myfinancecompl
5.06.2012, 19:22:21
witam
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka?
Przy okazji, czy w stopce można mieć link?
pozdrawiam
pedro84
5.06.2012, 19:36:56
1. Generalne zastosowanie to web - co prawda są różne projekty typu php-gtk, ale to zabawki.
2. Można - vide regulamin.
Cytat(myfinancecompl @ 5.06.2012, 20:22:21 )

Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka?
Głównie, choć możesz zrobić w nim praktycznie wszystko(poszukaj, był niedawno temat jak sterować diodami, kamerą itd), pytanie tylko czy:
1. będzie to wydajne
2. czy będzie to opłacalne (inne języki poradzą sobie z tym lepiej/szybciej).
Jak chcesz możesz pisać aplikacje okienkowe, php-gtk/qt (wiele aplikacji w tym napisanych było w dystrybucji linux, kate os) jednak chyba rozwój tych wtyczek zakończył się na php5.2.
greycoffey
5.06.2012, 21:02:21
Wszelakie aplikacje konsolowe.
O$iek
5.06.2012, 21:30:57
OmniADD jest pisany w PHP i wieli innych softów do SEO
rzymek01
6.06.2012, 11:05:17
Jak każdy język skryptowy PHP ma szerokie zastosowania,
liczność biblioteki standardowej (czy jak to nazwać) jest b. duża, zatem można napisać wiele rzeczy w krótkim czasie, nie zawracając uwagi na wydajność.
Od dawna oprócz rzeczy webowych tworzę w PHP pomniejsze skrypty chociażby po to, aby coś przetestować (ostatnio sprawdzałem czy dobrze rozkmniam kompresję defalte), czy do generowania testów do aplikacji pisanych w c++.
Jak już wspomniałem możesz zrobić szybko dużo rzeczy, ale traktuję to jako pomoc przy developerce, bo jakby te skrypty miały iść w świat, to napisałbym je w wydajniejszy sposób

Języki skryptowe również przydają się jako języki "konsolowe" w grach, ale tutaj nie widziałem jeszcze php, przeważa raczej python i inne które teraz wyleciały mi z głowy
Cytat(greycoffey @ 5.06.2012, 22:02:21 )

Wszelakie aplikacje konsolowe.
Tylko że one działają w obrębie interpretera PHP, nie zmienisz sobie tapety na pulpicie w nich
Spawnm
6.06.2012, 12:22:54
!*! - czemu nie? Przecież masz
system()
greycoffey
6.06.2012, 12:52:21
@!*! jak wyżej Spawnm wspomniał, jest system(), są też funkcje które zamiast wypisywać, przekazują potok/cały deskryptor.
Tak wiem że jest, tylko to nie znaczy że musi działać on na każdej maszynie, php jest hermetyczne, a nie globalne jak np. bash. Wszytko to kwestia konfiguracji uzależniona od indywidualnych ustawień.
ixpack
14.06.2012, 17:01:44
Ja generuje sobie ikonki ze zdjec uzywajac `` (mozna system albo exec) i imagick
Diablos
15.06.2012, 08:45:58
Na dzien dzisiejszy jezyk PHP staje sie prawdziwym jezykiem Enterprise. Ogrom powstajacych narzedzi na wzor narzedzi stworzonych do Javy jak Phing, PHPUnit, PHPUnderControl/Jenkins, DoctrineORM pozwala na tworzenie profesjonalnego oprogramowania.
Co wiecej, sam jezyk PHP rowniez sie zmienil. Czasami mam wrazenie, ze to forum i wiekszosc tutoriali PHP w internecie dotyczy PHP3, PHP4 i poczatkow PHP5 z roku 2004. Na dzien dzisiejszy w dobie PHP5.4, jezyk ten posiada m.in. przestrzenie nazw, domkniecia, funkcje anonimowe (OOP w PHP nie ogranicza sie juz do dziedziczenia). Nowoscia sa traitsy. Co dziala rowniez na korzysc PHP, to istnieje SPL (Standard PHP Library) o czym warto mowic glosno, bo wielu poczatkojacych o tym nie wie, a wlasciwie od tego powinni zaczac. W SPLu zrealizowane jest wiele wzorcow projektowych, mamy dostepne gotowe Iteratory, klase refleksyjna, wiele interfejsów i rowniez zadeklarowana strukture klas wyjątkow.
Nie wspominajac juz o Symfony 2, ktore pokazuje idealnie jak mozna profesjonalnie programowac w PHP. Symfony 2 wprowadza rowniez nowe standardy.
W PHP do tej pory malo bylo rozwiazac z ktorych chcieli korzystac wszyscy. Kazdy wolal stworzyc wlasne rozwiazanie. Mam tutaj na mysli: "kazdy: tworzyl wlasny framework, wlasny system szablonow, wlasny ORM. Po co? Wyobrazacie sobie, ze kazdy programista Javy realizuje wlasna implementacje Spring'a lub Strutsa? Oczywiscie, ze nie bo programisci Javy wlasciwie zaczynaja nauke tego jezyka od nauki frameworkow. Symfony2 w PHP moze stworzyc podobne podejscie... po co cos robic od zera skoro moge wykorzystac sprawdzony i popularny Bundle?
Jezyk PHP od dawna nie sluzy tylko do webmasterstwa. Aktualnie pracuje w jednej z Norweskich telewizji kablowych i uzywamy PHP do realizacji wielu dziwnych rzeczy
Mephistofeles
15.06.2012, 08:56:57
Niestety na forum nadal panuje przekonanie, że najlepszy framework to własny framework, na szczęście głównie wśród nowych użytkowników.
Cytat(Mephistofeles @ 15.06.2012, 09:56:57 )

