraz czas reakcji jest zerowy.
To jest smutne ale wnioski mam takie same jak seaquest.

Ja jestem bardziej drastyczny w swoich wypowiedziach ale tutaj stonuję.

Pomysły pojawiają się na forum (dev.php.pl). Ale nie powinny być publikowane przed roadmap.
Zaczynamy od planowania ...

Hucznie nazywacie to roadmap ale przecież Mike napisał iż jest to prędzej sprawozdanie ze spotkania.
Jestem zdegustowany i zniesmaczony zaistniała sytuacja.

Niestety świeża krew szybko padła ....
hwao
O czo chodzi? blinksmiley.gif
kwiateusz
Cytat(hwao @ 3.12.2007, 20:58:10 ) *
O czo chodzi? blinksmiley.gif

Tego chcemy sie dowiedziec winksmiley.jpg
Sokal
Wy się tu kłócicie o jakiś głupi roadmap. A co będzie jak go już opublikują? Na tym się chyba skończy aktywność Zarządu.
Moli
Nie chcę się z nikim spierać czy coś, ale tireath ma racje. Rozumiem że mogą być opóźnienia, ale ile można czekać. Nie macie czasu skończyć readmapu a otwieracie nowe projekty. Bardzo mądrze powiedział seaquest, róbcie postępy małymi krokami, bo powtórzy się sytuacja z phpedi.
hwao
Zarząd powinien z racji zajmowanego stanowiska, poczytać savoir vivre i będzie wszystko dobrze - przeczytać i stosować winksmiley.jpg
Seth
Podzielam opinie itsme. Powoli robi sie IV RP: szumne hasla, duzo obietnic, a jak jest kazdy widzi.
Oby tylko byly to przejsciowe klopoty bo szczerze mowiac czarno widze przyszloscc php.pl w takiej postaci sad.gif

Nawiasem mowiac obecny zarzad to jak mnie pamiec nie myli wlasnie IV pokolenie adminow php.pl smile.gif
1) hyper
2) newcomo wraz z grupka ludzi z forum (nie bede wymienial aby kogos nie pominac winksmiley.jpg)
3) pozniej mala reorganizacja w ekipie zarzadzajacej i zmniejszony udzial newcomo
4) pierwszy "elekcyjny" zarzad winksmiley.jpg z mike'em na czele smile.gif
hwao
Oj Seth, Seth smile.gif

Głosujcie na mnie, zamienię php.pl w google!
Turgon
seth: jaka tam IV RP ... wydaje mi się raczej, że tuskowa RP winksmiley.jpg
Cysiaczek
@dwa ostatnie posty

Proszę, prowadźcie dyskusję merytoryczną na temat możliwych przyczyn obecnego stanu rzeczy, bez spamowania nic nie wnoszącymi postami
Ludvik
Zapraszam do lektury... Później pojawi się w lepszym miejscu.

http://docs.google.com/View?docid=dg4b2wdz_3d3jmv7

Myślę, że należą się Wam przeprosiny za przesuwanie tych terminów i opóźnienia, ale uwierzcie, że w ostatnich 2-3 dniach zmieniliśmy kilka spraw dosyć kluczowych. Ze swojej strony mogę tylko obiecać poprawę i wzrost tempa prac smile.gif Na początku nie radziłem sobie za bardzo z rozkładem czasu, ale już wychodzę na prostą i mogę obiecać, że będzie lepiej.

Nie podajemy terminów z góry, bo czasem nie jesteśmy w stanie przewidzieć komplikacji, które mogą wystąpić podczas realizacji projektów. Kolejność działań jest przybliżona w tekście. Po przeczytaniu wiecie, że każdy z nas ma przyporządkowane inne zadania, dlatego myślę, że wszystko będzie szło sprawnie. Nie wyklucza to wzajemnej pomocy. Nie będę wymieniał kto co robi, ale staramy się, aby działania były sensownie rozłożone. O wszystkich zmianach i propozycjach będziecie oczywiście informowani.

Pozdrawiamy... winksmiley.jpg
Puciek
Poprawcie bledy, np taki kwiatek

Cytat
Forum

IRC to kolejna usługa, która nie wymaga wielkiej uwagi ponieważ jej działanie spełnia swoje założenia. Osoby biorące udział w życiu IRCa to jedna wielka rodzina, której zmieniać nie trzeba. Można się tylko do nich dołączyć.

