Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3
dr_bonzo
A jak to jest z HPkami -- mozna kupic bez OSa (windy?)
Jarod
Cytat(dr_bonzo @ 21.11.2006, 18:38:26 ) *
Najlepiej zadzwon na wsparcie i się zapytaj. Ja pytałem się w sklepie czy można za dopłatą zamienić XP HE na PRO i się nie dało. Tzn dałoby się MOŻĘ gdybym upował z 10 lapków. Dziwne podejście no ale cóż.. Jedno jest pewne te lapki mają wytrzymałe obudowy - wnioskuję to po opiniach innych i po dokładnym obadaniu swojego smile.gif Fajny design - przypomina mi troche IBM ThinkPady winksmiley.jpg
lukass
Ja moge polecic Dell'a, chociaz to opcja dla zapalencow i tych z "koneksjami" za granica, niestety polski dell olewa klientow indywidualnych.

Od ponad 2 lat jestem posiadaczem Dell Inspiron 8500 (p4 2.4, 1Gb Ram i 15'4 lcd), przez wiekszosc czasu meczylem go pakietem Adobe CS Standard (PS, Illustrator...), pakietem Macromedii i Zend'em (ale to zadna meka). Laptop chodzi prawie 24h/dobe i jedynie co padlo w nim to bateria (ale to znana sprawa) i naped dvd. Sprzet spadl pare razy z lozka smile.gif, przypieklem go na wczasach w egipcie, a windowsa reinstalowalem dopiero 3 miesiace temu ale sprzet przetrwal smile.gif.

Idac za ciosem w listopadzie zamowilem nowego 17" Dell'a (XPS M1710) w stanach i narazie jest w porzadku.

Gwarancja jest realizowana przez firme serwisowa CSS, ktora ma oddzialy w kilku wiekszych miastach w polsce (w tym i w moim) i respektuja amerykanska Next Business Day.

Moge dodac ze od wielu lat posiadam serwery dedykowane Dell'a w stanach i zero awarii smile.gif, takze jestem duzym zapalencem tej marki i nie moge jak narazie powiedziec zlego slowa.
shpyo
Cytat(dr_bonzo @ 21.11.2006, 20:38:26 ) *

Kupiłem sobie HP nx7400 i jest zajeeeeeeeeeeeeeee...
Jeśli chodzi o wersje bez OSa jest to możliwe.
kicibobek
Witam Chcialbym poprosic Was o pomoc. Musze kupic laptopa do 3500 max, laptop musi byc wydajny gdyz bede uzywal duzego programu na nim. Co wybrac? Najfajniejsze do tego rpzedzialu cenowego są acery tylko czytalem ze nieciekwie sie psuja. CO proadzicie?
LonelyKnight
1. Co ten temat ma wspólnego z PHP?
2. Był już kiedyś temat o laptopach. Wystarczy poszukać i odświeżyć.
3. Polecam coś z serii A200 Toshiby. Sam mam A200-1AE i sprawuje mi się super:

1AE - http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2080

Trochę tańsze:
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2078
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2077

