Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTC vs Nokia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
nospor
Co ogólnie byście bardziej polecali: telefon HTC czy Nokia?
Jak jest teraz w ogóle z Nokią? Ona jeszcze rozwija swój system? Bo swego czasu słyszałem, że się już z tego wycofywać mają i nie wiem czy Nokia ma jeszcze jakąś przyszłość czy nie.
zordon
wszyscy znajomi ostro podjarani androidem.
a nowe nokie chyba mają windowsy.

Wszystkie moje dotychczasowe telefony to nokie i innego sobie nie wyobrażam, chociaż wszyscy wokół powtarzają że w dobie smartfonów nokia zeszła na psy

Z punktu widzenia programistycznego chyba lepiej faktycznie wziąć coś z androidem, zawsze można napisać coś na android market, najwięcej aplikacji, rynek, społeczność
thek
Jeśli chodzi o lepsze modele, biznesowe i ciutkę niżej, Nokia swój odpuściła w sumie po połączeniu z M$ i obecnie idzie w Windows Mobile czy jakoś tak. Wiele już o tym była mowa ponad rok temu, że Symbian zostanie porzucony i jeśli dobrze pamiętam Nokia to potwierdziła, gdy zawarli partnerstwo z M$. HTC to Android, a ten rynek mocno sięę rozwija, Windows Mobile nieco wolniej, ale też Android ma często różne problemy przy brandowanych softach... Wiesz... Typowa przypadłość Linuxa - Ilu userów, tyle konfiguracji i autorzy appek jakoś to muszą unifikować by chodziło na większości, co nie znaczy, że chodzi wszędzie. Ale gdybym miał wybierać to chyba HTC, bo jednak daje IMHO więcej możliwości własnej ingerencji poprzez choćby modyfikowane romy.
Bureau
Generalnie mi zaimponował HTC Sense. Nie wiem czy nokia coś takiego posiada podobnego, ale z tego co pamiętam to nie miała.
Bardziej polecałbym HTC z tego względu no i jak w/w android smile.gif
kwiateusz
Samsung z serii Galaxy S tongue.gif Miałem okazje bawić się wszystkimi modelami i sa po prostu świetne
vokiel
Starsze modele Nokii to Symbian, nowe - Windows Mobile. Nokia przespała boom na smartfony, chociaż teraz troszeczkę się ruszyli. Poza HTC ciekawymi rozwiązaniami są Samsungi SII i niedługo wchodzący SII, na prawdę ciekawe komputerki wink.gif

Jest jeszcze jedna rzecz, na którą często nie zwraca się uwagi. Np E52, którą posiadam działa na jednym ładowaniu swobodnie ponad tydzień, jak się mało korzysta to 1,5 tyg. Większość smartfonów z dużymi dotykowymi ekranami działa w dzień, a na noc trzeba podpinać do ładowarki, 2 dni w większości to szczyt możliwości.
Sephirus
Polecam HTC - ewentualnie SAMSUNG na androidzie (te z wyższej półki cenowej choć na przykład S PLUS to dobry fon za małą cenę).

Nokia moim skromnym zdaniem zeszła na psy nieco :/ Ogólnie jeśli chodzi o smartfony to nie widze u nokii jakiegoś hitu - natomiast HTC/Samsung czy nawet Sony/Sony-erricson mają dużo ciekawsze aparaty niekiedy tańsze od nokii.

Co do systemu do oczywiście też jestem za androidem (HTC ma w sumie też wersje z windowsem, który ładnie na nich śmiga nawet) ale android daje dużo większe możliwości i jest lubiany - powstaje dużo appów itd wink.gif
by_ikar
Jak android to tylko słuchawki z serii nexus. Żadnego dodatkowego syfu od operatora czy producenta. Czyściutki android, który się ani nie muli ani nie tnie. Najszybsze aktualizacje - no bo bezpośrednio od google. No i jak dla mnie, ostatnie dwa modele nexusa są całkiem fajne, z czego galaxy nexus IMHO jest już rewelacyjny. A wersja czwarta androida daje systemowi niezłego kopa wink.gif

Windows phone od M$ póki co moim zdaniem raczkuje. Gry na niego są i będą słabe, dlatego że M$ nie chce implementować OpenGL, a znowu wszystkie gry na iOS (apple) czy na androida są własnie w OpenGL napisane. Wątpię żeby komuś się opłacało portować grę dokładnie na windowsa phone, aczkolwiek kilka takich tytułów jest, które obrały sobie za cel bycia wszędzie gdzie się da (angry birds).. Nie to że chcę odstraszać od windowsa phone, ale siostra go ma i wiem jaka z nim jest porażka. Chcesz ustawić sobie dzwonek? No to kombinuj, najłatwiej jest kupić w markecie i ustawić wink.gif oczywiście wszystko w jednym słusznym formacie - wmv.. Wysyłasz maile? Dołączanie załączników to poezja. Inszych niż obrazki dołączyć nie możesz, musisz najpierw te załączniki wysłać do chmury (skydrive), a następnie udostępnić (jakbym nie przeczytał w necie to bym nie wiedział jak wysłać pdf..). I ogólnie póki co kilka rzeczy jest skopanych.. Dlatego narazie radzę się wstrzymać z kupnem słuchawek z windows phone i poczekać aż się rozwinie, bo póki co to jest tylko przerobiony system z odtwarzaczy microsoftu - zune. Dodane kilka aplikacji, między innymi do dzwonienia i zrobili w ten sposób system mobilny dla telefonu.. wink.gif
marcio
Cytat(Bureau @ 29.03.2012, 10:00:57 ) *
Generalnie mi zaimponował HTC Sense. Nie wiem czy nokia coś takiego posiada podobnego, ale z tego co pamiętam to nie miała.
Bardziej polecałbym HTC z tego względu no i jak w/w android smile.gif

