Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena strony firmowej
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
outsider
Dla mnie ikony nic nie wnoszą(nic z tego nie rozumie - inaczej było by gdyby obok tekstu była ikonka), ale mógłbyś z tej listy zrobić małą prezentacje w js(slider), i zastosować te ikony(mogą być większe)
SHiP
dziura LFI - filtruj parametr page

PS: strona na plikach? Mogłeś chociażby SQL Lite użyć ^.^
Kas
Cytat(SHiP @ 23.08.2010, 20:14:58 ) *
dziura LFI - filtruj parametr page

Wyjaśnij, proszę. Mam taki kod

1. if (empty($_GET['page']))
  2. {
  3. include('./pages/o_nas.php');
  4. }
  5. else
  6. {
  7. $page=basename($_GET['page']);
  8. $file = './pages/' . $page . '.php';
  9. if(file_exists($file))
  10. {
  11. include($file);
  12. }
  13. else
  14. {
  15. include('./pages/404.php');
  16. }
  17. }

Strona ma być na plikach. Po co milion razy wyciągać z bazy danych dokładnie to samo? smile.gif

W tak zwanym międzyczasie przygotowałem nowy projekt:

Który jest lepszy? Dotychczasowy czy nowy? Jak widać jestem płodnym grafikiem. To, że nieutalentowanym to inne sprawa. biggrin.gif
Ramzaa
Cytat
$_GET['page']

To musisz filtrować smile.gif
Kas
Funkcja strip_tags() będzie wystarczająca?

Wprowadziłem sporo różnych modyfikacji. Proszę o sugestie co mogę poprawić:

KLIK!

Zamierzam jeszcze zrobić friendly URL i poprawić stopkę. Co jeszcze mogę zrobić?
livinghatret
Witaj,

Gdybym miał ocenic Cię jako dostawcę usług przez pryzmat Twojej strony (a tym się między innymi zawodowo zajmuję), to skreśliłbym Cię od razu.

Dlaczego? Oto odpowiedź:

1. Wygląd strony zupełnie nie budzi zaufania. Treśc strony sugeruje, że działanośc firmy ma taki zakres, jak nie przymierzając Comarch czy Asseco, a forma przypomina raczej mały warsztat ślusarski. Totalny dysonans...

2. Na stronie brakuje tzw. "świadectwa materialnego". Nie będę tu wchodził w szczegóły (doczytaj na sieci), ale nawet mała firma powinna postarac się chocby o pozorne ŚM. Bez tego firma nigdy nie będzie budziła zaufania. Buduje się go między innymi używając odpowiednio dobranych zdjęc i rysunków, które sprawiają wrażenie że firma ma solidne fundamenty.

3. Kolorystyka zupełnie nie pasuje do branży. Szarośc i zieleń są w zupełnej opozycji do nowych technologii i biznesu. Kolorystyka powinna iśc raczej w kierunku błękitów i szarego (grafitowego) tekstu na białym tle. Całośc rozbita odpowiednio kolorowymi zdjęciami i schematami.

4. Teksty na stronie są tragiczne. Mam uwierzyc, że mała firma może robic to WSZYSTKO jednakowo dobrze? Nie ma takiej możliwości. Powinieneś starac się budowac wrażenie, że możecie dużo w ramach pewnych specjalizacji, bez wymieniania kilkunastu usług. Zdecydowanie lepiej wygląda ukazanie na schemacie pewnego zakresu projektowego, począwszy od idei, przez implementację, testy aż do wdrożenia. Nie trzeba tego wymieniac na liście.

Przez dłuższy czas zajmowałem się marketingiem nowych technologii w dużym koncernie, więc myślę, że warto wziąc sobie te rady do serca smile.gif

Pozdrawiam
Krzysiek
Kas
Dobra, polegałem. biggrin.gif Moje projekty spłonęły w ogniu konkretnej, rzeczowej i nieubłaganej krytyki. W związku z tym zatrudniliśmy grafika do poprawy layoutu. Poprawa oznaczała prawie całkowite przebudowanie koncepcji strony. Jak oceniacie jego pracę?

To pierwszy szkic, przygotowany na szybko. Czy jest lepiej w porównaniu z obecną stroną Alpha IT? Jak oceniacie jego pracę w skali 0-9? Które zdjęcia są najlepsze, a które najgorsze? Od wszystkich mamy zapłacić niewielkie opłaty licencyjne, więc może lepiej niektóre zmienić?
lDoran
3/10
Jeżeli to grafik robił to szału nie ma yahoo.gif
Kas
Co, Twoim zdaniem, jest złe? Co zmienić, co poprawić?
gigzorr
ja , albo mam taki monitor , albo ledwo co widze tekst w stopce worriedsmiley.gif
Kas
Faktycznie, tekst w stopce jest mało kontrastowy i malutki. smile.gif Powiem mu żeby poprawił.

