Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kółko webmasterskie w gimnazjum?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
itsme
Cytat(itsme @ 20.10.2008, 19:51:18 ) *
...
- Kółko: nazwa, data powstania, logo, opis
...

mowisz masz ... hmmm inaczej pomyslales miales nie - zanim napisales miales ... nie

wiem bylo zanim pomyślałes hahahahaha
qba10
Ok więc jak to ma wyglądać:
- idę jutro do nauczyciela informatyki, rozmawiam z nim na temat takiego właśnie kółka webmasterskiego pod patronatem PHP.pl, załatwiamy sobie opiekuna, rejestrujemy nasze kółko w wortalu i działamy jako zorganizowana grupa
?

Druga sprawa jak już się zbierzemy to mamy sami prezentować to co umiemy, czy postępować wg określonego przez zarząd PHP.pl schematu.

Cytat
- Prowadzący Szkoła: Imie nazwisko e-mail
- Prowadzący php.pl: imię nick nazwisko e-mail

Czym się różni pierwszy od drugiego?
itsme
pkt 1. to jest osoba ze szkoły (nauczyciel)
pkt 2. to uczeń/user forum

pomyślimy - choć prędzej chcemy uczyć programowania w php i samego programowania niż css js xhtml ... przynajmniej ja tak to widze - ale kto wie wszystko moze ulec zmianie
Kildyt
No to bierzmy się do organizacji kółek w naszych szkołach! To szczytna inicjatywa!
Zgadzam, się z poprzednikami, że gdy dyrekcja będzie wiedzieć, że kółko jest pod patronatem strony php.pl i milej będą na to patrzeć.
Myślę, że nawet można dyrekcje w pewnym sensie "przekupić"? Nie, inaczej biggrin.gif Zaproponować zyski smile.gif Jeżeli strony w końcu będą mieć godne oprogramowanie do stron to chyba będą zadowolone. biggrin.gif
marcio
Mi sie tez idea podoba, zmienilem szkole w tym roku i chodze na informatyke tzn za 1 rok moga wybrac pomiedzy Informatyka,Elektrotechnika i mechanika interesuja mnie pierwsze 2 biggrin.gif poznalem juz kolesia ktory programuje w C++(jest rumunem) ciesze sie z tego bo to pierwszy osoba rl ktora programuje.
Mysle ze w mojej szkole nie mialbym mozliwosci zrobienia takiego kolka, odrazu by mnie wysmiali etc i watpie zeby ktos sie zapisal, choc ze strony szkoly moglbym uzyskac pomoc, nom ale to inny jezyk to tez inna pilka.

Jednak to co chcialem powiedziec to podobalo by mi sie cos takiego tez online np jakies wyklady na temat jakis trudniejszych zagadanien programowania(nie tylko w php) np: OOP smile.gif z ktorym wiele osob ma problem.

Fajnie by bylo gdyby kazde zoorganizowane kolko mialo wlasna strone i forum gdzie np przedstawialoby wlasne projekty/problemy i wtedy inne osoby moga tez pomoc takiemu kolku sam bym sie pobawil.

Jedyna jaka na serio by mi sie podobala to np jesli takie kolko pisalo by projekty w kilka osob chodzby nawet z pomoca kogos z sieci spodobalo by mi sie cos takiego, mam nadzieje ze nie napisalem bzdur ale fajnie brac takie inicjatywy
nasty
Nie czytałem drugiej strony tego topicu ale osbiście uważam że takie koła na poziomie niższym niż na studiach są w 100% bez sensu.

Pozdrawiam.
mike
Cytat(nasty @ 21.10.2008, 20:41:28 ) *
Nie czytałem drugiej strony tego topicu ale osbiście uważam że takie koła na poziomie niższym niż na studiach są w 100% bez sensu.
Dlaczego?
itsme
@mike: po co dyskutujesz z człowiekiem, który nie ma na tyle przyzwoitości w sobie aby przeczytać całość. Jak dla mnie to najzwyklejsza prowokacja na poziomie niższym niż komentarze na onecie czy wp ...

takie posty nic nie wnoszą do dyskusji.

@nasty: następnym razem pomyśl zanim klikniesz Odpowiedz ...
Kildyt
Witam winksmiley.jpg

Planowane kółko już działa. smile.gif Mam do was prośbę.
Chcemy uczyć się php na praktycznych zadaniach. Jako tako nauczyliśmy się już podstaw.
Czy mogę was prosić abyście wymyślili proste i ciekawe zadania praktyczne?
Coś w stylu:
Król Madarenii musi zbudować 40 mostów za 20 zk. blebleble Takie coś dłuższe.
Jednym słowem - ciekawe, interesujące i wymagające pomyślunku (co ważne - proste!)