Zacznijmy od tego ze i touchWiz o samsunga jak i sense do wersji 4.x to badziewia mula wiekszosc urzadzen nie mowiac juz o ich uzytecznosci.

Za HTC trzeba duzo zaplacic telefony sa robione z lepszy matierialow co nie znaczy ze z bardziej wytrzymalych poprostu trzymajac samsunga i HTC w rece to samsung wyglada jak zabawka ale jesli chodzi o upadki to jak moj HTC DESIRE Z by upadl to mysle ze by sie rozpadl wink.gif po czym moj GALAXY ACE leci tu i tam i nic mu nie jest.

Co do romow i softu tak android ma to do siebie ze jest wiele roznych cpu/gpu wiec autorzy gier i aplikacji musza sie z tym jakos uporac i wychodzi na to ze aplikacje nie sa az tak zooptymalizowane jak to jest w przypadku WP7/iOS.

Ale android daje ci wielka swobode mozesz robic co chcesz,gdzie chcesz i jak chcesz do niczego cie on nie trzyma.

Chociaz nokia tez ma kilka fajnych modeli, powiedz czego oczekujesz od fona ;p

P.S od ICS troche sie zmieni i lepiej to wyglada ale poki co jego % na rynku sa malutkie...
nospor
Pytam, bo żonka przechodzi do play i dostanie telefon za złotówke.
Do wyboru ma HTC Gratia lub nokie. Nokie jeszcze na symbianie.
marcio
http://pdaclub.pl/index.php?view=article&a...mp;Itemid=88:52

Ogolnie ma takie same bebechy jak moj Galaxy Ace oprocz mniejszego taktowania procka, ogolnie polecam mi sie na moim Ace sprawnie "pracuje"
nospor
Czytałem akurat ten art smile.gif
Najbardziej co mnie przeraża to czas baterii.... toż to porażka jakaś w tych obecnych smartfonach...

A jak android sprawuje się na polu instalacji programów, gier, muzyki? Rozumiem, że bez żadnego problemu wgram np. muzę przez kabalek usb niezależnie czy to z windows czy z linux?
marcio
Cytat(nospor @ 29.03.2012, 12:12:48 ) *
Czytałem akurat ten art smile.gif
Najbardziej co mnie przeraża to czas baterii.... toż to porażka jakaś w tych obecnych smartfonach...

A jak android sprawuje się na polu instalacji programów, gier, muzyki? Rozumiem, że bez żadnego problemu wgram np. muzę przez kabalek usb niezależnie czy to z windows czy z linux?

Co do baterii to tak rozwoj technologiczny baterii lezy i kwiczy haha.gif

Co do aplikacji to tak mozesz je sciagac z marketu, lub sciagasz *.apk na komputer poprzez kabel(w trybie pamieci masowej)/karte wrzucasz na tel i instalujesz.
Co do linux'a to nie wiem bo nie probowalem, ale wkoncu jakby nie bylo android stoi na linuchu wiec mysle ze z tym nie bedzie wiekszego problemu.
by_ikar
Cytat
Co do linux'a to nie wiem bo nie probowalem, ale wkoncu jakby nie bylo android stoi na linuchu wiec mysle ze z tym nie bedzie wiekszego problemu.

Bez różnicy co to za system, bo system "zgłasza się" jako pamięć masowa, czyli tak samo jak pendrive.

No jeżeli chodzi o modyfikację androida, to jest to temat rzeka wink.gif a jeżeli chodzi o mułowatość nakładek typu sense czy touchwiz to popieram przedmówcę. One są tak nieoptymalne, że w ogóle nie powinny istnieć.. A bateria trzyma średnio. Jak się niewiele używa, lub jak się kontroluje uruchomione programy, co by ich w tle za dużo nie było uruchomionych, to np mi potrafi spokojnie do 2 dni trzymać, z czego drugiego dnia już muszę pod koniec dnia podłączyć pod ładowarkę. Jak się bawisz, typu granie w gry to bateria spierdziela nawet nie wiadomo kiedy..
ShadowD
Htc lub samsung - nie widzę innej możliwości, sam korzystam z htc desire i chcę przejść na nowego "ona" jak już się pojawi na rynku.

