Michasko
15.08.2009, 11:36:19
Ja używam WinSYNTAX'a - podobnie jak Cudi, z przerobionym kolorowaniem składni (na takie, jak mamy na forum).
Jeśli ktoś by chciał zmodyfikowany plik WSP, to niech pisze na priv
Ruda Grażyna
19.08.2009, 21:21:12
Ja ostatnio przesiadlem sie z notepad++ na eclipsa (php) i jestem bardzo zadowolny
gandziorz
14.09.2009, 19:47:34
Ja od niepamiętnych czasów używam EditPlus2.
Aczkolwiek szukam czegoś ze wsparciem dla Smarty a Aptana mi nie podeszła zbytnio.
I najważniejsze by hulało na Linuxie.
pietrov8
19.09.2009, 08:03:16
Witam
Mam progam PHP Dresigner 6 i zastanawiam się jak w nim zmienić kodowanie znaków?? Czy są jakieś pomysły??
Edit: problem rozwiązany
lysiu
24.09.2009, 13:37:42
Nie wiem czy było bo dużo tych postów:
http://www.activestate.com/komodo_edit/Dla mnie całkiem w porządku, nie wiem jak dla was
Najlepszy jest NetBeans przede wszystkim dlatego że jest navigator klas javascriptowych w których wykorzystuje notacje obiektową. Jest navigator plików html i identyfikacja po id elementów ( w eclipsie było to od dawna w netbeansie jest od niedawna ). Dynamiczny podgląd stworzonej dokumentacji do php, javascripta i innych języków no i wszystkie ficzery jakie powinny być w wypasionym IDE dla dużych projektów.
Minus. Netbeans wciąga nosem ram i zasoby jak rasowy ćpun kokainę. Na słabszym sprzęcie nie da się pracować.
krystian1826
26.10.2009, 18:04:56
nowy_pehapowiec
28.10.2009, 18:55:18
A jaki edytor polecacie pod win7? Do tej pory używałem Keda ale na skutek problemów:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=133781&hl=postawiłem win7 na drugim dysku. I już z KEDem nie jest tak fajnie. Czy znacie coś dobrego pod Win7 najlepiej na 64bity?
pozdro
vokiel
28.10.2009, 19:31:31
Eclipse
NetBeans
nowy_pehapowiec
28.10.2009, 22:22:11
vokiel ale netbeans i eclipse to są straszne kombajny. To już nie są edytory a "wszystkoroby" pokroju dreamweavera. Przynajmniej ja to tak widzę. Może kiedyś ale teraz nie bardzo sobie radzę z tymi wszystkimi funkcjami i możliwościami tego typu programów :|
W między czasie odpaliłem pspad i na razie działa pod win7 dobrze.
pozdro
PS
czy w PDO można ustawić takie wyświetlanie błędów, żeby pokazywał całe zapytanie sql w którym jest błąd a nie skracał je wstawiając trzy kropki? Czasami ucina mi nazwę tabeli a w bazie mam kilka tabel o tak samo rozpoczynającej się nazwie.
vokiel
28.10.2009, 23:08:24
Jeśli chcesz tylko edytora, to polecam notepad++, też ma dużo funkcji, wiele bardzo przydatnych podczas edycji (np zaznaczanie kodu w pionowych blokach, a nie wierszami, duplikowanie wierszy, przenoszenie etc).
Korzystając z jakiś kombajnów wcale nie musisz na siłę korzystać z wszystkich funkcji.
Zwracany błąd jest ucinany przez bazę, zobacz sobie jak się połączysz do bazy przez cmd, wtedy też ucina, zatem czy to będzie pdo czy inny sterownik pod php to i on będzie zwracał ucięty
nowy_pehapowiec
29.10.2009, 08:51:01
vokiel przekonałeś mnie, mam teraz szybki komputer nie muszę się za bardzo liczyć z zasobami sprzętowymi. Powiedz mi tylko czy zarówno Eclipse jak i Netbeans maja wbudowany debugger? Który jest łatwiejszy w konfiguracji, bardziej intuicyjny? Czy oryginalne IDE od Zend jest jakościowe lepsze od tych 2 darmowych? Warto go używać, czy tylko logiem się różni w praktyce:)?
pozdro
Wykrywacz
9.11.2009, 14:51:53
Bawił się ktoś może ostatnio vs php? jak się to teraz sprawdza? w tej wersji 2,7
greenik
1.12.2009, 17:32:38
Co prawda nie jestem zaawansowany w pisaniu, aczkolwiek do gustu przypadł mi Notepad++, łatwy, czytelny, kolorowa składnia - to wszystko co potrzebuje :]
K4mil94
1.12.2009, 19:32:08
Cytat(greenik @ 1.12.2009, 17:32:38 )

