Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównanie PHP, ASP, Java
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
mateuszkrzeszowiec
To się nazywa odpowiedź na pytanie.
kicaj
Cytat
...Ale nie lepiej ustawić się na jednej platformie(najlepszej) i tam sie rozwijać? biggrin.gif

Bo samo php to zamalo...
Trzeba umiec kilka jezykow zeby dostac, np. prace
Byl o tym topic na forum, ze z samego php sie nie wyzyje... poszukaj
jasc
No więc podsumowując, który język (php, CGI, ASP, JSP czy CFM) jest najszybszy, najbardziej przejrzysty i najbardziej elastyczny?questionmark.gif Który najprostrzy?questionmark.gif

Aha i czy są jakieś parsery konwertujące skrypt np. z ASP do php?
Seth
Cytat
No więc podsumowując, który język (php, CGI, ASP, JSP czy CFM) jest najszybszy, najbardziej przejrzysty i najbardziej elastyczny?questionmark.gif Który najprostrzy?questionmark.gif

Najszybszy: ASP.NET - nie wiem czy JSP nie jest prownywalne ale z tego co mi wiadomo to asp.net na tym polu jest bardzo dobre - kod kompilowany jest do postaci bytecodeu (IL) przetrzymywanego w cacheu IISa.
Najbardziej przejzysty: JSP, ASP.NET
Najbardziej elastyczny: JSP, php (jezeli pomineli bysmy to, ze dziala tylko na platformie MS to i ASP.NET)
Najprostszy: php, CGI

O CFM sie nie wypowiem bo go na oczy nie widzialem winksmiley.jpg

Cytat
Aha i czy są jakieś parsery konwertujące skrypt np. z ASP do php?

Jest kilkanascie. Np ten: http://asp2php.naken.cc/
Jabol
boli mnie, że konwertujecie cgi do cgi, a nie rozbijacie na pare oddzielnych kawałków. Bo ostatio troszkę siedziałem w pythonie i uważam ten języka za naprawdę genialny ( prosty, elastyczny i przyjemnie sie w nim pisze ). Podczas gdy o perlu tego już nie można powiedziec. A dla Was wszystko jedno sad.gif . Jest oprócz tego jeszcze C, które jest natomiast bardzo szybkie.
Osobiście wróże pythonowi sporą przyszłość ( tym bardziej, że ma bardzo dobre api do dokowania w innych aplikacjach, np. w c ).
I na dodatek jego prostota wcale nie ujmuje mu możliwości ( które są dużo większe niż np. w takim php ).
Yacho
Wiec moze ja sie wypowiem o php w ktorym pisze troszeczke jestem mocno newbie i moze moja perspektywa tez sie przyda wiec tak

- php daje wolnosc (deklarowanie zmiennych - poniewaz mialem wczesniej kontakt z TP to takie rozwiazanie bylo dla mnie sporym zaskoczeneim)

- Podstawowe funkcje sa proste za pomoca kilku prostych funkcji mozna zrobic calkiem zaaawansowane rzeczy
-niezaleznosc od platformy
-DOKUMENTACJA
- w wiekszosci problemow pomagaja dobrzy ludzie z php.pl- w innych jezykach to juz nie tak latwo winksmiley.jpg
- ogolnie najpopularniejszy a wiadomo ze wyprobowane sposoby sa z reguly najlepsze
- rozszerzalnosc dynamika rozwoju..
- wykracza poza ramy przegladarek.... odpowiednio napisane skrypty php moga zastepowac nawet linuxowe skrypty bashowe winksmiley.jpg (no moze nie calkiem ale jednak snitch.gif)

Wady to chyba tylko oddzielenie php od reszty :/
Użytkownik
Bumelang(nie cytuje, żeby nie zajmować miejsca).

php - Personal Hipertext Procesor
Personal - tu chyba chodzi o skierowanie tego do jednostki, niż do wielkich korporacji
Hipertext - mi kojarzy się jednoznacznie z HTML'em

Czyli wynika z tego, że php jest przeznaczony do "jednorazowego" użytku w celu generowania HTML'a. Nie wiem, na ile potężne są serlwlety Javy, ale w samej Javie można napisać serwer, a same serwlety, z tego co wiem, są komercyjne (płaci się za "nakładke" na serwer, czy coś takiego).

Mówisz, że w Javie są obiekty. Czasami prościej obejść się bez obiektow np.:
Obiekty (Java):
Kod
public class Witaj {

Public static void main {

System.out.print("Witajcie");

}

}

Procedury (BASIC):
Kod
print "Witajcie"

Kod strukturalny zajmuje trochę mniej miejca nie negując jego czytelności.

Dla porównania podam 2 przykładowe, proste skrypty:
php
[php:1:b629ceb59a]
<?php
if ($_COOKIE['coś']) {setcookie('coś', $_COOKIE['coś']++, TIME()+1000000);}
else {setcookie('coś', 1, TIME()+1000000);}
?>
jakiś text HTML
<?php
print "Odwiedzasz tą strone $_COOKIE['coś'] razy";
?>[/php:1:b629ceb59a]
JAVA (całkowicie na moim wyobrażeniu, jednak podejrzywam ten sposóB)
Kod
class Strona extend Serwlet {

public static void main {

if (document.cookie.coś => 0) {document.cookie.setcookie('coś', $_COOKIE['coś']++, TIME()+1000000);}

else {document.cookie.setcookie('coś', 1, TIME()+1000000);}

document.print "jakiś text HTML";

print "odwiedzasz Tą strone " + document.cookie.coś + " razy"; }}

Chyba porównanie czytelności (i zwięzłości) kodu jest na korzyść php. Kod nie jest testowany, a ja nie mam wielkiej wprawy, tak więc może roić się od błedów.
masakra
A propos duzego serwisu pisanego w php - www.yahoo.com - wystarczy taka rekomendacja smile.gif