Niestety na forum nadal panuje przekonanie, że najlepszy framework to własny framework, na szczęście głównie wśród nowych użytkowników.
A podasz w końcu solidne argumenty, bo tak tylko przewijasz się w tematach że własny FW jest zły, bo już istnieją inne, a nic z tego nie wynika.
Mephistofeles
15.06.2012, 09:42:37
Ile razy mam pisać?
W każdym innym środowisku chętnie wykorzystuje się gotowe narzędzia, bo dobrze spełniają swoją rolę - ułatwiają pracę i skracają czas potrzebny na jej wykonanie.
Własny framework jest dobry kiedy ma jakieś unikalne cechy, potrzebne nam przy większej liczbie aplikacji. Pisanie kolejnego Zenda, Symfony czy innych, nie orientuję się co jeszcze jest popularne, nie ma żadnego sensu, bo większość osób nie jest w stanie napisać dobrego frameworka, czy to ze względów czasowych, czy umiejętności.
Jak już koniecznie chce się czy trzeba pisać własny framework, to najlepiej użyć do tego gotowych komponentów, samemu pisząc tylko to, co chcemy zmienić. Symfony i Zend podzielone są na tyle luźno połączonych komponentów właśnie po to, żeby można było ich użyć bez używania całego frameworka. Tymczasem tutaj każdy własny framework zawiera to samo: własny router, cała reszta architektury, własny ORM... Po co? Pisanie dla samego pisania jest bez sensu, niczego dobrego nie uczy, bo nie masz odniesienia jak powinna wyglądać dobra architektura, a jeśli zaczynamy w pewnym momencie kopiować inne rozwiązania to znak, że doszliśmy do punktu, w którym należy sobie uświadomić, że od początku mogliśmy użyć gotowca. Po to są gotowe narzędzia, żeby z nich korzystać.
Znacznie lepiej nauczyć się obsługi jakiegoś gotowego frameworka, ORMa, czegokolwiek co jeszcze chcieliśmy napisać, bo to się przyda do pisania realnych aplikacji, a nie frameworka, który sam w sobie nic nie daje.
Jak ktoś chce tworzyć narzędzia, to lepiej będzie jak napisze jakiś komponent, który ludzie będą wykorzystywać, niż framework, którego nikt nie będzie używał.
Ktoś niedawno przytoczył jeszcze inny argument - znacznie lepiej czyta się kod oparty na popularnym rozwiązaniu, niż na własnym frameworku, który czytelny jest tylko dla jego autora.
athabus
15.06.2012, 15:43:02
Jeszcze bym tutaj dodał, że trzeba zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem webmasterstwa - bo jedni rozumieją to jako robienie strony/cms itp. Inni bardziej szeroko jako "wszystko co działa w przeglądarce".
I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu.
Np. u mnie w biurze wraz ze wzrostem ilości komputerów zupełnie staramy się odchodzić od technologii desktopowych na rzecz webowych:
- mamy system magazynowo/fakturowy w php+jquery (korzysta się wygodniej niż z desktopowych rozwiązań typu subiekt)
- zamiast tradycyjnych klientów poczty jest osTicket napisanym w php (taki system, dzięki któremu pracownicy mogą prowadzić korespondencję z klientami w jednym miejscu, przeglądać historię odpowiedzi innych pracowników itp)
- zadania dla pracowników są (właśnie to wdrażam) za pomocą Astrid, dzięki temu każdy może sobie współdzielić zadania, przydzielać je innym, czy nawet przeglądać na telefonie jak jest poza biurem itp
Sam mam już nawet pomysł na wydanie jednego programu zarezerwowanego dla desktopów, a który na pewno fajnie by się sprawdził w wersji przeglądarkowej, ale muszę znaleźć programistę na wspólnika, bo sam nie jestem w stanie się tym zająć od strony programistycznej.
Reasumując PHP ma wiele zastosowań wychodzących poza proste strony.
konole
16.06.2012, 20:47:30
Cytat(athabus @ 15.06.2012, 14:43:02 )