Co prawda nie jestem zaawansowany w pisaniu, aczkolwiek do gustu przypadł mi Notepad++, łatwy, czytelny, kolorowa składnia - to wszystko co potrzebuje :]
Jest bardzo dobry, tylko szkoda że nie ma wsparcia dla utf-8.
vokiel
1.12.2009, 19:56:23
Cytat(K4mil94 @ 1.12.2009, 19:32:08 )

Jest bardzo dobry, tylko szkoda że nie ma wsparcia dla utf-8.
Notepad++ nie ma wsparcia dla UTF-8

Ma nawet dla UTF-8 bez BOM
Notepad++ ma problem z iso-8859-2. Widziałem tylko wsparcie dla 8859-1 jako ANSII, co kończy się wklepywaniem znaków odpowiadających danej literce w rozszerzonym ANSII, czyli dla choćby "ą" plusika z kreską u dołu, gdy mamy skrypt pisany w pliku kodowanym jako isolatka2. Wtedy trzeba już kombinować, albo pisać normalnie jak leci, a po ukończeniu konwertować wszystkie znaki poprzez "znajdź i zamień wszystkie"
wiewiorek
3.12.2009, 09:20:11
Jak zaczniecie używać Aptana Studio to się w tym zakochacie
Z aptana lubilem sie dlugo, ale najnowsza wersja 2.x jakos mocno mnie zawiodla. Rezygnacja z aptana PHP na rzecz PDT mi dokucza.
Chocby formatowanie kodu. Duzo latwiej byloby sie przyzwyczaic do nowosci, gdyby ustawial nawiasy tak jak od lat je ustawiam, ale o ile da sie to pieknie skonfigurowac np. dla Javy (jesli o kodowanie w javie chodzi, to eclipse po prostu uwielbiam), to PDT jakos tych opcji nie ma :/
Moze ktos wie, czy da sie nowa aptane nauczyc ustawiania kodu w taki sposob (ewentualnie jak wylaczyc automatyczna korekte wciec):
class test
{
public function __construct()
{
}
}
vim ]:->
NetBeans jest bardzo fajny,
najbardziej co mi się w nim podoba:
* automatyczne uploadowanie skryptu po zapisaniu pliku, dzięki czemu nie muszę się bawić w ręczny upload przy każdej zmianie czy lokalne serwery,
* uzupełnianie kodu, a zwłaszcza uzupełnianie kodu przy wykorzystywaniu już własnych napisanych funkcji lub dodanych bibliotek (NetBeans parsuje wszystkie dodane pliki,
przez co mamy takie piękne uzupełnianie). Najbardziej się wzruszyłem, gdy zaczął mi sam uzupełniać kod przy jquery, no piękne po prostu

* wyświetlanie wszystkich funkcji, zmiennych, klas w pięknym drzewku w okienku obok
* pięknie się pisze CSSy, piszemy jakiś styl i mamy w automatycznie w locie generowany podgląd jak ten styl będzie się wyświetlał na stronie

* przy uzupełnianiu kodu, wyświetla nam wpis z dokumentacji + dodatkowe przykłady użycia funkcji (przy CSS i JS dodatkowo pokazuje w jakich przeglądarkach działa dana funkcja)
i wiele wiele więcej, jak najbardziej polecam!
http://netbeans.org/
livinghatret
6.12.2009, 11:19:46
Postów strasznie dużo, więc pewnie nikt mojego nie przeczyta hehe

Ja używam Programmers Notepad 2 - dla mnie rewelka.
lamcpp
12.12.2009, 00:54:13
Ja dotychczas używałem PSPAD, bardzo dobry dla mniejszych projektów,
jednak w większych już nie jest tak ciekawie...
dlatego czytając Wasze posty będę testował NetBeans tak zachwalany.
blooregard
12.12.2009, 01:09:37
Cytat
dlatego czytając Wasze posty będę testował NetBeans tak zachwalany.
Nie będziesz zawiedziony, gwarantuję Ci

