Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTC vs Nokia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
bzeebzee
CO do tego pojedynku, które urządzenie wybrać. Musisz pomyśleć czego oczekujesz. Nokia z symbianem będzie ok, jeżeli oczekujesz tylko sprawnego działania w wykonywaniu połączeń i dłuższej żywtności. Uważam, że telefony marki nokia świetnie nadają się dla osób które potrzebują telefonu do dzwonienia. Jeżeli jesteś osobą która musi być na czasie, w sensie email, facebook, prowadzenie bloga itp to nokia odpada tutaj.

Sam w tej chwili mam taką kombinację. Nokia do pisania smsów i dzwonienia, telefon bez szału. Ważne aby działał na tym polu. Samsung galaxy tab z androidem do korzystania z internetu, email, social network, muzyka i filmy.
Twist
Cytat
Brzydszy?Kwestia indywidualna no chyba ze uwazasz ze mozesz wypowiadac sie za wszystkich wink.gif

Cytat
Akurat wyglad to sprawa niewymierna. Mi tez sie podoba design, ale nie znaczy ze np GS2 bardzo odstaje w tym wzgledzie (no moze poza jaksocia materialu)

Przeciez napisalem, ze to kwestia niewymierna, wiec wtf?

\\\"Mniej intuicyjny?Napisz w czym bo poki co 0 argumentow a wnioski z d*** wziete!\\\"
W obsludze. IOS jest szybsyz, ladniejszy, lepiej dorpacowany, nie scina sie, w kazdym momencie wiekszosc rzeczy robisz 1 przyciskiem.

\\\\\\\"Mniej dopracowany tak to jest jak jest wiele smartphone\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'ow do wyboru a nie 5 na krzyz jak to jest w apple ;]\\\\\\\"
Wiec sam przyznajesz ze z definicji Anroid Market nie moze sie rownac z Appstore? Pewnosc dzialania aplikacji o tylko jedna z kilku zalet. Inne to m. in

- wiekszy wybor aplikacji
- brak smieciowych i powtarzanych aplikacji
- wyzsza jaksoc aplikacji

Dlaczego tak jest? Generalnie dlatego, ze sprzet od Apple generlanie kupuje ludzie zarabiajacy troche wiecej niz przecietny Polak co za tym idzie - stac go na placenie za dodatkowe aplikacje. Co za tym idzie - tworcom oprogramowania oplaca sie inwestowac w IOS. Inna sprawa to moderacja aplikacji (ciezko tam wrzucic takie smiecie jak czasami widzimy w Android market)

\"Solidny powiadasz?Szkoda ze jak taki ajfon spadnie to juz nic jak tylko plakac i potrzeba wymiany calego przedniego panelu i byc moze i tylniego, zobacz sobie w necie crash testy np Galaxy S 2 vs ajfon 4 to zobaczysz jak bardzo solidny on jest sleep.gif\"

Solidnosc to nie tylko crash test. Smartphone nie sluzy do rzuczania o ziemie, ale rzeczywiscie - imo jest to jedyna wada tego sprzetu. Poza tym - komfort korzystania i przyjemnosc w dotyku jest znanzie wyzsza niz plastikowego samsunga.

"No tak pewnie wybor o wiele wiekszy, daj spokoj bo android market ma prawie tyle samo aplikacji co ten twoj idealny app store ktory lezy i kwiczy bo nawet nie mozna sciagnac aplikacji wiekszej niz > 20mb(teraz chyba 40) przez siec 3G badziewie."

- apropo 3g - Dla mnie to akurat nie problem - praktycznie wszedzie mam WIFI a aplikacji raczej nie sciagam poza domem i biurem.
- wybor - juz o tym pisalem. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Prawie\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" robi wielka roznice.

Cytat
Wyswietlacz Retina byl rewolucja na poczatku 2011...teraz niestety juz nie jest

Fakt nie jest juz rewolucyjny, ale wciaz jest rewelacyjny. Super AmoLED wyswietla przejaksrawione kolory i mecyz oczy - m.in dlatego nawet samsung nie powielil tego rozwiazania w innych urzadzeniach niz smartphone.

Cytat
O czym mowa o Siri?W andku tez to dobrze dziala i nikt nie narzeka...

W andku dziala dobrze. W IOSie dziala bardzo dobrze (wciaz nie rewlecayjnie, np. nie mozna usuwac notek i niektorych features outside of USA)

Cytat
Ogolnie widac fanboy apple snitch.gif pozdro ajfon to fajna zabawka do grania o surfowaniu po sieci to nawet nie wspomne bo we wloszech 50% ludzi posiada iphone 4 i jak mam tym czytac strony to mnie szlak trafia...

EEE co?
(CD)
@by_ikar
Cytat
Mam pytanie, sprawdzałeś może czy jakiś większy telefon zmieści ci się w kieszeni? Nie noszę bojówek, ale mój 4,3\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" nexus s, teraz wydaje mi się bardzo malutki, a jak mam go w kieszeni to nawet go nie czuje. (...)Chyba że nosisz tak obcisłe jeansy, lub rurki, to fakt,

Tak sprawdzalem, nexus sie zmiesci, ale komfort pozostawia wiele do zyczenia.

Cytat
Ankietę prowadziłeś? Masz czym to poprzeć prócz swojego słowa?

Poza znajomymi i wlasna opinia mam kilkaz rodel

- badania satysfkacji uzytkownikow smartphoneow 2011, gdzie uzytkownicy Apple wykazali lojalnosc oklo 90%
- GA dla duzje eurpoejskiej strony, gdzie udizla IOS stal sie bardzo wysoki
- CampaignMonitor, ktory pokauzje podobny trend

Funkcjonalnosc sprowadzasz do tego czy OS ma pulpit? WTF? Plaska struktura menu pozwala na szybko i proste accesibility.

Cytat
Gówno prawda.

Oho, Android fanboy biggrin.gif

Cytat
wink.gif na pulpicie dajesz sobie widget z pocztą (skrzynkę odbiorczą przykładowo) i nie musisz otwierać programu, żeby sprawdzić pocztę bo masz ją już na pulpicie. Co jest szybsze, szukanie aplikacji od maila, kliknięcie czy poprostu spojrzenie na pulpit? Gdyby było tak jak mówisz, praca na więcej niż jednym monitorze, nie byłaby znacznie szybsza, a jest

Jakie suzkanie jak mail jest zawsze na wierzchu? Nie jestem fanem tego typu widgetow. Bardziej odpowiada mi plaskie menu, a jak mowiel wczesniej - jeszcze pol roku temu korzystalem z Samsungow.
Cytat
Jesteś fanbojem, i to niestety takim typowym fanbojem appla, który bierze argumenty zaczytane w sieci. (...) Apple produkuje sprzęt jak inni, więc nie ma co ustawiać im kapliczki i zacząć się do nich modlić.

Czlowieku, czy ty masz jakies kompleksy? Czemu maja sluzyc te wycieczki i kapliczki? Iphone ozywam od niedawna, uzywalem wczesniej Galaxy3 i S1. Niedawno zastanawialem sie nad 4s i SG2. Po krotkich testach stwierdzilem, ze 4s jest jednak znacznie lepszym sprzetem, przede wszytskim dzieki:

- IOS
- SIRI
- DESIGN
- APPSTORE

Czyli (dla mnie) rzeczy najistotniejsze

\\\\\\\\\\\\\\\"BTW jak masz iphone to zapomnij o jakiejś komunikacji telefonu z linuxem jeżeli taki system używasz. A to też trzeba brać pod uwagę, żeby potem się nie wkurzać i niepotrzebnie nie denerwować. Nie każdy używa tylko jednego słusznego systemu (windowsa/osx)\\\\\\\\\\\\\\\"

Jedyny sluszny system - a sam przedstawiles dwa smile.gif Latwo to obrocic przeciwko Tobie, i powiedziec ze nie kazdy uzywa Linuxa.
jednak przyjmijmy, ze jest to jakas wada.
marcio
Cytat
W obsludze. IOS jest szybsyz, ladniejszy, lepiej dorpacowany, nie scina sie, w kazdym momencie wiekszosc rzeczy robisz 1 przyciskiem.

Zgodze sie tylko z jednym, IOS jest lepiej dopracowany porownywujac go do wersji 2.x androida bo od 4.x jest o niebo lepiej system nie scina sie i nie ma zadnych crash-ow, reszta to kwestia aplikacji jest wiele wideo testow w sieci ktore pokazuje ze android dziala szybciej na takich samych parametrach niz IOS np iphone 4 vs htc desire hd/s/z sam porownywalem.

Cytat
- wiekszy wybor aplikacji
- brak smieciowych i powtarzanych aplikacji
- wyzsza jaksoc aplikacji

ad 1. no nie wiem klocilbym sie ale to i tak nic nie zmieni
ad 2. jest duzo aplikacji ktore tez nie maja sensu wink.gif
ad 3. tez bym sie klocil w androidzie jak pewnie wiesz tez sa platne wersje programow i nie zostawiaja wiele do zyczenia porownujac je z tymi z IOS-a

Cytat
Solidnosc to nie tylko crash test. Smartphone nie sluzy do rzuczania o ziemie, ale rzeczywiscie - imo jest to jedyna wada tego sprzetu. Poza tym - komfort korzystania i przyjemnosc w dotyku jest znanzie wyzsza niz plastikowego samsunga.

A kto rzuca o ziemie w zyciu codziennym czesto smartphone nam upada ;]
Pamietaj ze jest wiele innych producentow, tez nie lubie plastiku ale jest bardziej wytrzymaly albo jedno albo drugie, sam teraz mam desire z ktory ma tak samo dobre materialy jak i iphone(aluminium)

Cytat
Fakt nie jest juz rewolucyjny, ale wciaz jest rewelacyjny. Super AmoLED wyswietla przejaksrawione kolory i mecyz oczy - m.in dlatego nawet samsung nie powielil tego rozwiazania w innych urzadzeniach niz smartphone.

Teaz napisalem o jego wadach wole LCD/SLCD

Cytat
Jakie suzkanie jak mail jest zawsze na wierzchu? Nie jestem fanem tego typu widgetow. Bardziej odpowiada mi plaskie menu, a jak mowiel wczesniej - jeszcze pol roku temu korzystalem z Samsungow.

Czyli widzisz kwestia osobista, wiec nie mow ze pod tym wzgledem IOS jest lepszy bo z tego co piszesz to na to wychodzi snitch.gif

Cytat
Plaska struktura menu pozwala na szybko i proste accesibility.

Sry a w andku tego nie ma ;p?
by_ikar
Cytat
Przeciez napisalem, ze to kwestia niewymierna, wiec wtf?

Cytat
Android jest znacznie mniej intuicyjny, brzydszy i niedopracowany.

Android jest różny, w zależności od telefonu/skórki. Wygląd możesz sobie sam zmienić, na jaki tylko chcesz i jak bardzo cię poniesie fantazja. Oczywiście zmiana tapety w iOS ci w zupełności wystarcza..

Cytat

I znów o wyglądzie, a sam napisałeś że to kwestia niewymierna. Zdecyduj się gościu. Szybszy? Mierzyłeś czas? Masz jakieś konkretne potwierdzenia? BTW ładowanie aplikacji w iOS polega w pierwszej kolejności na uruchomieniu obrazku, po czym dopiero jest ładowana aplikacja. Co daje złudny efekt szybszego działania - aczkolwiek to jest jak najsłuszniejsze podejście. Co do nie zacinania się: http://www.youtube.com/watch?v=hU-aWoD1Wo4 oczywiście, wiem ciebie to nie dotyczy "u mnie tak nie ma" wink.gif mimo wszystko filmików/tematów na forach na temat lagowania interfejsu są dziesiątki.

Cytat
Dlaczego tak jest? Generalnie dlatego, ze sprzet od Apple generlanie kupuje ludzie zarabiajacy troche wiecej niz przecietny Polak co za tym idzie - stac go na placenie za dodatkowe aplikacje. Co za tym idzie - tworcom oprogramowania oplaca sie inwestowac w IOS. Inna sprawa to moderacja aplikacji (ciezko tam wrzucic takie smiecie jak czasami widzimy w Android market)

Bzdura. Zresztą jak większość rzeczy które piszesz. http://www.dobreprogramy.pl/Luka-w-iOS-eks...nosc,28706.html w kwestii ceny za telefon od apple, a z androidem, że niby od apple są droższe: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620651.html a cena topowych modeli z androidem jest porównywalna do topowego modelu od apple. Kiedy w końcu zrozumiecie, że nie jesteście wcale aż tak bogaci jak bardzo wam się wydaje? Android to nie tylko telefony za 400zł.. Ehh..

Cytat

OMFG przecież telefony z androidem to nie tylko plastikowe obudowy. To nie są 3 telefony, a jest ich kilkaset różnych modeli. Masz: http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,2893...chnewsy,20.html wszystko zależy od producenta, jaki sobie desing wymyśli. Czy to tak trudno zrozumieć? Najwidoczniej tak..

Cytat
- apropo 3g - Dla mnie to akurat nie problem - praktycznie wszedzie mam WIFI a aplikacji raczej nie sciagam poza domem i biurem.

Nie wszyscy są tobą. Oczywiście, ciebie to nie dotyczy (któreś z przykazań fanboja..).

Cytat

Nie tylko samsung produkuje telefony z androidem. Tych firm jest w porywach kilkaset. I to nie tylko ammoled, ale chociażby slcd, czy bravia od sony. Ale retina to nie jest wymysł apple, tylko sharpa/lg a zarówno sharp jak i lg produkują telefony z androidem to i zapewne jest jakiś telefon z retiną w ich ofercie. Masz wybór, rozumiesz?

Cytat
Poza znajomymi i wlasna opinia mam kilkaz rodel

- badania satysfkacji uzytkownikow smartphoneow 2011, gdzie uzytkownicy Apple wykazali lojalnosc oklo 90%
- GA dla duzje eurpoejskiej strony, gdzie udizla IOS stal sie bardzo wysoki
- CampaignMonitor, ktory pokauzje podobny trend

Link, twoje słowa dla mnie nic nie znaczą. Bez linka ten tekst ma mniejszą wartość od zużytego papieru toaletowego.

Cytat
Funkcjonalnosc sprowadzasz do tego czy OS ma pulpit? WTF? Plaska struktura menu pozwala na szybko i proste accesibility.

Nie sprowadzam i nie sprowadziłem. Pulpit daje możliwości. Jeżeli chcesz menu jak u apple, czyli brak pulpitu i od razu menu - żaden problem, jedna aplikacja z marketu. Zrozum człowieku że nikt ci niczego nie narzuca. Ty mówisz że miałeś androida, tak?

[[uzywalem wczesniej Galaxy3 i S1]]
No to tak jak myślałem. Porównujesz telefon od samsunga który teraz warty jest nowy około 800zł (s1) i za 400zł (galaxy 3), z telefonem za 3 tysiące - gratuluje. I to jeszcze z nie najnowszym systemem pewnie, lub w ogóle nie aktualizowanym. Zaskoczę cię. Od czasów używania twojego telefonu, android znacznie się zmienił (patrz wersja 4).