Bateria to dal mnie max 1 dzień i mi to nie przeszkadza, z internetu korzystam cały czas.
nospor
Jedyną zaletą nokii, jaką ja widzę, jest to, że ma darmowe mapy do nawigacji. Do prostego zastosowania są całkiem niezłe.
markonix
Sygic polska 12E - 15E dożywotnio to nie duży wydatek wink.gif
Jest jeszcze Google Maps, które jednak łączy się z netem ale mapy są cachowane więc jak Ci się nudzi to sobie oglądasz Twoje okolice i masz je potem off-line smile.gif
nospor
Cytat
Jest jeszcze Google Maps, które jednak łączy się z netem
No właśnie.... google maps nie nadaję się donormalnych zastosowań (czytaj na trasie)
marcio
Cytat(nospor @ 29.03.2012, 14:02:59 ) *
No właśnie.... google maps nie nadaję się donormalnych zastosowań (czytaj na trasie)

Jest AutoMapa na androida w wersji beta i sprawnie dziala wink.gif

@nospor uwierz mi z pakietem danych google maps jest bardzo spoko ;]
nospor
1) Nie będzie pakietu danych
2) A nawet jakby był to google maps jako ostateczność...

Faktycznie, Sygic stoi całkiem niedrogo a aplikacja sama w sobie mi się podoba, bo używałem jej kiedyś.
by_ikar
Ale google maps nie ciągnie też nie wiadomo ile.. Bez przesady wink.gif testowałem na trasie prawie 500km i zjadło mi niecały megabajt. Z czego nie miałem żadnego cache zapisanego czy coś w tym rodzaju. Nie są to najlepsze mapy, ale są darmowe. A jak masz kupić telefon zabawkę tyle że z darmowymi mapami, to osobiście wolałbym kupić jakiegoś androida i do tego aplikację z marketu. Wyszło by mnie to pewnie tyle samo, ale później oszczędził bym sobie zbędnych frustracji. A przy tym windows phone jest kilka rzeczy, które nawet w najstarszych telefonach działają sprawnie, ale w WP poprostu jest inna filozofia.. Np ustawianie dzwonków przez market -.-
Pilsener
Ogólnie bym polecił Nokię, ale nie wiem do czego ma służyć ten telefon thumbsdownsmileyanim.gif

Zakładam, że do dzwonienia i będzie to telefon a nie smarkfon. Ja mam Nokię i nie narzekam, prosty tel biznesowy, mogę gadać i gadać a jak mało gadam to bateria starcza na kilka dni. Aplikacje z których korzystam to kalendarz z terminarzem, notatnik oraz budzik. Ale niedługo przesiądę się na smarkfona, prawdopodobnie Sony Arc S.

Czyli tak: jeśli to ma być zwykły telefon to Nokia, jeśli smartfon to HTC.

Oczywiście przy założeniu, że tylko te marki wchodzą w grę a porównujemy telefony o podobnych parametrach. Bo jak będziemy porównywać najlepszą Nokię z najgorszym HTC to o kant d... taki wybór wink.gif
Fifi209
Mam Samsunga Galaxy S II, szczerze polecam, poprzednik również był udanym telefonem, jednak bez porównania do tego.

1. Google Maps
- Działa sprawnie, mam pakiet danych, nawet na 3G nie zamula

2. Android 4+, Sam posiadam 4.0.3
- Zmiana z 2.6 na 4.0.3 jest bardzo korzystna pod względem wydajności

3. Touchwiz 4
- Kogo obchodzą nakładki systemowe, które daje producent? Zainstalowałem GO Launchera i mam spokój, a nie obciąża tak fona.

4. Bateria
- Zakładając, że telefonu używa się do przeglądania,czytania,grania,dzwonienia,sms'owania spokojnie bateria trzyma cały dzień od 6 do 20-21
Jedno "ale", nie mam ustawionej jasności na max, tylko gdzieś w połowie, dodatkowo Set CPU dba o zużycie baterii przez procesor.

Największą zaletą i wadą telefonu jest wyświetlacz, takich kolorów i ostrości nie powstydziłby się monitor czy telewizor, rozmiar i jasność dają o sobie znać (bateria)
Sky_walker
Mam smartfony Nokii (Lumia 710) i HTC (Mozart)
HTC ma lepszy aparat,
Nokia jest solidniejsza i ma wbudowaną nawigację GPS co czasem się przydaje.
Jeśli chodzi o baterię - mniej-więcej identycznie: koło 4-5 dni na jednym ładowaniu, nie nażekam.
Jeśli chodzi o system - jest super, synchronizacja między telefonami to świetna sprawa, jedyne czego mi brakuje to funkcja modemu. Nie trzeba się bawić w nakładki ani milion aplikacji - do celów biznesowo-użytkowych telefon jest gotowy prosto z pudełka, ewentualnie można dorzucić dwie-trzy aplikacje z marketu (np. Acrobat Reader do otwierania PDFów z maili). Problemów z wydajnością nie ma.

