Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy PHP służ tylko do webmasterstwa?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
piotrooo89
tak do tematu to można pisać na skrypty AGI dla Asteriska aby móc jakoś lepiej sterować połączeniami a nawet wywoływać WebService z poziomu centrali telefonicznej, to tak z mojej piaskownicy smile.gif
!*!
Cytat
myspace cały czas działa i z tego co wiem, ma się dobrze,
szczególnie jeśli chodzi o część muzyczną

Co z tego że działa, skoro z pozycji lidera spadł praktycznie do niszy?
greycoffey
Ostatnich użytkowników MySpace odbiera Facebook - tam jest już więcej zespołów.
@zielu001: wytłumaczysz nam prosty i logiczny facebookowy mechanizm poszukiwania ludzi potencjalnie zainteresowanych reklamą?
zielu001
Boże ludzie..

To jest proste..

Na ten czynnik zbiera się kilka(naście) opcji, których używasz na co dzień, korzystając z Pana FB:

To co dajesz im sam i nie wymaga żadnego większego wkładu programisty:

Twoje Likesy,
Twoje dane osobiste, np miejsce pracy
Twoje zainteresowania tzn "Ulubione" filmy, muzyka, książki, tv, inspiracje, zainteresowania,
Twoje dane z mapy też, można się dowiedzieć gdzie przebywasz,
Twoje komentarze są na pewno przeprowadzane przez filtr słów kluczowych. ..
Twoje apliikacje, gry, notatki,
Twoja aktywność na stronach internetowych - choć nie klikniesz like to FB i tak wie gdzie byłeś i jakie strony przeglądasz
Odpowiedzi na ankiety,
Twoje udostępnione linki..

To co wymaga większego wkładu programisty:

Ew. mogą jeszcze mogą jeszcze filtrować EXIF oraz IPTC, chodź to i tak jest łatwe, i nie powinno utrudnić życia średnio zaawansowanemu programiście php..

(
Jeśli mówicie że wielkie i popularne stronice takie jak np. google, fb, youjizz są zaj***ście zaawansowane technologicznie i są tak trudne do opanowania że jednemu programiście zapoznanie się z kodem zajęło by 20 lat to jesteście albo:

- młodzi i głupi,
- głupi i młodzi,
- przeżyliście zbyt mało, ^
- interesujecie się tylko i wyłącznie php do pisania pluginów do mybb czy tam smf, czy co tam jeszcze jest,
- wiecie lepiej i hoi!,
- nie wiecie nic i nabijacie posty,
- lubicie ciągnąć głupią dyskusję,
- jesteście podnieceni na widok tych stron,
- nie umienie logicznie myśleć,
- jesteście najlepszymi programistami świata, znacie każdy język w 100 proc,
- gó**no widzieliście i to samo wiecie..

( Przepraszam modów o ten kawałek, jeśli łamie regulamin forum proszę usunąć fragment od nawiasów czyli przed "Jeśli mówicie że" ) )

Wy chyba nie myślcie, że któryś z programistów FB czy Google będzie wymyślał koło na nowo.. Dajcie już spokój.. FB jest na takim samym poziomie co twój skrypt, korzysta z takiej samej technologi, choć może być trochu bardziej optymalne.

Wszystkie info dajecie im SAMI nie muszą nawet prosić!

Pamiętajcie że silnik wyszukiwania google to inna bajka i nie powinien być tutaj uwzględniany pod witryną google.pl - wyszukiwarka jedynie korzysta z tej prężnej machiny smile.gif
solificati
Podales dane wejściowe. Jeszcze tylko algorytm opisz.
d3ut3r
Nie uważam się za jakiś autorytet w dziedzinie algorytmiki i sztucznej inteligencji ale na studiach co nieco przerabialiśmy, nie wiem @zielu001 czy po prostu chcesz napędzić flame ale twoje słowa wyglądają trochę komicznie smile.gif. Wyobraź sobie, że dostajesz 90 000 000 rekordów z danymi

Cytat
Twoje Likesy,
Twoje dane osobiste, np miejsce pracy
Twoje zainteresowania tzn "Ulubione" filmy, muzyka, książki, tv, inspiracje, zainteresowania,
Twoje dane z mapy też, można się dowiedzieć gdzie przebywasz,
Twoje komentarze są na pewno przeprowadzane przez filtr słów kluczowych. ..
Twoje apliikacje, gry, notatki,
Twoja aktywność na stronach internetowych - choć nie klikniesz like to FB i tak wie gdzie byłeś i jakie strony przeglądasz
Odpowiedzi na ankiety,
Twoje udostępnione linki..

Przedstaw nam proszę w jaki sposób system komputerowy przetwarza te dane. Spróbuj napisać taki algorytm udowodnij nam, że to całe gadanie o kosztach zatrudniania specjalistów to czyste brednie.

Żaden dobry programista nie wymyśla koła na nowo, z wyjątkiem programistów którzy muszą wynaleźć coś faktycznie jak np algorytmy wyszukiwania, metody indeksowania itd. część z tych wynalazków (bo moim zdaniem można tak o tym mówić) jest autorstwa właśnie programistów Google czy FB.

