Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: beta.prezydent.pl - dyskusja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
slash^
Co tu duzo pisac...

http://wiadomosci.onet.pl/2016079,11,item.html

oto nasze "tanie panstwo" a takze informacja dla tych, ktorzy moga pytac ile brac za strone z cms od klientow smile.gif
sowiq
Najpierw trochę więcej poczytaj, później oceniaj i krzycz.
Cytat
[...]jest to nie tylko wykonanie serwisu ale również dostarczenie i utrzymanie serwera dedykowanego, całego oprogramowania, odpowiednich łączy,pozycjonowanie, rozwój, utrzymanie i tak aż do grudnia 2010 (czyli jeszcze 17 miesięcy!).
slash^
Czyli wychodzi ponad 20 tys na miesiac, ile w tym moze kosztowac dedyk a ile bierze do kieszeni "znajomy" prezydenta? Stworzenie takiej strony zajmuje 2 "srednio zaawansowanym" osobom pewnie z tydzien po 3-4h dziennie, a co tam wiecej rozwijac?
batman
1. Oceny negatywne są wystawione przez osoby związane z onetem, na którym pojawił się artykuł. Czyżby przegrali przetarg?
2. Takie są stawki za rozbudowane systemy CMS-y. Nawet nie wiesz, co jest "behind the scene".
3. Ogromna część kwoty idzie na design oraz identyfikację graficzną strony.
4. Wspomniane wcześniej utrzymanie infrastruktury.

Poza tym mieszasz pojęcia - tanie państwo to PO, a nie PiS (i prezydent).
sowiq
Cytat(batman @ 28.07.2009, 10:48:01 ) *
Oceny negatywne są wystawione przez osoby związane z onetem, na którym pojawił się artykuł. Czyżby przegrali przetarg?
Do przetargu zgłosiły się tylko 3 zespoły:
- KOMUNIX Sp. z o.o. + SOFTHIS Sp. z o.o.
- DDB Warszawa Sp. z o.o.
- QUMAK-SEKOM SA + IDEO Sp. z o.o. (wygrali)
Nie wiem czy któryś z nich ma cokolwiek wspólnego z Onet.pl

2. Takie są stawki za rozbudowane systemy CMS-y. Nawet nie wiesz, co jest "behind the scene".
Z tym, że strona postawiona jest na Edito CMS -> http://beta.prezydent.pl/admin

Poczytaj też na Wykopie
slash^
Bez znaczenia jak na to patrzec z moich (takze i twoich) podatkow wydano po raz kolejny zdecydowanie za duzo niz potrzeba, nie ma chyba firmy, ktora wydala by tyle na taka strone jezeli by musiala placic z wlasnej kieszeni...
batman
Cytat(sowiq @ 28.07.2009, 10:53:18 ) *
Z tym, że strona postawiona jest na Edito CMS -> http://beta.prezydent.pl/admin
Tak poważny projekt nie może być postawiony na domyślnej instalacji CMS-a. Należy pamiętać o masie dodatków i rozszerzeń, jakie musiały zostać napisane/dopisane.

Cytat(slash^ @ 28.07.2009, 10:54:27 ) *
Bez znaczenia jak na to patrzec z moich (takze i twoich) podatkow wydano po raz kolejny zdecydowanie za duzo niz potrzeba, nie ma chyba firmy, ktora wydala by tyle na taka strone jezeli by musiala placic z wlasnej kieszeni...
A ja znam i to nie jedną. Takie są ceny za tak rozbudowane systemy oraz ich utrzymanie.

Cytat
Czyli wychodzi ponad 20 tys na miesiac, ile w tym moze kosztowac dedyk a ile bierze do kieszeni "znajomy" prezydenta? Stworzenie takiej strony zajmuje 2 "srednio zaawansowanym" osobom pewnie z tydzien po 3-4h dziennie, a co tam wiecej rozwijac?
Ok. To napisz proszę taki serwis w tydzień, pisząc po 3-4h dziennie i postaw to na pierwszym lepszym dedyku, który padnie w dniu premiery, ponieważ nie wytrzyma ruchu.
slash^
Musisz miec niezlych klientow, ze Ci tyle placa smile.gif

"Tak powazny projekt" ile razy do dzis byles na tej stronie w zyciu? Nadal uwazam ze pieniadze wyrzucone w bloto...

