Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
f1xer
Ogólnie dyskusja na temat linux vs windows i tak nic nie zmieni ale chętnie się przyłącze biggrin.gif

Linux - Darmowy system rozwijany przez bardzo wielu programistów wspierający bardzo dużą ilość sprzętu dobrze skonfigurowany i uaktualniany jest stabilnym środowiskiem pracy, łatki zabezpieczeń do najpopularniejszych programów wychodzą w przeciągu kilku dni, nie obsługuje wszystkiego to prawda ale to wina producentów oni sami nie chcą aby linux wspierał ich produkty, wiesza się ? hmm a ile bluescreenów na windzie widzieliście? nie działa na ATI kompletna totalna bzdura nie wiem skad wyssana. Ubuntu ma swoich fanów i wrogów ubuntu powstaje z myślą o ludziach pokolenia MS pod hasłem klik i robisz co chcesz zmierza w kierunku systemu dla normalnych ludzi nie znających się na komputerach czyli Ubuntu chce być User Friendly wg. mnie to dobrze zresztą sam mam Ubuntu i nie narzekam chociaż za pierwszym razem 5 dni instalowałem sterowniki do GeForce to teraz znam co najmniej 30 sposobów jak nie instalować sterowników i jeden jak to zrobić biggrin.gif

Windows - Komercyjny system rozwijany przez wielką korporację wspiera praktycznie każde dostępne urządzenie do komputera (a raczej to urządzenie jest konstruowane dla niego co dla mnie jest paranoją biggrin.gif) dzięki rewolucyjnemu DirectX stał się "ulubieńcem" młodych ludzi lubiących pograć w najnowsze gry, ogólne założenie windowsa to system dla wszystkich instalacja większości urządzeń i dostępnych programów nie przysparza żadnych problemów nawet laikom, wady hmm nie chce mi się wymieniać bo jest ich dużo największą wadą jest ich pośpiech w wydawaniu aktualizacji czasem pozostaje czekać i się modlić żeby ktoś nie wykorzystał luki w zabezpieczeniach bo łatka jeszcze nie wyszła, windows vista moim zdaniem to porażka totalna najbardziej udane systemy to moim zdanie W98 WXP SP2

Osobiście posiadam Dwa systemy Ubuntu 8.04 (Uczę się pisać skrypty w bash'u i konfigurować apacha mysql php itp)
Windows XP (Gram, Piszę programy, Projektuję strony - z podkreśleniem na GRAM bo gdybym nie był takim fanem gier komputerowych to pewnie został bym na linuxie)
a i jeszcze na lapku mam windowsa xp i Fedore biggrin.gif
Kocurro
Jeśli chodzi o mnie to:

z Windowsa nigdy nie zrezygnuję - teraz mam Vistę i mi się bardzo podoba. Chociaż sterowniki są niedorobione (to wina Microsoftu czy firm produkujących sprzęt ? odpowiedź na to pytanie jest także odpowiedzią na zarzut braku sterowników pod Linuxem ). Sterownik karty sieciowej zintegrowanej powodował blue screena i reseta, ostatnio coś pogrzebała nowa wersja gg (instalowałem dla testów niestety po odinstalowaniu nie powrócił do normalności). Jednak Windows mało ode mnie wymaga - chodzi stabilnie, znam go bardzo dobrze (w stopniu, który pozwala mi pracować tak jak chcę - nie jestem guru ani nie znam się na serwerach windowsowych bo tego nie potrzebuję). Potrafię postawić ten system na nogi bardzo szybko.

z Linuxów przerabiałem już:
- Mandrake (teraz to jest chyba Mandriva ale może się mylę) - uwielbiałem ten system, był prosty do bólu ... ale to było gdzieś na początku 2 tysiąclecia (nie wiem jak inaczej to nazwać winksmiley.jpg ) ...
- RedHat - podobno był lepszy ... jednak ja nie lubiłem Gnome ... wolałem KDE więc szybko odpadł - co ciekawe Red Hat potrafił wymusić na moim monitorze więcej niż producent przewidział, tj. uzyskałem rozdzielczość 1600x1200 pikseli na monitorze 17" ... nie wiem jak on to zrobił ale tak pogrzebał w ustawieniach karty graficznej, że ona dostarczyła taki sygnał, że monitor dał radę