Nie można napisać:
Cytat
Pamiętajcie że silnik wyszukiwania google to inna bajka i nie powinien być tutaj uwzględniany pod witryną google.pl - wyszukiwarka jedynie korzysta z tej prężnej machiny

bo gdyby nie ten silnik nie byłoby strony głównej składającej się z 1 inputa. Przecież nie zaczęto robić googla od strony głównej tylko od mechnizmów indeksowania i wyszukiwania. Nawet jeżeli zostaniemy przy twoim stwierdzeniu, to czy Gmail, Web Analytics są prostymi aplikacjami ?

Twoje podsumowanie co do osób tutaj wypowiadających się można lekko przestawić i stwierdzić: "Jeżeli myślisz, że dzisiejsze google lub FB to proste projekty to:"

Cytat
- młodzi i głupi,
- głupi i młodzi,
- przeżyliście zbyt mało, ^
- interesujecie się tylko i wyłącznie php do pisania pluginów do mybb czy tam smf, czy co tam jeszcze jest,
- wiecie lepiej i hoi!,
- nie wiecie nic i nabijacie posty,
- lubicie ciągnąć głupią dyskusję,
- jesteście podnieceni na widok tych stron,
- nie umienie logicznie myśleć,
- jesteście najlepszymi programistami świata, znacie każdy język w 100 proc,
- gó**no widzieliście i to samo wiecie..

zielu001
Cytat
chcesz napędzić flame ale twoje słowa wyglądają trochę komicznie smile.gif. Wyobraź sobie, że dostajesz 90 000 000 rekordów z danymi

Wiem, że wyglądają komicznie, bo tak mają wyglądać i nie mam zamiaru prowadzić tutaj szerokiej dyskusji, aby wytłumaczyć wam to łopatologicznie.

90kk rekordów - chyba nie myślisz że korzystają tak jak ty z mysql'a i pobranie 5 zapytań to 0,0005 s.. HBase z kompresją albo inny szybki system zarządzania danymi z niesamowitą kompresją i heya do przodu jak ninja w star wars.. W dodatku, nie wiem czy nie zauważyłeś, ale te 90kk rekordów dzieli się na kilkanaście serwerów i na pewno nie obeszli się bez cachowania dry.gif

Cytat
dziedzinie algorytmiki i sztucznej inteligencji ale na studiach co nieco przerabialiśmy,

Nie rozśmieszaj mnie tymi studiami haha.gif

"że to całe gadanie o kosztach zatrudniania specjalistów to czyste brednie. "
Nie mówię że to brednie, sam mechanizm który opisałem wcześniej na pewno zajmuje dużo, dużo, dużo linijek kodu i nie tworzył tego jeden człowiek wink.gif
athabus
Ale zdajesz sobie sprawę, z tego, że FB nie dobiera tego na zasadzie "ten pan interesuje się x,y,z" i szukamy dla niego JAKIEJŚ reklamy, która JAKOŚ pokrywa się z jego zainteresowaniami.

Kluczem jest tu słowo konwersja - przy takiej skali jaką prowadzi FB warto zainwestować np. 5mln $ w rozwój algorytmów dobierających reklamy dla użytkowników, które np. zwiększą klikalność reklam o 5% . To nie jest już prosty dobór reklamy do użytkownika tylko wyrafinowany system, który:
a) analizuje użytkownika, oszacowuje co może go NAJBARDZIEJ zainteresować
cool.gif dobiera reklamy tak aby były jak najbardziej klikane

Zgodzę się, że sama idea jest prosta i nie ma tu tajemnicy, ale założę się też, że różnica między klikalnością w prostym systemie, a tym który przez lata rozwijał FB byłaby rzędu 100%. To jest właśnie to o co chodzi. I to dzięki temu FB jest np. w stanie wypracować dwa razy większy przychód z tego samego ruchu - czyli w efekcie zarobić kilka razy więcej (bo koszty zmienne przecież zostają na tym samym poziomie).

Albo inaczej - napisanie wyszukiwarki jest przecież banalnie proste. Ja np. na swojej stronie napisałem wyszukiwarkę, która działa dość dobrze - indeksuje słowa/wyrażenia według miejsca gdzie się pojawiają, kluczowe frazy mają większe znaczenie itp i ogólnie daje trafne rezultaty, ale nie twierdzę przez to, że jestem w stanie napisać konkurencję dla Google ;-)
!*!
I wyszło na to że takie osoby jak solificati, d3ut3r nie potrafią czytać ze zrozumieniem biggrin.gif
solificati
Cytat(!*! @ 22.06.2012, 11:13:30 ) *
I wyszło na to że takie osoby jak solificati, d3ut3r nie potrafią czytać ze zrozumieniem biggrin.gif

Nadal nie wytłumaczyłeś jak rozróżniasz "stronę" od "algorytmów".

zielu001 pisze tylko o danych wejściowych a nie jak wygląda algorytm. Jak na podstawie tych danych optymalnie przypisać emisje reklam do wyświetleń strony użytkownika. Ja już nie mówię, że mu się wydaje, że problem skali rozwiązuje zamiast MySQL użycie HBase.
!*!
Cytat
Nadal nie wytłumaczyłeś jak rozróżniasz "stronę" od "algorytmów".