Ale to tak trochę offtop bo widzę, że tutaj mowa o Symbianie smile.gif
Twist
Z tych dwóch - HTC.
Generlanie - Apple.

Windows Mobile IMO bedzie dobry, ale za 2 lata jak uporaja sie z wiekszoscia problemow. Na razie zostaje IOS i ewentualnie Android, przy nizszym budzecie.
Fifi209
@up

Co do Apple póki co mam złe wspomnienia z 3GS ;-)

Iphone 4S nie może równać się np. z moim SGS II chyba, że design'em
Stosunek ceny do jakości w przypadku Apple jest zaskakująco zły.

Wolę mieć większy ekran i system który mogę modyfikować etc. jak mi się podoba.
Co do aplikacji, wiadomo że tamte teoretycznie będą wydajniejsze bo są pisane prawie pod jedno urządzenie.

W dodatku Apple zaliczył wiele wpadek z telefonami, jak np. dotyk śmierci

Co do sprzętu Apple chciałbym mieć tylko z jednego powodu, podoba mi się wygląd.

Funkcjonalność? Nie wiem jak w nowym iOS ale w starszym nie było nawet pulpitu ;<
Większość aplikacji jest płatnych, ale jak kogoś stać na taki telefon to raczej się tym nie przejmuje wink.gif
by_ikar
Cytat
Funkcjonalność? Nie wiem jak w nowym iOS ale w starszym nie było nawet pulpitu ;<

Nie ma i raczej wątpię żeby był. Też się swego czasu zastanawiałem nad kupnem iPhona, ale darowałem sobie. Nie mam zamiaru kupować telefonu, gdzie producent będzie wiedział lepiej odemnie czego chcę od telefonu. W androidzie masz wolność wyboru. Tak samo jak na linuksie, robisz co chcesz wink.gif

Cytat
Nie trzeba się bawić w nakładki ani milion aplikacji - do celów biznesowo-użytkowych telefon jest gotowy prosto z pudełka, ewentualnie można dorzucić dwie-trzy aplikacje z marketu (np. Acrobat Reader do otwierania PDFów z maili).

W androidzie też nie trzeba bawić się w nakładki, jest możliwość ale nie trzeba. ja nie używałem i nie używam żadnej a telefon prosto po wyciągnięciu z pudełka był gotów, nawet do czytania pdf i praktycznie większości formatów w których trzyma się dokumenty wink.gif

Te aplikacje na androida w stylu nakładek, nie są po to żeby dać jakąś funkcjonalność systemowi, której mu brakuje, ale są po to żebyś mógł się bawić jeżeli tylko masz na to ochotę. Użytkownicy innych systemów niż android dość często powtarzają że androida trzeba konfigurować.. Tylko nie wiem co jest w konfigurowaniu, np przestawieniu ikon/widgetów pod swoje potrzeby? Można a nie trzeba. Wkładasz kartę i dzwonisz..
Pawel_W
Cytat(Fifi209 @ 29.03.2012, 16:06:12 ) *
Największą zaletą i wadą telefonu jest wyświetlacz, takich kolorów i ostrości nie powstydziłby się monitor czy telewizor

zwłaszcza tej bieli przechodzącej w niebieski Rkingsmiley.png

Cytat(marcio @ 29.03.2012, 10:41:33 ) *
sense do wersji 4.x

sense w wersji 4 jest tylko w htc one wink.gif

poza tym, nie mów, że to badziew, bo zależy do czego Ci potrzebny - jeżeli zależy Ci na dobrej integracji z sieciami społecznościowymi i innymi tego typu serwisami to wg mnie jest nieoceniony, do tego jest ładnie wykonany, pod względem wyglądu najbliżej mu ze wszystkich nakładek do appla smile.gif

Cytat(marcio @ 29.03.2012, 10:41:33 ) *
Za HTC trzeba duzo zaplacic telefony sa robione z lepszy matierialow co nie znaczy ze z bardziej wytrzymalych poprostu trzymajac samsunga i HTC w rece to samsung wyglada jak zabawka ale jesli chodzi o upadki to jak moj HTC DESIRE Z by upadl to mysle ze by sie rozpadl wink.gif

to dobrze myślisz, akurat htc desire z jest znany z tego, że łatwo go rozwalić, kilku znajomych ma ten model i jest problem z latającą klawiaturą itp., ja mam htc sensation, spadł mi z wysokości 1m i nie widać nawet małej rysy (oczywiście jest w etui zabezpieczającym)

osobiście polecam htc, ale to dlatego, że sam mam telefon tej firmy smile.gif jest też kilka ficzerów od htc, które nie wiem czy występują u innych producentów, jak np. śledzenie telefonu w przypadku kradzieży czy wysyłanie sms z telefonu przez stronę www
Fifi209
Cytat(Pawel_W @ 29.03.2012, 21:30:15 ) *
zwłaszcza tej bieli przechodzącej w niebieski Rkingsmiley.png

Pomyliło Ci się z poprzednim modelem wink.gif Tutaj jest inny wyświetlacz
marcio
Cytat(Fifi209 @ 29.03.2012, 21:53:58 ) *
Pomyliło Ci się z poprzednim modelem wink.gif Tutaj jest inny wyświetlacz

Jak dla mnie amoledy sa w ogole do dupy sa sztyczne a zas samoledy martwe, wole SLCD lub bravia...