Potem była długa przerwa z Linuxami ... potem oczywiście:
- Ubuntu - system, który nawet lubiłem ale jak dla mnie był niedorobiony, aktualizacje potrafiły psuć system co mi się nigdy pod Mandrakiem nie zdażyło ... nauczyłem się odzyskiwać Ubuntu, grzebać w jego ustawieniach, tuningować. To było z dwa-trzy lata temu
- Debian - szukałem systemu na serwerek i wybrałem Debiana ... potem zainstalowałem go także na stacjonarnym komputerze i nauczyłem się trochę tego systemu ale to krótko góra pół roku

Ostatnio Gentoo - system w sam raz dla mnie, mogę go stuningować dokładnie tak jak chcę, wycisnąć dzięki niemu ostatnie soki ze sprzętu. To pod Gentoo po raz pierwszy użyłem pamięci karty graficznej jak ramdysku z systemem tmpfs na potrzeby kompilacji. To pod Gentoo robię rzeczy, które kiedyś mi się nawet nie śniły.

Mam go na serwerze, mam na laptopie (oprócz Windowsa XP) i na stacjonarnym (oprócz Windowsa Visty). I jestem zadowolony.

Pewnie niedługo zrobię jakiś skok w bok na inne systemy by je przetestować ale z Gentoo nie zrezygnuję. Chcę się nauczyć innych, poznać je na tylu by chociaż wiedzieć czym się charakteryzują gdzie co mogę zmieniać by działało itp.

Jak widać - zawsze był Windows z powodu swojej prostoty. Linuxy się zmieniały, w miarę jak dojrzewałem coraz więcej wiedziałem, coraz mocniej w nich grzebałem. Pewnie kolejną dystrybucją jaką pokocham jeśli zrezygnuję z Gentoo będzie jakaś tworzona przeze mnie winksmiley.jpg

Jeśli zaś chodzi o wojnę Windows vs Linux a ostatnio także vs MacOS X ... to powiem jedno:

Prawdziwy specjalista, mistrz w swoim fachu wie co chce osiągnąć i jakiego użyć w tym celu narzędzia. Osoba rzeźbiąca w kamieniu wie, że jedne narzędzia nadają się do jednego typu kamienia a do innego już nie. Z systemami operacyjnymi jest tak samo.

Po prostu trzeba umieć znaleźć swoje narzędzia, poznać je, nauczyć się nimi rzeźbić. Przecież komputer to tylko narzędzie a nie cały świat.

A sztuczne wojny typu, który system jest lepszy to tylko strata czasu.

Dziękuję tym co dotrwali do końca moich wypocin i współczuję bo wiem, że mój styl pisania graniczy z tragedią winksmiley.jpg

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
bim2
Przyznam że nie chciało mi sie czytać wszystkich wypowiedzi, ale dodam coś swojego.

Na PlayStation 3 nie uruchomisz Windowsa, jedynie kubuntu, ubuntu lub yellow dog linux. Tzn. teoretycznie udało się uruchomić Win ale za pomocą linuxa, więc się nie liczy. Zauważcie że gdyby microsoft pomyślał i dał możliwość instalacji Windowsa na xBoxie 360 to dużo osób skusiłoby się i na to. Ja dzięki linuxowi na playstation mam możliwość oglądania filmów na blue ray. (W sumie co z tego, jak i tak nagrywarke musiałem se kupić więc mam i czytnik, ale liczy się że jest taka możliwośc).

Jedyne czego brakuje to sterowników do karty graficznej, bo Sonemu się nie chce, a nikt nie posiada specyfikacji. :/
Lars
Cytat(athabus @ 22.07.2008, 17:40:44 )
0,4%

[edit] no dobra zwracam honor.
mike
Cytat(Lars @ 31.07.2008, 16:30:59 ) *
tak dla ścisłości - promil to 1/1000 procenta. tongue.gif
A mi całe życie powtarzali, że promil to jedna dziesiąta procenta. Mało tego później jeszcze magistra matematyki za to dali.
Jak juz komuś wytykasz to miej pewność co do tego co mówisz.

Promil to jedna dziesiata procenta a skoro procent to jedna setna całości to promil to jedna tysięczna całości. Zapamiętaj sobie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.