Co poza stopką należy zmienić?
Pawel_W
ta strona wygląda jak czyjeś portfolio, na górze trochę tekstu a niżej realizacje haha.gif
Kas
Tam gdzie jest tekst będzie się pojawiać treść podstrony. Taki jest jego pomysł. Co o tym sądzicie?
livinghatret
Cytat(Kas @ 5.09.2010, 17:16:00 ) *
Co poza stopką należy zmienić?

Wszystko. Zdjęcia niedobrane i jest ich zbyt wiele. Wywal ten projekt/koncepcję i zmień sposób myślenia, bo kręcisz się w kółko.

Strona powinna zostac podzielona na bloki tematyczne, a dopiero niżej konkretne usługi.Tutaj masz przykład strony firmy, która również ma bardzo szeroki zakres działalności: http://www.skk.com.pl/

Na tej stronie jest masa usług, ale prezentowanych w sensowny sposób.
thomson89
Nie wierzę żeby ten grafik był tak kiepski. Daj mu wolną rękę powiedz żeby zrobił coś widowiskowego utrzymującego kolor zieleni i pasującego do firmy informatycznej.

Obrazki na obecnym (kolejnym smile.gif) projekcie są ładne ale szkoda że stanowią całość strony. Tekst za mały. Stopka - nie widać tekstu.

Albo całkowita poprawka albo całkowita zmiana koncepcji. 3 / 9
Daiquiri
@thomson89 - strona firmowa nie musi być widowiskowa - ma "się sprzedać", a przy tym być maksymalnie nastawiona na użytkownika i jego preferencje/oczekiwania/możliwości (w tym te techniczne).

Pozwolę sobie na szerszy opis zamiast standardowej listy - bo jak widzę wypunktowanie słabych stron tego projektu nie ma tutaj racji bytu.

1. Ja bym zrezygnowała z tej zieleni - chcecie być postrzegani jako grupa profesjonalistów - zdecydujcie się na profesjonalne kolory. Zadaj sobie pytanie: ile stron firm oferujących podobny do nas zakres usług - ma kolorystykę podobną do naszej. Zero? No właśnie! Zastanów się dlaczego.

2. Ten projekt jest kompletnie nieprzemyślany od strony usability (czy jak kto woli użyteczności). Pomyśl czego klient będzie szukał na Twojej stronie, bo przecież Twoja strona www jest dla niego - nie dla Ciebie. Dla mnie ewidentnie nie macie też pomysłu na zawartość strony.

3. Uważam, że powinieneś zarzucić dotychczasowy kierunek bo jest po prostu zły. Nie ma sensu "na siłę" pozostawać przy koncepcji, która sprawia Wam problemy.

4. Być może nie dogadałeś się z grafikiem, być może grafik jest bardzo kiepski. Jeżeli chcesz być postrzegany jako poważny partner biznesowy - zainwestuj w coś co Cię będzie reprezentować w sieci. Z autopsji wiem, że najtrudniej projektować dla siebie - może warto jednak zlecić to komuś innemu? Komuś kto się zna na rzeczy...
lDoran
Cytat(Kas @ 5.09.2010, 15:06:12 ) *
Co, Twoim zdaniem, jest złe? Co zmienić, co poprawić?

Wszystko w szczególności nawigację, te zdjęcia są duże przez co strona będzie scrollowana. Źle to działa na użytkowników, pomyśl nad nawigacją u góry.
r4xz
Cytat
1. Ja bym zrezygnowała z tej zieleni - chcecie być postrzegani jako grupa profesjonalistów - zdecydujcie się na profesjonalne kolory. Zadaj sobie pytanie: ile stron firm oferujących podobny do nas zakres usług - ma kolorystykę podobną do naszej. Zero? No właśnie! Zastanów się dlaczego.

bo przypomina gluta? haha.gif

swoją droga nawet fajny motyw by był.

a teraz na poważnie,
przede wszystkim jak już ktoś wspomniał pomysł na tekst, a nawet ogólnie na zawartość strony. pogoogluj, spróbuj coś nagryzmolić - co oferujesz, jakieś certyfikaty, cennik.
fajny jest pomysł w stylu np. "czego poszukujesz?" i pod spodem "chciałbym zobaczyć przykładowe realizacje, jaka jest cena za poszczególne usługi, szukam porady" etc. etc. (w skrócie to co najważniejsze i potencjalny klient będzie szukał). jakoś to wyróżnić (ale nie bez przesady) i już dodatkowy mały element na stronę jest.
czcionka - zbyt duże wahania. "o nas" i stopka jak dla orłów, a z kolei opisy obrazków jak dla niedowidzących worriedsmiley.gif
Kas
Pogoniłem go trochę, przygotował coś takiego:

Jest lepiej? Jak oceniacie to w skali 0-9? Lepszy zielony czy niebieski? Pamiętajcie proszę, że większość tekstów będzie dużo, dużo krótsza niż Odzyskiwanie danych.
thomson89
Musisz zmienić koncepcję. Tu masz coś fajnego. Na podobny układ bym stawiał. Gdzieś tam u góry projekty lub oferta - przewijane po 3.