Cytat
sense w wersji 4 jest tylko w htc one

Sa nieoficjalne
phpion
Napiszę coś od siebie pomimo, że w sprawach telefonów/smartfonów jestem daleko za Murzynami. Żona ma Nokię 500. Nie wiem czy w innych jest to samo oprogramowanie, ale intuicyjność obsługi tego smartfona to moim zdaniem tragedia! W starszych Nokiach menu było bardzo intuicyjne, nawet jeśli nie wiedziałem gdzie znaleźć konkretną opcję to szybko udawało mi się do niej dojść. W Nokii 500 natomiast intuicyjność (ergonomia?) obsługi leży. Nie pamiętam teraz dokładnie wszystkich przypadków, ale straciliśmy sporo czasu by dojść do tego by:
- dodać do książki adresowej numer, który przed chwilą dzwonił,
- usunąć połączenie wifi (nie znaleźliśmy możliwości wyłączenia wybranego połączenia, trzeba je po prostu usunąć).
Do tego używanie klawiatury dotykowej jest moim zdaniem średnio wygodne. Przez chwilę miałem styczność z jakimś HTC (jednym z tańszych) i przyznam, że różnica w wygodzie jej obsługi jest duża z korzyścią na HTC.

PS: Tą Nokię 500 przez ok. 2 miesiące ja używałem, ale szlag mnie trafiał, więc oddałem ją żonie, która wcześniej miała LG Bali. Po prostu nie byłem w stanie przyzwyczaić się do tego sprzętu.
by_ikar
Cytat
które nie wiem czy występują u innych producentów, jak np. śledzenie telefonu w przypadku kradzieży czy wysyłanie sms z telefonu przez stronę www

Nie ma, ale w htc też już jej nie będzie, bo htc zamyka tą usługę: http://android.com.pl/news/platforma/4056-...tcsensecom.html

BTW na twojego sensatnion właśnie ruszyła aktualizacja do 4.0: http://android.com.pl/news/sprzet/4066-rus...-sensation.html wink.gif

Cytat
Żona ma Nokię 500

Tak tak, to jest nowy windows phone wink.gif i dokładnie ten sam system jest w pozostałych nowych nokach. Ogólnie to jest jakby jedna wersja na wszystkich telefonach i nie możesz tego w żaden sposób zmienić.

Ogólnie windows phone jest moim zdaniem bardzo niedopracowany i potrzeba czasu, sporo czasu żeby jako tako dojrzał. Póki co dla mnie to jest wersja beta. A dokładniej to przerośnięty odtwarzacz mp3.. Windows mobile był pod względem funkcjonalności dużo lepszy. Nie był to super system, ale w porównaniu do nowego dzieła microsoftu, niestety nowy system pozostawia wiele do życzenia..
ADeM
Cytat(by_ikar @ 30.03.2012, 06:39:32 ) *
Tak tak, to jest nowy windows phone wink.gif

Chciałbym tylko sprostować, że to nie jest windows phone. To symbian anna.
marcio
Cytat
Nie ma, ale w htc też już jej nie będzie, bo htc zamyka tą usługę

Zamyka zamyka bo uruchomic inna, lepsza miejmy nadzieje !
by_ikar
Cytat(ADeM @ 30.03.2012, 12:35:27 ) *
Chciałbym tylko sprostować, że to nie jest windows phone. To symbian anna.

Fakt, nawet nie popatrzałem a wydawało mi się że to już z windows phone.. Czyli nowe wersje symbiana są równie nieużyteczne co poprzednie wersje? Ehh..
Twist
Cytat(Fifi209 @ 29.03.2012, 17:36:17 ) *
Co do Apple póki co mam złe wspomnienia z 3GS ;-)

Nie uzywalem tego modelu, wiec sie nie wypowiem.

Cytat
Iphone 4S nie może równać się np. z moim SGS II chyba, że design'em

Android jest znacznie mniej intuicyjny, brzydszy i niedopracowany.

Cytat
Stosunek ceny do jakości w przypadku Apple jest zaskakująco zły.

Mam wrazenie, ze sprzet Apple znasz jedynie ze slyszenia. Wysoka jakosc sprzetu z jablkiem zaczyna sie od dobrego designu , przez solidne wykonanie (bez bazarowych plastikowych czesci), swietny wyswietlacz (ostry skalowalny obraz bez nienaturalnych kolorow) na intuicyjnym i dopracowanym systemie oepracyjnym konczac.

Cytat
Wolę mieć większy ekran i system który mogę modyfikować etc. jak mi się podoba.