Wiecej nie komentuje bo bedzie ze sie czepiam i ze puciek jest be
tiraeth
Cytat
Wiecej nie komentuje bo bedzie ze sie czepiam i ze puciek jest be

Aaaa-ha biggrin.gif

Cytat(Roadmap PHP.pl)
Dalekosiężnym planem Zarządu (...)
Zarząd zobowiązuje się (...)
Zarząd uważa, że (...)
Zarząd planuje (...)
Zarząd stworzy (...)

biggrin.gif
Ludvik
Poprawione. Wcięło mi kawałek tekstu przy przepisywaniu tongue.gif
tiraeth
Wortal
Stworzenie mniejszej liczby kategorii nic nie da. Czemu nie posłużyć się tagami? Przecież to wygodniejsze rozwiązanie.

Idąc dalej: część planety ma przejść na wortal - czy to ma sens? To może zamknąć planetę i niech moderatorzy wortalu codziennie akceptują 1-2 wpisy na blogach do wyświetlenia na wortalu.

Kolejna sprawa to artykuły. Grono piszących ograniczacie do redakcji. A może taki styl community 2.0?

Osobiście byłbym za zmianą wortalu w coś a'la smashingmagazine.com.

Społeczność
Pozyskiwanie użytkowników... jak? Konkrety proszę? A może nie widzicie, że mamy ponad 25 tys. userów na forum? Może nawet 1/6 z tego czasem tutaj wchodzi. Może się zająć tą grupą pierw? Dać coś, co ich zatrzyma?

Ujednolicenie kolory... czego?! Raczej stylistyki. Apple.com też ma raz na biało raz na czarno (zależnie od działu). To nikomu nie zaszkodzi, pluralizm, jeśli będzie ze "smaczkiem".

Stowarzyszenie
Jakieś konkrety? Może plany? Kiedy coś zaczniecie działać? Jakieś podpisy? Statut? Może czas się zorientować ile czasu, pieniędzy i członków potrzeba, by takie coś szybko i funkcjonalnie założyć? Aaaa... zapomnieliście o jednym - raczej Stowarzyszenia >>PHP.pl<< się nie da założyć. Sami dobrze wiecie czemu.

Komercjalizacja
Sponsorowane tematy na forum? OK, ale skoro tak o tym piszecie, to czemu nie wspomnieliście o możliwości "sponsorowania" artykułów w wortalu?

Sprzedaż powierzchni reklamowych... a kto się będzie chciał tutaj reklamować? smile.gif

IRC
Tak, nie chcecie zmieniać, a kilka akapitów niżej mówicie o zmianie ekipy operatorów. Paradoks?

Forum
Ciągle tylko szata graficzna i szata graficzna. A gdzie te mody, które miały być? Gdzie "Pomógł mi"? Gdzie automaty do przedrostków i (hint, hint) wyświetlanie podobnych tematów przy próbie założenia nowego? Przecież TO właśnie usprawnia działanie forum, a nie "dizajn".

Podział ról
"Dziel i rządź". Pomysł OK, jestem ciekawy wykonania. Czy nie będzie to wyglądało w sposób następujący: Ja tu moderuję, wypad dziadu!

Dev
I tym punkcie podsumuję całość. Zróbcie coś na wzór RubyForge/SourceForge i dorzućcie do tego forum. Będzie aktualne (newsy, blogi), dla deweloperów (projekty), dyskusyjne (forum), społecznościowe (grupy dev, profile) oraz IRCowe.

I tyle zrobiliście przez ponad miesiąc? (Lub dwa, licząc od 5.10...)
itsme
ok zacznijmy dyskusje:
pkt 1 Wortal: nie będę sie rozwijał cały ten punkt jest do skasowania. Nie pasuje Wam struktura katalogow - zmieńcie ją w EZ jest TAKA MOZLIWOSC - naprawde exclamation.gif!. Ja wiem niesamowite ale czy cały zarząd analizował możliwości EZ? Czy po prostu ustalone zostało ze EZ jest BE. Decyzje jest łatwo podjąć baa nawet argumenty jest łatwo napisać - ale co społeczność php dostanie w zamian?? joomle ?
inne pytanie czym nowy wortal ma sie różnic pod względem funkcjonalności od obecnego?
Czego obecny nie ma co ma być w kolejny?
I kolejne pytanie cy Wy nie słyszeliście o THOT ?
I czy Polak nie jest mądry po szkodzie ? - na te inne pytania należy sobie odpowiedzieć ...

pkt 2 Społeczność
cyt. "Zarząd zobowiązuje się znacznie zwiększyć starania aktywizacji całej społeczności skupionej wokół PHP.pl" ...
widać to baaardzo widać w obecnym działaniu ... czekaliśmy na ten dokument ileś czasu proszę Athlan odpowiedz mi na pytanie kiedy ten dokument był gotowy ?
Ja wiem .. Ty wiesz zatem uświadom resztę ...