Zmienione szablony oceniam tak samo: 3/9 za wyjątkiem tego niebieskiego: 2/9
Kas
Czy powyższe projekty są lepsze niż obecna strona Alpha IT?
lDoran
Jeden i drugi jest mało profesjonalny, polecam Tobie poczytaj tego bloga: http://centrumpsd.pl/artykuly/efektywna-na...dobre-praktyki/
Daiquiri
Wybacz, ale pogoniłeś grafika i zmienił Ci tło belek? Toż to jest w porywach do 5 minut roboty smile.gif. Uważam, że te projekty poziomem (niestety) nie odbiegają od Twojego. Prosisz o rady i oceny, a jedną ciągle ignorujesz, więc napiszę to co już pisałam masę razy - nie masz pomysłu na treść co ewidentnie widać! Uwierz mi, bo zajmuje się tym zawodowo - poszukaj w google stron firm o podobnym wachlarzu usług. Zobacz jakie elementy się u nich znajdują, pomyśl czy będą pasowały u Ciebie, jeżeli tak to wprowadź je.
Kas
Kolejny projekt płonie w ogniu krytyki ("Gore!"). biggrin.gif Całe szczęście, że nie mój.

Muszę jednak coś zaznaczyć. Ekstremalnie podoba mi się pomysł z dużymi przyciskami nawigacyjnymi. Na naszej stronie nie będzie dużo treści i to chyba najlepszy sposób na wypełnienie pustki. Dlatego bardzo proszę o sugestie w jaki sposób przerobić ten projekt. Przekazałem wszystkie uwagi grafikowi i przygotował coś takiego:

Jest lepiej? Proszę o ocenę w skali 0-9. No i kluczowe pytanie: czy jest lepiej niż obecnie?
cojack
Dlaczego Oferty nie są rozwijalne tylko na sztywno są rozwinięte? Dlaczego trzeba kliknąć w link a nie w podświetlany button? Stopa oczojebna.
livinghatret
Cytat(Kas @ 6.09.2010, 09:46:41 ) *
Jest lepiej? Proszę o ocenę w skali 0-9. No i kluczowe pytanie: czy jest lepiej niż obecnie?

Nie, nie jest lepiej. Jest tak samo tragicznie. Maksimum 2 w skali 0-9.

Wszyscy piszą Ci, że jest źle, że masz zmienić koncepcje i zrobić to całkowicie od nowa. Nie wiem dlaczego trzymasz się kurczowo tak beznadziejnego początku? To tak jakbyś budował dom na źle wylanych fundamentach.
lDoran
Szkoda słów, autor tematu w ogóle nie bierze pod uwagę osób wyrażających swoje opinie. W związku z tym nie ma sensu oceniać ;P
thomson89
Cytat(Kas @ 6.09.2010, 09:46:41 ) *
Muszę jednak coś zaznaczyć. Ekstremalnie podoba mi się pomysł z dużymi przyciskami nawigacyjnymi. Na naszej stronie nie będzie dużo treści i to chyba najlepszy sposób na wypełnienie pustki. Dlatego bardzo proszę o sugestie w jaki sposób przerobić ten projekt. Przekazałem wszystkie uwagi grafikowi i przygotował coś takiego:

Przepraszam, ale nie widzę różnicy.

Weź pigułkę na stratę pamięci z ostatnich kilku dni albo niech ktoś cię mocno walnie w głowę smile.gif Może zapomnisz. Bez urazy.

--EDIT: Poprawka, zmienił gradient topu haha.gif
nmts
Ja mam wrażenie, że autor robi sobie jaja ze wszystkich, bo dla mnie to są jaja nazywać człowieka, który zrobił ten nowy layout grafikiem. Ja tu nie widzę ręki grafika.

Na dodatek przedstawiasz kolejną wersję, w której Twój 'grafik' po sugestiach odwrócił jedynie gradient i zmniejszył tekst w nagłówku. Oczywiście zaraz przedstawisz nam nową wersje, w której grafik zmieni czcionkę, a następnie kolejną z innym kolorem tła.
outsider
Szczerze ? Jeśli nie miałbym wyboru wybrałbym Twój projekt biggrin.gif
A ten grafik to zaszalał z tym gradientem, łał, i dodał outer glow, fu*ck yea! tongue.gif

Nie wklejaj następnego projektu jeśli ma być tak samo ubogi jak poprzednie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.