Ale osobiscie widze coraz wieksze mozliwosci czajace sie w ASP.NET i bardziej bym sie sklanial ku tej wlasnie technologii.
gofer
nie wypowiem się na temat żadnego z języków, ale chciałem zwrócić uwagę na mały szczegół, zobaczcie zagraniczne giełdy pracy dla informatyków i oczekiwania pracodawców
empi
W UK ofert pracy dla programistow ASP jest srednio 4-5 razy wiecej niz dla programistow php.
Pozdrawiam.
Sm0key
Tak ogolnie aplety jawy sa malo kiedy uzywane poniewaz sa niepotrzebne przy normalnych stronach wiecej moga zdzialac przy grach na telefon czy jakies aplikacjie ale zazwyczaj na telefony kmorkowe. malo kto je stosuje w normalnych stronach. ASP - Microsoft wiec wiemy co za tym stoi smile.gif. php - prosty jezyk i szybki. moim zdaniem stworzenie np wypozyczalni plyt w php + mysql jest szybsze niz nawet w accesie(i to nie jest reklama). A po 2 firmy szukaja tanich rozwiazan lub darmowych wiec linux + php + mysql i ,mamy zaawansowana strone malym kosztem :?
Dawid Pytel
Cytat
Tak ogolnie aplety jawy sa malo kiedy uzywane poniewaz sa niepotrzebne przy normalnych stronach wiecej moga zdzialac przy grach na telefon czy jakies aplikacjie ale zazwyczaj na telefony kmorkowe.

Szkoda, ze sporo osob w ten sposob szufladkuje Jave. Nic dziwnego, po powstaniu Javy byla ona glownie wykorzystywana do tworzenia efektownych apletow na stronie www.
A teraz? to juz nie to samo co kilka lat temu.
Tym ktorzy proboja w tym temacie zabrac glos a nie maja bladego pojecia o Javie (sm0okey winksmiley.jpg ) polecam najpierw przeczytac jakies artykuly na ten temat.
Na poczatek wystarczy nawet wstepniak do najnowszego numeru miesiecznika Software.
Seth
Cytat
Tak ogolnie aplety jawy sa malo kiedy uzywane poniewaz sa niepotrzebne przy normalnych stronach wiecej moga zdzialac przy grach na telefon czy jakies aplikacjie ale zazwyczaj na telefony kmorkowe. malo kto je stosuje w normalnych stronach.

Aplikacje w telefonach o ile mnie pamiec nie myli to midlety, nie aplety.
Ale mniejsza o to... czy wyobrazasz sobie chata pisanego w czyms innym niz Java ? smile.gif No moze ActiveX ale to tylko na Winde... i XUL ale to znowuz jedna przegladarka winksmiley.jpg
Poza tym aplety sa bardzo przydatne jako aplikacje internetowe w sieciach wewnetrznych duzych firm... a do tego taki np Oracle cala baze ma w Javie smile.gif
DeyV
Chyba aplikacje do obsługi.. : ) - nie samą bazę...
e-Gandalf
Nie wiem czemu mylicie dwa pojecia - Java to nie JSP!!!
JSP dla Javy to tak jak Smarty dla php przeciez.

Java (API Tomcata) jest moim zdaniem najlepiej przygotowanym jezykiem do tworzenia serwisow internetowych i przyklady wielu serwisow migrujacych na Jave sa tego dowodem. Natomiast problemy wielu serwisow (idea, gazeta.pl) sa dowodem, ze Java jest jezykiem trudnym w obsludze i latwo mozna zepsuc aplikacje.

Java w odroznieniu od php przede wszystkim robi wrazenie zaplanowanej, przygotowanej i dopracowanej, php przy Javie robi wrazenie jezyka napisanego "na kolanie", "przypadkiem" i pospiesznie, ale tak, zeby kazdy 12tolatek mogl napisac swoja strone WuWuWu. W Javie potezne wrazenie robi model aplikacji ciaglej, co niesamowicie przyspiesza dzialanie i zupelnie zmienia podejscie do aplikacji server-side. Efektem sa takie rzeczy jak zmienne aplikacji, sesji, jak pule polaczen... JSP bije na glowe wszelkie znane szablony z php nie tylko dzieki niewyobrazalnej potedze zastosowac i rozbudowaniu, ale takze dzieki domyslnemu cachowaniu, czego w php nikomu (ztcw) nie udalo sie pozadnie wykonac. Java jest tez "jasna". Widac koncepcje i logike budowy, API tez jest logiczne i konsekwentne, nie ma zadnych niedomowien i niezrozumiale dzialajacych funkcji (mysql_pconnect rox!). Schematy budowy aplikacji w Javie sa wspanaile zaprojektowane, a wstepne testy aplikacji o podobnej budowie (sports.pl) wskazuja na miazdzaca przewage wydajnosci Javy juz na samym poczatku (czyli kiedy pisze Jave tak jak php, a co dopiero kiedy dodam mozliwosc przetwarzanai rozproszonego, watkowania i innych cudow Javy).
Java w porownaniu z php naklania swa budowa do pisania kodow czytelnych i latwych do konserwacji, modernizacji i rozbudowy. php jest smieciogenne - wystarczy spojrzec na miliony aplikacji napisanych w php, lub tez swoje wlasne sprzed 3 lat - konia z rzedem temu kto bez problemu sie w nich polapuje. Z Java problem nie istnieje - samodokumentacja, przejzystosc skladni i pelna obiektowosc pracuja na siebie.