Odbieram ten punkt jak 3 miliony mieszkań

pkt 3 Stowarzyszenie - oto kilka podstawowych pytan:
- kto będzie Tworzyl Stowarzysznie
- Kto będzie jemu przewodniczył
- kto zostanie pociągnięty do odpowiedzialności za wszelkie ewentualne nieprawidłowości
- wskaz mi chociaż jedna osobę w zarządzie która jest wystarczająco obowiązkowa oraz ma jeszcze więcej czasu na prowadzenie takiego przedsięwzięcia ....
- czy przeanalizowano problemy dla których nie powstały poprzednie stowarzyszenia?
- czy zrobiliście coś więcej prócz napisania tego punktu
- co zostało uczynione od ostatniego zebrania zarządu do dziś ?

pkt 3
Jestem odwiecznym wrogiem komercjalizacji php.pl lecz wiem tez ze bez tego jest ciezko... ale sposob w jaki to zostalo zrobione chociaz ostatnio (test.php.pl - zostal sprzedany za 300 PLN szacuneczek ... helion nie dosc ze wcisnie kit to jeszcze odda ksiazki ktore zalegaja w magazynie, a jezeli nie zalegaja to ich rzeczywisty koszt oddania go NAM to 150 PLN taki koszt poniesie helion .... ) sorry jak dla mnie swietna droga aby sie sprzedac prawie za darmo - trzeba bylo dac znac kupilbym 150 lizakow wieksza frajde użytkownicy forum by mieli a koszt podobny .... nie przemyślane nie skonsultowane bez sensu zrobione ....

pkt 4 IRC i cale szczescie ze nic tam nie chcecie robic ....

pkt 5 forum - stwierdzono iz procz reklam nic forum nie jest potrzebne - a banerki swiateczne ?
a mod pomogl ?
inne mody questionmark.gif
a moderka i premiowanie opiekonow ...
a dzial skarg i zazalen do zarzadu ...
a pomyslec trzeba zanim takie cos sie napisze

pkt 6 Podział ról - ehhhhhhh lanie wody ... najpierw trzeba co dzielic i miedzy kogo miec dzielic ...

pkt 6 Dev - ego pomyslu nie chce komentowac ... nie dlatego ze jestem negatywnie nastawiony - poprostu jest mi obojetny

sumujac:
trzeba bylo jednak z kims ten dokument przeanalizowac zanim sie go publikuje - mam wrazenie ze liczyliscie na drobna korekte stylistyczno-ortograficzna ... niestety jakj dla mnei czekalismy na cos comialo byc startem - widac ze nie dosc ze jest porazka to jeszcze cofnelismy sie ... nie ma Waszej pracy nie ma Waszych celow zadan, sa malo ciekawee pomysly - nei chce analizowac Waszych programow wyborczych .... prawda jest taka ze przy kolejnej edycji tego dokumentu nalezy: ctr + a i wcisnac delete.... oraz save ... lub zostawic dla potomnych jako historie jednego sezonu ...

Pozdrawiam i nastepnym razem polecam bardziej sie postarac ...
Ludvik
tiraeth: Tak jest. Ja myślę poważnie o otagowaniu aktualności. Temat tagów w artykułach trzeba dokładniej przeanalizować, bo na spotkaniu padły słowa, że tagi nie są najlepszym narzędziem do szeregowania artykułów.

Grono piszących nie będzie ograniczone do redakcji. Będziemy starali się nakłaniać ludzi spoza PHP.pl, żeby coś dla nas napisali. Tak czy inaczej, trzeba zrobić trochę porządku w redakcji.

Ujednolicenie szaty graficznej, to niekoniecznie kolory. Chodzi o to, żeby kilka rzeczy było wspólnych - np. top (albo chociaż menu...)