Nie mowie o pierwszym lepszym dedyku, ale nie widzialem oferty za jakies 10 tys mies, a nawet jezeli sa i takie - to sa rowniez za 2-3 tys.
batman
Cytat(slash^ @ 28.07.2009, 11:09:30 ) *
"Tak powazny projekt" ile razy do dzis byles na tej stronie w zyciu? Nadal uwazam ze pieniadze wyrzucone w bloto...
Piszę często "tak poważny projekt", ponieważ nie jest to stronka dla wujka, który sprzedaje traktory przed oborą, tylko serwis urzędowy, w którym nie można sobie pozwolić na "failed to open stream. permision denied"...

Kwota jest jak najbardziej w porządku. Po prostu nie znasz realiów rynku.

Podobnie jest z dedykami. Nie jest to dedyk w firmie X, ponieważ dane, które są trzymane w takim serwisie nie mogą leżeć u byle kogo. Nie znajdziesz takich usług w cennikach na stronach www firm hostingowych.
kbsucha
Przesadzacie. Tak wszyscy płaczą w branży, że ceny są zaniżane, to teraz jak powiecie klientowi 50k za CMS + strona i jak wam będzie wybrzydzał to wysyłacie link do artykułu i pokazujecie ile kosztują strony internetowe. biggrin.gif

A tak poważnie, w Polsce jak zwykle nic, nikt nie wie, ale ktoś sobie zarobił to trzeba mu dowalić.

Pozdr
sztosz
Poza tym mieszasz pojęcia - tanie państwo to PO, a nie PiS (i prezydent).

Dawno przestałem się interesować polityką, wolę pooglądać mupetty, przynajmniej się nie wkurzam tyle, ale kiedy ostatnio się nią interesowałem, to właśnie PIS coś bredził jak się okazało o Tanim Państwie.

I jako podatnikowi bardzo mi się nie podoba że państwo wydało taki szmal na stronę praktycznie o niczym i co w tym projekcie do cholery jest takiego poważnego, są tam jakieś informacje o znaczeniu strategicznym czy co? To jakiś blog albo prosty portal newsowy. Zaś co do danych tam trzymanych, to choćbyFudzilla , czy betanews, mają ważniejsze informacje. Normalnie szlag mnie trafia jak czytam takie newsy :/
sowiq
Cytat(batman @ 28.07.2009, 11:16:02 ) *
Podobnie jest z dedykami. Nie jest to dedyk w firmie X, ponieważ dane, które są trzymane w takim serwisie nie mogą leżeć u byle kogo.
Przesadzasz. Chyba nie myślisz, że w panelu administracyjnym prezio zapisał sobie hasła do rakiet atomowych (których nie mamy) albo PIN do karty bankomatowej/komórki swojego brata (których też nie ma).
Myślę, że 99% informacji zapisanych w bazie jest dostępnych publicznie na stronie. Ten 1% to loginy i hasła zarządzających smile.gif

Pomimo tego, że wkleiłem na początku linka do artykułu, również uważam, że kwota 360k jest trochę przesadzona jak za taką stronę.
erix
Też mi się ta kwota nie podoba.

To niby pomysł na hotspota w mojej mieścinie - wycena wyszła 11 000zł na instalację sprzętu w gminie. haha.gif Toż tyle Mikrotiki z najwyższej półki kosztują z budową kompletnej stacji bazowej.

~batman, może i są takie systemy, ale nie przesadzaj:
Cytat
Piszę często "tak poważny projekt", ponieważ nie jest to stronka dla wujka, który sprzedaje traktory przed oborą, tylko serwis urzędowy, w którym nie można sobie pozwolić na "failed to open stream. permision denied"...

Ile razy ja to widziałem na stronach urzędowo-państwowych... O.o Popatrz chociażby na serwery CKE/OKE - też niby urzędowo, wyniki tajne, kasa powinna wespół w wytrzymałością, a przy 2k użyszkodników online wszystko leży.

Za taką kasę, to systemy bankowe najprędzej idą, choć wiesz - nie narażałbym się obywatelom. 1/3 tej kwoty bym zrozumiał. To co zmarnowano (nie kryjmy, beta nie jest rewelacją, jeśli chodzi o grafikę) można by było na inny cel wydać, jest na co.

To nie jest system klasy enterprise. biggrin.gif
vokiel
Tak mi przyszło do głowy, że od informacji publicznych jest BIP - jak sama nazwa wskazuje.

IMHO jeśli prezydent chce mieć swój blog, to niech płaci ze swojej kasy, a nie z pieniędzy podatników. Niech zaraz się rzucą na 'swoje' strony premier, marszałek i inni senatorzy i posłowie - każdemu sfinansujemy taką stronkę za ponad 300k? Troche to nie tak. Ciągle krzyki o brakach w budżecie a na nową stronę 1/3 bańki było... Co innego jakby w ogóle nie miał strony, ale miał i to nie jakąś tragiczną.