Widzisz, jakbyś rozumiał czytany tekst, zauważyłbyś już dawno że odpowiedź padła. Tu nie ma niebieskiej linii która wskaże Ci to i tamto i jeszcze coś.
Piszesz skrypt, serwis się rozwija, dokonujesz poprawek w stylu lepszego cache, rozbijasz to na kilka/kilkanaście serwerów, dokonujesz optymalizacji, badasz czy coś jeszcze można zmienić, zrobić lepiej i tak cały czas. To się nazywa rozbudowa infrastruktury, nie musisz robić tego samemu, jak Cie stać zatrudniasz ludzi. I interes się kręci, ale jeśli ktoś myśli w granicach "wielkiego google czy FB" i nie umie zobrazować sobie całej początkowej struktury działania, to czyja to wina?
Przecież nie napiszę Ci 100% tego czym FB/google jest teraz z prostego powodu, nie stać mnie na to, no chyba że masz udostępnić trochę sprzętu, to możemy negocjować.
Ale to nie znaczy że nie jestem w stanie napisać tego wszystkiego, chociażby w formie demonstracyjnej, bo niby co tam jest takiego trudnego, wszytko zostało wymyślone przez ludzi. Te reklamy co opisał zielu001 ? No to właśnie jest to o czym pisałem, wszytko sprowadza się do tego jakie mamy wolne zasoby, bo napisać taki mechanizm można na kilka sposobów, ale trzeba wiedzieć jak, czy będzie to dobre dla tego co już jest. Jednak jest to możliwe, to nie jest wiedza tylko dla wtajemniczonych i bogatych.

To czy napiszemy 2 google czy FB zależy od tego czy stać Nas na rozwój i utrzymanie, a nie od trudności programistycznej.
Mephistofeles
@zielu001: Na takiej zasadzie ja mogę napisać:
nie wiesz jak działa komputer? Przecież to takie proste, dostaje informacje z:
-klawiatury
-myszki
-mikrofonu
-kamery
-sieci

A jeśli twierdzisz, że komputer to zaawansowane technologicznie urządzenie, to jesteś:
-młody i głupi
-głupi i młody
-przeżyłeś zbyt mało
-nie umiesz logicznie myśleć
athabus
Cytat(!*! @ 22.06.2012, 12:19:22 ) *
Widzisz, jakbyś rozumiał czytany tekst, zauważyłbyś już dawno że odpowiedź padła. Tu nie ma niebieskiej linii która wskaże Ci to i tamto i jeszcze coś.
Piszesz skrypt, serwis się rozwija, dokonujesz poprawek w stylu lepszego cache, rozbijasz to na kilka/kilkanaście serwerów, dokonujesz optymalizacji, badasz czy coś jeszcze można zmienić, zrobić lepiej i tak cały czas. To się nazywa rozbudowa infrastruktury, nie musisz robić tego samemu, jak Cie stać zatrudniasz ludzi. I interes się kręci, ale jeśli ktoś myśli w granicach "wielkiego google czy FB" i nie umie zobrazować sobie całej początkowej struktury działania, to czyja to wina?
Przecież nie napiszę Ci 100% tego czym FB/google jest teraz z prostego powodu, nie stać mnie na to, no chyba że masz udostępnić trochę sprzętu, to możemy negocjować.
Ale to nie znaczy że nie jestem w stanie napisać tego wszystkiego, chociażby w formie demonstracyjnej, bo niby co tam jest takiego trudnego, wszytko zostało wymyślone przez ludzi. Te reklamy co opisał zielu001 ? No to właśnie jest to o czym pisałem, wszytko sprowadza się do tego jakie mamy wolne zasoby, bo napisać taki mechanizm można na kilka sposobów, ale trzeba wiedzieć jak, czy będzie to dobre dla tego co już jest. Jednak jest to możliwe, to nie jest wiedza tylko dla wtajemniczonych i bogatych.

To czy napiszemy 2 google czy FB zależy od tego czy stać Nas na rozwój i utrzymanie, a nie od trudności programistycznej.

Ale właśnie o to się wszystko rozbija. Przecież oczywistym jest, ze FB w zasadzie działania jest prosty - tj. dodajesz jakieś informacje, które potem są wyświetlane Twoim znajomym + po prawej stronie kilka reklam... Tak coś takiego można napisać w tydzień. Ale jest jeden mały problem - to co opisujemy to nie FB. FB to są tony kodu, które sprawiają, że działa tak jak działa. To co wy opisujecie to jest "wstępna idea serwisu", która może nawet kiedyś istniała, gdy z FB korzystało 1000 ludzi.
To tak jakbyś powiedział, że napisanie Wordpressa to dla Ciebie tydzień. Ale ty nie mówisz o napisaniu Wordpressa tylko aplikacji do prowadzenia bloga co jest dużą różnicą*. Wordpress ma tysiące udogodnień, system obsługi pluginów i inne rzeczy, które sprawiają, że jest Wordpressem a nie jakimś dupnym MyFantasticBlogSoft25. Wszystko to sprawia, że napisanie czegoś takiego jak wordpress to kupa pracy dla zespołu ludzi, a i tak trudno to jakkolwiek przyłożyć do systemu takiego jak FB.

