Nie znam się na interfejsach do gier, nie znam wymagań graczy. Kiedyś robiłem gry teraz już robię tylko systemy informatyczne. Mogę ci dać jedynie parę banalnych rad.
Stosuj identyfikacje wizualną ikony, obrazki kolory. Sam tekst trzeba przeczytać a ikonkę lub kolor wystarczy zauważyć i już wierz co się może pod nią kryć.
Podziel swoje menu kolorystycznie, dodaj ikony. Kolory muszą być odpowiednio dobrane nie tylko do menu ale i do ikon, okien np czerwone okno będzie ci się kojarzyło z zagrożenie , utratą czegoś, żółte z informacją, zielone z bezpieczeństwem, błękitne ze spokojem.
Nie bój się kolorów i stosuj raczej pastelowe żeby nie wyszła rażąca tęcza

Ja w swoich systemach zawsze mam ikony które identyfikują element i użytkownik nie musi czytać i łapać co to jest i gdzie jest.
Ikone identyfikujesz o wiele szybciej niż tekst który musisz przeczytać.
Interfejs musi być jednolity należy zaplanować ( narysować ) sobie rodzaje menu , okien jakie się będzie stosować gdzie się je będzie stosować i nigdy nie stosować innych pomysłów.
Nie łam się tym że ci nie będzie wychodzić mi też kiedyś nie wychodziło. Nie jestem grafikiem, ale dziś radze sobie znakomicie.
Dawno temu też robiłem gre rpg tyle że w VB i wiele mnie to nauczyło przede wszystkim wytrwałości pierwsze ikony mi w ogóle nie wychodziły ale po zrobieniu 1000 ikon się nauczyłem także to czy zrobisz dobrą grę to jest tylko kwestia pracy i czasy jaki na to poświęcisz.
U góry jest główne menu jakie wtedy zrobiłem opiera się na ikonach tekst jest tylko po to żeby raz przeczytać potem już tylko szukasz ikonę gdy wiesz co ona oznacz i co się pod nią kryje

Lecz tak jak koledzy wyżej uważam że powinieneś się skupić na kodzie i silniku gry tylko pamiętaj nie planuj zrobić więcej niż dasz rade bo nigdy nie ukończysz projektu.
Pomyśl nad rzeczami których nikt nie ma. Dodaj jakieś innowacyjne oryginalne rzeczy które przyciągną graczy.
Ja np kiedyś chciałem zrobić grę Alfons The World is Yours

w której wcielasz się w alfonsa

budujesz domy , zatrudniasz dziewczyny ochronę. Wysyłasz dziewczyny na operacje plastyczne żeby więcej zysku przynosiły, kursy językowe żeby obsługiwał obcokrajowców. Z czasem w lokalach handlujesz narkotykami. Później handlujesz bronią , imigrantami jak twoje imperium się rozrośnie zatrudniasz prawdziwych gangsterów

Wydawało mi się to kiedyś oryginalne

Dziś jakbyś wykonała taką grę na przeglądarce pewnie by odniosła sukces mentalność młodzieży się zmieniła i takie rzeczy są teraz cool.