Cytat
Niedawno zastanawialem sie nad 4s i SG2. Po krotkich testach stwierdzilem, ze 4s jest jednak znacznie lepszym sprzetem, przede wszytskim dzieki:

- IOS
- SIRI
- DESIGN
- APPSTORE

http://www.youtube.com/watch?v=fCA-kR8mAvc siri nie jest żadnym odkryciem apple. W androidzie komendy głosowe od jakichś 3 lat działają z powodzeniem. Apple zrobiło z tego "bum" marketingowe i widać skutecznie działa.

[[[[Czyli (dla mnie) rzeczy najistotniejsze]]]]
Czyli siri jest dla ciebie istotne? A wiesz że ona rozumie tylko po angielsku i to jeszcze niezbyt jej to idzie: http://www.youtube.com/watch?v=My40XgYEvLM a tutaj porównanie google voice z siri w języku japońskim: http://www.youtube.com/watch?v=1FaeYavOLgc

Podsumowując. To nie ma być udowodnienie wyższości androida nad iOS, ale udowodnienie że iOS nie jest wcale lepszy czy gorszy od androida. Różnica podstawowa w przypadku androida jest taka że masz pełną wolność wyboru i możesz dostosować system pod siebie jak ci się podoba. W iOS dostajesz gotowca i możesz sobie zmienić tapetę, lub przestawić ikony - i to wszystko. W przypadku jakości wykonania czy ceny też apple wcale ani nie jest gorsze od androida ani lepsze. Różnica jest taka że apple ma tylko kilka telefonów, a telefonów z androidem jest kilkaset sztuk i zapewniam cię, że nawet twój niewymierny gust by spokojnie znalazł coś w telefonach z androidem. Android to również telefony budżetowe takie jak galaxy mini i jemu podobne. A skoro ktoś może wydać mniej na telefon, w zamian dostając lekko lagujący system, i idzie na taki układ, to w czym problem? Jak dla mnie w niczym. Każdy niech używa tego co chce, tylko jest jedna zasada. Jak już wypowiadasz się w jakiejś kwestii i nie masz racji, a w tym co piszesz ewidentnie nie masz racji (parz stertę linków które ci dałem) to licz się z tym że ktoś ci napisze, że tej racji nie masz. Stając fanatycznie za jedną firmą bo coś tam, dołączasz do kultu które apple kreuje wokół siebie. Jak chociażby nie skrzypiące telefony, sprzęt tylko dla bogatych, brak wirusów, sprzęt dla profesjonalistów, super desing, wszystko to same innowacje kipiące kreatywnością. To niestety stek bzdur bo jest to papka marketingowa apple, którą łykają ludzie i powtarzają to jak mantra. Brakuje wówczas jeszcze tylko kapliczki i świętej księgi jobsa i już można zacząć się modlić.. Nie lubię sprzętu apple, nie dlatego że są złe, ale dlatego że ludzie używający ten sprzęt są dziwni. Sam sprzęt jest ok, jak każdy inny i nie ma po co go wychwalać w niebiosa. To samo tyczy się androida. Co zresztą uczyniłem, nie postawiłem nigdzie androida wyżej niż inne systemy. Ma pewne wady i zalety jak każdy inny system, bo nie ma systemu bez wad. Już na koniec pokaże ci tylko jak szybko android ewoluuje. Używałeś galaxy s1 więc wiesz jak mniej więcej chodził ten telefon - średnio. A teraz zobacz sobie jak wygląda ten sam telefon, z prawie najnowszą wersją androida: http://www.youtube.com/watch?v=dR7282CNv0w zobacz sobie na responsywność, na szybkość działania. Brak lagów, przycinek. Lubie androida, ale nie na wszystkim. Dla mnie android to tylko czysta wersja bez śmieciowych dodatków od producentów/operatorów. I przy pierwszym telefonie się o tym przekonałem i różnica jest znacząca w porównaniu do innych modeli z podobnymi parametrami.

Nie mogę już edytować posta pod postem, więc przepraszam za dubel (nie wiem czy forum sklei posty). Chciałem jedynie dopisać jedną rzecz. Jest to rzekoma pogłoska, że telefony z wyświetlaczem większym niż "idealny" 3,5" calowy wyświetlacz od apple, to są strasznie duże cegły. Przyjrzałem się tej kwestii bliżej. Jak wynika ze specyfikacji iPhona na stronie producenta: http://www.apple.com/pl/iphone/specs.html posiada on 115 milimetrów wysokości i 58 milimetrów szerokości przy 3,5" calowym ekranie. Według specyfikacji galaxy s2 na stronie samsunga: http://www.samsung.com/pl/consumer/mobile-...9100LKAERA-spec telefon ma 125 milimetrów wysokości i 66 milimetrów szerokości. Zatem galaxy s2 jest aż o 12 milimetrów szerszy i o 10 milimetrów wyższy. Któryś z fanbojów apple jest w stanie mi odpowiedzieć w jaki sposób 1 centymetr sprawia że telefon robi się tak wielki, że nie mieści on się wam w kieszeniach? Bardzo ładnie udowadnia te proste porównanie że ludzie twierdzący iż telefony o wyświetlaczu większym niż 3,5" nie mieszczą im się w spodniach, to zwykli hejterzy którzy tych telefonów nawet na oczy nie widzieli. Na koniec dodam że ty @Twist z tego co pisałeś posiadałeś galaxy s1 który ma praktycznie takie same rozmiary jak galaxy s2. Co za tym idzie, podejrzewam że nie miałeś ani jednego telefonu z androidem nawet w rękach.

Send from my deska do krojenia szczypioru
mls
Cóż. Po raz kolejny widać (w szczególności po wypowiedziach @by_ikar), że sprzęt od Apple to sprzęt dla dorosłych, dojrzałych ludzi, którzy wiedzą czego potrzebują. Natomiast by_ikar słynie tu już ze swojego nastawienia "anty-Apple" i nie ma co tego zmieniać, w końcu każdy może mieć jakieś kompleksy.

A odnośnie tematu - miałem w swoim życiu wiele telefonów, w zdecydowanej większości były to Nokie które naprawdę zawsze ceniłem za jakość, był jeden HTC z Androidem, było parę innych modeli innych producentów. Ostatnią moją Nokią był model E7. Rewelacyjna klawiatura, całkiem spory ekran OLED (choć o dość niskiej rozdzielczości i, jak to u Nokii, z pojawiającymi się po jakimś czasie przebarwieniami) i, oczywiście, Gorilla Glass. Niestety, system (Symbian, nawet w najnowszej wersji) sprawia, że z urządzenia nie da się komfortowo korzystać. Samo urządzenie nie jest, jak na dzisiejsze czasy, najszybsze. System dodatkowo sam w sobie jest bardzo wolny (no, żeby instalacja kilkumegabajtowej aplikacji trwała 15 minut, to już przesada). Więc Nokia poszła w odstawkę, najprawdopodobniej definitywnie. Android też mnie nie urzekł - zbyt cukierkowy do codzinnych zastosowań. No i widocznie jestem zbyt poważnym człowiekiem, by kręciły mnie kolorowe i fikuśne "skórki". Tak, mi wystarczy możliwość ustawienia własnej tapety - dokładnie tak jak na komputerze. I tak po kilku latach znów wróciłem do iPhone (przed kilkoma Nokiami był iPhone 3G) - tym razem do ostatniego modelu - 4s. I to jest dokładnie to, czego potrzebuję na codzień. Minimalistyczny interfejs (tu też ukłon w stronę Windows Mobile 7, choć system tragiczny, to UI niczego sobie), natychmiastowy dostęp do aplikacji... Prawdę mówiąc żaden z telefonów jakie przez te lata użytkowałem nie był tak intuicyjny (ani nawet zbliżony) jak iPhone. Wady oczywiście też są, jak wszędzie. A największą z nich jest wykonanie (choć solidne) z użyciem marnych materiałów (choćby brak Gorilla Glass, do którego coraz więcej firm się przekonuje - ale nie Apple).
thek
@mls: Problem jest z tym, że by_ikar, niezależnie od swojego nastawienia, wrzucił "trochę" linków które mają potwierdzać jego słowa, każdy może wejść zobaczyć, samodzielnie ocenić. Ze strony miłośników iOS często jest przytaczanie słów bez możliwości weryfikacji lub osobiste odczucia. nie poparte źródłem. Innymi słowey mamy rzucanie czegoś i inni mają to brać na wiarę. Choć często bywa tak, że coś się przekręci. Przykładem może być mówienie, że nowy iPad ma 4-rdzeniowy procesor. Problem w tym, że jest to zmyłka marketingowa. 4 rdzenie ma procesor graficzny, natomiast główny procek ma 2. Ludzie się na takie coś łapią i powtarzają potem głupoty.
by_ikar
Cytat
Problem jest z tym, że by_ikar, niezależnie od swojego nastawienia, wrzucił "trochę" linków które mają potwierdzać jego słowa, każdy może wejść zobaczyć, samodzielnie ocenić. Ze strony miłośników iOS często jest przytaczanie słów bez możliwości weryfikacji lub osobiste odczucia. nie poparte źródłem. Innymi słowey mamy rzucanie czegoś i inni mają to brać na wiarę.

Od kilku postów o tym piszę, że jak już przytaczają jakieś argumenty, że android to, android tamto, to niech chociaż jakimiś linkami się podeprą. Ale właśnie oni wszyscy liczą, że tak samo jak oni wierzą, tak samo my uwierzymy. Nie każdy daje się na papkę marketingową apple nabrać.

Cytat
Cóż. Po raz kolejny widać (w szczególności po wypowiedziach @by_ikar), że sprzęt od Apple to sprzęt dla dorosłych, dojrzałych ludzi, którzy wiedzą czego potrzebują. Natomiast by_ikar słynie tu już ze swojego nastawienia "anty-Apple" i nie ma co tego zmieniać, w końcu każdy może mieć jakieś kompleksy.

Nie tobie oceniać moje kompleksy i wywody personalne zostaw sobie na potyczki z kolegami. Zamiast oceniać moje kompleksy, podaj lepiej jakieś linki, co by potwierdzały to o czym piszesz.

Nokię też miałem, i 15 min instalacji kilku megowej aplikacji? Trochę z tym czasem przesadziłeś.

Cytat
No i widocznie jestem zbyt poważnym człowiekiem, by kręciły mnie kolorowe i fikuśne "skórki".

Cóż za konstruktywna samo ocena. https://play.google.com/store/apps/details?...Theme&hl=pl 35 sekund szukania.

Napiszę to jeszcze raz. Android to nie jest system który dostaje się od producenta i nic więcej z nim zrobić nie można, prócz zmiany tapety, lub instalacji gier. To jest tak samo jak z linuxem czy windowsem. Zrobić możesz tyle na ile starczy ci wyobraźni. Instalujesz aplikacje raz, zajmuje ci to kilka minut. A później nic nie musisz robić. A telefon 3,5" calowy z ekranem retina i aluminiową obudową z pewnością w tych kilkuset modelach się znajdzie. Może nie identyczny, aczkolwiek prawnicy apple twierdzą co innego, ale może być podobny. A chińczycy najpewniej produkują nawet identyczne.

EDIT: http://mojdroid.pl/3764/espier-launcher-android-jak-iphone "chcieć to móc".
dr_NO
By iphone wyglądał jak droid: http://www.businessinsider.com/how-to-make...een-widgets-1...

Wracając do SIRI:
Cytat

To porównanie NOWYCH technologii, iphone miał już dużo wcześniej sterowanie głosem (ba nawet odtwarzacze iPod).
Dodatkowo, technologia Google to jedynie proste komendy, nie ma pokazanego porównania z np. bookowaniem terminów, ich zmianami czy anulowaniem. Swoją drogą, na tym filmie (http://www.youtube.com/watch?v=ORk1vBUw2LE) jakoś widać responsywność i szybkość działania SIRI, czy aby napewno, na Twoim porównaniu (wychodzącym z googla jak mniemam sądząc po wykonaniu) obydwa korzystają z tej samej sieci WIFI, a np. iPhone się wlecze bo korzysta z jakiejś ograniczonej przepustowości łacza? Tego nie wiemy wink.gif

Android TO WŁAŚNIE JEST system który się dostaje i powinien działać, przynajmniej takie ma stwarzać wrażenie, bo poco inaczej go reklamować jako przyjazny system mobilny, dla Krystyny czy Janiny..

Solidność budowy:
chwyć: http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,2893...chnewsy,20.html
I później iphona w wersji4+... zobaczysz i poczujesz różnicę, zapewniam, a w dodatku "Smartfon zadebiutuje w drugim kwartale 2012 " czyli jakieś 3 lata za apple.

I tak apropo... Jednak Chcieć wink.gif
Cytat

Cytat
Android jest różny, w zależności od telefonu/skórki. Wygląd możesz sobie sam zmienić, na jaki tylko chcesz i jak bardzo cię poniesie fantazja. Oczywiście zmiana tapety w iOS ci w zupełności wystarcza..
Tak, zmiana tapety mi wystarcza.
Dwa, że właśnie że na każdym urządzeniu Android jest inny to uważasz to za zaletę? Powiedzmy że masz 2-3 smartphony od różnych producentów, dostajesz aktualizacje w różnym czasie, o różnej porze, nie zawsze kompatybilne ze sobą. Ja dziękuję za takie wsprawcie.

Cytat
Zatem galaxy s2 jest aż o 12 milimetrów szerszy i o 10 milimetrów wyższy. Któryś z fanbojów apple jest w stanie mi odpowiedzieć w jaki sposób 1 centymetr sprawia że telefon robi się tak wielki, że nie mieści on się wam w kieszeniach?

Czy któryś z fanbojów Androida jest mi wstanie wmówić że szerszy o ~25% i wyższy o ~10% telefon TO JEST ZNACZNIE większy telefon? Przyłóż jeden do drugiego, I NIE, NIE NA FILMACH KTÓRE SĄ TENDENCYJNE Z KTÓREJ KOLWIEK STRONY NIE SĄ KRĘCONE, a fizycznie, zobaczysz o czym piszę.

Cytat
Zrobić możesz tyle na ile starczy ci wyobraźni.