[+] edit
Dołączyłem Wasze posty do tego tematu.
Przepraszam za wcięcie w posta, ale
nie chciałem pisać osobnej wiadomości dla tego : )
---
~strife
phpion
Ja mam HP 510 z Pentium M i 1GB RAM:
http://allegro.pl/item200719753_hp_510_p_m...owy_gorzow.html
Za lapkiem rozglądałem się ponad 2 tygodnie. W tym czasie dużo czytałem, jeździłem, oglądałem, macałem smile.gif. Początkowo byłem nastawiony na HP nx7300 (cena ~3300) ale w końcu zdecydowałem się na tańszego o ponad 1000zł HP 510. Używam go już ponad 3 tygodnie i jestem naprawdę zadowolony, mogę go z całą pewnością polecić. Wyposażenie spartańskie (tj. brak bluetoof, tylko 2 USB) ale coś za coś. Ja wyszedłem z założenia, że wolę nie mieć różnistych bajerków, w z których korzystałbym naprawdę rzadko, a zaoszczędzić całkiem sporą kasiorkę.
Reasumując: jeśli szukasz dobrego, porządnego i mocnego lapka w cenie 2000 - 2500 zł (a nawet i więcej!!) to polecam Ci tego HP. Naprawdę super sprzęt za tą kasę.
PS: w internecie można poczytać, że matryca szklana jest bee. Miałem przez 2 miesiące Fujitsu Siemens Amilo Pro v2055 (z matową matrycą) i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że ta w HP jest o niebo lepsza. Wyraźniejsza, lepszy barwy i, co dla mnie ważne, używam lapka bez zasłoniętych żaluzji (siedzę tyłem do okna), a w FS przy niezasłoniętych ekran stawał się dość jasny.
Yeah!
frickle
Ja mam Acera Aspire 5610, centrino duo, 512MB, wifi, nagrywarka, panorama. Mam pół roku i jestem bardzo zadowolony. Dodatkowo w cenie jest Win XP Home. Nadaje się do wielu zastosowań, nie tylko programowania smile.gif
chudykrzys
Jestem posiadaczem HP nx6125. Standardowo był on wyposażony w procesor AMD Turiun64 1.6Ghz, 512MB ram, oraz dysk 60GB 4800 obr/sek. Dla programisty taka konfiguracja to stanowczo za mało. Po uruchomieniu kilku aplikacji (przeglądarka, klient poczty, eclipse, apache, mysql) wszystko zaczyna się ciąć i na wszystko czeka się godzinami. Dopiero gdy wymieniłem ram na 1GB, dysk na 7200obrotów laptop dostał skrzydeł. Niestety HP oficjalnie nie daje sterowników 64bit dla Windowsa XP, dlatego cała moc drzemiąca w procesorze nie jest wykorzystana. Niestety nie udało mi się skompletować wszystkich sterowników 64-bitowych do urządźeń, których używam (chociażby do drukarki), dlatego byłem zmuszony zainstalować windows XP 32Bit sad.gif . Być może teraz to się zmieniło.
Jarod
Ja mm HP (jak pisałem wcześniej w tym temacie) i jestem z niego bardzo zadowolony. Nigdy nie kupiłbym acera itp. Toshiba też do mnie nie przemawia. Mam z nimi do czynienia w pracy (różne modele) i tak wole hp.
pzdr
jastu
Tylko DELL tongue.gif jak już wcześniej pisano ! Obecnie posiadam już drugiego laptopa tej marki i śmiem twierdzić że są niezniszczalne - może trochę odpychają surowością z jaką są wykonane ale przekłada się to na trwałość materiału z którego sa wykonane. Mój obecny D820 był wynikiem wielu rozterek co do wyboru laptopa, ale mam go prawie rok czasu i jeszcze mnie niczym nie zaskoczył ... i jestem pewien że dla programisty to jeden z najlepszych możliwych wyborów (bo z XPS'em to bym się bał w pociagu siadać)
Konfig :
15.4" Wide Aspect Ultrasharp UXGA+ (1920x1200); 2GB (2x1GB) 667MHz DDR2 SDRAM; YONAH,T2600,2.16; HD,100G,SATA,9,54,SGT; 9-Cell Li-Ion Battery; Integrated UMA Base Intel® Graphics Media Accelerator 950
i nie będę miał Bogów cudzych przed sobą tongue.gif
LonelyKnight
Jeśli chodzi o laptopy to dla mnie istnieją tylko trzy marki: Toshiba, Dell i HP - niczego innego bym nie kupił smile.gif Według potrzeb wybierać między tymi markami - Dell i HP kombajny, bardzo dobre do zastosowań biurowych, a Toshiby trochę bardziej bajeranckie, moim skromnym zdaniem smile.gif
TomASS
Witam.
Jestem zmuszony zakupić nowego laptopa jako, że stary oddał ducha....

