Chcąc się rozwijać i iśc z duchem czasu przesiadłem się na Symfony 2. Postawienie przykładowej aplikacji poszło bez trudu. Nawet system TWIG jakoś szybko załapałem.
Stworzenie Bloga z jedna tabelą (posty) też poszło gładko. Problem zaczął się gdy chciałem zrobić relację pomiędzy tabelami.
Sposób ztąd nie działa. Albo jest error albo po zmianach wogole nie tworzy relacji. Więc pomyślałem, że może łatwiej będzie przy użyciu plików yml. Stworzyłem dwa pliki:
Acme\StoreBundle\Entity\Product: type: entity repositoryClass: Acme\StoreBundle\Repository\ProductRepository table: product id: id: type: integer generator: { strategy: AUTO } fields: name: type: string length: 100 price: type: decimal scale: 2 description: type: text manyToOne: category: targetEntity: Category mappedBy: product
.
Acme\StoreBundle\Entity\Category: type: entity table: category fields: id: type: integer id: true generator: strategy: AUTO name: type: string length: '255' lifecycleCallbacks: { } oneToMany: products: targetEntity: Product mappedBy: category
Ale nie wiem jak te pliki zmapować

Komenda
php app/console doctrine:generate:entities Acme/StoreBundle/Entity/Product
nie daje pożądanego rezultatu. Domyślam się, że musze podać typ pliku z jakiego chce mapować. Tylko gdzie to mam zmienić?
Proszę o pomoc.