I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu.
Rozśmieszyłeś mnie. Tutaj jest mowa o PHP i jego zastosowaniach, a nie o Google'u. Google i PHP odległość kilku lat świetlnych, bo głównie korzysta z Pythona, C++ oraz innych tym podobnych tworów. PHP jest za wolne i mimo możliwości nie nadaje się imo do tworzenia czego innego, niż prostych stron WWW.
Mephistofeles
16.06.2012, 20:52:39
Facebook jest prostą stroną WWW?
Cytat(Mephistofeles @ 16.06.2012, 21:52:39 )

Facebook jest prostą stroną WWW?
FB, Google, NK to b.proste strony www, w porównaniu do wolfram, jeśli uogólnimy i wrzucimy całość do jednego worka razem z algorytmami, bo niby co takiego ma google doc/gmail ? to nie jest zbyt skomplikowane i można samemu napisać coś podobnego w niedługim czasie. Zresztą nie przesadzajmy, wszyscy myślą że jak coś jest b. popularne to kod jest nie wiadomo jaki, super, zoptymalizowany, skompresowany i jeszcze w języku kosmitów, bo stoją za tym masoni.
Strony jak każde inne, tylko o innym zapleczu sprzętowym, bo nie da się zrucić całego cache i mocy obliczeniowej na dyskietkę. Z tego co pamiętam FB pisany był/jest w PHP, ale że przepisanie tego na C/C++ było nieopłacalne, więc wymyślili konwenter HipHop który rzekomo działa na tyle dobrze że wzrost wydajności sięga nawet 50%.
athabus
18.06.2012, 10:16:16
Cytat(konole @ 16.06.2012, 21:47:30 )

