Cytat
Java to jest JSP. Dzięki JSP mozesz polaczyc wyswietlanie danych na stronach www i klasy napisane w JAVIE.
No nie bardzo. Nie ma zadnego problemu w stworzeniu pelnego cmsa bez uzycia JSP... A jednoczesnie w Javie. Co wiecej, JSP moge zastapic wlasnymi szablonami - nadal piszac w Jabie. jedyne czego potrzebuje to obiekt klasy HttpServletResponse.
Hint - spojrz na okreslenie Servlet i JSP - widzisz roznice?
Cytat
Szczerze mowiac to JSP jest bardzo slaba technologia. Inne 'dodatki' do Javy o wiele lepiej spelniaja role JSP. Ale o tym dalej.
Dla mnie calkiem potezna. Zwlaszcza w porownaniu do szablonow znanych z php.
Cytat
Tym stwierdzeniem mozesz obrazic

wielu programistow nawet na tym forum. To co tutaj wymieniles zalezy glownie od programisty a nie od jezyka.
Pewnie. Moge tez siebie, bowiem najwieksze CMSy pisalem i pisze nadal w php - nie zmienia to jednak stanu faktycznego

A ostatnie Twoje zdanie wskazuje na to ze nie rozumiesz co pisze - nie zalezy od programisty jakie API ma jezyk.
Cytat
no i tutaj najwieksze zaskoczenie... Fakt, ze w php aplikacje tworzy sie szybciej niz w Javie, ale to Java nadej sie bardziej do mniejszych aplikacji (dodatkow). Tak! ja tez bylem zdziwiony. Jednak poczytale mdokladnie rozne artykuly specjalistow i przede wszystkim uswiadomil mi to moj profesor.
Nie uwazam sie za "mega" specjaliste, ale pracowalem w jednym z wiekszy ch polskich portali (jednym z dwoch najwiekszych

), nadal pracuje przy jednym z 10-15 najwiekszych Polskich serwisow (kolo 10 milionow zapytan o strone miesiecznie), zajmowalem sie tez kilkoma zagranicznymi... no, mam swoje zdanie w tej kwestii.
A generalnie - co do mojej "fascynacji" Java. Z Java pracuje juz kilka lat, jednak dopiero od niedawna stosuje ja jako jezyk server-side. Okreslenia "niedawno" uzywam w kontekscie roku czasu - i mojego zdania nie zastapi "opinia specjalisty, ktora przeczytales"
Cytat
"JSP nie daje mozliwosci separacji implementacji modelu obiektowego systemu (czyli logiki biznesowej) od warstwy prezentacji. Utrzymanie rozbudowanej apliakacji stworzonej w opraciu o strony JSP to istny koszmar."
Moje doswiadczenia sa odwrotne.
Cytat
- cytat z jednego z numerow magazynu Software mowi sam za siebie
Pisalem artykuly do Software 2.0, wiec wiem kto tam pisze

Mam swoje zdanie, ktore opisalem powyzej.
Cytat
zamiast tego lepiej sotsowac model MVC oparty na Strutsie.
Jest ot chyba najlepsze rozwiazanie. Tak wiec teoria z "boskim" JSP

odpada na starcie.
Nie podales zadnego, powtarzam, zadnego faktu. Wylacznie powolujesz sie na autorytety, z ktorych kazdy mozna podwazyc.
Cytat
To jest dopiero poczatek. Obiecuje, ze czesc dalsza nastapi, niestety teraz czeka na mnei praca
Mam tylko nadzieje, ze nieco ostudzilem zapal w stosunku do JSP nawet jezeli teraz wydaje sie czyms niesamowitym to jednak warto na to spojrzec z innej strony

Zle trafiles... Ja nie potrzebuje cytatu opinii specjalisty, tylko przykladu - co jest "zle" w Javie? Nie podales zadnego.
A z Java pracuje i pisze w niej CMSy, wiec naprawde potrzebujesz czegos wiecej, zeby mnie przekonac.
To co napisalem, napisalem wylacznie po to, aby obalic kilka teorii... wlasnie takich rozsiewanych przez roznych profesorow na uczelniach (Java jest wolna i ma gorsza obiektowosc od C), czy pismach, czy tutorialach...