No ale jak to napisał Solificati dla niektórych Google to strona z inputem + JAKIŚ algorytm, który zwraca dane - ten algorytm to nic specjalnego, po prostu rozwija się i dlatego działa dobrze. Szczegół, że w oparciu o rozwój tego algorytmu powstają patenty na składowanie/przetwarzanie danych, które są zastrzegane (czyli innymi słowy uznawane, za coś czego jeszcze nie było, a co ma duże znaczenie). To nic, że ludzie, którzy tworzą te rozwiązania tworzą nowoczesną informatykę i podwaliny pod rzeczy, o które przeciętnemu informatykowi nigdy się nie śniło.

Przecież sprowadzając to do idei, google to input + algorytm, każdy jest w stanie napisać wyszukiwarkę w jeden dzień ;-)

--
Nie twierdzę, że Wordpress to przykład dobrego kodu - ale jest to obecnie spora aplikacja z dużą ilości możliwości i ogólnie sprawdza się w praktyce. Podobnie nie twierdzę, że FB jest napisany super jakości kodem, ale też sprawdza się w praktyce i działa.
!*!
Świat który Was otacza, nie został stworzony przez mądrzejszych od Was.
d3ut3r
@athabus zawarł wszystko co chciałem napisać smile.gif , nie wiem gdzie wykazałem się nie umiejętnością czytania nie wiem też co śmiesznego jest w podstawach SI na studiach. Wiem za to, że w tym wątku są 2 obozy które nie rozumieją się nawzajem smile.gif

Cały czas pisałem o stanie dzisiejszym serwisów takich jak FB nie o tym czy ktoś zaczynał w piwnicy na shared hostingu ze stroną postawioną na Joomla. I raczej nie dam się przekonać, że dzisiejszy FB to nic trudnego do zrobienia.

Cytat

sorry ale jak dla mnie, to nie napisałbyś tego nawet gdyby było Cię stać, owszem zatrudniłbyś kogoś (kilkuset ktosiów) i razem byście napisali, ale sam 1 nie dałbyś rady nikt chyba nie jest w stanie ogarnąć tylu dziedzin ile zostało tam wykorzystanych rozpoczynając od spraw technicznych, na badaniach socjologicznych kończąc smile.gif

Co do prostych pomysłów, jak już ktoś coś zrobi to wszystkim się to wydaje proste, trudne rzeczy się nie sprzedają na taką skalę więc jeżeli coś jest na topie to sprawia wrażenie prostego ...

Tyle w temacie idę dalej pracować tongue.gif
!*!
Cytat
ale sam 1 nie dałbyś rady nikt chyba nie jest w stanie ogarnąć tylu dziedzin ile zostało tam wykorzystanych rozpoczynając od spraw technicznych

Czyli 1 osoba nie możne napisać silnika gry komputerowej, przeglądarki internetowej, systemu operacyjnego i niczego innego, bo jest to ponad siły 1 osoby? Załamujesz mnie. Co innego kwestia analizy tego co chce się z robić z innymi, ale to nie wyklucza jednostki.
d3ut3r
Cytat
Czyli 1 osoba nie możne napisać silnika gry komputerowej, przeglądarki internetowej, systemu operacyjnego i niczego innego, bo jest to ponad siły 1 osoby? Załamujesz mnie. Co innego kwestia analizy tego co chce się z robić z innymi, ale to nie wyklucza jednostki.

Dziwne stwierdzenie. Wyraźnie napisałem o tym że przy dzisiejszym fb nie dałbyś rady, nie ogarnąłbyś tego wszystkiego no chyba, że potrafisz utrzymać aplikację tych rozmiarów, pilnować serwerowni, prowadzić support, a w przerwie na kawę robisz badania nt zachowań użytkowników analizujesz dane i wprowadzasz w życie ulepszenia aplikacji wszystko sam w rozsądnym czasie.

Zresztą wystarczy poczytać jak wyglądają dzisiejsze startupy, często zaczyna się od jednostki, kończy na firmie która ogarnia cały projekt od kodu przez sprzedaż reklam, po czytanie maili użytkowników.

solificati
Cytat(!*! @ 22.06.2012, 12:50:41 ) *

Cytat(!*! @ 22.06.2012, 13:07:22 ) *

http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
!*!
d3ut3r - i właśnie to zostało już wyjaśnione XX postów temu.
solificati - a co to ma do rzeczy?
athabus

Powiem CI tak. Napisałem skrypt sklepu internetowego + systemu magazynowego, gdyż żadne z rozwiązań dostępnych onegdaj na rynku nie odpowiadało moim potrzebom. Utrzymanie tych dwóch skryptów (które są już napisane i działają) pochłania mi bardzo dużo czasu. Ciągle wynikają jakieś nowe potrzeby zintegrowania czegoś z systemem zewnętrznym (a to allegro, system płatności, system bankowy, system firmy kurierskiej, system wysyłki sms, system mailingowy, system kontaktów z klientem itp). Wraz z rozwojem sklepu ciągle pojawiają się nowe pomysły i skrypt rozwija się w kierunkach, których nawet nie przewidywałem na początku. W stosunku do pierwotnej wersji (która przecież działała produkcyjnie) mam już chyba z 5 razy tyle kodu i ciągle w planach wiele funkcjonalności. Pomysły pojawiają się szybciej niż jestem w stanie je realizować. Do tego dochodzi serwis już działających, poprawki itp. Wszedłbyś na ten sklep, to pewnie na pierwszy rzut oka nie zauważyłbyś różnicy między innymi sklepami jako użytkownik, bo 90% prac to dodatkowe funkcjonalności, których gołym okiem nie widać, a które dają klientowi lepsze odczucia zakupowe czy też pracownikom pozwalają zwielokrotnić szybkość pracy. Gdybym mógł sobie pozwolić na zatrudnienie informatyka i wyłożenie tych 5000zł co miesiąc, to wierz mi, że miałby co robić rozwijając ten sklep i go serwisując.