Polecam dokleić spojler.. Na co Ci starczył wyobraźni? Serio pytam, zrób screenshoty pulpitu i pokaż coś tam napłodził, ja się odwdzięczę tym samym, z przyjemnością smile.gif

Swoją droga w tym zgniłym japku coś chyba jednak jest że producenci jak Samsung kopiują interfejs.. or not? wink.gif (tak podaje samsunga, jako przykład bo jest mega promowany..)
marcio
Cytat
obydwa korzystają z tej samej sieci WIFI, a np. iPhone się wlecze bo korzysta z jakiejś ograniczonej przepustowości łacza? Tego nie wiemy

Prosze cie tylko nie badz smieszny, mozesz napisac co tylko ze chcesz ale masz bujna wyobraznie ;]

Ogolnie rzecz biorac nie mao czym dyskutowac uzytkownicy iphone-ow zadowoloneni sa ze moga zmienic tapete a my androidowcy nie koniec sa tacy co lubia miec limity a inny ich nie lubia, sam wiem co dla mnie jest lepsze nie musi za mnie tego decydowac apple...

btw: zreszta jak widac nie podaliscie zadnych argumentow oprocz kwestii "osobistych" jako jedyny argument napisaliscie ze Iphone to cudowny telefon dla biznesmen ktory ma 3 kafle na telefon dajcie spokoj, cena i reklama to nie wszystko przewaznie taki biznesmen to newbie jesli chodzi o telefony i marketing apple mu sie podoba a ktos kto nie jest szarym uzytkownikiem wybierze androida i znam takich ludzi co zmieniaja iphone na smartphone-y z andkiem bo poprostu daje nam wiecej swobody!

Cytat
Swoją droga w tym zgniłym japku coś chyba jednak jest że producenci jak Samsung kopiują interfejs

Ze niby co jest kopiowane, bo o ile mi sie wydaje to np notification bar wlasnie apple zerznol z andka i nikt ich za to nie sadzil snitch.gif poezja
by_ikar
Cytat
I później iphona w wersji4+... zobaczysz i poczujesz różnicę, zapewniam, a w dodatku "Smartfon zadebiutuje w drugim kwartale 2012 " czyli jakieś 3 lata za apple.

To był tylko przykład, a iphona 4s nie dalej wczoraj podłączałem na swoim komputerze pod itiunes które wczoraj instalowałem. W przypadku wersji czwartej i piątej iphone moim odczuciu jest strasznie kanciasty, w wersji 3g z którą również miałem "przyjemność" takiego odczucia nie miałem. Mało tego, sam telefon (iphone 4s) jest cięższy od mojego nexusa s i jak swojego nexusa nie czuje w kieszeni, czasami mam wrażenie że go gdzieś zostawiłem (paskudny, trzeszczący plastik), tak w przypadku iphona już czułem że trzymam telefon w dłoni. Ale w sumie nic dziwnego aluminium + szkło. A z tą kanciastością to może kwestia przyzwyczajenia - możliwe, co nie zmienia faktu że z tym "idealnie leżącym w dłoni" to ktoś nieźle przebajerował.

Cytat
Dwa, że właśnie że na każdym urządzeniu Android jest inny to uważasz to za zaletę? Powiedzmy że masz 2-3 smartphony od różnych producentów, dostajesz aktualizacje w różnym czasie, o różnej porze, nie zawsze kompatybilne ze sobą. Ja dziękuję za takie wsprawcie.

Nie uważam wink.gif o czym nawet napisałem, że dla mnie android to tylko stockowa wersja, prościutko od google, bez żadnych wodotrysków od producentów - dlatego też posiadam nexusa, a nie galasy s2. A później jeżeli ktoś chce coś zmodyfikować to niech sobie modyfikuje ale już na własną rękę. Aczkolwiek najlepiej poprzez aplikacje, dzięki czemu dalsza aktualizacja systemu przebiegałaby bez większego problemu.

Cytat
Czy któryś z fanbojów Androida jest mi wstanie wmówić że szerszy o ~25% i wyższy o ~10% telefon TO JEST ZNACZNIE większy telefon? Przyłóż jeden do drugiego, I NIE, NIE NA FILMACH KTÓRE SĄ TENDENCYJNE Z KTÓREJ KOLWIEK STRONY NIE SĄ KRĘCONE, a fizycznie, zobaczysz o czym piszę.

Przykładałem do iphona 4s, wczoraj Rkingsmiley.png chcesz to ci nagram filmik, zrobię fotkę. Może i jest to widoczne, ale to nie są rozmiary takie żeby nie móc telefonu do kieszeni włożyć i trzeba wówczas się zaopatrzyć w bojówki z bocznymi kieszeniami w której będzie można nosić telefon, bo są jest to bardzo mocno przesadzone stwierdzenie. O czym też napisałem, że różnica jest, owszem, ale nie jest to różnica jak w przypadku dawida i goliata.

Cytat
Android TO WŁAŚNIE JEST system który się dostaje i powinien działać, przynajmniej takie ma stwarzać wrażenie, bo poco inaczej go reklamować jako przyjazny system mobilny, dla Krystyny czy Janiny..

Gdyby mi jeszcze został mój były tablet, to bym ci nagrał jak mój 6 letni brat, sam włącza sobie gry, czy też sam instaluje aplikacje. Dodam że umie czytać, ale musi literować. Nie zna obcych języków ani nie jest geniuszem. Mogłem w sumie wcześniej nagrać ten filmik, i go pokazać, no ale przepadło, bo tabletu już nie mam..

Cytat
To porównanie NOWYCH technologii, iphone miał już dużo wcześniej sterowanie głosem (ba nawet odtwarzacze iPod).
Dodatkowo, technologia Google to jedynie proste komendy, nie ma pokazanego porównania z np. bookowaniem terminów, ich zmianami czy anulowaniem. Swoją drogą, na tym filmie (http://www.youtube.com/watch?v=ORk1vBUw2LE) jakoś widać responsywność i szybkość działania SIRI, czy aby napewno, na Twoim porównaniu (wychodzącym z googla jak mniemam sądząc po wykonaniu) obydwa korzystają z tej samej sieci WIFI, a np. iPhone się wlecze bo korzysta z jakiejś ograniczonej przepustowości łacza? Tego nie wiemy

To nie są tylko proste komendy. Możesz sobie również dyktować smsy w czasie rzeczywistym: http://youtu.be/Ts5WBm0tXzI i różnica jest taka że działa tam również i polski. Czego o SIRI powiedzieć nie można. Szukałeś czegoś w siri np w polsce? Bukowałeś bilety lotnicze? Fajnie że to działa w stanach, tylko pani janina czy krysia z księgowości nie umieją angielskiego i nie mieszkają w stanach - po co im ficzer którego używać nie mogą? Do wymieniania zalet iphona na forach internetowych?

Cytat
Polecam dokleić spojler.. Na co Ci starczył wyobraźni? Serio pytam, zrób screenshoty pulpitu i pokaż coś tam napłodził, ja się odwdzięczę tym samym, z przyjemnością

Nie wiele napłodziłem. Na początku się tym bawiłem, szukając jakiejś fajnej skórki. Ale skórka z ICS - holo mi w zupełności odpowiada. Nie zmienia to faktu, że innym nie odpowiada i mogą sobie zmienić. Zrozumcie ludzie jedno. To że wy nie potrzebujecie takich rzeczy, nie znaczy że inni tego nie potrzebują lub mają taki sam gust jak wy. Android daje ci wolność wyboru. Chcesz coś innego to bierz. W przypadku softu od apple, nie masz wyboru, producent lepiej wie czego ty chcesz i nawet jeżeli miałbyś zdanie inne na ten temat:

Cytat
Swoją droga w tym zgniłym japku coś chyba jednak jest że producenci jak Samsung kopiują interfejs.. or not? (tak podaje samsunga, jako przykład bo jest mega promowany..)

To nie do końca jest tak że kopiują interfejs. Tutaj chodzi o głupi marketing, i ślepe parcie do przodu. Jeżeli ktoś jest w czołówce, zrobi nawet jakiś produkt o rzeczach które są nie przydatne (vide 2k rozdzielczość w 10 calowym ekranie), to wtedy powstaje jakby "półka" i jeżeli ktoś jej nie przekroczy, nie może się zaliczać do czołówki, bo malkontenci lecą na cyferki.. Samsung jest również producentem nexusa. znajdź w obozie apple jeden telefon z zakrzywionym ekranem lub bez przycisków fizycznych (do poruszania się po telefonie).

Druga sprawa, to obszar powiadomień który powstał w androidzie i istnieje w nim od jego samego początku, dziwnym trafem został skopiowany przez ejplu i wrzucony do najnowszej wersji iOS:
- apple może, to innowacja, rewolucja, kreatywność!
Ktoś zrobi coś w stylu apple:
- pieprzony złodziej, brak kreatywności, widać że apple to wyznacznik gustu i innowacji!

I tak to wygląda właśnie z userami apple, nie wszystkimi, ale częścią "zagorzałych", według których apple jest czymś więcej niż producentem sprzętu/oprogramowania.. I tak właśnie powstaje religia, która podobnie jak w przypadku innych religii jest niewymierna i niepodważalna, bo jaki głupiec śmiałby podważyć świętego jobsa, największego inżyniera wszech-czasów?

EDIT:
Cytat
Polecam dokleić spojler.. Na co Ci starczył wyobraźni? Serio pytam, zrób screenshoty pulpitu i pokaż coś tam napłodził, ja się odwdzięczę tym samym, z przyjemnością

Do tego stwierdzenia dodam jeszcze jedno. Właśnie na tym forum jeden z użytkowników chciał/chce zaopatrzyć się w tablety z androidem, przymocowane do wózków, do wprowadzania towaru w magazynie. Lub już nawet to zrobił. Nie mówiąc o samochodach w których jest android. Okularach rozszerzających rzeczywistość, czy nawet robotach różnego rodzaju. Co chcesz, spoiler również możesz dokleić.
dr_NO
Cytat
Prosze cie tylko nie badz smieszny, mozesz napisac co tylko ze chcesz ale masz bujna wyobraznie ;]

So do You padawanie...
Skopiowany JEST CAŁY INTERFEJS. (podział na strony, kluki, układ ikon...).

I tak JEsteś MEGA fanbojem androida.

Ja się nie spuszczam nad iphonem bo uważam to jako solidny telefon.

A co do promocji icen, sprawdźż wać pan samsunga s2, którego reklamy są nadwyraz żenujące wink.gif Ale o tym nie będę pisał, bo każdy nie zaślepiony marką to widzi (ja widzę fackupy apple, i nie bodzie to we mnie..)

Edycja..
I co więcejnie wyssałem swoich poglądów z palca, zauważ że pokazałem przykłady (no chyba że nie czytałeś, nie oglądałeś mojego wcześniejszego posta) wink.gif
by_ikar
Cytat
Skopiowany JEST CAŁY INTERFEJS. (podział na strony, kluki, układ ikon...).

Układ ikon? Mówisz o siatce ikon znanej z dekstopów, gdzie pierwszy microsoft chyba coś takiego zastosował? Czy może mówisz o tych kulkach których nie ma w androidzie w wersji 4, bo takie kulki to jest kwestia wyglądu, którą w odróżnieniu od iphona można sobie zmienić? Ja żadnych kulek w interfejsie nie mam wink.gif u mnie jest na dole taki malutki paseczek. Wcześniej podałem ci link do prezentacji androida 4 obejrzyj całe i wskaż mi elementy które są wymyślone przez apple, potwierdzając to jakimiś patentami lub zapiskami historycznymi.

Cytat
Ja się nie spuszczam nad iphonem bo uważam to jako solidny telefon.

Zaprzeczasz sam sobie. Nie spuszczasz się, ale jest to telefon idealny? Mój telefon i android nie jest idealny i nigdy nie będzie, dlatego że potrafię krytycznie spojrzeć na daną rzecz i wymienić jej wady. Fanboj tak nie potrafi. Ty wad nie potrafisz wymienić, więc kim ty jesteś? Sam sobie odpowiedz wink.gif

Cytat
A co do promocji icen, sprawdźż wać pan samsunga s2, którego reklamy są nadwyraz żenujące Ale o tym nie będę pisał, bo każdy nie zaślepiony marką to widzi (ja widzę fackupy apple, i nie bodzie to we mnie..)

Kolejny. A co to tylko samsung produkuje telefony z androidem? Zresztą, jak twój kolega z podobnymi zainteresowaniami napisał: gusta są niewymierne. To że tobie się nie podoba, nie znaczy że komuś innemu się nie spodoba wink.gif

Cytat
I co więcejnie wyssałem swoich poglądów z palca, zauważ że pokazałem przykłady (no chyba że nie czytałeś, nie oglądałeś mojego wcześniejszego posta)

Przecież odniosłem się do twoich przykładów, niektóre negując. Przeczytałeś mój post do końca?

Flejm jak to flejm ale bawi mnie taka rozmowa z ludźmi którzy uważają się za dorosłych, a nie potrafią rzeczowo odpowiedzieć.. Nie czuje i nie uważam się za lepszego, żeby nikt mi tutaj nie próbował inputować.

Podkreślę jeszcze raz. Nie uważam że android jest lepszy od iOS, jak i iOS jest lepszy od androida. Oba systemy mają plusy i minusy, co nie zmienia faktu że iOS to zamknięta platforma dla konkretnego segmentu, jak już ktoś zasugerował - biznesowego. Moje posty mają jedynie na celu obalić powtarzane jak mantrę, mity i legendy że android jest "taki i owaki" i że telefony z androidem produkuje tylko samsung. Bo jest to niestety stek bredni nie poparty niczym, prócz nic nieznaczących zagorzałych fanów firmy z nadgryzionym jabłkiem.
dr_NO
@by)ikar, nie biłem do Ciebie, bo Twojego postu wcześniej nie było...
Dlaczego piszę cały czas o samsungu pisałem we wcześniejszych postach, po prostu kampania reklamowa tak napędziła że stara się najbarrdziej konkurować z japkiem.

Nawiasem mówiąc mam kilka peryferiów na androidzie i kilka pod iOS'em wink.gif i opisuję co widzę. Tyle wink.gif

I wracając do flejmu, i dorosłości, to zaden z Twoich argumentów też nie jest rzeczowy. totak btw wink.gif I szczerze wierzę że tak potrafilibyśmy długo wink.gif
"Bo jest to niestety stek bredni nie poparty niczym, prócz nic nieznaczących zagorzałych fanów firmy z low-polyrobotem. "
by_ikar
Cytat
I wracając do flejmu, i dorosłości, to zaden z Twoich argumentów też nie jest rzeczowy.

Nie widzę problemu, nie uważam że jestem alfom i omegą i że mogę być bezbłędny. Jestem samokrytyczny i potrafię się przyznać do błędu. Tyle że w przypadku tego co tutaj się w tym temacie dzieje, to brak jest rzeczowych argumentów ze strony obozu apple fanów. Piszesz ty, jak i twoi przedmówcy: "dla mnie jest idealny" - ok, dla ciebie, ale w rzeczywistości tak nie jest bo nie istnieją rzeczy wytworzone/wymyślone przez człowieka, które są idealne. Nie mam nic do iOS, jak już to kilka razy napisałem. Ktoś chce taki system - ok, niech sobie go ma, co mi do tego kto jaki system używa? Lata mi to i powiewa. Ale jak ktoś, w tym przypadku apple fani, wyskakują z suchymi tekstami, to staram się wyjaśnić, że są to tylko i wyłącznie mity i legendy wymyślone w kręgach apple fanów.