Java sprawia na mnie wrazenie jezyka i systemu prawie doskonalego (wielodziedzicznosc sad.gif() i jedyne co powoduje ze uzywam php to latwosc pisania malych i srednich aplikacji. No i moze jeszcze radosc z buszowania po niewykorzystanych polaciach ladu - brak dobrego CMSa, brak dobrego cache, brak dobrych templatow - to pole do popisu smile.gif

Nie pisze tego aby odwiezc Was od php - choc przyznam, ze php nie polecam ani jako pierwszego, ani jako drugiego jezyka do nauki, bo uczy programowac zle i niechlujnie. uczy nie myslec logicznie i nie myslec ekonomicznie - o pamieci. Sam w sobie jest malym potworkiem - nie logicznym (w PHP5 jest typikalizacja, ale tylko wlasnych klas...) i w wiecznie w okresie kompletnych zmian. Natomiast jest jezykiem ciekawym, bowiem autorom nie mozna odmowic znajomosci potrzeb programistow i umiejetnosci tworzenia rzeczy "user-friendly". - zarowno dokumentacja jak i skladania sa latwe.
Dawid Pytel
Więc...

Jakiś czas temu przygotowałem system ekspertowy (tylko dla wtajemniczonych smile.gif ) ktroej celem byl wybor php lub Javy.
W tym celu musialem poznac najmniejsze roznice w obu jezykach.

@E-Gandalf: w Twojej wypowiedzi jest wiele niezbyt prawidłowych stwierdzeń. Spowodowane jest to fascynacją Javą - ja też tak miałem i byłem gotów wmawiać innym, że jest to najpotezniejsza platforma. Nie zrozum mnie zle, ale tak jest, nawet jezeli teraz tego nie widzisz.

W celu porownania Javy i php przeszukalem chyba caly intenret smile.gif grupy dyskusyjne, teksty w innych jezykach i oczywiscie wymiana pogladow z kilkoma profesorami, ktrozy mimo swojej pasji (Javy) podali mi wiele zalet php o ktorych nie wiedzialem a bylem pewien ze Java guruje w tej kwesti.

No to zaczynamy:

Cytat
Java to nie JSP!!!

Java to jest JSP. Dzięki JSP mozesz polaczyc wyswietlanie danych na stronach www i klasy napisane w JAVIE. Szczerze mowiac to JSP jest bardzo slaba technologia. Inne 'dodatki' do Javy o wiele lepiej spelniaja role JSP. Ale o tym dalej.

Cytat
Java w odroznieniu od php przede wszystkim robi wrazenie zaplanowanej, przygotowanej i dopracowanej, php przy Javie robi wrazenie jezyka napisanego "na kolanie", "przypadkiem" i pospiesznie, ale tak, zeby kazdy 12tolatek mogl napisac swoja strone WuWuWu

Tym stwierdzeniem mozesz obrazic biggrin.gif wielu programistow nawet na tym forum. To co tutaj wymieniles zalezy glownie od programisty a nie od jezyka.

Cytat
Java w porownaniu z php naklania swa budowa do pisania kodow czytelnych i latwych do konserwacji, modernizacji i rozbudowy

To samo co wyzej smile.gif

Cytat
i jedyne co powoduje ze uzywam php to latwosc pisania malych i srednich aplikacji

no i tutaj najwieksze zaskoczenie... Fakt, ze w php aplikacje tworzy sie szybciej niz w Javie, ale to Java nadej sie bardziej do mniejszych aplikacji (dodatkow). Tak! ja tez bylem zdziwiony. Jednak poczytale mdokladnie rozne artykuly specjalistow i przede wszystkim uswiadomil mi to moj profesor.
"JSP nie daje mozliwosci separacji implementacji modelu obiektowego systemu (czyli logiki biznesowej) od warstwy prezentacji. Utrzymanie rozbudowanej apliakacji stworzonej w opraciu o strony JSP to istny koszmar." - cytat z jednego z numerow magazynu Software mowi sam za siebie smile.gif zamiast tego lepiej sotsowac model MVC oparty na Strutsie.
Jest ot chyba najlepsze rozwiazanie. Tak wiec teoria z "boskim" JSP smile.gif odpada na starcie.

To jest dopiero poczatek. Obiecuje, ze czesc dalsza nastapi, niestety teraz czeka na mnei praca smile.gif

Mam tylko nadzieje, ze nieco ostudzilem zapal w stosunku do JSP nawet jezeli teraz wydaje sie czyms niesamowitym to jednak warto na to spojrzec z innej strony smile.gif

Pozdrawiam
e-Gandalf
Cytat
Java to jest JSP. Dzięki JSP mozesz polaczyc wyswietlanie danych na stronach www i klasy napisane w JAVIE.

No nie bardzo. Nie ma zadnego problemu w stworzeniu pelnego cmsa bez uzycia JSP... A jednoczesnie w Javie. Co wiecej, JSP moge zastapic wlasnymi szablonami - nadal piszac w Jabie. jedyne czego potrzebuje to obiekt klasy HttpServletResponse.
Hint - spojrz na okreslenie Servlet i JSP - widzisz roznice?

Cytat
Szczerze mowiac to JSP jest bardzo slaba technologia. Inne 'dodatki' do Javy o wiele lepiej spelniaja role JSP. Ale o tym dalej.

Dla mnie calkiem potezna. Zwlaszcza w porownaniu do szablonow znanych z php.

Cytat
Tym stwierdzeniem mozesz obrazic biggrin.gif wielu programistow nawet na tym forum. To co tutaj wymieniles zalezy glownie od programisty a nie od jezyka.

Pewnie. Moge tez siebie, bowiem najwieksze CMSy pisalem i pisze nadal w php - nie zmienia to jednak stanu faktycznego smile.gif A ostatnie Twoje zdanie wskazuje na to ze nie rozumiesz co pisze - nie zalezy od programisty jakie API ma jezyk.

Cytat
no i tutaj najwieksze zaskoczenie... Fakt, ze w php aplikacje tworzy sie szybciej niz w Javie, ale to Java nadej sie bardziej do mniejszych aplikacji (dodatkow). Tak! ja tez bylem zdziwiony. Jednak poczytale mdokladnie rozne artykuly specjalistow i przede wszystkim uswiadomil mi to moj profesor.  