Subiektywnie, wg mnie to trochę nie tak jak być powinno...
blooregard
Ostatni coś było o książkach w Braile'u dla niewidomych, że brakuje w budżecie 1,5 mln PLN.
I proszę, 1/5 tej kwoty poszła na jakiś serwis, który jest tylko elementem PR prezia.

A ile jest innych potrzeb w budżecie, nie wspomnę.
Ale niestety, nasz kraj jest sztandarowym przykładem na przepierdzielanie kasy na głupoty.
I nie ma znaczenia, czy jest to PIS, PO, SLD czy inne skróty.
Ludzie, którzy są u władzy, nie wiem, taki chyba gatunek, ale żyją na innym poziomie świadomości społecznej.

Dla nich nie istnieje problem wydania 360 tysięcy na stronę www, podczas gdy w szpitalach dzieci umierają na raka, bo nie ma pieniędzy na leki, fundacje ratujące ludzkie życie i zdrowie i dające nadzieję setkom tysięcy ludzi na odrobine normalności w ich pełnymcierpienia życiu czekają na zwrot 1% z naszych podatków, żeby móc normalnie funkcjonować i realizować sowją działalność, ludzie rozwalają się na dziurawych drogach, ludzie, którzy pracowali po 30-40 lat mają po 700 PLN emerytury, wszędzie smród, brud i ubóstwo, bo nie ma nikogo z jajami, kto by wreszcie całą tę bandę z Wiejskiej wziął za ryj i zagnał do roboty.
Nieee, najważniejsze są afery, stołki i strony www prezia.
I pijar przed następnymi wyborami. Dopiero co Rostowski płakał o dziurze w budżecie, ale 370 tysi na stronkę się cudownie znalazło.

Sorki, ale musiałem to napisać. Nie należymy do głupiego narodu, ale do rządzenia to się nie nadajemy.
mike
Normalna cena dużej agencji. Nie ma co się dziwić i należy się przyzwyczaić do realiów rynku.
Kogo to dziwi, to nie zdaje sobie sprawy co cena zawiera.

Ja natomiast zastanowiłbym się czy to było konieczne, skoro poprzednia strona nie była najgorsza.
Choć faktycznie wcześniej mieliśmy stronę Lecha Kaczyńskiego a teraz jest strona Prezydenta RP.
Cysiaczek
No bez jaj, rynek rynkiem, ale tam nie ma nic, co by taką kwotę usprawiedliwiało.
17x2k - 34 tysięcy złotych za dedyka (* ilość dedyków oczywiście)
Admin - ile weźmie za administrację? 6k brutto miesięcznie (17x6=102 tysięce). Ile wezmą okazyjnie najęci ludzie? Kolejne 100k.
Sama strona to kilkanaście tysięcy.

Sam nie wiem smile.gif
blooregard
@Cysiaczek, zapomniałes o działkach dla krewnych i znajomych królika z kancelarii prezia
Spawnm
Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 13:13:58 ) *
@Cysiaczek, zapomniałes o działkach dla krewnych i znajomych królika z kancelarii prezia

A teraz pokaż mi dowody że ta kasa poszła na te cele.
blooregard
Cytat
A teraz pokaż mi dowody że ta kasa poszła na te cele.

Nie powiesz mi chyba, że to sam LK organizował ten przetarg, pracowało przy nim parę osób i za darmo tego nie robiły.
sowiq
Cytat(Cysiaczek @ 28.07.2009, 13:12:26 ) *
Admin - ile weźmie za administrację? 6k brutto miesięcznie (17x6=102 tysięce). Ile wezmą okazyjnie najęci ludzie? Kolejne 100k.
No chyba nie myślisz, że na 17 miesięcy zatrudnili 'dedykowanego' administratora serwera tylko po to, żeby strona prezydenta działała 24/7. No aż w takie bajki to nie uwierzę smile.gif

A co do tych wielkich agencji, które się cenią - nie takie żeśmy strony ze szwagrem robili haha.gif

[edit]
Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 13:22:56 ) *
Nie powiesz mi chyba, że to sam LK organizował ten przetarg, pracowało przy nim parę osób i za darmo tego nie robiły.
Ale to jest praca tych ludzi. Zrobią jeden przetarg czy 15 - pracują na państwowym etacie i korytko mają pełne cały czas smile.gif
mike
Cytat(sowiq @ 28.07.2009, 13:24:45 ) *
No chyba nie myślisz, że na 17 miesięcy zatrudnili 'dedykowanego' administratora serwera tylko po to, żeby strona prezydenta działała 24/7. No aż w takie bajki to nie uwierzę smile.gif
Taka kwota właśnie obejmuje takiego kolesia.
Admina, który nie ważne co robi (może nawet siedzi w kuiblu i sra) rzuci to co robi i zajmie się sprawą. To są duże koszty. Ile firm może sobie pozwolić na posiadanie takich zasobów?
A w przetargu jest mowa o czterech etatach. Masz grafika, developera i kogośtam jeszcze, którzy po telefonie w ciągu minuty zareagują? Przez kilkanaśmie miesięcy.