Ze strony netbeans.org możesz pobrać właśnie wydaną wersję 6.8.
Theqos
21.12.2009, 08:59:26
Problem z Netbeansem (a właściwie ze Swingiem) jest taki, że wygląda badziewnie pod Linuksem. Natomiast Eclipse PDT od wersji 2 nie wiedzieć czemu przestał podpowiadać kod dla każdego znaku, może dlatego, że podpowiadanie zwolniło. Wszystkie darmowe edytory mają swoje wady i zalety.
kosmowariat
21.12.2009, 10:02:10
Cytat(Theqos @ 21.12.2009, 08:59:26 )

Wszystkie darmowe edytory mają swoje wady i zalety.
nie tylko darmowe mają wady. Wszystkie mają wady ;-) a jak zwykle bardzo dużą rolę grają przyzwyczajenia ;-)
blooregard
21.12.2009, 16:26:11
Cytat
Problem z Netbeansem (a właściwie ze Swingiem) jest taki, że wygląda badziewnie pod Linuksem.
Według mnie narzędzie takie, jak NetBeans ma działać zgodnie z oczekiwaniami i przeznaczeniem, a w tym przypadku (PHP) ja na przykład nie mam zastrzeżeń, wręcz przeciwnie.
A wygląd? Rzecz bardzo drugorzędna. A w przypadku Linuksa dodatkowo zależna od środowiska graficznego (pracowałem na NB i pod KDE, i Gnome, i Fluxboxem, XFCE i Enlightenment E16 - i wszędzie wyglądał inaczej).
skowron-line
21.12.2009, 16:38:59
Ja używam netbeans 6.8 na ubuntu i co do wyglądu też nie mam zastrzeżeń, Ale jedno o co chciałbym przy okazji zapytać to czy jest możliwość przyspieszenia czasu wyświetlania się podpowiedzi ?
Jabol
21.12.2009, 16:47:22
@skowron-line: Wciśnij CTRL-Space. Autouzupełnienie nie włącza się w NB samo z siebie.
blooregard
21.12.2009, 17:34:55
Cytat
Ale jedno o co chciałbym przy okazji zapytać to czy jest możliwość przyspieszenia czasu wyświetlania się podpowiedzi ?
Niestety.
Wszystkie opcje dotyczące podpowiadania składni oraz dokumentacji znajdziesz w menu: "Narzędzia"->"Opcje"->"Editor"->"Code completion". Masz tam możliowość włączenia/wyłączenia autouzupełniania oraz okna dokumentacji.
murwazy
7.01.2010, 12:19:22
f1xer
7.01.2010, 16:44:38
Ja jestem zadowolony z netBeans 6.8 do średnich projektów. Do prostych prac bezpośrednio na serwerze zdalnym psPad.
Kujski
7.01.2010, 17:41:47
Ja od jakiegoś czasu korzystam z netBeans i jestem bardzo zadowolony
thomson89
7.01.2010, 18:36:13
Cytat(Kujski @ 7.01.2010, 17:41:47 )

Ja od jakiegoś czasu korzystam z netBeans i jestem bardzo zadowolony

A ja wręcz przeciwnie...
Naprawdę rozbudowana i uargumentowana wypowiedź.
To, co robi ~thomson89 jest złe. - mogę tak powiedzieć. Ale jest to wypowiedź wyssana z palca, gdyż NIE MA argumentu. Naprawdę - trzymajmy jakiś poziom, a nie nie popieram, jest do d...
Jabol
7.01.2010, 18:59:12
Cytat(thomson89 @ 7.01.2010, 18:36:13 )