Artykuły sponsorowane nie zostały wymienione, ale też prawdopodobnie w przyszłości pojawiłyby się w planach.

Nikt nie ma zamiaru zmieniać operatorów na IRCu. Jest napisane, że mamy prawo doboru ekipy. Ale skoro piszemy, że nie trzeba nic zmieniać, to znaczy, że nikogo nie zmienimy, racja?

Podział ról: Nie. To będzie tak działało, że nie będziemy się zagłębiali w cudze sprawy, dopóki nie zajdzie taka potrzeba. Sprzeciw nie będzie ignorowany...

W bardziej odległej przyszłości chcemy bardziej uspołecznić php.pl, ale to są bardzodługoterminowe plany.

itsme:

Cytat
pkt 1 Wortal: nie będę sie rozwijał cały ten punkt jest do skasowania. Nie pasuje Wam struktura katalogow - zmieńcie ją w EZ jest TAKA MOZLIWOSC - naprawde exclamation.gif !. Ja wiem niesamowite ale czy cały zarząd analizował możliwości EZ? Czy po prostu ustalone zostało ze EZ jest BE. Decyzje jest łatwo podjąć baa nawet argumenty jest łatwo napisać - ale co społeczność php dostanie w zamian?? joomle ?
inne pytanie czym nowy wortal ma sie różnic pod względem funkcjonalności od obecnego?
Czego obecny nie ma co ma być w kolejny?
I kolejne pytanie cy Wy nie słyszeliście o THOT ?
I czy Polak nie jest mądry po szkodzie ? - na te inne pytania należy sobie odpowiedzieć ...

Wskaż mi proszę fragment tekstu, w którym napisałem, że chcemy się pozbyć eZ'a. Nikt niczego takiego nie napisał. Uwierz mi, że my też potrafimy dojść do tego, że można popracować nad eZ'em.

Na punkt trzeci nie mogę Ci dać w tej chwili odpowiedzi. Był wątek na odpowiednim forum.

Następnym razem nie będziemy organizować nic, bo to tylko 300zł. "Sprzedanie" to moim zdaniem grubo przesadzone słowo w tym przypadku.

Punkt 5. jest do przemyślenia, możemy o tym porozmawiać.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji...
itsme
@Ludvik: co do wortalu masz racje ... zle odczytalem Wasze zamiary. Ale hola hola ja tam wiecej pytań zadałem ... a Tty mnie zapraszasz do dyskusji zbywaniem moich pytań ciagiem znaków typu bla bla bla było to poruszone gdzie indziej w innym dziale ...

ja wciaz czekam na konkrety w zakresie :
- stowrzyszenia
- waszych prac
- kiedy zostal ten dokument stworzony
- oraz innych .... za kazdym razem stawialem znak zapytania - i teraz nie oczekuje odpowiedzi ja ich żądam ... albo lecicie sobie w balona

rozumiem ze teraz jestes sam z zarzadu przeciw wszystkim .... ale to nie ja sie tam pchalem ...

zatem czekam czekam na DYSKUSJE !
kwiateusz
odnośnie wortalu to najlepsza opcją byłoby danie opcji dodawania artykułu kazdemu chętnemu, a osoby uprawnione by czytały/redagowały i jeśli sie nada zatwierdzały, aby pokazało sie na wortalu
Ludvik
Ok. W sprawie stowarzyszenia nie mogę Ci dokładnie powiedzieć co i jak, bo nie jestem w posiadaniu wszystkich danych.

Co do prac, to napisałem, jak to wyglądało z mojej strony. Miałem kłopoty z organizacją czasu, ale już ich nie mam. Za innych nie będę się wypowiadał, najlepiej jak oni sami to zrobią. Sam wiesz, jak wygląda sytuacja do tej pory, więc sądzę, że nie muszę zanadto się rozpisywać.

Dokument został stworzony gdzieś w połowie października. Przeszedł kilka zmian po dyskusji mniej więcej na początku listopada. Były potem rozmowy o Wortalu, eZ'ie, PHPedii i kilku drobniejszych sprawach. Wczoraj wprowadzałem jeszcze zmiany. Ja zdaję sobię sprawę z tego, że zawiniliśmy z przeciąganiem terminów.

Cytat
- czy przeanalizowano problemy dla których nie powstały poprzednie stowarzyszenia?
- czy zrobiliście coś więcej prócz napisania tego punktu

Dwa razy tak.