I to nie są wymysły tylko widziałem akcje kiedy koleś z firmy X dzwoni do K2 za 5 min. 17:00 w piatek i coś chce. I ma w dupie cały świat, on chce i ma to dostać.
blooregard
Cytat

Ok, źle się wyraziłem. Zapomniałem o "wynagrodzeniach osób, które uczestniczyły w pracach nad zorganizowaniem i przeprowadzeniem przetargu oraz nadzorowały proces powstawania sewisu i przygotowania treści poprawnej politycznie". Tak lepiej?

Chociaż wątpię, by te wynagrodzenia były wliczone w tę kwotę, bo chodzi chyba o kwotę za samo stworzenie i hosting serwisu, ale i tak, biorąc pod uwagę realia polskie, część tych pieniędzy, no, bo to przecież "publiczne, czyli niczyje", nie została bezpośrednio na ten cel przeznaczona.

@Spawnm: Dowodów nie mam, po prostu wyrażam swoje zdanie. Mam takie, a nie inne wyobrażenie o prowadzeniu interesów w naszym kraju i opieram je wyłącznie na swoich obserwacjach oraz tym, czego można się codziennie dowiedzieć z mediów.

Chyba, że media kłamią, a polska polityka oraz tego rodzaju działalność jest czysta jak łza, klarowna i przejrzysta jak woda mineralna. wtedy osobiście pojadę na Wiejską i publicznie wszystkich polityków przeproszę, bijąc się w piersi, ze to ja, jako szary obywatel tego kraju, jestem winien tego wszystkiego, co się dzieje w naszym pięknym kraju.
Cysiaczek
Czy ta firma ideo.pl z ich cms'em, Edito nie miała kiedyś jakichś zatargów z jednym z forumowiczów? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93532&hl=edico
batman
Cytat(sowiq @ 28.07.2009, 11:27:31 ) *
Przesadzasz. Chyba nie myślisz, że w panelu administracyjnym prezio zapisał sobie hasła do rakiet atomowych (których nie mamy) albo PIN do karty bankomatowej/komórki swojego brata (których też nie ma).
Myślę, że 99% informacji zapisanych w bazie jest dostępnych publicznie na stronie. Ten 1% to loginy i hasła zarządzających smile.gif
Nie twierdzę, że tajne hasła do broni atomowej są przechowywane w takim czymś. Prędzej można tam znaleźć numer komórki do któregoś z prezydenckich ministrów lub inne podobne dane. Niemniej jednak, wypłynięcie takich danych nie byłoby dobrze odebrane.

Cytat(erix @ 28.07.2009, 12:31:52 ) *
Ile razy ja to widziałem na stronach urzędowo-państwowych... O.o Popatrz chociażby na serwery CKE/OKE - też niby urzędowo, wyniki tajne, kasa powinna wespół w wytrzymałością, a przy 2k użyszkodników online wszystko leży.
A co jeśli kancelaria prezydenta chce zerwać z takim wizerunkiem? Co jeśli chcą stworzyć serwis, który mógłby by wzorem do naśladowania?

Cytat(vokiel @ 28.07.2009, 12:32:50 ) *
IMHO jeśli prezydent chce mieć swój blog, to niech płaci ze swojej kasy, a nie z pieniędzy podatników. Niech zaraz się rzucą na 'swoje' strony premier, marszałek i inni senatorzy i posłowie - każdemu sfinansujemy taką stronkę za ponad 300k? Troche to nie tak. Ciągle krzyki o brakach w budżecie a na nową stronę 1/3 bańki było... Co innego jakby w ogóle nie miał strony, ale miał i to nie jakąś tragiczną.
Zauważ, że nowa strona jest znacznie mniej Kaczyńska niż poprzednia. Teraz to jest rzeczywiście serwis prezydenta Polski, a nie Lecha Kaczyńskiego.

Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 13:22:56 ) *
Czyli osoby, które organizowały przetarg, prawnicy, którzy spisywali umowy oraz sprzątaczki, które sprzątały sale, w których były spotkania mają pracować za darmo?
Jeśli sugerujesz, że przetarg był ustawiony, a kwota odpowiednio wysoka, by ktoś mógł część tej kasy ukraść, to mam nadzieję, że masz na to dowody. Inaczej jest to bzdura wyssana z palca.
Poza tym koszty około przetargowe nie są brane jako część wynagrodzenia za projekt. Na to jest osobny budżet.

Gwoli ścisłości - nie jestem w żaden sposób związany z PiS, ani nie jestem jej sympatykiem.
blooregard
Cytat
Jeśli sugerujesz, że przetarg był ustawiony, a kwota odpowiednio wysoka, by ktoś mógł część tej kasy ukraść, to mam nadzieję, że masz na to dowody.

Nigdzie nie napisałem, że przetarg był ustawiony.
Nikomu nie zarzuciłem też kradzieży.

Cytat
Teraz to jest rzeczywiście serwis prezydenta Polski

Duma rozpiera mą pierś, że prezydent RP ma taką zajefajną stronę za 360 kawałków.
batman
Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 13:48:37 ) *
Duma rozpiera mą pierś, że prezydent RP ma taką zajefajną stronę za 360 kawałków.
To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum, który zrobi mu "stronkę" w dwa tygodnie.
Jeśli chcesz mieć serwis wysokiej jakości to musisz za niego zapłacić. Podana cena jest jak najbardziej rzeczywista i nie ma mowy tutaj o przekrętach.
sowiq
Cytat(batman @ 28.07.2009, 13:51:33 ) *
To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum, który zrobi mu "stronkę" w dwa tygodnie.
Prawda jest taka, że to prywatna strona prezydenta, która ma podbudować jego PR i pomóc w następnych wyborach, a nie dobro publiczne.

Jeśli zapłaciłby ze swoich pieniędzy, to niech to będzie nawet i 500k, niech sobie zatrudni straż do ochrony serwera i murzyna, który będzie kręcił korbką jak zabraknie prądu. Ale tu chodzi głównie o to, że za ten serwis zapłaciłem zarówno ja, Ty jak i reszta obywateli.

Kryzys - sryzys. Widać kryzys dotyka państwowe instytucje wybiórczo.
blooregard
Cytat
Jeśli chcesz mieć serwis wysokiej jakości to musisz za niego zapłacić. Podana cena jest jak najbardziej rzeczywista i nie ma mowy tutaj o przekrętach.

Jeśli chcę mieć serwis wysokiej jakości, najpierw musi byc uzasadniona konieczność posiadania takowego oraz środki na jego stworzenie.
Przypominam, że to są pieniądze z budżetu, tego samego, z którego brakuje na policję, służbę zdrowia, edukację, dożywianie dzieci w szkolach i tysiące innych potrzeb, również na emerytury Twoich i moich rodziców.

Cytat
To może niech prezydent zapłaci 1000 zł dzieciakowi z gimnazjum

To może niech prezydent przeznaczy ten 1000 złotych np. na kilkadziesiąt obiadów dla dzieci, dla których nowa strona prezydenta ma raczej małe znaczenie w sytuacji, gdy od trzech dni nie jadły nic ciepłego.

O to mi cały czas chodzi.

Sugestie z niewłaściwym wykorzystaniem tej kasy były spowodowane emocjami, jakie wywołała we mnie informacja o kosztach wykonania tego serwisu i niniejszym przepraszam wszystkich tych, których w jakiś sposób tym uraziłem. Część z Was zrozumie to, gdy już będzie miała własne rodziny i dzieci i będzie czekać z chorym dzieciem na wizytę u specjalisty cztery miesiące, bo "nie ma pieniędzy w budżecie", a potem przeczyta, że wydano 360 tysięcy na stronkę dla prezydenta.
Gwarantuję Wam, że też Was szlag trafi na miejscu.
Spawnm
strona prezydenta = dziś Kaczyński , jutro kto inny , czemu niby miał by fundować komuś stronę www?

@blooregard -> bardziej mnie krew zalewa jak słyszę o strajkach w szpitalu , zarabiają masę kasy i jeszcze im mało :/
sowiq
Cytat(Spawnm @ 28.07.2009, 13:59:26 ) *
strona prezydenta = dziś Kaczyński , jutro kto inny , czemu niby miał by fundować komuś stronę www?
Założę się z Tobą o skrzynkę wódki, że jak przyjdzie nowy prezydent to zrobi się kolejna strona. Za państwowe oczywiście.
Spawnm
Cytat(sowiq @ 28.07.2009, 14:02:35 ) *
Założę się z Tobą o skrzynkę wódki, że jak przyjdzie nowy prezydent to zrobi się kolejna strona. Za państwowe oczywiście.