To doświadczenie daje mi pogląd jak wygląda rozkład pracy nad działającym oprogramowaniem, a przecież to się ma nijak do skali FB i problemów, które oni muszą rozwiązywać.
Jeden z użytkowników tutaj na forum, z którym wymieniałem pw pracuje w WP - w sumie zwykła stronka serwująca newsy - zapytaj go ile osób pracuje nad utrzymaniem tej stronki.

Pisanie o tym, że jednostka może to ogarnąć jest śmieszne. Zapewne jest tam tyle znaków w kodzie, że nawet nie dałbyś rady ich wklepać z klawiatury w jakimś rozsądnym czasie klepiąc w klawisze zupełnie losowo - a gdzie planowanie, testowanie, usuwanie bugów, ciągły rozwój aplikacji itp.
Mephistofeles
Cytat(!*!)

Nie, ja twierdzę, że jedna osoba nie może napisać dobrego silnika, dobrej przeglądarki, dobrego systemu. Myślmy realnie, to tylko kwestia czasu, ale czas nie jest nieograniczony. Jedna osoba nie może w sensownym czasie napisać dużego projektu.
Większość może napisać prosty serwis społecznościowy, ale nikt w pojedynkę nie napisze Facebooka. To jest zadanie na lata pracy całego zespołu. Sprowadzając taką witrynę do początkowej idei otrzymujemy paradoks - każdy może to napisać, tylko jeszcze nikt nie napisał.
Dlaczego takie projekty jak ReactOS przez kilka-kilkanaście lat tylko trochę przybliżyły się do celu? Przecież zgodnie z Twoją logiką jedna osoba mogłaby to napisać.
greycoffey

Może. Ale do pewnej sklai, na przykładzie Linuxa, 3.2.12-gentoo ma u mnie 14'028'402 linii kodu, rozwijany jest od ponad 20 lat, przyjmę 21. Wynosi to 1830 linii kodu dziennie ;) Jeden człowiek nie jest w stanie napisać tyle sensownego kodu przez taki okres czasu.
!*!
athabus - powtarzamy się wink.gif nie odnosisz takiego wrażenia?
Mephistofeles - zaprzeczasz sam sobie. Pierw piszesz że to niemożliwe, a później że to kwestia czasu. Czyli że Xreal czy TCE(TCE:CB) tak na prawdę to tylko Nasza wyobraźnia? Dziwne, bo ja tam widzę b.dobre silniki graficzne napisane przez 1 osobę, TCE opiera się o IDtech3, ale jest tak mocno zmodyfikowany że bije na głowę kolejne jego wersje... no ale to przecież nie mogło powstać, bo napisała i zmodyfikowała to jedna osoba. Linux też nie istnieje, PHP też nie. Ojej, że niby później pracują nad tym sztaby ludzi? Ty popatrz, czyżby to była właśnie dalsza analiza nad rozwojem? Gdzieś to się już w tym temacie przewinęło, ale co ja tam wiem.

I czyli że jak dostaniecie zlecenie napisania podobnego mechanizmu wyświetlania konkretnej treści dobieranej do użytkownika, to odmówicie, bo nie macie pojęcia jak się za to zabrać, czy przygniecie Was ogrom pracy jaką musicie wykonać w teorii, bazując tylko na tym że ktoś X zrobił to, dla siebie i działa to w bardzo potężnie? Uważam że zaczniecie kombinować jak się za to zabrać i żeby to działało, a kwestie co się stanie gdy... na to przychodzi czas później. I to jest cały klucz tej dyskusji.
greycoffey
To nie jest dalsza analiza nad rozwojem tylko rozwój. W tym momentach kończą się projekty jednoosobowe, bo skala jest już zbyt duża. Wszystko jest do ogarnięcia dla jednego człowieka, tylko doba ma 24 godziny a żyjemy przez ograniczoną liczbę lat.

Gdybyśmy byli nieśmierteli, teoria !*! by się zgadzała.
solificati
Cytat(!*! @ 22.06.2012, 14:06:35 ) *
Uważam że zaczniecie kombinować jak się za to zabrać i żeby to działało, a kwestie co się stanie gdy... na to przychodzi czas później. I to jest cały klucz tej dyskusji.

Takie podejście można mieć jak się pisze właśnie drugiego facebooka czy inny startup dla zabawy.
Mephistofeles
Nie, nie zaprzeczam sobie. Napisałem, że to kwestia czasu, ale to właśnie ten czas jest przeszkodą. Jeden człowiek nie ma go w nieograniczonej ilości i nie da rady się wszystkim zająć.
Linuxa nie napisała jedna osoba, Torvalds napisał tylko początkową wersję jądra.

Jeśli ktoś by mi powiedział "napisz mi stronę taką jak Facebook" to tak, odmówiłbym. Co innego napisać prosty serwis społecznościowy, jakim był Facebook w czasach swojego początku, a co innego napisać Facebooka w stanie jakim jest dzisiaj. Nie można powiedzieć, że da się napisać Facebooka mając na myśli jego pierwotną wersję.
!*!
Mephistofeles - i właśnie w tym podsumował Was już zielu001, macie za duży rozrzut.