A ja wręcz przeciwnie...
Niektórzy są zbyt leniwi, żeby walnąć "cmd-space" do autouzupełniania. Najlepiej jakby kod sam się pisał.
A autouzupełnianie naprawdę w NetBeans jest lepsze niż w Eclipse chociażby dlatego, że w pierwszej kolejności pokazuje wyrażenia zwracające odpowiedni typ.
melkorm
7.01.2010, 19:31:03
Cytat
@skowron-line: Wciśnij CTRL-Space. Autouzupełnienie nie włącza się w NB samo z siebie.
Ekhm, nie chce mi się nagrywać ale po takiej czynności :
$C = New Class();
$C->(tutaj NIE wciskając żadnego przycisku mam podpowiedzi)
Wydaje mi się że tylko w niektórych przypadkach NetBeans nie podpowiada składni. (których przy użytkowaniu nie zauważam bo wciskam z przyzwyczajenia ctrl+space - troche szybciej)
czarkowsky
4.02.2010, 18:01:32
A czy istnieje darmowy program polskojęzyczny podobny do kED-a, który jest nadal rozwijany. Oczywiście nie jestem zawodowym programistą, a jedynie amatorem poruszającym sie głównie w językach: xhtml, JavaScript i nazwijmy to "intuicyjnie" w php (edytując np. pliki php-fusion). Zależy mi na j.polskim i pomocnych funkcjach z kED-a, które zawodowcom nie są potrzebne.
thomson89
4.02.2010, 22:07:07
Cytat(thomson89 @ 7.01.2010, 18:36:13 )

A ja wręcz przeciwnie...
Po prostu jestem przyzwyczajony do Komodo i Notepad. W NetBeans czuję się jakoś, tak... nieswojo.
Przyzwyczajenia są dla lamusów którzy nie zmienią studia programistycznego na lepsiejsze bo tak... przez co nie będą efektywniej programować, robić większych projektów itp. To samo tyczy się bibliotek, języków programowania, frejmłorków itp Nie rozwijasz się, nie idziesz do przodu, hołdujesz zwyczajom i przyzwyczajeniom to się cofasz, do momentu aż będziesz całkiem zacofany ze swoją filozofią, procesem i technologią.
Kiedyś byłem wielkim fanem i zwolennikiem eclipsa i nikt by mnie nie namówił na netbensa, ale nie dlatego że byłem fanbojem tylko dlatego że netbens przed wersja 6.0 ssał najzwyczajniej. Oczywiście potem zamieniłem na netbensa bo eclipse się stoczył i rozpruł.
W jednej chwili mogę zmienić studio, język, proces, biblioteki jak tylko znajdę "lepsze". Umarł król, niech żyje król to jest zdrowe podejście.
phpion
5.02.2010, 09:13:41
@emp:
W takim razie i Ty jesteś (cytuję) lamusem bo korzystasz z NetBeans. Nie ma "lepsiejszego" środowiska programistycznego. Dla Ciebie lepszy jest NetBeans, dla mnie akurat Eclipse. Miałem do NetBeans kilka podejść, ale każde zakończyło się powrotem do Eclipse. Patrząc więc z mojego punktu widzenia mógłbym powiedzieć, że jesteś (znowu cytat) lamusem, bo korzystasz z gorszego (w moim mniemaniu) IDE. Zgodzę się, że Eclipse Galileo ma kilka wpieniających "ulepszeń" (np. przenoszenie pliku między katalogami - przeciągam plik do nowego katalogu, a i tak wyskakuje mi okienko, w którym muszę wybrać nowy katalog), ale mimo wszystko wolę go od NetBeans. Nie obrażaj więc proszę kogoś, kto korzysta z innego IDE (bo Twój post zabrzmiał lekko obraźliwie).
blooregard
5.02.2010, 09:37:18
Panowie, nie zachowujcie się jak przedszkolaki: mój miś jest pluszowszy od Twojego

Sam używam NetBeans i raczej mam podobne odczucia w stosunku do Eclipse, jak @phpion do NB. Podchodziłem kilka razy, jak do jeża, ai za każdym razem coś mnie odrzucało. NB dla mnie osobiście wymiata, ale podkreślam: dla mnie. Ale nie robię problemu z tego, że ktoś go używa.
@emp, masz rację co do tego, że nalezy się rozwijać, szczególnie w kwestii technologii IT, ale co rozwój/zastój ma wspólnego z używanym IDE, bo ja związku nie widzę, możesz to jakoś uzasadnić?
BTW, NetBeans wspiera PHP od wersji 6.5, więc wersji 6.0 mogłeś używać ewentualnie do Javy. Chyba, że o czymś nie wiem (jakaś wtyczka czy coś), ale oficjalnie raczej nie: (cytat z netbeans.org, release notes dla wresji 6.0)
Cytat
Previews of Post-6.1 Features
Editor Support for PHP: Code completion, syntax highlighting, navigation, debugging, and much more
Daiquiri
5.02.2010, 10:31:18
Cytat(blooregard @ 5.02.2010, 09:37:18 )