I wtedy można by zrobić nagonkę , obecnie nie widzę powodu . Przynajmniej w tej sprawie.
Fifi209
Za drogo moim zdaniem. Po co serwer dedykowany? Za taką kasę to by sobie na własność kilka kupili + łącze a i tak byłoby taniej.

http://beta.prezydent.pl/nasz-kraj/

"Wiele osób zwraca do Kancelarii Prezydenta się z prośbą o informacje dotyczące naszego kraju." - Fachowcy
viking
Na czym ten cms pracuje? Trzeba było tez kupować licencję na system bazodaniowy?
Podejrzewam że dużo się nie napracowali przy zmianach. Dołożyli po prostu moduły które były już gotowe i wzięli kasę.
Serwer stoi w kei, wybór dobry jeżeli chodzi o firmę ale podejrzewam że administracją właśnie kei się zajmuje. A nawet dla samego wizerunku firmy (w końcu dbają o serwer głowy państwa) jeśli coś diabli by wzięli naprawa byłaby priorytetem.

Jak dla mnie cena jest o połowę zawyżona.
blooregard
Cytat
@blooregard -> bardziej mnie krew zalewa jak słyszę o strajkach w szpitalu , zarabiają masę kasy i jeszcze im mało :/

Gwarantuję Ci, że wśród nich są tacy, którzy na to zasługują i wiem, co mówię, wierz mi. I zasługują na to w wiele bardziej niż kancelaria prezia RP na noą stronę www, bo ta strona życia nikomu nie uratuje, a paru świetnych lekarzy owszem, i to niejedno. A na to pieniędzy nie ma. a na stronę jest.
Wytłumacz mi, jaki system wartości kieruje tymi ludźmi (politykami). Bo ja za cholerę nie potrafię tego zrozumieć.
Spawnm
hmmm taka wielka strona a rssa nie dali tongue.gif

@blooregard => całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek i lekarzy , już teraz zarabiają zbyt wiele.
erix
Cytat
Za drogo moim zdaniem. Po co serwer dedykowany? Za taką kasę to by sobie na własność kilka kupili + łącze a i tak byłoby taniej.

To racja, ale popatrz że strony rządowe są często DDoS-owane. tongue.gif

Co nie zmienia jednak faktu, że za dużo pieniędzy na to poszło.
sowiq
Cytat
Nowa strona internetowa prezydenta za 350 tysięcy złotych

Ja Wam powiem tylko jedno - dobrze płatny zawód sobie wybraliśmy smile.gif Trzeba tylko brać zamówienia publiczne i po pół roku można sobie chatę stawiać smile.gif
blooregard
Cytat
@blooregard => całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek i lekarzy , już teraz zarabiają zbyt wiele.

Każdy tak powie, póki wszyscy w rodzinie są zdrowi.
A jak przyjdzie co do czego, realia funkcjonowania służby zdrowia w Polsce szybko zmienią jego pogląd na zarobki tej grupy zawodowej.

Z drugiej strony, będąc sprawiedliwym, zarobki prezydenta RP też do najwyższych nie należą.

Cytat
To racja, ale popatrz że strony rządowe są często DDoS-owane.

Uuu, myślę, że znając pomysłowość niektórych "fachmanów", DDoS to najmniejsze zmartwienie.

Wyobrażasz sobie sytuację, gdy ktoś uzyska dostęp do tego serwisu na poziomie umozliwiającym mu zmianę treści? Np. oficjalnych komunikatów?
Możliwe, że część tej kwoty stanowi również wynagrodzenie dla osób zajmujących się tylko i wyłacznie dbaniem o to, żeby włąśnie taka sytuacja nie zaistniała, ale taka informacja publicznie przecież się nie pojawi. To by w jakiś sposób tłumaczyło różnicę pomiędzy domniemanymi kostzami wykonania i hostingu, a ceną końcową.
Spawnm
@blooregard => kasa na leki/szpitale != kasa na koleją bryke doktorka .

A że strona będzie atakowana to pewniak winksmiley.jpg
erix
Cytat
całe szczęście że nie ma kasy dla pielęgniarek

Nie wiem, co to za stereotyp, że pielęgniarki "mają" dużo... :|
blooregard
Cytat
@blooregard => kasa na leki/szpitale != kasa na koleją bryke doktorka .