Czy możecie polecić jakiś model, albo na co zwracać uwagę. Główne rzeczy to:
1. Cena mniejsza niż 3500zł
2. Długi czas pracy "na baterii"
3. Waga - im mniejszy tym lepiej

Dzięki za pomoc.
T.

[+] edit
Nie ten dział, poza tym już taki temat nie raz był dot. laptopów
pozwolę sobie dodać Twojego posta tam, aby nie zaśmiecać smile.gif
---
~strife
Riklaunim
Tanie są Acery Aspire. Starsze z celeronami są teraz jakby wyprzedawane i ceny mogą być naprawdę niskie.
NuLL
Cytat(TomASS @ 28.06.2007, 00:18:40 ) *
Witam.
Jestem zmuszony zakupić nowego laptopa jako, że stary oddał ducha....

Czy możecie polecić jakiś model, albo na co zwracać uwagę. Główne rzeczy to:
1. Cena mniejsza niż 3500zł
2. Długi czas pracy "na baterii"
3. Waga - im mniejszy tym lepiej

Dzięki za pomoc.
T.

[+] edit
Nie ten dział, poza tym już taki temat nie raz był dot. laptopów
pozwolę sobie dodać Twojego posta tam, aby nie zaśmiecać smile.gif
---
~strife

A masz mozliwosc kupna na fakture ? snitch.gif Proponuje Macbook'a : ) Core Duo ; 2,3 kilo ; 5 godzin na baterii wyciagnie - no i klu programu czyli Mac OS X : ) Jak nie mozesz kupic na fakture to moge dac namiary na goscia ktory zalatwi ci Macbooczka za tyle smile.gif Z gwara itp - z tym ze nie ze sklepu a z Urzedu Celnego np smile.gif
TomASS
A dlaczego Maca? W czym jest lepszy? Jak jest z oprogramowaniem? Jak jest z aplikacjami działającymi pod Winde? Czy jest problem? Czy gry PCetowe czasmi pojda?smile.gif Czasami też trzeba zrobić projekcik do szkoły... a tam same windy.... czy nie będzie problemu?
Dandelion
http://www.apple.com.pl/getamac/

dodatkowo ogladnij filmy reklamowe apple

Cytat
Czasami też trzeba zrobić projekcik do szkoły... a tam same windy.... czy nie będzie problemu?

na macu mozesz bezproblemowo zainstalowac windowsa winksmiley.jpg
TomASS
ale po kiego grzyba mi Windows ma Macu? biggrin.gif

Chce tylko windowsowe aplikacje na nim odpalać smile.gif

A co do reklamy - to widziałeś reklamę microsoftu? tongue.gif
NuLL
Cytat(TomASS @ 28.06.2007, 13:26:59 ) *
A dlaczego Maca? W czym jest lepszy? Jak jest z oprogramowaniem? Jak jest z aplikacjami działającymi pod Winde? Czy jest problem? Czy gry PCetowe czasmi pojda?smile.gif Czasami też trzeba zrobić projekcik do szkoły... a tam same windy.... czy nie będzie problemu?

Dlaczego ?

Bo Mac to komputer ktory dziala - instalujesz system i caly komp dziala bez zadnych driverow czy Bog wie czego jeszcze. Podlacz urzadzenie - ono dziala - aparaty cyfrowe, kamery, wiekszosc komorek ( akurat ten rynek sie szybko zmienia wiec Mac czasem troche nie nadaza ). W Macbooku masz mocny procek, giga RAMu i wszystko co ci potrzebne zamkniete w obudowie wielkosci zeszytu akademickiem grubego na okolo 2 centrymetry - a do tego 5 godzin na baterii w razie czegos.

Clu programu to jednak Mac OS X - miodny system ze znakomitym UX - mily dla oka, 10x bardziej intuicyjny niz inne systemy. System ktory zaklada ze zrobisz cos w okreslony sposob - wiec klikasz mniej i wszystko smiga. Bazuje na BSD wiec mozna korzystac poza Macowym z softu linuxowego - a emulujac odpalac soft z Windowsa. Pozatym dzieki VMware mozesz sobie odpalic Winde w okienku jak cos musisz zrobic. Mac OS X - bajecznie prosty a jednoczenie chyba najlepszy system operacyjny dla przecietnego i bardziej zaawsowanego uzytkownika komputera.