Nie uwazam sie za "mega" specjaliste, ale pracowalem w jednym z wiekszy ch polskich portali (jednym z dwoch najwiekszych winksmiley.jpg), nadal pracuje przy jednym z 10-15 najwiekszych Polskich serwisow (kolo 10 milionow zapytan o strone miesiecznie), zajmowalem sie tez kilkoma zagranicznymi... no, mam swoje zdanie w tej kwestii.
A generalnie - co do mojej "fascynacji" Java. Z Java pracuje juz kilka lat, jednak dopiero od niedawna stosuje ja jako jezyk server-side. Okreslenia "niedawno" uzywam w kontekscie roku czasu - i mojego zdania nie zastapi "opinia specjalisty, ktora przeczytales" smile.gif

Cytat
"JSP nie daje mozliwosci separacji implementacji modelu obiektowego systemu (czyli logiki biznesowej) od warstwy prezentacji. Utrzymanie rozbudowanej apliakacji stworzonej w opraciu o strony JSP to istny koszmar."

Moje doswiadczenia sa odwrotne.

Cytat
- cytat z jednego z numerow magazynu Software mowi sam za siebie smile.gif  

Pisalem artykuly do Software 2.0, wiec wiem kto tam pisze smile.gif Mam swoje zdanie, ktore opisalem powyzej.

Cytat
zamiast tego lepiej sotsowac model MVC oparty na Strutsie.  
Jest ot chyba najlepsze rozwiazanie. Tak wiec teoria z "boskim" JSP smile.gif odpada na starcie.

Nie podales zadnego, powtarzam, zadnego faktu. Wylacznie powolujesz sie na autorytety, z ktorych kazdy mozna podwazyc.

Cytat
To jest dopiero poczatek. Obiecuje, ze czesc dalsza nastapi, niestety teraz czeka na mnei praca smile.gif  

Mam tylko nadzieje, ze nieco ostudzilem zapal w stosunku do JSP nawet jezeli teraz wydaje sie czyms niesamowitym to jednak warto na to spojrzec z innej strony smile.gif

Zle trafiles... Ja nie potrzebuje cytatu opinii specjalisty, tylko przykladu - co jest "zle" w Javie? Nie podales zadnego.
A z Java pracuje i pisze w niej CMSy, wiec naprawde potrzebujesz czegos wiecej, zeby mnie przekonac.
To co napisalem, napisalem wylacznie po to, aby obalic kilka teorii... wlasnie takich rozsiewanych przez roznych profesorow na uczelniach (Java jest wolna i ma gorsza obiektowosc od C), czy pismach, czy tutorialach...
Dawid Pytel
Wiedzialem, ze moj post mogl Ci dac troszeczke popalic ale nie o to mi chodzilo smile.gif

Ja postawilem na Struts, Ty jestes przy JSP. No i dobrze, niech kazdy robi w tym w czym mu jest wygodnie i potrafi wykonac zadanie.

Cytat
Nie uwazam sie za "mega" specjaliste, ale pracowalem w jednym z wiekszy ch polskich portali (jednym z dwoch najwiekszych ), nadal pracuje przy jednym z 10-15 najwiekszych Polskich serwisow (kolo 10 milionow zapytan o strone miesiecznie), zajmowalem sie tez kilkoma zagranicznymi... no, mam swoje zdanie w tej kwestii.

Cytat
Nie podales zadnego, powtarzam, zadnego faktu. Wylacznie powolujesz sie na autorytety, z ktorych kazdy mozna podwazyc.

No to za taki autorytet można uznać takze Ciebie (to nie jest złośliwie!).
Wiec nei uwazam za cos zlego przytaczanie stwierdzen osob, ktore na tym sie znaja. To wlasnie moga byc argumenty. A co do osoby, ktora napisala wspomniany artykul tez nie chce sie sprzeczac, bo przerodzi sie to w rozmowe w stylu:
"A mój tata jest lepszy" smile.gif
i do niczego dobrego to nie doprowadzi.

Cytat
Zle trafiles... Ja nie potrzebuje cytatu opinii specjalisty, tylko przykladu - co jest "zle" w Javie? Nie podales zadnego.

Ja wcale nie twierdze, ze Java jest be. Sam jej uzywam i sporo w niej programuje wiec znam doskonale jej atuty, zwlaszcza te od strony programistycznej. Sam dalej jestem pod jej wrazeniem i jest to dla mnei technologia przyszlosci. Jednak chcialem zauwazyc, ze pomimo jest otoczki super jezyka php jednak potrafi z nia rywalizowac przy tworzeniu aplikacji internetowych.

Moja wczesniejsza wypowiedz miala tylko sluzyc malej prowokacji, ktora powoli zaczyna przeradzac sie w atak smile.gif wiec, lepiej EOT.
e-Gandalf
Nie, nie smile.gif Nie atak, ale poczulem sie jakbys chcial mi napisac: "to fajnie synku, ze wczoraj mamusia kupila ci ksiazke o javie, ale stonuj bo tak nie jest" smile.gif

Dla mnie glownym powodem uzycia php jest latwosc nauczenia sie go, elastycznosc, brak scislego zarzadznia pamiecia i typikalizacji i,jak napisalem, user-friendly dokumentacja i API.
Najwieksza wada zas niekonsekwencja, lopatologiczna prostota i bagaz kompatybilnosci ze starymi wersjami (4.x)

Po prostu polecam Jave wszystkim zainteresowanym zrozumieniem jak powinien dziala np. CMS smile.gif I dopiero do powaznych rzeczy jej uzywac.
Seth
To ja jeszcze wtrace to co powtarzalem przez ostatnie posty w tym temacie... C# to IMO rozwiazanie na przyszlosc.

