Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kara śmierci
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
e4you
Cytat
To jest prostackie myślenie niedorozwiniętych idiotów myślących tak jak ludzie za czasów neandertalczyków.

to też nie jest zbyt grzeczne. Jestem pewien ze w glebi siebie jestes za.
Jabol
Cytat(e4you @ 2004-07-19 11:21:17)
Cytat

To jest prostackie myślenie niedorozwiniętych idiotów myślących tak jak ludzie za czasów neandertalczyków.

to też nie jest zbyt grzeczne. Jestem pewien ze w glebi siebie jestes za.

hmmm... to nie miało być grzeczne. W grzeczny sposób nie da się wyrazić tego, co bym chciał.

I proszę mi nie wmawiać co bym chciał a czego nie chciał.

PS. każde "niegrzeczne" słowo uważam w tym poście za uzasadnione i odpowiednie na to miejsce.
escaflowne
Cytat(Jabol @ 2004-07-18 21:15:41)
[...] Przyznam, że mimo młodego wieku z przerażeniem obserwuje to, co się dzieje w kulturze. Odstawiając na bok poglądy uważam, że wraca moda na łysogłowość (wraz z dresami, i tymi takimi), poddawanie się innym, modom (bardzo popularne jest u nas myślenie bardzo bushowe, czytaj kofbojskie).... Nie wiem jak to nazwać, ale wiem, że dzieje się źle. [...]

Dobrze ujęte...
Tak to przeczytałem i przypomniał mi się pewien dowcip:
Cytat
- Wiesz, czuję się jak amerykanin.
- Zastrzeliłeś kogoś?

To tak off-topicznie.

Wiem, że zwolenników kary śmierci nie przekonam, ale powiem tylko tyle, że dla mnie ludzkie życie zawsze warte jest tyle samo.
invx
Cytat
dla mnie ludzkie życie zawsze warte jest tyle samo.

czyli tyle samo jest warte dla Ciebie zycie prezydenta co i menela z pob budki z piwem, jak i rowniez mordercy. dobrze rozumie ? winksmiley.jpg
Indianin
Cytat(invx @ 2004-07-19 19:07:13)
czyli tyle samo jest warte dla Ciebie zycie prezydenta co i menela z pob budki z piwem, jak i rowniez mordercy. dobrze rozumie ?   winksmiley.jpg

Cytat(G.Orwel)
Wszystkie świnie są równe (ale niektóre jeszcze równiejsze)

Statystki kary śmierci za czerwiec 2004

North Korea 2
USA 4
China 79
Saudi Arabien 1
Vietnam 4
Pakistan 5
Singapur 1

Kraje w których obecnie obowiązuje kara śmierci :

AFGHANISTAN , ALGERIA ,ANTIGUA AND BARBUDA ,BAHAMAS ,BAHRAIN ,BANGLADESH ,BARBADOS ,BELARUS ,BELIZE ,
BENIN ,BOTSWANA ,BURUNDI ,CAMEROON ,CHAD ,CHINA ,COMOROS ,CONGO (Democratic Republic) ,CUBA ,DOMINICA ,EGYPT ,EQUATORIAL GUINEA ,
ERITREA ,ETHIOPIA ,GABON ,GHANA ,GUATEMALA ,GUINEA ,GUYANA ,INDIA ,
INDONESIA ,IRAN ,IRAQ ,JAMAICA ,JAPAN ,JORDAN ,KAZAKSTAN ,KENYA ,
KOREA (North) ,KOREA (South) ,KUWAIT ,KYRGYZSTAN ,LAOS ,LEBANON ,
LESOTHO ,LIBERIA ,LIBYA ,MALAWI ,MALAYSIA ,MAURITANIA ,MONGOLIA ,
MOROCCO ,MYANMAR ,NIGERIA ,OMAN ,PAKISTAN ,PALESTINIAN AUTHORITY ,
PHILIPPINES ,QATAR ,RWANDA ,SAINT CHRISTOPHER & NEVIS ,SAINT LUCIA ,
SAINT VINCENT & GRENADINES ,SAUDI ARABIA ,SIERRA LEONE ,SINGAPORE ,
SOMALIA ,SUDAN ,SWAZILAND ,SYRIA ,TAIWAN ,TAJIKISTAN ,TANZANIA ,THAILAND ,
TRINIDAD AND TOBAGO ,TUNISIA ,UGANDA ,UNITED ARAB EMIRATES ,
UNITED STATES OF AMERICA ,
UZBEKISTAN ,VIETNAM ,YEMEN ,ZAMBIA ,ZIMBABWE .

Witamy w klubie . Jak widać są to kraje bardzo rozwinięte ekonomicznie i kulturalnie , a także o niespotykanie niskiej przestępczości .