--------------
@Diwi - Plus Eclipse do ciezszego developmentu ktory np ja preferuje winksmiley.jpg
Diwi
Popieram wypowiedzi wyżej, ale chciałbym dodać że wybór pomiędzy Mac a PC powinien być uwarunkowany wymaganiami użytkownika. Jeśli TomASS chcę uruchamiać jedynie programy z Windowsa, to PC będzie dla niego idealny, no bo po co kupować Maca tylko aby odpalić na nim przez 100% czasu Windowsa ?

Aktualnie głównym atutem wszystkich Maców jest możliwość legalnego i bezproblemowego użytkowania Mac OS X który jest naprawdę świetnym systemem, można powiedzieć że jest to połączenie łatwości obsługi z Windowsa oraz stabilności i szybkości systemów UNIX + parę własnych dodatków smile.gif.

Dla mnie dodatkową zaletą są specyficzne programy do edycji stron internetowych których nie znajdzie się na innych systemach niż Mac OS X (dla przykładu: TextMate, CSSEdit, Coda, BBEdit, skEdit i wiele innych).

Pozdrawiam
TomASS
A jak z pisaniem w C++? BCB chyba raczej nie pójdzie :/ Dodatkowo pewnie programy po kompilacji nie będą przenośne na windowsa :/
Diwi
Niestety nie jestem w stanie Ci idealnie odpowiedzieć na to pytanie. Borlanda natywnie nie uruchomisz na Mac OS X bo nie ma on odpowiedniej wersji, możesz zaś włączyć go emulując Windowsa poprzez Parallels, Cross Over lub uruchamiając całego Windowsa poprzez VMWare lub uruchamiając go natywnie poprzez Boot Camp (najszybsze rozwiązanie)

Niestety nie wiem jak wygląda sprawa z kompatybilnością, ale program skompilowany pod emulowanym lub natywnym Windowsem będzie na pewno działać na innych komputerach z tym OS.

@NuLL: ok, ale eclipse jest na wszystkie platformy, a ja pisałem o programach które są jedynie na Mac OS X.

Pozdrawiam
NuLL
@Diwi smile.gif

Co do BCB - program skompilowany na natywnie dzialajacym Windwsie bedzie 100%owo kompatybilny z kazdym innym Windowsem smile.gif
gam3r
witam,
w najbliższym czasie zamierzam kupić notebooka, spośród producentów komputerów przenośnych mam wybrane dwie firmy: HP, ASUS i myślę że żadna inna nie wchodzi w grę (chyba że macie coś ciekawego). Platformy które mnie interesują też mam wybrane (1GB ram ddr2, grafika obsługująca dx9, rozdzielczość 12xx * 1xxx) teraz pozostaje właściwie tylko kwestia procesora. I waham się pomiędzy tymi dwoma podanymi w temacie. Oto propozycje modeli, jakie udało mi się znaleźć w cenie do 4k zł:
ASUS
HP

Aktualnie znajduję więcej argumentów na korzyść ASUSa:
- gwarancja 2 lata
- lepsza grafika
- wiekszy dysk
- 4 x USB i w ogóle więcej różnych gniazd
Atuty HPka:
- ponoć wydajniejszy procesor
- możliwość rozbudowania pamięci do 4GB
- dłuższy czas pracy baterii

I teraz kwestia która mnie martwi: Ile stracę na wyborze procesora AMD? Czy C2D jest naprawdę aż tak wydajny? (ponoc dwukrotnie - info z idg.pl)? No i jak wygląda ewentualne wsparcie obóch procesorów przez systemy operacyjne (Win XP / LINUX )? Co dają 64bity?
Bardzo proszę o wypowiadanie się głównie na temat tych powyższych modeli i pytań.
Z góry Dzięki
LonelyKnight
Temat: Laptop dla programisty
gam3r
no tak typowa odpowiedź na forum- link. Przejrzałem temat i nie znalazłem tam ani słowa o Turionie czy C2D a ten wątek chciałem poruszyć w temacie, więc SamotnyRycerzu następnym razem przejrzyj chociaż topic który zaśmiecasz.