No to chyba potrzebuejsz tabletu a nie telefonu? Dla mnie idealny telefon to taki, ktory miesci sie w kieszeni.

Cytat
Co do aplikacji, wiadomo że tamte teoretycznie będą wydajniejsze bo są pisane prawie pod jedno urządzenie.

Kazdy uzytkownik, ktory przesiada sie z Androida marketu na App Store doznaje szoku. Jakosc aplikacji, wybor i sama obsluga - bardzo wysoki poziom.

Cytat
W dodatku Apple zaliczył wiele wpadek z telefonami, jak np. dotyk śmierci

Ja uzywam Iphone dopieor od wersji 4s, wiec nie wypowiem sie o historii. Generalnie srednio mnie ona obchodzi. Poza tym - lojalnosc posiadaczy Iphone, ktora obecnie wynosi 90% (!) mowi sama przez siebie.

Cytat
Co do sprzętu Apple chciałbym mieć tylko z jednego powodu, podoba mi się wygląd.

Akurat wyglad to sprawa niewymierna. Mi tez sie podoba design, ale nie znaczy ze np GS2 bardzo odstaje w tym wzgledzie (no moze poza jaksocia materialu)

Cytat

Funkcjonalnosc sprowadzasz do tego czy OS ma pulpit? WTF? Plaska struktura menu pozwala na szybko i proste accesibility.

Cytat
Większość aplikacji jest płatnych, ale jak kogoś stać na taki telefon to raczej się tym nie przejmuje wink.gif

Za jakosc zazwyczaj sie placi. Niestety.

Zeby nie bylo - uwazam Android za udany system (sam dlugo uzywalem), telefony samsunga sa bardzo dobre. Ale jednak Iphone to klasa wyzej. O komunikacji glosowej nie wspomnialem celowo - poki co nie ma co porownywac.
Fifi209
Mój telefon mieści się w kieszeni a jednak jest większy, w dodatku Apple projektuje tak, abyś szybko wymieniał sprzęt, najprostszym przykładem jest tutaj bateria. :-)

Jakość wykonania? Tandeta, rysuje się, spadnie 1-2x z małej wysokości i lecisz po nowego.

Intuicyjność? Jeżeli chcę mieć coś pod ręką to wrzucam na pulpit ikonkę, w dodatku liczne Launchery pozwalają dostosować telefon do moich potrzeb.
Twist
Cytat(Fifi209 @ 30.03.2012, 16:29:37 ) *
Mój telefon mieści się w kieszeni a jednak jest większy,

To chyba chodzisz w bojowkach biggrin.gif
Cytat(Fifi209 @ 30.03.2012, 16:29:37 ) *
w dodatku Apple projektuje tak, abyś szybko wymieniał sprzęt, najprostszym przykładem jest tutaj bateria. :-)

4s ma wszystko czego mozna wymagac od telefonu, co do baterii - poki co sprawuej sie niezle, zobacyzmy co bedzie za X czasu.

Cytat
Jakość wykonania? Tandeta, rysuje się, spadnie 1-2x z małej wysokości i lecisz po nowego.

Ty tak serio, czy trollujesz?

Jesli liczba 90% lojalnych klientow nic ci nie mowi - kup 4s, pobaw sie miesiac i powiedz ze telefon jest zly. Bo na razie mam wrazenie ze gadasz o czyms, o czym tylko slyszales. Zeby nie bylo - tez tak gadalem.
nospor
No i stało sie...
Zonka poszła do salonu i nie mieli żadnego z tych telefonów biggrin.gif
Wzięła Ericsson Live. Na dzien dobry wygląda fajnie, ładnie działa. Zobaczymy w praniu
vokiel
Cytat(nospor @ 30.03.2012, 17:50:21 ) *
No i stało sie...
Zonka poszła do salonu i nie mieli żadnego z tych telefonów biggrin.gif
Wzięła Ericsson Live. Na dzien dobry wygląda fajnie, ładnie działa. Zobaczymy w praniu

No i dobrze, może zakończy się ten flame
Orzeszekk
lumja 800 rzondzi!
marcio
Cytat(Twist @ 30.03.2012, 16:51:47 ) *
Nie uzywalem tego modelu, wiec sie nie wypowiem.

Android jest znacznie mniej intuicyjny, brzydszy i niedopracowany.

Mam wrazenie, ze sprzet Apple znasz jedynie ze slyszenia. Wysoka jakosc sprzetu z jablkiem zaczyna sie od dobrego designu , przez solidne wykonanie (bez bazarowych plastikowych czesci), swietny wyswietlacz (ostry skalowalny obraz bez nienaturalnych kolorow) na intuicyjnym i dopracowanym systemie oepracyjnym konczac.

No to chyba potrzebuejsz tabletu a nie telefonu? Dla mnie idealny telefon to taki, ktory miesci sie w kieszeni.