Kogo by tu naśladować ?
Kara śmierci jest wykonywan na kilka sposobów

Rozstrzelanie -- 51 kraje
Powieszenie -- 32
Ukamieniowanie -- 6
Otrucie -- 5
Scięcie -- 3 (nie licząc Iraku)
Krzesło elrktryczne -- 2
Komora gazowa -- 1
Ukrzyżowanie -- 1

Z wypowiedzi szanownych forumowiczów wynika że w Polsce najpopularniejsza jest komora gazowa : pewnie ze względu na doświadczenia historyczne i wysokie bezrobocie w regionie Oświęcimia .
Ukamieniownie też miałoby swoich zwolenników : czynna rekraacja ,a po imprezie grill i piwko .
Ze względu na tradycje chrześcijanskie i coniedzielne wsłuchiwanie się w Nowy Testament ukrzyżowanie też nie będzie na przegranej pozycji .
Dobrej zabawy biggrin.gif
Jabol
Cytat(invx @ 2004-07-19 20:07:13)
Cytat
dla mnie ludzkie życie zawsze warte jest tyle samo.

czyli tyle samo jest warte dla Ciebie zycie prezydenta co i menela z pob budki z piwem, jak i rowniez mordercy. dobrze rozumie ? winksmiley.jpg

No więc dla mnie i owszem.
aleksander
Cytat(invx @ 2004-07-19 20:07:13)
czyli tyle samo jest warte dla Ciebie zycie prezydenta co i menela z pob budki z piwem, jak i rowniez mordercy. dobrze rozumie ?  winksmiley.jpg

[ten i tamten] (no i większość naszego rządu), menel zpod budki i seryjny morderca mają podobne IQ, są tak samo głupi i niedorozwinięci.

//ostrzeżenie

sorry, trochę się rozpędziłem sad.gif Przepraszam wszystkie osoby, które obraziłem swoją wypowiedzią.
grzybowski11
Jestem za karą śmierci. Jeśli ktoś się decyduje na zabicie człoweka to kara musi być baerdzo surowa. Takiego kogoś wpuścić do klatki z dziką zwierzyną.
Ciekawi mnie jedno do ja kiej kategori można zaliczyć zabójce bo człowiek niezabija a zwierze zabija aby przeżyć?
invx
Cytat
[ten i tamten] (no i większość naszego rządu), menel zpod budki i seryjny morderca mają podobne IQ, są tak samo głupi i niedorozwinięci.

to juz jest inna sprawa, ale zakladamy ze jest jak byc powinno smile.gif

Jabol jak dla Ciebie zycie prezydent = zyciu zwyklego czlowieka to jestes w bledzie, prezydent tak dla przykladu, to jest glowa panstwa, jest powiedzmy tym najwazniejszym czlowiekeim w panstwie, i wybacz ale nalezy go chronic za wszelka cene, i nie mozna porownac wartosci zycia jego do zwyklego szarego czlowieka.

Cytat
Ciekawi mnie jedno do ja kiej kategori można zaliczyć zabójce bo człowiek niezabija a zwierze zabija aby przeżyć?

nie porownojmy sie z naczelnymi smile.gif na szcescie ewolucja sprawila ze nie chodzimy po drzewach.
escaflowne
Cytat(invx @ 2004-07-19 19:07:13)
czyli tyle samo jest warte dla Ciebie zycie prezydenta co i menela z pob budki z piwem, jak i rowniez mordercy. dobrze rozumie ?  winksmiley.jpg

Dobrze rozumie.

Cytat
Jabol jak dla Ciebie zycie prezydent = zyciu zwyklego czlowieka to jestes w bledzie, prezydent tak dla przykladu, to jest glowa panstwa, jest powiedzmy tym najwazniejszym czlowiekeim w panstwie, i wybacz ale nalezy go chronic za wszelka cene, i nie mozna porownac wartosci zycia jego do zwyklego szarego czlowieka.

A jak prezydent odchodzi ze stanowiska to jego życie jest już nic nie warte, ale na pewno więcej od życia jakiegoś menela, tak?
Dla mnie człowiek to człowiek i nie ważne jest dla mnie, jaką pozycję społeczną "piastuje".

Cytat
[...] Z wypowiedzi szanownych forumowiczów wynika że w Polsce najpopularniejsza jest komora gazowa : pewnie ze względu na doświadczenia historyczne i wysokie bezrobocie w regionie Oświęcimia .
Ukamieniownie też miałoby swoich zwolenników : czynna rekraacja ,a po imprezie grill i piwko .
Ze względu na tradycje chrześcijanskie i coniedzielne wsłuchiwanie się w Nowy Testament ukrzyżowanie też nie będzie na przegranej pozycji .
Dobrej zabawy biggrin.gif

Indianin: jeżeli to miało być śmieszne, to wybacz, ale chyba nie łapię dowcipu dry.gif
invx
escaflowne to twoim rozumowaniem idac dalej, to albo prezydent powinien sie poruszac bez ochrony albo kazdy z nas powinien ja miec.

a jak widzisz sprawe papieza czy jego zycie jest tez warte dla Ciebie tyle co "menela z pod budki" przeciez one jest tez "tylko" czlowiekiem, i hyba nie wazme co zobil, czlowiek to czlowiek, niech sie dzieje co chce... tak patrzac na swiat na za 3 lata mieli bysmy haos i anarchie.

dla mnie papiez, prezydent etc. jest kim szczegulnie waznym, to narud ich wybral aby sprawowali te stanowiska, oni maja byc dla nas przykladem, i ich jak juz pialem nalezy chronic szcegulnie, a przeciez skoro dla Cieboie taki menel, jest taki sam, to dla czego nie zostanie prezydentem, premierem, kims "waznym." .. ?
Jabol
Cytat(invx @ 2004-07-20 09:33:57)