Rozśmieszyłeś mnie. Tutaj jest mowa o PHP i jego zastosowaniach, a nie o Google'u. Google i PHP odległość kilku lat świetlnych, bo głównie korzysta z Pythona, C++ oraz innych tym podobnych tworów. PHP jest za wolne i mimo możliwości nie nadaje się imo do tworzenia czego innego, niż prostych stron WWW.
Nie ma się co śmiać jak się nie umie czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem, że te aplikacje, które wymieniłem są napisane w php (bo nie wiem w czym są napisane), tylko w technologiach webowych, do których PHP się zalicza. Jeżeli FB może stać na PHP to tym bardziej mógłby stać na nim kalendarz Google. Oczywiście wiadomym jest, że przy projektach na saklę FB nie robi się tego na gołym PHP tylko tworzy się rozwiązania bazujące na PHP, ale też nie rozmawiamy tutaj wyłącznie o takiej skali i ja nie o takiej skali pisałem w dalszej części mojej wypowiedzi, bo wiadomo, że PHP nie był z myślą o takich rzeczach tworzony.
Tak jak pisałem PHP (jak i każdy inny język webowy, bo dla użytkownika końcowego nie ma to ŻADNEGO znaczenie czy to php, python czy ruby) ma wiele zastosowań poza "prostymi stronkami" - choćby aplikacje biznesowe.
Sam jak już pisałem z takiej aplikacji korzystam i jestem bardzo zadowolony. To jest właśnie to o czym piszę - czyli wyjście poza standardowe postrzeganie PHP jako języka do "pisania stronek". W php można napisać np. system zarządzania projektami, system zarządzania korespondencją firmową, system zarządzania relacjami z klientem, bazę wiedzy/księgę jakości przedsiębiorstwa, systemy rezerwacji, system śledzenia floty firmowej... i tak by można wymieniać bez końca.
PHP w takie rejony coraz mocniej wchodzi (jak i inne języki "od stronek") bo po prostu coraz więcej aplikacji przechodzi z desktopowych na webowe wersje z powodu wygody korzystania/zarządzania/instalacji/utrzymania/kosztów.
Oczywiście prościej jest napisać 1056. cms, bo do innych aplikacji trzeba mieć wiedzę i jakieś tam doświadczenie życiowe wynikające z jakiegoś hobby czy wykonywanej pracy, tudzież widzieć możliwości, które powstają na bieżąco.
solificati
18.06.2012, 12:00:17
Cytat(!*! @ 16.06.2012, 22:43:42 )