@emp, masz rację co do tego, że nalezy się rozwijać, szczególnie w kwestii technologii IT, ale co rozwój/zastój ma wspólnego z używanym IDE, bo ja związku nie widzę, możesz to jakoś uzasadnić?
Nie wiem jak emp, ale osobiście uważam, że zastój ma wiele wspólnego z używanym IDE. Bywa tak, że stare przyzwyczajenia nie pozwalają nam tak szczerze wypróbować innego środowiska, bo wszystko nam przeszkadza - nie dlatego, bo jest gorsze, a dlatego bo jest inne. Nie twierdzę, że powinniśmy żonglować tym, z czego korzystamy, aczkolwiek zdrowe podejście wymagałoby zerknięcia w to, co do zaoferowania mają inni - raz na jakiś czas. Jeżeli ktoś zerka w konkurencyjny produkt i oczekuje dokładnie tego samego (kropka w kropkę) co oferuje mu jego dotychczasowe środowisko - to jest właśnie zastój. Brak realistycznego podejścia - może znacznie utrudnić pracę.
I to nie ma nic wspólnego z tym, które IDE jest ogólnie lepsze. Bo nigdy stwierdzenie "XY to najlepszy edytor dla programisty" nie będzie prawdą, bo znajdzie się jeden taki, który uważa inaczej. Ważne jest to, żeby nie ulegać swoim słabościom - ani w kwestii wymiany IDE, bo wszyscy go używają, ani w kwestii "nie sprawdzę innego środowiska, bo nie będzie takie samo jak moje".
blooregard
5.02.2010, 10:38:30
Cytat
Nie wiem jak emp, ale osobiście uważam, że zastój ma wiele wspólnego z używanym IDE
@Daiquiri, wytłumacz mi, proszę, jak wybór IDE wpływa na rozwój moich umiejętności jako programisty PHP.
kwiateusz
5.02.2010, 10:48:34
Powoduje zaniki pamieci (bo po co pamietac skladowe klas, argumenty dla funkcji skoro mamy podpowiadanie) co przeklada się na to że mozesz więcej innej wiedzy zmieścić w głowie
vokiel
5.02.2010, 10:51:12
Żeby wybrać, który z dwóch misiów jest pluszowszy należy sprawdzić oba. Sprawdzenie przez jedno dotknięcie nie zadziała, trzeba się przytulić, poleżeć z misiem, nawet pójść spać.
Analogicznie z IDE. Podejście na zasadzie: włączam, poklikam, eee nie podoba mi się - zwykle tak będzie. Przyzwyczajeni do jednego IDE w drugim zauważymy raczej negatywy. Żeby je dobrze przetestować trzeba jednak poświęcić trochę czasu. Coś w nich napisać od a do z.
Ja osobiście korzystam i z Eclipse, i z NetBeans. Eclipse w pracy, bo jest b dobrze skonfigurowany, dopieszczony. NB w domu, gdzie robię mniejsze projekty. Testuję, porównuję, szukam wtyczek do jednego, dających funkcjonalności, które znalazłem w innym.
Jak mawiał Wałęsa: "W Europie są plusy dodatnie i plusy ujemne.", tak samo tutaj. Oba IDE mają swoje plusy dodatnie i ujemne. Mają swoje bolączki, swoje zalety. Idealnego nie ma.
Daiquiri
5.02.2010, 10:53:44
Cytat(blooregard @ 5.02.2010, 10:38:30 )

@Daiquiri, wytłumacz mi, proszę, jak wybór IDE wpływa na rozwój moich umiejętności jako programisty PHP.
Możemy wyciągać daleko idące wnioski, że praca w większym komforcie (innym IDE) obniża Twój poziom irytacji i zwiększa przyswajalność materiału. Natomiast nie w tym rzecz