@Spawnm: Tu Cię mam, Misiu smile.gif
MASZ DOWODY?
Spawnm
Nie offtopuj tongue.gif

A dowodów nie mam , co jest tylko kolejnym powodem aby im nie dawać podwyżki po pewnie jeszcze z kasy szpitalnej mogą podbierać (przyjmując twoje założenia )

A ja już znalazłem błąd w stronie prezydenta smile.gif
'a,a,a' nie wszędzie działa.
batman
A ja napiszę, że wszyscy, którzy piszą ile to dzieci można wykarmić za tą kasę, to banda hipokrytów.
Wyłączcie lepiej komputery i nie piszcie bzdur, ponieważ kasa, którą wydacie na prąd mogłaby nakarmić biedne sieroty.
Jakoś wszyscy narzekają, że Polska jest daleko w tyle jeśli chodzi o rozwiązania IT. Prezydent zrobił sobie nowoczesną stronę, by iść z duchem czasu i nagle nowoczesne technologie są be? Jeśli ta kwota wydaje się duża, to zastanówcie się ile będą kosztować szerokopasmowe łącza, albo druga linia metra, czy Świątynia Opatrzności Bożej.
Zaraz ktoś napisze, że metro to konieczność, a strona prezydenta nie. Dla mnie metro i kolejny kościół to zbędne wydatki, za które można nakarmić biedne dzieci i ubrać biedne pielęgniarki i nauczycieli.

Napiszę to jeszcze raz. Podana kwota jest nieco wyższa niż średnia cena za podobny projekt.

Czy tak duży wydatek jest uzasadniony? Tak. W końcu możemy pochwalić się urzędową stroną na poziomie. Jeśli chcemy gonić Europę/Świat, to musimy wydawać takie sumy na nowe rozwiązania.
erix
Cytat
W końcu możemy pochwalić się urzędową stroną na poziomie. Jeśli chcemy gonić Europę/Świat, to musimy wydawać takie sumy na nowe rozwiązania.

Skoro już zaczepiłeś o doganianie reszty Świata, to może trzeba zacząć od innych kwestii, jakimi są np. drogi, czy formalności urzędowe? Jeśli Twoja teoria ma odzwierciedlenie, to wygląda to jak budowa domu zapoczątkowana od postawienia komina...
blooregard
Cytat
A ja napiszę, że wszyscy, którzy piszą ile to dzieci można wykarmić za tą kasę, to banda hipokrytów.

Nie wszyscy, tylko ja, więc rozumiem, że to było do mnie.

Cytat
Wyłączcie lepiej komputery i nie piszcie bzdur, ponieważ kasa, którą wydacie na prąd mogłaby nakarmić biedne sieroty.

Wyobraź sobie, że za ten prąd, co pożera mój komputer, po pierwsze:
- płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto. Fakt, że część tych pieniędzy wraca do mnie pod postacią miedzy innymi owej służby zdrowia, na co się godzę bez mrugnięcia okiem, a część pod postacią strony www prezia RP, na co już zgody nie wyrażam, ale możliwości zadysponowania tą kasą już nie mam

Cytat
Jakoś wszyscy narzekają, że Polska jest daleko w tyle jeśli chodzi o rozwiązania IT. Prezydent zrobił sobie nowoczesną stronę, by iść z duchem czasu i nagle nowoczesne technologie są be?

Przypomnę CI, że Twój światły i nowoczesny prezydent nie dalej jak rok temu publicznie wyrażał swoją opinię o internautach (piją piwo i oglądają strony porno), która nieco odbiega od jego "chodzenia z duchem czasu"

Cytat
Dla mnie metro i kolejny kościół to zbędne wydatki

Kościół może i tak, ale metro? W 2,5-milionowej aglomeracji, która stoi w korkach 22 godziny na dobę, bo ludzie nie mają alternatywy dojazdu do pracy? No sorry, ale gdzie Ty żyjesz? Na Marsie?

Cytat
Napiszę to jeszcze raz. Podana kwota jest nieco wyższa niż średnia cena za podobny projekt.

Napiszę jeszcze raz. Nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia ekonomicznego dla strony za 360 tysięcy, finansowanej z budżetu państwa, w obecnej sytuacji gospodarczej Polski.
Spawnm
Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 15:11:39 ) *
- płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto...

Ale mowa była że wydajesz na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci , zmieniasz temat.

...