W punkcie piątym poruszyłeś kilka ważnych kwesti, dlatego jestem otwarty w ich sprawie.

Myślę, że to już wszystkie pytania, które zadałeś. Może nie otrzymałeś na nie jeszcze takich odpowiedzi, jakich oczekiwałeś, ale ja nie mogę Ci nic konkretniejszego w tej chwili powiedzieć.

kwiateusz: Chcemy, żeby każdy mógł dodać artykuł. Gdzieś w Wortalu pojawią się informację o tym, gdzie wysyłać swoje teksty (do mnie...). Myślę, że mail to najprostszy sposób na załatwienie takiej rzeczy.
itsme
Cytat(Ludvik @ 6.12.2007, 21:38:50 ) *
Dwa razy tak.

cos wiecej questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
kwiateusz
Cytat(Ludvik @ 6.12.2007, 21:38:50 ) *
kwiateusz: Chcemy, żeby każdy mógł dodać artykuł. Gdzieś w Wortalu pojawią się informację o tym, gdzie wysyłać swoje teksty (do mnie...). Myślę, że mail to najprostszy sposób na załatwienie takiej rzeczy.

Bardziej myślałem zeby to załatwiac na wortalu, formularz i wysłanie go, on sie dodaje do bazy i czeka na werdykt bo z mailami to roznie bywa, dojdzie nie dojdzie, a nawet jak dojdzie moze nie zostac opracowany, a tak kilka osob ma dostep do artykulu na wortalu w panelu administracyjnym i ktos zawsze sie nim zajmie
Ludvik
Jak wcześniej już napisałem, o stowarzyszeniu jeszcze porozmawiamy na dniach (mam taką nadzieję).

Co zrobiliśmy... Athlan pracuje nad devem, skontaktował się z Helionem, więc mamy te książki na test. Ruszą też prawdopodobnie recenzje. Mike załatwiał sprawy ze stowarzyszeniem, ale dokładnie w tej chwili nie jestem w stanie przybliżyć Ci skutków. Ja w tej chwili pracuję nad uporządkowaniem treści Wortalu, będę starał się o nowy system newsów. Rozglądam się za nowymi materiałami.

Wiesz jeszcze, że działa się przynajmniej jedna ważniejsza rzecz, którą trochę zahamowało stowarzyszenie.

EDIT:

Cytat
Bardziej myślałem zeby to załatwiac na wortalu, formularz i wysłanie go, on sie dodaje do bazy i czeka na werdykt bo z mailami to roznie bywa, dojdzie nie dojdzie, a nawet jak dojdzie moze nie zostac opracowany, a tak kilka osob ma dostep do artykulu na wortalu w panelu administracyjnym i ktos zawsze sie nim zajmie

Przy obecnym pomyśle podziału ról poczta wydaje się najlepszym rozwiązaniem. W dzisiejszych czasach chyba nie ma już problemów z dochodzeniem maili... Z mojego punktu widzenia na maila zwrócę uwagę prędzej niż na stronę, którą specjalnie będę musiał odwiedzać, żeby sprawdzić, czy ktoś czegoś nie dodał. Można stworzyć powiadamianie, które doprowadzi do tego, że i tak przez maila się o tym dowiem.

Poza tym, mailem można przesłać tekst w dowolnym formacie. System wymuszałby jakąś formę... Myślę, że tak będzie wygodniej też dla autora tekstu.
gam3r
jeżeli to wszystko co pisze Ludvik powyżej to prawda, to można powiedzieć że chłopaki całkowicie nie zmarnotrawili czasu, chociaż to nie jest jakaś specjalna rewolucja, to chyba za coś się wzięli.

my, jako reszta społeczności powinniśmy pomagać, albo przynajmniej krytykować konstruktywnie, a nie puszczać hasła typu "ale to nie ja sie tam pchalem", to nie służy niczemu dobremu. Wszyscy wiemy jak wyglądała sytuacja przy poprzednim zarządzie. Dlatego nie możemy zniechęcać chłopaków na samym starcie, owszem powinniśmy wywierać na nich presję, by pracowali tak jak powinni, ale nie można przesadzać: każdemu przecież czasem się nie chce, każdy ma jakieś ważniejsze sprawy, problemy.

Jeśli któreś z inicjatyw Zarządu zaczną się nam (zwyklym userom) ujawniać to będzie już sukces.

