Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ShoutBox (mini chat)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Algorytmy, klasy, funkcje
Stron: 1, 2
nospor
przygotowany jest moduł shoutbox dla joomla. Skoro jest to moduł, to instalujesz to jak kazdy inny moduł w Joomla.
Jesli nie wiesz jak sie instaluje moduły pod Joomle to czas najwyzszy przeczytac ich dokumentacje, bo mają to ładnie opisane smile.gif
grzegorz_g
mam pytanie do uzytkowników shoutboxa czy istnieje możliwośc by najnowsze wiadomości były pisane od góry ....

Dzięki za wszelkie info
nospor
oczywiscie. wystarczy przejrzec plik cfg.inc.php i przeczytac dokladnie komentarze umieszczone przy każdej z opcji smile.gif
Taifun
a jak zrobic, ze jak ktos wpisuje nick "nick" oraz treść "wiadomosc" to wywala mu informacje jak na nospor.pl w sb , zeby wybral inny nick?
nospor
w ShoutboxDefaultRights masz metode CanAdd()
a w niej:
  1. <?php
  2. if ($this->Nick == 'blocked') //w tym przykładzie koles o nicku "blocked" nie może nic pisać
  3.            return 'Nie możesz dodawać wiadomości';
  4. ?>

Na podobnej zasadzie zrob blokade na nicka:
  1. <?php
  2. if ($this->Nick == 'twojnick')
  3.            return 'Wybierz inny nick';
  4. ?>
Taifun
a jak zrobić z wiadomością jak jest to "wiadomość"

1. <?php
  2. if ($message == "wiadomość")
  3.            return 'wpisz inną treść';
  4. ?>

nie działa.

również to nie działa:
  1. <?php
  2. if ($this->message== 'wiadomość')
  3.           return 'Wybierz inną wiadomość';
  4. ?>
nospor
ale obiekt z prawami nie ma czegos takiego jak $message winksmiley.jpg
Wiadomosc jest tu: $_POST['message']
dudi1261
Pomoglbys Mi z podpieciem Shoutboxa Twojego jednoczesnie do php fusion 7 i phpbb2 by przemo?
nospor
a znasz sie na php fusion i phpbb? Konkretnie chodzi mi o pisanie modułów pod nie?
jarexx
Witam
Pytanie do nospora.
Co muszę zrobić, by shoutbox nie odświeżał się co ileś tam zadanych w configu sekund tylko w momencie gdy jakiś user wysyła wiadomość?
Masz receptę na taką funkcjonalność?
Możesz mnie oświecić?

Dziękuję i pozdrawiam smile.gif
nospor
Mowiac " jakiś user wysyła wiadomość" masz na mysli sytuację, że ty sobie siedzisz przed shoutem, ktos inny wysyla wiadomosc, a ty dopiero wtedy odswiezasz shouta?
jarexx
Chodzi mi o coś takiego:
Userzy siedzą na stronie, ale nikt nie wpisuje do shouta żadnej wiadomości.
W takiej sytuacji nie ma potrzeby odśwsieżania shouta, bo i tak nikt nic nowego nie napisal.
Chodzi o to, czy jest możliwe, by shout odświeżał się u wszystkich w momencie gdy w bazie pojawia się nowy rekord.
Pytam, bo mój admin zablokował mi shouta ze wzgledu na zbyt duza ilosc odwolan do serwera.

A jeszcze jedno.
Czy to, że shout jest w iframe stanowi istotna różnicę? Skrypt tak czy siak, musi połączyć się z serwerem.

pozdrawiam
nospor
to nie serwer komunikuje się z przeglądarką, ale przeglądarka z serwerem. To przeglądarka musi odpytywać serwer a nie na odwrót.
Istnieją metody symulacji tego co mowisz: przeglądarka odpytuje serwer, skrypt na serwerze nie zwraca odpowiedzi do przeglądarki do czasu, aż nie pojawi się nowa wiadomośc - to tak w skrócie opisane smile.gif

Cytat
Czy to, że shout jest w iframe stanowi istotna różnicę? Skrypt tak czy siak, musi połączyć się z serwerem.
Z iframe przy kazdym odswiezeniu strony jest o jedno odpytanie serwera więcej
jarexx
Dzięki nospor za wyjaśnienia.
A możesz mi powiedzieć co zrobić by odświeżać shouta zdarzeniem "onclick"?
Musze napisać jakąś nową metodę w js,czy takowa już istnieje?
nospor
...onclick="sb.getMessages();return false;"...
gdzie sb to obiekt shoutboxa
jarexx
Dobra. Dzięki serdeczne smile.gif
ano
Może powinienem to napisać w temacie nospora, ale gdzieś mi zaginął więc tutaj dorzucę moich kilka spostrzeżeń.

1. Czemu w klasie Shoutbox masz tyle zmiennych "public"? Nie bezpieczniej mieć je jako private? Co jeżeli chciałbym mieć na jednej stronie dwa shoutboxy? Wtedy chyba cały skrypt by się posypał?
2. Shoutbox -> addMessage() -- czemu w parametrze nie przyjmuje wiadomości do wysłania? - i w związku z tym punktem:
Głównie mam pytanie o sam projekt tej klasy - czy poprawniej nie powinno być np. tak, że tworzymy nowy obiekt shoutbox, a potem odpowiednią metodą "logujemy" użytkownika i potem np. wysyłamy wiadomość inną metodą?
Bo teraz jest to /przynajmniej dla mnie/ w dosyć pokraczny sposób rozwiązane. Zapraszam do dyskusji na ten temat smile.gif

btw dopiero od października programuje (i to w javie, w php raczej nic... - ale i tak mi bardziej chodzi o samą teorię programowania niż o znajomość składni danego języka winksmiley.jpg) i dlatego takie posty na forum to dla mnie dobra nauka! smile.gif

pozdrawiam, Antoni
nospor
Przenioslem Twoj post

ad1) Co ma piernik do wiatraka?
ad2) Gdyż wiadomosc mam w $this->message. Jest ona poprostu z posta pobierana
Metoda dodawania wiadomosci od admina już ma w parametrze wiadomosc
micsie03339
Mogę prosić o instrukcje instalacji,tego SB?
I czy on działa na forach phpbb3?
nospor
Jeśli chcesz go zintegrować ze swoim serwisem tak superancko, to tu masz:
http://nospor.pl/shoutbox-integracja-z-serwisem.html

Jak chcesz tylko wrzucić paczkę co jest dostępna to normalnie wrzucasz, wykonujesz zapytania na bazie, które są w pliku shoutbox.sql i ustawiasz w pliku konfiguracyjnym połączenie z bazą.

To nie jest moduł phpbb3 jeśli o to pytasz. Ale może tam działać, wystarczy to zintegrować smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.