Kazdy uzytkownik, ktory przesiada sie z Androida marketu na App Store doznaje szoku. Jakosc aplikacji, wybor i sama obsluga - bardzo wysoki poziom.

Ja uzywam Iphone dopieor od wersji 4s, wiec nie wypowiem sie o historii. Generalnie srednio mnie ona obchodzi. Poza tym - lojalnosc posiadaczy Iphone, ktora obecnie wynosi 90% (!) mowi sama przez siebie.

Akurat wyglad to sprawa niewymierna. Mi tez sie podoba design, ale nie znaczy ze np GS2 bardzo odstaje w tym wzgledzie (no moze poza jaksocia materialu)

Funkcjonalnosc sprowadzasz do tego czy OS ma pulpit? WTF? Plaska struktura menu pozwala na szybko i proste accesibility.

Zeby nie bylo - uwazam Android za udany system (sam dlugo uzywalem), telefony samsunga sa bardzo dobre. Ale jednak Iphone to klasa wyzej. O komunikacji glosowej nie wspomnialem celowo - poki co nie ma co porownywac.

Brzydszy?Kwestia indywidualna no chyba ze uwazasz ze mozesz wypowiadac sie za wszystkich wink.gif

Mniej intuicyjny?Napisz w czym bo poki co 0 argumentow a wnioski z d*** wziete!
Mniej dopracowany tak to jest jak jest wiele smartphone'ow do wyboru a nie 5 na krzyz jak to jest w apple ;]

Cytat
przez solidne wykonanie (bez bazarowych plastikowych czesci)

Cytat

Solidny powiadasz?Szkoda ze jak taki ajfon spadnie to juz nic jak tylko plakac i potrzeba wymiany calego przedniego panelu i byc moze i tylniego, zobacz sobie w necie crash testy np Galaxy S 2 vs ajfon 4 to zobaczysz jak bardzo solidny on jest sleep.gif'

Cytat

No tak pewnie wybor o wiele wiekszy, daj spokoj bo android market ma prawie tyle samo aplikacji co ten twoj idealny app store ktory lezy i kwiczy bo nawet nie mozna sciagnac aplikacji wiekszej niz > 20mb(teraz chyba 40) przez siec 3G badziewie.

Wyswietlacz Retina byl rewolucja na poczatku 2011...teraz niestety juz nie jest
Cytat
O komunikacji glosowej nie wspomnialem celowo - poki co nie ma co porownywac.

O czym mowa o Siri?W andku tez to dobrze dziala i nikt nie narzeka...

Ogolnie widac fanboy apple snitch.gif pozdro ajfon to fajna zabawka do grania o surfowaniu po sieci to nawet nie wspomne bo we wloszech 50% ludzi posiada iphone 4 i jak mam tym czytac strony to mnie szlak trafia...
Twist
Przez dlugi okres czasu bylem uzytkownikiem androida, po przejsciu na IPhone 4S doznalem szoku jakosciowego. Na twoja Slaba prowokacje odpowiem tylko tyle Siri to ty nawet na oczy nie widziales, zycze ci zebys kiedys sie dorobil takiego sprzetu I zmienil zdanie. Pozdrawiam
marcio
Cytat(Twist @ 31.03.2012, 20:14:02 ) *
Przez dlugi okres czasu bylem uzytkownikiem androida, po przejsciu na IPhone 4S doznalem szoku jakosciowego. Na twoja Slaba prowokacje odpowiem tylko tyle Siri to ty nawet na oczy nie widziales, zycze ci zebys kiedys sie dorobil takiego sprzetu I zmienil zdanie. Pozdrawiam

Przykro mi ale sprzet kupuje jaki tylko ze chce mialem wiele sprzetow i nigdy nie wydalbym ponad 2k na takie "badziewie" za taka cene nie warto i nie oferuje nic specjalnego czego nie ma konkurencja, to nie zadna prowokacja tylko uswiadomienie fan-boyowi jak jest naprawde.

Jesli uzywales urzedzen na andku z epoki 2009-2010 to nie ma co sie dziwic teraż sprzet z zielonym ludkiem bije apple prawie pod kazdym wzgledem!

P.S zeby nie bylo to google voice search istnieje juz od ponad 3lat wink.gif a tak jak kiedys inni podkradali innowacyjnosc produkta apple to teraz jest na odwrot snitch.gif wystarczy spojrzec na IOS 5.x i np pasek powiadomien...
Twist
Uzytkowales IPhone 4S czy znasz ze slyszenia?
marcio
Uzytkowalem 3g i 4 i mi wystarczy snitch.gif
by_ikar
Cytat

Androida ale jakiego? Jakiego telefonu? Jesteś kolejnym fanbojem porównujący telefon od apple za 3 tysiące, z telefonem od N/A firmy za 400zł? Bo jeżeli tak to te porównania zostaw dla siebie..