Pozdrawiam winksmiley.jpg
Riklaunim
Najlepiej to coś bardziej tematycznego. Jest stronka http://www.phpclasses.org/ która wygląda słabo, lecz można tam wrzucać własne klasy. A jak klasa jest ciekawa, użyteczna to jest nominowana w comiesięcznym konkursie, gdzie można wygrać np. książki, abonament na płatne PDFowe magazyny o PHP itd. Warto więc coś pomęczyć tego typu - proste klasy spełniające określone zadanie/czynność.

By być nominowanym i coś wygrać na prawdę nie trzeba pisać skomplikowanego kodu winksmiley.jpg Ja mam z 4 książki z oreilly (niedostępne normalnie w Polsce) i coś tam jeszcze winksmiley.jpg

Przykładowe wyzwania to API na różne usługi sieciowe działające na bazie REST/XML/JSON. Przy okazji nauka czytania i pisania dokumentacji, w tym anglojęzycznej (co jest podstawą)
Kildyt
Nie za bardzo o to mi chodziło. smile.gif Nie zapominaj, że my dopiero się ostatnio nauczyliśmy co to jest funkcja. biggrin.gif Chodzi mi o proste historyjki, które nie wymagałyby jakichś bardzo zaawansowanych umiejętności.
erix
Jeśli chodzi o PHP, to przecież będziecie głównie pisać aplikacje na stronki; zadania sami sobie wymyślajcie - otwórzcie pierwszą lepszą stronę i np. zróbcie system logowania, wyszukiwarki, etc. winksmiley.jpg
Riklaunim
Cytat(Kildyt @ 27.11.2008, 19:43:40 ) *
Nie za bardzo o to mi chodziło. smile.gif Nie zapominaj, że my dopiero się ostatnio nauczyliśmy co to jest funkcja. biggrin.gif Chodzi mi o proste historyjki, które nie wymagałyby jakichś bardzo zaawansowanych umiejętności.

http://www.phpclasses.org/browse/package/3262.html -- najwyżej notowana moja klasa... nakładka na skrypt JS (+trochę HTML/JSowych usprawnień). Kod PHP jest tak skomplikowany jak.... winksmiley.jpg
Kildyt
Wesołych Świąt!

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia chcielibyśmy złożyć wam życzenia!
Oto kod: generator choinki.
Do zabawy zmienne x i y. winksmiley.jpg

Poprawiona wersja: (dodane niebo i śnieg).
generator choinki.
daw22
Witam,

Mam takie pytanie czy projekt, jeżeli tak to można nazwać umarł śmiercią naturalną? Czy nadal są jakieś postępy w pracach. Moim zdaniem zorganizowanie takiego kółka na szczeblu szkoły średniej NIE JEST aż takie trudne, jednakże do takich rzeczy trzeba byłoby zachęcać uczniów [ot jaką oceną cząstkową, bądź podwyższoną semestralną na koniec roku]. Zakładając to, że uczniowie szkoliliby się, zdobywali nowe umiejętność, a co za tym idzie może w niedalekiej przyszłości reprezentowali szkołę w jakiś olimpiadach informatycznych - mogliby na ten pomysł przystać. Tak więc z uczniami i zgodą dyrekcji nie widzę problemu zaś problem może być w osobie nauczyciela [ale oczywiście to zależy jaki nauczyciel]. Tak więc prosiłbym o jakieś informacje, czy coś php.pl przygotowuje.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
erix
Cytat
Tak więc z uczniami i zgodą dyrekcji nie widzę problemu zaś problem może być w osobie nauczyciela [ale oczywiście to zależy jaki nauczyciel]. Tak więc prosiłbym o jakieś informacje, czy coś php.pl przygotowuje.

Przecież sam sobie odpowiedziałeś... Skoro nieraz bywa tak, że nauczyciele nie chcą nawet pomóc w przygotowaniach z matury z informatyki, o zajęciach pozalekcyjnych nie wspomnę, to uważasz, że będą się kwapić za nadgodziny...?

Nie wiem, jak jest w innych częściach Polski, to przykład z mojego podwórka.
daw22
No właśnie u mnie jest zupełnie inaczej. Nauczyciel na pewno przystanie na taki "układ". Jednakże z innymi nauczycielami jest tak kończą lekcję i uczni, pomoc mają daleko gdzieś, bo przecież za nad godziny nie płacą.
tiraeth
Cytat(daw22 @ 2.03.2009, 20:30:50 ) *
No właśnie u mnie jest zupełnie inaczej. Nauczyciel na pewno przystanie na taki "układ". Jednakże z innymi nauczycielami jest tak kończą lekcję i uczni, pomoc mają daleko gdzieś, bo przecież za nad godziny nie płacą.