Tak, dla mnie ich życia są tak samo ważne i to nawet niezależnie od poglądów. Przecież prezydent.... czy tylko to, że robi coś ważnego przewyższa wartość jego życia nad innych. Pamiętaj, że świadomość, uczucia, życia i to wszystko co dała nam natura są niezależne od pozycja na jakiej jesteś, od tego co inni o Tobie myślą i tak dalej. A czemu? Bo życie jest sprawą indywidualną. Nie rozpatruj tego od strony szkód jakie wyrządziłaby śmierć, bo nigdy nie dojdziesz do sprawiedliwości. Spróbuj popatrzeć na to z tej strony, czy oni czują tak samo, mają świadomość i czy odebranie im życia wyrządzi IM takie same szkody. Bo mi widzisz, wydaje się, że i owszem. Każdy, kto się urodził ma prawo do życia i jest ono zawsze warte tyle samo, czyli więcej niż cokolwiek innego.

Aha i pamiętaj, że menel jest menelem z powodu pozycji społecznej jaką. Jest nim, ponieważ był słaby psyhicznie (czego nie możesz mu mieć za złe), ponieważ nie otrzymał pomocy, gdy jej potrzebował, ponieważ ludzie się od niego odwrócili jak zobaczyli, że próbuje przeżyć grzebiąc po śmietnikach, bo szef go wyrzucił, gdyż był za słaby (co mogło wynikać z tego, że nie miał wystarczająco pieniędzy na jedzenie i leki), bo żona go opuściłą i wywaliła z domu, bo to i tamto... Ale jedno jest pewne, jest menelem z powodu pozycji jaką mu wykreowaliśmy i do której go wpędziliśmy my, społeczeństwo. Mu jest źle przez nas. A teraz powiedz sobie szczerze, pomogłeś mu?, podałeś ręke?, zwróciłeś uwagę bahorom jak się z niego nabijały?, pomyślałeś, że może nie musisz przechodzić na drugą stronę ulicy? Widzisz ja, nigdy, dlatego przyznaje się, że ich krzywda jest tymbardziej moją winą, i podejrzewam, że Twoją też. Także nie wińmy nikogoś za coś, czego sami jesteśmy przyczyną, i nie odbierajmy mu z tego powodu prawa do życia i odczuwania.

//edit, dobrze powidziane, seaquest
seaquest
invx: Trzeba jednak rozroznic sprawe wartosci, jakie dana postac/osoba nam przedstawia, a na prawde sprawe zycia ludzkiego, poniewaz zycie ludzkie jest tyle samo warte, nie mozna powiedziec, ze zycie tego jest bardziej warte od zycia tamtego (i to są chyba poglądy Kościoła). To jakie wartości przedstawia nam dana osoba: czy też prezydent, Papież, czy menel, to już jest inna sprawa. Papieża, prezydenta szanujemy za to co dla nas robią i to moim zdaniem dodatkowy szacunek. Dodatkowy dlatego, że podstawowym szacunkiem, który należy się każdemu człowiekowi (nawet wspomnianemu menelowi, zabójcy, gwałcicielowi, ale także Papieżowi i prezydentowi) jest szacunek do jego życia.
invx
Cytat
Aha i pamiętaj, że menel jest menelem z powodu pozycji społecznej jaką. Jest nim, ponieważ był słaby psyhicznie (czego nie możesz mu mieć za złe), ponieważ nie otrzymał pomocy, gdy jej potrzebował, ponieważ ludzie się od niego odwrócili jak zobaczyli, że próbuje przeżyć grzebiąc po śmietnikach, bo szef go wyrzucił, gdyż był za słaby (co mogło wynikać z tego, że nie miał wystarczająco pieniędzy na jedzenie i leki), bo żona go opuściłą i wywaliła z domu, bo to i tamto... Ale jedno jest pewne, jest menelem z powodu pozycji jaką mu wykreowaliśmy i do której go wpędziliśmy my, społeczeństwo. Mu jest źle przez nas. A teraz powiedz sobie szczerze, pomogłeś mu?, podałeś ręke?, zwróciłeś uwagę bahorom jak się z niego nabijały?, pomyślałeś, że może nie musisz przechodzić na drugą stronę ulicy? Widzisz ja, nigdy, dlatego przyznaje się, że ich krzywda jest tymbardziej moją winą, i podejrzewam, że Twoją też. Także nie wińmy nikogoś za coś, czego sami jesteśmy przyczyną, i nie odbierajmy mu z tego powodu prawa do życia i odczuwania.

to co opisales to sie zdarza 1/100000, a reszta to sa menelami, bo chca nimi byc, i nie mozna tego tlumaczyc slaba psychika, i nie mozna **** ze nie maja pieniedzy na jedzenie na leki ... nie maja bo w 98% NIE CHCA MIEC, bo im sie nie chce robic, wola czas spedzic przy piwie czy winie pod blokiem i klac na innych skad ma taki samochud, skad ma tyle kasy etc. . Ile razy moi rodzice prubowali znalezc kogos do pracy, chociaz by kolo domu zeby skosil trawe, i co ?. W jednym dniu jak juz laskawie przyjdzie, da mu sie zarobic i juz 2 dni go nie ma bo musi to przepic. Albo idze do pracy, powiedzmy w jakim sklepie i za plecami szefa klnie ze musi na niego robic.

