Podczas przerabiania tego rozdziału pojawiły się dwa problemy.
1.Chciałbym dodać do forum które jest tematem ostatniego rozdziału , możliwość zamieniania adresu email na odpowiednie łącze np. :
joomla@gmail.com
na łącze
<a href="mailto:joomla@gmail.com" title="Kliknij żeby wysłac emaila">joomla@gmail.com</a>
Niestety próbowałem już paru sposobów zdefiniowania wyrażenia regularnego ale żaden z nich nie działał poprawnie. Myślę że główny problem nie leży w samym wyrażeniu regularnym ale w kwantyfikatorach tego wyrażenia.
2. Drugi problem jest taki że chciałem dodać do możliwości dodawania nowego postu listę bbcodów. Po prostu wylistowaną listą nienumerowaną listę bbcodów jak na przykład :
*.\[b\]\[/b\]
*.\[url\]\[/url\]
i tak dalej
Po kliknięciu na taki bbcode powinien się on znaleźć w polu textarea w którym się wpisuje treść postu. Niestety działa to nie do końca. Mianowicie po załadowaniu strony z wpisywaniem nowego posta jak kliknie się na bbcode wstawia się on do textarea bez problemu jednak jak już coś zacznę pisać w polu textarea to kliknięcie na bbcode nic nie daje, w ogóle się nie wstawia do textarea.
Poniżej wstawiam kod JQuery który posłużył mi do zaimplementowania tej funkcjonalności :
$(function(){ $('#tag_b').click(function(){ $('#sigF').html($('#sigF').text()+''); }); $('#tag_i').click(function(){ $('#sigF').text($('#sigF').text()+''); }); $('#tag_u').click(function(){ $('#sigF').text($('#sigF').text()+''); }); $('#tag_img').click(function(){ $('#sigF').text($('#sigF').text()+'[img=][/img]'); }); $('#tag_color').click(function(){ $('#sigF').text($('#sigF').text()+'[color=][/color]'); }); $('#tag_url1').click(function(){ $('#sigF').text($('#sigF').text()+'http://'); }); $('#tag_url2').click(function(){ }); $('#tag_quote1').click(function(){ }); $('#tag_quote2').click(function(){ }); })
Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tych problemów i z góry dziękuje.
Mogę dodać że próbowałem już wyrażeń regularnych takich jak :
|^([a-zA-Z0-9-_\.])+@([a-zA-Z0-9-_\.])+\.[a-zA-z0-9]{2,4}$|
oraz
|[\w\-]+(\.[\w\-]+)*@[\w\-]+(\.[\w\-]+)+|
Żadne z nich nie działało poprawnie. To znaczy zamieniało email na linka ale nie tak jak miało to robić. Na przykład tworzyło tylko część linka i powielało go parę razy.
Z tego co myślę to wyrażenia regularne są w porządku oprócz kwantyfikatorów.
Prosił bym o pomoc w tym.