Cytat(Marusz @ 2.01.2007, 02:31:58 )

Z jednej strony prawda, a z drugiej... Jak przeprowadziłbyś proces wydawania oprogramowania na każdą z żyjących platform? Jakimi środkami? Przecież - gdyby się człowiek uparł, istnieje jeszcze i jakoś zipie (oddycha w sensie) AmigaOS i Morphos, BeOS (a raczej jego klony) czy systemy IBMowe. Kazałbyś napisać oddzielne paczki dla każdego czy wybrał tych największych i pisał dla nich?
Doskonale ich rozumiem. Ida tam gdzie beda mieli z tego pieniadze. I niech ida.
Ale co z tego?
Czy z powodu tego, ze nie moge korzystac w pelni z mojego komunikatora mam zostawac przy danym systemie?
Z powodu tego, ze moj telefon komorkowy nie wejdzie do uchwytu seryjnie montowanego w oplu mam rezygnowac z wyboru tej marki?
Czy moze znajde alternatywny uchwyt i zamontuje go w oplu?

Powiedz mi, co powoduje, ze Twój Apple nie chce wydać swojego systemu oficjalnie na platformę PC? Przecież tym argumentem strzeliłeś sobie w kolano...
Oczywiscie chodzi o pieniadze oraz stabilnosc samego systemu.
Jak wspomnialem wyzej. Skoro podoba mi sie opel, a ma tylko uchwyty do telefonow nokii to nie bede robil z tego wielkiego problemu, bo zalezy mi

Dokładnie. Dla mnie to połowę rozwiązań Apple podchrzanił Amidze (łącznie z Twoimi ikonkami urządzeń na pulpicie).
To ciekawe bo z tego co przeczytalem AmigaOS zostala wydana w 1985, a Mac OS w 1984 - gdzie mozna juz wtedy zobaczyc ikonki napedow na pulpicie.
A sama idea GUI urodzila sie w laboratoriach Xerox.
Jakie 50% masz jeszcze na mysli?
Jeszcze apropo Macha to samo jadro bylo akadmickim projektem, ktore w pozniejszym czasie zaczela rozwijac firma Jobsa. A o jego powrocie do Applea i sam Apple - nie poprzestali na tym, jak sugerujesz, ze wzieli kod i go tylko uzywali.
To samo z BSDkiem - uzyli aplikacji, ktore dostepne sa na licencji BSD, wiec co w tym zlego? Takie jest ich przeznaczenie i gdyby autorom tych programow sie to nie podobalo to zmienili by licencje albo wynajeli Cie jako ich adwokata.

Aha, to ma sens. Jeśli M$ zakosi jakiś pomysł od Apple i go zrealizuje po swojemu, to dowód buractwa, a jeśli Jabłko pójdzie na gotowe, to ma się czym szczycić.
Nadal nie widze konkretow, ktore mozna by sprawdzic. Jakies przyklady tego co zakosil Mac OS Amidze?

Przecież wiadomo, że owa rewolucja to nic innego jak marketingowy bełkot. M$ wpakował w Viste sporo pieniędzy i przecież musi to jakoś sprzedać.
I przeciez o tym caly czas mowie. To nie zadna rewolucja a ewolucja.

Inna rzecz, że swoim nowym interface'm starają się wyjść klientom naprzeciw. W końcu przy takiej popularności XPka mogli by jeszcze długo posiedzieć na laurach.
Nie wierzysz chyba, ze z dobroci serca MS przygotowal nowy interfejs graficzny?
Przez prawie 5 lat nic nie zrobil, wiec jednak spoczal na laurach. Ale, ze konkurencja nie spi, a pieniedzy z lenistwa nie ma musial wypuscic Viste.
A co przykuje do niej nowych i starych uzytkownikow? Wybajerzony interfejs.

A jak napiszesz, że im Apple depta po piętach, to mnie zastrzelisz. Szkoda, że nie obserwowałeś Jabłkowego community w momencie, kiedy to szefostwo ogłosiło przejście na Intela.
Apple napewno nie depta po pietach MSowi przez to, ze przeszedl na Intela - chociaz nie wiem czy tym krokiem nie dal do myslenia gorze z redmond.
Apple robi swoje i dla tego jest do przodu. Chociaz spolecznosci Apple nie podbala sie przesiadka na intela, to sprawdz jakei teraz maja wyniki finansowe wzgledem poprzednich lat.

Jeśli tak głęboko wierzysz reklamom, to gdy na telewizorze zobaczysz reklamę Sprite, to ją wyłącz. Może być tragedia.
Widze, ze za daleko poplynales w swoich dywagacjach.
Moja teza od poczatku tego tematu byla nastepujaca: Vista jest przereklamowana i nie jest zadna rewolucja, a ewolucja, ktora ludzie z Redmond chcieli by nam wpoic. I wlasnie to chcialem zaakcentowac.

Ale przecież to co się działo po 2001 to nie była rewolucja, tylko ewolucja. Namieszałeś.
Nie namieszalem. To co sie dzialo po 2001 bylo ewolucja w swiecie Mac OSa i z tym sie doskonale zgadzam, to co sie dzialo w 2001 bylo rewolucja.
Ale w tym samym czasie MS nie zrobil prawie nic. Nie bylo dopieszczania systemu, tylko mozolne wypuszczanie service packow.
Na Rossetcie CS 2 tez daje rade.
VS - faktycznie trzeba przebolec albo uzyc WMVarea.
Inne aplikacje obecnie mnie nie trzymaja przy windowsie.
Cytat
Wystarczająco dużo powodów, aby Jabłka nie tykać. Natomiast jeśli spokojnie przeżyjesz bez tego, śmiało. 10k i jazda do sklepu po ładny komputerek, którego będzie można pokazywać znajomym i chwalić się nim na grupach dyskusyjnych. O grach nawet nie wspomnę...
Wystarczy, ze jestem sam z niego zadowlony i praca sprawia mi przyjemnosc. Nie musze oprowadzac moich znajomych po pokoju.
Grac juz dawno nie gram. A szukajac czegos do rozerwania sie moge zawsze przeskoczyc BootCampem na Windowsa i tam cos znalezc.
Ale jezeli komputer mial by mi sluzyc tylko do grania to juz wole miec konsole, ktora jest do tego stworzona.