Cytat
poniewaz zycie ludzkie jest tyle samo warte, nie mozna powiedziec, ze zycie tego jest bardziej warte od zycia tamtego (i to są chyba poglądy Kościoła).

tylko USA (i kazdym innym (prawie)) kraju inny wyrok otrzymasz za zabicie menela a np. prezydenta, bo co sie stanie jak zginie taki menel? spoleczenstwo ucierpi, panstwu cos sie stanie? a jak zabija prezydenta to jednak jest roznica, zginela glowa panstwa, i moga byc powazne nastepstwa tego.
Jabol
ok, menele to offtopic, nie będe się kłócił

A życie ludzkie jest warte dużo więcej niż jakaś tam szkoda dla państwa. Nieporównywalnie więcej. Pamiętaj, że ludzie to nie narody, nacje itp. Nikt jako jednostka nie ma na czole namalowanej flagi, pod ubraniem nie widać ile ma pieniędzy, nie widać jaką pęłni role... bo każdy jest taki sam, każdy jest człowiekiem i życie każdego jest warte tyle samo. Więc jeżeli zabijesz prezydenta to nakład na kare za szkode dla państwa powinien być niezauważalny (szczerze mówiąc to wg. mnie wogóle nie powinno go być).

Nie powinno się wartościować życia ludzkiego, gdyż jego wartość jest nieskończona, a pamiętaj, że nieskończoność powiększona/pomniejszona o ilekolwiek zawsze daje nieskończoność, czyli jest równa wartości poprzedniej.
invx
ale i nie zapominaj ze tego prezydenta to wlasnie narod wybral, zeby pelnil ta funkcje, zeby reprezentwal, kraj, narod, poza granicami panstwa, i to jest ta glowna odpowiedzialna funkcja jaka pelni, i nie bez pwodu prezydent jest tylko jeden, nie bez powodu kazdy nim nie mzoe zostac.
Indianin
Cytat(invx)
bo co sie stanie jak zginie taki menel? spoleczenstwo ucierpi, panstwu cos sie stanie?
Od którego momentu czöowiek ma dla ciebie wartość . Gdy ma na koncie 10 tys czy 10 mln . Innych postrzegasz jedynie jako dawcę ogranów dla nadzianych gości z nieskoszonym trawnikiem ?
Jeżeli śmierć menela nikogo nie boli to może ich po prostu wytłuc i oczyścić zdrowe społeczeństwo z odpadów .
invx
Indianin a gdzie ja napisalem cos o pieniadzach ... ? i gdzie napisalem ze menel nie ma dla mnie wartosci ... ?

Cytat
bo co sie stanie jak zginie taki menel? spoleczenstwo ucierpi, panstwu cos sie stanie?

w tych slowach porownywalem smierc prezydenta do menela, dla przykladu wziolem prezydenta jak i rowniez menela. i nigdy niedziele ludzi ze wzgledu na pieniadze, tylko na to kim sa, co robia, i co uz zrobili.

Cytat("Jabol")
niż jakaś tam szkoda dla państwa

ale panstwo, to wlasnie ludzie, to kolejne zycia...

Cytat
Jeżeli śmierć menela nikogo nie boli to może ich po prostu wytłuc i oczyścić zdrowe społeczeństwo z odpadów

i tak w pewnym sensie by nalezalo zrobic, bylo by hyba najlatwiej, i najlepiej oczyscic ziemie, i budowac wszytsko od nowa, lecz nie tylko z tymi menalami, tak jak bog kiedy tam zalal cala ziemie na hyba 3 dni. (to tak na marginesie, w pol metaforze)
seaquest
Cytat(invx)
ale panstwo, to wlasnie ludzie, to kolejne zycia...

jestes pewien? panstwo to tylko forma organizacji ludzi, jest potrzebne tylko dlatego, ze ludzie sami chyba nie potrafia o siebie zadbac

Cytat(invx)
i tak w pewnym sensie by nalezalo zrobic, bylo by hyba najlatwiej, i najlepiej oczyscic ziemie, i budowac wszytsko od nowa, lecz nie tylko z tymi menalami, tak jak bog kiedy tam zalal cala ziemie na hyba 3 dni. (to tak na marginesie, w pol metaforze)

a kto zdecyduje, kto ma umrzec a kto nie? moze ty? a moze w dodatku chcialbys byc jednym z tych, ktorzy maja odbudowac ten swiat? a jakbys sie poczul gdyby zdecydowano, ze to ty masz umrzec, a np "menel" ma odbudowywac swiat?
invx
Cytat
jestes pewien? panstwo to tylko forma organizacji ludzi, jest potrzebne tylko dlatego, ze ludzie sami chyba nie potrafia o siebie zadbac

ale jednak bez ludzi by panstwa nie bylo ... i wlasnie z takiego powodu przez narod jest wybierany prezydent, i dlatego twierdze ze jest on wazniejszy od nas, i w pierwszej kolejnosci nalezy go chronic.