Kończę dyskusje, bo solidnie zboczyła z kursu, a wszytko zostało powiedziane nawet trzy razy.

Cytat
Czy PHP służ tylko do webmasterstwa?, zastosowanie php

Wracając do tematu, a linki do jakiś ciekawych projektów jak np. sterowanie kamerą internetową, czy coś w tym stylu posiadacie? Chodzi o zwykłe "patrzcie, można w PHP też...".
irmidjusz
ekhm... bardzo interesująca wymiana poglądów.

Cytat(!*! @ 22.06.2012, 12:50:41 ) *

Chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat, bo to ciekawe.

Piszesz na tym forum, programujesz zawodowo, używasz programów i komputerów. Nie wymyśliłeś ani nie stworzyłeś żadnej z tych rzeczy, których używasz: języków programowania, kompilatorów, oprogramowania, systemów operacyjnych, algorytmów, protokołów komunikacyjnych, sprzętu, układów scalonych, rozwiązań technologicznych, itd. itp. - nic z tych rzeczy.

Używasz bowiem dla własnych potrzeb narzędzi/koncepcji/idei/wynalazków, które wymyślili inni - posługujesz się nimi, być może nawet twórczo ich używasz. Jakbyś to określił - czy ci wszyscy twórcy są głupsi od Ciebie, mądrzejsi czy tak samo mądrzy jak Ty?

Skoro uważasz, że cały ten informatyczny świat, w którym funkcjonujesz, nie został stworzony przez mądrzejszych od Ciebie, to znaczy, że sam mógłbyś to wszystko także wymyślić (gdy jeszcze nie istniało) i wykonać (stworzyć, zaimplementować) tak, aby poprawnie działało, i na dodatek aby było odpowiednio sprawne (zoptymalizowane, wydajne, wolne od błędów). Czy to miałeś na myśli?.

Red Hat
jakby kolega był wynalzacą a nie programistą i wynajdzie coś na serio dobrego, to by nie pisał na tym forum, tylko rozmawiał z dziewczynami ze sztucznymi balonami zapijając winko za 5000$ przy swoijej willi na Karaibach

Ci co wynaleźli języki programowania, kompilatory właśnie tak żyją
zielu001
Nie wiem czy słowo wynaleźć jest tutaj dobrym. Wynaleźć można komputer, język programowania został skonstruowany, a w zasadzie kompilator. Język to ja mogę wymyślić w tym poście, ale potrzeby jest kompilator który przetłumaczy nasze baźgrały biggrin.gif

Czy tworząc silniczek templatków w PHP czujesz się multimilionerem? A przecież to też jest tak jak by kompilator i język ;P Może nie w takim stopniu jak PHP czy Cpp ale jest.

Ja mogę o sobie powiedzieć że jestem wynalazcą bo rozrysowałem i skonstruowałem silnik na wodór, na podzespołach citroena. Więc dlaczego nikt mi nie dał za to kasy ? Polska panowie, Polska. . To samo może powiedzieć Łągiewka wynalazca pochłaniacza energii kinetycznej, Polak, który pokonał prawa fizyczne, które były uważane za poprawne w 100% i tak samo nie omylne. Ale dlaczego wojsko chciało utajnić jego wynalazek? Dlaczego w innych krajach świata jest uważany za super inteligentego człowieka, a arabusy chcą kupić od niego patent? Dlaczego polska go nie wspiera finansowo? Badania kosztują, a on sam mieszka w normalnym jednorodzinnym domku, bez elewacji na nim i w wiosce gdzie psy szczekają dupami ?
Mephistofeles
Zderzak Łagiewki nie działa, a przynajmniej nie tak, jak to opisuje jego wynalazca. Co z tego, że Maluch przetrwa wypadek, skoro jego kierowca rozpłaszczy się na szybie?
Red Hat
Witamy w Polsce
thek
zielu001... a teraz odstaw swój towar i poczytaj czemu zderzak Łągiewki nie łamie praw fizyki smile.gif Zderzak działa, ale trzyma się w 100% znanej nam fizyki. Po prostu doświadczenia i wyniki były źle zinterpretowane przez twórcę. Poczytałbyś o tym wynalazku więcej to byś się i do wyjaśnień jego działania dokopał.
athabus
Cytat(zielu001 @ 23.06.2012, 21:38:15 ) *
Ja mogę o sobie powiedzieć że jestem wynalazcą bo rozrysowałem i skonstruowałem silnik na wodór, na podzespołach citroena. Więc dlaczego nikt mi nie dał za to kasy ? Polska panowie, Polska...

A gdzie dają kasę, za to, że ma się jakiś pomysł lub zrobi się wynalazek? Chętnie się tam wyprowadzę i będę wymyślał różne rzeczy i rozwiązania.

Zdradzę Ci sekret - to nie Polska, tylko to, że nie potrafimy wdrażać swoich pomysłów w życie. Mówi się, że dobry pomysł to podstawa biznesu. W sumie to prawda, ale też trzeba sobie zdawać sprawę, że pomysł to dopiero 1% sukcesu. Skoro nie potrafisz spieniężyć w jakikolwiek sposób swojego pomysłu to możesz mieć pretensję tylko do siebie.