FB, Google, NK to b.proste strony www, w porównaniu do wolfram, jeśli uogólnimy i wrzucimy całość do jednego worka razem z algorytmami, bo niby co takiego ma google doc/gmail ? to nie jest zbyt skomplikowane i można samemu napisać coś podobnego w niedługim czasie.
Nie mam pojęcia co widzisz patrząc na Facebooka i jakie masz umiejętności, ale szczerze wątpię. O NK nie mogę się wypowiadać, ale facebook to ogromna ilość nietrywialnego kodu a mówienie, że "google" to prosta strona to już chyba jakaś forma ironii.
Cytat
Z tego co pamiętam FB pisany był/jest w PHP, ale że przepisanie tego na C/C++ było nieopłacalne, więc wymyślili konwenter HipHop który rzekomo działa na tyle dobrze że wzrost wydajności sięga nawet 50%.
Facebook owszem był napisany w PHP. Przepisanie facebooka (front endu) na c++ nie nie jest o tyle nieopłacalne co bezsensowne. Można się kłócić czemu PHP a nie Python albo Java - inżynierowie facebooka odpowiadali dlaczego - łatwość dostępu do programistów i prędkość pisania kodu. Tak, facebook to nie jest napisany skrypt teraz tylko utrzymywany - ten serwis jest stale rozwijany i potrzeba do tego sporo programistów. Facebook stawia na świeże pomysły i wypuszczają wiele rozwiązań, które były pisane dwa tygodnie i je testują. Wypuścili część swoich rozwiązań do dystrybucji binarek na serwery i testowania funkcjonalności.
HipHop jest kompilatorem PHP do C++, ale istnieje również HipHop VM. Są prace nad hhvm JIT. Istnieją ograniczenia tego rozwiązania. Nie całego php można używać na hh, trzeba uważać na typy zmiennych.
Cytat
Nie mam pojęcia co widzisz patrząc na Facebooka i jakie masz umiejętności, ale szczerze wątpię. O NK nie mogę się wypowiadać, ale facebook to ogromna ilość nietrywialnego kodu a mówienie, że "google" to prosta strona to już chyba jakaś forma ironii.
A czego nie zrozumiałeś? To nie było ironia. To jest/są proste strony. Sam czegoś takiego nie napiszesz? Cóż, to już Twój problem, ale jest to do napisania dla każdego średnio zaawansowanego programisty. Słowami kluczowymi były algorytmy(które z czasem trzeba rozbudować, aby uzyskać jak najlepszy wynik) i farma serwerowa, ale ni jak ma się to do tego że całość jest nie wiadomo czym, tak samo jak to co widzimy po stronie użytkownika.
athabus
18.06.2012, 13:26:02
Oj kłóciłbym się, czy FB to prosta strona. Mechanizm działania jest dość skomplikowany i na pewno nie jest w stanie napisać go 1 czy nawet 10 osób. Jest tam zapewne kupa algorytmów, które dobierają informacje, które mogą Ciebie zainteresować. Podobnie z reklamami. Każdy Twój ruch na FB jest śledzony aby lepiej sprofilować Ciebie jako użytkownika i potem lepiej "zmonetyzować".
Kiedyś zlecałem reklamę na FB - możesz sobie tam wybrać np. osoby z okolicy Suwałk, które interesują się hodowlą wiewiórek - po ilości osób jaka była przypisana do danej grupy docelowej wiem, że nie jest to proste wybranie osób, które zdeklarowały swoje zainteresowanie daną dziedziną, tylko rzeczywista analiza zainteresowań na podstawie przeglądanych treści itp. Nie sa to bardzo ogólne kategorie typu zainteresowanie zwierzakami, tylko właśnie można określić bardzo szczegółowo grupę docelową.
Zresztą widać to także po wyświetlanych reklamach, które bardzo często są zgodne z zaintresowaniami danej osoby - zarówno tymi długotrwałymi jak chwilowymi. Typu zaczynasz pisać na wallu o swoim ślubie i nagle pojawiają się reklamy podróży poślubnych czy oferty fotografów.
Sama zasada funkcjonowania walla też ciągle się zmienia - nie jest to proste wyświetlanie najnowszych informacji.
solificati
18.06.2012, 13:31:55
Na czym polega podział programu na "algorytmy" i resztę? Napisanie "google'a" to napisanie strony z inputem oraz napisanie algorytmów pobierania, składowania, przetwarzania, agregowania i wyszukiwania danych. To jest jedna aplikacja.
thek
18.06.2012, 14:48:05
Aplikacja jako jedna tak, ale na różnych poziomach może przecież być realizowana z użyciem różnych języków i technologii. I tu dochodzimy właśnie do sedna podziału. Algorytm sam w sobie jest niezależny od implementacji. I chyba o to chodziło poprzednikowi. Gdy ktoś zaczyna od kodu i dopiero potem dokłada "a może zrobimy jeszcze to i tamto" ten osiągnie tylko jeden wielki bajzel. Ja już miałem nieraz fajnie wszystko porozpisywane, poplanowane, określone funkcjonalności, część silnika zakodowana, a tu wyskakują mi z rzeczami, które wymagają przepisywania silnika lub jego znaczne rozszerzenie, bo założenia były inne co do mechanizmów, które teraz mają realizować niemal zupełnie na odwrót niż to co było na początku ustalone

Kto z nas tego nie zna? I tu nie chodzi o fakt jakiegoś drobnego zmodyfikowania modelu czy kontrolera bądź dodania nowych, ale właśnie ingerencji, która zmienia algorytm aplikacji. Z kilku rozgałęzień i interakcji robi się kilkanaście, kilkadziesiąt.
athabus - to nie znaczy że nie można tego napisać samemu