Cytat

nie mozna tego tak doslonie odbierac, zaznaczylem ze to pol metafora biggrin.gif
Indianin
Cytat(invx)
Indianin a gdzie ja napisalem cos o pieniadzach ... ? i gdzie napisalem ze menel nie ma dla mnie wartosci ... ?
Cytat(invx)
a reszta to sa menelami, bo chca nimi byc, i nie mozna tego tlumaczyc slaba psychika, i nie mozna **** ze nie maja pieniedzy na jedzenie na leki ... nie maja bo w 98% NIE CHCA MIEC, bo im sie nie chce robic, wola czas spedzic przy piwie czy winie
Cytat(invx)
a przeciez skoro dla Cieboie taki menel, jest taki sam, to dla czego nie zostanie prezydentem, premierem, kims "waznym." .. ?
Cytat(invx)

Tylko dlatego że ktoś nie goni za kasą jest gorszy od jakiegoś wypomadowanego lalusia nie potrafiącego włączyć kosiarki . To w którym momencie ktoś zaczyna być "ważny" a kiedy jest jeszcze do odstrzału. Gdzie jest granica miedzy tymi lepszymi i gorszymi .
Jabol
Wiesz, aspiracje do decydowania kto jest ile wart i pozbywaniu się "śmieci" miał jeden pan z historii... Był to Hitler, i nie chce nic sugerować, ale czy nie macie czasami podobnych poglądów? Skrajny patriotyzm, kult państwa, olewanie jednostki. I państwo to nie ludzie. Ludzie są od państwa niezależni, są oni autonomiczni. Ich życia nie są własnością narodów, państw, obywateli. Każdy jest panem, władcą i posiadaczem własnego życia, dlatego życie każdego jest warte tyle samo.
@seaquest: zgodzę się

BTW. Dzisiaj słyszałem w radiu, że 70% obywateli jest ZA karą śmierci... Feee...
Seth
Cytat(Jabol @ 2004-07-20 22:02:07)
Ludzie są od państwa niezależni, są oni autonomiczni.

Nie zgodze sie. Panstwo to zaleznosci miedzy ludzmi. Kazdy zalezy od panstwa i panstwo zalezy od ludzi.
Nie jestesmy niezalezni od panstwa - to ono zabezpiecza nasze granice, to ono wspiera inwestorow, to ono rzadzi infrastruktura chociazby elektryczna, to ono pozwala budowac mieszkania na swoim terenie etc.
Na antarktydzie mozesz byc niezalezny, ale zyjac w panstwie czy Ci sie to podoba czy nie, jestes od niego zalezny.

Jeszcze taka jedna uwaga:
niektorzy uwazaja, ze menel (tongue.gif) jest mniej warto od prezydenta.
Ale teraz zdefinjujmy sobie kryterium... czy chodzi nam o jego status spoleczny, ilosc kasy w portfelu etc. czy o to, ze jest czlowikiem, ze jest zywa istota, ze odczuwa bol...
Jezeli bedziemy rozpatrywac kare smierci stosujac kryteria wyzszego statusu spolecznego to wogole moze wybijmy wszystkich, ktorzy zarabiaja mniej niz 2000 zl miesiecznie...
Invx: zastanow sie nad tym co piszesz... czy dla Ciebie bardziej wart jest kumpel, ktory ma wiecej szmalu czy taki, ktory jest z Toba na dobre i na zle.
Moze nie jest to 100% trafne porownanie ale uswiecajac smierc zielonymi jestesmy nie lepsi niz mordercy. I znacznie dalej za zwierzetami, ktore zabijaja aby przetrwac, a nie po to aby poczuc wladze, zaoszczedzic.....
Jabol
Cytat(Jabol @ 2004-07-20 23:02:07)
BTW. Dzisiaj słyszałem w radiu, że 70% obywateli jest ZA karą śmierci... Feee...

hmmm... Patrzcie, na forum mamy tylko ok 56% poparcia (57/32), co daje liczbe mniejszą niż w radiu było. Przyznam, że jestem zadowolony (może nie aż tak jakbym mógł być, ale jest i tak nieźle).

A o państwo kłócił się nie będe offtopic.gif cool.gif .
escaflowne
Życie jednego człowieka jest tyle warte co życie drugiego człowieka. A robienie podziału na ludzi, których życie coś znaczy i na ludzi, których życie znaczy tyle co nic, wg. pozycji społecznej/zajmowanego stanowiska/ochoty do pracy, jest moim zdaniem poważnym błędem.
Owszem, państwo boleśniej odczuje śmierć prezydenta czy choćby premiera od śmierci jakiegoś, przepraszam za kolokwialne określenie, żula. Ale czy to nie chodzi czasem o popularność? Ludzie bardziej przejmą się śmiercią kogoś powszechnie znanego (może i nawet cenionego) czy śmiercią jakiegoś szarego Kowalskiego? Kto się przejmie ich śmiercią? Ci, którzy go znali. A Kowalskiego ile osób, poza jego rodziną znało? Ile osób przemie się tym, że nie żyje?
Seth
Jest takie powiedzenie:
"Umieraja tylko Ci, ktorych znamy"

...sadze, ze dlatego tak latwo co poniektorzy wyrazaja sie na temat kary smierci.
sztosz
Cytat(Jabol @ 2004-07-21 10:11:46)
Cytat(Jabol @ 2004-07-20 23:02:07)

hmmm... Patrzcie, na forum mamy tylko ok 56% poparcia (57/32), co daje liczbe mniejszą niż w radiu było. Przyznam, że jestem zadowolony (może nie aż tak jakbym mógł być, ale jest i tak nieźle).