Powody:
Jest prosty do opanowania. Posiada wiele zalet Javy ale i calkiem nowe mozliwosci (np indexery).
Jest ustandaryzowany.
Korzystajac z .NETa posiada wszystkie jego zalety.
Dzieki kompilacji do IL mozna go wykonywac praktycznie na kazdym OSie (praktycznei bo w teorii jeszcze nie jest tak pieknie - chociaz jako, ze jest to otwart standard - lacznie z biblioteka CLR - mozna go przenisc na dowolne maszyny i systemy -- przyklad implementacji: go-mono czy ROTOR).
Jako, ze w asp.net mozna pisac min. w C# znajac wlasnie jego nie ograniczamy sie tylko do okienek czy www - a do tego trzeba zaznaczyc, ze w asp.net pisanie aplikacji okienkowych i webowych praktycznie niczym sie nie rozni - w Javie np. wyglada to nieco inaczej.

Na marginesie zgadzam si ez tym co napsail e-Gandalf o uczeniu programisty zlych nawykow w php.
Brak deklaracji typow daje uzytkownikowi duza swobode ale zarazem powdouje, ze blad moze pojawic sie w kazdym miejscu.
Do tego php nie narzuca pewnej czytelnosci kodu.
Ale mimo to jest jest na tyle poteznym jezykeim, ze z powdzeniem mozna w nim pisac male, srednie i duze serwisy.

P.S. Kazdy ma swoje zdanie na dany jezyk, wiec proponowal bym osobie, ktora nei wie co wybrac przestudjowanie kilku tutoriali (podstaw) i samemu wybranie tego jezyka, ktory uwaza za lepszy. Oczywiscie trzeba tez sie kierowac przydatnoscia ale to po tym temacie chyba kazdy sie zorientuje do czego jaki jezyk wybrac.
e-Gandalf
Seth: pamietaj tez o wadach. C# jest Microsoftu - a to oznacza, ze bed problemy. Wiem, slyszalem o Mono i bardzo ciesze sie, ze powstaje, ale znajac microsoft on juz cos wymysli, zeby programisci pisali pod "windows only". Po drugie C# ciagnie za soba garb ansi C.
A Java przeciez tez w miejscu nie stoi. Wlasnie ogladamy bete Javy 1.5, ktora dodaje kilka milych rzeczy smile.gif

Na koniec moze Was zainteresuje. Milo mi Panstwu przedstawi, jezyk D:

http://www.digitalmars.com/d/

http://www.osnews.com/story.php?news_id=6761

I male porownanie:

http://www.digitalmars.com/d/comparison.html

Moze byc ciekawie smile.gif
Seth
Cytat
Po drugie C# ciagnie za soba garb ansi C.

tzn ?

Java tez posiada kilka wad np. mozliwosc zutowania obiektow na obiekt w taki sposob aby odkryc prywatne metody.

Cytat
Na koniec moze Was zainteresuje. Milo mi Panstwu przedstawi, jezyk D

Fajnie ale porownanie bardziej przypomina mi sonde socjotechniczna niz obiektywne porownanie winksmiley.jpg

Czas pokaze czy stanie sie popularny - szkoda, z enie stoi za nim wieksza firma :/
Seth
Go-mono (.NET i ASP.NET dla UNIX*) doczekal sie pierwszej wersji beta. Jeszcze tylko jedna i bedziemy mieli wersje 1.0 :]

Wiecej infromacji na stronie projektu http://go-mono.com/
Krolik
O rany, ale flame war...

No nic. Duzo w tych postach i prawdy i nieprawdy. Ani Java ani php ani C# nie jest niczym az tak genialnym zeby traktowac to jako religie.

Wszystko zalezy od zastosowan oraz od tego co sie aktualnie umie. Osoby znajace php jakims dziwnym trafem znaja na ogol (= NIE ZAWSZE) tylko php, wiec pojecie takich osob o rzeczywistym swiecie jest wypaczone. A cala dyskusja to jest porownywanie jablek z gruszkami.

php: Interpretowany jezyk skryptowy do tworzenia dynamicznych stron www po stronie serwera.
Java: System operacyjny "runtime", jezyk programowania oraz bogaty zbior bibliotek ogolnego przeznaczenia.
.NET: Tak jak Java, tyle ze z mozliwoscia tworzenia aplikacji w roznych jezykach.
C++: Jezyk obiektowy ogolnego przeznaczenia.
C: Przenosny assembler ogolnego przeznaczenia.

Nie mozna tego tak po prostu porownywac. Nalezy najpierw okreslic zakres zastosowan. I tak "hello world" napisze w php albo Basicu, bo to tylko 1 linijka. Aplikacje typu Forum lub bramka e-mail tez napisze w php, choc jak skomplikowane to sie bede zastanawial nad JSP. Ale rozproszony system ERP napisze w J2EE. A engine bazodanowy napisze w C++ (bez urazy dla tych co by napisali w C: to bylo dobre 10 lat temu, teraz nie ma powodow zeby rezygnowac z C++ na rzecz C).

Wiec wszystko zalezy do czego i co ma najwieksze znaczenie. Przykladowo:
- jesli znaczenie ma wydajnosc i zuzycie zasobow: C++, pozniej dlugo dlugo nic, pozniej Java, a na koncu php
- jesli dostepnosc bezplatnego hostingu aplikacji internetowych: php, pozniej C++ (CGI), Java
- jesli pielegnowalnosc i elastycznosc duzego projektu: Java, pozniej C++ a moze odwrotnie, zalezy kto co lubi. Java jest popularniejsza.
- jesli przenosnosc: ? wszystko jest tak samo przenosne, jak sie programuje z glowa. Czyste C jest najbardziej przenosne. Pokazcie mi php lub JVM na 80C51.
- jesli dostepnosc prostych udogodnien do budowania niewielkich stron WWW: php rzadzi
- jesli bezpieczenstwo: Java ponad wszystko, .NET tez ok.
- jesli ma byc naprawde obiektowo (bo szef sie uparl): Java/C++/C#
- jesli chcesz inwestowac w swoja przyszlosc: Java/C++/.NET
- jesli chcemy miec niedzialajacy system za prawie darmo: 2 licealistow + php
- jesli chcemy miec niedzialajacy, szybki system za prawie darmo: 2 studentow + C
- jesli chcemy miec niedzialajacy system za milion: 2 managerow + J2EE

Wybor konkretnej techniki powinien byc zawsze podejmowany z rozwaga przy uwzglednieniu wszystkich czynnikow.