Pomiętajmy: W kupie siła tongue.gif
Seth
Maly OT:

A ja mimo wszystko sadze, ze eZ trzeba wywalic i napisac cos prostego od zera w oparciu o symfony albo Zend Framework.
Wtedy nikogo juz nie bedzie straszyl system wzorcow w eZ, a i poprawki do funkcjonowania wortalu mogly by byc nanoszone szybciej i sprawniej.

Do tego uproscil bym caly wortal - ale nie tak jak to jest proponowane (czyli tak naprawde drobna kosmetyka).
Niech zostana tylko newsy oraz sekcja artykulow, ktore przy publikacji dodawane byly by jako news (zajawka arta).
Do tego tagi i bardzo prosta struktura katalogwania artow.
Cos na wzor http://devzone.zend.com/public/view
Zmienil bym takze szate graficzna na cos prostszego i przejrzystszego.

I to wszystko. Nic wiecej nie jest potrzebne.

Jezeli tylko newsy beda merytorycznie napisane i nie bedzie to 2-3 zdania o nowej wersji PHPa to taki serwis byl by znacznie bardziej wartosciowy niz obecny.
hwao
Zgadzam sięz Sethem, nauczeni doświadczeniem powinniśmy postawić na prostotę.

Jeden ładny design (najlepiej wykonany za opłatą, składek zrobić). Prosty wortal łączący Newsy, Artykuły, Przegląd prasy(planetę) + integracja z forum, wyglądu jak i funkcjonalności to powinien być priorytet.
Turgon
Tutaj zgodzę się z moimi przedmówcami, ale chciałbym zaproponować, czy nie można byłoby stworzyć szaty podobnej do tej forumowej - czyta się bardzo przyjemnie i nie bije po oczach smile.gif ?
Athlan
Nad szczegółami grafiki będziemy pracować. Ważne żeby była bardzo przejzysta, a treści na niej widniejące poukładane i harmonijnie grające ze sobą. Teraz na wortalu nie wiadomo gdzie sie patrzeć.
Sh4dow
Jakos nie mam ochoty jeździc tu po wszystkich ze roadmap jest taki czy inny i czy robicie blad czy nie, to nie jest walne zgromadzenie rady nadzorczej. To wy musicie wiedziec co chcecie zrobic, mówie tu o zarzadzie. Co do samego Roadmap to raczej jest jakis "program" a nie roadmap. Road map to sa kolejne krotki z ewentualnymi terminami, chociaz ja osobiscie ich nie wymagam. Chyba ze sa to lata 2012 to bedzie przesada. Wiec ja raczej na waszym miejscu zajoł sie na dziendobry jedna rzecza i ja skonczyl, mozecie wybrac wortal ktory jest powiedzmy ze w stanie agonalnym. Seaquest mowil o malych stabilnych krokach, ja znowu jestem za calkiem sporymi krokami ale pojedynczymi a nie skakac wszedzie i naraz. Wiem ze projekt dev.php.pl jest dosc ciekawym pomyslem i czekam z niecierpliwoscia jak to wszystko bedzie wygladac, ale podejzewam ze trzeba zrobic najpierw porządek z tym co juz mamy.
Ach i niepamietam kto wspominał o mailach z artykułami/newsami od uzytkowników, ale "Emailowym skrytorzercom mówimy stanowcze NIE!".
Przeczytane maile znikaja z oka widzenia, trzeba je specjalnie zaznaczac zeby przeczytac drugi raz itd, a na stronie odrazu bylo by tylko zatwierdzenie lub odrzucenie ew. korekta i koniec.

teraz musze uciekac z biura bo pociag czeka, pozniej dopisze jeszcze cos jak mi sie przypomni biggrin.gif
nrm
j/w to jest jakaś wishlista a nie roadmap. przeczytałem 2 razy bo nie mogłem dojść co sprawiło tyle problemów czasowych.
mike
Cytat(normanos @ 7.12.2007, 16:31:15 ) *
j/w to jest jakaś wishlista a nie roadmap
A kto nazwał to roadmap? Od zawsze mówiłem że to bardziej wytyczne celu niż konkretny plan.