A o państwo kłócił się nie będe offtopic.gif cool.gif .

Może to smieszna korelacja, aczkolwiek mam wrażenie że na forum średnia IQ będzie wyższa niz w całym państwie polskim. Mogę się mylić tongue.gif

I nie chodzi mi o to że ludzie myślący są przeciw. Tylko o to że myślący zastanawiają sie i nie podejmują pochopnie decyzji. A decyzja o czyimś życiu lub śmierci jest bardzo trudna. Ja na przykład jeszcze nie oddałem głosu, bo wiele czynników przemawia za, ale wiele przeciw.
invx
Indianin nie wiem czy ja tak napisalem czy ty tak rozumujsze ale wyjasnie jak zaszlo nieporozumienie:

Cytat("Jabol")

wiec na to ospowiedzialem:

Cytat
to co opisales to sie zdarza 1/100000, a reszta to sa menelami, bo chca nimi byc, i nie mozna tego tlumaczyc slaba psychika, i nie mozna **** ze nie maja pieniedzy na jedzenie na leki ... nie maja bo w 98% NIE CHCA MIEC, bo im sie nie chce robic, wola czas spedzic przy piwie czy winie pod blokiem i klac na innych skad ma taki samochud, skad ma tyle kasy etc. . Ile razy moi rodzice prubowali znalezc kogos do pracy, chociaz by kolo domu zeby skosil trawe, i co ? (...)

i nie chodzilo mi o to ze on nie ma kasy, tyle ze woli byc pijany i siedziec pod blokiem, niz wziac sie za cos konkretnego, jakas prace.

Cytat
a przeciez skoro dla Cieboie taki menel, jest taki sam, to dla czego nie zostanie prezydentem, premierem, kims "waznym." .. ?

a w tym to juz nie wiem do czego mozna sie bylo przyczepic, ale jak juz zacytowalem, wyjasnie glebiej. Prezydentem, premierem, papiezem, czy inna wazne osoba, nie moze zostac kazdy, z nas, trzeba miec do tego pewne predyspozycje, pewne "powołanie", te osoby powinny byc dla nas kims szczegu;nym, kim skad mozna brac przyklad, bo to oni sa w durzej mierze odpowiedzialni za kraj, za nasz narod.

Cytat

to i to juz poszerze. Co sie stanie jak zginie menel? ucierpi na tym najblizszy sklep monopolowy? odczyje to panstwo, spoleczenstwo? ale wybaczcie jezeli zginie dla przykladu papiez, który wniusl do historii bardzo durzo, i zapewne jeszce durzo wniesie, to taka smierc moze wrecz zaczac nowa epoke w dziejach swiata

sory jezeli zrozumieliscie ze chodzi o to ile kto ma w kieszeni. smile.gif
seaquest
Cytat(invx)
nie moze zostac kazdy, z nas

chyba masz troche niska samoocene, ja np uwazam, ze kazdy czlowiek jest wyjatkowy i kazdy jesli tylko chce moze zostac kim chce

Cytat(invx)
Co sie stanie jak zginie menel? ucierpi na tym najblizszy sklep monopolowy?

sluchaj, a jesli tym menelem ktory zginal byl twoj najlepszy przyjaciel?

prawde mowiac koncza mi sie sily w tej dyskusji, dobijaja mnie twoje argumenty, ktore uwazam za po prostu smieszne i pewnie vice versa, ale coz, podkreslam jeszcze raz - nikt tutaj nikogo nie przekona, do ankiety nalezaloby jeszcze dodac: "niezdecydowany" bo pewnie i tacy sa wsrod nas

Cytat(invx)
ale wybaczcie jezeli zginie dla przykladu papiez, który wniusl do historii bardzo durzo, i zapewne jeszce durzo wniesie, to taka smierc moze wrecz zaczac nowa epoke w dziejach swiata

powiedz mi, ilu papiezy juz zginelo, ilu prezydentow odeszlo w niepamiec, ilu ojcow narodow juz nie ma? i co? zyjemy dalej? swiat sie zawalil? jezeli juz byc radykalnym mozna zacytowac
Cytat
Nikt nie jest niezastąpiony

Ale tak nie mozna. Ty oceniasz ludzi względem tego co zrobili dla innych, co posiadają itd. Tak nie można. Powiedz mi, gdyby sie urodziło 2 bliźniaków, ale miałbyś zdecydować że jeden ma zginąć, a ktoś powiedziałby Ci, że jeden z nich zostanie Papieżem, a jeden "menelem" (nie wiesz który). To czy potrafiłbyś zdecydować o tym który ma zginąć? Tak właśnie trzeba porównywać ludzi. Podkreślam jeszcze raz: życie ludzkie jest bezcenne, bez względu na pozycję społeczną czy też piastowaną funkcję. To zawsze jest jedno i to samo ŻYCIE. Trzeba je zawsze szanować i pamiętać, że drugiego już nie będzie, drugiej szansy się nie dostanie...