oczywiście w praniu wyjdzie masa rzeczy które będzie trzeba poprawiać względem obciążenia, ale to normalne, dlatego nie można powiedzieć "oooo super <tu nazwa serwisu> padam na kolana i okładam się kablem od klawiatury, bo to super kod z pewnością". Oczywiście trzeba mieć już jakąś wiedzę nie tylko programisty, ale i kodera, samo "umieść hello world w pliku index.php" nie wystarczy.
thek - chociaż jeden zrozumiał...
solificati
18.06.2012, 15:46:35
Cytat(!*! @ 18.06.2012, 16:11:38 )

athabus - to nie znaczy że nie można tego napisać samemu ;) oczywiście w praniu wyjdzie masa rzeczy które będzie trzeba poprawiać względem obciążenia, ale to normalne, dlatego nie można powiedzieć "oooo super <tu nazwa serwisu> padam na kolana i okładam się kablem od klawiatury, bo to super kod z pewnością".
Z drugiej strony warto chociaż się zapoznać z dostępnym kodem danej firmy. Chętnie bym poznał takiego programistę, który napisze w niedługim czasie choć procent funkcjonalności facebooka.
thek
18.06.2012, 16:28:15
Cytat
Chętnie bym poznał takiego programistę, który napisze w niedługim czasie choć procent funkcjonalności facebooka.
No tak... Zważywszy że to jest całą "banda" programistów, którzy od dawna pracują grupami nad określonymi funkcjonalnościami i ich rozwojem, a z których nie wszystkie korzystają z PHP (czy też raczej HipHop) natywnie. PHP jest tylko jedną z technologii użytych przy FB. Całej funkcjonalności jeden człowiek w krótkim czasie nie ogarnie, a co dopiero jakiś tam procent zaimplementować. Znając życie wszystko jest bowiem zazębione i próba wyizolowania jakiejś funkcjonalności, bez znajomości powiązań i całości systemu (lub przynajmniej API), z marszu zakończy się wieloma uproszczeniami. W ten sposób ograniczona grupa ludzi napisała by autonomiczne funkcjonalności FB, ale nie byłyby one ze sobą kompatybilne i
może kilka procent faktycznego kodu FB by to stanowiło w sumie
solificati
18.06.2012, 16:50:49
I należy dodać, że było/jest w facebooku kilku programistów, których wkładu nie idzie zmierzyć tylko roboczogodzinami. Pewnie, teraz to ja też bym napisał Cassandrę w odpowiednio długim czasie, ale kreatywności Lakshmana mieć nie będę.
Cytat(solificati @ 18.06.2012, 16:46:35 )

Z drugiej strony warto chociaż się zapoznać z dostępnym kodem danej firmy. Chętnie bym poznał takiego programistę, który napisze w niedługim czasie choć procent funkcjonalności facebooka.
https://github.com/facebook Porozmawiaj z tymi co już to robią.
solificati
18.06.2012, 18:37:28
Cytat(!*! @ 18.06.2012, 19:00:23 )

https://github.com/facebook Porozmawiaj z tymi co już to robią.
Tam są efekty pracy całych zespołów przez dłuższy okres czasu. Ja szukam tych co zrobią szybciej w pojedynkę.
Cytat
to nie jest zbyt skomplikowane i można samemu napisać coś podobnego w niedługim czasie.
Cytat(solificati @ 18.06.2012, 19:37:28 )