Podałem linki, podałem argumenty. Coś tam zarówno ty jak i @Twist próbowaliście odpisać, ale wciąż nie posiadam żadnych linków od was. Żaden z was nawet się nie postarał i nie podał niczego rzeczowego, dajecie mi jedynie wasze słowa wiary, których ja w ogóle nie biorę pod uwagę. Bo napisać sobie również mogę że mam cztery słonie i tygrysa w domu, z czego jeden słoń jest padlinożerny, bo tak został nauczony od małego - karmiłem go sąsiadami. W ten sposób wyhodowałem pierwszego na świecie słonia ludożerce. Nie wierzysz? No widzisz, ja tak samo nie wierzę w to co wy opisujecie wink.gif

Send from my chrome, using winshit.
Pawel_W
Cytat(dr_NO @ 5.04.2012, 11:12:58 ) *
Solidność budowy:
chwyć: http://www.t-mobile-trendy.pl/artykul,2893...chnewsy,20.html

możesz porównać z htc sensation, wykonany z jednego kawałka aluminium, dodatkowo wstawka z gumy więc pewnie leży w ręce
ekran 4,3cala i tak samo nie mam problemów z noszeniem w zwykłych jeansach, ba, widziałem nawet ludzi, którzy w rurkach noszą biggrin.gif
marcio
mit wielkosci obalony @dr_No wejdz na yt i zobacz jakies filmiki galaxy nexus vs 4s albo siri vs android potem porozmawiamy poki co mam wrazenie ze obcowaliscie z urzadzeniami za < 800zl to tak jak gadka o wyzszosci bozego narodzenia nad wielkanoca z zydem...

Bah sa nawet ludzie co nosza galaxy note w gaciach i nie narzekaja a jak lubisz 3.5" i lupe zeby cos przeczytyac to wazne ze tobie to pasuje ale ja podziekuje wink.gif jak widac trend jest na duze a nie male ekrany jak wyjdzie samsung skin to pogadamy o innowacyjnosci apple snitch.gif

http://www.youtube.com/watch?v=Lm3dCbxjeqw i wiele innych tylko nie wyskocz z tekstem ze iphone dziala w 3g a nexus w 4g bo obydwa widac dzialaja w sieci wifi...to jest sama przegladarka reszta systemu jest rownie szybka wink.gif

Jedyne czym moze pochwalic sie apple to grami naprawde sa fajne moga konkurowac z PSP, na andku az tak fajnych gier nie ma, jest kilka tytulow ale jendak.
Twist
Probowalem cytowac po kolei kazdy post ale forum pokazalo blad. Skupie wiec wszystko w jeden post.

Po kolei.
SIRI - J. ang. - Mi to akurat nie przeszkadza, bo jezyk polski jest dla mnie jezykiem drugim, ktory uzywam generlanie tylko gdy czytam to forum. Na co dzien pracuje, mieszkam i porozumiewam sie po ang. Rozumiem, ze dla kogos moze to byc problem. Jest to wada, ktora pewnie zostanie niedlugo oprawiona,

SIRI vs Android Voice
Piszesz (by_ikar), ze nitk nie podaje konkretow a np. Dr_NO napisal
Cytat
Dodatkowo, technologia Google to jedynie proste komendy, nie ma pokazanego porównania z np. bookowaniem terminów, ich zmianami czy anulowaniem.

Takich rzeczy jest mnostwo. Siri jest znacznie bardziej 'ludzkie' - nie kaz mi prosze definiowac slowa ludzkie i pisac kolejnego referatu na ten temat - sprawdz manualnie. Znalazlem wiele filmikow Siri vs Android - wszytskie tendencyjne. Na jednym koles pokazal, ze Siri nie potrafi pokazac pogody (lol) na innym, ze Android Voice nie potrafi nic. Rezultat zalezny od zamawiajacego. Najlepiej samemu wziac telefon i zobaczyc roznice. Siri pod wzgledem mozliwosci jest poki co klase wyzej.

AppStore vs Android market.
Juz to pisalem.

Liczba aplikacji:
Tutaj http://www.komputerswiat.pl/nowosci/progra...est-haczyk.aspx
jest podana liczba 600 000 (apple) vs 500 000 Android market. Te dane pewnie sa juz nieaktualne, ale mniej wiecej przedstawiaja pewne roznice.

Liczba - na korzysc Appstore.

Jakosc.
Appstroe
- Kazda aplikacja przechodzi moderacje
- aby stworzyc moderacje tzreba zakupic licencje, a jak ktos inwestuje pieniadze to bardziej sie stara o jakosc swojej aplikacji.
- kazda aplikacja dedykowana pod jedno urzadzenie (wlasciwie 3, ale z jednej rodziny)
- Brak smieciowych i powtarzanych aplikacji.

Androimarket
- brak moderacji
- wolny dostep do tworzenia aplikacji
- setki urzadzen z androdiem, wiec wiele aplikacji nie dziala cross devieces
- ogromny procent smieciowych i powtarzanych aplikacji

Jakosc na korzysc Apple

Dalej: Ludzie posiadajacy Iphony chetniej wydaja kase na dodatkowe aplikacje. Dlatego jest to atrakcyjny rynek dla developerow. W przeciwienstwie do Androida, gdzie wiele ludzi ma podejscie "zaplacilem za telefon, reszta mi sie zalezy za darmo" - dlatego (develoeprzy) cetniej inwestuja w AppStore

Wniosek? AppStore bije na glowe AndroidMakret

IOS vs Android
Wiele zostalo powiedziane, ale dodam:
- IOS z samej definicji jest lepiej dopracowany i stabilniejszy ( jest dedykowany do jednego urzadzenia.)
- update jest prosty i bezproblemowy (nie to co w Androidzie)

Zadowolenie i satysfkacja.

Ktos tam plakal, ze nie podaje linkow. Naprawde tak trudno to wygooglowac?

1. Raport firmy Zokem z poczatku 2011 - wskazuej ze az 85% posiadaczy iphony planuje zosatc przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 15% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) planuje zmiane
2. Raport Firmy Bernstein Research z poczatku 2012 - wykazuje tendencje rosnaca, gdzie 'lojalnosc' uzytkownikow Iphone wzrosla do 90%

To samo wykazuje CampaignMonitor i GoogleAnalytics. Z wiadomych wzgledow nie moge dam bezposredniego dostepu do konta. Ewentualnie mgoe rpzedstawic screeny (znajac zycie pojawia sie podejrzenia o manipulacje).

Przeprowadzilem nawte krotka rozmowe z CustomerSupport of campaign Monitor

Twist: Out statistics for iphone users seems to be very high is the figure accurate?
Diana Potter: Thanks for getting in touch. It is fairly accurate, at least in that these are email clients reporting as being the iPhone (it's doubtful there would be mis-reports). It is increasingly popular(...)

Co lepiej swiadczy o sprzecie niz lojalnosc klientow? Tymbardziej, gdy sprzet jest drogi? Gdyby lepszy sprzet byl dostepny taniej to lojalnosc bylaby na nieporownywalnie nizszym poziomie (np. HTC, Samsunga)

Skad taki wynik?
Android ma wiele odmian, nie wszytsko wszedzie chodzi, tzreba umiec go konfigurowac, trudniej nauczyc sie go oblugiwac, mniejszy wybor aplikacji, ktore czesto sa powtarzane lub calkiem smieciowe.

A co jest z drugiej strony?
Jeden na 2 lata, za to lepiej dopracowany, swietnie grajacy, wiekszcy wybor aplikacji, nie trzeba byc technical - wsyztsko jest intuicyjne, wyzsza jaksoc aplikacji, imessage, i cloud - telefon gotowy do uzycia zaraz po wyjeciu z opakowania. Takei rozwiazanie sprawdza sie dla przeceitnego uzytkowniak telefonu i dla biznesu. Android jest odpowieniejszy dla mobile geekow, ktorzy lubia spedzac czas na customizacji sprzetu.

Jjeszcze jedna rzecz. wyciagacie z kazdego telefonu po jednej rzeczy, zeby moc przyrownac go z Iphone. Czy to nie swiadczy samo w sobie o wysokiej jakosci Iphone?
mls
Cytat(by_ikar @ 5.04.2012, 09:13:39 ) *
Nie tobie oceniać moje kompleksy i wywody personalne zostaw sobie na potyczki z kolegami. Zamiast oceniać moje kompleksy, podaj lepiej jakieś linki, co by potwierdzały to o czym piszesz.

Ale do czego mam podawać linki? Wyrażam tylko swoje zdanie na temat urządzenia, nic poza tym. Wybacz, ale skrajnym idiotyzmem byłoby podpieranie tego linkami.

Cytat
Nokię też miałem, i 15 min instalacji kilku megowej aplikacji? Trochę z tym czasem przesadziłeś.

Nie przesadziłem. Miałem wiele Nokii z Symbianem i niestety system jest już zbyt przestarzały jak na obecne czasy. Tak, instalacja trwająca 10, 15 czy 20 minut nie jest niczym nadzwyczajnym na tym systemie. Nie mam pojęcia z czego to wynika, niestety.

Cytat
Napiszę to jeszcze raz. Android to nie jest system który dostaje się od producenta i nic więcej z nim zrobić nie można, prócz zmiany tapety, lub instalacji gier. To jest tak samo jak z linuxem czy windowsem. Zrobić możesz tyle na ile starczy ci wyobraźni.

OK, świetnie, ale ja nie chcę robić z systemem nic więcej. Wyjmuję urządzenie z opakowania i dla mnie ma ono po prostu działać. Nie grać i świecić, ale zapewniać swoją pełną funkcjonalność. To samo tyczy się komputerów Apple - wyjmujesz z pudełka, włączasz i możesz od razu używać. Microsoft póki co tego nie ogarnął. A Linuxa niestety wciąż mało który producent instaluje seryjnie.

Cytat(marcio @ 5.04.2012, 11:42:46 ) *
Ogolnie rzecz biorac nie mao czym dyskutowac uzytkownicy iphone-ow zadowoloneni sa ze moga zmienic tapete a my androidowcy nie koniec sa tacy co lubia miec limity a inny ich nie lubia, sam wiem co dla mnie jest lepsze nie musi za mnie tego decydowac apple...

Otóż to. Tak jak już dawno ktoś napisał: "Na Windows coś nie działa i nie wiesz dlaczego, na Linuxie nie działa i wiesz dlaczego a na Maku działa i nie wiesz dlaczego". Jak ktoś lubi grzebać w bebechach systemu, to wybiera Linuxa i Androida. Jak ktoś ma dosyć takiej zabawy wybiera Maka i iPhone wink.gif
marcio
Cytat
update jest prosty i bezproblemowy (nie to co w Androidzie)

Niby z jakiej racji?Itunes jest o wiele glupszy i jest mniej user friendly w ogole jego UI nie ma sensu

Cytat
SIRI - J. ang. - Mi to akurat nie przeszkadza, bo jezyk polski jest dla mnie jezykiem drugim, ktory uzywam generlanie tylko gdy czytam to forum. Na co dzien pracuje, mieszkam i porozumiewam sie po ang. Rozumiem, ze dla kogos moze to byc problem. Jest to wada, ktora pewnie zostanie niedlugo oprawiona,

Ty jestes 0,00000001% uzytkownikow

Cytat
jest podana liczba 600 000 (apple) vs 500 000 Android market. Te dane pewnie sa juz nieaktualne, ale mniej wiecej przedstawiaja pewne roznice

Wiec jak widac jest mniej wiecej tyle samo nie ta sama przepasc co WP7 ktore ma 70k aplikacji

Cytat
Jakosc.
Appstroe
- Kazda aplikacja przechodzi moderacje
- aby stworzyc moderacje tzreba zakupic licencje, a jak ktos inwestuje pieniadze to bardziej sie stara o jakosc swojej aplikacji.
- kazda aplikacja dedykowana pod jedno urzadzenie (wlasciwie 3, ale z jednej rodziny)
- Brak smieciowych i powtarzanych aplikacji.

Androimarket
- brak moderacji

Nawet sie nie wypowiem bo juz wczesniej bylo pisane a ty dalej to samo

Cytat
Dalej: Ludzie posiadajacy Iphony chetniej wydaja kase na dodatkowe aplikacje. Dlatego jest to atrakcyjny rynek dla developerow. W przeciwienstwie do Androida, gdzie wiele ludzi ma podejscie "zaplacilem za telefon, reszta mi sie zalezy za darmo" - dlatego (develoeprzy) cetniej inwestuja w AppStore

Wniosek? AppStore bije na glowe AndroidMakret

Uzytkownicy ktorzy wydaja 1,5-2k za telefon na andku tez z pewnoscia sa tym segmentem ludzi ktorzy pracuja na platnych wersjach programow.

Wniosek jestes zakochany w apple

Cytat
Takei rozwiazanie sprawdza sie dla przeceitnego uzytkowniak telefonu i dla biznesu. Android jest odpowieniejszy dla mobile geekow, ktorzy lubia spedzac czas na customizacji sprzetu.

Ok sam sobie odpowiedziales ajfon jest fajny dla laikow lub graczy nic wiecej, ktos kto sie bardziej zna wie jaki jest haczyk, choc wcale nie mowie ze iphone to zlo sam lubie ale zabardzo ogranicza.

Cytat
Jjeszcze jedna rzecz. wyciagacie z kazdego telefonu po jednej rzeczy, zeby moc przyrownac go z Iphone. Czy to nie swiadczy samo w sobie o wysokiej jakosci Iphone?

Bo android oferuje wiele urzadzen, dla roznych kategorii ludzi, kazdy ma swoje wady i zalety poprostu nie jest tak monotonnie jak u apple-a
Fifi209
Cytat(Twist @ 5.04.2012, 17:09:04 ) *
Androimarket
- brak moderacji

Za utworzenie konta developerskiego, do publikacji w Android Markecie również trzeba zapłacić.

1. Zależy co masz na myśli, jeżeli coś łamie regulamin etc. to zostaje usunięte
2. To chyba plus ^ chyba, że źle to zrozumiałem
3. Dlatego, twórca może zaznaczyć m.in. do jakich rozdzielczości jest przystosowana
4. Nie używaj internetu, pełno tutaj powtarzających się i śmieciowych informacji, nie słuchaj radia, nie oglądaj TV
d3ut3r
Cytat
1. Raport firmy Zokem z poczatku 2011 - wskazuej ze az 85% posiadaczy iphony planuje zosatc przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 15% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) planuje zmiane

Rozbawiło mnie to zdanie, nie w sensie jego nieprawdziwości ale jest o tyle fajnie napisane,w sensie bardzo zmyślnie, ale wynika z tego że 85% userów andka zostanie przy nim, a te 15% może również przejść na telefon z Windowsem Czyli sytuacja taka sama jak wśród użytkowników iphone. Co nie zmienia faktu że nie lubię zabawy z procentami (chyba że w sobotni wieczór) statystki mnie nie przekonują.

