Wrzucę opinię, mianowicie kupiłem sobie książkę
PHP5. Zaawansowane programowanie. Zacząłem czytać, co zauważyłem, bardzo obszerne zbędne (tej wielkości) przykłady, to się najbardziej mi rzuciło w oczy. Sama treść też nie jest najlepsza, dość rozwlekle opisane są pewne rzeczy, są opisane rzeczy które nie powinny być, bo jak zakłada się pewien poziom znajomości PHP to nie powinno się wyjaśniać co robi funkcja pokroju substr() (chyba że jakieś nietypowe użycie).
Ogólnie przeczytałem ileś stron i wrażenie jest nie najlepsze, książkę zwróciłem bo miała wady w druku, nie mieli więc zwrot gotówki, ale teraz sam nie wiem czy kupić jeszcze raz. Z pewnością znajdą się tam ciekawe rzeczy, ale czy kupować książkę z ponad 500 stronami dla przeczytania 50?
Kupiłem też
PostgreSQL, po pierwsze, data wydania (zobaczyłem dopiero w domu) 2000, książka jest napisana jakby przez 'profesorka', tzn. osoba niby wie jakie są możliwości ale wygląda to opis zabawy niż przydatny opis funkcji. Do tego początkowo opisuje obsługę PG w trybie tekstowym (przez konsole) dużo pisania mało informacji, zamiast streścić potrzebne (według autora) funkcje, rozpisuje się.
Ze względu na datę wydania, sposób opisu raczej odradzam zakup szkoda pieniędzy na to wydawać.
No i trzecia książeczka
JavaScript dla webmasterów. Zaawansowane programowanie, a to bardzo miłe zaskoczenie, co prawda jestem jeszcze w trakcie lektury, ale to co przeczytałem ładnie się prezentuje. Miałem jakieś kłopoty zawsze aby znaleźć coś porządnego o JS, bo w necie jakies podstawy czy gotowce, ta książka opisuje bardzo ładnie jak się pisze w JS, zaczynając od typów podstawowych możliwych wartości itd. co jest przydatne jak skrypt ma działać dobrze a nie tylko działać. Do tego dochodzą przydatne komentarze autora, że np. tego się nie opłaca użyć i podaje dlaczego.
Miałem książeczkę (jak zaczynałem zabawę z HTML,JS,PHP w ~2002) i była fatalna bo były gotowce brak podstaw. Więc tą książkę polecam, bardzo przyjemnie się czyta.
A sam mam pytanie, jaką książkę do SQL polecacie?
Chodzi mi o taką która nie skupia się na opisie możliwych zapytań, a raczej o możliwościach, coś jak PoEAA tylko dla SQL. Bo jak na razie to to co znajduję to pokazanie możliwości na jakiś podstawowych rzeczach, a mi chodzi o .... no właśnie nie do końca wiem jak to opisać, bo wiem że powinno się rozdzielić budowę bazy od jej wykorzystania.
Ogólnie podajcie jakieś
lepsze pozycje,