Cytat(normanos @ 7.12.2007, 16:31:15 ) *
przeczytałem 2 razy bo nie mogłem dojść co sprawiło tyle problemów czasowych.
Na pewno nie to co czytacie.
Wiele szczegółów z tego co tu figuruje tylko jako nagłówki jest omawiane i krystalizowane przez dożo mniejsze grono niż czytelnicy tego wątku. Ta wishllista została opublikowana pod naciskami większości, bo większość doczekać się nie mogła.
stoprocent
A ja dodam tyle ze niestety stalo sie to samo co bylo kiedys ... i dupa zbita sorry chlopaki ale jak dla mnie te wybory nic nie dadza.
Cholera jasna itsme musze powiedzec (nic osobistego) ale troche mnie denerwujesz bo chcesz z php.pl zrobic jeszce bardziej biurokratyczne nic.
Na co te wszytkie dopieszczone dokumenty jak w urzedzie miasta. PHP.pl powinno w tym momencie kiedy panuje lekki haos zowstac uproszczone a dopiero potem bawic sie w stowarzyszenia etc. tu najpierw trzeba zrobic podstawe i na niej budowac. Strasznie ale to strasznie denerwuje mnie wyczekiwanie tu i dopytywanie sie w sposob prawie agresywny co z roadmapem byly wybory trzeba bylo kandydowac i wtedy by moze bylo szybciej.

Zasada 1 wzieta z zycie (czy to gospodarka czy cokolwiek innego) jesli sie uprosci wszytko to latwiej sie bedzie budowac. Po cholere roadmap kiedy mozna szybko podzielic dzialania porposic kilka osob do pomocy i zrobic zamiast pisac gowno warte poematy i bron boze nie ublizam autorowi roadmapu tylko tlumowi domagajacemu sie papierka.

Jak bralem udzial w glosowaniu to mowilem ze trzeba uprosicic wszytko dac wladze kazdemu i tylko z boku to moderowac.

Jak dla mnie zarzad powinine olac narazie wszytko czego bezsesownie sie tu domagaja ludzie zroic swoje narazie to co bylo w planach wyborczych ... szybka lista zadan a nie poemat i zaczac to robic. Dodanie reklam i mody do forum to nie jest 100 lat pracy. Moge pomoc w zaprojektowaniu "przestrzennym" tego.

A wracajac do samego poczatku to wybory nic nie dadza jesli nie podejmie sie ruchow konkretnych a nie na papierze.

Czekam na atak opozycji bo tego sie szczerze mowiac spodziewam po mojej wypowiedzi.
itsme
stoprocent: nie wiem do czego się odnieść w Twojej wypowiedzi gdyż nigdzie nie pisałem o papierologii, ani biurokracji. Nigdzie też nie żądałem Statusu Stowarzyszenia bądź jakiś innych dokumentów. To niestety zarząd oświadczył, że będzie ten dokument w określonym czasie opublikowany.

osobiście tonowałem wypowiedzi (kiedy opóźnienie było jeszcze ... przystępne)
Cytat
Hucznie nazywacie to roadmap ale przecież Mike napisał iż jest to prędzej sprawozdanie ze spotkania.
Jestem zdegustowany i zniesmaczony zaistniała sytuacja.

Co do samego dokumentu to pojechałem po nim gdyż cały czas słyszałem że musi on być dopieszczony ... jak widać zbyt dużo czekaliśmy na pieszczenie i dlatego zbyt dużo oczekiwaliśmy.

Większość jest zdegustowana terminem realizacji pierwszego poważnego zadania, jak i większość ma negatywne odczucia do jakości tego dokumentu. Miała po tym nadejść dyskusja merytoryczna i nadeszła zadałem pytania uzyskałem odpowiedzi. Nadal z poglądami zarządu w pewnym zakresie się nie zgadzam ale tym razem poznałem argumenty.

Co do ewentualnego kandydowania - ja już tam byłem - w zarządzie i potrzebna była świeża krew - moja osoba raczej nie kojarzyłaby się ze świeżością (mówię o krwi :-).

mam do Ciebie zapytanie w zakresie pomysłu:
Cytat
Jak bralem udzial w glosowaniu to mowilem ze trzeba uprosicic wszytko dac wladze kazdemu i tylko z boku to moderowac.

Jak to sobie wyobrażasz ... jaką władzę i w jakim zakresie i kim są wszyscy ? i na czym ma polegać moderacja?

I jeszcze jedna prośba czy możesz się odnieść do samego dokumentu a nie tylko wypowiedzi tzw opozycji ....

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.