Cytat
IOS z samej definicji jest lepiej dopracowany i stabilniejszy ( jest dedykowany do jednego urzadzenia.)

Jak coś może być z definicji bardziej dopracowane i stabilniejsze ? To że OS jest dedykowany dla jednego urządzenia to nie oznacza że jest lepszy a jedynie tyle że jest prostszy w budowie gdyż nie musi być uniwersalny.

Cytat
Android jest odpowieniejszy dla mobile geekow, ktorzy lubia spedzac czas na customizacji sprzetu.

To jest naciągane, moja siostra,dziewczyna,full znajomych mają telefony z androidem, a jakbyś do nich powiedział mobile geek to nawet nie skumali by o co chodzi.

Przez wiele lat na forach wybuchały tu i ówdzie flame tematy Linux VS Windows ; Atari VS Commodore tongue.gif Teraz mamy Android VS IOS i tak można w nie skończoność a prawda moim zdaniem jak zwykle leży w połowie, zarówno android jak i ios jest dobrym wyborem Ja wybiorę androida ze względu na jego zalety, Ty wybierzesz IOS ze względu na jego zalety , Kowalski weźmie telefon z androidem ze względu na cenę (1zł na abonament tongue.gif) i też będzie zadowolony smile.gif
thek
Oddzielny proszę fanatyzm od logiki i proszę nie idźmy w walki religijne. A niestety niektóre wypowiedzi mają takie przesłanki. Jak choćby o wyższości AppStore nad AndroidMarketem czy też GooglePlay na podstawie... obiektywnej opinii. Czemu tak uważam?
- podałeś liczbę 600 tysięcy vs 500 tys... Przejrzałeś i zainstalowałeś wszystkie by oceniać które są śmieciowe, a które nie? Wątpię...
- spośród podanych liczb 500 tysięcy część to duplikujące się pod różne urządzenia i konfiguracje, więc dla przykładu uznajmy, że podzielę to przez 2 lub 3 by wydzielić pewne "jądro" mniej więcej będące bazą. Odniosę się teraz do jednolitego w miarę konfiguracyjnie ekosystemu AppStore... i naprawdę ciężko mi uwierzyć, że spośród owych 600k wszystkie są takie "och i ach" oraz żadna nie jest śmieciowa, co jako punkt wysunąłeś. Może nie ma dubla pod kątem tego samego produktu firmy dla innej konfiguracji/wersji, ale nikt nie jest takim idiotą by uwierzyć, że nie ma tam aplikacji śmieciowych i w zasadzie bezużytecznych. Takie są na każdą platformę, jeśli ludzie są gotowi za nie płacić. Aż mi się ciśnie na myśl test antywirusów mobilnych, gdzie ponad połowa nic nie robi... bo nie jest w stanie nawet rozpoznać żadnego zagrożenia :D
- wspomniany "brak moderacji" jest fikcją. Moderacja istnieje, ale pozwala na dużo bo taka jest polityka tego marketu - nie łamiesz prawa, czyli masz prawo zamieścić swoją aplikację, nawet jeśli nam jako firmie, się ona nie podoba.
- porównywanie urządzeń Apple jako monolitu do urządzeń wielu producentów i narzekanie na brak jednolitości jest IMHO zabawne... Czy jeśli masz produkty różnych producentów to także wymagasz by były ze sobą w 100% kompatybilne? No bez żartów proszę. Pierwszy lepszy przykład to aparaty cyfrowe... Nawet karty pamięci są niekompatybilne, bo jeden ma SD, a inny xD, zaś jeszcze inny MMC. Za to niemal na bank jest tak, że określony producent trzyma się raczej jednego typu kart pamięci. Canon -SD, Fuji - głównie xD i tak można przykłady mnożyć...
- porównanie kategorii telefonów za 2-3k wzwyż z całym rynkiem androida jest delikatnie mówiąc niezbyt miarodajne. Fan Androida może wziąć pod uwagę modele jedynie od ceny 4-5k i z drugiej strony wszystkie modele iPhone'a, które de facto różnią się w zasadzie od modelu najsłabszego najczęściej jedynie ilością pamięci i czasem jakimś drobiazgiem. To jest właśnie z kolei minus jednolitości. Skoro konfiguracja musi być stała, to może jakakolwiek zmiana nastąpić dopiero z wprowadzeniem nowej gałęzi czy wersji rozwojowej urządzenia.
- ale już żonglerka cyframi mnie rozwaliła... "wskazuje ze az 85% posiadaczy iphony planuje zostac przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 15% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) planuje zmiane"... wiesz co to oznacza? Napiszę to inaczej... " wskazuje ze az 85% posiadaczy iphony planuje zosatc przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 85% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) nie planuje zmiany systemu"... Albo jeszcze inaczej: "wskazuej ze az 15% posiadaczy iphony nie planuje zostac przy apple. 15% uzytkownikow Androida (wszystkich urzadzen z androidem) także planuje zmianę". Normalnie nie wiem czy śmiać się czy płakać z takiego operowania liczbami. Popatrz jeszcze raz na liczby i powiedz mi gdzie tu jest logika, a gdzie marketing ;) Ja po prostu jestem zniesmaczony brakiem umiejętności spojrzenia na teoretycznie te same dane obiektywnie. 15% zniemiających to straaaaasznie źle, a jednocześnie 85% wiernych to ogromny sukces. Bez jaj panowie :) To dokładnie ta sama liczba przedstawiona w inny sposób...
- szkoda, że nie mamy danych na temat lojalności klientów urządzeń z androidem jedynie z przedziału cenowego 2000+. Mogło by się okazać, że Ci co zmieniają systemy i modele telefonów między różnymi producentami są tu w granicy 5-10%, czyli podobnej do klientów Apple i ja naprawdę bym się temu nie dziwił.

I nie... Nie jestem po żadnej ze stron. Nie mam ani androida, ani iPhone'a. Korzystam ze starej "cegły" ponieważ telefon to dla mnie tylko telefon. Mam się dodzwonić nim, posłać czasem sms i nie ma mi paść po 1 czy 2 dniach od ładowania. Ma mi wytrzymać tydzień i nie ma tracić zasięgu. A niestety ale telefonów, które wytrzymają rozmowę non-stop trwającą ponad 7 godzin to wśród nowości nie tak łatwo znaleźć. Mój rekord to wiszenie na telefonie ponad 11, ale po 8 już musiałem go na ładowarkę wrzucić bo by zdechł. Stary k750i, mało używany potrafił wytrzymać bez ładowania 2 tygodnie prawie. Może i nie miał wypas bajerów, ale gdyby spojrzeć pod kątem tego co tutaj piszą jako zalety iphone'a (wyciągasz i działa, najwyżej tapetę zmienić możesz), to żaden andek, ani iphone nie ma możliwości nawet kurzu mu spod stóp wąchać ;) Zwyczajnie by padły zanim dobiegły do połowy dystansu tego starocia ;)

To jest właśnie perspektywa, której braku wielu fanbojom (z obu stron) zarzucam. Dla mnie część wypowiedzi tutaj wygląda jakby żywcem wyrwana z jakichś materiałów marketingowych...
Fifi209
threk może nie jestem fanem androida, nie jestem fanem ios, ale do porównania nie biorę telefonów za 4-5 k, właśnie przeciwnie w granicach 2 k android vs iphone 4s

Dlaczego tak?
Jak rankingi pokazują telefon, który obecnie posiadam (SGS II) jest na drugim miejscu jeżeli chodzi o wydajność (ze dwa dni temu był na 1 haha.gif), a jedyne rankingi w które wierzę to rankingi chip'a
http://www.chip.pl/ranking/sprzet-mobilny/..._on=power_place

Oba telefony w cenie 2,5k - 1,8k, iPhone 4s za cenę 3,5k zajmuje 19 miejsce smile.gif coś musi być na rzeczy

Do fanów iPhone i iOS:
Jak np. podkręcić procesor w iPhone? smile.gif

Mój spokojnie pójdzie na takim taktowaniu jak nowy HTC.
by_ikar
Cytat
Ktos tam plakal, ze nie podaje linkow. Naprawde tak trudno to wygooglowac?

No chyba trudno, skoro żadnego nie podałeś? Napisać to ja sobie mogę, tych danych w głowie ot tak mieć nie mogłeś, jeżeli są prawdziwe. Prawdopodobnie jeżeli są prawdziwe, mogłeś je wówczas skopiować z jakiejś strony. Czy dla świętego spokoju nie mogłeś podać linka? Widzisz, nie mogłeś, bo najwyraźniej te dane są tak samo prawdziwe, jak mój słoń ludożerca.

Cytat

Wysokim czym? Mam ci przypomnieć ile procent iPhonów 4 zostało zwróconych do gwarancji z powodu niedziałającej anteny? Nie wspominając o wiecznych plamach na retinie. Wejdź sobie na forum, przykładowo myapple. Tam jest jeden temat który ma chyba najwięcej stron spośród wszystkich tematów. A dotyczy iMac'ków i pojawiających się na nich plamach. Są przypadki że ludzie po 3-4 razy zwracają ten sam komputer na którym pojawiają się te same usterki. O jakiej jakości ty człowieku mówisz?

Każda firma popełnia błędy, jedni sobie z nią radzą lepiej, drudzy gorzej. Tyle że w przypadku apple to wygląda tak: antena nie działa? Bo źle trzymacie telefony! Tak sam największy inżynier wszech czasów powiedział, że użytkownicy źle trzymają telefony. A winą była wada konstrukcyjna. A jak to wygląda w innych firmach? Zależy od firmy, ale podam przykład na samsungu, bo ten był ostatnio. Jakoś w grudniu była premiera galaxy nexusa i wadliwa była antena 3g która w momencie przełączenia z 4g na 3g fixowała i cały telefon wariował. Cała produkcja telefonów została cofnięta, i wszyscy ci którzy już kupili wymienili telefon na nowy lub odesłali go do gwarancji. A jak to wygląda u apple? Wadliwy konstrukcyjnie iMac nadal jest produkowany i ludzie nadal je kupują.

Wam się wydaje że jak ktoś wam powie że sprzęt dla profesjonalistów, że jest droższy bo jakość jest wyższa, to tak jest w istocie? Chyba wam się tak wydaje, bo wierzycie w to co mówi apple..

Cytat
Ale do czego mam podawać linki? Wyrażam tylko swoje zdanie na temat urządzenia, nic poza tym. Wybacz, ale skrajnym idiotyzmem byłoby podpieranie tego linkami.

Link miałbyś podać do tej twojej informacji że na nokii aplikacje instalują się 20minut. Źle to napisałem, moja wina..

Cytat
OK, świetnie, ale ja nie chcę robić z systemem nic więcej. Wyjmuję urządzenie z opakowania i dla mnie ma ono po prostu działać. Nie grać i świecić, ale zapewniać swoją pełną funkcjonalność. To samo tyczy się komputerów Apple - wyjmujesz z pudełka, włączasz i możesz od razu używać. Microsoft póki co tego nie ogarnął. A Linuxa niestety wciąż mało który producent instaluje seryjnie.

A jakiej to funkcjonalności komputery z preinstalowanym windowsem nie mają? Lub idąc do sklepu, jakim cudem udaje ci się kupić laptopa bez windowsa? Jak mój brat chciał kupić bez windowsa, to w 4 sklepach go wyśmiali. I kupił z windowsem, którego z dysku wywalił. Z linuxem też można kupić, przeważnie wtedy kiedy nie ma na nim windowsa.. Jeżeli sprzęt kupujesz osobno to systemu nie będzie, ale tak to w sklepie ciężko spotkać komputer bez systemu. Tak jak już wcześniej napisałem, poprzyj to jakimiś dowodami, bo wiesz, ja w domu mam słonia ludożerce..

Cytat
Jak ktoś lubi grzebać w bebechach systemu, to wybiera Linuxa i Androida. Jak ktoś ma dosyć takiej zabawy wybiera Maka i iPhone

No weź mnie nie rozśmieszaj. Jeszcze nie tak dawno żeby sformatować pendrive i wrzucić na niego OSX to na maku trzeba było wirtualizować windowsa. Na windowsie czy linuxie też nie trzeba grzebać. Porównujesz maka ówczesnego, do zamierzchłych czasów windowsa/linuxa. Brak słów, taki duży a taki [..].

Cytat

Gościu - tobie! To że tobie nie przeszkadza, nie znaczy że miliony osób umieją angielski lub mieszkają poza polską. Na wała mi ficzer z którego korzystać nie mogę? Do napinania się w internecie? Super.. I to jest kolejny argument, że iphone nie jest dla każdego, z pewnością nie dla większości naszych polityków, którzy języki obce umieją tylko jeżeli ktoś im tłumaczy.

Cytat
Co lepiej swiadczy o sprzecie niz lojalnosc klientow? Tymbardziej, gdy sprzet jest drogi? Gdyby lepszy sprzet byl dostepny taniej to lojalnosc bylaby na nieporownywalnie nizszym poziomie (np. HTC, Samsunga)

OMFG - co za bzdury i brednie.. Wiesz jaki klient jest lojalny? Nie ten który kupił tańszy/droższy produkt, ale ten który jest zadowolony. Jeżeli kogoś coś w iphonie wkurzy i od niego ucieknie, to ucieknie dlatego że telefon był za drogi? Miał mały wyświetlacz? Czy może dlatego że go wkurzył? Brak logiki w twoim rozumowaniu jest postępujący.

Cytat
co jest z drugiej strony?
Jeden na 2 lata, za to lepiej dopracowany, swietnie grajacy, wiekszcy wybor aplikacji, nie trzeba byc technical - wsyztsko jest intuicyjne, wyzsza jaksoc aplikacji, imessage, i cloud - telefon gotowy do uzycia zaraz po wyjeciu z opakowania. Takei rozwiazanie sprawdza sie dla przeceitnego uzytkowniak telefonu i dla biznesu. Android jest odpowieniejszy dla mobile geekow, ktorzy lubia spedzac czas na customizacji sprzetu.