Pozdrawiam

P.S. 3 ost. punkty to oczywiscie zart.
Vasquez21
Temat coprawda przycichł jakiś czas temu, ale mimo to chciałem jeszcze o coś spytać.
Mianowicie potrzebuję zrobić przegląd "popularnych" języków wykorzystywanych przy tworzeniu aplikacji. Tutaj to wszystko jest mniej więcej porozrzucane tak po linkach, ale czy znacie jakąś stronę na której ktoś dobrze (przynajmniej waszym zdaniem) opisał chociażby takie języki jak Asp, Java, php... i może jeszcze inne ? Chciałbym poprostu żeby to miało jako tako podobną formę smile.gif

Bardzo proszę o pomoc.
dag
Obawiam się, że nie obejdzie się bez przetestowania ich "na własnej skórze", abyś mógł w miarę obiektywnie ocenić.

"Interesowałem" się zarówno php, Java jak i .NET. I na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że jeśli tworzył bym jakiś porządny system (ekstranet, intranet, itd.) - zwłaszcza, gdyby miałbyć rozporoszony - to wybrałbym napewno albo Jave albo .NET.

Na przyklad:
+ zaawansowane cacheowanie (kod jest kompilowany tylko raz i jest przetrzymywany w pamieci)
+ interfejs graficzny (Java np. Swing, .NET wiadomo).
+ zarowno .NET jak i Java uczą lepszego projektowania systemy, planowania kodu.

Jesli to ma byc wylacznie serwis WWW (ewentualnie jakies Web Services) to mozna zaliczyc do wyboru rowniez php. Naprawde duze serwisy czesto pracuja na php. Do plusow php mozna zaliczyc rowniez tanszy hosting, chociaz to juz mniej wazna sprawa dla powaznych projektow.

Troche zagmatwalem, nie wyrazilem do konca swojej opini, ale mam nadzieje, ze dalem chociaz cien zarysow nt tych technologii.
bregovic
Nie żebym chciał się kłucić, czy coś, ale:

Cytat
Obawiam się, że nie obejdzie się bez przetestowania ich "na własnej skórze", abyś mógł w miarę obiektywnie ocenić.

To prawda - żaden opis czy artykuł raczej nie odda dobrego obrazu różnych technologii. Zresztą każda z wymienionych (php, Java, ASP.NET) ma dobre strony w konkretnych zastosowaniach - a zle w innych.
Cytat
"Interesowałem" się zarówno php, Java jak i .NET. I na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że jeśli tworzył bym jakiś porządny system (ekstranet, intranet, itd.) - zwłaszcza, gdyby miałbyć rozporoszony - to wybrałbym napewno albo Jave albo .NET.

Czemu zwłaszcza jeśli miałby być rozproszony?
Cytat
Na przyklad:
+ zaawansowane cacheowanie (kod jest kompilowany tylko raz i jest przetrzymywany w pamieci)
Dzięki projektom takim jak SMARTY czy WACT można uzyskać bardzo zaawansowane chacheowanie...
Cytat
php - GTK...
Cytat
Jeśli użyć dobrego frameworka to nie jest to prawdą... Aczkolwiek jeśli php jest pierwszym językiem to faktycznie łatwo wyrobić sobie złe nawyki.
dag
Cytat
Cytat

Czemu zwłaszcza jeśli miałby być rozproszony?

Ponieważ daje większe możliwości w tego typu projektach.

Połączenie aplikacja <=> aplikacja. A w php questionmark.gif strona.php <=> strona.php?? Nie chodzi mi tu o Web Services.

Cytat
Cytat
Na przyklad:

Dzięki projektom takim jak SMARTY czy WACT można uzyskać bardzo zaawansowane chacheowanie...

Cacheowane są jakby "wyniki", a w Javie czy .NET masz dodatkowo cacheowany kod, "aplikacje masz caly czas" w pamieci. To nie to samo. "

Cytat
Cytat

php - GTK...

Nie korzystałem z php-GTK więc nie mogę się wypowiadać.

Cytat
Cytat

Jeśli użyć dobrego frameworka to nie jest to prawdą...

questionmark.gif Przecież framework nie będzie sprawdzał czy napisany kod jest optymalny, bezpieczny...itp. Dodatkowo .NET czy Java to technologie obiektowe, php nie.

Framework daje jedynie zarys, schemat systemu, planowanie poszczególnych części systemu czy pisanie kodu to inna sprawa, i to również od niej zależy sukces-porażka danego projektu.

Cytat
Aczkolwiek jeśli php jest pierwszym językiem to faktycznie łatwo wyrobić sobie złe nawyki.

I oto mi chodziło. Błędy początkujących można by wymieniać w setkach, tysiącach.

Nie chcę tu krytykować php. Jest to naprawdę język o sporych możliwościach. Można go z powodzeniem wykorzystywać w serwisach WWW. Jeśli jednak chcecie go wykorzystać w całkowicie inny sposób to zdecydowanie są lepsze rozwiązania, choćby Java czy .NET.

Sam korzystam z php w wielu projektach i jestem naprawdę zadowolony.
Krolik
php-GTK jak i samo GTK pod wzgledem mozliwosci sa niestety
daleko w tyle za Swingiem, .NET, QT czy wxWidgets. Chhoc do programowania dynamicznych stron WWW jest w sam raz.