Państwo płaci na kościół że tak o nim wspominacie ?!?
mike
Cytat(Spawnm @ 28.07.2009, 15:16:21 ) *
Tak. Państwo ponosi wysokie koszta obecności Kościoła Katolickiego w Polsce.
Kościół nie płaci podatków (grosz za wiernego w skali roku to żadne pieniądze) i jest często w uprzywilejowanej pozycji w różnych sprawach.
blooregard
Cytat
Ale mowa była że wydajesz na kompa i prąd zamiast na biedne dzieci , zmieniasz temat.

A skąd wiesz, że nie przeznaczam części swoich dochodów na cele charytatywne?
To po pierwsze.

Po drugie - to nie ja jestem od tego, by dbać o socjal, tylko odpowiednie instytucje państwowe, dysponujące kasą z budżetu, pochodzącą z moich/Twoich podatków. A jeśli 360 tysięcy popłynęło na stronę www, oznacza to, że owe instytucje tych pieniędzy nie otrzymały, a w rezultacie nie otrzymały pomocy osoby, które takiej pomocy naprawdę potrzebują (piszę potrzebują, a nie na niej żerują, bo to inna historia). Z pustego to i Salomon nie przeleje - takie jest stare przysłowie.

Wyobraź sobie, że te 360 tysięcy to np. zakup aparatury medycznej, która znajdzie się w szpitalu, do którego trafi po potrąceniu przez samochód np. czyjeś dziecko i ta aparatura uratuje jej życie. Ale skoro jest strona - nie ma aparatury i dziecko umiera w drodze do szpitala, który ową aparaturę posiada, ale jest 50km dalej.
batman
Cytat(erix @ 28.07.2009, 14:54:59 ) *
Skoro już zaczepiłeś o doganianie reszty Świata, to może trzeba zacząć od innych kwestii, jakimi są np. drogi, czy formalności urzędowe? Jeśli Twoja teoria ma odzwierciedlenie, to wygląda to jak budowa domu zapoczątkowana od postawienia komina...
Chodziło mi o świat IT. Nie miejsce i czas na dyskusje o tym, czego brakuje w innych dziedzinach życia.

Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 15:11:39 ) *
Nie wszyscy, tylko ja, więc rozumiem, że to było do mnie.
Nie chodzi mi tutaj o żadne personalne wycieczki. Pisałem to do wszystkich, którzy sądzą, że ta kasa mogłaby pójść na biedne dzieci.

Cytat
- płacę z pieniędzy, które sam zarobiłem swoją pracą odprowadając przy tym podatek do budżetu, więc pośrednio zarabiam również na pańswto. Fakt, że część tych pieniędzy wraca do mnie pod postacią miedzy innymi owej służby zdrowia, na co się godzę bez mrugnięcia okiem, a część pod postacią strony www prezia RP, na co już zgody nie wyrażam, ale możliwości zadysponowania tą kasą już nie mam
~Spawnm odpowiedział za mnie.

Cytat
Przypomnę CI, że Twój światły i nowoczesny prezydent nie dalej jak rok temu publicznie wyrażał swoją opinię o internautach (piją piwo i oglądają strony porno), która nieco odbiega od jego "chodzenia z duchem czasu"
Nie twierdzę, że prezydent jest geekiem, który jest łasy na techniczne nowinki. Wręcz przeciwnie. Jest to osoba zacofana technologicznie, podobnie z resztą jak większość osób w jego wieku. Strona ma za zadanie jedynie odświeżyć wizerunek prezydenta (tak chodzi głównie i PR). Oby więcej było takich odświeżeń. Wyjdzie to tylko na dobre. W końcu jakiś programista/grafik/admin powie, że tego się nie zrobi, bo za słabe łącze. Wówczas jakiś urzędnik coś klepnie i będzie plan budowy nowej infrastruktury IT w Polce (tak by było w idealnym świecie, w którym ktokolwiek słucha ludzi z piwnicy winksmiley.jpg )

Cytat
Kościół może i tak, ale metro? W 2,5-milionowej aglomeracji, która stoi w korkach 22 godziny na dobę, bo ludzie nie mają alternatywy dojazdu do pracy? No sorry, ale gdzie Ty żyjesz? Na Marsie?
Mieszkam w 3mieście i wiem co to są korki. Ale dlatego właśnie, że mieszkam w 3mieście, a nie w Warszawie, wbijam w metro, które jest strasznie drogie i mi niepotrzebne.

Cytat(Spawnm @ 28.07.2009, 15:16:21 ) *
Na wspomnianą przeze mnie Świątynię Opatrzności Bożej, kasa idzie z budżetu. I jest to kasa o co najmniej rząd wielkości większa od nowej strony prezydenta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.