Każdy telefon jest gotowy do użycia zaraz po wyjęciu. To nie jest jakiś awesome ficzer apple, że telefon dopiero wyjęty z pudełka jest gotowy do użycia. Kto w ogóle kupiłby telefon który jest nowy i nie nadaje się do użycia? Co ty za pierdoły opowiadasz? Brak mi słów na te idiotyzmy co wy wypisujecie. Nie wiem co by miało być takiego w telefonach z androidem żeby się nie nadawały zaraz po wyjęciu z pudełka do użytku? Jakieś argumenciki? Najlepiej poparte dowodami? Czy może tak sobie pierdzielicie bo tak wam się wydaje, że tylko apple tworzy sprzęt który po wypakowaniu jest gotowy do użycia? Poprawiliście mi tym humor wink.gif

Pisałem już o moim 6 letnim bracie który sobie instalował aplikacje na tablecie (galaxy tab 10.1). 6 latek raczej geekiem być nie może wink.gif więc argument o intuicyjności, czy że trzeba być geekiem odpada. Lepiej dopracowany? Wątpię, no chyba że plamy na ekranie: http://www.youtube.com/watch?v=fcJHHBwJ-sY czy niedziałająca antena: http://www.spidersweb.pl/2010/07/wreszcie-...w-iphone-4.html jeżeli to nazywasz dopracowaniem, za 3 tysiące papierów, to wiesz co? Wolę mojego niedopracowanego androida za 400zł w którym plamy się nie pojawiają i w którym antena działa. A to są nie wszystkie bolączki związane z produktami apple. Jak już powiedziałem, każdy produkt ma wady. Nie ważne czy to apple, czy inna firma. Ale nie, głupi fanboj tego nie dostrzega, tego nie rozumie. Dla niego to nie są problemy! To są nowe ficzery! apple to zdecydowanie wiara, bo mimo podkładanych kłód pod nogi, żeby dalej używać danego sprzętu i jeszcze go zachwalać, to trzeba conajmniej ślepo wierzyć w to co mówią na nabożeństwach keynote.

Cytat
Przez wiele lat na forach wybuchały tu i ówdzie flame tematy Linux VS Windows ; Atari VS Commodore Teraz mamy Android VS IOS i tak można w nie skończoność a prawda moim zdaniem jak zwykle leży w połowie, zarówno android jak i ios jest dobrym wyborem Ja wybiorę androida ze względu na jego zalety, Ty wybierzesz IOS ze względu na jego zalety , Kowalski weźmie telefon z androidem ze względu na cenę (1zł na abonament ) i też będzie zadowolony

Dokładnie tak i nie ma co pisać, że iOS jest najlepszy, bo taki nie jest i nigdy nie będzie, i żaden inny system najlepszy nie będzie. Napisałem to już ze 3 razy, ale ci fanboje tego w ogól nie zrozumieli, oni ciągle myślą że ja podaje jakieś argumenty świadczące o wyższości androida nad iOS, a ja je jedynie podaje, żeby udowodnić że w innych systemach nie brakuje tego co jest w iOS. Ale fakt, żeby to zrozumieć, trzeba do pewnych kwestii dojrzeć emocjonalnie, co jest dla niektórych niezwykle trudnym wyczynem, niektórzy nawet do końca życia nie potrafią tego osiągnąć..

@Fifi209 wydajność tak na prawdę nie ma sensu, dlatego że ty napiszesz że ta wydajność stosujesz przykładowo do uruchomienia jeszcze jednego systemu na telefonie. Ot takiego ubuntu: http://www.dobreprogramy.pl/Pukpuk-Kto-tam...nosc,30438.html i mieć jednocześnie system desktopowy i system mobilny w "kieszeni". Dla nich to jest tak - ty musisz mieć 4 rdzeniowy telefon dlatego że android ma super wymagania i na byle czym nie pójdzie. Oczywiście jak to fanboje lubią robić, porównują iphona (najlepiej najnowszego) do jakiegoś telefonu z androidem za 400zł (tak jak zrobił to @Twist i zresztą jak robi to niemal każdy fanboj). Ale jak chodzi o kwestię systemową, to napiszą ci że musisz mieć 4 rdzenie, 1gb ram.. Niestety, ale takie jest rozumowanie fanbojów, bo oni nie są techniczni, ale rzeczy techniczne lubią bezsensu porównywać, mimo że ich wcale nie rozumieją..

Podsumowując, fajnie że odpisaliście, ale dalej robicie to co jest domeną fanbojów - nie popieracie swoich argumentów żadnymi linkami. Niczym. Każdy ma wierzyć wam na słowo, albo sam sobie wyszukać.. Na litość boską, ptfu, jobsa. Ogarnijcie się i bez poparcia swoich argumentów, nie piszcie, bo to nie ma sensu. No chyba że jesteście trollami i lubicie prowokować innych, nie wiem sprawia wam to wówczas radość, czy jesteście zadowoleni z siebie że mogliście "brzydko" napisać o innych rzeczach..
Fifi209
Cytat(by_ikar @ 6.04.2012, 12:27:11 ) *
@Fifi209 wydajność tak na prawdę nie ma sensu, dlatego że ty napiszesz że ta wydajność stosujesz przykładowo do uruchomienia jeszcze jednego systemu na telefonie. Ot takiego ubuntu: http://www.dobreprogramy.pl/Pukpuk-Kto-tam...nosc,30438.html i mieć jednocześnie system desktopowy i system mobilny w "kieszeni".

Akurat o tym nie wiedziałem, ale to może być super sprawa, choćby ze względu że SGS II ma wyjście HDMI smile.gif Co to za problem zabrać ze sobą kabelek? smile.gif Żaden, a możesz oglądać filmy full hp na tv bez problemu - właściwie teraz też można (All share)
by_ikar
No to dopiero niedawno wyszło, póki co wersja testowa, ale jak dla mnie zapowiada się super. Póki co nie podoba mi się współdzielenie aplikacji między systemami, tzn nie samo w sobie współdzielenie, ale sposób , że tak na prawdę pokazuje mi to się na androidzie, a nie w jakimś natywnym oknie.. Wiadomo do jakichś poważniejszych rzeczy to raczej póki sprzęt bardziej nie ewoluuje, to nie ma co liczyć na mega rewelacje, ale i tak do pracy biurowej moim zdaniem to jest już teraz wystarczające wink.gif
Fifi209
żeby podłączyć do tv i surfować na necie, czy żeby obejrzeć film - wystarczy wink.gif
rzymek01
Śledzę sobie tę "dyskusję", bo też zamierzam kupić nowy telefon.
Wątek powinien się już nazywać Android vs iOS :]

Też nie jestem po żadnej ze stron, ale zarówno zwolennikom Apple jak i Androida można wytknąć w tym temacie próby indoktrynacji, czy jakby to tam nazwać smile.gif

Oczywiście wszyscy rozgarnięci wiedzą, po czyjej stronie stoi racja,
entuzjaści Apple (mls, Twist, dr_NO) przedstawiają całą firmę jak i wszystkie jej produkty, przez pryzmat posiadanego przez nich sprzętu (tejże firmy), osobistych doświadczeń oraz zapewne reklam...
W swoich poglądach nie umiecie się zdystansować/oderwać od swojego punktu widzenia i spróbować spojrzeć na wszystko szerszą perspektywą.

Bardzo się cieszę, że dla Was jest to idealny sprzęt, ale nie możecie pojąć jednej rzeczy, mianowicie, nie jesteście jedynymi odbiorcami tego rynku.
Nie wiem czy zauważyliście, oprócz Was, istnieją na świecie jeszcze inni ludzie - różni ludzie. Każdy ma swój gust, przyzwyczajenia, pewną zasobność portfela i priorytety, którymi się kieruje.

Faktem jest to, że sprzęt z Androidem jest bardziej uniwersalny. Daje się skonfigurować (scustomizować), więc siłą rzeczy trafia na szerszy rynek. Poza tym jest tańszy, a polityka firmy Apple odrzuca wielu ludzi, np. mnie. Chodzi tutaj właśnie o narzucanie użytkownikom tego, co wg Apple jest dla nich lepsze. Poza tym nieźle się cenią. Gdyby ich sprzęt kosztował współmiernie do oferowanych możliwości, na pewno głosów krytyki byłoby mniej.

Od siebie mogę dodać fakt, że jedynym dużym plusem jaki udało mi się znaleźć na korzyść sprzętu Apple, tu Maca, to bezproblemowa współpraca z urządzeniami Firewire,
niestety ani Linux (brak sterowników), ani Windows nie radzi sobie dobrze z tym tematem.
vokiel
Czytam ten wątek od początku i nie mogę wyjść z podziwu. W zasadzie powinienem powiedzieć, że brak mi słów. Proponuję uciąć wątek przy poście #25 a resztę przenieść do nowego, tak jak rzymek01 Android vs iOS.

@rzymek01 do czego potrzebujesz FireWire? Jest przecież wolniejsze od USB 2.0, masz taki sprzęt, który ma pierwsze a nie ma drugiego złącza?

Wracając do tematu, bardzo ciekawe są takie dyskusje jeśli spojrzy się na nie troszeczkę od innej strony. W psychologii marketingu jest dość mocno rozbudowana sekcja zachowań konsumenckich. Interesujący jest podział reakcji na bodźce marketingowe, generalnie na 3 grupy: reakcja kognitywna (informacje i wiedza), reakcja afektywna (postawy i oceny) oraz reakcja behawioralna (podjęte działania przed, w trakcie i po zakupie).

Z rodzajem reakcji, a w efekcie decyzji o zakupie tego a nie innego (w naszym przypadku telefonu) związana jest późniejsza reakcja na tzw dysonans pozakupowy (nieprzyjemny stan, uczucie braku satysfakcji z nabytego dobra kosztem alternatywnego). Powstaje na skutek zaangażowania w działanie, które jest sprzeczne z koncepcją siebie jako osoby rozsądnej.
Czym bardziej osoba bazowała w swoim wyborze na rzetelnych informacjach, wiedzy, porównaniach tym trudniej jest się jej pogodzić z błędnym wyborem (miałem tyle informacji, tyle porównań, a i tak źle wybrałem), ale też łatwiej jest się przyznać do błędu (przed innymi i przed samym sobą).
Natomiast druga grupa, która decyzję opiera na emocjach, postawach, subiektywnych ocenach zwykle ma większy problem z przyznaniem się do błędu. Efektem tego jest postawa zaprzeczająca, udawanie przed samym sobą, że jednak nie była to zła decyzja, że wybrany sprzęt ma jakieś niedociągnięcia ale w zasadzie wszystko jest ok. W momencie zderzenia własnych odczuć z innymi osobami (tym bardziej z tymi, które dokonały innego wyboru i są z niego zadowolone) w/w postawa się nasila. Osoba taka tym bardziej, mocniej stara się udowodnić, że jej wybór jest właściwy. Dzieje się tak głównie dlatego, że decyzja emocjonalna traktowana jest na równi z osobą, odbierana bardzo personalnie. Natomiast oparta na danych oznacza błędne działanie, reakcję lub błąd danych. Jako, że można zmienić działania i swoje postępowanie - łatwiej jest się przyznać do porażki. Natomiast nie można zmienić tego kim się jest, zatem decyzja, która jest do kitu traktowana jest na równi z tym, że ja sam jestem do kitu.

Pojawia się tu podobieństwo do dyskusji o religii. Atakujesz moją religię === atakujesz mnie personalnie. Osoby wierzące w różne bóstwa odbierają negację (nawet wybranych) elementów ich religii jako atak personalny, na zasadzie: mówisz, że coś jest głupie w danej religii to osoba odbiera to jako atak na nią, że to ona jest głupia - głupia, że w to wierzy. Wynika to tak samo z mocnego, emocjonalnego zaangażowania.

Dysonans jest tym większy im większa jest realna wartość przedmiotu w stosunku do ceny jego nabycia. Jeśli kupujemy telefon za 2k, gdzie inne telefony o bardzo zbliżonych parametrach mają podobną cenę - jest bardzo prawdopodobne, że takiego dysonansu nie doświadczymy. Natomiast jeśli kupimy "prawie" taki sam telefon, za np. 20k (podpisany przez kogoś sławnego) to prędzej czy później negatywne odczucie się pojawi. Włączą się wtedy mechanizmy obronne - przekonywanie samego siebie, że ten telefon jest na prawdę tyle warty, podpis takiej osobowości, unikat itd... Co prawda, nie zmieni to faktu, że jego wartość będzie 10x mniejsza.

Często takie irracjonalne decyzje zakupowe podejmują osoby dążące do grupy aspiracji (grupy, do której dana osoba chciałaby należeć, pomimo iż obecnie nie ma na to szans). Dokładając do tego niską samoocenę mamy mieszankę wybuchową, np.: jestem słabym piłkarzem 5-ligowego klubu, ale moją grupą aspiracji jest pierwszoligowiec z czołówki tabeli. Piłkarze tego klubu noszą zegarki za 15k, to i ja kupuję taki zegarek, żeby pokazać, że jestem z "ich klasy", że do nich pasuję. Później, jak ktoś mnie zapyta czemu wydałem tyle kasy na zegarek, to będę go zachwalał jak się tylko da, żeby udowodnić, że było warto.

Jeszcze poruszę temat porównań, podawania argumentów za "swoim" wyborem i "przeciw" alternatywie. Jest coś takiego jak "selektywne zniekształcenie" - tendencja do dopasowywania informacji do własnych wyobrażeń (pasuje do tego wspomniane wyżej 85% vs 15%). Drugim ważnym elementem jest selektywne zapamiętywanie informacji, czyli raczej zatrzymujemy w głowie takie dane, które odpowiadają naszym postawom i poglądom. Fan iOS zapamięta łatwiej jego zalety i wady Androida niż wady iOS a zalety Androida. To samo działa w drugą stronę, a jest tym silniejsze im bardziej osoba bazuje na emocjach a mniej na sztywnych, porównywalnych danych.

Lojalność klientów może wynikać z dwóch przyczyn - faktycznej jakości produktu lub właśnie z dysonansu. Czyli, np.: przepłaciłem za telefon jednego producenta, następnym razem (wbrew logice) znów kupię jego produkt, tylko po to, żeby potwierdzić, że moja poprzednia decyzja nie była błędem, że świadomie racjonalnie podjąłem tamtą decyzję, jestem konsekwentny. Jeśli bym postępował na prawdę logicznie, racjonalnie, to bym się przyznał do błędu, odrzucił poprzedniego producenta i następny model wybrał na podstawie nowych porównań, większej staranności, dokładniejszych danych - na sucho, bez emocji.

Ale cóż, decyzje większości konsumentów (wbrew temu co sami sądzą o sobie) są podejmowane na podstawie papki marketingowców wypełniających mózgi po same brzegi.
Niktoś
OMG ,cóż za analiza psychologiczna.Teraz się zastanawiam co mam wybrać nike czy reeboka a może kupić trampki?
Prosta sprawa, masz hajsior to kupujesz najdroższe, bo podnosi twoje libido ,nie ważne, że drugi produkt jest tańszy i podobnej jakości,ważne,że masz droższe.
To tak jak z dzieckiem ,który płacze, że ma mniejsze autko od rówieśnika.Coś nam po tym okresie chyba zostaje.
Pawel_W
Cytat(vokiel @ 6.04.2012, 21:06:38 ) *
@rzymek01 do czego potrzebujesz FireWire? Jest przecież wolniejsze od USB 2.0, masz taki sprzęt, który ma pierwsze a nie ma drugiego złącza?

to, że coś ma większą szybkość nominalną, nie znaczy, że jest szybsze - FireWire ma większą wydajność i to widać przy przesyłaniu większych plików - jako potwierdzenie odsyłam do rozdziału XV książki pt. "Rozbudowa i naprawa komputerów PC" Scott'a Mueller'a smile.gif
mls
Cytat(by_ikar @ 6.04.2012, 12:27:11 ) *
Link miałbyś podać do tej twojej informacji że na nokii aplikacje instalują się 20minut. Źle to napisałem, moja wina..