Cytat
przez solidne wykonanie (bez bazarowych plastikowych czesci)

Gorila glass to jest plastik, w iphone 4 i 4s zostało użyte szkło. A oto efekt solidnego wykonania: http://www.youtube.com/watch?v=-iEfbqM8mJw a tutaj dla porównania, brzydkie, wykonane z plastiku, skrzypiące badziewie samsunga: http://www.youtube.com/watch?v=HDaKdpfnYzk to że producent napisze że jest solidnie wykonany, wcale nie oznacza że tak jest. A gorila glass, to jest coś co powinno znajdować się w każdym dotykowym telefonem. Apple wolało wstawić szkło z przedniej szyby bojowych śmigłowców biggrin.gif buhahah, solidne wykonanie wink.gif

Cytat

Mam pytanie, sprawdzałeś może czy jakiś większy telefon zmieści ci się w kieszeni? Nie noszę bojówek, ale mój 4,3" nexus s, teraz wydaje mi się bardzo malutki, a jak mam go w kieszeni to nawet go nie czuje. Chyba że nosisz tak obcisłe jeansy, lub rurki, to fakt, ale wtedy każdy telefon będzie ciężko wchodzić w kieszeń.

Cytat

Ankietę prowadziłeś? Masz czym to poprzeć prócz swojego słowa?

Cytat

No ale o wyglądzie wszystkich dwustu - trzystu telefonów z androidem to się mogłeś wypowiedzieć wink.gif o jakości materiału masz na początku postu wink.gif

Cytat

Gówno prawda wink.gif na pulpicie dajesz sobie widget z pocztą (skrzynkę odbiorczą przykładowo) i nie musisz otwierać programu, żeby sprawdzić pocztę bo masz ją już na pulpicie. Co jest szybsze, szukanie aplikacji od maila, kliknięcie czy poprostu spojrzenie na pulpit? Gdyby było tak jak mówisz, praca na więcej niż jednym monitorze, nie byłaby znacznie szybsza, a jest.

Cytat

Jaką jakość? Czego? Każda firma popełnia błędy w tym i super nieskazitelne apple. Niedziałające anteny, szybko padająca bateria. Żeby przestawić czas z letniego na zimowy musiała być aktualizacja systemu (wtf?).

Podsumowując. Twoje argumenty są niczym nie podparte. Jesteś fanbojem, i to niestety takim typowym fanbojem appla, który bierze argumenty zaczytane w sieci, bo o dziwo wszyscy piszą o tych samych. Używaj telefonu jakiego chcesz, ale nie wyskakuj z takimi tekstami, bo to są bzdury nie poparte żadnymi konkretami. Twoją super jakość wykonania i trwałość, poparłem 2 filmikami. A ty czym poparłeś swoje argumenty? Jak przeważnie robi fanboj - niczym. Apple produkuje sprzęt jak inni, więc nie ma co ustawiać im kapliczki i zacząć się do nich modlić. A w kwestii oprogramowania czy sprzęt to niestety nie są na pierwszym miejscu pod bardzo wieloma względami, pod którymi wydaje im się że są.

BTW jak masz iphone to zapomnij o jakiejś komunikacji telefonu z linuxem jeżeli taki system używasz. A to też trzeba brać pod uwagę, żeby potem się nie wkurzać i niepotrzebnie nie denerwować. Nie każdy używa tylko jednego słusznego systemu (windowsa/osx).

Pawel_W
@by_ikar brakuje mi na tym forum funkcjonalności w stylu "Lubię to!" smile.gif
by_ikar
Wiem że trochę odbiegam od tematu głównego czyli nokia vs htc, ale wiedza na temat telefonów plastikowych (gorilla glass) vs szkło (vide szkło z przedniej szyby śmigłowca bojowego w telefonach apple) z pewnością się komuś przyda, jeżeli ktoś ma wątpliwości że jak mu telefon upadnie to wyświetlacz popęka i do wywalenia. Sam wyświetlacz nie tyle co popęka, co może popękać przednia szybka. A tutaj drop test, w wykonaniu telefonu samsunga, galaxy s2: http://youtu.be/tKJp9EMRjXY?t=1m8s i porównanie do iphona 4s osławionego jako super jakość wykonania i trwałość, dzięki wojskowej technologii, która została wprost z śmigłowców bojowych zaimplementowana: http://youtu.be/j72MNAdHzMA 1 upadek i do wymiany przednia lub tylna osłona. Z tym szkłem to moim zdaniem apple zrobiło jedną z większych głupot.. A samsung ostatnio coraz bardziej upodabnia się do nokii w kwestii trwałości telefonu. Hardware robią ok, ale soft do dupy wink.gif
marcio
@by_ikar juz wszystko zostalo napisane teraz czekamy na argumenty @twist-a, ogolnie rzecz biorac od iphone-a 3g apple nic sie nie nauczylo a powinno wiele bylo przypadkow ze po upadnieciu na szybce robila sie mega "siec pajaka" pamietam sam jak wujkowi sie popsul i idz teraz i zaplac nastepne 200zl jak nie wiecej

Mowilem tez wlasnie o tym pierwszym filmiku ktory podales iphone jest poprostu pancerny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.