. Ja twierdzę, że wpływa na Twój rozwój w ogóle, a nie bezpośrednio w zakresie PHP*. Ludzie, gdyby IDE wpływało na jakość kodu, to co by było ze skryptami pisanymi w Notepad++? Po prostu jestem zdania, że stare przyzwyczajenia powodują tzw. koszty potencjalnie utraconych możliwości, gdzie "możliwości" to Twój komfort pracy, szybkość, wydajność, atmosfera, mniej stresu itd. Uważam, że ktoś kto na ślepo przyczepił się do jednego środowiska i nie chce sprawdzić innego - trwa w stagnacji.
*Czy ja gdzieś napisałam, że IDE wpływa na czyjeś programistyczne jestestwo?
blooregard
5.02.2010, 11:08:06
Cytat
Po prostu jestem zdania, że stare przyzwyczajenia powodują tzw. koszty potencjalnie utraconych możliwości, gdzie "możliwości" to Twój komfort pracy, szybkość, wydajność, atmosfera, mniej stresu itd. Uważam, że ktoś kto na ślepo przyczepił się do jednego środowiska i nie chce sprawdzić innego - trwa w stagnacji.
Nie ma to jak kobieca logika

Ok, niech Ci będzie. Twój miś jest pluszowszy od mojego.
Ale i tak zostanę przy NetBeans.
Nie czuję się przez niego w żaden sposób pozbawiany komfortu, szybkości i wydajności pracy, wręcz przeciwnie, bo wbudowane w niego narzędzia wspierające tworzenie kodu PHP + zarządzanie bazami danych z jego poziomu, tester wyrażeń regularnych i wiele innych udogodnień sprawiają, że całą swoją uwagę mogę skupić na tworzeniu kodu, a nie na przełączaniu się pomiędzy:oknem przeglądarki (dokumentacja), jakims programikiem do wyrażeń regularnych tudzież konsolą i bawienie się Perlem, oknem programu graficznego, żeby zobaczyć, czy wstawiam odpowiednią grafikę (NB ma wbudowany podgląd grafiki), MySQL Query Browserem albo kolejnym oknem przeglądarki z phpMyAdminem itd. itp.
A na razie, przynajmniej w przypadku Linuksa, na którym pracuję, nie widze alternatywy dla NB, jeśli chodzi o IDE dla PHP (przypominam, że Eclipse też próbowałem parokrotnie, miałem z nim również kontakt w pracy, no nie pasuje mi i już).
Jesli pojawi się alternatywa dla NB pod Linuksem, nie omieszkam wypróbować.
Aha, Komodo też u mnie było, jeszcze przed NB. BTW, dawno nie zaglądąłem na ActiveState, może nowa wersja jest lepsza od NB?
czarkowsky
5.02.2010, 11:21:32
Czy możecie mi doradzić w kwestii programu dla zaczynającego swoją przygodę z php? Nawiązuję do mojego wczorajszego pytania.
Daiquiri
5.02.2010, 11:34:22
@
blooregardAle Ty się uczepiłeś konkretnych rozwiązań. Nie wciskaj mnie proszę pomiędzy dyskusję o tym czy Netbeans góruje nad Eclipse czy odwrotnie. Wybór IDE to kwestia tony indywidualnych potrzeb (tych realnych i tych wyimaginowanych). Ja tylko twierdzę, że praca na jednym środowisku, bez rzetelnego sprawdzenia innego, jest prostą drogą do stagnacji - wcześniej czy później. Przez rzetelne rozumiem coś więcej niż ściągniecie, napisanie "Hello World" i zamknięcie, bo nie jest takie samo jak to, czego obecnie używam.
Pracujesz na NetBeansach? Nie widzę, w tym nic zdrożnego. Po prostu jestem zdania, że opinię należy sobie wyrobić samodzielnie, dlatego od czasu do czasu warto zerknąć w to, co knuje konkurencja. To podpowiada mi moja pokrętna kobieca logika

.
thomson89
5.02.2010, 14:09:03
Cytat(czarkowsky @ 5.02.2010, 11:21:32 )

Czy możecie mi doradzić w kwestii programu dla zaczynającego swoją przygodę z php? Nawiązuję do mojego wczorajszego pytania.
Do wyboru do koloru: NetBeans, Eclipse, Komodo Edit, Notepad++, Notatnik...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.