@invx: Aha - taka mała prośba: nie cytuj samego siebie.
invx
Cytat
chyba masz troche niska samoocene, ja np uwazam, ze kazdy czlowiek jest wyjatkowy i kazdy jesli tylko chce moze zostac kim chce

nie wiem czy za niska, ale relana, uwazam ze nie potrafil bym zostac prezydentem, nie jestem godzien tego stanowisaka, i nie nadaje sie do tego, too jest stanowsiko zbyt wysokie dla mnie, i nawet o tym nie mysle, jesli ktos kazdy uwaza ze moze to potem may takie przyklady jak pan Lepper.

Cytat
sluchaj, a jesli tym menelem ktory zginal byl twoj najlepszy przyjaciel?

nie mozna tego wszystiego brac tak doslownie to sa przyklady, metamorfoza. ale jak chcesz moge wyjasnic.
1. niegdy bym nie mial przyjaciela wsrod meneli
2. nigdy bym nie pozwolil mojemu qmplowi zejsc do poziomu meneli.

OK, moge Ci przyznac racje ze zycie ludzkie jest tyle samo warte, niech rak bedzie, ale w polaczeniu tego zycia z danym czlowiekiem, juz NIE.

P.S.
nie bierzcie tego co ja pisze tak doslownie, traktjcie to jako przenosnie (miejscami)
seaquest
OK. Wczoraj szedl swietny dokument na TVP2. Paragraf $148 - kara śmierci. W prawdzie cała sytuacja miała miejsce w czasach PRL-u, których ja nawet nie pamiętam, ale postaram się streścić ten program. W roku 1956 zaczęła się seria morderstw, która trwała ąż do '68 roku. Było ich razem 14 oraz 6 usiłowań morderstwa. Oczywiście wszystkie na tle seksualnym. Ginęły kobiety w wieku od 22-58 lat. Wszystkie morderstwa były podczas deszczu, kiedy była mgła itp. Policja niewiele robiła żeby ująć "wampira" (tak nazwano tego człowieka). W końcu zgłosiła się na policję (w roku bodajże '74) kobieta, mówiąc, że to jej mąż zabija. Aresztowano go. Kilka kobiet rozpoznało go BEZ PROBLEMU, mimo dużego upływu czasu (minimum 6 lat) i mimo dowodów świadczących na jego niewinność, skazano go na karę śmierci. Apelacja została odrzucona, wyrok wykonany. I teraz mały cytat z tego filmu:
Cytat
Gdyby proces odbywał się teraz, ten człowiek zostałby uniewinniony

Oczywiście wszystko to miało na celu podkreślenie skuteczności milicji.
Teraz może by się taka sytuacja nie zdarzyła, ale błędne wyroki zdarzają się w każdym wymiarze sprawiedliwości, a takiej kary nie można już cofnąć.

Aha. I jeszcze jedno. Gdyby ten menel, skazany na śmierć uratowałby Ci życie, to czy potrafiłbyś wykonać na nim wyrok?
Sory, że daje takie przykłady, może drastyczne, skrajne, nieprawdopodbne, ale musisz przyznać - możliwe.
invx
ogladalem ten dokument, nie wczoraj ale jeszce tam kiedys.
bledy zdarzaja sie wszedzie, nigdzie i nigdy nie mamy tej 100% pewnosci, i gdybysmu tak rozumowali to nie moglibysmy nic zrobic, nikogo skazac, bo zawsze istnieje prawdopodobienstwo ze to nie on. I tak samo w kazdej dziedzinie zycia, nie mogl bys w zasadzie nic zrobic, bo co jak wyjdziesz z domu i Ci na glowe dachowka spadnie ?

Cytat
Aha. I jeszcze jedno. Gdyby ten menel, skazany na śmierć uratowałby Ci życie, to czy potrafiłbyś wykonać na nim wyrok?

nie rozumie? co ma jego skazanie do ratowania mi zycia ?
hwao
Cytat(invx @ 2004-07-22 10:44:42)
bledy zdarzaja sie wszedzie, nigdzie i nigdy nie mamy tej 100% pewnosci, i gdybysmu tak rozumowali to nie moglibysmy nic zrobic, nikogo skazac, bo zawsze istnieje prawdopodobienstwo ze to nie on.

Ale z wiezienia mozna wypuscic a zabitego nie wskrzesisz
e4you
Cytat(hwao @ 2004-07-22 10:14:17)
Ale z wiezienia mozna wypuscic a zabitego nie wskrzesisz