[+] edit
Mogłeś to napisać w tym temacie po
prostu, dodałem wszystkie posty
tutaj, lepiej jak mamy wszystko
w jednym temacie : )
---
~strife
LonelyKnight
Graczu chyba Cię rozczaruję ale przejrzałem topic, który zaśmiecam. Podałem Ci link do tematu gdzie przez kilka stron ludzie dyskutują nad wyborem laptopa bo może znajdziesz tam coś dla siebie. Poza tym chyba znowu graczu będę Cię musiał rozczarować, bo chyba nikt tutaj nie testuje procesorów, więc pewnie dostaniesz subiektywne opinie albo link taki jak np. ten:

http://www.google.pl/search?q=core+2+duo+v...lient=firefox-a
sztosz
Dla mnie sprawa jest jasna. C2D, bo to przełom prawie na miarę PIII.

Aha... I inna oczywista sprawa, skoro znalazłeś temat o laptopach, to czemu tam nie wypowiedziałeś się, zadając swoje pytania? Forum, to swego rodzaju Community, dobro wspólne. Moim zdaniem nikt nie jest tu po to żeby wałkować te same, lub podobne tematy z każdym od podstaw, od początku. Tylko raczej stworzyć jakąś "bazę wiedzy" subiektywnych opinii (ja w subiektywnych opiniach nie widzę nic złego) którą można przeszuka w prosty sposób. I nie widzę najmniejszego powodu, aby kolejne pytanie o netebooka, czy też procka do niego umieszczać w osobnym temacie. Zwłaszcza że pytanie jest tak banalne, przynajmniej to o wyborze procka winksmiley.jpg

Co dają 64 bity? Temat: Procesory 64 bitowe i korzysci wnioski sam wyciągnij.

Czy C2D jest aż tak wydajny? To zależy od modelu. przy tym samym taktowaniu bije AMD na łopatki tak jak K7/K8 biły P4. Do tego, ale to już raczej nie lapki, możliwości overclockingu ogromne, sam E4300 do 3 Ghz u kumpla podkręciliśmy bezproblemowo, dla mnie to był szok, nie myślałem, że to rzeczywiście aż takie cudo.

Porównanie laptopów? Ja bym brał HP, bo wolę matowe panele i tyle. Reszta porównywalna, na laptopach nie gram, więc nie ma dla mnie różnicy czy karta lepsza/gorsza. Przy C2D nie straszny mi nawet WMV w Full-HD, system operacyjny zaraz bym wyp***, bo mnie przy Viście skręca póki co winksmiley.jpg Dłuższy czas pracy na baterii teżrobi swoje u HP (ale tu kieruje się twoim postem winksmiley.jpg )

Wsparcie 64 bitowych procków... Hmm... w Windowsie bym nie nazwał tego wsparciem póki co, a pod GNU/Linuxem nie ma raczej problemów.
gam3r
no jesli chodzi o viste to chyba nikt nie ma wątpliwości że ona na tym laptopie by nie zagościła.
Ale co jeśli chodzi tylko o 2 złącza USB? Ja mam zamiar w domu mieć zawsze podłączoną klawiature i myszke, zeby nie zuzywać laptopowych elementów, a co jezeli chce podłączyć kontroler albo drukarkę? jest jakaś możliwość rozbudowania ilości wejsc usb?
Jabol
@gamer: musisz się jeszcze nauczyć szukać: Inny Asus