Ja szukam tych co zrobią szybciej w pojedynkę.
Ile jesteś gotów zapłacić?
Theqos
19.06.2012, 07:17:31
Hej !*!, zerknij na ten wpis zanim zaczniesz oceniać pracochłonność:
http://www.codinghorror.com/blog/2009/07/c...ts-trivial.html
Theqos - Jeśli nadal nie rozumiesz, przeczytaj posty raz jeszcze.
zielu001
19.06.2012, 16:01:49
W PHP można pisać aplikacje Webowe, lecz także można np. Pisać aplikacje konsolowe lub np. okienkowe z wyk. PHP-GTK.
Można nawet więcej, pisać aplikacje w OpenGL lub DirectX. Sam pisałem w oglu viewer do obiektów.
W PHP można wszystko, od prostych aplikacji Webowych do prężnych aplikacji deskopowych - np komunikator tekstowy czy mini gierkę 3d.
greycoffey
19.06.2012, 18:03:28
Mini gierkę 3D? Chcę to widzieć
Theqos
20.06.2012, 06:49:20
Jak są bindingi do openGLa to nie ma problemu, całą robotę będzie wykonywać karta graficzna.
athabus
20.06.2012, 09:08:23
Myślę, że zaczynamy się poruszać w oparach teorii. Nikt przy zdrowych zmysłach nie robi takich rzeczy nawet jeśli się da - chyba, że po to aby udowodnić, że jest to możliwe. Tak jak nikt nie kopie rowu łyżką do herbaty bo taniej jest zrobić to koparką.
Na dzień dzisiejszy PHP stosuje się w 99% do tworzenia "stron" - przy czym nie koniecznie są to proste strony/sklepy itp. W zasadzie w php można spokojnie zaprogramować większość desktopowych aplikacji użytkowych tworząc ich webowe wersje (np. wfirma.pl - aplikacja księgowa dla małych firm dostępna z poziomu przeglądarki) + ewentualnie jakieś skrypty odpalane z konsoli. Używanie php do innych zadań jest dość karkołomne i raczej trzeba to traktować jako zabawę.
zielu001
20.06.2012, 15:29:15
http://sourceforge.net/dbimage.php?id=1842http://sourceforge.net/dbimage.php?id=1845Wszystko jest możliwe, jeśli ma się chęci i czas..
Mechanizm FB 'poszukiwania' ludzi potencjalnie zainteresowanych ofertami firm jest bardzo prosty i logiczny.. Myślicie zbyt szeroko, zamiast udać się do prostych rozważań
Spawnm
20.06.2012, 15:36:33
Zielu - kod bym prosił
Cytat
Mechanizm FB 'poszukiwania' ludzi potencjalnie zainteresowanych ofertami firm jest bardzo prosty i logiczny.. Myślicie zbyt szeroko, zamiast udać się do prostych rozważań
Celny strzał.
greycoffey
20.06.2012, 15:45:45
Cytat(zielu001 @ 20.06.2012, 16:29:15 )

Spoko, równie dobrzę mogę napisać, że ten mechanizm jest bardzo skomplikowany, a myślisz zbyt wąsko - tyle samo z tej wypowiedzi wyciągniesz, co ja - nic. Może jakieś konkrety?
solificati
20.06.2012, 16:03:31
Cytat(zielu001 @ 20.06.2012, 16:29:15 )

"To prosty mechanizm, wystarczy tylko ... " to moje ulubione słowa młodych adeptów big data. Sama kategoryzacja takiej ilości danych to nietrywialne zadanie.
Niktoś
20.06.2012, 16:19:39
Cytat
"To prosty mechanizm, wystarczy tylko ... " to moje ulubione słowa młodych adeptów big data. Sama kategoryzacja takiej ilości danych to nietrywialne zadanie.
Owszem nietrywialne, ale lata mineły zanim doszli do tego co teraz mają, pierwotna wersja była znacznie prostsza i jeden człowiek zdołałby ją napisać ,a teraz jeśli ktoś pisze-mogę sam napisać facebooka to jest albo supermenem,albo idiotą.Obecny facebook jest pisany i utrzymywany przez ogrom ludzi więc bez przesady jak ktoś mówi ja napiszę sobie facebooka bo jest prosty-a w obecnym czasie wcale taki nie jest.
solificati
20.06.2012, 16:21:53
Cytat(Niktoś @ 20.06.2012, 17:19:39 )

