Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum internetowe heavy-duty
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Stron: 1, 2
kamilus
Tak czytam i czytam o "niemożności" optymalizacji pod kilka różnych DBMSów... Jak na moje da się to rozwiązać prosto - i być może nawet o to chodzi promotorowi.

Przechodząc do sedna. Napisz klasę z własnym językiem zapytań. Wówczas unikasz pisania przy każdym bardziej skomplikowanym zapytaniu kilku wersji. Piszesz jedno - zunifikowane zapytanie, które Twoja klasa tłumaczy na język konkretnej bazy. Wbrew pozorom - taki zabieg nie jest wcale trudny.

I całuj promotora po rękach, za to, że nie zmusza Cię to pisania tego w PROGRESSie (nie mylić z postgresem)... Ja mam problemy z prostymi zapytaniami do tej bazy - nie ma tam nawet czegoś tak prostego jak klucz obcy...

No i teraz podepnę się pod temacik (po co marnować miejsce w bazie php.pl winksmiley.jpg ) - poszukuję softu do projektowania ERD dla MySQL i Oracle.
Coś czuję bowiem, iż mnie również czekają przejścia z inżynierką, a temat będę starał się dorwać związany właśnie z projektowaniem aplikacji webowych opartych o bazy danych. Inna sprawa - nie pojmuję do końca idei projektowania bazy w ERD - projektując to na zaliczenie - robiłem to "na czuja" - patrząc na napisany wcześniej przez siebie kod struktury...

WYSTARCZY TEGO OFFTOPIC'a - NuLL
ergo
Cytat(kamilus @ 2006-01-20 13:46:37)
Tak czytam i czytam o "niemożności" optymalizacji pod kilka różnych DBMSów... Jak na moje da się to rozwiązać prosto - i być może nawet o to chodzi promotorowi.
WYSTARCZY TEGO OFFTOPIC'a - NuLL

generalnie "optymalizacja" nie oznacza moznosci uruchomienia na roznych DB, napisalem sobie juz klase obslugi baz ( na razie postgresql i mysql - dojdzie chyba sqlite), i zrobilem instalatory struktury. Rozlozylem indeksy, dorzuce cacheowanie jakichs drobnych spraw jak PW, czy statystyki. i moze starczy. bede staral sie ograniczyc ilosc i skomplikowanie zapytan do minimum. co myslicie ?
chyba zrezygnuje z wyszukiwania w tresci postow ( bo temat chyba mnie przerasta- nie mam pomyslu jak to fajnie zrealizowac), zrobie tylko wyszukiwanie w tresci tematow.
myslalem o zastosowaniu FULL TEXT ale postgres tego nie obsluguje w standardzie i sqlite tez odpada :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.