Słusznie napisałeś - do tej mojej informacji. Nie szukam potwierdzenia takiej sytuacji w sieci bo to nie ma sensu - mi wystarczy fakt, że u mnie aplikacja instalowała się dużo za długo.

Cytat
A jakiej to funkcjonalności komputery z preinstalowanym windowsem nie mają? Lub idąc do sklepu, jakim cudem udaje ci się kupić laptopa bez windowsa? Jak mój brat chciał kupić bez windowsa, to w 4 sklepach go wyśmiali. I kupił z windowsem, którego z dysku wywalił. Z linuxem też można kupić, przeważnie wtedy kiedy nie ma na nim windowsa.. Jeżeli sprzęt kupujesz osobno to systemu nie będzie, ale tak to w sklepie ciężko spotkać komputer bez systemu. Tak jak już wcześniej napisałem, poprzyj to jakimiś dowodami, bo wiesz, ja w domu mam słonia ludożerce..

Z preinstalowanym Windowsem? Nie mają takiej funkcjonalności, że wyjmujesz z pudełka, włączasz i działa. Sorry, to co jest od Visty po dziś dzień to jednak nie to samo co w OS X. Albo usypianie komputera - po tylu latach idealnie działa to na Linuxie czy systemie od Apple, a Microsoft sobie z tym poradzić nie może. Natomiast kupić komputer bez Windows nie jest żadnym problemem. Kwestia wyboru odpowiedniego sklepu. Wiadomo, że byle "sklep komputerowy" ma na wszystkim Windows bo sprzedają prostym ludziom. Ale kupując przez sieć choćby w sklepie Della nie ma problemu, aby kupić sprzęt bez systemu. Pozdrowienia dla słonia. Najwidoczniej już zaczął Cię podgryzać wink.gif

Cytat
No weź mnie nie rozśmieszaj. Jeszcze nie tak dawno żeby sformatować pendrive i wrzucić na niego OSX to na maku trzeba było wirtualizować windowsa. Na windowsie czy linuxie też nie trzeba grzebać. Porównujesz maka ówczesnego, do zamierzchłych czasów windowsa/linuxa. Brak słów, taki duży a taki [..].

(Zieeew...) Poprzyj to dowodami. Bo to, że masz problemy z rozumieniem słowa pisanego nie musi od razu oznaczać, że wszyscy je mają. Już kiedyś w innym wątku prosiłem, bys sie zapoznał z ową informacją raz jeszcze. A jak nie zrozumiesz, to jeszcze raz. I tak do skutku, aż do główki dotrze, co autor miał na myśli. Taki duży, a taki... wink.gif

---

No i wychodzi na to, że jestem trollem i "fanboyem". Bo wyrażam swoje zdanie na pewien temat. Nikogo nie namawiam, nikogo tym bardziej nie zmuszam. Nie wywyższam Apple ponad inne firmy, co więcej, podoba mi się niejednokrotnie bardziej sprzęt innych producentów...

Z mojej strony EOT. Dalsza dyskusja w taki sposób nie ma sensu, jeśli osoby w niej uczestniczące mają problem z, jak to określił @rzymek01, szerszą perspektywą. I jedna i druga strona zdecydowanie przesadziła. I niestety muszę przyznać, że @Twist i @dr_NO wykazują prawie skrajny fanatyzm, co też niczym dobrym nie jest...
piootr956
Nokia na razie musi odbić się od dna. Nie jest dobrze z tą firmą, bo została w tyle. Natomiast HTC hmm.. robią dobre telefony, ale nie idzie im też zbyt dobrze.
by_ikar
Cytat
Słusznie napisałeś - do tej mojej informacji. Nie szukam potwierdzenia takiej sytuacji w sieci bo to nie ma sensu - mi wystarczy fakt, że u mnie aplikacja instalowała się dużo za długo.

U ciebie nie znaczy u wszystkich. Na jednym telefonie, nie znaczy na wszystkich. Wiesz jaka była moja pierwsza przygoda z nokią? Pierwsze poważne pieniądze które udało mi się zarobić poszedłem i wydałem na nokię 6030 która wtedy kosztowała koło 1300zł (koło 5-6 lat temu) po jakichś 3 godzinach od kupna musiałem ją odesłać do serwisu, bo zwyczajnie padała. Przez pierwsze 2 tygodnie nie miałem telefonu za który zapłaciłem, trochę byłem zirytowany wink.gif co nie znaczy że ten jeden telefon mógłby sprawić że już wtedy mógłbym powiedzieć że wszystkie nokie tak mają. Co prawda później i tak z czasem wyszło kilka innych felerów, które potwierdziły się u wielu innych ludzi (najpoważniejsza wada symbiana, to nagłe resety, i ma to niemal każdy model z symbianem). Ale nigdy nie miałem sytuacji żeby mi się coś instalowało 20min. Mogłeś mieć wadliwy telefon, albo coś w tym guście - ale nie, lepiej jest napisać że wszystkie tak mają. Podobnie zrobił @twist, miał raptem 2 telefony z androidem, z czego jeden to był straszny crap, a drugi miał dorzuconego producenckiego zamulacza. Ale to już mu daje powód to opisywania kilkuset innych modeli, o których nawet nie miał i wciąż nie ma pojęcia. Rozumiesz tą subtelną różnice? Dostrzegasz ją?

Cytat
Z preinstalowanym Windowsem? Nie mają takiej funkcjonalności, że wyjmujesz z pudełka, włączasz i działa. Sorry, to co jest od Visty po dziś dzień to jednak nie to samo co w OS X. Albo usypianie komputera - po tylu latach idealnie działa to na Linuxie czy systemie od Apple, a Microsoft sobie z tym poradzić nie może. Natomiast kupić komputer bez Windows nie jest żadnym problemem. Kwestia wyboru odpowiedniego sklepu. Wiadomo, że byle "sklep komputerowy" ma na wszystkim Windows bo sprzedają prostym ludziom. Ale kupując przez sieć choćby w sklepie Della nie ma problemu, aby kupić sprzęt bez systemu. Pozdrowienia dla słonia. Najwidoczniej już zaczął Cię podgryzać

Słoń jest tresowany więc nie mnie podgryza a jedynie sąsiadów. Trzech już zeżarł, za czwartego jutro się weźmiemy wink.gif jak chcesz kupić komputer, przez internet, nie mając komputera? Co innego jak sobie wymieniasz na nowszy, a co innego jak sobie kupujesz nowy. Patrzysz i widzisz, ale nie dostrzegasz wszystkiego, bo zbyt wąskie pole widzenia masz. Wytłumacz mi co takiego po kupnie komputera z windowsem czy linuxem trzeba zrobić żeby się nadawał do użytku? Kwestia wstrzymania systemu w windowsie, to jest bolączka wielu ludzi, a problemem są tak na prawdę sterowniki. Bo to działa, o ile są dobre sterowniki. No ale może też być coś zwalonego systemie i nie działać. Do końca nie wiem jak z tym jest, ale z tego co mi wiadomo najczęstszym winowajcą jest lub są wadliwe sterowniki. BTW mamy 2012 windows seven ma się dobrze już od kilku lat, a już niebawem wchodzi windows 8. Nie wspominając chociażby o ostatniej genialnej becie ubuntu, która bardzo przyzwoicie chodzi.

Cytat
(Zieeew...) Poprzyj to dowodami. Bo to, że masz problemy z rozumieniem słowa pisanego nie musi od razu oznaczać, że wszyscy je mają. Już kiedyś w innym wątku prosiłem, bys sie zapoznał z ową informacją raz jeszcze. A jak nie zrozumiesz, to jeszcze raz. I tak do skutku, aż do główki dotrze, co autor miał na myśli. Taki duży, a taki...

Poprzeć dowodami? No widzisz, to jest dopiero hipokryzja. Sam niczego nie poparłeś, ale odemnie żądasz dowodów. Ale ok, nie ma sprawy: http://9to5mac.com/2011/07/04/use-your-mac...al-flash-drive/ to czego mak po starcie zrobić nie umie, windows umie. Dziwne nie?

Cytat
No i wychodzi na to, że jestem trollem i "fanboyem". Bo wyrażam swoje zdanie na pewien temat. Nikogo nie namawiam, nikogo tym bardziej nie zmuszam. Nie wywyższam Apple ponad inne firmy, co więcej, podoba mi się niejednokrotnie bardziej sprzęt innych producentów...

Nie, nie dlatego jesteś fanbojem (trollem póki co nie wink.gif narazie @twist zmierza w tym kierunku) że wyrażasz swoje zdanie - wyrażaj, wiele innych osób wyraziło swoje zdanie, czy w jakiś sposób się odniosłem do nich? Nie? Mimo że nie mają androida i wcale o nim chwalebnie nie pisali nie naskoczyłem na nich? No widzisz, napisałem że nie uważam że windows czy mak, czy android czy iOS jest lepszy, bo tak na prawdę one wszystkie są siebie warte. Każdy ma coś za kołnierzem bo jak już chyba 4 raz piszę, nie ma rzeczy idealnych. A uważanie że coś wytworzonego przez człowieka może być idealne, jest dokładnie tym co opisał @vokiel - problemami z samym sobą. Piszesz że windows zaraz po instalacji nie nadaje się do użytku, mimo że miliardy ludzi używających windowsa, twierdzą zupełnie co innego (z doświadczenia). Od razu uprzedzę żeby nie porównywać tego much jedzących ekskrementy.

Cytat
Z mojej strony EOT. Dalsza dyskusja w taki sposób nie ma sensu, jeśli osoby w niej uczestniczące mają problem z, jak to określił @rzymek01, szerszą perspektywą. I jedna i druga strona zdecydowanie przesadziła. I niestety muszę przyznać, że @Twist i @dr_NO wykazują prawie skrajny fanatyzm, co też niczym dobrym nie jest...

O widzisz, jednak się w czymś zgadzamy wink.gif nie mam nic do ciebie, jak i w sumie do nikogo na tym forum. Ale jak piszesz że coś jest lepsze jedno od drugiego "bo tak jest", no to raczej takie teksty prędzej czy później zostaną przez kogoś negowane. W tym przypadku przezemnie, bo piszesz w kilku miejscach ewidentnie bzdury wink.gif a to co robi twist i dr_no to jest właśnie to czego nie lubię u fanatyków apple, bo niestety, póki co udało mi się spotkać tylko z dwóch "religii" takich fanatyków. Jedną jest apple, a druga microsoft. Aczkolwiek chyba jakieś jeszcze by się znalazły, ale nie z tak skrajnie nastawionymi ludźmi jak w przypadku tych dwóch firm..

@Pawel_W z tego co kiedyś czytałem, to prócz różnicy w transferze, jest jeszcze różnica w obciążeniu procesora. I w przypadku USB obciążenie jest większe niż w przypadku firewire. A transfer można sobie rekompensować 3 wersją USB, którą windows/linux już obsługuje. Apple póki co nigdzie chyba nie ma żadnego usb 3.0..
Twist
Jesli ja jestem fanatykiem Apple (lol) to ikar i maurico to fanatycy androida.
Jedno pytanie:
- Dlaczego klamiecie?

Padly tutaj zdania na moj temat typu
'twist promoje caly spzret apple i stawia mu kapliczke'

Ludzie, ja w zyciu nie mialem innego sprzetu Apple oprocz Iphone biggrin.gif nie napisalem zadnego zdania o tabletach, macach i innych srzetach. Wiec po co takie p****nie? Nie pisalem i nie napisze. Nie uwazam, ze PC jest gorszy od Maca czy Ipad lepszy od innych tabeltow. Tak samo celowo nie pisze nic o hardware - Po prostu hadware to nie moja dzialka. Przyznalem ze TAK IPHONE POWINIEN BYC BARDZIEJ ODPORNY NA UDERZENIA. Przyznalem tez inne wady tego sprzetu. Skad wiec to p****nie o tym ze jestem fanatykiem i jakims pracownikiem APPLE?

Rozumiem, ze w sieci roi sie od fanboyow, ale nie mozna stawiac kazdego w swietle stereotypu. Tak samo ja moge powiedziec, ze hejtujecie Iphone bo jestescie biedni i was nie stac. Napisalem cos takiego? A to bardzo powszechne zjawisko. Mialem do czynienia z innymi telefonami i uwazam Iphone 4s za najlepszy smartphone na rynku dla przecietnego uzytkownika, ktory nie potzrebuje podkrecac procesora, i grzbeac w systemie. Dlaczego?

- design
- appstore
- siri
- swietny aparat
- IOS

Padaly tez slowa ze 'rozpatruje problem tylko ze swojego punktu widzenia'

Jest kompletnie odwrotnie smile.gif Przecietnego uzytkownika telefonu (mojej kobiety, mamy, siostry, kumpla) niespecjalnie obchodzi czy moze odkrecic procesor czy nie. To sa informacje istotne dla waskiejj grupy odbiorcow - i tak zgadza sie - dla takich osob, nazywanych potocznie mobile geeks, android sprawdzi sie lepiej.

Dalej - zarzucacie mi ze ja rozmawiam po eng, ale pani Basia z warzywniaka nie, i dlatego android jest lepszy. Patrzycie na zagadnienie bardzo lokalnie - a swiat to nie tylko Polska. Jezyk angielski jest jezykiem miedzynarodowym i porozumiewa sie nim nieporownywalnie wiecej osob niz polskim (do tego tez mam rzucac linka, czy uwierzycie na slowo?)

No i wreszcie - to slawne juz zdanie o lojalnosci.

""Raport firmy Zokem z poczatku 2011 - wskazuej ze az 85% posiadaczy iphony planuje zosatc przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 15% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) planuje zmiane "

Poczytalem niektore wypowiedzi, analizy, glebokie rozkimny. Serio - mialem niezly ubaw. Dlaczego? Tamto zdanie z niewiadomych wzgledow zostalo uciete i zostalo wyrwane kontekstu. Przyznaje - moj blad, bo nie przeczytalem drugi raz tego co napisalem. Mozliwe ze poprzez silnik forum ktory wskazywal bledy w poscie i nie chcial go puscic dalej. Nie wazne.

Ponizej wklejam calosc:

Raport firmy Zokem z poczatku 2011 - wskazuej ze az 85% posiadaczy iphony planuje zostac przy apple i kupic nowsza wersje swojego urzadzenia. 15% uzytkownikow Androida (wszytskich urzadzen z androidem) planuje zmiane na IOS.