A o tym zderzaku to już tyle razy słyszałem, że można odnieść wrażenie, że to jedyny polski wynalazek w ciągu ostatnich 20 lat, a przecież tak nie jest. Wiele rzeczy, o których nie słyszeliśmy zostały wymyślone przez Polaków i często nawet wdrożone przez polskie firmy. Może nie są to jakieś spektakularne wynalazki, ale trudno wskazać w ostatnich latach jakieś spektakularne wynalazki, bo zazwyczaj rzeczy, które do nas trafiają (np. smartfon) to zbiory kilkudziesięciu albo nawet kilkuset patentów - nikt przecież nie wynalazł "smartfona". Np. ostatnio czytałem artykuł o firmie Fakro (polski producent okien dachowych - drugi co do wielkości na świecie) - firma produkuje okna w oparciu o kilkadziesiąt swoich własnych, opatentowanych technologii/rozwiązań. Pewnie nikt im nie powiedział, że w Polsce nie można nic wynaleźć i na tym zarobić.
Niktoś
Niektóre pomysły są po prostu marnowane.Popatrz artykuł :
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,947723...rzyszlosci.html.
Przecież to wielka rewolucja w świecie elektroniki i IT, jednakże nie widzę Bumu u nas, a przecież mogłaby być druga dolina krzemowa, ale na bazie grafenu(produkcja procesorów/microprocesorów itp. Czego się tego potencjału nie wykorzystuje?
CuteOne
Hmm wracając do tematu - próbował ktoś swoich sił w pisaniu AI lub serwerów stricte w PHP?
Crozin
Sztuczna inteligencja? Zależy do czego, w jakiej formie - ale generalnie to jest temat kompletnie nie związany z językiem programowania jako takim.
Serwer, ale jakiego typu?
Theqos
Cytat(athabus @ 24.06.2012, 12:33:50 ) *
A gdzie dają kasę, za to, że ma się jakiś pomysł lub zrobi się wynalazek? Chętnie się tam wyprowadzę i będę wymyślał różne rzeczy i rozwiązania.

Mogę się mylić, ale to chyba zadanie uczelni, instytyutów naukowych czy innego działu Replicate and Duplicate? Wymyślają różne rzeczy i im za to płacą, a czy będzie to miało jakieś zastosowanie biznesowe to się później okaże.
piotrooo89
Cytat(CuteOne @ 24.06.2012, 19:29:24 ) *
Hmm wracając do tematu - próbował ktoś swoich sił w pisaniu AI lub serwerów stricte w PHP?

LOL, troszkę się przeraziłem jak to przeczytałem, AI w PHP, powiem Ci że w programach typu MatLab to spoko cięzko widze jak opracowac algortmy ewolucyjne lub sieci neuronowe w PHP, który de facto nie jest do obsługi tego typu zadań. uczenie sieci neuronowych np. jest skomplikowanym procesem, trzeba pamiętać o wszystkich tych perceptronach i etc. moim zdaniem to tak jakbym chcial przekopoać działke piłką do tenisa zamiast kopaczką...
athabus
Cytat(Theqos @ 25.06.2012, 07:59:00 ) *
Mogę się mylić, ale to chyba zadanie uczelni, instytyutów naukowych czy innego działu Replicate and Duplicate? Wymyślają różne rzeczy i im za to płacą, a czy będzie to miało jakieś zastosowanie biznesowe to się później okaże.

Ogólnie drogi są dwie:
a) Jakiś Pan/Pani (np. na uczelni, ale nie koniecznie) wpada na genialną ideę lub prosty pomysł racjonalizatorski. Następnie wdraża go w życie lub sprzedaje pomysł komuś, kto go wdroży.
b ) Jakaś instytucja (np. firma, agencja narodowa czy UE) wpada na genialny pomysł i postanawia go komuś zlecić do oparcowania. Np. uczelni czy specjaliście - wtedy jest on opłacany za rozwiązanie problemu.

Nie jest mi natomiast znany przypadek o którym pisze kolega, tj. że wpada na genialny pomysł, opracowuje go, wkłada do szuflady i za to dostaje pieniądze. W takim przypadku zachodzą przesłanki, że albo pomysł był do bani albo kolega dał ciała, że go nie spieniężył.