Bzdura, nie wiem jak to formalnie wygląda, ale za każde zorganizowane i zatwierdzone przez dyrektora/oświatę zajęcia pozalekcyjne nauczyciel otrzymuje normalne wynagrodzenie. A co do pomocy bezinteresownej, to nie sądzę, aby jakikolwiek nauczyciel odmówił pomocy uczniowi.

Tutaj jedyne, co może stać na przeszkodzie, to ewentualne ambicje nauczyciela - może się bać, że zostanie zepchnięty na dalszy plan, jako ten nie nadążający za trendami, technologiami itp. Ale to już kwestie osobiste, nie mające żadnego związku z tym, czy nauczyciel jest chętny do pomocy czy nie.

Odnośnie samych kółek - każda inicjatywa uczniów w kwestii rozwoju swoich zainteresowań nie pozostaje bez odzewu ze strony wychowawcy czy rady pedagogicznej. Zgłosić chęć - podjąć się tego i spróbować. Wziąć też trzeba odpowiedzialność za takie kółko.
matixrr
4 strony przekopane to czas i na moje przemyslenia smile.gif Tak aby bylo wiadomo z jakiego punktu widzenia mowie to niedlugo 18 lat, 2 klasa technikum informatyczbego... A teraz do konkretow.

// zaczynam pisac 3 raz i sie wkurzam ze nie moge napsiac nic z sensem biggrin.gif

Jeżeli są 2 chetne osoby do zalozenia kola zwiazanego z PHP to zakladac. Tylko niech nie bedzie takiej glupoty ze przyjdzie pare zainteresowanych osob bo pomysla ze beda robic strony internetowe, Wy zaczynacie im gadac o PHP i ze to dla Wac cos normalnego ze tekst pogrubiony uzyskacie piszac echo'<b>aaaa</b>' to dla nich to moze byc czarna magia bo nie znaja HTML'a i to na tym sie wg. mnie mozna skupic dobrze w gimnazjum.

Co moze przekonac szkole do tego kola? Wlasnie to co bylo mowione a powinno byc pisane wielkimi literami STWORZENIE STRONY SZKOLNEJ oraz BRANIE UDZIAL W KONKURSACH INFORMATYCZNYCH (między szkolne organizowane przez inna szkole, powiat, owiate czy co tam robi takie konkursy jak i rowniez REPREZENTOWANIE SZKOLY W KONKURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ JAKIES SERWISY INFOMATYCZNE, GAZETY, WSZLKIE MEDIA.) Dyrekcja po uslyszeniu takich rzeczy powinna sie zgodzi bo inaczej za przeproszeniem jest debilna oraz nie pozwala na rozwoj mlodziezy.

Co PHP.pl moze robic aby pomoc takim kolom? To z pewnoscia serwis przygotowany dla takich kol. To co bylo pisane, czyli wizytowka kola objetego patronatem ale to w sumie za przeproszeniem sranie w banie bo taka wizytowka to sama malo da. Powinien byc przygotowany dzial na ktorym bedzie ladnie wyjasnione jak zaczac prace bo trzeba zainstalowac PHP oraz jaki edytor najlepiej uzyc (tu kilka podanych i porownania).
Dalej to powinien byc przygotowany jakis kurs/lekcje. Czyli ladnie omowione (przyklady, zastosowania itd.) echo (zwrocenie uwagi na ciapki "), petle, if'y, operacje na zmiennych, tablice, formularze, funkcje, klasy, obiekty i wydaje mi sie ze to takie glowne podstawy. Kazde powinno byc opatrzone przykladami oraz do kazdych zadania (jedno proste a drugie bardziej zaawansowane i wykorzystujace juz wczeniej zdobyte umiejetnosci). Mozna rowniez wyszukiwac problemy znalezione na forum (glownie dzial przedszkole) i dawac to tez do rozwiazania jako zadanie, lub np. kod i znalezc w tym blad.
Przy zakonczeniu semestru/roku szkolnego jakas olimpiada kolek z jakims skronymi na poczatek nagrodami (takie kubki jakie trafia niedlugo do sprzedazy, jakis pendrajw itp.)

Troche sie rozpisalem ale trudno smile.gif

Pozdrawiam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.