Hawko tzn. , że wierzysz w resocjalizację ?
seaquest
e4you: nie chodzi o resocjalizacje, tylko o pomylke sądu
invx: chodzi mi o to, czy potrafiłbyś zabić człowieka, który uratował twoje życie
invx
mysle ze bym nie potrafil, i dlatego rowniez nie chce byc sedziam, nie nadaje sie do tego, a sedzia powinien bez sentymentow postawic sluszny wyrok nie patrzac co oskarzony robil wczesniej, kim dla niego byl,
Jabol
szczerze mówiąc jeżeli sędzia by to potrafił to byłby dla mnie 0 jako człowiek.... Gorszym od mordercy
invx
wymyslacie takie nerealne przyklady, ze najpier ktos mi uratowal zycie, potem kogos zabil, bo jak by mie uratowal to raczej by nie zabil kogos. ale niewazne, Jabol a co to by byl za sedzia jak by sie kierowal wlasnymi sentymentami? taki czlowiek nie moze byc sedziom, nie moze decydowac o karze, po tym czy ktos mu sie podoba czy nie, czy ktos mu w czyms pomugl czy nie, on ma patrzec na dowody, to jego praca, a nie zycie towarzyskie.
Indianin
Cytat(invx @ 2004-07-22 18:10:02)
a co to by byl za sedzia jak by sie kierowal wlasnymi sentymentami? taki czlowiek nie moze byc sedziom, nie moze decydowac o karze,

Sorry , a kto może decydować o karze ?. Każde przestępstwo jest karane w zakresie od - do . Jeżeli nawet Polska by się zniżyła do poziomu Korei PN czy Sudanu i wprowadziła karę śmierci , to i tak sędzia miałby możliwość wyboru kary . To on by decydował czy sprawić satysfakcję panu Kaczyńskiemu i gościa zamordować , czy dać mu po 25 latach jeszcze jedną szansę . Dowody by jedynie świadczyły o winie lub niewinności .
invx
tak, jak najbardziej ma byc to sedzia, ale sedzia z powolanie ktury bedzie wykonywal swoja prace jak nalezy, a nie bedzie mieszal w tym zycia prywatnego, i ocenial jaki ten czlowiek byl dla niego
Indianin
Nie przypuszczam aby sędzia mógł sądzić kumpla z klasy , więc problem z tym "jaki ten czlowiek byl dla niego" raczej nie wchodzi w grę . Ważne aby nie uginał się pod naciskami populistów i niepiśmiennych dewotek żądająch krwi .
invx
ZGADZA sie Indianin i tylko treba dopowiedziec ze: a kiedy trzeba kary smierci, zeby ja wydal.
Indianin
I tu wracamy do meritum . Kara śmierci tak czy nie .
Co oprucz dzikiej satysfakcji u 70% polaków przyniesie zamordowanie mordercy . Co , jeżeli się okaże że zamordowany morderca jednak nie był mordercą ? Czy wtedy te 70% uzna siebie za morderców , czy wypną się na wszystko i powiedzą "To nie my" . Co Ty wtedy pomyślisz ? na kogo zwalisz winę ?
Seth
Tak jak wczesniej pisalem w tlumie/spoleczenstwie rozmyje sie poczucie winy.
Kazdy zwali na innego
- no tak w sumie to bylem przeciwny ale skoro inni tak zadecydowali...

To samo dzieje sie na meczach kiedy stado kiboli napada na innych. Wtedy liczy sie tlum, a nie jednostka. Zawsze mozna zwalic wine na innych.

O ile mnie pamiec nie myli kolejnym przykladem tego jest "Proces" Mrozka. Gdzie w biurokratycznym pozadku odpowiedzialnosc za losy jednostki rozmywa sie.

Dlatego sadze, ze osoby, ktore maja swiadomosc tego czym jest zabicie czlowieka z pewnoscia albo wstrzymaja sie od glosu albo beda przeciwni.
Bo gdy rozmawiamy o karze smierci wysuwajac argumenty w stylu bo bedzie taniej etc. jest to porpostu dla mnie smieszne i mozna wywnioskowac o takich osobach, ze jeszcze nie dorosly do pewnych pytan i odpowiedzi na nie.

Tyle z mojej strony na ten temat.
Sadze, ze uswiadamianie kogos i przedstawianie mu argumentow, ktorych nie rozumie jest strata czasu dlatego dalej nie bede komentowal co po niektorych postow tongue.gif
sztosz
Cytat
O ile mnie pamiec nie myli kolejnym przykladem tego jest "Proces" Mrozka. Gdzie w biurokratycznym pozadku odpowiedzialnosc za losy jednostki rozmywa sie.

Mi tu też pasuje "Proces" Kafki. Mrozka nie czytałem.

Cytat
Co oprucz dzikiej satysfakcji u 70% polaków przyniesie zamordowanie mordercy.

Ale ludzie od zarania dziejów spragnieni są tej dzikiej satysfakcji. Niestety większość populacji ma pecha, bo egzekucje przestały być wykonywane publicznie na rynkach miast, nie ma juz łamania kołem, ani panów w ślicznych kapturach z toporami w rękach. Teraz dla odmiany mają swoje Reality Show.

Cytat
Co , jeżeli się okaże że zamordowany morderca jednak nie był mordercą ? Czy wtedy te 70% uzna siebie za morderców , czy wypną się na wszystko i powiedzą "To nie my" . Co Ty wtedy pomyślisz ? na kogo zwalisz winę ?

Jak to co?

"To nie ja! Może pan? Nie pan też nie, to ten świnia sędzia skazał biednego niewinnego człowieka na śmierć. Cóż nalezy w takim razie zmienić prawo, bracia rodacy znieść karę smierći!!!"

I tak w kółko...
Seth
Temat zchodzi na zla strone mocy, a i tak nic nie wnosi, wiec go zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.