Oczywiście w Polsce trudniej jest zarobić na wynalazkach, bo firmy w większości nie są nastawione na innowacje, ale to się zmienia wraz z rozwojem gospodarki. Zresztą nikt nie mówił, że swój pomysł trzeba sprzedać w Polsce.
thek
Piotroo... aż tak źle nie ma. Sieci neuronowe to tylko cykliczne wykonywanie mnożeń i dodawań. W ogólności uczenie sieci przy implementacji to dużo sumatorów i mnożeń wink.gif Algorytmy genetyczne to tak naprawdę trochę kombinowania przy dobrym zapisie genomu i funkcji celu, ale poza tym też nie jakaś najtrudniejsza matma. Owszem... Języki pokroju C++ czy JAVA są po prostu wydajniejsze, ale chwilka pomyślenia i w php też się da. Tu wychodzi kwestia "otrzaskania". Przykładowo algorytmy genetyczne mają taką specyficzną właściwość, że w niektórych sytuacjach, tak unikana wszędzie mutacja, mocno przyspiesza znalezienie rozwiązania. Algorytm może bardzo szybko, po kilku operacjach, utknąć w martwym punkcie. Wtedy podniesienie współczynnika mutacji z ułamków procent do nawet kilkudziesięciu procent rakietowo znajduje rozwiązanie przy pozostałych innych identycznych parametrach wejściowych. Z kumplem na studiach to robiliśmy przy problemie skoczka szachowego. Po rozpisaniu problemu, zaprojektowaniu wszystkiego na kartce zakodował on to w JAVie i potem sobie dawał różne parametry. Gdy inne algorytmy ludzi z roku mordowały się pół minuty, minutę lub dłużej oraz utykały na 62-63 polach (czyli bez rozwiązania pełnego na 64), to nasz projekt potrafił znaleźć pełne rozwiązanie w czasie 2-10 sekund, zależnie od parametrów wejściowych. Niezależnie od pola startowego. Według jednego z prowadzących istnieje bowiem jedno pole (jeśli dobrze pamiętam C3 lub C4), z którego start algorytmami iteracyjnymi nie daje rezultatu. Puszczono jeden w czasie wakacji na klastrze uczelnianym z owego pola i po tygodniu nadal nie znalazł on rozwiązania.
Theqos
Cytat(athabus @ 25.06.2012, 11:47:32 ) *
Nie jest mi natomiast znany przypadek o którym pisze kolega, tj. że wpada na genialny pomysł, opracowuje go, wkłada do szuflady i za to dostaje pieniądze. W takim przypadku zachodzą przesłanki, że albo pomysł był do bani albo kolega dał ciała, że go nie spieniężył.

Aha, ja tutaj raczej myślałem o rozwoju nauki, często takiej bez widocznego praktycznego zastosowania. Czasem się to sprawdza jak np. w przypadku kryptografii.
piotrooo89
@thek zgadzam się że da sie to zaprogramować, no ale po co? ani to wydaje ani potrzebne tak jak napisałem ogródek też można przekopać za pomocą piłki do tenisa, ale czy się opłaca? a podczas liczenia mutacji w algorytmach genetycznych zależy też od wcześniej wygenerowanych osobników, więc no sory ale PHP nie jest stworzony do operacji na tak skomplikowanych strukturach, czyli puentując - można ale po co?

Cytat
pokroju C++ czy JAVA

taka dygresja dla Ciebie to nie pisze się JAVA tylko Java - kiedyś dostałem po uszach za takie pisane na jakimś anglo-języcznym forum (bez nazw) tongue.gif
thek
Tu masz rację... Zależy od genomu i jego komplikacji, ale szczerze to akurat mutacja wcale ciężka nie jest. Problemem jest tak zapisać genom, by mutacja nie powodowała głupot. Bo przecież wymiana jednego genu na inny, z puli dostępnych w ograniczonym zestawie, to żadna trudność. Tu wychodzą problemy wydajnościowe php i tylko z tego względu wykluczam go. Za dużo operacji matematycznych, które operując na tysiącach osobników, zarżnęły by skrypt. Poza tym to język jak inne i można to zrobić. Tylko skoro Java zrobi coś w kilka sekund, a PHP będzie motał się nawet kilkadziesiąt (i więcej) razy dłużej, to faktycznie traci to sens.
piotrooo89
Cytat(thek @ 25.06.2012, 23:32:42 ) *
Za dużo operacji matematycznych, które operując na tysiącach osobników, zarżnęły by skrypt. Poza tym to język jak inne i można to zrobić. Tylko skoro Java zrobi coś w kilka sekund, a PHP będzie motał się nawet kilkadziesiąt (i więcej) razy dłużej, to faktycznie traci to sens.

o to właśnie mi chodziło, dokładnie tak jak mówisz, po to mamy MatLaba aby z niego zrobić użytek. wiadomo pozostaje opcja wykonania tego w innym języku - tu padła Java - ona ma już wysoce rozwinięte struktury danych i już można się pokusić o wykonanie problemu. jednak będę z uporem powtarzał - mamy matlab'a mam w nim Global Optimization Toolbox - ja nie widzę sensu.
Theqos
Mamy matlaba? Czy on czasem nie kosztuje pierdylion $? Jak potrzeba nam GA do jakieś stronki to trochę overkill. Zresztą co prawda to prawda. Mamy tyle możliwości łączenia PHP z programami w innych językach, że nie ma sensu w nim wszystkiego pisać.
piotrooo89
Cytat(Theqos @ 26.06.2012, 08:02:19 ) *
Mamy matlaba? Czy on czasem nie kosztuje pierdylion $?

No może i kosztuje kilkanaście tysięcy, no ale umówmy się AI nie będzie rozwijała firma krzak.
everth
Zawsze możesz użyć R czy Octave
Theqos
Cytat(piotrooo89 @ 26.06.2012, 08:07:37 ) *
no ale umówmy się AI nie będzie rozwijała firma krzak.

Przecież to nie jest czarna magia, jak potrzebujesz to używasz. Nikt tu nie mówił o jakiś zaawansowanych badaniach nad AI.
Spawnm
Skanery OCR do łamania captchy napiszesz w php, jest to AI. Kółko i krzyżyk czy warcaby/szachy też z komputerowym przeciwnikiem też.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.