Podobnie gdzie w php znajde mechanizm wywolania zdalnego?
Gdzie mapowanie obiektowo relacyjne?
Gdzie pula polaczen dla baz danych?
Gdzie kontrola transakcji?
Gdzie zaawansowane mechanizmy przekazywania komunikatow (jak JMS)?
A porzadne mechanizmy logowania (np. ala log4j)?
Nie mowiac o takich podstawach jak wielowatkowosc...

php to nawet nie porzadny serwer aplikacyjny a co dopiero do systemow rozproszonych.
Wiec nie przeginajcie.
bregovic
php-GTK może i jest daleko za konkurentami, jak PyGTK, ALE nie wciskaj mi tutaj że samo GTK jest daleko w tyle za takim szajsem jak Swing. Nie znam się na .NET, QT ani wxWidgets, ale w Swingu akurat robiłem dość dużo - i na prawdę chce się płakać. Co ma Swing czego nie ma GTK??

Co do drugiej części twojej wypowiedzi, Krolik, to php to wciąż język stworzony do aplikacji webowych, który przypadkowo jest na tyle dobrze zbudowany że można nim osiągnąć wiele więcej - ale nie porównuj go proszę do serwerów aplikacyjnych bo to nie jest ta klasa. php jest genialne dla sieci - w przyszłości prawdopodobnie też dla szybkich hacków GUI (php-GTK2) ale nie więcej.
Krolik
Przeczytalbys 2 posty wczesniej to bys wiedzial, kto tu zaczal rzucac "systemami rozproszonymi". tongue.gif Wiesz, to tak jak wlasciciel malucha tlumaczy sobie, ze w koncu jego woz moze prawie to samo co beema sasiada. I taka jest mniej wiecej ta dyskusja.
bela
apropo tworzenia gui w swingu winksmiley.jpg
http://madbean.com/blog/2004/17/totallygridbag.html
bregovic
Krolik masz rację winksmiley.jpg
Bella, mega LOL tongue.gif
squid
Niedawno bylo mi dane uczestniczyc w konferencji microsoftu, ktora to zorganizowano z okazji wygrania przez jedna z politechnik konkursu Codeguru.
Choc jestem zwolennikiem php to prezentowane metody budowy aplikacji sieciowych .NET (nie koniecznie ASP) zrobily na mnie wilekie wrazenie. Chodzi mi zwlaszca o MSNQ ktory jest bodaj najnowszym wynalazmiem microsoftu a od innych rozwiazan wyroznia go kolejkowanie, ktore (jak mi wmawiano) pozwala na stabilna prace aplikacji nawet przy bardzo duzym obciazeniu serwera i nie pozwala do jego przeciazenia. Choc nie jestem ekspertem w tej dziedzinie zrobilo to na mnie wraznie.
Odnosnie Javy to wg. mnie dobrze jest jej sie nauczyc zeby wprowadzac rozwiazania obiektowe do php. smile.gif
bregovic
Squid, popieram, odkąd nauczyłem się Javy, moje zrozumienie zalet php wzrosło o parę poziomów smile.gif
Seth
Cytat(bela_666 @ 2005-01-06 21:34:34)

Dlatego uzywa sie takich narzedzi jak chociazby IntelliJ IDEA czy NetBeans winksmiley.jpg
Dawid Pytel
Cytat(bela_666 @ 2005-01-06 21:34:34)

Taki mały OT: strasznie mnie to rozbawiło. Jest to typowy żart dla programistów ale tylko Javy. Faktycznie coś w tym jest, wiedzą o tym tylko Ci, którzy próbowali zrobić bardziej zaawansowany wygląd a na koniec wszystko się sypało guitar.gif (Od gridów bardziej polecam Boxy :])
killdrez
zerknij tu:

http://webdeveloper.pl/developer,1,3,1,pl.html
_Mateo
Cóż, z asp raczej nie pracuje, bo teraz jestem zafascynowany php, ale plusami są na pewno:

-wieloplatformowość
-można łączyć go z C#, C++, Visual basic i inne "dziecinki" microsoftu
-ogrone mozliwości

Wad nie wymiuenię, gdyż nie namierzyłem ich zbytnio smile.gif no, troche trudny do nauki jest smile.gif

php za:

-łatwość użytkowania i nauki
-szybko się rozwija
-równioeż dużee możliwości
-jest w pełni darmowe smile.gif

Z javą nigdy niue miałem styczności, więc to by było na tyle

Pozdrawaim,mateo
jslodki
Cytat(Jabol @ 2003-11-21 20:54:12)
btw. a co z CGI ( perl, python, a nawet C ) i rozwiązami dedykowanymi - serwer jako część aplikacji? O takim np. pythonie słyszałem tylko dobre rzeczy. Bardzo łatwy, czytelny, wydajny i całkiem sporo możliwości ma ponoć.

CGI ma wiele możliwości głównie dzięki uniwersalności wyboru języka odpowiedniego do wykonania danego zadania. Jednakże jest tutaj poważna wada - przy wielu zapytaniach na serwerze zostaje uruchomionych wiele wątków; ASP przetwarzany jest przez wyznaczony moduł serwera obecny przez cały czas w pamięci. Ma to niebagatelny wpływ na szybkość ładowania stron oraz obciążenie serwera.
bigZbig
Boze! (przepraszam za wzywanie imienia Pana na daremno ;-) Ten temat jest niemal tak stary, jak moja znajomość php (no troszke przesadzilem), a tu stale trwaja spory. Ten temat zdecydowanie juz dawno powinien trafic do Hydeparku. Pozdrawiam wszystkich fanow php - Wasz glos zacheca do dalszego rozwijania tego jezyka. Przeciwnikow tez pozdrawiam. Z kolei Wasz glos zacheca do takiego rozwijania jezyka php aby niczym nie ustepowal, podobnym rozwiazaniom. Tak czy inaczej wszyscy pracujemy na rzecz php!
enceladus
Cytat(jslodki @ 2005-06-11 19:53:58)
ASP przetwarzany jest przez wyznaczony moduł serwera obecny przez cały czas w pamięci. Ma to niebagatelny wpływ na szybkość ładowania stron oraz obciążenie serwera.