Polecam Skapiec.pl. To tylko pierwsza lepsza oferta jaką znalazłem w około 1 min.
sztosz
Co rozdzielników USB, to nie ma z tym problemu. Ja miałem taki fajny przez chwilę, który mi z jednego portu robił 4 i do tego kubek z kawą podgrzewał smile.gif
NuLL
Huby USB warto kupic z zasilaczem gdyz port USB nie jest w stanie dac odpowiedniej ilosci pradu dla np 3 urzadzen.
gam3r
@jabol: wth? kilka postów wyżej pytam o procesory, ty nie odpowiadasz na to pytanie; zaś ostatni mój post dotyczy możliwości rozszerzenia ilości portów USB, a ty znowu jakiś offtopic walisz. Przejrzałem kilka sklepów internetowych i wiem mniej wiecej jakie są inne oferty.

dzieki null & sztosz
Jabol
No nic, skoro tak to fajnie. Po prostu znalazłem Ci ofertę z c2d o 500zł tańszą niż Twoja (i tyle samo pamięci), bo widzę, że wolałbyś c2d niż turion x2 64, tylko masz wątpliwości co do ceny.

A co do rozszerzania to jak chcesz oszczędzać laptopa w domku, to dokup sobie stacje dokującą. Nie będzie problemu z podłączeniem myszy ani klawiatury + ew. lepsza grafika. Jak dobrze wybierzesz to może nawet będziesz mógł używać PS2.
sztosz
Co do Hub'ów z własnym zasilaniem, to jest to dobra sprawa do domu, ale nie w podróż. Tylko z drugiej strony komu w podróży potrzebny hub USB winksmiley.jpg Zależy też od urządzeń, 4 pendrive'y nie bedą potrzebować zew. zasilania, myszka + klawiatura + 2 pendrive'y mogą już potrzebować.

Wszystko zależy od urządzeń. Normalny port USB to 500 mA. Pendrive (ja mam Kingstona DTI) bierze 100 mA. To tak dla rozeznania winksmiley.jpg
ska
Ja dla programisty polecić mogę jedynie latopy IBM (ThinkPad od ver. T40 w góre) .. maszyny nie do zdarcia, używam od lat. (praca,dom,uczelnia)
NuLL
Cytat(Jabol @ 1.07.2007, 13:56:12 ) *
No nic, skoro tak to fajnie. Po prostu znalazłem Ci ofertę z c2d o 500zł tańszą niż Twoja (i tyle samo pamięci), bo widzę, że wolałbyś c2d niż turion x2 64, tylko masz wątpliwości co do ceny.

A co do rozszerzania to jak chcesz oszczędzać laptopa w domku, to dokup sobie stacje dokującą. Nie będzie problemu z podłączeniem myszy ani klawiatury + ew. lepsza grafika. Jak dobrze wybierzesz to może nawet będziesz mógł używać PS2.

Az tak kochasz archaicznosc ze chcesz PS2 ? ROTFL biggrin.gif

A Panowie co Bluetooth nie slyszeli zamiast sie babraz z USB ?
Jabol
Cytat(NuLL @ 2.07.2007, 02:14:25 ) *
Az tak kochasz archaicznosc ze chcesz PS2 ? ROTFL biggrin.gif

A Panowie co Bluetooth nie slyszeli zamiast sie babraz z USB ?

To PS2 już takie stare? Myślałem, że to wciąż standart przy pracy stacjonarnej.
kwiateusz
no nie wiem ja wszelkie myszy i klawiatury jakie ostatnio kupowałem to są na usb... zresztą jak już Ci się trafi ps2 to sa odpowiednie przejściówki, nie warto szukać specjalnej maszyny żeby była aż tak kompatybilna wstecz...
NuLL
@Jabol - PS2 to przezytek podobnie jak pare innych portow.
Jabol
Cytat(NuLL @ 2.07.2007, 11:49:46 ) *
@Jabol - PS2 to przezytek podobnie jak pare innych portow.