IOS
85% (teraz juz 90%) planuje kupic nowego iphona.
15% (juz teraz 10%) uzytwonikow Iphnoe chce zmienci iphona na inny smarpthon,
czyli na telefon ktory nie ma IOS, tj Androida, WP, BB i inne.

Android
60% - tyle wynosi lojalnosc uzytkownikwo Androida, wiec analogicznie
15% chce zmienic telefon na Iphone
25% chce zmienci na BB, Windows Phone i inne.

Juz widzicie o co chodzi?
Jesli zmieniam Samsnuga na HTC to jestem dalej w tych 60% lojalnych uzserow Androida (mimo iz nie chce jzu wiecej samsunga).

Dalej.

Firma J.D Power przebadała 7080 posiadaczy smartfonów. Na 1000 możliwych do zdobycia punktów firma Apple – wśród posiadaczy iPhone’ów 4 i 4S – zdobyła 839. Na kolejnych pozycjach znalazły się HTC (798 punktów) oraz Samsung (789 punktów). Badanie zostało przeprowadzone pomiędzy lipcem a grudniem 2011 roku.Ankieta skupiała się na takich aspektach jak wykonanie, łatwość użytkownika, funkcje i wydajność.

Kolejne badanie przeprowadzone przez firme UBS (jednak tylko w USA, ktore jest krajem bogatszym)
http://s2.blomedia.pl/komorkomania.pl/imag...ent-650x366.jpg

Raport firmy UBS potwierdza dane podane przez Zokem (90% lojalnosci Iphone przy 60% Androida)
Link do analizy raportu;
http://komorkomania.pl/2011/09/23/uzytkown...-nokii-najmniej

'najwyrazniej te dane sa tak samo prawdziwe, jak mój slon ludozerca'
No przeciez nie dasz sobie wmowic ze biale jest biale a czarne jest czarne smile.gif

''Gosciu - tobie! To ze tobie nie przeszkadza, nie znaczy ze miliony osób umieja angielski lub mieszkaja poza polska'

To mnie juz calkiem rozbawilo. Jest dokladnie odwrotnie. Miliony (miliardy?) ludzi mieszkaja poza Polska i 'umieja angielski'. Polska nie jest tak atrakcyjnym rynkiem jak ci sie wydaje - ale to temat na calkiem inna dyskusje.

'OMFG - co za bzdury i brednie.. Wiesz jaki klient jest lojalny? Nie ten który kupil tanszy/drozszy produkt, ale ten który jest zadowolony. Jezeli kogos cos w iphonie wkurzy i od niego ucieknie, to ucieknie dlatego ze telefon byl za drogi? Mial maly wyswietlacz? Czy moze dlatego ze go wkurzyl? Brak logiki w twoim rozumowaniu jest postepujacy.'

Probowales mnie obrazic a wyszlo odwrotnie biggrin.gif Dokladnie to samo mowie - posiadacze iphona za znacznie bardziej zadwoleni ze sowjeog sprzetu. Nie to co 40% posiadaczy Androida smile.gif

''Podsumowujac, fajnie ze odpisaliscie, ale dalej robicie to co jest domena fanbojów - nie popieracie swoich argumentów zadnymi linkami. Niczym. '

Jak jeszcze raz napiszesz takie tekst to poprostu zaczne cie ingorowac bo pomysle ze twoim jedynym celem jest klotnia. Przeczytaj, zastanow sie. Bo poki co to tylko sie klocisz bez celu. Ja nieprzypadkowo nie odpisuej od razu - badam temat, pytam ludzi, czytam rozne zrodla - zeby spojrzec na problem z szerszje perspektywy.

Nastepne - AppStore i Android
Podalem, 600,000 ALIKACJI w AppStore i 500 000 w Android markecie. Maurcico napisal ze to mniej wiecej tyle samo. No nie. Nie tyle samo.

Wez pod uwage, ze aplikacje ktore trafiaja na Appstore bardziej restrykcyjna moderacje. Co to oznacza w praktyce?
Wlacz swojego androida i zobacz ile aplikacji jest powielanych tyko po to zeby chodzily na innych smartphonach? Ile jest aplikacji smieciowych typu Hello World? Poza tym aplikacja w iphonie to co inneog niz 'aplikacja' na androidzie.
Android counts apps as well as ringtones, wallpapers, themes. Apple only counts apps.

Przez ile trzeba podzielic te 500k? 2,3,4...? Ile zostanie prawdziwych aplikacji? (w rozumieniu Appstore)

Kilka statystyk z 2011 roku
- Gameloft – 136 games for iOS vs 12 games for Android

- Capcom Mobile – 27 games for iOS vs 4 games for Android

- EA – 74 games for iOS vs 0 for Android

- Ngmoco – 42 games for iOS vs 0 for Android

- Pangea – 24 games for iOS vs 0 for Android

- Popcap – 5 for iOS vs 0 for Android

- ID's new game Rage is only being produced for iOS

And total number of games:

iOS = 38,000 vs Android = 13,000

Oraz krortko o Malware:

Android and the Android Marketplace has suffered multiple malware outbreaks such as:

- More than 50 Android mobile banking apps in the Android Marketplace each targeted at a specific financial institution whose true purpose was phishing and identity theft.

- A wallpaper app that was downloaded 4 million times which maliciously forwarded user details to a location in China before being discovered.

- Mobile Spy and Mobile Stealth in the Android Marketplace

- SMS Message Spy Pro and SMS Message Spy Lite spyware apps also in the Marketplace

- the Geinimi botnet app that is infecting numerous Android apps on Chinese app stores and spreading around the world.

- Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a, the Russian “Movie player” app that surreptitiously sent premium SMS texts from unsuspecting users

In contrast, despite hosting over a third of a million apps and 7 billion downloads, there have been Zero pieces of malware come through the iOS App Store. A 100% safety record. Not bad, and good reassurance for a public tired of virus-riddled PCs.

Te dane sa juz mniej aktualne, bo np. EA wypuscila bodajze FIFA - ale rozncia jest dalej spora.

Dalej - Jak wszyscy podkreslaja Android to setki urzadzen, a co za tym idzie - d developerzy tworzacy app na Androida nie sa w stanie sprawdzic wszytskich urzadzen - skutek jest oczywisty.

Developers that choose to create apps for Apple’s ecosystem are charged $99 annually, while Android developers are charged nothing at all.

O Designie sie jzu rozpisywalem, o Siri tez.

Wniosek jest prosty.

Telefony z Android:
- otwarty system
- wieksze mozliwosci custmizacji
- swietny hardware (nie jestem pewny, ale hardware to nie moja dzialka)
- Design

Minusy:
- gorszy AppStore
- mniej mozliwosci sterowania glosem

Telefony z IOS

- bardziej intuicyny i dopracowany system
- wiecej aplikacji i wyzsza jakosc aplikacji
- Siri
- Design

Minusy
- slabszy Hardware
- zamkniety syste
- slaba odpornosc na uderzenia

Dla przecietnego uzytkownika naprawde nie ma znaczenia czy mzoe podkrecic procesor oraz czy system jest zamkniety czy otwarty (wskazuja to bdania zadowolenia). Odpornosc - etui zalatwia sprawe. A duzo osob nosi etui rowneiz do plastikowych sprzetow. Iphone 4s jest najlepszym telefonem dla przecietnego uzytkownika, ktory nie lubi za bardzo grzebac w telefonie. Telefony z Androidem sa odpowiedniejszee dla tych drugich. Kogo jest wiecej? Odpowiedz jest chyba prosta. Iphne 4s wciaz nie ejst idelanym sprzetem, ale poki co jest najlepszym smartphonem dla przecietnego uzytkownika.

Xeroboj
Osobiście nie jestem hejterem jedni uwielbiaja produkty Appla za prostote i system na którym one pracują. Inni powiedzą, że Antek ma wiecej możliwości.

A ja powiem tak.

Jak dla mnie to iOS spoko stabilny i w miarę szybki, ale cena to jest po prostu z kosmosu jak dla mnie wolę wydac te 2k pln`ów na coś co jest mniej stabilne programy się sypia (to niestety wina google aplikacje nie są dość dobrze o ile w ogóle sprawdzane) dodatkowo mnie odpycha od Apple to, że ich telefony nie posiadają wydawało by się takiej oczywistej funkcji jak radio o_O no sorry wydac prawie 3 tysie na cos co nie ma radia ? Jak dla mnie przesada wielka. Pozatym 3.5 cala wyświetlacz w tak dlugo oczekiwanym smartfonie jak Iphon 4 to za mało żeby mnie przekonac do produktu.

Co do Androida zakochany.gif i telefonów na tej platformie sam posiadam SGS II ze stajni Samsunga staruszek już bateria trzyma od 2 godzin do max 4 dni (w trybie samolotowym) niedawno dostał aktualizację do Ice Cream Sandwich i szczerze powiem, że jeśli chodzi o wydajność telefonu to bije na glowe nawet najnowszy telefon Google Nexusa, który mial byc z zalożenia najszybszy.

Tak na marginesie i w odniesieniu do tematu to chyba nastepny smartfon pod skrzydłem Google bedzie pochodził od HTC ale mogę się mylić... a może bedzie od LG hmm...

Co do tematu Nokia upadła jej czas skończył siędawno temu 3310 ktoś pamięta questionmark.gif Dalsza oś czasu tej firmy to równia pochyła. Mówią że po dotarciu na dno może być tylko lepiej. Pytanie czy Nokia już się tam znalazła czy powoli się zbliża.
Nie wiem bo nie jestem w temacie zatrzymałem się na Nokii N9, która mogła troszkę podnieść notowania w górę lecz Nokia mówiac szczerze dała ciała i zastosowała w tym telefonie swój własny system MeeGo, który szczerze powiem jak sie tego dowiedziałem niedługo po premierze poprostu przestał być wspierany. Strzał w kolano i tyle.

HTC hmm dobrej jakości telefony stawiaja na Androida dobry przedział cenowy. Raczej wiekszych wpadek nie mieli przy produkcji telefonów pomijając małe "Fo Pa" przy próbie walki z Samsungiem i odpowiedzią na SGS czyli HTC Sensation.

Pełen chaos w wypowiedzi jest ale cóż swięta ida żona meczy i zawraca glowę w razie czego edytuje i dodam coś jeszcze.

PS. do Thek
Cytat
Mam się dodzwonić nim, posłać czasem sms i nie ma mi paść po 1 czy 2 dniach od ładowania. Ma mi wytrzymać tydzień i nie ma tracić zasięgu. A niestety ale telefonów, które wytrzymają rozmowę non-stop trwającą ponad 7 godzin to wśród nowości nie tak łatwo znaleźć.

To wszystko to jest marketing im telefon/smartfon jest bardziej zaawansowany ma wiecej bajerow badz jest bardziej bajerancki tym ma wiekszą popularność. Sam kupiłem cegle trzymającą może z 3-6 godzin z włączonym internetem badź jakąś grą powodem był kompletny brak zajęcia w pracy oneeyedsmiley02.png

To wszystko jak narazie.

PS II. (to prawie jak SGS II) oneeyedsmiley02.png Zdrowych wesołych szczęśliwych świąt mokrego dyngusa i smacznego jajeczka.
rzymek01
@vokiel, trafnie to ująłeś, coś podobnego również chodziło mi po głowie, ale nie wiedziałem jak to ująć, może przez braki z psychologii tongue.gif

a Firewire jest często instalowane w sprzęcie muzycznym, gdzie oferuje większą częstotliwość próbkowania oraz odciążenie CPU (kontroler USB zabiera więcej CPU), lecz niestety Windows nie radzi sobie dobrze z Firewire (w sumie to zależy, bo niekiedy wszystko działa sprawnie), u mnie nie mógł siędobrze sparować z urządzeniem, zablokować context czy coś w tym stylu, i w związku z tym, kilka razy na sekundę coś się zmieniało (jakieś flagi), zużycie proca na poziomie 15% CPU i dropouty dźwięku...

Co do dyskusji, już chyba wszystkie aspekty zostały poruszone i argumenty zaczynają się powtarzać,
może pora zacząć pisać kod? smile.gif
solificati
FW w przemyśle muzycznym było standardem, ponieważ jest asynchroniczne. Teraz karty adat na pci są tak tanie, ze fw używa sie tylko on location.
Pawel_W
http://kwejk.pl/obrazek/1079403/apple.html

to tak tematycznie smile.gif
by_ikar
Cytat
Co do Androida i telefonów na tej platformie sam posiadam SGS II ze stajni Samsunga staruszek już bateria trzyma od 2 godzin do max 4 dni (w trybie samolotowym) niedawno dostał aktualizację do Ice Cream Sandwich i szczerze powiem, że jeśli chodzi o wydajność telefonu to bije na glowe nawet najnowszy telefon Google Nexusa, który mial byc z zalożenia najszybszy.

Nie miał. Google nigdy nie zlecał projektować żadnego nexusa, który miał być najlepszy, czy najszybszy. Nexus to głównie telefon developerski z kilkoma opcjami dostępnymi w menu, których przeważnie inne telefony nie mają. Do tego odblokowany bootloader i brak utraty gwarancji przy grzebaniu w sofcie. Gdyby to był telefon dla każdego, to szedłby w tym kierunku co SGS 2, ale nie idzie i raczej nie pójdzie. Bateria jeżeli ci pada - to nie jest iphone, na allegro sobie kupujesz nową, czy tam jak mieszkasz w większym mieście to kupujesz sobie nową w serwisie. Każda bateria ma określony cykl życia i tyle.

Cytat
Tak na marginesie i w odniesieniu do tematu to chyba nastepny smartfon pod skrzydłem Google bedzie pochodził od HTC ale mogę się mylić... a może bedzie od LG hmm...

Ponoć asus.. wink.gif zobaczymy co będzie, jak będzie tak fajny jak ostatnie 2 nexusy, a zwłaszcza galaxy nexus, to z pewnością może za rok, jak już się na mojego nexusa skończy gwarancja i będę miał więcej kasy to może i nawet wymienię.
Xeroboj
Cytat
Nie miał. Google nigdy nie zlecał projektować żadnego nexusa, który miał być najlepszy, czy najszybszy. Nexus to głównie telefon developerski z kilkoma opcjami dostępnymi w menu, których przeważnie inne telefony nie mają. Do tego odblokowany bootloader i brak utraty gwarancji przy grzebaniu w sofcie.

Cóż może i nie miał być, ale spekulacje które krażyły po internecie zakladały nawet cztero rdzeniowe procesory w tym maleństwie.

Cytat
Ponoć asus.. wink.gif zobaczymy co będzie

Jeśli tak własnie się stanie, że asus zrobi im telefon to aż się boje. Zakładając ze zrobią coś na podobieństwo zakochany.gif zakochany.gif Transformera tylko w wersji smrtfonowej to może być niezły kombajn.
kacpeer537
Xeroboj szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby smartfon mógł być takim kombajnem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.