W php też można zastosować podobne rozwiązanie - praca w trybie FastCGI. Jest to mało popularne - niestety, ale to efekt wszelkich LAMP itp tworów. Developerzy i "developerzy" najcześciej stosują domyślne instalacje środowiska pracy, a to poważny błąd - warto poznać od środka narzędzie, a nie tylko je stosować.
Apche wspiera FastCGI a dla tych którzy mają chęci polecam Lighttpd - http://www.lighttpd.net/ - serwer WWW, który wspiera FastCGI, jest mały szybki i pozbawiony zbędnego balastu.
matipl
Cytat(Krolik @ 2005-01-04 14:16:29)
php to nawet nie porzadny serwer aplikacyjny a co dopiero do systemow rozproszonych.
Wiec nie przeginajcie.

Jeśli sie potrafi i wie jak to można wiele rzeczy napisać w php, zaczynając od systemu tranzakcyjnego, poprzez np.:
http://www.zend.com/php5/contest/contest.php?id=138&single=1
(kiedyś napisany projekt przez znajomego, zachacza o rozproszoność)
doc
Ja od Javy uciekłem, a zaznajomiłem się z nią bardzo wcześnie, od tamtego czasu namnożyło się klas itd, ale wady ciągle takie same: powolność, niekompatybilne maszyny javy (co z tego że java jest niby kompatybilna między różnymi OSami jeśli każda wersja JVM jest sama w sobie małym OSem), badziewne GUI - dopiero ostatnio zaczęli Swinga dopieszczać wizualnie, ale przemilczę efekty tych starań smile.gif . Przeszedłem tutorial JSP i rzecz na pierwszy rzut oka jest prosta i przyjemna. Niestety potem pojawia się syndrom Eclipsa - tysiące ślimaczących się klas, a przecież Eclipse to zwykłe IDE. Sun idzie wogóle wg mnie w jakimś złym kierunku, Java traci konsystentność, ze zgrozą zauwazyłem jak w implementacjach standardowych klas pojawiają się duplikujące się metody, podstawowe klasy wleką całą kupe śmieci, które nie powinny się nigdy w nich znaleźć (write once use forever). Wogóle ich koncepcje straciły swój dawny polot, wszystko w Javie staje się toporne, potrzeba coś przesłać to dup robimy serwer, potrzeba ustalić politykę bezpieczeństwa to dup robimy nowy język itd.

Wynalazkami Microsoftu się troche bawiłem i hmmm fakt czasem robią one to co mają robić, ale ja już na sam widok takiego potworka jak Visual Basic mam zawroty głowy smile.gif. Rozwiązywanie tego samego problemu w wielu językach jest może i edukacyjne, ale jaki jest tego sens smile.gif ? Kiedy doszedłem do konstrukcji runat="server" powiedziałem sobie o nie ta droga prowadzi do nikąd smile.gif. A już wcześniej byłem odpowiednio zrażony do M$ pisaniem projektów pod Accessa.

php cóż, lekki, szybki, klarowny, darmowy, o sporych możliwościach. Najśmieszniejsze jest to że Sun oficjalną www ma zrobioną w php biggrin.gif

edit:
O jakim CGI piszecie (no pewnie mozna i tak). Ale php od dawna przecież chodzi jako osobny moduł serwera, mało tego skrypty są trzymane w pamięci już po skompilowaniu i odpalają się jako osobne wątki czyli to czego ASP dorobiło się dopiero niedawno.
emp
Edit: \\ musze wiecej myslec za nim cos napisze.. ale pisze tylko wtedy jak mi sie nudzi i nie mysle.. tekst byl bezwartosciowy co najwyzej prowokacyjny.. to moje subiektywne emocjonalne podejscie i go kasuje zeby za duzo podniet nie bylo od strony userow bo nie o to mi chodzilo...
dag
Cytat
na microsofa to wiadomo lache klade wole free software.
Jeśli chodzi o platformę Microsoft .NET to jest ona darmowa. Płaci się jedynie za system operacyjny Windows, choć można także korzystać z MONO, które się dość szybko rozwija, proponuje potestować.

Co do reszty tekstu sz.p. EPM się nie wypowiadam bo styl pisania mówi sam za siebie.

PS. Proponuję odwiedzić stronę BYKOM-STOP
Jarod
1. Co myślicie o Delphi?

2. Gdzie mógłbym zobaczyć jakieś krótkie, przykładowe aplikacje napisane w ASP? (kod)

PS. Czy programy pisane w NET Framework kompiluje się do postaci exe? Bo z tego co czytam na stronie MS to jest to kod pośredni. Czyli żeby zadziałał program to trzeba zainstalować biblioteke. Coś ala Java.

Chyba lepsze C++
no-name
Należy jeszcze wspomnieć o tym, że ostatnio M$ udostępnia za darmo Visual Studio w wersji Express. I że w połączeniu z .NET 2.0 środowisko to daje takie możliwości jakie będzie oferowało Zend Studio za jakieś 7 lat (w [połączniu z php 8.0 zapewne smile.gif). php jest fajne jako język skryptowy. Do niczego więcej za bardzo się nie nadaje.
Seth
@J4r0d:
Ad 2. http://samples.gotdotnet.com/quickstart/aspplus/ (przyklady do wersji ASP.NET 1.1 w 2.0 duzo sie zmienilo).

Co do kompilacji do nie jest to kompilacja do psotaci exeka a biblioteki .NETa (dll). Kompilacja nastepuje podczas pierwszego uruchomienia strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.