COM? Hehe, to sam już wiem winksmiley.jpg. Ale ogólnie Bluetooth jeszcze nie używam. Ogólnie słyszałem o nim same złe opninie (niestabilny, powolny i takie tam).
kwiateusz
To zależy jaka specyfikacja 2.0 z edr osiąga bodaj do 4mbit/s smile.gif więc całkiem przyzwoicie
NuLL
Cytat(Jabol @ 2.07.2007, 13:20:10 ) *
COM? Hehe, to sam już wiem winksmiley.jpg. Ale ogólnie Bluetooth jeszcze nie używam. Ogólnie słyszałem o nim same złe opninie (niestabilny, powolny i takie tam).

Moze na Linuxie macie takie problemy winksmiley.jpg Ja nie wiem o czym mowisz. Myszka, komorka - o czyms zapomnialem ? biggrin.gif U mnie wszystko w porzasiu smile.gif
Jabol
Cytat(NuLL @ 2.07.2007, 16:54:51 ) *
Moze na Linuxie macie takie problemy winksmiley.jpg Ja nie wiem o czym mowisz. Myszka, komorka - o czyms zapomnialem ? biggrin.gif U mnie wszystko w porzasiu smile.gif

Również i ja nie mam na myśli linuxa. Inna sprawa, że jest to opinia kogoś, nie własna. Także nie bijcie winksmiley.jpg.

Cytat(kwiateusz @ 2.07.2007, 16:40:21 ) *
To zależy jaka specyfikacja 2.0 z edr osiąga bodaj do 4mbit/s smile.gif więc całkiem przyzwoicie

COM2?
kwiateusz
mówiłem o bluetooth tongue.gif
Sokal
Ja się zastanawiam nad kupnem notebooka...
Początkowo myślałem nad Lamborghini, ale zrezygnowałem, bo raz, że za drogie, dwa, że słaby troche winksmiley.jpg

Wynalazłem takie coś:
http://www.primakomp.pl/product_info.php/products_id/2614

Co myślicie?

Ogólnie to:
C2D, 2 GB RAM, grafika taka zdatna...

Do:
3000 - 3500 zł
SzajbuS
Witam,
a jakie są Wasze doświadczenia jeśli chodzi o matryce?

Obecnie siedzę na dość już wysłużonym DELL'u LATITUDE C600, z matrycą matową niepanoramiczną.

Co prawda nie miałem dłuższej przyjemności z panoramami, ale szczerze mówiąc nie widzę zastosowania takich ekranów do celów innych niż gry/filmy. Może się mylę...

Co do matryc matowych/szklanych, to słyszałem, że przy dłuższej pracy (kilka h dziennie) lepiej wybrać matową, bo oczy się mniej męczą niż przy szklanych ekranach (refleksy świetlne, itd).

Proszę o opinie smile.gif
athabus
panorama przy programowaniu jest bardzo bardzo przydatna -> możesz zmieścić np. dodatkowy panel Eclipsa czy mieć więcej miejsca na kod.

Jeśli chodzi o mat/szkło - to ja bym wybrał zdecydowanie mat. Co prawda szklana matryca daje lepsze kolory itp, ale matowa jest lepsza do pracy na zewnątrz. Co do męczenia oczu to jak dla mnie nie ma różnicy.
Kreton
Cytat
Co do męczenia oczu to jak dla mnie nie ma różnicy.

Bo w obu przypadkach to LCD, który fizycznie nie ma prawa męczyć oczu. smile.gif

Ma tylko pytanie, jak jest z zewnętrznymi bateriami ? Ktoś już korzystał z tego ? Rozglądam się za baterią zewnętrzną do własnego laptopka. Podłącza się to do standardowego gniazda zasilania w laptopie ? Czy potrzebna jest jakaś specjalna złączka ? Windows widzi to wtedy jako drugą baterię czy jak ?
kwiateusz
ma prawo jeśli sa na nim refleksy świetlne które drażnią wzrok smile.gif w domu tego raczej nie uświadczysz bo ustawiasz monitor tak żeby nic na niego nie świeciło/odbijało, a w terenie jest co innego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.