Owszem nietrywialne, ale lata mineły zanim doszli do tego co teraz mają, pierwotna wersja była znacznie prostsza i jeden człowiek zdołałby ją napisać ,a teraz jeśli ktoś pisze-mogę sam napisać facebooka to jest albo supermenem,albo idiotą.Obecny facebook jest pisany i utrzymywany przez ogrom ludzi więc bez przesady jak ktoś mówi ja napiszę sobie facebooka bo jest prosty-a w obecnym czasie wcale taki nie jest.
Miałem na myśli tylko serwowanie reklam. Na początku tego nie było.
athabus
20.06.2012, 16:44:49
Wszystkie te sposoby dobierania reklam przez Google czy FB są banalnie proste, tylko jakimś dziwnym trafem mało komu udaje się zrobić takie skuteczne systemy i 95% serwisów po prostu wali chamskimi reklamami typu toplayer i mega baner.
To są rzeczy, które szlifowane są latami i czuwają nad tym zapewne grupy speców od analizy. Wyobraź sobie jaki przychód dla FB da zwiększenie klikalności reklam o 0,01% i już wiesz jakie są w stanie zaangażować środki aby to osiągnąć.
Podobnie działa system doboru treści, bo wyobraź sobie jaki dodatkowy przychód jest w stanie wygenerować FB gdy użytkownik zainteresuje się jakąś treścią i zamiast wykonać 5 odsłon wykona ich 6... Itd itp.
Zgodzę się, że idea FB była banalnie prosta i zapewne pierwszego FB rozgarnięty programisty byłby w stanie napisać samemu, ale to co mamy teraz w żadnym razie nie jest proste w działaniu - to tylko takie złudzenie, bo FB jest prosty w użytkowaniu. Niech przekona niedowiarków to, że firma wyceniana giełdowo na 100mld dolarów stwierdziła, że nie opłaca jej się przepisywać kodu z PHP na inny język, który przy tej skali sprawdziłby się lepiej... Gdyby to była kwestia 1-2mln dolarów to pewnie nawet by się nikt nie zastanawiał.
uncuncunc
20.06.2012, 17:47:27
Cytat
bo FB jest prosty w użytkowaniu
Teraz to pojechałeś... jest tak prosty że, aby coś zmienić w opcjach np. hasło, albo kasowanie konta trzeba się przedzierać przez 10 menu w "panelu ustawień".
Cytat
Niech przekona niedowiarków to, że firma wyceniana giełdowo na 100mld dolarów stwierdziła
Iluzja, poczekajmy trochę aż inwestorzy zaczną się wycofywać, bo to po prostu nieopłacalne na dłuższą metę.
Mam dziwne wrażenie że nie potraficie czytać ze zrozumieniem i cały czas piszecie o tym samym.
athabus
20.06.2012, 18:23:57
Gdy Google debiutowało na giełdzie też mówiono, że jest znacznie przecenione. Potem zdaje się, że potroiło swoją wartość* ;-)
Ale co do samego FB to też mam takie odczucie, że jego wartość jest wygórowana - z drugiej strony jeśli znajdą sposób na zmonetyzowanie tego ruchu to "sky is the limit". W każdym razie - czy FB wart jest 1mld czy 100mld nie zmienia faktu, że jego kod jest wart więcej niż 1 czy 2 mln $ i samo to powinno dawać do myślenia osobom piszącym o "prostocie" rozwiązań.
* nie sprawdzałem tej informacji, a jedynie znam ją z dyskusji ekonomistów w radiu TOK FM na temat debiutu FB na giełdzie
athabus - myślę że dokupienie kolejnej farmy serwerów jest tańsze niż babranie się w kodzie

konwertery PHP na maszynowy to nie nowość i istnieją tyle ile samo PHP, a kolejny powstał "bo my wiemy lepiej że można inaczej, bo nasz".
Z MySpace też było wielkie podniecenie, trzepanie się o złote kalesony, a dzisiaj już nikt o tym nie pamięta... o orkut zresztą też.
rzymek01
20.06.2012, 22:33:01
Cytat(!*! @ 20.06.2012, 19:44:47 )

Z MySpace też było wielkie podniecenie, trzepanie się o złote kalesony, a dzisiaj już nikt o tym nie pamięta... o orkut zresztą też.
myspace cały czas działa i z tego co wiem, ma się dobrze,
szczególnie jeśli chodzi o część muzyczną
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.